Όπως ανέφερα σε μια από τις προηγούμενες δημοσιεύσεις μου, χθες επισκέφθηκα με τον αδελφό μου τρεις αντιπροσωπείες, μία της Citroen, μία της Fiat και μία της Seat. Ευτυχώς μένω δίπλα στη Συγγρού οπότε χρειαστήκαμε 3λεπτά με τα πόδια, 10λεπτά με τα πόδια και 5λεπτά με το λεωφορείο αντίστοιχα για να πάμε σε αυτές.
Ξεκινήσαμε από τη Citroen της οποίας η αντιπροσωπεία-έκθεση είναι πολύ μικρή και είχε μόνο τέσσερα αυτοκίνητα για να επεξεργαστεί ο κάθε υποψήφιος πελάτης. Τα δύο C4 που υπήρχαν ήταν τα hatchback και Picasso. Το Coupe το οποίο με ενδιαφέρει δεν υπήρχε. Οπότε περιορίστηκα στο να χαζέψω λίγο το εσωτερικό (ταμπλό, κτλ) που κατά δήλωση του πωλητή είναι το ίδιο και το οποίο μού φάνηκε ουδέτερο, δηλ. ούτε κρύο ούτε ζέστη. Ο πωλητής από την αρχή φάνηκε ότι δεν ήταν πολύ εξυπηρετικός και ότι μισο-βαριόταν να ασχοληθεί μαζί μας. Οπότε μετά από 2-3 απαντήσεις του, οι οποίες που δημιούργησαν περισσότερες απορίες από όσες μού έλυσαν, αποχωρήσαμε. Καταλήξαμε στο ότι για περισσότερες πληροφορίες, test drive, κτλ θα χρειαστεί να απευθυνθώ σε άλλη αντιπροσωπεία. Σε ότι αφορά τις απαντήσεις του πωλητή, με ενημέρωσε ότι:
- Το μεταλλικό χρώμα ΔΕΝ χρεώνεται έξτρα παρόλο που στην επίσημη ιστοσελίδα της Citroen φαίνεται το αντίθετο
- Τα xenon περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό, κάτι που δεν αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα
- Η επέκταση της εγγύησης από τα δύο στα πέντε χρόνια κοστίζει περίπου 370ευρώ.
- Ο συναγερμός που ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό τοποθετείται από την ελληνική αντιπροσωπεία και όχι από το εργοστάσιο
- Η παράδοση απαιτεί περίπου 3 μήνες εφόσον δεν υπάρχει έτοιμο αυτοκίνητο όπως το θέλω (κοίταξε στο σύστημα και στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα Citroen C4 1.6 THP Sport)
Έχω ήδη στείλει email στη Citroen Ελλάς ζητώντας να μού ξεκαθαρίσουν τι ισχύει τελικά για τα δύο πρώτα.
Επόμενος σταθμός αντιπροσωπεία της Fiat επί της Λεωφόρου Συγγρού. Εξαρχής ο πωλητής φάνηκε πολύ πιο εξυπηρετικός ενώ υπήρχε στην έκθεση η έκδοση που με ενδιαφέρει. Εξωτερικά το αυτοκίνητο μού άρεσε. Ήταν σε μια σκούρα γκρι απόχρωση και του ταίριαζαν πολύ οι δίχρωμες ζάντες που έρχονται αποκλειστικά με τη Sport έκδοση. Στο εσωτερικό εντύπωση μού έκανε το ταμπλό που έδειχνε πιο πολυτελές/ποιοτικό/όμορφο από του C4 και σε ότι αφορά τους χώρους ο αδελφός μου χωρούσε οριακά πίσω από εμένα (είμαι 1,94μ κι εκείνος 1,93μ). Στη συνέχεια συζήτησα με τον πωλητή και έμαθα τα εξής:
- Η εγγύηση είναι 2 χρόνια και με επιπλέον 500ευρώ γίνεται 5ετής (εξ ολοκλήρου εργοστασιακή όπως μου ανέφερε). Εγώ γιατί είχα μείνει με την εντύπωση ότι είναι 5ετής εξαρχής;;;
- Η παράδοση απαιτεί περίπου 1,5 μήνα για όχι έτοιμο αυτοκίνητο
- 580ευρώ κοστίζουν τέλη/πινακίδες/προετοιμασία. Δεδομένου ότι στη Seat αργότερα μου είπαν ότι 385ευρώ είναι έξοδα ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας, η Fiat χρεώνει 195ευρώ την προετοιμασία;;;
- Υπάρχει επιδότηση από την Fiat (δεν κατάλαβα αν εννοούσε Ελλάδος ή μητρική στην Ιταλία) 2500ευρώ για την περίπτωση ανταλλαγής με παλιό αυτοκίνητο. Μου ανέφερε και μια 'κομπίνα' με δύο εικονικές μεταβιβάσεις του αυτοκινήτου μου, μία σε αυτούς και μία πάλι σε εμένα, ώστε να καρπωθώ την επιδότηση ακόμα και αν επιλέξω να πουλήσω μόνος μου το αυτοκίνητό μου. Παρόλα αυτά προτιμώ να μην μπλέξω σε κομπίνες. Αν πάλι, επειδή υπάρχει η επιδότηση, μπορούν να μου κάνουν καλή προσφορά για ανταλλαγή με το δικό μου, θα το σκεφτώ.
Το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση test drive το οποίο θα κανονίσω αύριο τηλεφωνικώς.
Τελευταίος σταθμός η αντιπροσωπεία της Seat επί της Λεωφόρου Συγγρού. Κι εδώ (i) ο πωλητής ήταν εξυπηρετικότατος/λαλίστατος (τον βοηθούσε και το νεαρό της ηλικίας του) και (ii) η έκθεση διέθετε την έκδοση που με ενδιαφέρει. Εξωτερικά το αυτοκίνητο το ήξερα (το έχω δει πολλάκις στο δρόμο). Αυτό που πρόσεξα για πρώτη φορά (κατόπιν υπόδειξης του αδελφού μου) είναι ότι οι δύο απολήξεις της εξάτμισης δεν τερματίζουν παράλληλα αλλά έχουν μια διαφορά 1-2εκ ακολουθώντας την κλίση του προφυλακτήρα. Περνώντας στο εσωτερικό, οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι ελαφρά μεγαλύτεροι αυτών του Bravo. Ο αδελφός μου κάθησε πίσω μου και χώρεσε χωρίς να είναι οριακά τα πόδια του. Σε ότι αφορά το ταμπλό, είναι γεγονός ότι δείχνει πιο ψεύτικο από των άλλων δύο και τα υλικά έχουν πιο άγρια/σκληρή υφή. Δεν μπορώ να πω ακόμα αν αυτό είναι κάτι που θα με ενοχλεί στην καθημερινή διαβίωση μαζί του. Πρέπει να μπω μερικές φορές ακόμα σε αυτό. Πάντως η πρώτη μου αντίδραση δεν είναι αρνητική. Στη συνέχεια συζήτησα με τον πωλητή ο οποίος μου ανέφερε τα εξής:
- Μπορούν να μου κάνουν δώρο τόσο το συναγερμό όσο και τους αισθητήρες στάθμευσης (τοποθετημένα αμφότερα από εκείνους)
- Κάτι θα κάνουν στο οικονομικό αν επιλέξω τη λύση xenon τοποθετημένων από τους ίδιους (και όχι εργοστασιακά όπως δήλωσα ότι προτιμώ)
- Η επέκταση της εγγύησης από τα 2 στα 5 χρόνια κοστίζει 580ευρώ
- 90ευρώ είναι τα μεταφορικά & έξοδα προετοιμασίας (+385ευρώ τα τέλη/έξοδα ταξινόμησης όπως προανέφερα)
- Η παράδοση είναι σε 10-15ημέρες με xenon τοποθετημένα από αυτούς αφού δεν απαιτείται κάποιο έξτρα τοποθετημένο από το εργοστάσιο και 3μήνες με τα εργοστασιακά bi-xenon
Και στην περίπτωση αυτή αύριο θα κανονίσω test drive. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι το αυτοκίνητο δοκιμής είναι της έκδοσης Reference (ή Stylance, δε θυμάμαι) με αλλαγμένη ανάρτηση και πρόγραμμα Revo. Κατά δήλωσή τους (i) η ανάρτηση είναι σκληρότερη από του Sport Up, άρα αν το 'αντέχω', δε θα έχω πρόβλημα με του Sport Up και (ii) το πρόγραμμα θα το φέρουν στις εργοστασιακές τιμές για να έχω σωστότερη αντίληψη των ικανοτήτων του αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά θα χρειαστεί σίγουρα να οδηγήσω αυτοκίνητο δοκιμής και άλλης εταιρείας για να σχηματίσω ορθότερη άποψη.