-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Καλύτερο πτυχίο πού;
- Στην αναγνωρισιμότητα του πτυχίου;
- Στα εφόδια/γνώσεις;
Θεωρώ σχεδόν αδύνατο ο μέσος φοιτητής που το παλεύει σε μια καλή σχολή της Ελλάδας να μαθαίνει τα ίδια ή και λιγότερα από έναν αντίστοιχο φοιτητή που το παλεύει σε μια καλή σχολή του εξωτερικού μέχρι να αποκτήσουν και οι δύο μεταπτυχιακό (στα 6 & 4 χρόνια αντίστοιχα). Βέβαια πάω πάσο αν το ζητούμενο είναι να τελειώνω τις σπουδές μου το συντομώτερο δυνατό και να λέω ότι έχω μεταπτυχιακό.
Έτσι πιστεύω και εγώ. Τουλάχιστον στον δικό μου κλάδο, όσους έχω γνωρίσει απο αντίστοιχες σχολές εξωτερικού είναι εντελώς μέτριοι ακόμα και αν θεωρούντουσαν ΤΟΠ στο πανεπιστήμιο που πήγαν. Το μόνο + που έχουν είνια ότι λόγω υποδομών κλπ έχουν δεί 3-4 πραγματάκια πιο πρακτικά. Παρ'ολ'αυτά, ακόμα και αυτά που έχουν δεί είναι επιπέδο showcase που δεν βοηθάει αρκετά...
Δεν λέω οτι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις, ή πανεπιστήμια που είναι πάρα πολύ καλά, απλώς τα 'καλά' πανεπιστήμια της χώρας εφοδιάζουν καλύτερα τους φοιτητές απ'οτι κάνουν τα 'μέτρια' πανεπιστήμια άλλων χωρών και σε μερικές περιπτώσεις 'χτυπάνε' και τα 'καλά' του εξωτερικού. Μιλάω φυσικά πάντα για προ-πτυχιακό επίπεδο και για την μεταφορά γνώσης, όχι για θέματα υποδομών, οργάνωσης κλπ, όπου στην Ελλάδα είμαστε σαν κρυφό-σχολιό.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Θεωρώ το προπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής μου δυσκολότερο απ' αυτό που κάνουν εδώ, με μαθήματα που ούτε καν τα έχουν.
Εκεί που υστερούμε είναι
μεταπτυχιακά-διδακτορικά, οργάνωση, χρηματοδότηση, υποδομές (αν και εργαστήρια που είχαμε στους ηλεκτρολόγους, δεν τα βρίσκεις παντού).
Ειδικά σε τεχνικές σχολές, σε μία χώρα που δεν υπάρχει βιομηχανία, είναι δύσκολο να κάνεις τέτοιου είδους έρευνα.
Δυστυχώς το μηχανιλίκι δεν είναι σαν τα μαθηματικά...Τα πράγματα δεν είναι ούτε τραγικά, ούτε και ρόδινα, απλά μου τη δίνει η ισοπέδωση.
Αυτό ακριβώς.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν τόσο κακά, κανένας μας δεν θα ήταν δεκτός έξω.
Ξέρω ανθρώπους που είχαν πρόβλημα λόγω ελληνικού πτυχίου.
(δεν θυμάμαι λεπτομέρειες)Αν θέλεις να κάνεις κάτι εξειδικευμένο που έχει ελάχιστες θέσεις, το ελληνικό πτυχίο σε δυσκολεύει ΠΟΛΥ. Πρέπει να τους αποδείξεις με διάφορους τρόπους ότι αξίζεις.
Άνθρωποι με βαθμό πτυχίου από Λιαν καλώς και πάνω, δεν έχουν πρόβλημα να πάνε σε καλά μεταπτυχιακά έξω.
Συμφοιτητές της σειράς μου, και όχι μόνο απ τη σχολή μουαριστεύσαντες, είναι στα τοπ πανεπιστήμια του κόσμου βλ ΕΤΗ, Cambridge, Paris VI, Mινεσσότα. Οι υπόλοιποι που το κυνηγήσαμε, χωρίς τρελό βαθμό πτυχίου, πήγαμε σε αρκετά καλά πανεπιστήμια έξω. Αυτά μπορώ να καταθέσω απ την δικιά μου εμπειρία.
Ειδικά για τα παιδιά που αρίστευσαν, κάνουν τα διδακτορικά τους με κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα τους. (και είναι και κάποιοι από αυτούς έλληνες, σπουδαγμένοι σε ελληνικά πανεπιστήμια).
Αυτά περί χαώδους διαφοράς στο προπτυχιακό επίπεδο τα ακούω βερεσέ.
Κάποιοι ξεχνάν ότι τα περίφημα αγγλικά πανεπιστήμια, μάζευαν όσους αποτύγχαναν να επιτύχουν στα ελληνικά. και προφανώς δε μιλάω για κάποιες ατυχίες στις εξετάσεις, που αυτές θα ξεχωρίσουν αμέσως, αλλά για γενιές αποφοίτων.
Συμπτωματικά, πολλοί γυρνούσαν αριστούχοι -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
οπότε όσοι είχαν κατάληψη στο πανεπιστήμιο για 2-3 εξάμηνα και άργησαν. ΕΧΑΣΑΝ
Μόλις έχασες έναν υποψήφιο, που εδώ θα μπορούσε να είχε χτυπήσει μια καλή θέση μηχανικού, αν δεν ήθελε να συνεχίσει σπουδές. Στην Ολλανδία δε, πολλοί αργούν να τελειώσουν τις σπουδές τους επειδή κάνουν ένα διάλειμα μεταξύ μπάτσελορ και μάστερ, και σε διαβεβαιώ ουδώλως θεωρείται μειονέκτημα
Επίσης η εμπειρεία μου λέει ότι απο κάτι ελληνικά ιδιωτικά 'πανεπιστήμια' όπως και πρώτο πτυχίο από εξωτερικό πάλι δεν έχουν αυτό που ζητάω.
συμφωνώ και καταλαβαίνω τη λογική σου
Εν κατακλείδι ΙΜΟ οι Πανελλήνιες κάνουν πολύ καλό φιλτράρισμα και ιδίως σε δέσμες με μαθηματικά όποιος έχει μαζέψει πάνω από 17 σε κάθε μάθημα είναι υποσχόμενος. Αν είναι της προηγούμενης κατηγορίας, αλλά ο ο λεγόμενος παπαγάλος και δεν αξίζει, παρά την σχολή που μπήκε, με δυο τρεις ασκησούλες επι τόπου θα το καταλάβω.
είμαι περίεργος, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, τί ακριβώς είναι αυτές οι ασκήσεις (να υποθέσω ότι είσαι μηχανικός?)
Στο Πανεπιστήμιο μαθαίνουν το 30-40% και τα υπόλοιπα πάνω στην δουλειά.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στον δικό τους κόσμο κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου μέσα σε πολιτικές εμπάθειες και δεν θέλουν να κρίνονται ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ!
Ιδίως τα υψηλόβαθμα που έχεις παιτήσεις παραλαμβάνουν εκπληκτικό πηλό αλλά αντι να τον πλάσουν απλά τον χαϊδεύουν.σίγουρα θα μπορούσε να γίνεται πολύ καλύτερη δουλεια, απλά φαντάσου τί δυνατότητες υπάρχουν και τί αποτέλεσμα βγαίνει.
-
Αν δεν γίνει ορκομωσία δέν παίρνεις το πτυχίο?
-
Τωρα συγκρινουμε τα πανεπιστημια η λεμε οτι υπαρχουν και ελληνες φοιτητες που μπορουν να ανταπεξελθουν εξω , στο πνευμα του οτι τα ιταλικα αμαξια χαλανε αλλα οχι ολα.. και θα πεταχτει και καποιος φανατικος ιταλοφιλος/ελληνικοπανεπιστημιοφιλος ως υπερασπιστης ?
Το θεμα ειναι οταν θα τελειωσεις τη σχολη σου εδω, θα εχεις παρει τη σωστη σταση για τη ζωη και για το μελλον απο το πανεπιστημιο ? Η οτι κανεις το κανεις απο τυχη,ταλεντο,σωστη δουλεια απο γονεις ?
Ειναι δυνατον να παρει καποιος απο το πανεπιστημιο 'παιδεια' ? Οχι γνωσεις μονο, αλλα παιδεια ?
Μην αρχισουμε να μιλαμε για τις εξαιρεσεις..
Για μενα το να δουλευεις με συστημα και να σεβεσαι τους κανονες μεσα στο περιβαλλον στο οποιο δουλευεις, ειναι παιδεια...
Ειναι δυνατον ο ελληνας φοιτητης που γαμι....εται στο διαβασμα εδω και μπορει να παει εξω και να διαπρεψει να ειναι ισοτιμος με το κομματοσκυλο φοιτητη που περασε με την 'ψηφο' του ?
Εξω υπαρχουν τετοιες αντιστοιχιες ? Ε οχι δεν υπαρχουν... -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Tουλαχιστον στην δικη μου εμπηρεια (εχοντας περασει και απο Ελληνικο και ξενο πανεπιστημιο) η διαφορα ειναι τεραστια. Κυριως στην οργανωση και υποδομη αλλα στην δικη μου περιπτωση επηδη το πανεπιστημιο που πηγα στο εξωτερικο ειναι απο τα καλα οι καθηγητες ηταν πολυ καλυτεροι (και πληρωνονταν και καλα).
Η αποψη μου μετα απο αρκετα χρονια ειναι οτι το Ελληνικο πανεπιστημιο ειναι χαμενη υποθεση. Με μικροτερο κοστος μπορεις να πας σε καλυτερο πανεπιστημιο εξω και να παρεις ενα καλυτερο πτυχιο σε μικρο χρονικο διαστημα (πχ 4 χρονια για ΜSc στην Αγγλια ενω στην Ελλαδα στην καλυτερη περιπτωση 4 χρονια για προπτυχιακο!). Η μονη προυποθεση ειναι να ξερεις την γλωσσα απο το Λυκειο ωστε να μην χασεις χρονο στην αρχη. Και αν δεν θελεις να πληρωσεις διδακτρα (που δεν ειναι και πολλα αν το πανεπιστημιο εχει καλη φημη) τοτε πας στην Γερμανια και παλι εισαι πολυ καλυτερα και μπορει να βρεις και μια καλη δουλεια εκει ωστε να παρεις εμπηρεια γρηγορα.
Καλύτερο πτυχίο πού;
- Στην αναγνωρισιμότητα του πτυχίου;
- Στα εφόδια/γνώσεις;
Θεωρώ σχεδόν αδύνατο ο μέσος φοιτητής που το παλεύει σε μια καλή σχολή της Ελλάδας να μαθαίνει τα ίδια ή και λιγότερα από έναν αντίστοιχο φοιτητή που το παλεύει σε μια καλή σχολή του εξωτερικού μέχρι να αποκτήσουν και οι δύο μεταπτυχιακό (στα 6 & 4 χρόνια αντίστοιχα). Βέβαια πάω πάσο αν το ζητούμενο είναι να τελειώνω τις σπουδές μου το συντομώτερο δυνατό και να λέω ότι έχω μεταπτυχιακό.
Και στα δυο αρκει να προσεξεις σε πιο πανεπιστημιο θα πας. Ειναι γνωστο οτι στην Αγγλια πολλα πανεπιστημια ειναι business για να τα περνουν απο τους ξενους. Αν τα αποφυγεις και πας σε ενα καλο (Oxford, Cambridge, Imperial etc.) ναι μεν θα εχεις καποιο μικρο κοστος σε διδακτρα αλλα αυτο που θα παρεις αξιζει πολυ παραπανω στην διεθνη αγορα εργασιας.
Δεν αμφιβαλλω οτι και στην Ελλαδα μπορεις να μαθεις καλα μερικες θεωριες (μαθηματικα, οικονομικα κλπ) αλλα οτι εχει σχεση με βιομηχανια και με επιχειρηματικο κοσμο θα εισαι στην τυφλα σου γιατι απλα δεν υπαρχει κατι αναλογο να δεις και συνηθως και οι καθηγητες σου ειναι εντελως ασχετοι απο αυτα.
Αλλα το γεγονος οτι μπορεις να τελειωσεις σε 3+1 χρονια MSc ειναι πολυ καλο γιατι απλα οσο πιο γρηγορα μπεις στην αγορα εργασιας τοσο καλυτερα. Μονο για αυτο (και ας υποθεσουμε οτι Ελλ. και Αγγλ. πανεπιστημιο ειναι ιδιας ποιοτητας) θα αξιζε να πας στο Αγγλικο.
Τελος οτι και αν μαθαινεις σε ενα Ελλ. πανεπιστημιο αν δεν εχει αντικρυσμα στην αγορα εργασιας ειναι χαμενος χρονος και τα χρονια σου τελειως χαμενα.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Και στα δυο αρκει να προσεξεις σε πιο πανεπιστημιο θα πας. Ειναι γνωστο οτι στην Αγγλια πολλα πανεπιστημια ειναι business για να τα περνουν απο τους ξενους. Αν τα αποφυγεις και πας σε ενα καλο (Oxford, Cambridge, Imperial etc.) ναι μεν θα εχεις καποιο μικρο κοστος σε διδακτρα αλλα αυτο που θα παρεις αξιζει πολυ παραπανω στην διεθνη αγορα εργασιας.
Δεν αμφιβαλλω οτι και στην Ελλαδα μπορεις να μαθεις καλα μερικες θεωριες (μαθηματικα, οικονομικα κλπ) αλλα οτι εχει σχεση με βιομηχανια και με επιχειρηματικο κοσμο θα εισαι στην τυφλα σου γιατι απλα δεν υπαρχει κατι αναλογο να δεις και συνηθως και οι καθηγητες σου ειναι εντελως ασχετοι απο αυτα.
Αλλα το γεγονος οτι μπορεις να τελειωσεις σε 3+1 χρονια MSc ειναι πολυ καλο γιατι απλα οσο πιο γρηγορα μπεις στην αγορα εργασιας τοσο καλυτερα. Μονο για αυτο (και ας υποθεσουμε οτι Ελλ. και Αγγλ. πανεπιστημιο ειναι ιδιας ποιοτητας) θα αξιζε να πας στο Αγγλικο.
Τελος οτι και αν μαθαινεις σε ενα Ελλ. πανεπιστημιο αν δεν εχει αντικρυσμα στην αγορα εργασιας ειναι χαμενος χρονος και τα χρονια σου τελειως χαμενα.
Η υπογραμμισμένη φράση μου προκαλεί κάτι μεταξύ θλίψης και γέλιου...
Το πιο 'αποκρουστικό' πράγμα που έβρισκα στις σπουδές μου ήταν όσοι μετρούσαν πόσα θα βγάλουν από το-τα πτυχίο-α τους : καμία τύχη ποτέ να τους θεωρήσω επιστήμονες, είναι απλά μπακάληδες...
Έχω κάτι με τους μπακάληδες ? Όχι φυσικά, καλά κάνουν και ζυγίζουν σαν τον γερολαδά τις λιρίτσες τους, καλά κάνουν και θέλουν να βγάλουν φράγκα, απλά εμένα δε μου κάνουν για επιστημονική 'συναναστροφή' (και φυσικά ούτε εγώ γι αυτούς ) -
+1
Τρελένομαι όταν ακούω 'Να πάρω αυτό το κωλοχαρτό να πιασω δουλειά'
-
Το πτυχίο δε θα σου δώσει δουλειά, απ'όπου κι αν το έχεις πάρει, απλά ίσως σε 'βάλει' στη συνέντευξη πιο εύκολα. Από εκεί και πέρα, you're on your own.
Μη σκέφτεστε ότι αν σπουδάσετε στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα θα βρείτε πιο εύκολα ή πιο δύσκολα δουλειά.
Να σκέφτεστε τι ποιότητα εκπαίδευσης θέλετε.
Προσωπικά έχοντας δει το Αμερικάνικο, το Αγγλικό και το Ελληνικό (εντυπώσεις από φίλους) σύστημα...έχω να πω ότι το Αμερικάνικο είναι by far το ποιοτικότερο. Υπάρχει τρομερό σύστημα, φοβερές εγκαταστάσεις (8όροφες βιβλιοθήκες με σύστημα online κλπ από το 2000!), εξαιρετικοί καθηγητές και γενικότερα ένα κλίμα που σε βοηθάει να μάθεις. Ούτε συζήτηση για απεργίες, καταλήψεις και κόμματα και μάλιστα αν θέλεις μπορείς να τελειώσεις ΝΩΡΙΤΕΡΑ από τα 4 χρόνια το πτυχίο σου, χάρη στο σύστημα 'ταχύρυθμης εκπαίδευσης' (πως αλλιώς να πω τα mini-terms zorz?) όπου σε 1 μήνα έχεις βγάλει ένα μάθημα εξαμήνου ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΑ!
Άρα επιλέγεις και παίρνεις...και δε το κάνεις για τους άλλους...αλλά για σένα.
Προσωπικά σπούδασα όπου σπούδασα για μένα, γιατί ήθελα αυτή τη ποιότητα και όχι με τη λογική ότι θα βρω καλύτερη δουλειά. Τη δουλειά δε στη δίνει το πτυχίο...αυτό σε βάζει στο interview room. Τη δουλειά στη δίνει το μυαλό και η εμπειρία!
Δυστυχώς τα Ελληνικά ιδρύματα είναι ΕΤΗ φωτός πίσω από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
-
Το να λέει κάποιος γενικά και αόριστα ότι ένα πανεπιστημιακό τμήμα του εξωτερικού είναι καλύτερο από το αντίστοιχο ελληνικό είναι άτοπο.
Πρώην συμφοιτητής και πολύ καλός φίλος αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και έγινε δεκτός για διδακτορικό στο ETH στη Ζυρίχη. Το γκρουπ που ανήκει συμμετέχει σε διεθνές πρότζεκτ εναέριου ελέγχου κυκλοφορίας με χρηματοδότηση και ως εκ τούτου αμοίβεται με 3000 € το μήνα. Στο γκρουπ υπάρχουν έλληνες, γερμανοί, ιταλοί, αμερικάνοι, ισραηλινοί, κτλ.
Κομμάτι των υποχρεώσεών του είναι να συντάσσει θέματα εξετάσεων για τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς. Ε μου είπε λοιπόν ότι σε ένα μάθημα π.χ. τεχνητής νοημοσύνης τα θέματα που μπήκαν στους μεταπτυχιακούς είχαν αντίστοιχο επίπεδο δυσκολίας/ποσοτικό με τα 2 ευκολότερα από τα 4 θέματα που έπεσαν σε εμάς όσο είμασταν φοιτητές στην Πάτρα. Αντίστοιχα και σε άλλα μαθήματα.
Η διαφορά σύμφωνα με τα όσα έχει δει μέχρι τώρα δεν έγκειται σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση στο θεωρητικό υπόβαθρο των φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το οποίο και βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, μου είπε ότι η διαφορά βρίσκεται στο ότι ΟΛΟΙ οι φοιτητές ενός ξένου ΣΟΒΑΡΟΥ πανεπιστημίου τελειώνοντας θα έχουν αποκτήσει ένα ικανοποιητικότατο επίπεδο γνώσεων, θεωρητικών και πρακτικών, αλλιώς δε θα πάρουν ποτέ το πτυχίο τους, στην Ελλάδα απ' την άλλη ναι μεν υπάρχουν οι σοβαροί φοιτητές που άνετα ανταγωνίζονται φοιτητές κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, υπάρχει όμως και μεγάλη μερίδα φοιτητών που παίρνουν το πτυχίο τους ενώ ΔΕ θα έπρεπε να το πάρει. Υπάρχουν δηλαδή φοιτητές πολλοί φοιτητές στο όριο φθοράς και αφθαρσίας που το ελληνικό πανεπιστήμιο τους αφήνει να επιβιώνουν, ενώ το αντίστοιχο ξένο όχι. Όχι όμως ότι ο σωστός φοιτητής του ελληνικού πανεπιστημίου, έστω μέσα από τις αντιξοότητες του εκπαιδευτικού συστήματος, δε μπορεί να ανταγωνιστεί τον αντίστοιχο φοιτητή του ξένου πανεπιστημίου. Αυτό είναι μέγα λάθος! -
Επίσης 'αποκρουστικό' και γελοίο είναι βέβαια όταν κάποιος με αποκλειστικά θεωρητική κατάρτιση, ξεκομμένη από την αγορά εργασίας, απαιτεί να προσληφθεί ως στέλεχος-μάνατζερ-καπετάνιος σε μια εταιρεία ή να προσληφθεί στο δημόσιο 'ως έχει' χωρίς να ξέρει που πάνε τα τέσσερα. Σε κάποιου πελάτη ή πολίτη την κασίδα θα μάθει (κάποτε), αλλά αυτό δεν πειράζει τους πανεπιστημιακούς.
Αν τώρα τα πτυχία υπάρχουν για να κάνουμε διαδικτυακή συζήτηση και για να γράφουμε τους τίτλους στην κάρτα μας, εντάξει.
Όταν όμως ακούς 'Από πού κι ως πού να δίνουμε γραπτές εξετάσεις για το δημόσιο όταν έχουμε ήδη πτυχίο ΑΕΙ', δεν μπορείς να κρατήσεις τα γέλια. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όταν όμως ακούς 'Από πού κι ως πού να δίνουμε γραπτές εξετάσεις για το δημόσιο όταν έχουμε ήδη πτυχίο ΑΕΙ', δεν μπορείς να κρατήσεις τα γέλια.
Αν και ο δημοσιος τομεας με αφηνει παγερα αδιαφορο, νομιζω παντως πως εχουν εν μερη δικιο! Τι αξια εχει το πτυχιο που δινει μια κρατικη υπηρεσια... και μια αλλη υπηρεσια δεν το αναγνωριζει? Γιατι να μην το δεχετε ως εχει?
Επι του θεματος... σε ολα τα πανεπιστημια more or less σου διδονται τα εργαλεια-γνωσεις για να μπορεσεις να σταθεις αξιοπρεπως στην αγορα εργασιας. Απο εκει και περα εγκειτε στο καθενα του τι χρηση των γνωσεων θα κανει... στο κατα ποσο εμβαθυνε στο αντικειμενο του η το περασε επιφανειακα. Απο εκει και περα...οι συγκρισεις ειναι πραγμα που σηκωνει πολυ κουβεντα...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Η υπογραμμισμένη φράση μου προκαλεί κάτι μεταξύ θλίψης και γέλιου...
Το πιο 'αποκρουστικό' πράγμα που έβρισκα στις σπουδές μου ήταν όσοι μετρούσαν πόσα θα βγάλουν από το-τα πτυχίο-α τους : καμία τύχη ποτέ να τους θεωρήσω επιστήμονες, είναι απλά μπακάληδες...
Έχω κάτι με τους μπακάληδες ? Όχι φυσικά, καλά κάνουν και ζυγίζουν σαν τον γερολαδά τις λιρίτσες τους, καλά κάνουν και θέλουν να βγάλουν φράγκα, απλά εμένα δε μου κάνουν για επιστημονική 'συναναστροφή' (και φυσικά ούτε εγώ γι αυτούς )Εσυ τι ακριβως επιστημονας εισαι; Με τι ασχολεισαι και τι εχεις να παρουσιασεις;
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Τελος οτι και αν μαθαινεις σε ενα Ελλ. πανεπιστημιο αν δεν εχει αντικρυσμα στην αγορα εργασιας ειναι χαμενος χρονος και τα χρονια σου τελειως χαμενα.Τι θα πει αυτό; Δηλαδή εγώ που τελείωσα στην Κοζάνη Μηχ. Βιομηχ. Σχεδιασμού γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν είχα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην ίδια μου τη χώρα (μόλις πριν ένα μήνα κατοχυρώθηκαν και είναι και πετσοκομμένα) έχασα το χρόνο μου κάνοντας αυτό που μου αρέσει;
-
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Προσωπικά έχοντας δει το Αμερικάνικο, το Αγγλικό και το Ελληνικό (εντυπώσεις από φίλους) σύστημα...έχω να πω ότι το Αμερικάνικο είναι by far το ποιοτικότερο. Υπάρχει τρομερό σύστημα, φοβερές εγκαταστάσεις (8όροφες βιβλιοθήκες με σύστημα online κλπ από το 2000!), εξαιρετικοί καθηγητές και γενικότερα ένα κλίμα που σε βοηθάει να μάθεις. Ούτε συζήτηση για απεργίες, καταλήψεις και κόμματα και μάλιστα αν θέλεις μπορείς να τελειώσεις ΝΩΡΙΤΕΡΑ από τα 4 χρόνια το πτυχίο σου, χάρη στο σύστημα 'ταχύρυθμης εκπαίδευσης' (πως αλλιώς να πω τα mini-terms zorz?) όπου σε 1 μήνα έχεις βγάλει ένα μάθημα εξαμήνου ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΑ!
Τον παράγοντα κόστος τον βάζουμε στη μέση;
Και μια φερράρι είναι καλύτερη απ το πούντο μου, δεν τίθεται θέμα.
-
Γενικα ρε παιδι μου οι τυπαδες που κυνηγανε τις γνωσεις (πιο σωστα: τα πτυχια και τους βαθμους) με αποκλειστικο σκοπο το χρημα μου θυμιζουν τις γυναικες που ψαχνουν ανδρα με καλο αμαξι
Και τους καταλαβαινω κιολας. Αλλα γενικα φημιζομαι για την κατανοηση μου. Για να καταλαβετε, εχω φιλο που βλεπει γιαπωνεζικες τσοντες. Με γιγαντια χταποδια που βιαζουν γυναικες.
Βεβαια, εδω που τα λεμε, για να το κανουν οι πολλοι, δηλαδη να διαλεγουν αντικειμενο μονο και μονο επειδη ακουσαν οτι θα βγαλουν λεφτα, σημαινει πως μαλλον ειναι λαθος τακτικη
Δεν ξερω ομως σε εμας τι λογος πεφτει. Οπως τη βρισκει ο καθενας. Αλλοι κανουν σουζες στην παραλιακη, αλλοι κυνηγανε πτυχια, αλλοι πετανε μπουκαλια σε γηπεδα μπασκετ, αλλοι προτιμανε τους humbuckers απο τους single coils και αλλοι τη βρισκουν με χταποδια που βιαζουν γυναικες. What can I say man, people are such perverts! -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Διάβασε και πάρε υποτροφία αν δε μπορείς να το πληρώσεις ΑΝ σε ενδιαφέρει να πας.
Τρόποι υπάρχουν...μη μου θυμίζεις τον ωχαδερφισμό του Έλληνα!
Τα πράγματα στο εξωτερικό έτσι είναι. Η εκπαίδευση είναι πιο ποιοτική και πιο ουσιαστική.
-
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Διάβασε και πάρε υποτροφία αν δε μπορείς να το πληρώσεις ΑΝ σε ενδιαφέρει να πας.
Τα πράγματα στο εξωτερικό έτσι είναι. Η εκπαίδευση είναι πιο ποιοτική και πιο ουσιαστική.
Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Αν πληρώνεις 50 χηνούλες το χρόνο, φυσικό δεν είναι να έχεις και γήπεδο μπάσκετ και κολυμβητήριο και μασέρ κλπ;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Αν πληρώνεις 50 χηνούλες το χρόνο, φυσικό δεν είναι να έχεις και γήπεδο μπάσκετ και κολυμβητήριο και μασέρ κλπ;
Γι αυτό ειδικά λέω να πάμε εκεί.
Είναι ωραίο πάντως που φτάνουμε να συγκρίνουμε το ΕΜΠ πχ με ΜΙΤ ΕΤΗ Imperial.
Μου αρέσουν οι προκλήσεις
Ελληνικά πανεπιστήμια και ξένα...Πόση είναι η διαφορά φάσης?