-
Ο χρήστης esykas έγραψε:
Καλησπέρα
Έχω ζάντα R15 και 5J, με μάξιμουμ πλάτος ελαστικού το 185, είναι πολύ 'λάθος' να βάλεις 195 επειδή στη διάσταση του αυτοκινήτου μου παίρνει μόνο την μάξιμουμ 185/55/15 με ακριβές τιμές αγοράς, ενώ στα 195/50/15 είναι πάμφθηνα τα ελαστικά;Είναι πολύ 'λάθος' να περάσεις τα όρια. Για μένα κακό είναι και να φτάνεις τα όρια. Το λάστιχο θα ανοίγει σαν μπαλόνι κάτω από τη στενή ζάντα ... πώς θα στρίβει?[/quote]
ευχαριστώ για την απάντηση σου
οπότε θα κοιτάξω στα 185/55/15 και μεταξύ των falken/Toyo/BFGoodrich/ίσως και viking πάντα λόγο προσιτής τιμής, τα contipremium 2που έχω επάνω δεν μου άρεσαν και σε michelin δεν βγαίνει πλέον pilot στη δική μου διάσταση, Pireli Goodyear δεν έχω βάλει ποτέ στη ζωή μου και δεν θέλω να βάλω -
Ο χρήστης esykas έγραψε:
Pireli Goodyear δεν έχω βάλει ποτέ στη ζωή μου και δεν θέλω να βάλω -
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Κατ' αρχάς δεν υπάρχει 'μόριο του αέρα'. Ο αέρας είναι μίγμα αερίων διαφορετικών στοιχείων, κυρίως 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 0.9% Αργό.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... /1997,322/Αν δεν υπηρχε μοριο αερα τοτε απλα δεν θα υπηρχε αερας αλλα αζωτο, οξυγονο και ολα τα υπολοιπα στοιχεια στοιχεια που αποτελουν τον αερα ελευθερα και μονα τους στην ατμοσφαιρα. Εδω υπαρχει ενα ξεχωριστο μεικτο απο τα σωματα αυτα αεριο που το ονομαζουμε ατμοσφαιρικο αερα.
-
Μην το κουράζεις άλλο.
-
Το μοριο του αζωτου ειναι μεγαλυτερο απο το μοριο του αερα και η αυξηση της πιεσης απο τη μεταβολη της θερμοκρασιας ειναι πολυ μικροτερη απο αυτη του ατμοσφαιρικου αερα.
Κατ' αρχάς δεν υπάρχει 'μόριο του αέρα'. Ο αέρας είναι μίγμα αερίων διαφορετικών στοιχείων, κυρίως 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 0.9% Αργό.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... /1997,322/Σε κάθε περίπτωση η μεταβολή της πίεσης για κάθε αέριο ακολουθεί το νόμο των αερίων P/T = σταθερό για ίδιο όγκο V ή γενικά PV/T= σταθερό. P είναι η πίεση και T είναι η απόλυτη θερμοκρασία σε Κελβιν (Τ = 273 + Θ όπου Θ σε βαθμούς Κελσίου)
Το μόριο κάθε αερίου έχει κινητική ενέργεια 3KT/2 (Κ η σταθερά Boltzmann). Αν αλλάξουμε την θερμοκρασία από T1 σε Τ2 θα πάρουμε την ίδια σχετική αλλαγή κι επομένως την ίδια σχετική αλλαγή πίεσης.
Δεν έχει σημασία λοιπόν για την αλλαγή της πίεσης, αλλά ας πάμε και στο μέγεθος των μορίων. Σε τι είναι μεγαλύτερο το μόριο του αζώτου, τι μετρήσεις ή ποσότητες γνωρίζεις?
Το μόριο του αζώτου (Ν2) είναι ελαφρύτερο, έχει μάζα 28 και του οξυγόνου (Ο2) έχει μάζα 32. Αν μιλάς για 'όγκο' του κάθε μορίου μπορεί και να ισχύει, αλλά πόσο είναι?Για τη 'φούσκα' του αζώτου το μόνο που μπορεί να έχει βάση είναι να διαφεύγει λίγο πιό αργά το άζωτο μέσα από το ελαστικό αν έχει μικρότερο όγκο μορίων, αλλά μιλάμε για 'ψύλλους στα άχυρα'. Περισσότερο αέριο χάνεις από την επαφή ελαστικού-ζάντας...
Εδώ κλείνει το θέμα για μένα, μετά περνάμε σε θέματα πίστης ...
Στο εξήγησαν κάποιοι νωρίτερα. Μένει μόνο να τα πεις αυτά σε αυτούς που το παίζουν ειδήμονες στην F1......
-
Ο χρήστης esykas έγραψε:
οπότε θα κοιτάξω στα 185/55/15 και μεταξύ των falken/Toyo/BFGoodrich/ίσως και viking πάντα λόγο προσιτής τιμής, τα contipremium 2που έχω επάνω δεν μου άρεσαν και σε michelin δεν βγαίνει πλέον pilot στη δική μου διάσταση, Pireli Goodyear δεν έχω βάλει ποτέ στη ζωή μου και δεν θέλω να βάλωΣήμερα τα ελαστικά έχουν διάφορους δείκτες και μπορείς να εκτιμήσεις την ποιότητα τους.
Ένα ενδιαφέρον site για δείκτες που αναγράφονται πάνω στα ελαστικά και αφορούν σε πόσα χιλιόμετρα φθείρονται, πόσο γρήγορα φρενάρουν σε βρεγμένο και πόσο αντέχουν σε θερμοκρασία:
http://www.glavopoulos.com/el/tires-utqg/Επίσης έχουν τις 3 Ευρωπαϊκές προδιαγραφές (σε αυτοκόλλητες ετικέτες πάνω τους) για την κατανάλωση καυσίμου, το φρενάρισμα σε βρεγμένο και τον θόρυβο:
https://www.nasiopoulos.com/index.php/e ... -elastikonΓια τις άλλες προδιαγραφές (διαστάσεις, φορτίο, μέγιστη ταχύτητα) ακολουθείς το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.
Κάθε εταιρεία βγάζει διαφορετικούς τύπους, αν και στη διάσταση 55/15 είναι απίθανο να βρεις 'sport' ελαστικό. Για κριτικές και συγκριτικά test μπορείς να ψάξεις στο ιντερνετ για συγκεκριμένα ελαστικά που σε ενδιαφέρουν. Ένα ενδεικτικό site, όπου μπορείς να δεις και πως κατηγοριοποιούν τις διαφορετικές μάρκες σε premium, mid range, economy, budget: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/
Εγώ θα αγόραζα premium αν δεν έβρισκα μεγάλη διαφορά τιμής (στην επαρχία όλα ακριβά είναι).
Σε swift 2016 που έχει Continental eco contact ... είμαι πολύ ευχαριστημένος. Για τα Goodrich, που είναι τα 'δεύτερα' της Michelin έχω ακούσει καλά λόγια.Υ.Γ. Αν σε ενδιαφέρει να στρίβεις γρήγορα, για να μη 'μαγουλιάζουν' τα 55άρια μπορείς να αυξήσεις λίγο την πίεση, ας πούμε 2 psi ... αρκεί να μη χάνεις πρόσφυση.
-
Ο χρήστης esykas έγραψε:
Καλησπέρα
Έχω ζάντα R15 και 5J, με μάξιμουμ πλάτος ελαστικού το 185, είναι πολύ 'λάθος' να βάλεις 195 επειδή στη διάσταση του αυτοκινήτου μου παίρνει μόνο την μάξιμουμ 185/55/15 με ακριβές τιμές αγοράς, ενώ στα 195/50/15 είναι πάμφθηνα τα ελαστικά;Είναι πολύ 'λάθος' να περάσεις τα όρια. Για μένα κακό είναι και να φτάνεις τα όρια. Το λάστιχο θα ανοίγει σαν μπαλόνι κάτω από τη στενή ζάντα ... πώς θα στρίβει?
οπότε θα κοιτάξω στα 185/55/15 και μεταξύ των falken/Toyo/BFGoodrich/ίσως και viking πάντα λόγο προσιτής τιμής, τα contipremium 2που έχω επάνω δεν μου άρεσαν και σε michelin δεν βγαίνει πλέον pilot στη δική μου διάσταση, Pireli Goodyear δεν έχω βάλει ποτέ στη ζωή μου και δεν θέλω να βάλω[/quote]Φοράω toyo proxes cf2 σε 185/55/15 και στα συστήνω ανεπιφύλακτα.
-
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Καλησπέρα
Έχω ζάντα R15 και 5J, με μάξιμουμ πλάτος ελαστικού το 185, είναι πολύ 'λάθος' να βάλεις 195 επειδή στη διάσταση του αυτοκινήτου μου παίρνει μόνο την μάξιμουμ 185/55/15 με ακριβές τιμές αγοράς, ενώ στα 195/50/15 είναι πάμφθηνα τα ελαστικά;Είναι πολύ 'λάθος' να περάσεις τα όρια. Για μένα κακό είναι και να φτάνεις τα όρια. Το λάστιχο θα ανοίγει σαν μπαλόνι κάτω από τη στενή ζάντα ... πώς θα στρίβει?
οπότε θα κοιτάξω στα 185/55/15 και μεταξύ των falken/Toyo/BFGoodrich/ίσως και viking πάντα λόγο προσιτής τιμής, τα contipremium 2που έχω επάνω δεν μου άρεσαν και σε michelin δεν βγαίνει πλέον pilot στη δική μου διάσταση, Pireli Goodyear δεν έχω βάλει ποτέ στη ζωή μου και δεν θέλω να βάλωΦοράω toyo proxes cf2 σε 185/55/15 και στα συστήνω ανεπιφύλακτα.[/quote]
την Toyo την έχω σε εκτίμηση διότι στο άλλο αυτοκίνητο που φόραγα drb 195/55/15 ήταν φανταστικά!!!!
πάντως στην διάσταση που ψάχνω 185/55/15
Τα Toyo τα έχω βρει 300 με 310 ευρώ το DRB, 300 το T1R και 260 με 280 το CF2
Το CF2 το έβγαλε για ενδιάμεσο στα T1R και DRB -
Το DRB είναι ανάμεσα στο CF2 και στο Τ1R . Οπότε αν θες αθόρυβη ποιοτική κύλιση πας στο CF2, το DRB το γνωρίζεις και για καθαρό σπορ βάζεις T1R.
-
ευχαριστώ για τις απαντήσεις, και αύριο θα πάρω και ένα τηλέφωνο στον εισαγωγέα να μάθω μερικά πράγματα όπως για το περιβόητο Ε.., τι νούμερο έχουν για χώρα εισαγωγής, τι εγγύηση δίνουν και αν την δίνουν μόνο σε αυτούς που εμφανίζονται ως επίσημη μεταπωλητές καθώς και σε ποια χώρα παράγονται από περιέργεια
-
οπότε θα κοιτάξω στα 185/55/15 και μεταξύ των falken/Toyo/BFGoodrich/ίσως και viking πάντα λόγο προσιτής τιμής, τα contipremium 2που έχω επάνω δεν μου άρεσαν και σε michelin δεν βγαίνει πλέον pilot στη δική μου διάσταση, Pireli Goodyear δεν έχω βάλει ποτέ στη ζωή μου και δεν θέλω να βάλω
Σήμερα τα ελαστικά έχουν διάφορους δείκτες και μπορείς να εκτιμήσεις την ποιότητα τους.
Ένα ενδιαφέρον site για δείκτες που αναγράφονται πάνω στα ελαστικά και αφορούν σε πόσα χιλιόμετρα φθείρονται, πόσο γρήγορα φρενάρουν σε βρεγμένο και πόσο αντέχουν σε θερμοκρασία:
http://www.glavopoulos.com/el/tires-utqg/Επίσης έχουν τις 3 Ευρωπαϊκές προδιαγραφές (σε αυτοκόλλητες ετικέτες πάνω τους) για την κατανάλωση καυσίμου, το φρενάρισμα σε βρεγμένο και τον θόρυβο:
https://www.nasiopoulos.com/index.php/e ... -elastikonΓια τις άλλες προδιαγραφές (διαστάσεις, φορτίο, μέγιστη ταχύτητα) ακολουθείς το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.
Κάθε εταιρεία βγάζει διαφορετικούς τύπους, αν και στη διάσταση 55/15 είναι απίθανο να βρεις 'sport' ελαστικό. Για κριτικές και συγκριτικά test μπορείς να ψάξεις στο ιντερνετ για συγκεκριμένα ελαστικά που σε ενδιαφέρουν. Ένα ενδεικτικό site, όπου μπορείς να δεις και πως κατηγοριοποιούν τις διαφορετικές μάρκες σε premium, mid range, economy, budget: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/
Εγώ θα αγόραζα premium αν δεν έβρισκα μεγάλη διαφορά τιμής (στην επαρχία όλα ακριβά είναι).
Σε swift 2016 που έχει Continental eco contact ... είμαι πολύ ευχαριστημένος. Για τα Goodrich, που είναι τα 'δεύτερα' της Michelin έχω ακούσει καλά λόγια.Υ.Γ. Αν σε ενδιαφέρει να στρίβεις γρήγορα, για να μη 'μαγουλιάζουν' τα 55άρια μπορείς να αυξήσεις λίγο την πίεση, ας πούμε 2 psi ... αρκεί να μη χάνεις πρόσφυση.
κατατοπιστικότατος
ευχαριστώ
-
Toyo T1R-Proxes (αν θυμάμαι σωστά το όνομα) είχα βάλει πριν 10 χρόνια σε 205/50/16 σε καλή τιμή. Με απογοήτευσαν με το πολύ μικρό διάστημα ζωής τους, κάνω λίγα χλμ αλλά το 3ο χρόνο γλίστραγαν παντού Και φαίνεται πως έβγαζαν και προβλήματα ευθυγράμμισης. Από τότε πληρώνω παραπάνω για Michelin ...
-
Μια παρατήρηση για τα michelin latitude cross σε hyundai tucson και nissan qq φιλου. Έπειτα απο 3 χρόνια και καμια 80.000 χλμ με εντυπωσιακά λίγη φθορά, ακόμη δεν έχουν πιασει δείκτη φθορας. Έχουν ενα μεγάλο μειονέκτημα στην άσφαλτο, κανουν απίστευτο θόρυβο πανω απο τα 60χαω.
Και στα δυο αμάξια αλλάξαμε χωρις λογο 1-2 ρουλεμάν. Τα αμάξια τα δοκιμασαμε στον αέρα στη ραμπα με ακουστικά(κατόπιν εορτής βέβαια). Κανένας θόρυβος απο ρουλεμαν.
Δοκιμαστικά βαλαμε αλλα λάστιχα και ηρέμησαμε ότι δεν φταίει κάτι απο τα αμάξια.Το τι άκουσα απο διάφορους μαστόρους περί διαφορικών , περι τρανσφερ, περί σασμαν, περί κεντρικου αξονα, δεν μπορω να τα περιγράψω. Η πιο οικονομική προσφορα για το πρόβλημα μου απο συνεργείο ηταν τα 1700 ευρώ και απο επίσημη αντιπροσωπεία άστο καλυτερα να το πήγαινα στη πρεσσα. Και όλα τα παραπάνω τα διαπίστωναν απο μια βόλτα σε 30sec.
-
Παιδες καλημερα και καλη Μεγαλη Εβδομαδα!
Να ρωτησω κατι.. υπαρχει κανενα site που να μπορουμε να δουμε το Treadware των ελαστικων???
Κατι με επιασε χθες και τα εψαχνα και δεν βρηκα καμια πληροφορια περι αυτου αν και θεωρω οτι λιγα πραγματα δειχνει αλλα ετσι για την περιεργεια..
Δεν το αναφερουν και οι ιδιες εταιριες.. -
Toyo T1R-Proxes (αν θυμάμαι σωστά το όνομα) είχα βάλει πριν 10 χρόνια σε 205/50/16 σε καλή τιμή. Με απογοήτευσαν με το πολύ μικρό διάστημα ζωής τους, κάνω λίγα χλμ αλλά το 3ο χρόνο γλίστραγαν παντού Και φαίνεται πως έβγαζαν και προβλήματα ευθυγράμμισης. Από τότε πληρώνω παραπάνω για Michelin ...δεν έχω αντίρρηση, απλά το αυτοκίνητο δεν κάνει πάνω από 4.500 χιλιόμετρα τον χρόνο και τα contipremium που φόραγα καήκανε καινούργια
Τα λάστιχα βγαίνουν πλέον στην Μαλαισία με Ε4 δηλαδή για Ολλανδία και έχουν αλλάξει τη γόμα για αυτό εάν δείτε και στους ξένους καταλόγους υπάρχουν πλέον με δύο ταμπελίτσες F και G
btw τα έβαλα στα 295 ευρώ κομπλέ (ζυγοστάθμιση,βαλβίδες,άζοτο) η διαστάση μου είναι 185/55/15 όπως έχω πει -
Καλησπέρα παιδιά!
πρόταση για λάστιχο θέλω(προφανώς ) για polo 2004 1.4, τώρα φοράω Pirelli Cinturato P1 195/50R15 οπότε να οι επιλογές μου:1)Toyo Proxes CF2
2)Falken Ziex ZE914 Ecorun
3)Dunlop Sport Bluresponse4)Pirelli Cinturato P1 Verde
τα έχω βάλει βάση τιμής στο skroutz και κατά προτίμηση θα ήθελα κάτι οικονομικό από τα Pirelli άμα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα μιας που έμεινα σχετικά ικανοποιημένος μπορώ να πω, οποιαδήποτε άλλη πρόταση δεκτή!
(επίσης σε πμ κάνα λαστιχά εδώ Περιστέρι τριγύρω με καλές τιμές και σωστές ημερομηνίες φυσικά )ευχαριστώ!
-
Ξαναμεινε στα ιδια, πιστευω οτι η διαφορα τιμης απο τα αλλα ειναι πολυ μικρη σε βαθος χρονου.
-
Εγώ σου προτείνω τα δύο πρώτα ειδικότερα όμως το toyo που το φοράω και έχω και προσωπική άποψη. Σε περιστερι καλοί είναι ο Φωκάς στην Δυρραχίου και ο Παυλίδης στην Θηβών στο πεζόδρομο. Πάρε τιμές και διάλεξε μαγαζί.
-
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Εγώ σου προτείνω τα δύο πρώτα ειδικότερα όμως το toyo που το φοράω και έχω και προσωπική άποψη. Σε περιστερι καλοί είναι ο Φωκάς στην Δυρραχίου και ο Παυλίδης στην Θηβών στο πεζόδρομο. Πάρε τιμές και διάλεξε μαγαζί.+1
Κυριαζης στη Ν.Χαλκηδόνα -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Εγώ σου προτείνω τα δύο πρώτα ειδικότερα όμως το toyo που το φοράω και έχω και προσωπική άποψη. Σε περιστερι καλοί είναι ο Φωκάς στην Δυρραχίου και ο Παυλίδης στηιν Θηβών στο πεζόδρομο. Πάρε τιμές και διάλεξε μαγαζί.
+1
Κυριαζης στη Ν.ΧαλκηδόναΚαι ο Κυριαζής που καλος απλώς ανέφερα αυτούς τους δύο γιατί το παλληκάρι έλεγε για Περιστερι.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]