-
Το μόνιμο πρόβλημα που ποτέ δεν επιλύεται στην Ελλάδα:
Να βρεις συνεργεία ή μάστορες που να ξέρουν την δουλειά τους και να την κάνουν και σωστά.
Κοντεύω να πάρω σύνταξη και ακόμη δεν έχω πετύχει τέτοιο μάστορα ή συνεργείο. Αρπακολατζίδες, όλα στο πόδι, λάθη, τσιγκουνιά στα υλικά, τρώνε τα λεφτά, εξαφανίζονται, δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη, αδιαφορούν και δεν προτείνουν λύσεις, περιμένουν από τον πελάτη να τα ξέρει όλα, δεν έχουν γνώσεις του τομέα τους, δεν κάθονται να μάθουν δύο πράγματα του τομέα τους.
Και αυτά μόνο όσον αφορά τις εργασίες τους. Αν βάλουμε και τα υπόλοιπα η λίστα είναι ατελείωτη.
Κάτι τέτοιοι κλάδοι έχουν καταστρέψει την Ελλάδα.
-
Το μόνιμο πρόβλημα που ποτέ δεν επιλύεται στην Ελλάδα:
Να βρεις συνεργεία ή μάστορες που να ξέρουν την δουλειά τους και να την κάνουν και σωστά.
Κοντεύω να πάρω σύνταξη και ακόμη δεν έχω πετύχει τέτοιο μάστορα ή συνεργείο. Αρπακολατζίδες, όλα στο πόδι, λάθη, τσιγκουνιά στα υλικά, τρώνε τα λεφτά, εξαφανίζονται, δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη, αδιαφορούν και δεν προτείνουν λύσεις, περιμένουν από τον πελάτη να τα ξέρει όλα, δεν έχουν γνώσεις του τομέα τους, δεν κάθονται να μάθουν δύο πράγματα του τομέα τους.
Και αυτά μόνο όσον αφορά τις εργασίες τους. Αν βάλουμε και τα υπόλοιπα η λίστα είναι ατελείωτη.
Κάτι τέτοιοι κλάδοι έχουν καταστρέψει την Ελλάδα.
Και δεν είναι μόνο η οικοδομή...
Είναι σε όλη την οικονομική-τεχνική δραστηριότητα, και είναι η αιτία γι αυτό που περιγράφουν ως 'χαμηλή παραγωγικότητα' οι εκθέσεις για την Ελλάδα κατά καιρούς. Στη πιάτσα όμως, καμαρώνουν για το ότι είναι εν μέρει αυτοδίδακτοι, εν μέρει έχουν διδαχθεί με τη μέθοδο της σφαλιάρας, και πίνουν και καμιά μπύρα για πρωινό στην εργασία και δεν είναι τίποτα φλώροι να σπαταλήσουν τα νιάτα τους στα θρανία, να παίρουν μέτρα ασφαλείας, να ακολουθούν τυπικές διαδικασίες κλπ.
-
Τον πολύ καλό μάστορα (π.χ. μαρμαρά που γράφετε) τον πληρώνεις ακριβά (100+ ευρώ πλήρες μεροκάματο ή 15-17 ευρώ το μέτρο) αλλά η δουλειά του κρατάει σε βάθος χρόνου και φαίνεται μόνο στο έμπειρο μάτι. Οι παλιοί καλοί μάστορες με μεράκι για τη δουλειά τους και όχι να τελειώσουμε όσο γρήγορα γίνεται να πληρωθούμε για να πάμε σβέλτα στην επόμενη δουλειά που περιμένει είναι πλέον σε ηλικία σύνταξης ή συνταξιούχοι και δουλεύουν μόνο με δικούς τους κατασκευαστές και γραφεία. Εγώ ψάχνω μπογιατζή αυτή την περίοδο για να βάψω το σπίτι το καλοκαίρι (τοίχους, πόρτες, ντουλάπια, μπαλκόνια κλπ) και όσους γνωστούς μου ρωτάω λένε πως δεν γνωρίζουν πλέον και ότι εκείνοι το έβαψαν μόνοι τους όταν χρειάστηκε. Πριν δέκα χρόνια το είχε βάψει ένας **πολωνός πραγματικό αστέρι **στο αποτέλεσμα, την καθαριότητα, και την ταχύτητα αλλά με την τότε κρίση έφυγε για Βέλγιο.
-
Εγώ είδα αρκετά άτομα μέχρι να αποφασίσω ποιους να πάρω. Επιτυχία θα έλεγα 80%, θέλει να είσαι όλη μέρα εκεί. Μπορείς; Γενικά δύσκολο το εγχείρημα εκτός και αν έχεις κάποιον πολύ σχετικό με ιδία εμπειρία στο σπίτι του και πας καρφωτός σε επιλογές.
Γενικά να πω ότι έχω αλλεργία σε μάστορες με ατάκες, όπως: 'Εντάξει μωρέ, θα τα βρούμε', 'Άστο εσύ, ξέρω εγώ', κλπ.
Όποιος μου μιλούσε λες και μου κάνει χάρη ....πούλο.
Όποιον ρωτούσα πόσο χρόνο θέλει (έστω και χοντρικά) και κοιτούσε το ταβάνι.... πούλο.
Κατέληξα σε άτομα που μου φάνηκαν ότι γνωρίζουν γιατί μιλάνε, που μου έδωσαν έγγραφη προσφορά με ακριβώς υλικά (μάρκες) που θα χρησιμοποιήσουν.
Ο μαρμαράς που βρήκα εν τέλει μου είπε (όπως και ο πλακάς) ότι όλοι οι μαρμαράδες έχουν γίνει πλακάδες πια, γιατί έχουν πολλαπλάσια δουλειά.
-
Φιλος και παλιο μελος του φορουμ εβαλε ενα καινουριο μπανιο στο διαμερισμα του, καλη δουλεια εκαναν τα μαστορια. Αν ρωτησεις βρισκεις αλλα θελει συστασεις.
-
μπροσφατα εκανα κατι αλλαγες στο γραφειο.
μια απο αυτες ηταν να ανοιξει μια γυψοσανιδα και να τοποθετηθει σε αυτη ενα μεγαλο παραθυρο, 3x1.7 περιπου.
οτι αλλαγες κανω, εχω μηχανικο και εργολαβο για να μην ασχολιεμαι υποτιθεται
η προσοχη που ηθελε το κοψιμο της γυψοσανιδας ηταν να γινει σωστα χωρις να καταστραφει η πανω και κατω απο το παραθυρο ταπετσαρια που η διακοσμητρια ειχε τραβηξει λουκι να βρει και το μπακαπ της ηταν λιγα τετραγωνικα μετρα για να σιαχτουν δηλαδη μικροζημιες. στο ιδιο χωρο υπηρχαν σε κοντινη αποσταση 2 ιδια παραθυρα. τοποθετημενα πριν εναμιση ετος που πηρα και εφτιαξα το γραφειο. ειχα ζητησει επαναληψη τους στο νεο.
ραντεβου ενα σαββατο, ακριβως πριν τον κορωνη, ετυχε να παω εκτακτως κυπρον. οπως παντα, πλερω απο την αρχη να μην το εχω αγχος και επειδη θεωρω οτι τους ριχνω στο φιλοτιμο.
γυρναω, ειχαν κλεισει τα παντα λογω κορωνη, μετα απο λιγες ημερες, ειχα γλυτωσει καραντινα για 3 ωρες, παω γραφειο.
που αντι να το δω ετοιμο, καθαρισμενο, το βλεπω μεσα στα νάυλον. περναω κατω απο τα νάυλον να δω το παραθυρι. κατι μου χτυπαει λαθος, εντελως αλλο προφιλ αλουμινιου και αλλο χρωμα απο τα υπολοιπα. οκ, τα ψιλοπηρα, δεν ειχα και ποιον να πλακωσω, ηρεμησα μετα απο λιγο. ψιλοι μου μπηκανε. τραβαω τα ναυλον και βλεπω οτι εχουν χασει και το υψος των αλλων παραθυρων, το ενα σε αποσταση 40 εκατοστων. ηρεμω, βριζω λιγο τους ζαιους και φωναζω τα μαστορια. λογω και καλα καραντινας, εμφανιστηκαν μαζι με τον μηχανικο 10 μερες μετα. μαγκες τι σκατα κανατε? τι προφιλ ειναι αυτο? χρωμα? υψος?
μου απαντανε απαθεις, δεν εχεις δικιο για το υψος! μετρησαμε με λεηζερ. για δειξε μου λεω. βαζει το λειζερ στη πανω μερια του προφιλ του παλιου παραθυρου και στην πανω μερια του νεου. τα προφιλ ομως με διαφορα 4 εκατοστα. οποτε πηγανε 8 εκατοστα στο κατω μερος. οκ, μαστορα εχεις δικιο απαντανε, θα το γκρεμισουμε να το βαλουμε παλι. οταν μπορεσουμε. τα πηρα ολιγον, μαγκες το ιδιο προφιλ και το ιδιο χρωμα? ναι μωρε, ποιος θα το καταλαβει.... μιλωντας για το γραφειο που εχω σκασει 200 χιλιαρικα για να γινει τζιτζι... ειμαστε σε εξωδικα πλεον, εφερα τον μηχανικο βριζοντας τον και εβαλε καινουργια ανευ χρεωσης, ταπετσαρια θα εχω την ερχομενη πεμπτη. γενικα μια πικρα τα παντα ολα με τα μαστορια, ανεγκεφαλοι μαλακες και με μαστοροκορωνιαση, κολανε και τους εντιμους. μονο ενα βαφεα πακι καλο εχω πετυχει στον εργολαβο μου δουλευει.
-
Έχει κάνει κανείς θερμοπρόσοψη σε υφιστάμενο κτίριο? Αν ναι, μπορεί να γράψει 5 πράματα όπως σύστημα που επιλέχθηκε και γιατί, εντυπώσεις, κοστολόγια, χοτ τιπς, κρυφά μειονεκτήματα που δεν αναφέρουν στα προσπέκτους και στα ανιμέιτεντ βίντεό τους στο εσύσωλήνας?
-
μπροσφατα εκανα κατι αλλαγες στο γραφειο.
μια απο αυτες ηταν να ανοιξει μια γυψοσανιδα και να τοποθετηθει σε αυτη ενα μεγαλο παραθυρο, 3x1.7 περιπου.
οτι αλλαγες κανω, εχω μηχανικο και εργολαβο για να μην ασχολιεμαι υποτιθεται
η προσοχη που ηθελε το κοψιμο της γυψοσανιδας ηταν να γινει σωστα χωρις να καταστραφει η πανω και κατω απο το παραθυρο ταπετσαρια που η διακοσμητρια ειχε τραβηξει λουκι να βρει και το μπακαπ της ηταν λιγα τετραγωνικα μετρα για να σιαχτουν δηλαδη μικροζημιες. στο ιδιο χωρο υπηρχαν σε κοντινη αποσταση 2 ιδια παραθυρα. τοποθετημενα πριν εναμιση ετος που πηρα και εφτιαξα το γραφειο. ειχα ζητησει επαναληψη τους στο νεο.
ραντεβου ενα σαββατο, ακριβως πριν τον κορωνη, ετυχε να παω εκτακτως κυπρον. οπως παντα, πλερω απο την αρχη να μην το εχω αγχος και επειδη θεωρω οτι τους ριχνω στο φιλοτιμο.
γυρναω, ειχαν κλεισει τα παντα λογω κορωνη, μετα απο λιγες ημερες, ειχα γλυτωσει καραντινα για 3 ωρες, παω γραφειο.
που αντι να το δω ετοιμο, καθαρισμενο, το βλεπω μεσα στα νάυλον. περναω κατω απο τα νάυλον να δω το παραθυρι. κατι μου χτυπαει λαθος, εντελως αλλο προφιλ αλουμινιου και αλλο χρωμα απο τα υπολοιπα. οκ, τα ψιλοπηρα, δεν ειχα και ποιον να πλακωσω, ηρεμησα μετα απο λιγο. ψιλοι μου μπηκανε. τραβαω τα ναυλον και βλεπω οτι εχουν χασει και το υψος των αλλων παραθυρων, το ενα σε αποσταση 40 εκατοστων. ηρεμω, βριζω λιγο τους ζαιους και φωναζω τα μαστορια. λογω και καλα καραντινας, εμφανιστηκαν μαζι με τον μηχανικο 10 μερες μετα. μαγκες τι σκατα κανατε? τι προφιλ ειναι αυτο? χρωμα? υψος?
μου απαντανε απαθεις, δεν εχεις δικιο για το υψος! μετρησαμε με λεηζερ. για δειξε μου λεω. βαζει το λειζερ στη πανω μερια του προφιλ του παλιου παραθυρου και στην πανω μερια του νεου. τα προφιλ ομως με διαφορα 4 εκατοστα. οποτε πηγανε 8 εκατοστα στο κατω μερος. οκ, μαστορα εχεις δικιο απαντανε, θα το γκρεμισουμε να το βαλουμε παλι. οταν μπορεσουμε. τα πηρα ολιγον, μαγκες το ιδιο προφιλ και το ιδιο χρωμα? ναι μωρε, ποιος θα το καταλαβει.... μιλωντας για το γραφειο που εχω σκασει 200 χιλιαρικα για να γινει τζιτζι... ειμαστε σε εξωδικα πλεον, εφερα τον μηχανικο βριζοντας τον και εβαλε καινουργια ανευ χρεωσης, ταπετσαρια θα εχω την ερχομενη πεμπτη. γενικα μια πικρα τα παντα ολα με τα μαστορια, ανεγκεφαλοι μαλακες και με μαστοροκορωνιαση, κολανε και τους εντιμους. μονο ενα βαφεα πακι καλο εχω πετυχει στον εργολαβο μου δουλευει.
Μια παλιά σοφή παροιμία λέει, αν δεν χτίσεις και αν δεν παντρέψεις κόρη δεν γνωρίζεις από ζόρια.
Καλή τύχη στη συνέχεια και πρόσεχε τις τσαντίλες και τα νεύρα γιατί πλησιάζεις σε κρίσιμη ηλικία
-
Κανείς δεν ζητά πλεον ξυλινα πατωματα. Πρέπει να είσαι πολυ καλος μαστορας με όνομα. Ολοι βαζουνε πλακακια.
-
Θέλω να κάνω ένα φρεσκάρισμα στα κάγκελα του διαμερίσματος. Γενικά δεν είναι χάλια, αλλά έχουν κάτι μικρές τρύπες (θέλει στοκάρισμα) και λίγη σκουριά σε κάποια σημεία.
Σκεφτόμουν να πάρω ένα τριβείο δέλτα. Περιμένω καιρό να το φέρει το lidl μιας και είμαι σχετικά ευχαριστημένος από τα εργαλεία τους για ερασιτεχνική χρήση, αλλά δεν οτ βλέπω. Λέω μήπως πάρω αυτό από το leroy με μικρό ρίσκο, λόγω τιμής.
Δεν θα κάνω εξαντλητικό τρίψιμο, οπότε να περάσω αστάρι μόνο εκεί που είχε σκουριά και μετά χρώμα με ένα ρολλάκι;
Εκτός κουπαστής που είναι γυριστά (τι να τρίψω εκεί; θέλω 5 χρόνια) και δεν έχουν σκουριά, να περάσω χρώμα κατευθείαν;
-
Φοβάμαι πως με μηχάνημα θα τα τρυπήσει στην σκουριά.
Καλύτερα με το χέρι γυαλοχαρτο.
Σε βάψιμο θα έπαιρνε σπρέι σαν αυτά που κάνουν γκράφιτι
-
Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανακαίνισης στο δικό μου διαμέρισμα, ήρθε το τηλέφωνο από το 2ο (εμένα στο 3ο σε 4όροφη) οτι έσπασε ο 40χρονος κάθετος μαντεμένιος αγωγός αποχέτευσης (καμια ζημια στο δικό μου, καθαρό στο ύψος του 2ου).
Επειδή με την ένοικο του 2ου έχουμε καλή σχέση φέραμε στο διαχειριστή το θέμα να μη λύσουμε τοπικά το θέμα αλλά ολη τη σωλήνα, έστω 2ο-3ο όροφο. Οκ. Το διαμέρισμα σε άλλους χώρους έχει άλλους 2 εντοιχισμένους αγωγούς και μιας και θα κάνουμε ξηλώματα θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος έστω και ιδιωτικά να βρω τρόπο να ενισχύσω ή διορθώσω ή προστατεύσω ή μονώσω το διαμέρισμά μου.
Βρήκα ένα τρόπο που περνάνε εποξειδική ρητίνη, και με κάμερα και πίεση τη διογκώνουν μέσα στο αγωγό και στην ουσία κάνουν μια νέα σωλήνα (πχ. http://nuflowtech.gr/?page_id=23 ). Μου είπαν ομως οτι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε οριζόντιες σωλήνες και όχι κάθετες…
Οπότε, μιας και το να αλλάξει/συντηρήσει όλη η πολυκατοικία όλους τους αγωγούς μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες είναι αδύνατον, λέω μπας και υπάρχει άλλος τρόπος να προστατευτώ εγώ τουλάχιστον. Πχ. Να σκάψω τοιχους και στο ύψος του διαμερίσματός μου να τυλιχτεί κάτι γύρω γύρω. Ή αν δε σκάψω να επενδύσω το τοίχο με κάποια ειδική μεμβράνη/ύφασμα που και να σκάσει αγωγός να μην εχω διαρροες, αλλά φυσικά οταν θα πρέπει να αλλαχτεί, να έχω θέμα. Βέβαια, ίσως θα μπορούσα να φτιαξω ενα ανοιγόμενο τοιχο ωστε οταν υπαρξει το θέμα απλά να ανοιξω (σα καπάκι κάτι) το τοιχο και να μη σπαμε πλακακια, ξυλα, τούβλα.Οποιαδήποτε ιδέα ευπρόσδεκτη!
Επίσης, αν αποφασίσω να αλλάξω σωλήνες αποχέτευσης ιδιωτικά στο ύψος του διαμερίσματός μου, πόσο κοστίζει ανα σωλήνα; Ετσι για να έχω μια γενική ιδέα.
ΥΓ. @cruiser ή άλλο πολ. μηχανικό, μια ερώτηση που με βασανίζει χρόνια και που όταν κατάλαβε η γυναικα μου τι παίζει με αυτό το θέμα τρελάθηκε μιας και όλες οι Ασιατικες χώρες προβλεπουν τα κτίριά τους τέτοια προβλήματα : Γιατί στο καλό υδραυλικά και ηλεκτρικά θάβονται μεσα σε τσιμέντα και πλακάκια και δε τοποθετούνται σε λουκια με ελαφριες κατασκευες που μπορούν να ανοιχτουν εύκολα;;; Γιατί;;; Πόσο ακόμα αυτο το παλαιολιθικό σκηνικό του κλασικου υδραυλικου-κατεδαφιστή για να αλλάξει μια τρυπούλα; Ελεος!
-
Άστα, έτσι έλεγα και για το δικό μου σπίτι. Απλά δεν γίνεται οικονομικά σε τοιχοποιία από τούβλα.
-
Άστα, έτσι έλεγα και για το δικό μου σπίτι. Απλά δεν γίνεται οικονομικά σε τοιχοποιία από τούβλα.
..και με δοκαρια κλπ
εγω που αναγκαστικα ετσι τα εκανα σε χωρο χωρις ψευδοροφη επονεσα σε αυτον που καθομαι απανω
-
Εννοείς η επιδιόρθωση της σωλήνας ή η κατασκευή καναλιών και ελαφριών κατασκευών για τη πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης σε Υ/Η παροχές; Γιατι αν ειναι το 2ο, το κόστος και η μανούρα επιδιόρθωσης αποσβαίνουν το παραπάνω κόστος κατασκευής... λέω τώρα...
-
Για τις σωλήνες ρωτάτε υδραυλικούς και μηχανολόγους μηχανικούς .
Τώρα για τον τρόπο χτισίματος θα πρέπει να καταλάβετε κάποια πράγματα .
Εδώ ζούμε σε μία χώρα που έχει σεισμούς αλλά έχει και ωραίο κλίμα και συχνά θέες , με αποτέλεσμα να ζει ο κόσμος μεγάλο διαστημα στα μπαλκόνια .
Ακόμα έχουμε βουνά που σημαίνει φτηνές πέτρες , χαλίκια και λατομική άμμο , έχουμε χώμα για τούβλα , είχαμε τσιμεντοβιομηχανίες , ασβεστάδικα , φτηνά μάρμαρα , οπότε ο τρόπος κατασκευής είναι αυτός .
Από την άλλη έχουμε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ σχεδόν παντού . Γιατί δεν ξέρω αν σε άλλες χώρες μπορείς να αφήσεις 30-40-50 χρόνια ασυντήρητα κτήρια και να μην έχεις προβλήματα .
Εγώ από το 1983 που ξεκίνησα να δουλεύω , είχαμε πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης .
Αρα βάλε πόσο πίσω πάμε για να έχουμε τό πρόβλημα που αναφέρεις .
-
Για τις σωλήνες ρωτάτε υδραυλικούς και μηχανολόγους μηχανικούς . Τώρα για τον τρόπο χτισίματος .................Αρα βάλε πόσο πίσω πάμε για να έχουμε τό πρόβλημα που αναφέρεις .
Ωραίες παρατηρήσεις.
Αρα, σε σπίτια ας πούμε του '80+ δε θα υπάρχουν διαρροές; Αν ναι, τότε, αφου ειναι θαμένες οι σωλήνες και πάλι θα έχουμε σπασίματα;
Δε κατηγόρησα το τσιμέντο, το τρόπο διαχείρισης των δικτύων βρίσκω άκρως αρτηριοσκληρωτικό.
Βεβαια, θα σου πω για Ασια, επειδή πια όλες οι εκει χώρες εχουν ως ζητουμενο την υγιηνή/καθαριότητα, επίτηδες χρησιμοποιούν υλικά μόντουλα ωστε να μπορουν έυκολα και οικονομικά να τα αντικαταστήσουν, όπως και με τη μικρότερη δυνατή όχληση των γειτόνων χωρις φουρνέλα για να σπας τοιχους, δάπεδα. Που να δεις δε οταν γινεται ανακαινιση σε 1 διαμέρισμα, που τα συνεργεια καλύπτουν τα παντα όλα σε κοινοχρηστους χωρους/ασανσερ για να μη κανουν φθορές.
Παντως και εδω, και παλι, μιας και τα τελευταια 20-10 χρονια η ταση ειναι μια ζωη πιο ευέλικτη, έπρεπε το κτήριο να σε αφηνει να μπορεις να το διαρρυθμίσεις εσυ το διαμέρισμα οπως θες σε 5 πχ χρόνια. Και κατασκευή του 2010 να ειναι αλλος μπορει να θελει αλλη διαρύθμιση άρα σπας για να βγαλεις σωλήνες κλπ κλπ. -
Τα σπίτια στην χώρα μας μόλις τα τελευταία 50-70 χρόνια άρχισαν να γίνονται πολύπλοκα με την προσθήκη ένα σωρό διατάξεων που παλιά δεν υπήρχαν. Οι διατάξεις αυτές, καθώς και οι σχετικές νόρμες και νόμοι, όπως επίσης και πληθώρα από τα αναγκαία υλικά είναι εισαγόμενα και δεν έχουν μεγάλη παράδοση εδώ, δεν έχουν προλάβει να αφομοιωθούν δηλαδή και να ενσωματωθούν τέλεια. Αποτέλεσμα? Μερεμέτια, αρπακολατζήδικες κατασκευές, ακαλαισθησία. Αν βάλεις στην εξίσωση και τους σκιτζήδες μαστόρους που τους παίρνουμε γιατί είναι φθηνοί και λένε ναι σε όλα, το ότι βιαζόμαστε, το ότι δεν πληρώνουμε μελέτη ή επίβλεψη μηχανικό, καθώς και ότι κάποια στιγμή στη φάση κατασκευής ή ανακαίνισης θα βγούμε εκτός μπάτζετ (νόμος απαράβατος), τότε το τουρλουμπούκι είναι βέβαιο και αναπόφευκτο.
Θα κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή στην κεντρική θέρμανση για να δείτε το πρόβλημα σφαιρικά, χώρια τις λοιπές παθογένεις που προανέφερα. Πρωτοπαρουσιάστηκε περίπου στο μεσοπόλεμο, άρχισε να μπαίνει σιγά σιγά στα φίφτυς, γενικεύτηκε στα έιτις.
Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν σιδηροσωλήνες-χαλυβδοσωλήνες, υλικό βαρύ και δύσκολο. Το σύστημα ήταν το επονομαζόμενο δισωλήνιο τύπου ομπρέλλας, ήτοι οι σωλήνες ξεκινούσαν από το κολλεκτέρ στο υπόγειο όπου ήταν το λεβητοστάσιο, και ανέβαιναν επάνω σε στήλες όπως οι μπαλένες της ομπρέλας, είχαν κοινή αφετηρία δηλαδή και μετά άπλωναν και έπιαναν όλο το κτίριο σαν τους μεσημβρινούς της γης. 'Εστω ξεκίναγε στην αρχή και ήταν 2 ίντσες διάμετρο, μετά έπεφταν π.χ. στις 1,5, μετά στη 1 και μετά στα 3/4 στον τελευταίο όροφο. Αυτονομία δεν υπήρχε, όλα δούλευαν ταυτόχρονα διότι ο σωλήνας που έδινε σε διαμέρισμα του 1ου ορόφου, συνέχιζε και στον 2ο και στον 3ο κ.ο.κ., με άλλη διατομή βέβαια, αλλά ο ίδιος σωλήνας, Έκοβες το σωλήνα, κοβόταν η θέρμανση σε όλα τα διαμερίσματα που τροφοδοτούσε. (Παρεμπιμπτό, είναι το καλύτερο σύστημα, το πιο σταθερό, το πιο σίγουρο, και πλέον από τα έιτις μπαίνει και αυτονομία).
Στα λέιτ σέβεντις εμφανίστηκαν οι αυτοματισμοί αυτονομίας, το μονοσωλήνιο, η κεντρική στήλη θέρμανσης και οι ωρομετρητές και εγένετο κυριολεκτικά επανάσταση. Ταυτόχρονα τα υλικά άλλαξαν, μπήκαν οι χαλκοσωλήνες, υλικό πανεύκολο στο χειρισμό του και αθάνατο.
Έτσι, αντί για το σύστημα ομπρέλλα, φτιαχνόταν μια κεντρική στήλη είτε από σιδηροσωλήνα είτε από χαλκό, η οποία έτρεχε κάθετα σε όλους τους ορόφους σε 1 και μόνο κοινόχρηστο σημείο, το κλιμακοστάσιο συνήθως, για να είναι επισκέψιμη, και πάνω σε αυτή έμπαιναν οι διακλαδώσεις με τις βάνες αυτονομίας μέσα σε μια κασετίνα ξύλινη ή από λαμαρίνα σε κοινή θέα για έλεγχο και αποφυγή λαθροχειριών (κατάργηση ηλεκτροβάνας, πληρώστε εσείς κορόιδα για να ζεσταθώ και εγώ), Από την κασετίνα αυτή έφευγαν οι σωλήνες για το εσωτερικό του κάθε διαμερίσματος, αντί να τρέχουν κάθετα στους τοίχους από όροφο σε όροφο όπως συνέβαινε μέχρι τότες. Οι σωλήνες αυτές σπάνια ήταν σιδηροσωλήνες, συχνότερα χρησιμοποιείτο χαλκός, ενώ παράλληλα με τα χρόνια άρχισαν να μπαίνουν και οι σωλήνες πολυαιθυλενίου, υλικό πάμφθηνο, πανεύκολο στο χειρισμό και με τεράστιες δυνατότητες αντικατάστασης αν μπει σωστά*, μέθοδος που ακολουθείται σε τεράστιο βαθμό έως και σήμερα.
Στα νάιντις μπήκε (λίγο) και η θερμοδομέτρηση, στα ζίροους άρχισε να μπαίνει και ο πολυστρωματικός σωλήνας, και αυτός στο δάπεδο, ενώ από την Ολυμπιάδα και μετά ήρθε άλλη μία επανάσταση, αυτή του φυσικού αερίου και της δυνατότητας πλήρους αυτονόμησης του εκάστοτε διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση.
Εκεί συνέβη το εξής. Κρεμάς έναν αυτόνομο λέβητα φ.α. στο μπαλκόνι σου ή στο μπάνιο σου ή στην αποθήκη σου, αλλά αυτός δεν δουλεύει μόνο του. Χρειάζεται τροφοδοσία με σωλήνα φ.α., ο οποίος τρέχει συνήθως εξωτερικά του κτιρίου, παροχή νερού και ρεύματος, αλλά αυτά τα βρίσκεις εύκολα κάπου εκεί γύρω, και ΤΑΡΑΜ-ΤΑΡΑΜ! σωλήνες θέρμανσης για να συνδεθείς. Οι σωλήνες αυτές είτε είναι απ΄ έξω από την είσοδό σου, στο κλιμακοστάσιο, είτε διατρέχουν παντού κάθετα τους τοίχους του διαμερίσματος (ομπρέλλα). Τι κάνεις? Απλό, τραβάς νέους σωλήνες και κάνεις το σπίτι γης μαδιάμ ξανά.
Και τώρα, στα τεν'ς ζήσαμε άλλες δύο επαναστάσεις, Τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, π.χ. ενεργειακά τζάκια, αλλά και την αντλία θερμότητας. Για το πρώτο θες τζάκι, πρέπει να είναι 'ενεργειακό' θες σωλήνες ή αεραγωγούς να τρέξουν μέσα στο σπίτι, το οποίο είναι κατασκευή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε χωρίς τέτοια πράγματα κατά νου, άρα πέτα του γυψοσανίδα και ψευδοροφή για να τα καλύψεις. Για το δεύτερο, θες μονάδα σε βεράντα ή ταράτσα και όλο το καλωδιομάνι και το σωληνομάνι όπως ο επίτοιχος λέβητας αερίου, άρα ξανά γης μαδιάμ το σπίτι και η πολυκατοικία ολόκληρη.
Βλέπουμε δηλαδής πως αλλάζουν τα πράγματα κάθε τόσο, με αποτέλεσμα όταν κάνουμε ανακαινίσεις να παρουσιάζονται ανάγκες για εργασίες που πριν δεν τις είχαμε φανταστεί.
*Τι εννοώ να μπούνε σωστά. Π.χ. βάζεις στο δάπεδο σωλήνες πολυαιθυλενίου για την θέρμανση. Βάλτους με τις καμπύλες που πρέπει, για να παίρνουν σωστά τις διαστολές, βάλτους μέσα σε σπιράλ (το γνωστό κόκκινο μπλε). Το σπιράλ να έχει σωστή διάμετρο για να κολυμπάει μέσα ο σωλήνας άνετα, όχι σωλήνας Φ22 σε σπιράλ π.χ. Φ25, βάλτο σε Φ28 ή Φ32. Αν χρειαστεί να τον αλλάξεις αύριο, να μπαινοβγαίνει εύκολα. Μάζεψε τους σωλήνες σε μια κασετίνα σε ένα τοίχο, να είναι επισκέψιμη η αρχή τους, η κασετίνα να είναι άνετη, θες να βγάλεις ένα βανάκι αύριο να βγαίνει άνετα, βάλε και φράγμα οξυγόνου. Στο τέλος τσιμέντωμα στα σπιράλ, έτσι ώστε να μην τραυματιστεί ο σωλήνας από κάποιο επόμενο συνεργείο ή ατύχημα. Και όλα αυτά από έμπειρο συνεργείο, και ενώ έχει προηγηθεί μελέτη και ακολουθεί και επίβλεψη. Μα στοιχίζουν όλα αυτά, θα πείτε. Ναι, αλλά αξίζουν, θα το διαπιστώσετε αργότερα.
Όβερ εντ άουτ, περισσότερρα για επισκέψιμες σωληνώσεις και δίκτυα μια άλλη φορά.
-
Μπράβο ρε παιδιά για όλες αυτές τις πληροφορίες, μας επιμορφώνετε.
Σαν αίτιο πάντως όλων των κακοτεχνιών, εγώ βλέπω και την παραδοσιακή έλλειψη τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και σχετικών επίσημων προδιαγραφών διαχρονικά μέχρι τώρα (υποθέτω γι αυτά υπάρχουν τα τεχνικά επιμελητήρια και λοιποί φορείς, κι όχι μόνο για να θρέφουν κομματόσκυλα).
Το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν όλοι οι τεχνίτες ημι-αυτοδίδακτοι μάστορες που κάνουν ότι νομίζουν ή ότι τους βολεύει ανά περίπτωση.
Επίσης η χαλαρή επίβλεψη που κάνουν οι επιβλέποντες μηχανικοί, τύπου 'υπεργολαβίας' διαφόρων διαθέσιμων αυτόνομων τεχνιτών, έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μόνιμο 'πλήρωμα' και δεν υπάρχει μόνιμος Εργοδηγός επί τόπου.
Το ίδιο παρωχημένο μοτίβο ακολουθείται και σε άλλους τομείς. π.χ. επισκευές αυτοκινήτων, που ένα τρακαρισμένο αμάξι μετακινείται διαδοχικά σε ένα λαμαρινάδικο, μετά στο βαφειο, μετά σε κάποιο άλλο εξωτερικό ηλεκτρολογείο κλπ. Δε γίνονται έτσι οι σωστές δουλειές...
-
criuser wrote:
Για τις σωλήνες ρωτάτε υδραυλικούς και μηχανολόγους μηχανικούς . Τώρα για τον τρόπο χτισίματος .................Αρα βάλε πόσο πίσω πάμε για να έχουμε τό πρόβλημα που αναφέρεις .
Ωραίες παρατηρήσεις.
Αρα, σε σπίτια ας πούμε του '80+ δε θα υπάρχουν διαρροές; Αν ναι, τότε, αφου ειναι θαμένες οι σωλήνες και πάλι θα έχουμε σπασίματα;
Δε κατηγόρησα το τσιμέντο, το τρόπο διαχείρισης των δικτύων βρίσκω άκρως αρτηριοσκληρωτικό.
Βεβαια, θα σου πω για Ασια, επειδή πια όλες οι εκει χώρες εχουν ως ζητουμενο την υγιηνή/καθαριότητα, επίτηδες χρησιμοποιούν υλικά μόντουλα ωστε να μπορουν έυκολα και οικονομικά να τα αντικαταστήσουν, όπως και με τη μικρότερη δυνατή όχληση των γειτόνων χωρις φουρνέλα για να σπας τοιχους, δάπεδα. Που να δεις δε οταν γινεται ανακαινιση σε 1 διαμέρισμα, που τα συνεργεια καλύπτουν τα παντα όλα σε κοινοχρηστους χωρους/ασανσερ για να μη κανουν φθορές.
Παντως και εδω, και παλι, μιας και τα τελευταια 20-10 χρονια η ταση ειναι μια ζωη πιο ευέλικτη, έπρεπε το κτήριο να σε αφηνει να μπορεις να το διαρρυθμίσεις εσυ το διαμέρισμα οπως θες σε 5 πχ χρόνια. Και κατασκευή του 2010 να ειναι αλλος μπορει να θελει αλλη διαρύθμιση άρα σπας για να βγαλεις σωλήνες κλπ κλπ.Οι πλαστικες σωληνες ή γενικα οι σωληνες μπορει να εχουν διαρροες ακομα και σε καινουριες κατασκευες (
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]