-
Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο θέμα, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής.
Στο stepway μου, ο κατασκευαστής δίνει πίεση ελαστικών 32psi. Στην αρχή κανά 2 φορές τα σέταρα εκεί, αλλά μετά μου είχε φάει το κεφάλι ο πατέρας μου να μην βάζω πάνω από 31. Πράγμα το οποίο έκανα. Την τελευταία φορά πριν 1,5 μηνά που τα συμπλήρωσα λίγο τα πήγα στο 32 αλλά δεν μπορώ να πω ότι είδα κάποια διαφορά στην οδήγηση. Πάντως για τα 32 δεν αναφέρεται σε εποχές κτλ. Και για την ακρίβεια αν θυμάμαι σωστά αναγράφει 32 στα μπροστινά και 31-32 στα πίσω. Αν σετάρεις μέσω του τριπ την ένδειξη της πίεσης και έχεις βάλει κάτω από εκεί που αναγράφει παύει να λειτουργεί η ένδειξη για πτώση της πίεσης στα λάστιχα, αυτό παρατήρησα.
Γενικά θέλω να ρωτήσω, να ακολουθώ τον κατασκευαστή γενικά και ασχέτως ελαστικού; Ασχέτως εποχής; Εμένα για καλοκαίρι πολύ μου φαίνεται το 32.
-
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι ακολουθείς την πίεση που λέει ο κατασκευαστής.
Το τι λές εσύ, ο πατέρας σου ή ένας φίλος σου δεν έχει καμία σημασία!
-
Ασχέτως εποχής δλδ;
-
Ο χρήστης Kger έγραψε:
Ασχέτως εποχής δλδ;Αφού κατασκευαστές αυτοκινήτων και ελαστικών δεν δίνουν διαφορετικές πιέσεις, γιατί να το ψάξεις ? Η πίεση πρέπει να είναι η ίδια, μετρούμενη με σχετικά κρύα ελαστικά (όχι μετά από 10 γύρους σε πίστα ), και την ίδια στιγμή με το ίδιο όργανο.
-
Ο χρήστης Kger έγραψε:
Ασχέτως εποχής δλδ;Φυσικά! Δεν έχει καμία σχέση η εποχή με την πίεση των ελαστικών.
Εννοείται ότι εάν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή ψυχρός μετράς την πίεση και την διορθώνεις, αλλά ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με την εργοστασιακή τιμή. Αλλά είτε χειμώνας είναι είτε καλοκαίρι η πίεση στα ελαστικά σου θα πρέπει να είναι 32. Έτσι και αλλιώς δεν ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών μας 1 φορά τον χρόνο, αλλά τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα.
-
και εγώ κάθε μήνα την ελέγχω απλά δεν την σεταρα πάντα στα 32. ΟΚ θα το ακολουθήσω αυτό ίσως δω και διαφορά στην κατανάλωση. Όχι ότι έχει αυξημένη απλά το λέω γτ από οδηγική συμπεριφορά δεν έχω δει διαφορά.
-
Μικροτερη πιεση από τη μικροτερη που δινει ο κατασκευαστης είναι τερμα λαθος.Με μεγαλυτερη συνηθως παιζεις,αναλογα των ελαστικων και του τροπου οδηγησης σου.Επισης το Αζωτο που βαζουν πολλοι(αν οντως είναι ) είναι λαθος σε φυσιολογικη οδηγηση.
-
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Μικροτερη πιεση από τη μικροτερη που δινει ο κατασκευαστης είναι τερμα λαθος.Με μεγαλυτερη συνηθως παιζεις,αναλογα των ελαστικων και του τροπου οδηγησης σου.Επισης το Αζωτο που βαζουν πολλοι(αν οντως είναι ) είναι λαθος σε φυσιολογικη οδηγηση.Γιατί είναι λάθος το άζωτο;;;;
Απεναντίας ξέρεις ότι χειμώνα καλοκαίρι έχεις την πίεση που εσύ επιθυμείς. Ο ατμοσφαιρικός αέρας ειδικά το καλοκαίρι μέσα στο λάστιχο διογκώνεται και ενώ νομίζεις ότι έχεις πχ 32psi μετά από μισή ώρα οδήγησης έχει ανέβει στα 38psi.
Το μόνο αρνητικό είναι το κόστος. Νομίζω 5€ το λάστιχο. -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Γιατί είναι λάθος το άζωτο;;;;
Απεναντίας ξέρεις ότι χειμώνα καλοκαίρι έχεις την πίεση που εσύ επιθυμείς. Ο ατμοσφαιρικός αέρας ειδικά το καλοκαίρι μέσα στο λάστιχο διογκώνεται και ενώ νομίζεις ότι έχεις πχ 32psi μετά από μισή ώρα οδήγησης έχει ανέβει στα 38psi.
Το μόνο αρνητικό είναι το κόστος. Νομίζω 5€ το λάστιχο.Μηπως αυτο ειναι το ζητουμενο ειδικα σε λαστιχα με ψηλο προφιλ? Φυσικα δε μιλαω για πιστα με τραπεζομενη αναρτηση.
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Μικροτερη πιεση από τη μικροτερη που δινει ο κατασκευαστης είναι τερμα λαθος.Με μεγαλυτερη συνηθως παιζεις,αναλογα των ελαστικων και του τροπου οδηγησης σου.Επισης το Αζωτο που βαζουν πολλοι(αν οντως είναι ) είναι λαθος σε φυσιολογικη οδηγηση.
Γιατί είναι λάθος το άζωτο;;;;
Το μόνο αρνητικό είναι το κόστος. Νομίζω 5€ το λάστιχο.5ευρω το λαστιχο για αζωτο?!
Όπως σου λεει ο Ηλιας θελεις να ανεβει η πιεση μετα από καποια ωρα οδηγησης και θεωρείται αποδεκτο από τον κατασκευαστη.Πολλα αυτοκίνητα στα μανουαλ τους λενε σε ταχύτητες ανω των 160χαω να αυξανεις 0,2μπαρ την πιεση,ενω αλλα πονταρουν στην αυξηση της θερμοκρασίας για να ανταπεξελθουν.Δουλευοντας με υψηλες πιεσεις χρονια ,η μονη περιπτωση που χρειαζεται το αζωτο είναι σε πολύ γρηγορη οδηγηση που χρησιμοποιείς τα φρενα πολύ(π.χ. καταβαση).Ο δισκος αναβει,η ζαντα-μουαγιε ζεσταίνονται υπερμετρα,τα λάστιχα το ιδιο και η πιεση εχει φτασει σε τρελα επίπεδα.Αλλα και παλι αν εβαζα τις μαμα πιεσεις θα ηταν μια χαρα. -
Προφανώς το άζωτο είναι προτιμότερο, αλλά οι κατασκευαστές έχουν υπολογίσει και την άνοδο θερμοκρασίας του αέρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πρόβλημα.
-
Φυσικά και δεν υπάρχει πρόβλημα από την αύξηση της πίεσης στο δομικό μέρος του ελαστικού, αντέχουν πολύ παραπάνω. Όμως οδηγικά υπάρχει διαφορά στην συμπεριφορά.........πιο ελαφρύ τιμόνι, κραδασμοί κτλ όπου δεν είναι στην πραγματικότητα εύκολα αντιληπτά.
Ούτε εγώ βάζω άζωτο και ούτε σκοπεύω να βάλω! Είναι κάτι που ξεκίνησε από την F1 και δεν βρήκε εφαρμογή στην καθημερινότητα μας, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο να οδηγείς με το προβλεπόμενο του κατασκευαστή και το ίδιο με 6-8psi παραπάνω. -
Για το άζωτο:
Περιεκτικότητα ατμοσφαιρικού αέρα: άζωτο 78%, οξυγόνο 20%
Ατμοσφαιρική πίεση: 1bar ή 14,5psi
Πίεση ελαστικών: 30-32psiΔηλαδή ακόμα και αν ξεφουσκώσουμε εντελώς το λάστιχο, ψάχνουμε να αντικαταστήσουμε το 20% του επιπρόσθετου αέρα που -χοντρικά- θα διπλασιάσει την πίεση του ελαστικού. Εκτός και αν η πλήρωση του ελαστικού γίνει σε συνθήκες κενού αέρος, με 100% βεβαιότητα ότι το παρεχόμενο αέριο είναι άζωτο και το κύκλωμα παροχής είναι αεροστεγές χωρίς καμία διαρροή, ακόμα και τότε η χειροπιαστή αίσθηση και τα ευεργετικά αποτελέσματα του αζώτου είναι απειροελάχιστα.
Μην χάνετε το χρόνο σας....
-
Καλησπέρα
Έχω ζάντα R15 και 5J, με μάξιμουμ πλάτος ελαστικού το 185, είναι πολύ 'λάθος' να βάλεις 195 επειδή στη διάσταση του αυτοκινήτου μου παίρνει μόνο την μάξιμουμ 185/55/15 με ακριβές τιμές αγοράς, ενώ στα 195/50/15 είναι πάμφθηνα τα ελαστικά; -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Ο ατμοσφαιρικός αέρας ειδικά το καλοκαίρι μέσα στο λάστιχο διογκώνεται και ενώ νομίζεις ότι έχεις πχ 32psi μετά από μισή ώρα οδήγησης έχει ανέβει στα 38psi.Όταν ανέβει η θερμοκρασία, ίδια αύξηση θα έχεις στη πίεση, είτε έχεις άζωτο είτε αέρα. Αν διαφωνείς πρέπει να μας εξηγήσεις γιατί συμβαίνει, με ποσοτικά στοιχεία.
Στην F1 υποθετω είναι πολύ πιο βολικό να κουβαλάνε μια φιάλη άζωτο αντί συμπιεστή αέρα, με το καλώδιο του και συνδεδεμένο σε ... κοντινή πρίζα. Επίσης, από διαίσθηση είναι καλύτερο το άζωτο, σαν αδρανές αέριο, για να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα διαβρώσεων/οξείδωσης συγκριτικά με 20% οξυγόνο και, το χειρότερο, από υδρατμούς που βγάζει ο συμπιεστής του αέρα. Σε βενζινάδικο έχω δει συμπιεστή να τρέχει νερό μαζί με τον αέρα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βάζουμε αέρα, αλλά πάντα πρέπει να κάνουμε μια δοκιμή (αέρα στο χέρι) ότι ο συμπιεστής δεν 'φτύνει'.
Καλησπέρα
Έχω ζάντα R15 και 5J, με μάξιμουμ πλάτος ελαστικού το 185, είναι πολύ 'λάθος' να βάλεις 195 επειδή στη διάσταση του αυτοκινήτου μου παίρνει μόνο την μάξιμουμ 185/55/15 με ακριβές τιμές αγοράς, ενώ στα 195/50/15 είναι πάμφθηνα τα ελαστικά;Είναι πολύ 'λάθος' να περάσεις τα όρια. Για μένα κακό είναι και να φτάνεις τα όρια. Το λάστιχο θα ανοίγει σαν μπαλόνι κάτω από τη στενή ζάντα ... πώς θα στρίβει?
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Όταν ανέβει η θερμοκρασία, ίδια αύξηση θα έχεις στη πίεση, είτε έχεις άζωτο είτε αέρα. ?
Στο άζωτο δεν Μεταβάλλεται ο Όγκος του με την αλλαγή της θερμοκρασίας
-
Ο χρήστης nik_marin έγραψε:
Όταν ανέβει η θερμοκρασία, ίδια αύξηση θα έχεις στη πίεση, είτε έχεις άζωτο είτε αέρα.
Στο άζωτο δεν Μεταβάλλεται ο Όγκος του με την αλλαγή της θερμοκρασίας
Κατ αρχάς ο όγκος είναι περιορισμένος από το ελαστικό (αλλιώς δεν θα ανέβαινε η πίεση). Η αύξηση της θερμοκρασίας του αερίου, αυξάνει την ταχύτητα των μορίων του αερίου κι αυξάνεται η πίεση του αερίου μέσα στο ελαστικό, το ίδιο για άζωτο και οξυγόνο.
-
Το μοριο του αζωτου ειναι μεγαλυτερο απο το μοριο του αερα και η αυξηση της πιεσης απο τη μεταβολη της θερμοκρασιας ειναι πολυ μικροτερη απο αυτη του ατμοσφαιρικου αερα.
-
Ο χρήστης Kger έγραψε:
Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο θέμα, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής.Στο stepway μου, ο κατασκευαστής δίνει πίεση ελαστικών 32psi. Στην αρχή κανά 2 φορές τα σέταρα εκεί, αλλά μετά μου είχε φάει το κεφάλι ο πατέρας μου να μην βάζω πάνω από 31. Πράγμα το οποίο έκανα. Την τελευταία φορά πριν 1,5 μηνά που τα συμπλήρωσα λίγο τα πήγα στο 32 αλλά δεν μπορώ να πω ότι είδα κάποια διαφορά στην οδήγηση. Πάντως για τα 32 δεν αναφέρεται σε εποχές κτλ. Και για την ακρίβεια αν θυμάμαι σωστά αναγράφει 32 στα μπροστινά και 31-32 στα πίσω. Αν σετάρεις μέσω του τριπ την ένδειξη της πίεσης και έχεις βάλει κάτω από εκεί που αναγράφει παύει να λειτουργεί η ένδειξη για πτώση της πίεσης στα λάστιχα, αυτό παρατήρησα.
Γενικά θέλω να ρωτήσω, να ακολουθώ τον κατασκευαστή γενικά και ασχέτως ελαστικού; Ασχέτως εποχής; Εμένα για καλοκαίρι πολύ μου φαίνεται το 32.
Tο manual στο Corolla δίνει συνιστώμενη πίεση ανάλογα με πόσους επιβάτες έχεις, αν έχεις αποσκευές και με τι ταχύτητα πηγαίνεις. Με 4 επιβάτες και αποσκευές πάει από 32 στα 36 psi και για ταχύτητα πάνω από 160 φθάνει τα 40 psi.
Αν θέλεις να αυξάνεις την πίεση, το καλοκαίρι πρέπει να το κάνεις, για να περιορίσεις την τριβή και θέρμανση των ελαστικών στο δρόμο.Γνώμη μου είναι ότι εαν ο κατασκευαστής δίνει μονο μια τιμή πίεσης, αυτή πρέπει να θεωρείται η μικρότερη που πρέπει να χρησιμοποιείς, αλλιώς κάνεις ζημιά στα ελαστικά.
Γενικώτερα για να ρυθμίζει κάποιος την πίεση πρέπει να είναι έμπειρος οδηγός και να 'αισθάνεται' πως ανταποκρίνεται το αυτοκίνητο σε ότι κάνει. Χαμηλή πίεση (πίσω κυρίως) βελτιώνει την άνεση, ψηλή πίεση δίνει πιο συμπαγή συμπεριφορά των ελαστικών που βελτιώνει την αίσθηση στο τιμόνι, ... εξαρτάται τι θέλει κανείς.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Το μοριο του αζωτου ειναι μεγαλυτερο απο το μοριο του αερα και η αυξηση της πιεσης απο τη μεταβολη της θερμοκρασιας ειναι πολυ μικροτερη απο αυτη του ατμοσφαιρικου αερα.Κατ' αρχάς δεν υπάρχει 'μόριο του αέρα'. Ο αέρας είναι μίγμα αερίων διαφορετικών στοιχείων, κυρίως 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 0.9% Αργό.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... /1997,322/Σε κάθε περίπτωση η μεταβολή της πίεσης για κάθε αέριο ακολουθεί το νόμο των αερίων P/T = σταθερό για ίδιο όγκο V ή γενικά PV/T= σταθερό. P είναι η πίεση και T είναι η απόλυτη θερμοκρασία σε Κελβιν (Τ = 273 + Θ όπου Θ σε βαθμούς Κελσίου)
Το μόριο κάθε αερίου έχει κινητική ενέργεια 3KT/2 (Κ η σταθερά Boltzmann). Αν αλλάξουμε την θερμοκρασία από T1 σε Τ2 θα πάρουμε την ίδια σχετική αλλαγή κι επομένως την ίδια σχετική αλλαγή πίεσης.
Δεν έχει σημασία λοιπόν για την αλλαγή της πίεσης, αλλά ας πάμε και στο μέγεθος των μορίων. Σε τι είναι μεγαλύτερο το μόριο του αζώτου, τι μετρήσεις ή ποσότητες γνωρίζεις?
Το μόριο του αζώτου (Ν2) είναι ελαφρύτερο, έχει μάζα 28 και του οξυγόνου (Ο2) έχει μάζα 32. Αν μιλάς για 'όγκο' του κάθε μορίου μπορεί και να ισχύει, αλλά πόσο είναι?Για τη 'φούσκα' του αζώτου το μόνο που μπορεί να έχει βάση είναι να διαφεύγει λίγο πιό αργά το άζωτο μέσα από το ελαστικό αν έχει μικρότερο όγκο μορίων, αλλά μιλάμε για 'ψύλλους στα άχυρα'. Περισσότερο αέριο χάνεις από την επαφή ελαστικού-ζάντας...
Εδώ κλείνει το θέμα για μένα, μετά περνάμε σε θέματα πίστης ...
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]