-
Οπως και να το δει κανεις το θεμα, η GTE ειναι εντυπωσιακη. Προσωπικα η Evora μου αρεσει σαν σχημα αλλα αυτο ειναι υποκειμενικο... η GTE ομως και να μην σου αρεσει δεν μπορει να μην εντυπωσιαστεις ετσι οπως καθεται χαμηλη, φαρδια... ετοιμη. Εχει χασει σιγουρα κατι σε κομψοτητα αλλα σιγουρα εχει κερδισει πολυ σε εντυπωσιασμο.
Μα καλα, μεχρι τωρα μας τα ειχες πρηξει με τα δυναμικα χαρακτηριστικα του καθε αυτοκινητου και τωρα μας εχεις και μας ζαλιζεις περι εξωτερικης εμφανισης, σχεδιασμου, κομψοτητας και πρασινα αλογα; Ενταξει ειναι εντυπωσιακη, το καταλαβαμε... μπραβο σας, κρατηστετο, θα μας χρειαστει αργοτερα στο τελος του ποστ.Και το εσωτερικο της Evora μου αρεσει, αλλα στην GTE εχουν προσθεσει ενα navigator alpine που δεν δενει με το υπολοιπο και δειχνει σαν να φερνει πισω ολο το εσωτερικο στα 90s. Ψιλα γραμματα, τραβαω το paddle, βαζω 1η στο κιβωτιο και γκαζακι να φυγ... 'γκουπ γκουπ γκραγκρα' κοπαναει λιγο σαν πρωταρη που οδηγει αυτοκινητο με συμπλεκτη πρωτη φορα, αλλα δεν σβηνει και ξεκιναω. Τωρα αυτο να το παρω σαν εντυπωσιακο δειγμα αγωνιστικου κιβωτιου που κλοτσαει ή απλα δεν δουλευει καλα; Βγαινοντας απο τα πιτς, 2500 στροφες και αλλαγη σε δευτερ..ΓΚΟΥΠ ... ααα αυτο εδω κλοτσαει, αν ειχα διπλα μου ξανθια θα ελεγε οτι ειναι εντυπωσιακο αγωνιστικο...
Στον warm up γυρο που ακολουθει δοκιμαζω τα παντα για να κανω το κιβωτιο να αλλαξει με ομαλο τροπο, αλλα χωρις επιτυχια. Κολτσαει παντα και ουτε βλεπω να με εντυπωσιαζει η ταχυτητα του. Δεν ειναι τρομερα αργο αλλα νομιζω ειναι λιγο πιο αργο απο ενα SMG II (BMW M3 e46) και εν ετη 2012 περιμενα κατι σαφως καλυτερο.Αρχιζω να πιεζω λιγο παραπανω και μπορω να πω τα 400+ αλογα φενονται. Ο test driver μου εξηγει οτι ο κινητηρας ειναι ακομη υπο εξελιξη και πιθανων η εκδοση που οδηγαω να μην εχει full ιπποδυναμη 440+ αλογων, αλλα η ιπποδυναμη δεν ειναι αυτο που λειπει στο συγκεκριμενο αυτοκινητο. Δεν θα το ελεγα και πυραυλο αλλα σιγουρα ειναι αισθητα και ευχαριστα γρηγοροτερο απο την απλη Evora.
Ειναι επισης και πολυ πιο σταθερο κατα τη διαρκεια εντονου φρεναρισματος. Οχι οτι η Evora ειχε προβλημα, καθε αλλο, αλλα η GTE ειναι εντυπωσιακα σταθερη, το πισω τεραστιο φτερο λειτουργει και δεν ειναι μονο για εντυπωσιασμο τελικα. Το κιβωτιο στα κατευασματα ειναι οκ, δεν ξετρελενει αλλα ουτε και σε παιδευει.
Η αναρτηση αν και λιγο πιο σκληρη, παραμενει πολυ ανετη και συνεχιζει να ελεγχει αψογα τις κινησεις του αμαξωματος. Το τιμονι ομως εχει κατι που δεν με πηθει...
Ρωταω τον συνοδηγο μου πως καταφεραν να φαρδυνουν τα μετατροχια, αν τα μπρατσα των αναρτησεων εχουν αλλαξει ή οχι.- “Tell my why you ask this, then I’ll tell you.”
Εξηγω οτι το τιμονι της Evora ηταν υποδειγματικο, τελειο απο καθε αποψη, ενω αυτο εδω μου φενεται σαν να ειναι απειροελαχιστα πιο ασαφες γυρω απο την θεση της ευθειας. Αν το δοκιμαζα μονο του δεν θα μου εκανε εντυπωση, αλλα εχοντας οδηγησει την Evora μια ωρα πριν, η διαφορα φενεται. Θα περιμενα αυτο εδω να ειναι ακομη πιο προσεγμενο, ειδικα αφου μου ειχε πει οτι μειωθηκαν οι κυκλοι στροφης του τιμονιου σε μολις 2 στροφες απο τερμα σε τερμα...
Συνεχιζοντας την φλυαρια μου, κανω και επιδειξη γνωσεων και καλα, και συμπληρωνω οτι μου φενεται σαν να εχει μεγαλωσει το μετατροχιο μονο με πιο φαρδιες ζαντες... καπου εκει σταματαω γιατι συνειδητοποιω οτι εχω αρχιζει να λεω μπαρουφες, μπροστα σε εναν test driver της Lotus, μεσα σε ενα προτοτυπο Lotus, στο test track της Lotus... - “You know, the Stig and the guys from Top Gear think the steering is much more direct and precise...”
Οριστε, την ειπα την βλακεια μου, μου τα χωσε, παρτα... - “But they drinked the marketing cool aid... Yes you can say the steering is not that precise and the 2 turns lock to lock are only because we had to limit the full lock, otherwise the tyres would hit the inner wheelarches.”
Τωρα πες μου εσυ φιλε συμφωρουμιτη, πως θα αισθανοσουν μετα απο τετοιο σκοραρισμα? Οχι τιποτα αλλο, αλλα αποδειξαμε κιολας οτι το αξιζουμε το ψωμι μας οταν φτιαχνουμε την φυσικη στα αυτοκινητα γιατι αν μη τι αλλο, εχουμε αρχισει να καταλαβαινουμε λεπτομερειες... αν μη τι αλλο, υπαρχει η πιθανοτητα να βγει καλο τελικα το Assetto Corsa! (πλαγια διαφημιση χωρις ιχνος ντροπης...). Ομως, να ειμαι ειλικρινης, κατα ενα τροπο εκλεψα. Πριν ανεβουμε Αγγλια, περνουσα την γεωμετρια της αναρτησης της P4/5 Competizione με δεδομενα κατευθειαν απο τον μηχανολογο υπευθηνο της αναρτησης, με τον οποιο κιολας γιναμε φιλοι στον αγωνα των 24 ωρων στο ρινγκ. Μου δωσανε λοιπον τα δεδομενα και για την κλασσικη αναρτηση του 2011 (F430 GT3) και της βελτιωμενης απο αυτον αναρτηση του 2012. Το ζητουμενο ηταν να εξαλιφθει καποια ασαφεια της αυθεντικης αναρτησης γυρω απο την ευθεια. Περιεργος πως το καταφερε αυτο, ειχα ριξει πολυ μελετη στο τι ειχε κανει και με την βοηθεια του ειχα παρατηρησει οτι το κυριο συστατικο ηταν να αυξησει τον king pin inclination για να μειωσει το scrub radius. Πειραματιζομενος στον εξομοιωτη ειχα δει οτι το Force Feedback αλλαζε και ταυτοχρονα και η σαφηνεια του τιμονιου.
Απο την αλλη, τοσα χρονια πηδαω απο εξομοιωτες σε πραγματικα αυτοκινητα και τουμπαλιν, ο εγκεφαλος μου πλεον εχει προγραμματιστει ετσι ωστε να συνδιαζει τα δυο, αν και διαφορετικα και να βρισκει ομοιοτητες. Οπωτε οταν ενοιωσα το συγκεκριμενο τιμονι το πρωτο που σκεφτηκα ηταν αυτο... μου εκατσε που λενε το τελειο σεναριο.Δωσε θαρρος στον χωριατη λοιπον, και ζηταω κι εγω να μου βγαλει τα stability controls και να με αφησει ελευθερο. Κανενα προβλημα, ενα κουμπι εδω, ενα εκει και ολο δικο μου. Υπο πιεση λοιπον η GTE συνεχιζει να ειναι πολιτισμενη αλλα οι ταχυτητες που μαζευει σε μικρες και μεγαλες ευθειες αρχιζουν να ειναι παρομοιες με της Exige V6, οπωτε η σαφως πιο μαλακη αναρτηση και τα δρομισια και οχι σεμισλικ ελαστικα, αρχιζουν να δινουν στην GTE εναν πιο βαρυ και δυσκινητο χαρακτηρα. Λογικο βεβαια, αλλα οταν βλεπεις το αυτοκινητο απο εξω σε προδιαθετει για το κατι παραπανω, το οποιο τελικα δεν ερχεται...
Παραμενει ομως ευκολη και παντα ζυγισμενη, οπωτε και κλασσικα ζηταω απο τον δοκιμαστη την αδεια να την ντριφταρω, και μου δινει μια απαντηση που ομολογουμενως δεν περιμενα...
- “Yes, but first let me tell you two things...
first of all, we only have 5 such prototypes here today
secondly, the stig spun with it... twice.
Simply because there is not enough lock, it is very very probable that we are going to spin too, so if you do, please try to let it spin 180° and stay on the asphalt if you can. It’s better if we not go over the grass and dirt if possible”
...
Χιλιαδες σκεψεις περνανε απο το μυαλο μου αλλα καταληγω παντα στην ιδια “Σου ειπε ναι, αλλα εννοουσε ΟΧΙ”. Τι να κανω, τι να κανω, ειχα να φερω τον εαυτο μου σε τετοιο διλημμα απο οταν γεννηθηκε ο γιος μου και η νοσοκομα με ρωτησε αν αισθανομαι καλα και γιατι λιποθυμισα...
Καμια φορα ομως η καλυτερη λυση για να μαθεις να κολυμπας ειναι να πεσεις στα βαθια και να αρχισεις να κουνας χερια ποδια...
...
να κουνας χερια ποδια...
...
κουνα χερια ποδια...
...
καπως ετσι βρισκομαι στο φρεναρισμα της νοτιας φουρκετας και ολα τα αλλα ερχονται φυσιολογικα οπως αναπνεεις ενα πραγμα.
Γυρισμα στα φρενα, 1 γυρος ακριβως στο τιμονι, η GTE σε γωνια περιπου 25 μοιρων και επιδεξιος χειρισμος του δεξιου ποδιου επιτρεπουν στην GTE να διασχισει ολη την στροφη και πιστευω ακομη καμια 10αρια μετρα ευθειας τελειως μα τελειως με το πλαι. Πολυ ευκολο αυτοκινητο στο ντριφτ, με την εξτρα δυναμη του κινητηρα να βοηθαει τα μεγιστα στο να κρατησεις και να ελεγξεις το ντριφτ. Η ιδια εξτρα δυναμη εξαλιφει και το μοναδικο μειον που βρηκα στην Evora δηλαδη την απειροελαχιστα αποτομη συμπεριφορα στο ισιωμα. Δινεις στο τελος παραπανω γκαζι και η δυναμη ειναι τετοια που συνεχιζει να κραταει το πισω μερος σε γωνια και απλα πρεπει να επιλεξεις ποση γωνια θελεις με το δεξι πενταλ... ενα απο τα πραγματα που κανουν τη ζωη ενδιαφερουσα στο συμπαν.
Βεβαια, για να μην το παιζω και μαγκας, ειχα σιγουρα και την τυχη με το μερος μου, διοτι αν ειχα υπερβαλει εστω λιγο παραπανω στο αρχικο γυρισμα, τοτε πραγματι το μειωμενο lock του τιμονιου θα με ειχε φερει σβουρα, αλλα αν εχεις πετυχει την γωνια απο την αρχη, τοτε ειναι ακομη πιο ευκολη απο την απλη Evora.Γυρναω με φοβο και ντροπη να δω την εκφραση του συνοδηγου μου, αλλα με αψογο εγγλεζικο στυλ με κοιταει και μου απανταει “Mighty impressive.”
Ενταξει τα πιασαμε τα λεφτα μας σκεφτομαι, το τραβηξαμε οσο πηγαινε, καβαλησαμε το καλαμι, πηδηξαμε απο πανω και πηραμε καβαλα και τον στυλο της ΔΕΗ... εε φτανει πια.
Γυρος cool down και παρκαρισμα της GTE διπλα στις αλλες δυο. Μετα απο τρεις ωρες οδηγησης, συνεχισαμε με μπολικο μπλα μπλα το οποιο ομως πιστευω λιγο σας ενδιαφερει.
Η τελικη μου αποψη για την GTE; Ντρεπομαι που θα το πω, αλλα ισως ειναι ενα εγγλεζικο hot rod. Δειχνει μερικα στοιχεια που αποδεικνύουν το δυναμικο της νεας πλατφορμας Evora, αλλα εχει και πολλα αλλα στοιχεια που ειναι εκει απλα για λογους εντυπωσιασμου. Και να λοιπον ο λογος που αρχισα ετσι το ποστ μου. Ενα μεγαλο μερος του αυτοκινητου φτιαχτηκε για λογους εντυπωσιασμου, το αμαξι ειναι σχεδον poser. Δεν θα ικανοποιησει τον ενθουσιωδη και hardcore οδηγο, γιατι εχει στοιχεια που απλα δεν επρεπε να ειναι εκει. Αναρτηση πιο μαλακη απο οσο θα περιμενες, κιβωτιο ημιαυτοματο που απλα δεν ειναι ικανοποιητικο, πολυ λιγο lock στο στριψιμο χωρις να εχει γινει πιο γρηγορο το τιμονι...
Απο την αλλη βεβαια, τα αεροδυναμικα προσθετικα κανουν δουλεια σοβαρη και την νιωθεις κιολας, ζυγιζει λιγο λιγοτερο, το αυτοκινητο παραμενει υπεροχα ζυγισμενο με πολυ γκριπ, ειναι ευχαριστο και διασκεδαστικο στις στροφες, ο κινητηρας ειναι εξαισιος...Ποιο θα επερνα? Για μενα το ιδανικο ειναι μια Evora S με τον κινητηρα της GTE, μια λιγο πιο σκληρη αναρτηση και χειροκινητο κιβωτιο και ενα σοβαρο διαφορικο... αν γινεται βελτιωμενο γιατι δεν σωζεται κι αυτο ιδιαιτερα. Αλλα και μια απλη Evora S με υπερκαλυπτει. Μου αρεσε.
Καλα και το υπεροπλο Exige V6; Να πω την αμαρτια μου κι ας με κακοχαρακτηρισετε, υπεροπλο ειναι σιγουρα, αυθεντικο, καθαροαιμο αλλα δεν μου εδωσε αυτη την εικονα ολοκληρωμενου μοντερνου αυτοκινητου οπως μου την εδωσε η Evora S. Σιγουρα ομως θα βελτιωθει κιαλλο, αλλα εχω την εντυπωση, οτι κραταει πανω του καποια χαρακτηριστικα σημα κατατεθεν της πλατφορμας elise/exige και εχει αρχισει να δειχνει τα χρονακια του. Χαζομαρες λεω, αλλα πρεπει να βρεις τι κανει καθε αυτοκινητο να διαφερει αν θελεις μετα να τα αποδωσεις σε ενα προγραμμα πισω απο ενα μονιτορ.Η Evora S για μενα δειχνει το δυναμικο της Lotus και ειναι πολυ μεγαλο δυναμικο. Μακαρι η εταιρεια να ορθωποδισει και να βρει επενδυτες να την βοηθησουν να ξεδιπλωσει το δυναμικο της, γιατι οι ανθρωποι που δουλευουν εκει μεσα εχουν πολυ παθος κι ακομη περισσοτερες γνωσεις και δυνατοτητες.
Ελπιζω να καταφερω να περασω στο Assetto Corsa ολα οσα αισθανθηκα σε αυτες τις δοκιμες, γιατι πραγματικα αξιζει να οδηγησετε αυτα τα αυτοκινητα εστω και πισω απο μια οθονη.
- “Tell my why you ask this, then I’ll tell you.”
-
Τι έγραψες πάλι ρε άθρωπε; Εκπληκτικό ποστ, λίγο πειράζει που περιέχει σημαντικές ανακρίβειες.
Για παράδειγμα:
Ο χρήστης Aristotelis έγραψε:
Γυρος cool down και παρκαρισμα της GTE διπλα στις αλλες δυο. Μετα απο τρεις ωρες οδηγησης,** συνεχισαμε με μπολικο μπλα μπλα το οποιο ομως πιστευω λιγο σας ενδιαφερει**.Το bold, πολύ σημαντική ανακρίβεια.
-
Nα ναι καλα ο ανθρωπος, να οδηγαει και να μας γραφει
-
Διαβάσει ο κικιζας τα κομμάτια με τις μοίρες ...
Την γ@μησες ακα εφ ... -
Aristotelis, πολύ ωραίο κείμενο, κλασσικά πλέον
-
Να γιατί το Netkar pro είναι το καλύτερο simulation μακράν σε αίσθηση και γιατί το assetto corsa θα είναι το καλύτερο του καλύτερου! Γιατί από πίσω δουλεύουν άνθρωποι με γνώσεις, εμπειρία και αίσθηση του αυτοκινήτου όπως ο Aristotelis! ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ πήραμε και inside info ότι θα περιέχει ΚΑΙ Lotus το καινούριο sim της Kunos, είχα μείνει στο licence της BMW με την 1M. Από ότι φαίνεται το χετε πάρει απόφαση να σαρώσετε RF2, iRacing και PCars μην αφήνοντας τίποτα όρθιο στον ανταγωνισμό! Τώρα είναι που δε μπορώ να περιμένω το release !
Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
-
-
Aristotelis for president!
-
Φρεγατα κλάσης Citroën C5
Το συγκεκριμένο πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα δίλιτρο υπετροφοδοτούμενο ντιζελοκινητήρα απόδοσης 160 ίππων και το 6αρι αυτόματο κιβώτιο της AISIN. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι εξοπλισμένη με δυο κουμπάκια sport ένα για το κιβώτιο και ένα για την υδροπνευματική ανάρτηση με σκοπό την εκτέλεση γρήγορων ελιγμών με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Το κουμπάκι sport της ανάρτησης ουσιαστικά μειώνει στο ελάχιστο τις κλίσεις στις στροφές, χωρίς να τις μηδενίζει όπως στην παλαιότερη κλάση Activa, και σφίγγει ανεπαίσθητα την ανάρτηση. Στόχος θεωρητικά το βάρος και ο όγκος του πλοίου να μην γίνονται αισθητά απο τον καπετάνιο κατα την διάρκεια απότομων και γρήγορων ελιγμών.
Όλα αυτά φυσικά έπρεπε να τα ελέγξουμε για να σε ενημερώσουμε φίλε πλοιοκτήτη που σκέφτεσαι να επενδύσεις στην Άνοιξη της Ελληνικής ναυτιλίας.
Το αυτοκίνητο παρελήφθη με 14000 χιλιόμετρα και αφού καταφέραμε να περάσουμε αλωβητοι τα περίφημα στενά πορθμεία των Γαλλικών πολυόροφων πάρκινγκ, ήταν και στον 6ο πανάθεμα το, με την βοήθεια του μπροστινού συστήματος αισθητήρων αγκυροβολίας που δούλεψε υπερωρίες χαράξαμε πορεία για το προσωρινό αγκυροβόλιο που θα το φιλοξενήσει για το ΣΚ.
Πρέπει να πω εδώ πως ο κύκλος στροφής των 12+ περίπου μέτρων συνδυασμένος με το αρκετά μεγάλο μήκος και το γεγονός πως δεν βλέπεις τα όρια της πλώρης και της πρύμνης μετατρέπουν το δέσιμο σε στενά αγκυροβόλια σε μια λεπτή διαδικασία αλλά οι αισθητήρες αγκυροβολιας εμπρός και πισω και οπτική ένδειξη στην έγχρωμη οθόνη του ηχοσυστήματος/navigation βοηθάνε πολύ.
Για τον φίλο Storm να πώ πως το εν λόγω ηχοσύστημα είναι εξοπλισμένο με σκληρο δίσκο και SD card reader ενώ ενσωματωμένο σε αυτό είναι ένα αρκετά καλό navigation, δυνατότητα σύνδεσης τηλεφώνου με μπλέ δόντι ή με κάρτα SIM. Η έγχρωμη οθόνη είναι καλή αλλά για κάποιον που είναι συνηθισμένος στις οθόνες αφής το πέρασμα του προορισμού με παραδοσιακούς τρόπους είναι μια ιδιαίτερα βαρετή διαδικασία.
Γυρνώντας στο χρηστικό κομμάτι προσωπικά βρήκα πάρα πολύ βολικό το πηδάλιο σταθερου κέντρου με τα πολλά κουμπάκια που ρυθμίζουν διάφορα πράγματα όπως το cruise control, ηχοσύστημα και τηλέφωνου. Υπάρχει μια καμπύλη εκμάθησης αλλά γρήγορα ξέρεις που βρίσκεται τι, αφού το κέντρο παραμένει σταθερό και όλα γίνονται πολύ εύκολα και απλά. Eπίσης τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα είναι ιδιαίτερα άνετα και προσφέρουν και αρκετά καλή πλευρική στήριξη όπως διαπιστώσα αργότερα. Επίσης για τον φίλο Storm να πώ πως ο τεμπέλης είναι καταπληκτικός και ιδιαίτερα πρακτικός και άνετος. Τα υλικά στο εσωτερικό είναι ιδιαίτερα προσεγμένα το ίδιο και η συναρμογή τους ενώ η κλασσική PSA καινουργίλα παραμένει πανταχού παρούσα για τους λάτρεις της.
Η μερα ξημέρωσε και αφού φορτώθηκαν τα απαραίτητα εφόδια (μπαγκέτες, camembert, saucisson, comté, φρουτολαχανικά, νερά και κοκακόλες zero) έβαλα πλώρη για την διαδρομή σε ανοιχτή θάλασσα αλλά και σε στενά και δύσκολα περάσματα.
Για όσους δεν έχουν μπεί ποτέ σε DS ή ακόμα και σε CX ή BX η C5 είναι τελείως διαφορετική σαν αίσθηση στην απόσβεση των κυματισμών με σαφώς πιο μικρές και κοφτές μετακινήσεις στον άξονα Z προς μεγάλη χαρά των επιβατών αφού τα φαινόμενα ναυτίας περιορίζονται σημαντικά χωρίς να χάνεται η άνεση Από την άλλη όμως διατηρείται ένα μέρος της κλασσικής αίσθησης πως κινείσαι πάνω σε ένα νερόστρωμα απλά όλα γίνονται πιο γρήγορα σε σχεση με τα παλιά υδροπνευματικά. Η ποιότητα πλεύσης σε ανοιχτή θάλασσα είναι εξαιρετική με καλή ηχομόνωση, εξαιρετική απόσβεση των κυματισμών ακόμα και όταν αυτοί είναι συνεχείς και μηδενικούς αεροδυναμικούς θορύβους τουλάχιστον μέχρι τους 130 κόμβους αφού υπάρχουν αρκετά σταθερά ραντάρ στην διαδρομή και έντονη παρουσία του λιμενικού των αγρών, ζερνταμερί κατά Πολύδωρα, με ραντάρ χειρός ενώ και η κίνηση ήταν αρκετά πυκνή. Ο κινητήρας αποδείχτηκε αρκετά οικονομικός ζητώντας μόλις 6,3 με 6,5 λίτρα ναυτιλιακού diesel ανά 100 χλμ με ταχύτητα 130 κόμβων ενώ όταν πέσαμε στους 110 η κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ 5,9 και 6 λίτρων. Καθόλου άσχημα για την αρκετά βαριά C5 και το παραδοσιακό κλασσικό αυτόματο της το οποίο όταν δεν είναι στην θέση sport έχει μια τάση να ανεβάζει ιδιαίτερα γρήγορα σχέσεις με στόχο φυσικά την οικονομία. Παρόλα αυτά όταν ο οδηγός ζητήσει δύναμη το κιβώτιο τον ακολουθεί με ιδιαίτερα γρήγορο kick down που επιτρέπει στην ροπάκλα (sic) του ντιζελομοτέρ να δείξει τα δόντια της.
Αφήνουμε την ανοιχτή θάλασσα και πιάνουμε τα στενά. Η διαδρομή που επιλέχτηκε είναι η παρακάτω.
http://goo.gl/maps/NS20
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα όμορφη ορεινή διαδρομή η οποία σε μεγάλο μέρος της ακολουθεί την υδροκριτικη γραμμή του βουνού είναι γενικά στριφτερή αλλά απλωτή χωρίς πολλές φουρκέτες και με αρκετούτσικη κίνηση κυρίως απο μηχανές. Αν βρεθείτε ποτέ στα μέρη συνδυάστε την με μια βόλτα στην route des vins της Αλσατίας αξίζει.
Βάζω το κιβώτιο στο Sport πρόγραμμα και αφήνω την ανάρτηση στην normal θέση. Πρώτες στροφές και σα να γέρνουμε λίγο ενώ ο όγκος αλλά και το βάρος της C5 κάνουν σαφές πως αυτό δεν είναι το φυσικό της περιβάλλον παρόλου που δεν δείχνει να δυσανασχετεί ιδιαίτερα. Πατάω το κουμπάκι sport για την ανάρτηση και αναρωτιέμαι αν θα αλλάξει κάτι. Φυσικά το βάρος και ο όγκος παραμένουν αλλά πλέον το αυτοκίνητο γέρνει ελάχιστα και δείχνει να ακολουθεί με μεγαλύτερη άνεση τις εναλλαγές πορείας. Φουρκέτα και μπαίνω με πολλά, η μούρη μένει μέσα αισθάνομαι ένα ελαφρό ελάφρωμα απο την ουρά που βοηθάει στο πλασάρισμα, το ESP δεν επεμβαίνει, ακούω τα Primacy ΗP να διαμαρτύρονται απο το ανοιχτό παράθυρο γκάζι και φύγαμε για την επόμενη στροφή. Τελικά ήταν τόσο απλό και δεν της φαινότανε. Μπορώ να πάω γρήγορα λοιπόν αν αγνοήσω βάρος και όγκο. Αποφασίζω να βάλω το κιβώτιο στην χειροκίνητη διαδικασία. Αυτάκια για αλλαγές δεν υπάρχουν πίσω απο το τιμόνι οπότε περιορίζομαι στον επιλογέα ταχυτήτων. Τελικά το ξαναγύριζω στο αυτόματο αρκετά γρήγορα. Οι αλλαγές γίνονται γρήγορα μεν αλλά καθότι diesel τα κατεβάσματα πριν το φρενάρισμα ή στην κατηφόρα δεν έχουν καμία ιδιαίτερη ουσία. Άλλωστε στο sport πρόγραμμα κατεβάζει μόνο του και δεν ένοιωσα ποτέ να με κρεμάει. Κι ένω έχω πειστεί πλεόν πως το αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο κακό για το μέγεθος του ακόμα και σε αυτούς τους στενούς με πολλές στροφές δρόμους πετυχαίνω το πρώτο αυτοκίνητο μπροστά μου. Avantime, τι ποταμόπλοιο κι αυτό, που πάει σβέλτα ή μήπως όχι; Έχω φτάσει αρκετά κοντά του και ο τύπος δείχνει να θέλει να ακολουθήσει τον ρυθμό, όμως το ποταμόπλοιο βγάζει φλας και αγκυροβολεί εσπευσμένα σε ένα πάρκινγκ και το ζωντανό ESP δίπλα μου βαράει πλεόν υπερωρίες οπότε πρέπει να κόψω. Η συνέχεια της διαδρομής ήταν σε αρκετά πιο χαλαρούς ρυθμούς απολαμβώντας το τοπίο με μερικά ξεσπέσματα για όσο μπορούσα να ξεγελάσω το ζωντανό ESP το οποίο παραδόξως ενεργοποιείται πάντα μετά την στροφή ή τον κυκλικό κόμβο και ποτέ κατα την διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση η C5 δεν είναι φτιαγμένη για στενό στροφιλίκι λόγω βάρους, όγκου και μεταξονίου υστερώντας αρκετά σε ευελιξιά αλλά δεν προκειται να δυσανασχετήσει αν πιεστεί αντίθετα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του καπετάνιου της ενώ παράλληλα οι επιβάτες απολαμβάνουν το άνετο σαλονι και την ανάρτηση που εξακολουθεί να φιλτράρει τα πάντα. Ναι το επαναλαμβάνω γιατί μου φαίνεται παράξενο. Όσο για την αίσθηση του πηδαλίου; Ηλεκτρικό τιμόνι είναι μην περιμένετε να συνομιλείτε με τον δρόμο αλλά είναι μια χαρα απο βάρος και πληροφόρηση για τα δικά μου γούστα. Τα φρένα δεν είναι on/off πλέον αντιθέτως χαρακτηρίζονται απο ιδιαίτερα καλή αίσθηση και ακρίβεια στο πόσο δυνατά φρενάρεις. Επίσης παρόλη την ροπάκλα δεν ένοιωσα ποτέ φαινόμενα torque steer δεν ξέρω αν τα διπλά μπροστά ψαλίδια έχουν το σύστημα του 407
Ω θεοί τι ποστ σεντόνι είναι αυτο ας σταματήσω εδώ....
Nαι μου άρεσε η C5 και ναι δε θα με χάλαγε να την έχω για κανω μεγάλα ταξίδια που είναι πραγματικά απολαυστική. Ακόμα και στο στενό στροφιλίκι που είναι λίγο εως πολύ έξω απο τα νερά της εξακολουθεί να δείχνει πως μπορεί να ακολουθήσει χωρίς πολλά ναι μεν και αλλά (this is a tribute ) αν ο καπετάνιος ξέρει, και οι καλοί καπεταναίοι σαν τον Νικόλα στην φουρτούνα φαίνονται, και κυρίως θέλει να την παει γρήγορα. Δεν είναι φυσικά η Alfasud των παιδικών μας χρόνων τότε που όλα ήταν αλλιώς, και το φραπεδάκι το πληρώναμε σε δραχμουλες θυμάσαι Κώστα, αλλά μπορεί να πάει σχετικά γρήγορα χάρη στο πολύ καλό μοτέρ με την μεγάλη ροπή και το γρήγορο 6αρι αυτόματο που ταιριάζει κουτί, όπως και το κουστούμι του γαμπρού για τρίτη φορά αδερφικού φίλου Μιχάλη την προηγούμενη Κυριακή στον Προφήτη Ηλία, να ζήσετε πάντα χαρούμενοι,, στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.
Υ.Γ. Κανονικά θα έπρεπε να γράφω για την DS5 αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι που βρέθηκα με C5 ίσως μια άλλη φορά. -
για το τελειωμα, tribute!
-
Σωστη καπετανεϊκη παρουσιαση, τα ειπε ολα ο θαναρας, ναι μεν αλλα χωρις.
Καλες θαλασσες να χουμε καπετανιο και συντομα με μια ψ6 στην route de vins στο Bordeaux.
Κι εγω λοστρομος -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Φρεγατα κλάσης Citroën C5
W
A
L
LO
FL
E
T
T
E
R
Sunreadable text
-
Η μετατροπή σε κόμβους ήταν λανθασμένη.
-
-
Δε μας ειπες όμως πώς αντιδρά στο tack.
-
Ωραίος ο Μιράζ.
Δε μου λες, στην ιδανική διαδρομή που παραθέτεις στο χάρτη, δεν έχει ζανταρμάδες;
Αν δεν έχει, να κατέβω με την εξωλέμβιο... -
Μεσα στα βουνά όχι Αλλά έχει πολλούς τρελούς μηχανόβιους με αυτοκτονικές τάσεις, πλαγιάζω και στην απέναντι λωρίδα αμα λάχει να ούμ, οικογενειάρχες με ποταμόπλοια, παππούδες με Mercedes και οτι άλλο θές ενώ ορισμένα σημεία είναι πολύ πολύ στενά με τυφλές στροφές λόγω βλάστησης. Το ιδανικό αυτοκίνητο για αυτή την διαδρομή θα ήταν κάτι σε κλάση 106 Rallye/Saxo VTS/Clio Williams και εννοείται καθημερινή και όχι ΣΚ Τέλος υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή απο αγροτουρισμό μέχρι Spa Hotel αφού το χειμώνα στην ίδια περιοχή λειτουργεί ένα απο τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της Γαλλίας ενώ στους πρόποδες του βουνού εκτείνεται η route des vins. Αν ποτέ το αποφασίσεις στειλε πμ.
-
Ωραία η περιγραφή της C5.
Τώρα που διάβασα και το έτερο αδελφό πετρελαιοκίνητο πλοίο, ολοκληρώθηκα.Πάντως για γρήγορη οδήγηση είναι πιο σωστό οδηγικά να επιλέγεις τις χειροκίνητες αλλαγές.
Καλύτερη ρύθμιση συμπεριφοράς σε στροφές και μικρότερη φθορά του κιβωτίου από άσκοπα ανεβοκατεβάσματα.Ωραίο αμάξι αλλά δυστυχώς εδώ τα κυβικά του είναι απαγορευτικά.
Το μικρό πετρελαιοκίνητο είναι πιο ενδιαφέρον (ο δίας ενδιαφέρεται για πετρέλαιο αλλά μόνο αυτόματο). -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
ο δίας ενδιαφέρεται για πετρέλαιο αλλά μόνο αυτόματοΑυτόματο, πετρέλαιο cabriolet crossover!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
ο δίας ενδιαφέρεται για πετρέλαιο αλλά μόνο αυτόματο
Αυτόματο, πετρέλαιο cabriolet crossover!
Οταν ελεγα οτι εισαι κρυφοντιζελακιας με εβριζες . Τελικα ειναι σχεση αγαπης και μισους
Οδήγησα....