-
Kαλά υλικά βλέπω, εγκρίνονται.
-
Κάτι κάπως ίσως άσχετο...
Για τα ηλιακά αερόθερμα έχει κανείς άποψη;
Αποσβένουν τα χρήματά τους , λειτουργώντας φυσικά συμπληρωματικά, σε βάθος χρόνου; Κάνουν κάποια αισθητή διαφορά; Από ότι λένε στο καταστημα τα προτιμούν κυρίως ξένοι για τις εξοχικές τους κατοικίες και για να καταπολεμούν την υγρασία όσο λείπουν.
Φυσικά σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να τα τοποθετήσει με νότιο προσανατολισμό.
-
Αναφέρομαι πχ σε κάτι τετοιο
-
Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα! Πριν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γράφω ξανά το πόνο των Χριστουγέννων (πάλι)
Update δηλαδή από το δράμα επιλογής Ψ/Θ/ΖΝΧ μετά απο επίσκεψη μηχανικου και εγκαταστάτη της daikin.Πανω κάτω ότι μου γράφει ο dstou κυρίως, οτι ειναι πολυ κακή η θερμανση απο φαν/κοιλ οροφής οτι θέλει και άλλες τρύπες σε τοιχους σε κάθε χώρο σε μελετημένο σημείο για να ρουφάνε τη ζέστη απο πανω προς κάτω για να ζεσταίνονται και τα πόδια. Βασικά λένε θα κανω πολυ καλή ενδοδαπέδια για την απο πάνω μας.
Ειπαμε οκ, έχουμε πει θα βάλουμε και κάποια σώματα…Στην απελπισία, λέμε για να δουμε αέριο για θέρμανση. Κοιτανε πως να περάσουν οι σωλήνες απο το ισόγειο, λένε δε γινεται αν δε περάσουν απο τα μπαλκόνια του 1ου/2ου μιας και η πολυκατοικια εχει περιμετρικά μπαλκόνια. Απο φωταγωγό πάλι δε γινεται γιατι ειναι εγκλωβισμένοι.
Παμε ταρατσα για ηλιακό (μαζι με τον προην οικοπεδουχο, ισόβιο διαχειριστή που εχουμε καλή σχέση). Απο όλη τη τεραστια ταράτσα το μεγαλύτερο μερος εχει αγοραστεί απο κατασκευής απο 2-3 ιδιοκτήτες… άρα μένει διαθέσιμη ότι δείχνω με πράσινο και στην ουσια με κόκκινο. Αυτό γιατι οι σκιες από το δωμα και απο άλλους ηλιακους (υπαρχουν και 2-3 ακόμα απο τοτε που τραβηξε ο δορυφορος φωτό) ήδη επεφταν στο πράσινο τμήμα 15.00 το μεσημέρι που είμασταν.
Λενε οκ, εκει μπορει να μπει.. Λέω εγώ.. Βρε παιδια, 30 διαμερίσματα η πολυκατοικία έχει, καμια 10αρια ηλιακοι… αν θέλουν και άλλοι να βαλουν αυριο μεθαυριο σε τόσο μικρό χώρο και ερθουν και βαλουν μπροστά μου, τι θα κάνουμε (ήδη είδα ηλιακό να του ρίχνει άλλος σκιά με το ¼ να ειναι σκιασμένο την ώρα που σας είπα); Θα παίζουμε σφαλιάρες; Αν ειναι να αναβω αντίσταση, ας βαλω ηλεκτρικό να τελειώνουμε.
Οποτε περιμένω προσφορά στη λογική όλα μέσα Α/Θ.
Σκεφτόμουν όμως αυτά που μου είπαν και λεω… αν ειναι τόσο μαπα ή θέρμανση απο Α/Θ φαν-κοιλ, τότε γιατι να τη πληρώσω για το 50% της χρήσης, δηλαδή για ψύξη; Μηπως να βαλω Α/Θ μεσαιων/υψηλων θερμοκρασιών μόνο για ΖΝΧ και για τα καλοριφέρ (μου ειπαν χαμηλων θερμοκρασιών 55 βαθμοι, δε κανει για μικρά σώματα.. Θα θελω πολλά και μεγάλα) και κλασσικά AC για τη ψύξη; Και λέω, ας παω σε μουλτι-σπλιτ για τα 3 δωματια και ενα κλασσικό AC για το σαλόνι. Σαλόνι, θα μπορούσε να μπει κανα 22αρι καναλάτο ίσως.
Παρακάτω δείχνω δικά μου layouts με πανω Α/Θ τα πάντα όλα όπως είχα πει και κάτω layout για τη σκέψη μου που μόλις ανέφερα.Βεβαια, με κάτι δικά μου μπακαλίστικα κοστολόγια απο τιμες σαϊτ που βρηκα οι τιμες ειναι οι ίδιες πανω-κατω για τις 2 διατάξεις. Ομως η δευτηρη μάλλον ειναι πιο οικονομικη στην εγκατάσταση και στη συντήρηση. Επίσης, ίσως αφελώς, σκέφτομαι οτι η Α/Θ θα κανει μονο μια δουλεια και δε θα δουλεύει εναλλαξ Ψ/ΖΝΧ που ίσως συμβάλει σε μικρότερα λειτουργικά κόστη και φθορές;
Αυτά…
Υγ1. Είδα μια πολυ συμπαθητική νεα πολυκατοικία στη περιοχή που τελειώνει.. Κοντοστάθηκα και λεω.. Δε το πουλαγα και να παρω καινουργιο σε 1ο όροφο έστω; Ετοιμο… το κλειδί και μπήκα… Βεβαια δε θα βλεπω θάλασσα.
Υγ2. Οτι κάνω, δε το ξανακάνω. Τέλος. Αυτοκινούμενο. -
Εγώ κατάλαβα ότι αφενός δεν σαν κάνει ο ηλιακός, αφεδύο είσαστε ξανά στο μηδέν, δηλαδή δεν ξέρετε κατά που να πάτε. Μια πυξίδα λοιπόν είναι η εξής: Εντοπίστε που 'πονάει' το σπίτι, ο οργανισμός σας και το προφίλ χρήσης σας, και αμέσως θα χαράξετε πορεία. Αν δηλαδή είσαστε κρυουλιάρηδες, το σπίτι είναι αμόνωτο ή μισομονωμένο και σκοπεύετε να μένετε χειμώνα, τότε τα φαν κόλια είναι μετριότατη επιλογή. Αν είσαστε θερμόαιμοι και αναψοκοκκινισμένοι, τότε δώστε βάση στην ψύξη. Αν είστε απαιτητικοί και θέλετε και στα δύο, (τρία με το ζνχ), να πάρετε το καλύτερο που μπορείτε, τότε το ένα για όλα σύστημα δεν είναι αρκετό αφού κανένα δεν είναι τέλειο σε όλους τους τομείς, πρέπει εδώ να κάνετε συνδυασμούς.
Π.χ. ένα σχετικό παράδειγμα : εγώ μένω σε ένα σπίτι 40 ετών, με μέσες μονώσεις, έχω κρυουλιάρα γυναίκα και παιδιά, κατοικώ ολοχρονίς και έχω και σοβαρές απαιτήσεις ζνχ -> δεν συζητώ για α/θ με φανκόλια, θέλω οπωσδήποτε καλή θέρμανση με σώματα καλοριφέρ γιατί δεν μπαίνει ενδοδαπέδια, θέλω φυσικό αέριο για να ρίξω τα κοστολόγια και έχω βάλει και 2 ηλιακούς! διπλής ενέργειας (δεν αξίζουν οι τριπλής) σε συστοιχία γιατί γουστάρω τη χλίδα του άφθονου ζνχ όποτε μου'ρθει. Επικουρικά του έχω πετάξει και 3 σπλιτάκια ψύξη θέρμανση, τα οποία είναι ζήτημα αν λειτουργούν 15 μέρες το χρόνο σε ψύξη, γιατί έχω και εξοχικό εντός νομού Αττικής όπου περνάω αρκετό καιρό το καλοκαίρι.
Θα μπορούσα να τα κάνω αυτά με ένα σε όλα σύστημα? Ασφαλώς, μια α/θ αέρος νερού περί τα 12kw θα ήτο αρκετή. Αλλά δεν θα είχα φχαριστηθεί ποτές θέρμανση, την οποία και ζητώ ανελλιπώς 5-6 μήνες το χρόνο.
Μήπως ξηλώσεις όλα τα πατώματα με την ανακαίνιση που κάνεις? Σε αυτή την περίπτωση κοιτάς για α/θ σε ενδοδαπέδιο ψύξη/θέρμανση και με ζνχ. Επικουρικά του πετάς και κανά δυό σπλιτάκια σε καίρια σημεία για να μην ανάβεις το θηρίο όλη την μέρα αν είσαι π.χ. σε ένα δωμάτιο μόνος σου και καθάρισες.
-
Και εγω θα προτεινα ενδοδαπεδια με Α/Θ οποτε θα εχεις σταθερη θερμανση τον χειμωνα και δοχειο ΖΝΧ. Και εγω εχω μικρη αναγκη για ψυξη το καλοκαιρι γιατι εχω εξοχικο στο βουνο και οταν εχει καυσωνα Αθηνα φευγω.
Ενδοδαπεδια με Α/Θ στο μπαλκονι εβαλε ενας σε διαμερισμα στην πολυκατοικια μου και ειναι ευχαριστημενος. Εσπασε βεβαια ολα τα πατωματα αλλα ηθελε να τα αλλαξει ετσι και αλλοιως. ΠΛηρη ανακαινιση του διαμερισματος και αποκοπηκε απο την κεντρικη θερμανση.
Και καταργησε τελειως τους αεραγωγους. Ετσι θα εχεις τα παντα στο διαμερισμα και στο μπαλκονι και δεν θα μπλεκεις με τους αλλους.
-
Καλα η ενδοδαπεδια στο μπαλκόνι ειναι πανέξυπνο. Βαζεις και μεμβρανες γυρω γυρρω και εχεις εξτρα σαλονακι το χειμωνα.
-
Καλα η ενδοδαπεδια στο μπαλκόνι ειναι πανέξυπνο. Βαζεις και μεμβρανες γυρω γυρρω και εχεις εξτρα σαλονακι το χειμωνα.
...εγραψε ο ζαλισμενος απο το φαι, μερες που ειναι, γυρος. ρε συ διαβασε τον θελειενα τι εγραψεν.
ΑρΕς
χαχαχ...παντως στις διακοπες να ασχολειστε με τεχνικα ξεπερνα τον γατο. παρακαλουσε η γατα να της βιδωσω με το γνωστο ξεχωριστο γατισιο τροπο ενα πομολο στη ντουλαπα και την εκαμα με το τζιβι και ενα δυο φιλαρακια για παρνις. αμα δεν εκοβε ο ενας τη παναρ στη μεση και αμα δεν εσπαγα εγω τα δυο μπροστινα ημιαξονια τι διακοπαι θα ηταν... βασικα ευτυχως υπηρχε τριτος εργατης και μου τραβηξε το τζιβι γιατι το ειχα φυτεψει με τον κοτσαδορο στο χωμα και το αποδελοιπο καθετα...
-
@dstou & @ wantone, σας ευχαριστώ και πάλι που Χριστουγεννιάτικα γράφετε τις προτάσεις σας.
dstou, σωστή η προσέγγισή σου για να θέσουμε προτεραιότητες. Θα έλεγα ψύξη πρώτα και ζνχ όποιαδήποτε ώρα/στιγμή. Θέρμανση θα έλεγα αντέχουμε, απλά ειναι η ποιότητα που προβληματίζει.
Θα βάλουμε σώματα, είπαμε τελικά να βάζαμε αέριο για Θ/ΖΝΧ αλλά όπως ανέφερα δε μπορούμε να περάσουμε σωλήνες απο το ισόγειο στο 3ο μιας και δεν υπάρχει πουθένα κενό ωστε να ανέβουν. Περιμετρικά παντου υπάρχουν μπαλκόνια (δηλαδή θα πρέπει να περάσουμε απο τα μπαλκόνια 1ου και 2ου).
Για ενδοδαπέδια, με το μισό διαμέρισμα φούρνο ακόμα και με 10 βαθμους έξω (εχει Δυτικό προσανατολισμό στη μυτη του μπαλκονιού), με μάρμαρο/ξυλα σα καινούργια και με το κόστος να βγάλω/βάλω δάπεδα σε 135 τμ, δε το θεωρώ πιθανό να πάμε προς τα εκεί. Αλλωστε, οταν θα ζουμε έξω και θα ερχόμαστε καλοκαίρι τότε θα έχει σχεδον 0 χρήση αυτή η επένδυση.
Θα δώ λοιπον τι θα κάνω και θα ενημερώσω.
Καλές γιορτές! -
Ωχ ναι!
Αλλα απο την αλλη δεν ειναι κακη ιδεα..... Σκεψου το.
Με τις μεμβραμες αφηνεις και τα ρουχα εξω εχεις και μια αρκετα καλη ζεστη να καθεσε στο σαλονακι το μπαλκονιού οταν μαλώνεις και θελεις να αραξεις μονος σου. Οταν δεν το θελεις καθολου θα κλεινεις την βανα και δεν θα ζεσταίνεται το μπαλκόνι.
Παμπόνηρο και εξυπνο ειναι....
Χμμμ
Μονο ελάττωμα που εντοπίζω,το πως θα πεισεις καποιον μηχανικο για να σε παρει στα σοβαρα οταν του το ζητησεις.
Υ. Γ Τι εκανες στην καραντίνα; Εσπαγα ημιαξόνια. Που ειπαμε παει η τρελα;
-
LAP για να σε βοηθησω στο μπαλκονι θα παει η εξωτερικη μοναδα της Αντλιας, ετσι δεν θα χρειαζεται να παει στην ταρατσα.
-
@dstou & @ wantone, σας ευχαριστώ και πάλι που Χριστουγεννιάτικα γράφετε τις προτάσεις σας.
dstou, σωστή η προσέγγισή σου για να θέσουμε προτεραιότητες. Θα έλεγα ψύξη πρώτα και ζνχ όποιαδήποτε ώρα/στιγμή. Θέρμανση θα έλεγα αντέχουμε, απλά ειναι η ποιότητα που προβληματίζει.
Θα βάλουμε σώματα, είπαμε τελικά να βάζαμε αέριο για Θ/ΖΝΧ αλλά όπως ανέφερα δε μπορούμε να περάσουμε σωλήνες απο το ισόγειο στο 3ο μιας και δεν υπάρχει πουθένα κενό ωστε να ανέβουν. Περιμετρικά παντου υπάρχουν μπαλκόνια (δηλαδή θα πρέπει να περάσουμε απο τα μπαλκόνια 1ου και 2ου).
Για ενδοδαπέδια, με το μισό διαμέρισμα φούρνο ακόμα και με 10 βαθμους έξω (εχει Δυτικό προσανατολισμό στη μυτη του μπαλκονιού), με μάρμαρο/ξυλα σα καινούργια και με το κόστος να βγάλω/βάλω δάπεδα σε 135 τμ, δε το θεωρώ πιθανό να πάμε προς τα εκεί. Αλλωστε, οταν θα ζουμε έξω και θα ερχόμαστε καλοκαίρι τότε θα έχει σχεδον 0 χρήση αυτή η επένδυση.
Θα δώ λοιπον τι θα κάνω και θα ενημερώσω.
Καλές γιορτές!Και στο δικο μου το διαμερισμα εχει μαρμαρα και ξυλο και δεν ειναι σε τελεια κατασταση αλλα για μενα δεν αξιζει να τα ξηλωσω. Στο αλλο διαμερισμα 105 τμ τα ιδια ειχε και τα ξηλωσε ολα. Αναλογα τι θελει ο καθενας.
Αν γινεται με σωματα και Α/Θ τοτε κανε αυτο. Απλα απο οτι λενε με ενδοδαπεδια ειναι ποιο αποδοτικο το συστημα γιατι διαχεεται καλυτερα η θερμοτητα. βεβαια αν το διαμερισμα σκοπευεις να το κρατησεις για καλοκαιρινη χρηση και μονο τοτε μην βαζεις τιποτα εκτος απο 2-3 κλιματιστικα και αναμονη στις σωληνες για ηλιακο. Γιατι δεν προκειται να την ανοιξεις την θερμανση για χρονια.
-
Mε αυτά που διαβάζω και αφού θέτεις πρώτη προτεραιότητα την ψύξη και το ζνχ, πας σφαίρα για α/θ με φανκόλια και εσωτερικό δοχείο παραγωγής ζνχ. Χάουέβερ, αν θες το κάτι παραπάνω για να είσαι τζετ και στην θέρμανση, υπάρχει μια σχετικά εύκολη επιπρόσθετη λύση : ηλεκτρικός λέβητας νερού.
Ακούγεται αταίριαστο με την α/θ, αλλά έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως : μικρό μέγεθος, ευκολία εγκατάστασης, μη ανάγκη ύπαρξης λεβητοστασίου και καμινάδας, αστεία συντήρηση, ΤΕΡΑΣΤΙΑ αξιοπιστία. Εκεί λοιπόν που θα βάλεις ηλεκτρικές πετσετοκρεμάστρες στα βεσέδια, λύση πολύ διαδεδομένη στις ανακαινίσεις, και θα πρέπει να μεριμνήσεις και για ηλεκτρική παροχή με ακαλαίσθητα καλώδια μέσα στο μπάνιο να τρέχουν στους τοίχους και στα σοβατεπιά, μπορείς να βάλεις ένα τέτοιο μαραφέτι σε μια ντουλάπα και να δίνεις καυτό νερό θέρμανσης σε αυτούς τους χώρους, ή και όπου αλλού θέλεις. Σε όλο το υπόλοιπο σπίτι για ψύξη αλλά και θέρμανση θα έχεις την α/θ και τα συνδεδεμένα σε αυτή φανκόλια της. Θα γλιτώσεις και τις κατεβασιές των αεραγωγών χαμηλά στο δάπεδο, ή έστω θα κάνεις μόνο μία τέτοια κεντρική σε ένα χώρο, π.χ. χωλλ.
Έτσι λοιπόν δρώντας δεν είναι άσχημη ιδέα να βάλεις έναν λέβη απόδοσης λέμε τώρα 6kw, για να σου καλύψει με θέρμανση τα δύο βεσέδια που έχεις και π.χ. και την κρεββατοκάμαρα. Θα έχεις άριστη θέρμανση σε αυτούς τους χώρους, χωρίς να ακούς τίποτα από θόρυβο, και παράλληλα θα έχεις και μια μικρή εφεδρεία όταν η α/θ τα κακαρώσει κάποια στιγμή. Μπορείς μάλιστα να ρυθμίσεις την λειτουργία του με χρονοδιακόπτη και να εκμεταλλεύεσαι τις ώρες που είτε δεν λειτουργεί η α/θ, είτε έχεις νυκτερινή χρέωση, για να σου βγει φθηνότερα το κουστούμι. Ένα τέτοιο μηχάνημα έχει κατανάλωση 6kw για αποδιδόμενη θερμική ισχύ 6kw (συντελεστής απόδοσης 1:1, έναντι 3:1 της α/θ). 6Kw σημαίνει κάτι σε 1,2 ευρώ την ώρα με ημερήσια χρέωση σε φουλ λειτουργία, αλλά περίπου 0,7 με νυκτερινή.Για εφεδρεία μια χαρά είναι, δεν θα δουλεύει άλλωστε 24 ώρες το 24ωρο.
Και γιατί να μην βάλω μια δεύτερη α/θ υψηλών θερμοκρασιών μόνο για αυτούς τους χώρους θα μου πεις? Γιατί κάνει 4-5-6 φορές την αξία του ηλεκτρικού λέβητος, και κάποια στιγμή θα πάθει γερή βλάβη και αυτή, άρα τελικά δεν θα κάνεις οικονομία παρόλο που έχει πολύ καλύτερο συντελεστή απόδοσης (υπολόγιζε κάτι σε 1,8: 1). Παρόλα αυτά αν επιμένεις μπορείς να την βάλεις για να λες ότι κάνεις οικονομία και προστατεύεις το περιβάλλον (όχι).
https://www.skroutz.gr/c/1406/levites/f/427600/ilektrikou-reymatos.html
-
Με τον ηλεκτρικο λεβητα πως θα δινει καυτο νερο για θερμανση? Θα βαλει σωματα συνδεδεμενα με τον ηλ. λεβητα;
Αν ειμαστε πχ μεσημερι και θελω να ανοιξω αυτη την θερμανση σε ποση ωρα θα αποδωσει θερμανση; Φανταζομαι μεσω καλοριφερ; Εκει βεβαια θα ειναι ακριβη η χρεωση και θα εχεις επιπλεον φορτιο στο ηλεκτρικο σου συστημα (γιατι πιθανον να μαγειρευεις, να πλενει το πληντυριο, στεγνωτηριο, συσκευες κλπ).
-
O ηλ. λέβητας ζεσταίνει το νερό και το κυκλοφορεί στο δίκτυο με τα σώματα καλοριφέρ που τον έχεις συνδέσει μέσω του ενσωματωμένου κυκλοφορητή που διαθέτει. Δεν είναι καλή λύση για γενική χρήση, διότι καίει αρκετά, αλλά για επικουρική χρήση, σε ορισμένους και μόνο χώρους, και για λίγα διαστήματα το χρόνο είναι μια πανεύκολη και φθηνή επιλογή. Αποδίδει θερμότητα σχετικά γρήγορα, γιατί βρίσκεται μέσα στο χώρο και έχει μικρό δίκτυο σωλήνων. Βέβαια όσο νά'ναι θέλει κανά 15-20 λεπτά για να πιάσουν θερμοκρασία όλα τα σώματα, εξαρτάται από το δίκτυο φυσικά.
Όβερ εντ άουτ από εμένα πλέον, το θέμα έχει εξαντληθεί μέχρι τελικής πτώσεως.
-
@ wantone, Εχει απόλυτο δίκιο, αυτό μου λένε και εμένα και μάλιστα σχολικός φίλος στη Πεντέλη θυμάμαι το '90 είχε ήδη ενδοδαπέδια και είμασταν με τις κάλτσες στα μάρμαρα χειμωνιάτικα. Εχει πολύ καλή αίσθηση. Ωστοσο λογω προσανατολισμού και πιθανότερης χρήσης του διαμερίσματος, δε νομίζω να παμε προς τα εκεί.
Ευχαριστώ πάντως για όλες τις προτάσεις.@dstou, Εχεις δίκιο, δεν υπάρχει πια κάτι άλλο απο θέμα προτάσεων, πιστεύω και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, έχεις αναλύσει τα πάντα αναλυτικότατα.
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα ο ηλ. λέβητας νερού. Θα τη κοιτάξω αλλά με τη λογική να δινει ΖΝΧ σε μπανια, κουζίνα αλλά και σε όλα τα σώματα στο σπίτι.
Σε ευχαριστώ πολύ! -
Boys μια μικρή βοήθεια εάν κάποιος έχει γνώση..
Ζώ σε μονοκατοικία και αποφασίσαμε στην κεντρική είσοδο να ρίξουμε τσιμέντο σε κάποια σημεία γιατί με τις βροχές και την πιο 'βαριά' χρήση που κάνουμε πλέον με αυτοκίνητα μπες-βγές, κάποια σημεία του γκαζόν γίνανε λάσπη από τις ρόδες και απλά δε βολέυει.
Αφού τσιμεντώσουμε τις επιφάνειες, κάποια στιγμή θα πέσει και το πλακάκι/επικάλυψη από πάνω ώστε να είναι και ωραίο στο μάτι. Το υλικό πρέπει να αντέχει στο χρόνο και να είναι αντιολισθητικό. Αυτοκίνητα θα κάθονται πάνω και θα χρησιμοποιείται και για πλυσίματα κτλ. Δεν είναι κάτι εξεζητημένο αυτό που ρωτάω αλλά θα ήθελα να ξέρω τι προτιμάται για την περίπτωση μου..
-
Καλή χρονιά!
Mastoras,θα πρότεινα μαζί με το τσιμέντο να βάλετε και λίγο σίδερο (πλέγμα) στη ράμπα κι εκεί που θα στρώσετε.Το'χε κάνει ο πατέρας μου (πολ.μηχανικός) πριν 30 χρόνια στο πατρικό μας και δεν έκατσε ή έσπασε το τσιμέντο παρ'όλο που πάνω κάθονται τ' αμάξια.
Για πλάκες -προσωπική άποψη- μου φαίνονται καλές (και στο μάτι,αλλά και στην πράξη) αυτές οι αντιολισθητικές (με τις γραμμώσεις) που έχουν στους πεζόδρομους.
-
Καλή χρονιά!
Mastoras,θα πρότεινα μαζί με το τσιμέντο να βάλετε και λίγο σίδερο (πλέγμα) στη ράμπα κι εκεί που θα στρώσετε.Το'χε κάνει ο πατέρας μου (πολ.μηχανικός) πριν 30 χρόνια στο πατρικό μας και δεν έκατσε ή έσπασε το τσιμέντο παρ'όλο που πάνω κάθονται τ' αμάξια.
Για πλάκες -προσωπική άποψη- μου φαίνονται καλές (και στο μάτι,αλλά και στην πράξη) αυτές οι αντιολισθητικές (με τις γραμμώσεις) που έχουν στους πεζόδρομους.
Καλή χρονιά και σε εσένα panormus!
Για το πλέγμα θα ρωτήσω τον πεθερό που είναι οικοδόμος-orc-σιδεράς και θα αναλάβει το 'έργο' . Καλά που μου το είπες. Ράμπα υπάρχει, όπως και αρκετό τσιμέντο ήδη. Υπάρχει αντιολισθητική επιφάνεια που κάνει την δουλειά ήδη αλλά έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε και γιαυτό ρωτάω τι προτιμάται πλέον.
Στην ουσία επέκταση θα κάνω στο μεσαίο κομμάτι γιατί λασπούριασε, έγινε σκ@τά και πλέον δε βολεύει. Αυτές στους δρόμους που λές μάλλον δεν κάθονται πολύ καλά στο μάτι. Μήπως είναι προτιμότερο να είναι αυτές που έχουν πέτρα σα μπιμπίκι και σαγρέ επιφάνεια ?
-
Καλα εννοειται πλεγμα ουτε για πλακα χωρις πλεγμα..... Ποτε χωρις πλεγμα.... Νομιζα οτι το εννοούσες. Χωρις πλεγμα στο πρωτο χιονι θα ανοιξει ολο
Το τσιμεντο εχει μεσα του microποσοτητες νερου ...
Δες λιγο και αυτα φθηνο και αντοχης για τα αυτοκινητα....
Μπορεις και να βαλεις τσιμεντο χργματος.
Υ.γ Λεγανε οταν πρωτοχρησιμοποιηθηκε το τσιμέντο πως οταν θα εξατμιστεί το νερο απο το τσιμεντο θα ξαναγινουν σκονη.... Αλλα μεχρι στιγμη δεν ισχυει.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]