-
To Αctive steering πάντως συνηθίζεται. Αν κάποιος είναι ψιλοάσχετος δεν καταλαβαίνει καν ότι κάτι παίζει με το τιμόνι,ειδικά μέσα στη πόλη. Όπως το σκέφτομαι ,αυτό γίνετε γιατί το στρίψιμο του τιμονιού είναι μια εν πολλοίς αυτοματοποιημένη διαδικασία.
Για περιστασιακή χρήση και συχνή εναλλαγή οχημάτων ίσως να είναι λίγο θέμα.
Προσωπικά όταν οδηγάω τη 5αρα μόνο σε πολύ κλειστούς ελιγμούς θυμάμαι ότι με το Α5 θα έπρεπε να είχα στρίψει αρκετα παραπάνω το τιμόνι .Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δε το σκέφτομαι καθόλου.
Ωραίο σύστημα κατά την άποψη μου. -
εχω 4 διαφορετικα οχηματα στη ζωη μου και ειδικα στην Ελλαδα που οταν ερχομαι παιρνω οποιο περισσευει απο τους υπολοιπους, κανω διαδρομες με ολα εντος εκτος Αθηνων.. προσαρμοζομαι ανετα στα τιμονια αλλα ομολογω οτι σε μανουβρες βοηθαει πολυ εκεινο που κοβει πολυ... η Καππα π.χ. ηταν απιστευτη στις μανουβρες παρ ολο τον ογκο της το Juke επισης χωραει παντου, αλλα σε μανουβρες με το τραιλερ με μπερδευει.. (20 χρονια εχω ιδιοτραιλερ...οποτε??) Θυμαμαι και το μπαρκετα.. μια χαρα γρηγορο τιμονι ειχε.. το μινι τα γνωστα σαν καρτ.. το αυγο της τογιοτα ελαφρυ και μανιτζεβελο.. η Thesis ομως δεν κοβει με τιποτα...θελει χωρους.... αλλα εχει ακριβες τιμονι σαν λαντσια αλλωστε..
Καλα για το 2.24v δεν λεω γιατι απλα το διασκεδαζεις οταν εχει νουμερα..επανω... -
**Fiat 500 **νοικιάρικο με μόνο 725χλμ στο οδόμετρο. Κόκκινο με άσπρα τάσια, καθρέφτες και κεραία. Μέσα αντίστοιχοι χρωματικοί συνδυασμοί. Χαριτωμένο στην εμφάνιση έξω και μέσα παρά την μη χρήση ελκυστικών υλικών ή το γυμνό μέταλλο χάρη στον πετυχημένο συνδυασμό χρωμάτων. Το καντράν μου άρεσε που είχε στροφόμετρο (όλα ομοαξονικά) αλλά δεν θα το έλεγα και όμορφο.
**Εξοπλισμός **ικανοποιητικός. Και το αρκουδίσιον και υπολογιστή ταξιδίου (Α και Β, κατανάλωση μέση και στιγμιαία, μέση ταχύτητα, χρόνος οδήγησης, αυτονομία). Και ράδιο με CD και mp3 αλλά δυστυχώς χωρίς aux και χωρίς αυτόματο πιλότο…. Και κάποια στιγμή άκουσα μια μιζιά και στην επόμενη στάση επιβεβαίωσα ότι ήταν δικιά μου και ότι είχα σύστημα start stop που δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει. 2-3 φορές το έπιασα απροετοίμαστο και μου έσβηνε μια και πρώτα κάνω τη μισή διαδρομή του κιβωτίου και μετά πατάω συμπλέκτη οπότε τελικά έχω πατήσει γκάζι και αφήνω συμπλέκτη προτού βάλει καλά καλά μπρος. Αλλά μόλις ξαναπατήσεις συμπλέκτη ξαναβάζει μπρος, δε χρειάζεται να βάλεις με το κλειδί. Η μπαταρία του ήταν 63Αh για να αντιμετωπίσει την επιπλέον κατανάλωση. Γενικά το σύστημα με ικανοποίησε και δεν ένιωσα την ανάγκη να το σβήσω (με διακόπτη που έχει ανάμεσα στα κουμπιά του κλιματισμού !@@).
Ποιότητα κατασκευής καλή. Δεν βρήκα τίποτα διαφορετικό από αυτά που περιμένω να δω σε γερμανικό, ιαπωνικό κλπ μισής κατηγορίας επάνω. Βρήκα ότι είναι made in Poland.Θέση στάση ορατότητα καθίσματα
Είσοδος έξοδος εύκολη (για τους εμπρός, πίσω δεν πήγα). Μάλλον κάθεσαι ψηλά αλλά έχεις χώρο πάνω από το κεφάλι σου οπότε δεν ενοχλεί. Κάθισμα συμπαθητικό με συνεχή ρύθμιση κλίσης πλάτης και ωραία ρύθμιση κλίσης του κάτω μέρους (αντί για ρύθμιση ύψους που δεν είχε). Όμως ποτέ δεν κατάφερα να βρω την τρύπα της ζώνης χωρίς να κοιτάξω. Και μια δυο φορές τράβαγα το μοχλό του καθίσματος αντί για χειρόφρενο. Και ανάθεμα αυτόν που σκέφτηκε να πρέπει να τραβάς το χερουλάκι για να ξεκλειδώνει η πλάτη, να πάει πάλι πίσω ώστε να κάτσει ο μπροστινός…. βέβαια έτσι δεν σου φεύγει καταλάθος αλλά μπελάς.
Ορατότητα καλή. Εννοώ απλά καλύτερη από αρκετά άλλα σύγχρονα μικρά – σούπερμίνι. Εννοώ και εμπρός (A-pillar) και πίσω. Κι από καθρέφτες μια χαρά. Τα αλεξήλια πολύ μικρά οπότε αν και πάνε στα πλάγια δεν σε καλύπτουν.Χώροι: εμπρός νορμάλ, πίσω όχι κακοί. Γενικά μη κλειστοφοβικό ακόμα και πίσω. Χώρος αποσκευών μικρός και ντεπόζιτο καυσίμου μόνο 35 λίτρα (ευτυχώς καίει λίγο)
Μείον σημαντικό για μένα. Οι κλειστοί χώροι όλοι κι όλοι είναι ένα κρυφό ντουλαπάκι που χωράει 3 χαρτομάντηλα και 2 πιστωτικές στην οροφή της εσοχής που έχει αντί για ντουλαπάκι μπροστά στο συνοδηγό κι άλλη μια θηκούλα στο γόνατό σου στην κεντρική κολώνα όπου μπορείς να βάλεις ακόμα μερικά χαρτομάντηλα (ίσως και ολόκληρο κουτάκι αν το πατήσεις καλά), το χαρτάκι του πάρκινγκ και μερικά ψιλά….Χειριστήρια
Γενικά όλα καλά, τα πεντάλια λίγο μονόπαντα προς την κεντρική κολώνα. Αίσθηση αποτελεσματικότητα καλή, αμέσως συνήθισα τον συμπλέκτη και δεν με τρόμαζε το φρένο όπως σε άλλα.
Διακόπτες, λεβιεδάκια επίσης ικανοποιητικά σε υλικό, αίσθηση και λειτουργικότητα.
Τιμόνι αποδεκτό στην κανονική του λειτουργία, γελοίο στην city που το κάνει υπερβολικό ως επικίνδυνο.
Μοχλός ταχυτήτων. Κουκλί στο δικό μου σαν μπαλάκι μπιλιάρδου κόκκινο με άσπρη βούλα. Ψηλά, κοντά σχετικά στο χέρι και καλή αίσθηση στις αλλαγές αλλά όχι τέλεια, και σωστή επαναφορά αλλά γιατί να πρέπει να τραβάω το δαχτυλίδι για να βάλω όπισθεν (τα Όπελ νομίζω το έχουν έτσι και ποτέ δεν το συμπάθησα)
Κουμπιά παραθύρων πάνω στην κεντρική κολώνα, όχι άβολα, έτσι ο οδηγός φτάνει και το απέναντι αλλά λίγο μπερδεμένα. Ίσως δεν είχε ρυθμιστεί σωστά αλλά όσο λίγο και να το πατούσα αυτό ξεκινούσε για πλήρη κίνηση.
Ωραία και τα χερούλια αλλά καλό θα ήταν να έχει κάποια ένδειξη για το πώς κλειδώνει (πατάς το πόμολο προς την πόρτα).**Κινητήρας **μάλλον 1,2 69 ίππων 4κύλινδρος VIN: ZFA3120000J027477 κινητήρας: 169Α4000 και τα διάφορα VIN decoders λένε ότι έχω λάθος στο 9ο στοιχείο που δεν θα έπρεπε να είναι 0 αλλά είναι…
Βοηθούντος και του χαμηλού βάρους έδειχνε ζωηρός, άρπαζε ωραία αλλά μετά τις 4500 απλά ανέβαζε, δεν ψόφαγε, όχι, απέδιδε, αλλά δεν χαιρόταν. Και στο ταξίδι όμως έδειχνε αρκετά ροπάτος και ακολουθούσε καλό ρυθμό ακόμα και σε σχετικά μεγάλες ταχύτητες (130-140). Όχι θορυβώδης και γενικά οικονομικός.**Κατανάλωση **έκανα περί τα 318 χλμ, τα περισσότερα σε αυτοκινητόδρομο αλλά και κάμποσα με σημαντική κίνηση σε πόλεις (όπου παραγνωρίστηκα με το start stop). Δυστυχώς δεν κατέγραψα την ένδειξη του υπολογιστή αλλά έβαλα 21,9 λτ οπότε αν θεωρήσουμε ότι το πήρα περίπου όσο γεμάτο το επέστρεψα (δηλαδή φούλ μείον 2-3 χλμ) μας κάνει το πολύ 6,87λτ/100χλμ που για μένα είναι εξαιρετικό (μπορεί και να μην είναι αλλά δεν κατέχω από καταναλώσεις μικρών σύγχρονων αυτοκινήτων).
Αναρτήσεις οδική συμπεριφορά. Ελαστικά Conti Eco 3 175/65-14 και ρεζέρβα στενότερη
Η ανάρτηση σφιχτή, καταλάβαινες πολλά αλλά απορροφούσε ανωμαλίες που δεν περίμενα. Γενικά πάντως όχι άνετη αλλά για αυτό ήταν καλή και όχι τελείως βάρκα σε μεγάλες ταχύτητες. Ποιότητα κύλισης αξιοπρεπέστατη. Τα λάστιχα όμως θορυβώδη στην άγρια άσφαλτο και η μάλλον καλούτσικη ηχομόνωση δεν επαρκούσε.
Στο φρένο αποτελεσματικό αλλά όχι τελείως ακλόνητο, είχε μια νευρικότητα (ίσως λόγω μικρού μεγέθους).
Συμπεριφορά ισορροπημένη, με τάση υποστροφής στα ζόρια και ελάφρυμα του πίσω μέρους κατά βούληση.Γενικά μου ενέπνεε εμπιστοσύνη ώστε να το χρησιμοποιώ χωρίς να προσπαθώ. Συνολικά λοιπόν ικανοποιημένος.
Και φυσικά η γυναίκα μου πρότεινε ότι αν είναι να πάρουμε μικρό αυτοκίνητο πολύ θα της άρεσε ένα 500 αυτόματο.[σαν σημείο αναφοράς έχω το δικό μου αυτοκίνητο BMW Ε39 520i auto του 1997]
-
πολύ καλό ριβιου
κ εγώ που το είχα οδηγήσει αυτά ακριβώς είχα παρατηρήσει + την κακή πλευρική στήριξη των καθισμάτων
τα παράθυρα στα ιταλικά έτσι χαζά δουλεύουν, το είχα κ εγώ απορία. Βεβαια, όταν το είχα ρωτήσει εγώ κάτι μαλάκες είχαν αρχίσει τις ειρωνιες κ τις προσβολες. Ο ενας μάλιστα ακολουθαγε για μηνες ποστ μου σε άσχετα θέματα κ μου την ελεγε για τα ιταλικά παράθυρα 'που δεν καταλαβαίνω'. για να δούμε εσένα αν θα στην πει κανείς
overall καλό αυτοκινητάκι, που αντέχει στην κακομεταχείριση χωρίς τριγμούς κτλ κ με μπονους ότι ως new-retro δεν θα 'παλιώσει' (είναι ήδη 6χρονια στην παραγωγή!)
δυστυχώς cruise control δεν μπαινει ούτε σαν έξτρα -
Ισως τα παραθυρα λειτουργουν με ενα πατημα για να ανεβει/κατεβει κι ενα αντιθετο πατημα για να σταματησει.
Αν δεν εχει δυο σκαλες, ειναι πιθανο να δουλευει ετσι.ΥΓ. Δεν θα παλιωσει αλλα δεν πεφτουν κι οι τιμες του κιολας
-
Ο χρήστης chemic έγραψε:
πολύ καλό ριβιουτα παράθυρα στα ιταλικά έτσι χαζά δουλεύουν, το είχα κ εγώ απορία. Βεβαια, όταν το είχα ρωτήσει εγώ κάτι μαλάκες είχαν αρχίσει τις ειρωνιες κ τις προσβολες. Ο ενας μάλιστα ακολουθαγε για μηνες ποστ μου σε άσχετα θέματα κ μου την ελεγε για τα ιταλικά παράθυρα 'που δεν καταλαβαίνω'. για να δούμε εσένα αν θα στην πει κανείς
Δηλαδη αμα τα πατησεις μια φορα κατεβαινουν μεχρι το τερμα και πρεπει να ξαναπατησεις το διακοπτη για να σταματησουν?
-
Του οδηγού ανεβοκατεβαίνει πλήρως με ένα πάτημα και όπου ξαναπατήσεις σταματάει. Του συνοδηγού κατεβαίνει με ένα πάτημα αλλά ανεβαίνει με συνεχές πάτημα. Μη ρωτάτε γιατί αλλά το πρωτοσυνάντησα αυτό το σύστημα από εποχής 147fl σε διάφορα Ιταλικά.
-
Ε είναι λιγάκι κουλό...
-
Κάτι πρέπει να τους έχει κάτσει ότι είναι πιο ασφαλές έτσι. Εμένα με ενοχλεί το συνεχές πάτημα για το ανέβασμα του συνοδηγού παρα οτιδήποτε άλλο μιας και οδηγώ με τέρμα ανοιχτά παράθυρα 10 μήνες το χρόνο. Επίσης κάτι ανάλογο παίζει και με την ηλιοροφή που στο κλείσε φτάνει στην ανάκληση με ένα πάτημα και θέλει και δεύτερο για να κλείσει εντελώς.
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Του οδηγού ανεβοκατεβαίνει πλήρως με ένα πάτημα και όπου ξαναπατήσεις σταματάει. Του συνοδηγού κατεβαίνει με ένα πάτημα αλλά ανεβαίνει με συνεχές πάτημα. Μη ρωτάτε γιατί αλλά το πρωτοσυνάντησα αυτό το σύστημα από εποχής 147fl σε διάφορα Ιταλικά.+1 και πιο παλια στην 146 ετσι ειναι.
-
Πολυ ωραια περιγραφη!
-
Του οδηγού ανεβοκατεβαίνει πλήρως με ένα πάτημα και όπου ξαναπατήσεις σταματάει. Του συνοδηγού κατεβαίνει με ένα πάτημα αλλά ανεβαίνει με συνεχές πάτημα. Μη ρωτάτε γιατί αλλά το πρωτοσυνάντησα αυτό το σύστημα από εποχής 147fl σε διάφορα Ιταλικά.Μάλλον αυτό γινόταν, του οδηγού το θεώρησα χαλασμένο ή αρρύθμιστο. Μάλλον με παρατεταμένο πάτημα γίνεται κάποιο ρύθμιση ή αλλαγή του τρόπου λειτουργίας (κάτι τέτοιο έλεγε στο εγχειρίδιο αλλά δεν το πρόσεξα απλά χάζευα).
Δηλαδή ο οδηγός θα πρέπει να πατήσει και τις δύο πλευρές του κουμπιού για να ανοίξει ή κλείσει λίγο το παράθυρο... -
Μπράβο, πληρέστατο το review.
-
Του οδηγού ανεβοκατεβαίνει πλήρως με ένα πάτημα και όπου ξαναπατήσεις σταματάει. Του συνοδηγού κατεβαίνει με ένα πάτημα αλλά ανεβαίνει με συνεχές πάτημα. Μη ρωτάτε γιατί αλλά το πρωτοσυνάντησα αυτό το σύστημα από εποχής 147fl σε διάφορα Ιταλικά.ετσι ακριβως ειναι κ στο punto μου.
κ πιστευα οτι ειχε ξεπρογραμματιστει, γιατι δεν μου φαινοταν λογικο του συνοδηγου να κατεβαινει αυτοματα αλλα να ανεβαινει με συνεχες πατημα!
να συνεβαινε το αντιστροφο, θα ηταν πιο λογικο! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Του οδηγού ανεβοκατεβαίνει πλήρως με ένα πάτημα και όπου ξαναπατήσεις σταματάει. Του συνοδηγού κατεβαίνει με ένα πάτημα αλλά ανεβαίνει με συνεχές πάτημα. Μη ρωτάτε γιατί αλλά το πρωτοσυνάντησα αυτό το σύστημα από εποχής 147fl σε διάφορα Ιταλικά.
Μάλλον αυτό γινόταν, του οδηγού το θεώρησα χαλασμένο ή αρρύθμιστο. Μάλλον με παρατεταμένο πάτημα γίνεται κάποιο ρύθμιση ή αλλαγή του τρόπου λειτουργίας (κάτι τέτοιο έλεγε στο εγχειρίδιο αλλά δεν το πρόσεξα απλά χάζευα).
Δηλαδή ο οδηγός θα πρέπει να πατήσει και τις δύο πλευρές του κουμπιού για να ανοίξει ή κλείσει λίγο το παράθυρο...Γιατί και απο τις δύο πλευρές;Πατάς στην πλευρά που πάτησες πριν.
-
-
Πως χωρεσες εκει μεσα?
-
Με λίγη βαζελίνη όλα γίνονται.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε.
Κινητήρας: Εύκολη η δουλειά του με μόλις 800 κιλά βάρος και 160 άλογα. Παρόλα αυτά γραμμικός με ροπή από χαμηλά και με δύναμη ψηλά. Το αυτοκίνητο όπως γίνεται κατανοητό είναι πολύ γρήγορο. Το συγκεκριμένο δε και πολύ φασαριόζικο με την αλλαγμένη εξάτμιση και φιλτροκούτι. Ωραίος ήχος όμως, στακάτος και βαρύς. Ωραίες και οι μυρωδιές που θυμίζουν καρτάκι αλλά χωρίς την διχρονίλα.
Κιβώτιο: Πεντάρι με καλή κλιμάκωση που δεν αφήνει τις στροφές να πέσουν από αλλαγή σε αλλαγή. Οι διαδρομές μικρές και με πολύ ευχάριστο κούμπωμα, εκτός από την 5η και την όπισθεν που τις βάζεις με τσαμπουκά και ελπίζεις να τις πάρει... Ίσως έφταιγε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο για αυτό το κουσουράκι.
Τιμόνι: Βαρύ αλλά με καλό feeling. Ξυράφι πάντως δεν είναι και μου φάνηκε αργό για τα γούστα μου. Σίγουρα δεν οδηγείται με τους καρπούς... Μου είπαν ότι αυτό οφείλεται στο αλλαγμένο εμπρός κάμπερ και τα στενότερα λάστιχα αλλά σκέφτομαι πως ίσως οφείλεται και στον λόγο της κρεμαγιέρας καθώς είναι μη υποβοηθούμενη.
Φρένα: Μη υποβοηθούμενα αλλά δυνατά αν και σε παραξενεύει η αίσθηση στην αρχή. Στο τσαρούχωμα θα μπλοκάρουν αλλά το κάνουν μόνο μετά από πρόκληση. Το μικρό βάρος πάντως βοηθάει και εδώ.
Αναρτήσεις: Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο φορούσε after market coil overs οπότε δεν μπορεί να γίνει κριτική στην Lotus. Πάντως ήταν πιο σκληρό από όσο θα ήθελα. Κοπανούσε έντονα στις λακούβες αν και τα πράγματα καλυτέρευαν στα πολλά χ.α.ω. Με μαλακότερο set up θα ήταν καλύτερο πιστεύω στον δρόμο αν και για πίστα ήταν ότι πρέπει η συγκεκριμένη ανάρτηση.
Συμπεριφορά: Τόνοι πρόσφυσης, μηδενικές κλίσεις (λόγω αλλαγμένης ανάρτησης) και ουδετερότητα παντού, εκτός αν προκληθεί. Η φυσική της συμπεριφορά είναι η ελαφριά υποστροφή αλλά φυσικά γυρνάει με γκάζι αν την στραμπουλήξεις. Όταν γυρίσει όμως θέλει αστραπιαίες αντιδράσεις λόγω της μικρής πολικής αδράνειας (κεντρομήχανο γαρ) και του κοντού μεταξονίου. Δεν είναι 3άρα που απλά την ντριφτάρεις άνετα, η Elise δαγκώνει! Εντυπωσιακή η πρόσφυση από στάση. Με 1η και τέρμα γκάζι η ουρά κάνει ένα τσαλιμάκι αλλά επανέρχεται μόνη της, κουμπώνεις τη 2α και απλά εκσφενδονίζεσαι.
Χώροι: Άσκηση ευλυγισίας το μπες-βγες. Αναπάντεχα καλοί χώροι στα πόδια και στο κεφάλι και πολύ άνετα τα καθίσματα. Όμως λόγω των τεράστιων μαρσπιέ (σασί-'μπανιέρα' βλέπεις) είσαι αγκαλίτσα με τον συνοδηγό θέλεις - δεν θέλεις. Και άντε αν είναι τρυφερή ύπαρξη έχει καλώς. Αν είναι μαντράχαλος είναι πρόβλημα.
Συνολικά: Πολύ ωραίο παιχνίδι. Εντελώς αναλογικό και πρωτόγονο, σου ξυπνάει καρτίσια ένστικτα. Για κάθε μέρα βέβαια δεν κάνει αλλά για το Σ/Κ είναι ότι πρέπει.
-
Φωτογραφίες δεν;
-
Κακής ποιότητα μόνο, λόγω φωτισμού.
Οδήγησα....