-
Ξεκινησα το θεμα αυτο με τα ιδιωτικα σχολεια και συγκεκριμενα για τους καθηγητες και τελικά προεκυψε αλλο θεμα ασχετο που δεν κολλαει εδω.
Αρχισα τη συζητηση αυτη γιατι θελω να διδαξω σε ιδιωτικο σχολειο και ηθελα να παρω πληροφοριες απο καθηγητες που διδασκουν. Οποιος εχει την καλη διαθεση μπορει να μας πει την εμπειρια του. -
Laura δυστυχώς έχουμε καταλάβει το thread σου αν και πιθανότατα δε θα βρεις πολλούς να σου δώσουν απάντηση στο ερώτημά σου εδώ...
Τα ιδιωτικά (όπως και τα δημόσια) μην τα βάζετε όλα στο ίδιο καζάνι... Από το τμήμα μου των 20 ατόμων οι 6 περάσαμε σε Ιατρικές σχολές και 8 σε Πολυτεχνικές σχολές. Στα προφορικά οι καθηγητές ήταν πολύ αυστηροί σε βαθμό που στη 2α Λυκείου ο κολλητός μου να έχει προφορικό βαθμό 2 ολόκληρες μονάδες κάτω από το μέσο όρο των γραπτών του στις πανελλήνιες! Ευτυχώς έκτοτε εκλογικεύθηκαν, σε καμία περίπτωση όμως δε χαρίζουν βαθμούς!
Συνεπώς κανείς επιλέγει! Αν υπάρχει καλό δημόσιο... είναι τυχερός! Αν πρέπει να το στείλει σε ιδιωτικό να προσέξει στην επιλογή του. Εγώ πήγαινα στο Αρσάκειο το οποίο λόγω της μικτής νομίζω χρηματοδότησής του είναι ανέκαθεν το φτηνότερο από πλευράς διδάκτρων.
Βέβαια στην εποχή μου τουλάχιστον για να μπεις... ήθελες μέσον! Ειδάλλως με εξετάσεις αν άδειαζαν κάποιες θέσεις.Υγ. Επίσης είχα και μια Αλβανίδα συμμαθήτρια!
-
OT, αλλά δε κρατιέμαι
Να πηγαίνεις ιδιωτικό, και να σκάς κι ένα κάρο λεφτά για ιδιαίτερα στους καθηγητές που σου κάνουν μάθημα στο σχολειο είναι -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
OT, αλλά δε κρατιέμαι
Να πηγαίνεις ιδιωτικό, και να σκάς κι ένα κάρο λεφτά για ιδιαίτερα στους καθηγητές που σου κάνουν μάθημα στο σχολειο είναι -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Από εκεί και πέρα οι καθηγητές είναι του ίδιου [αν είναι νέοι] ή και χειρότερου [αν έχουν γεράσει αι την έχουν δει ονόματα] επιπέδου με τα δημόσια, και οι μαθητές είναι ΣΑΦΩΣ 40 επίπεδα κάτω από τα δημόσια. Απλώς δείτε τις στατιστικές των μαθητών ιδιωτικών σχολείων σε πανελλήνιες
μπορεις να μου δειξεις κι εμενα αυτες τις στατιστικες?
να συμπεριλαβουμε ομως συγκεκριμενα ιδιωτικα μεσα... ?η αποψη μου ειναι οτι το σωστο ιδιωτικο (γιατι υπαρχουν και μαγαζακια ) θα αβανταρει εναν οχι τοσο εξυπνο και μελετηρο μαθητη, ωστε να καταφερει να μπει σε καποιο αξιοπρεπες ΑΕΙ .
τετοιο παραδειγμα ειμαι εγω .ειμαι βεβαιος οτι αν δεν ημουν σε ενα καλο σχολειο θα ειχα παρει τελειως διαφορετικο δρομο.εχω δει πολυ εξυπνα παιδια να χαντακωνονται απο τη δημοσια εκπαιδευση, την οποια ειχα τη ατυχια να γνωρισω μεσα απο το πανεπιστημιο..
τα εξυπνα/μελετηρα/συγκεντρωμενα παιδια με ενα φροντιστηριο(το οποιο ειναι επισης ιδιωτικη εκπαιδευση ) ειναι οκ..
εχω πολλους φιλους μου απο δημοσιο οι οποιοι ειναι σε πολυτεχνειο,ασοεε και λοιπες 'πρωτοκλασατες' σχολες και κανεις απο αυτους δεν αποδιδει την επιτυχια του στο σχολειο του..
επισης αυτα τα ατομα ειναι πανω απο το μεσο ορο και το μυαλο τους θα τους βοηθουσε οποιες και να ταν οι συνθηκες.το (σωστο) ιδιωτικο δε θα σου βαλει μεσα στο μυαλο σου με το ζορι τις απαιτουμενες γνωσεις.
θα σου προσφερει ομως ενα περιβαλλον το οποιο θα σε προτρεψει να επιτυχεις για πολλους και διαφορους λογους.αυτα που λεγονται σχετικα με 'χαιδεμα' , 'καλομεταχειριση' και 'ο πελατης εχει παντα δικιο' ειναι μυθοι..
η αδερφη μου εχασε τη σχολη που ηθελε λογω προφορικων βαθμων(οταν στα δημοσια τα 19αρια και τα 20αρια μοιραζονται με το κιλο) και η ξαδερφη μου εκδιωχθηκε με εμμεσο τροπο γιατι δε μπορουσε να ακολουθησει τους υπολοιπους μαθητες.
εχω πολλα αλλα τετοια παραδειγματα να λεω μεχρι αυριο..Το ΜΟΝΟ πράγμα που έχουν κατά βάση να προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία, είναι οι εγκαταστάσεις. Οι οποίες πραγματικά από μόνες τους ίσως και να αρκούν για να στείλει καποιος το παιδί του εκεί.
το σχολειο μου ηταν ενα κτιριο απο το 1933, το οποιο ειναι σα μπουντρουμι και ακριβως διπλα εχει εκκλησια ως premium εγκατασταση
Α ειχαμε και ενα στιβο!
Εγώ πήγαινα στο Αρσάκειο το οποίο λόγω της μικτής νομίζω χρηματοδότησής του είναι ανέκαθεν το φτηνότερο από πλευράς διδάκτρων.
τωρα το προσεξα! και συ αρσακειαδα?
(πολλοι φλωροι μαζευτηκαμε ) -
Το πρόβλημα με τα παιδιά που πήγαν ΜΟΝΟ σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι η μόρφωση. Είναι η λάθος άποψη που σχηματίζουν για την κοινωνία γενικότερα. Αποκομένα τα περισσότερα από την πραγματικότητα, καθώς συναναστρέφονται με παρόμοιας καλής οικονομικής κατάστασης τέκνα. Ο ξάδερφός μου που πήγε ΜΟΝΟ σε ιδιωτικό αισθανόταν άσχημα με την Ε200 του πατέρα του, γιατί ο διπλανός του είχε cayenne . Ο αδερφός του που πήγε δημοτικό σε δημόσιο, έσπαγε πλάκα με το ψώνισμα των περισσοτέρων
Δε θα μπω στη σύγκριση για ευνοϊκές μεταχειρίσεις μαθητών-πελατών στην ουσία. Απλά κάτι αντίστοιχο γινόταν και με τα παιδιά των καθηγητών στα δημόσια σχολεία. -
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
τα εξυπνα/μελετηρα/συγκεντρωμενα παιδια με ενα φροντιστηριο(το οποιο ειναι επισης ιδιωτικη εκπαιδευση ) ειναι οκ..
εχω πολλους φιλους μου απο δημοσιο οι οποιοι ειναι σε πολυτεχνειο,ασοεε και λοιπες 'πρωτοκλασατες' σχολες και κανεις απο αυτους δεν αποδιδει την επιτυχια του στο σχολειο του..
επισης αυτα τα ατομα ειναι πανω απο το μεσο ορο και το μυαλο τους θα τους βοηθουσε οποιες και να ταν οι συνθηκες.Σου απάντησα με pm για τα περισσότερα.
Απλώς μόνο σε αυτό που άφησα, εγώ δεν λέω κάτι διαφορετικό. Δεν λέω ότι φταίει το σχολείο ούτε για τους στόκους ούτε για τους έξυπνους.
Απλώς στα ιδιωτικά -που ξέρω εγώ τουλάχιστον και σου είπα ποια- μαζεύονται πολύ περισσότεροι στόκοι, φελοί κλπ ευχάριστα πράγματα απ' ότι σε δημόσια.Ο 'έξυπνος', ο μελετηρός ο δεν ξέρω γω τι, θα την βρει την άκρη του όπου και να τον βάλεις. Ο στόκος προφανώς στόκος θα είναι παντού.
Επίσης, και το Αρσάκειο αν είχε μια καλή παράδοση, αυτή ήταν η παραγωγή σωστών θηλέων
Τώρα σας έβαλαν κι εσάς τους μαντραχαλέους εκεί μέσα και ισοπεδώθηκε κι αυτό -
Τελικά το θέμα ξέφυγε . Εγώ είπα την άποψη μου γιά τους καθηγητές , να πω τώρα και την άποψη μου γιά τα ιδιωτικά . Δεν είμαι εκπαιδευτικός , είμαι όμως πατέρας μαθητού ιδιωτικού σχολείου (ΙΣ) και έχω εμπειρία 12 χρόνων σε αυτά . Το πρώτο που έχω να πώ είναι ότι δεν ισχύει ο κανόνας στα ΙΣ . Υπάρχουν ΙΣ καλά και λιγότερο καλά , γιά μένα ο κύριος διαχωρισμός είναι ότι άλλα ΙΣ προετοιμάζουν τα παιδιά γιά τις πανελλήνιες και άλλα ΙΣ δεν ασχολούνται με αυτές αλλά προετοιμάζουν τα παιδιά γιά σπουδές στο εξωτερικό . Οσο αφορά τους γονείς , οι μεσαίοι πηγαίνουν τα παιδιά τους κύρια στα πρώτα σχολεία , ενώ οι πιό πλούσιοι στα δεύτερα γιατί συνήθως προορίζουν τα παιδιά τους γιά συγκεκριμμένο επάγγελμα η επιχείρηση . Γενικά στα ΙΣ υπάρχει αυστηρότητα και έλεγχος των παιδιών και αυτό συμβαίνει γιατί οι σχολάρχες δεν έχουν πρόβλημα εγγραφών , αλλά λόγω του γενικά χαμηλού επιπέδου της δημόσιας εκπαίδευσης όσοι γονείς μπορούν αναγκάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο του ΊΣ . Αυτό εμένα δεν με ευχαριστεί γιατί εγώ προέρχομαι από δημόσιο σχολείο , πρότυπο της δεκαετίας του 70 , όπου ερχόμενος ως άριστος μαθητής δημόσιου σχολείου , στο δημόσιο πρότυπο της εποχής ήμουνα από μέτριος έως καλός . Σήμερα βέβαια στην εποχή της λούφας , ο γονιός όπου και να αποφασίσει να πάει το παιδί του κάνει συμβιβασμούς τα δε παιδιά στερούνται ελεύθερου χρόνου , γιατί τους τον τρώνε τα φροντιστήρια που δυστυχώς γιά τους μαθητές των δημοσίων είναι πολύ περισσότερα . Γενικά ας καταλάβουν και οι καθηγητές ότι ασκούν λειτούργημα και ας βελτιώσουν το επίπεδο του δημόσιου σχολείου και το θέμα των ιδιωτικών θα μπει σε νέα βάση .
-
Ως πατέρας μιας κόρης 2 χρονών έχω ήδη αρχίσει να προβληματίζομαι για το που να στείλω το παιδί μου όταν έρθει η ώρα...
Ιδεολογικά είμαι αντίθετος στα ιδιωτικά σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, πιστεύω πως η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Για τη μη υποχρεωτική εκπαίδευση (ΑΕΙ κτλ.) το συζητάμε αλλού.
Και εννοείται πως υπάρχουν ιδιωτικά και ιδιωτικά, όπως και δημόσια και δημόσια. Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλά ιδιωτικά που να συγκρίνονται με πχ. το Βαρβάκειο της εποχής μου (προ κλήρωσης) Και η αναλογία αυτόχθονων Ελλήνων με μετανάστες (δεν είναι θέμα ρατσισμού, είναι θέμα δυνατότητας μάθησης όταν τα 2/3 της τάξης δε μιλάνε καν Ελληνικά ο δάσκαλος και μαζί του όλη η τάξη έχει να διανύσει πολύ μακρύτερο δρόμο) είναι καθαρά θέμα γειτονιάς (δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί μετανάστες στην πχ. Γλυφάδα ή στο Ψυχικό...).
Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές:
ο 'Δημόσιο' δε σημαίνει δυστυχώς 'δωρεάν'. Αν στην τιμή του ιδιωτικού περιλαμβάνονται πράγματα όπως ξένες γλώσσες-γυμναστικές-μουσικές-δημιουργικές δραστηριότητες πέραν του ωραρίου των 12:30-13:30 (τέτοια ώρα δε σχολάνε τα δημόσια ? και τι κάνει ο γονιός ? προσλαμβάνει μπέιμπι-σίτερ ή δε δουλεύει για να πάρει το παιδί από το σχολείο ?) και ενδεχομένως και να είναι αρκετά καλό ώστε να ΜΗ χρειάζεται φροντιστήριο αργότερα (το έκανα σε δημόσιο (πρότυπο) το 1985, δε βλέπω γιατί να μη γίνεται και τώρα) τότε παίζει να μιλάμε για τα ίδια λεφτά εν τέλει, χώρια την απασχόληση των γονιών σε ρόλο 'ταξί' να πάει το παιδάκι σε όλα αυτά
ο Δε βλέπω πως γίνεται οι καθηγητές στο ιδιωτικό να είναι χειρότεροι από τους αντίστοιχους στο δημόσιο (κατά μέσο όρο) όταν οι πρώτοι υπόκεινται σε αξιολόγηση (με ένα σωρό κριτήρια, ενδεχομένως μεταξύ τους και μη εκπαιδευτικά (πχ. να μη στεναχωρεί τους 'καλούς πελάτες'), αλλά σίγουρα ΚΑΙ εκπαιδευτικά) και οι δεύτεροι όχι (δυστυχώς...).
ο Η δημόσια εκπαίδευση (περιλαμβανομένων και των ΑΕΙ) έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και δεν είμαι σίγουρος αν το παιδί μπορεί να μάθει αυτά που πρέπει να μάθει. Με ενοχλεί πάρα πολύ (και ιδεολογικά, όπως είπα παραπάνω) που το δημόσιο σχολείο (γενικά μιλώντας, υπάρχουν εξαιρέσεις φυσικά) έχει γίνει απλά προθάλαμος και 'πασατέμπος' για το φροντιστήριο, όπου γίνεται πλέον η 'κανονική' μάθηση... Δηλαδή για ποιά δημόσια εκπαίδευση μιλάμε όταν το ιδιωτικό για οτιδήποτε θεωρείται αυτονόητο ?Οπότε ΔΥΣΤΥΧΩΣ με βλέπω να στέλνω το παιδί μου σε ιδιωτικό, με όλα τα προβλήματα (καβαλημένα καλάμια κτλ.), τα οποία βέβαια είναι δουλειά του γονιού να αντιμετωπίσει.
@Laura: δύσκολα θα έβρισκες απάντηση σε αυτό το θέμα για το ερώτημά σου. Συγνώμη για το hijacking...
-
Παντως απο αποψη...επιδοσεων,νομιζω οτι εως επι το πλειστον τα ιδιωτικα δεν καταφερνουν κατι καλυτερο απο τα δημοσια (βαση αποτελεσματων στις πανελληνιες) ή τουλάχιστον ετσι υποστηριζει ο θειος μου που ολως τυχαιως ειναι καθηγητης σε δημοσιο.
-
Ο γιός μου πήγε όλα τα χρόνια σε Δημόσια σχολεία. Η κόρη μου πήγε σε Ιδιωτικό τις τάξεις του Γυμνασίου και την Α' Λυκείου.
Πολλά εξαρτώνται από το ίδιο το παιδί. Σαφώς στο Ιδιωτικό (όχι σε όλα, αλλά τουλάχιστον σε αυτό που εγώ γνωρίζω) υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή. Αν το παιδί όμως δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς του Ιδιωτικού, θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και θα του ζητηθεί, ευγενικά, να αλλάξει. Έχει, βλέπετε, μεγάλη σημασία για ένα Ιδιωτικό σχολείο, να παρουσιάσει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Οι όχι και τόσο καλοί μαθητές αναγκαστικά προτρέπονται σε αποχώρηση.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Παντως απο αποψη...επιδοσεων,νομιζω οτι εως επι το πλειστον τα ιδιωτικα δεν καταφερνουν κατι καλυτερο απο τα δημοσια (βαση αποτελεσματων στις πανελληνιες) ή τουλάχιστον ετσι υποστηριζει ο θειος μου που ολως τυχαιως ειναι καθηγητης σε δημοσιο.Δες τι είπε παραπάνω ο QsisVTS: πολλοί μαθητές σε ιδιωτικά δεν ασχολούνται καν με τις πανελλήνιες, πάνε κατευθείαν έξω. Ενώ στα δημόσια δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να μη δίνει πανελλήνιες.
-
Ως απόφοιτος δημόσιου σχολείου και ΑΕΙ, φυσικά δεν θα μπορούσα παρά να τα βλέπω τουλάχιστον με συμπάθεια. Και ιδεολογικά να το θέσω, πάλι η δημόσια εκπαίδευση είναι προτιμητέα. Αυτά όμως αφορούσαν εμένα πριν 20 και 30 χρόνια, σήμερα πολλά έχουν αλλάξει.
Φίλος και συμμαθητής μου, νυν φιλόλογος σε δημόσιο σχολείο, μου περιγράφει τα προβλήματα, ιδίως με παιδιά μεταναστών. Όχι από κοινωνικής αλλά από εκπαιδευτικής πλευράς. Όταν σε ένα τμήμα υπάρχουν 10 παιδιά που ζορίζονται να μιλήσουν και να διαβάσουν τα ελληνικά, αναγκαστικά όλοι μένουν πίσω. Έλεγχος της προόδου και της συμπεριφοράς των μαθητών και ενδιαφέρον για το μάθημα από τους καθηγητές σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει. Κάθε τρεις και λίγο κλείνουν για 'τετράγωνες τυρόπιτες' τα σχολεία και τα προβλήματα επιτείνονται.
Από την άλλη, άλλος φίλος που δίδασκε σε ιδιωτικό για αρκετά χρόνια και πλέον μέσω ΑΣΕΠ διδάσκει σε δημόσιο, μου λέει ότι αν μη τι άλλο στο ιδιωτικό κάποιος τον ήλεγχε, δεν μπορούσε να τα γράψει όλα, να πει 10 βλακείες και να δώσει ύλη για homework. Ενώ τώρα αυτό δεν το βλέπει στο δημόσιο.
Μάλλον όταν με το καλό φτάσει ο καιρός, θα κάνω ένα πολύ γερό ψάξιμο και θα δω αν το δημόσιο σχολείο στο οποίο θα πάει το παιδί μου είναι επαρκές για τα δικά μου κριτήρια. Αν όχι κι εφόσον δεν μπορώ να το πάω αλλού, θα προτιμήσω το ιδιωτικό.
ΟΜΩΣ, ποιο ιδιωτικό; Ούτε μέσα στις Cayenne θέλω να βρεθεί το παιδί μου και να το κάνουν μερικά ψωνισμένα τσογλάνια να αισθάνεται ως πτωχός συγγενής, ούτε θέλω να ταξιδεύει 1-2 ώρες καθημερινά με το σχολικό, ούτε κάτι μετρίουι επιπέδου που πουλάει απολυτήρια και προβιβασμούς.
Βλέποντας και κάνοντας. Αν στηριχθεί καταλλήλως το δημόσιο σχολείο, επανεισαχθεί μια αυστηρή αξιολόγηση των διδασκόντων, αλλάξουν τα δεδομένα στο θέμα της εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, τότε μάλλον προς το δημόσιο θα στραφώ. Αν όχι...... -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όταν σε ένα τμήμα υπάρχουν 10 παιδιά που ζορίζονται να μιλήσουν και να διαβάσουν τα ελληνικά, αναγκαστικά όλοι μένουν πίσω.Προσωπικα πηγα σε δημοσιο (πολλα χρονια πριν βεβαια).
Η μονιμη τακτικη (απο το δημοτικο εως και το Λυκειο) ολων των καθηγητων ηταν η εξης:
Στρεφονταν προς τον καλυτερο μαθητη και τον ρωτουσαν εαν καταλαβε,εαν αυτος απαντουσε θετικα τοτε προχωρουσαμε στο επομενο section.Φυσικα μπορουσε καποιος να διακοψει ή να ρωτησει εαν το ηθελε αλλα αυτο δεν γινοταν συχνα και σιγουρα οχι απο τους πολυ αδυνατους μαθητες.
Ειμαι σχεδον βεβαιος οτι αυτη η τακτικη ακολουθειται εως και σημερα,γιατι πολυ απλα δεν θα εβγαινε ποτε η υλη εαν ο καθηγητης προσπαθουσε να δημιουργησει 30-40 αριστουχους σε καθε ταξη.
Το προβλημα ειναι κυριως οτι οι Ελληνες δεν θελουν τα παιδια τους να κανουν παρεα με παιδια μεταναστων και ετσι προφασιζονται διαφορες αληθοφανεις δικαιολογιες. -
Μα ακριβώς αυτό λέω: ότι ο γονιός-πελάτης που θα δει ότι το παιδί του έχει μείνει στάσιμο (ως κούτσουρο), θα πάει στον διευθυντή σπουδών και θα ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό το γνωρίζει ο εκπαιδευτικός εκ των προτέρων και γι' αυτό προσπαθεί όσο μπορεί και όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες να προσέξει και τους άλλους μαθητές, εκτός των άριστων.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μα ακριβώς αυτό λέω: ότι ο γονιός-πελάτης που θα δει ότι το παιδί του έχει μείνει στάσιμο (ως κούτσουρο), θα πάει στον διευθυντή σπουδών και θα ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό το γνωρίζει ο εκπαιδευτικός εκ των προτέρων και γι' αυτό προσπαθεί όσο μπορεί και όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες να προσέξει και τους άλλους μαθητές, εκτός των άριστων.Aυτο που λες προσωπικα αμφιβαλλω εαν γινεται στην Ελλαδα...πιθανοτερο ειναι ο γονιος να αναζητησει αλλο ιδιωτικο σχολειο για...ειδικες αποστολες (για οσους δεν μπορουν αλλιως να παρουν απολυτηριο).
Και οσο για τις υποδομες..τα περισσοτερα ιδιωτικα δεν τις εχουν..το μονο που προσφερουν αναμφισβητητα ειναι οτι παρκαρεις τα παιδια εκει καθοτι δεν εχουν καταληψη τις μισες μερες του χρονου.
-
Όπως υπάρχουν σχολεία και σχολεία, υπάρχουν γονείς και γονείς. Άλλοι θέλουν να μάθει το παιδί τους πέντε πράγματα, άλλοι ν' αγοράσουν απολυτήριο και πτυχίο από τα Βαλκάνια. Άλλοι θέλουν σχολείο κι άλλοι πάρκινγκ. Εμείς μιλάμε τώρα για τους πρώτους.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μα ακριβώς αυτό λέω: ότι ο γονιός-πελάτης που θα δει ότι το παιδί του έχει μείνει στάσιμο (ως κούτσουρο), θα πάει στον διευθυντή σπουδών και θα ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό το γνωρίζει ο εκπαιδευτικός εκ των προτέρων και γι' αυτό προσπαθεί όσο μπορεί και όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες να προσέξει και τους άλλους μαθητές, εκτός των άριστων.Βέβαια υπάρχει και η άλλη περίπτωση, ο γονέας του κούτσουρου να μην ενδιαφέρεται ποσώς για την κουτσουροσύνη του γιόκα/κόρης. Άντε να κράξει γιατί του βάζουν 12 και μην κάνουν καμια μλκια και το κόψουν
Στο κάτω κάτω, πανεπιστήμιο θα περάσει στο εξωτερικό [αν μπορείς να αυτοχρηματοδοτηθείς, αλλάζουν λίγο τα κριτήρια εισαγωγής ] και δουλειά έχει έτοιμη.
Δεν υπάρχει λόγος να κουράζεται με το σχολείο, και ακόμα περισσότερο δεν υπάρχει λόγος να χολοσκάει και ο γονιός.Εγώ μάλλον πρέπει να ζούσα σε άλλο κόσμο, αλλά το σκηνικό του γονέα που πάει να διαμαρτυρηθεί που το παιδί έχει μείνει κούτσουρο και δεν το προσέχει ο καθηγητής μου μοιάζει απίστευτα αστείο. Περί του αντιθέτου από την άλλη ουκ ολίγα παραδείγματα.
Τέσπα, ένα καλό που έχουν ορισμένα ιδιωτικά, είναι ότι στο παιδί θα απομυθοποιηθούν πολλές φιγούρες που θα βλέπει αργότερα να πλασάρονται για αστέρια της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
...
Από εκεί και πέρα οι καθηγητές είναι του ίδιου [αν είναι νέοι] ή και χειρότερου [αν έχουν γεράσει αι την έχουν δει ονόματα] επιπέδου με τα δημόσια, και οι μαθητές είναι ΣΑΦΩΣ 40 επίπεδα κάτω από τα δημόσια. Απλώς δείτε τις στατιστικές των μαθητών ιδιωτικών σχολείων σε πανελλήνιες
...Εδώ θα διαφωνήσω. Θυμάμαι εδώ και χρόνια σε δελτία ειδήσεων να αναφέρουν με πομπώδεις τίτλους μετά την ανακοίνωση των βάσεων ότι μόνο το Χ% των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προέρχεται από ιδιωτικά σχολεία αγνοώντας ότι οι υποψήφιοι από ιδιωτικά ήταν αρκετά λιγότεροι του Χ% (αριθμός που έδιναν τα ίδια δελτία ειδήσεων) επί του συνόλου των υποψηφίων.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάποιο άρθρο εφημερίδας με ποσοστά που να μπορεί να επιβεβαιώσει/διαψεύσει όσα λέω. Το μόνο που βρήκα είναι αυτό: http://www.stat-athens.aueb.gr/~jpan/di ... apter3.pdf που βασίζεται, όμως, σε στοιχεία του 2001. Στη σελίδα 96 (10/28) υπάρχει ένας πίνακας που αναφέρει ποσοστά επιτυχόντων ανά δημόσια/ιδιωτικά σχολεία. Αν διάβασα καλά τον πίνακα, το 79,53% των μαθητών δημοσίων σχολείων πέτυχε την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά σχολεία είναι 89,78%.
Εγώ μαθήτευσα σε ιδιωτικό σχολείο το οποίο από πλευράς εγκαταστάσεων ήταν πολύ μπροστά από οποιοδήποτε δημόσιο (και πολλά ιδιωτικά). Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους καθηγητές γιατί δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Κι εγώ έβρισκα κάποιους καθηγητές αδιάφορους, κακούς στο μάθημα, κτλ. Το ίδιο και φίλοι μου που πήγαν σε δημόσια σχολεία. Πώς να βγάλουμε άκρη; Να πω ότι το 30% ήταν 'σκάρτοι' κι εκείνοι το 35% ή ανάποδα; Δε γίνεται.
Θεωρώ, όμως, ότι και μόνο το περιβάλλον (από υλικοτεχνικής πλευράς) είναι πολύ σημαντικό. Οι 25+ μπασκέτες (4 γήπεδα των δύο), 1 γήπεδο ποδοσφαίρου (+2 έξτρα τέρματα), φιλέ του βόλεϊ, εργαστήριο φυσικής, εργαστήριο βιολογίας, κινηματογράφος/θέατρο με αίθουσα 500+ ατόμων, κτλ όσο να'ναι λειτούργησαν επικουρικά στα χρόνια που πέρασα στο συγκεκριμένο σχολείο ακόμα κι αν οι καθηγητές ήταν ακριβώς του ίδιου επιπέδου με αυτούς ενός μέσου-καλού δημόσιου σχολείου.
Υ.Γ.1: Στο σύνδεσμο που παρέθεσα αλλάζοντας τον αριθμό κεφαλαίου μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα. Επίσης, το απόσπασμα (abstract) μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.stat-athens.aueb.gr/~jpan/di ... str-gr.pdf
Υ.Γ.2: Είναι γεγονός ότι μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο σχολείο η εικόνα που σχηματίζει κάποιος για τον κόσμο γύρω του είναι στρεβλή. Ήμουν από τους λιγότερο προνομιούχους μαθητές του σχολείου και όσο να'ναι κάποιες φορές ένοιωθα περίεργα (ήξερα από μικρός πάντως ότι αυτά μπορούμε, αυτά έχουμε). Και προφανώς υπήρχε υφάκι από κάποιους συμμαθητές μου, όχι όμως στο βαθμό που θα περίμενε κάποιος που βλέπει τα ιδιωτικά σχολεία από την έξω πλευρά. Βέβαια, το σχολείο μου δεν θεωρείτο (έτσι νομίζω τουλάχιστον) από τα 'μούρικα'/κυριλέ (βλ. Αρσάκειο, Κολλέγιο Αθηνών, κτλ).
Να αναφέρω ότι η μοναδική φορά που με προσέβαλε κάποιος για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου δεν ήταν στο σχολείο με τα 'ψωνισμένα' παιδιά αλλά στο φροντιστήριο των αγγλικών της γειτονιάς όπου πήγαινα. Ένα βλαχόπαιδο* (που πήγαινε σε δημόσιο σχολείο) θεώρησε έξυπνο να κοροϊδεψει το γεγονός ότι είχαμε ένα Zastava κι ένα Seat 127 ενώ η δική του οικογένεια είχε Mercedes.
*: καμία σχέση με την φυλετική καταγωγή του
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τέσπα, ένα καλό που έχουν ορισμένα ιδιωτικά, είναι ότι στο παιδί θα απομυθοποιηθούν πολλές φιγούρες που θα βλέπει αργότερα να πλασάρονται για αστέρια της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας+00
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ