-
Ανοίγω την πόρτα της Εxige v6 και ευτυχώς που είμαι ακόμα νέος ωραίος, μοιραίος και κυρίως ευελικτος αφού το εσωτερικό είναι το γνωστό της πλατφόρμας Elise/Exige που ως γνωστόν χρειάζεσαι ολίγον γνώσεις yoga για να μπεις. Μ´ αρέσουν αυτά σε προδιαθετουν ευχάριστα για το σπάνιο της κατασκευής.
Φέρνω το κάθισμα μπροστά, κοντά στο τιμόνι, ίσιωνω την πλάτη, και είμαι έτοιμος. 350 άλογα σε κάτι περισσότερο απο 1000 κιλά πολυ κοντο μεταξονιο και ουσιαστικά semislicks λάστιχα, θα έχει πλάκα σκέφτομαι καθώς προσπαθώ να κάνω μανούβρα με το μη υποβοηθουμενο τιμόνι.Ανοίγω παρένθεση. Κάπου εδώ διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο ο αναγνώστης θα περίμενε την κλασική έκφραση, 'είναι ένα μεγάλο καρτ!'. Όχι δεν θα σας κάνω την χάρη, αρνούμαι . Μέχρι κάποιος να μου αποδείξει ότι κάποιο αυτοκίνητο έχει μπλοκάρισμενο πίσω άξονα, δεν έχει αναρτήσεις και στρίβει μειώνοντας το μεταξονιο απο την μια μεριά, μεγαλωνοντας το απο την άλλη, τότε θα επιμένω ότι άλλο το καρτ και άλλο τα αυτοκίνητα. Τώρα αν το σκληρό χωρίς υποβοήθηση τιμόνι σας θυμίζει καρτ, είναι σαν να λέτε ότι παρκαραμε ένα αυτοκίνητο και καταλάβαμε τα όρια του...κλείνω παρένθεση και τρολλαρισμα.
Εξερευνω το αυτοκίνητο με προσοχή ενώ ο συνοδηγός μου εκμυστηρεύεται ότι φτάνει μια αλλαγή τροχαλιας στον κόμπρεσσορα για να ανεβεί η δύναμη σχετικά άνετα στα 400++ άλογα.
'that's gt3 territory with this low weight.' του λέω
'indeed' μου απανταει με έμφαση και περηφάνεια.
Το κιβώτιο έχει παρόμοια αίσθηση με της Evora S οπότε συγκρινόμενο με το απαράδεκτα σκληρό της gt3 δεν ξενίζει και τόσο αλλα δεν έχει την ακρίβεια του ντοπαρισμενου σκαραβαιου.
Ο κινητήρας εδώ, απαλλαγμένος απο τουλάχιστον 300 και βάλε κιλά, λάμπει. Ζέσταναμε και τα λάστιχα (όχι που δεν...) και αρχίζω να πυροβολω με όμως ακόμη όλα τα aids on. Πρώτη εντύπωση, πολυ κρατημα απο τα σεμις. Δεύτερη εντύπωση, πολυ καλο φρενάρισμα αλλα το πίσω μέρος κουναει και χρειάζεται κάτι τις παραπάνω απο μια κίνηση των καρπών για να μένεις στην γραμμή σου κατα το φρενάρισμα. Δεν φοβίζει αλλα είναι ενδιαφέρον και παιχνιδιαρικο τουλάχιστον στην πίστα. Τρίτη εντύπωση, στα γρήγορα esses πρέπει να πηδας απο κερμπ σε κερμπ αν θες να πας γρήγορα, αλλα με την Exige το stability control αρχίζει να μου σπάει τα νεύρα αφού κάνει αισθητή την παρουσία του, κάθε φορά που το αυτοκίνητο αναπηδαει. Συζητώ με τον test driver επι του θέματος και συμφωνεί μεν, μου εξηγεί δε ότι πρώτον το αυτοκίνητο είναι ελαφρύ, κοντό και σκληρο, άρα στα κερμπς πηδαει πιο πολυ και το stability περνει τα μέτρα του. Απο την άλλη είναι ενθουσιασμένος εξηγώντας μου ότι το αυτοκίνητο μαθαίνει απο την οδήγηση μου και αλλάζει σταδιακά τροπο επίδρασης.
Προσπαθώ να κάνω την οδήγηση μου όσο πιο ομαλή γίνεται για να μείωσω την επίδραση των βοηθειών. Μετά απο δυο baby smooth γύρους ο συνεπιβάτης δίνει το sign of approval και βγάζει off τα aids. Εκεί το αυτοκίνητο μεταμορφώνεται. Η αρχική εντύπωση που μου είχε δώσει, ήταν ότι εκεί στα γρήγορα esses τα πράγματα ήταν ζορικα και η συνεχής επέμβαση του stability control με είχε κάνει να νομίζω ότι θα ήταν πολυ νευρικό. Χωρίς μεσάζοντες μεταξύ της οδήγησης μου και του αυτοκινήτου, η Exige αρχίζει να δείχνει τον πραγματικό της χαρακτήρα. Θέλει να ξέρεις τι κανείς και να είσαι αποφασισμένος, αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε εκθέσει. Κουνιέται, χοροπηδαει, θέλει την έντονη συμμετοχή σου, αλλα κάνει αυτο που θες. Δεν σου δίνει ποτέ την αίσθηση ότι θα 'σε σκοτώσει', αλλα απο την άλλη θέλει να της δείξεις ποιος αποφασίζει για το που θα παει. Καθαρόαιμο και traditional.Όλα τέλεια? Όχι και τόσο. Το αυτοκίνητο φτιάχτηκε για να πηγαίνει γρήγορα, πολυ γρήγορα, αλλα οταν δοκιμασα να το πιεσω τότε το μπροστινό μέρος άνοιγε την τροχιά του αν έδινα γκάζι νωρίς μετα την κορυφή της στροφής. Μου φάνηκε περίεργο σαν συμπεριφορά, διότι το μπροστινο μέρος είναι πάντα πρόθυμο να αλλάξει τροχιά αλλα υπό πίεση δεν δείχνει να συνεργάζεται με το πίσω μέρος για να στρίβει το αμάξι. Θα σας κάνω ενα τραβηγμένο παράδειγμα μήπως και μπορέσω να σας δώσω να κατάλαβετε τι εννοώ. Όταν φτιάχνουμε την φυσική στον εξομοίωτη, αν και απόλυτα ρεαλιστική ή τουλάχιστον όσο μπορούμε, δεν έχουμε κανένα απο τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου (κόστος,φυσική υπόσταση όγκων κλπ) άρα και συχνά φτιάχνουμε για γούστο ή απλά για δοκιμή και 'τέρατα' του στυλ: τι θα γινόταν αν έβαζα τη μπροστινη ανάρτηση μιας KTM σε μια BMW; Και αλλα τέτοια τραγικά. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι το καλύτερο απο δυο κόσμους, αλλα όπως σίγουρα οι μηχανολογοι αναγνώστες φαντάζονται, συχνά βγαίνει ένα έκτρωμα με πληρης ασυνεργασία μεταξύ των δυο μερών του αυτοκινήτου.
Τραβηγμενο παραδειγμα, αλλα κάπως έτσι στο όριο μου φάνηκε και η Exige. Μπροστινη ανάρτηση απο Elise/Exige πίσω ανάρτηση απο Evora. Κάτι δεν... Βέβαια το αυτοκίνητο είναι πολυ εντυπωσιακό, κινείται σε πολυ γρήγορους ρυθμούς, θα ικανοποιήσει απόλυτα τους απανταχού trackdayιστες, αλλα δεν μου έδωσε την αίσθηση μιας ανάρτησης μοντέρνας και ολοκληρωμενης όπως μου την έδωσε η Evora. Η πολυ απλά έχω καβαλησει το καλάμι και ψάχνω ψιλους στ'αχυρα, όμως είναι σημαντικό για μένα να κατανοήσω τον χαρακτήρα κάθε αυτοκινήτου, αν θέλω να το αποδώσω σωστά στον εξομοίωτη.Απο την αλλη παλι, σκεφτομαι οτι ποιος περνει μια Exige και την αφηνει ως εχει? Το πρωτο πραγμα που αλλαζεις ειναι η γωνιες στους τροχους και μετα οτι αλλο θελεις... οπωτε μπορει αυτες οι τασεις υποστροφης να εξαφανιζονται με λιγο αρνητικο καμπερ μπροστα... κι επειτα, εδω και 4 γενιες η 911 GT3 υποστρεφει, και καθε φορα οι δημοσιογραφοι μας λενε οτι 'οι γερμανοι τεχνικοι εξαλιψαν παντελως τις υποστροφικες τασεις της προηγουμενης γενιας...', οπωτε τι ξερω κι εγω ο μωρος.
Κάπου εκει έχω πάρει θάρρος και πάω να την ντριφταρω... Με τα σεμις ζεστα ζεστα, την ψιλιαστικα ότι δεν θα γυρνάνε στα φρένα ή ότι αν γυρνάνε θα σβουριζε, οπότε και αποφασίζω για ένα πιο κλασσικό power drift μετά το apex. Γκάζι στο πάτωμα περνει περίπου 10 μοίρες κλίση και γραπωνει απότομα και θα ερχόταν χαστούκακι αλλα αφενός όπως είπα την είχα ψιλιαστει (ψψψψψσσσσσσς) και αφετέρου η γωνία ήταν πολυ μικρή οπότε ήταν εύκολο και γρήγορο να ίσιωσω το τιμόνι.
Δεύτερη προσπάθεια, μια απο τα ίδια... Χμμμ.
-'it doesn't really wants to drift...'
-'well you can drift it if you try, I can show you if you'd like to see what it does'
-'oh yes I'd love to see that'
Αλλαγή θέσεων και φτάνουμε στην φουρκετες φρεναριστοι... Γύρισμα απο πριν και μετράς μέσα μου 'spin σε 3...2...1...' βζιοουυυυ βζιοουυυυυυυυυ χρχρχρχρχρ χόρτα.
'Ops'
Πάμε πάλι και αυτή την φορά τον βλέπω αποφασισμένο ξανάμάνα απο τα ίδια και κάπως ο θεός το σώζει και δεν φέρνουμε σβουρα αλλα δεν το λες και ντριφτ ακριβώς. Πάντως δεν έχω ξαναδεί χέρια να δουλεύουν τόσο γρήγορα! Ήρωας!
-'actually I think today it's too hot and the car and tyres do not want to drift yeah...'
-'That was perfect for my data though, thank you so much'
-'Cool. So would you like to try the new Evora GTE now?'
-'Absolutely it's semiautomatic right?'
-'yeah'
-'cool my left arm starts to feel tired from the shifting and it's mentally hard'
-'You're not used to right hand drive cars eh?'
-'Actually it's my first time ever'
-'...'Κάπου εδώ το σταματαω γιατί η συζήτηση που ακολουθεί έχει σχέση μόνο με την δική μου ματαιοδοξία (είμαι ψώνιο και το ξέρω) και όχι με το αυτοκίνητο.
Διάλειμα τώρα και αργότερα GTE! -
'Εκκληση προς μοντς:από εδώ και πέρα,στο ''οδήγησα'' γίνεται να γράφει μόνο ο Aristotelis?Μετά από ένα τέτοιο review,γιατί να πρέπει να διαβάζουμε για τους φίκους,μίκους,κίτσους,of balance καταστάσεις κτλ?
@Aristotelis,το respect δεν μπορεί να εκφράσει το θαυμασμό μου για τα posts σου,μακάρι να γράψεις και άλλα τέτοια reviews -
-
Άκου τώρα απαιτήσεις που έχει ο κόσμος!
Αν έγραφε μόνον ο Αριστοτέλης, πώς θα διαβάζατε τις μοναδικές μου δοκιμές για το Lada Niva και το Peugeot Trekker;Ταλαντεύτηκα λίγο (κάπως σαν ουρά Porsche ) αλλά αποφάσισα να διαγράψω το ειρωνικό / flame bait σχόλιό σου. Βλέπεις πως μπορεί να γίνει μπουρδέλο ένα κατά τα λοιπά ήσυχο θέμα ? [Mod]
-
Ο χρήστης teox έγραψε:
'Εκκληση προς μοντς:από εδώ και πέρα,στο ''οδήγησα'' γίνεται να γράφει μόνο ο Aristotelis?Μετά από ένα τέτοιο review,γιατί να πρέπει να διαβάζουμε για τους φίκους,μίκους,κίτσους,of balance καταστάσεις κτλ?
@Aristotelis,το respect δεν μπορεί να εκφράσει το θαυμασμό μου για τα posts σου,μακάρι να γράψεις και άλλα τέτοια reviewsΔε μπορούσες να το πεις καλύτερα!
Συν ΠΟΛΛΑ!
-
Εγώ πιο πολύ απολαμβάνω τα οδήγησα του mad-max-geo, αλλά καλά τα λέει και ο Aristotelis!
-
Παντως καποιες μπηχτες στο κειμενο του Αρη δεν θα πρεπει να περασουν ετσι.
Αν καταλαβα καλα, ΥΠΕΝΙΧΘΗΚΕ οτι η υποστροφη στις πορσε δεν εχει εξαληφθει?!
Παρακαλω αν υπαρχουν στοιχεια να προσκομιστουν, αλλιως ας μην σπιλωνουμε κατασκευαστες ετσι
-
Οχι, ειπα ξεκαθαρα οτι στην νεα γενια εχει εξαλιφθει παντελως η υποστροφη της παλιας...
-
Που ειχε εξαλειψει πληρως την υποστροφη της παλιοτερης ετσι?
Χαιρομαι που απλα ηταν μια παρερμηνευση των γραφομενων σου, γιατι πολλα εχουν δει τα ματια μας εδω μεσα -
@Aristotelis
Εξαιρετικα posts!
Tρομερη και ανοθευτη μεταδοτικοτητα, στις περιγραφες σου.
Περιμενουμε με ανυπομονησια και το επομενο, για την GTE...P.S Εαν ειχες/εχεις την χαρα οδηγησης μιας Cayman S, με το εξτρα μηχανικο μπλοκε, ποιο θα προτιμουσες, το Evora S, ή το
Cayman S? -
Επιστρέφοντας στην Ελληνική πραγματικότητα οδήγησα για 115χλμ ένα νοικιάρικο Skoda Fabia 1.4 16V με τα 75(?).
Διαδρομές στο νομό Χανίων που τις ξέρω καλά, με πολύ και καλό στροφιλίκι αλλά και λίγο κέντρο. Το αμάξι ψιλοκαινούριο, σχετικά καλή έκδοση με clima, 15αρες, aux κτλ.
Γενικά επιβεβαίωσα για ακόμη μια φορά οτι τα Skoda είναι το καλύτερο deal που μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει ντε και καλά VAG. Πραγματικά οι διαφορές με ένα Polo είναι ελαχιστότατες έως ανύπαρκτες και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τη διαφορά τιμής. Κατά τα άλλα οδηγικά είναι απλά αξιοπρεπές, υποστροφικό με αναιμικό μοτέρ, χάλια φρένα, υψηλή κατανάλωση (11λτ για 115χλμ) ΑΛΛΑ...
έχει απίστευτο κλιματισμό, χώρους που παίζει να μην τους έχω ούτε στο Q5, 10αδες μικροθήκες, καλούτσικο κιβώτιο και τιμόνι, τριγμούς 0 και γενικά δείχνει φτιαγμένο για να εξυπηρετεί και τον πιο απαιτητικό οικογενειάρχη. Με τον TSI δε, φαντάζομαι ότι γίνεται φοβερό πακέτο για κάποιον που έχει μηδενικές ανησυχίες. Επίσης μου έκανε εντύπωση πόσο καλύτερο ήταν από τα πρώτα Fabia που οδηγούσα γύρω στο 2005 όταν δούλευα στην Avis.
To ακόμα καλύτερο βέβαια είναι ότι το πήρα σε τιμή Aygo, i10 κτλ αλλά αυτό μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν εκτός από την τσέπη μου...
-
Αγορασες εσυ fabia αν καταλαβα καλα?
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Επιστρέφοντας στην Ελληνική πραγματικότητα οδήγησα για 115χλμ ένα **νοικιάρικο **Skoda Fabia 1.4 16V με τα 75(?). -
δε προσεξα.
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Αγορασες εσυ fabia αν καταλαβα καλα?Ντάξει δεν έχουμε πεσει και τόσο χαμηλά ως χώρα...
-
Stefan, καλοτάξιδος!
-
Ευχαριστώ, αλλά γιατί? Δεν αγόρασα τίποτα. Νοίκιασα.
-
μπερδευει λιγο η τελευταια σου προταση...
εσυ εννοεις οτι ενοικιασες το fabia στο κοστος ενοικιασης ενος i10, ενω ετσι οπως το εχεις γραψει, φαινεται σα να το εχεις αγορασει ('πηρα')!
that is all -
Ναι το χω καταλάβει αλλά δεν παίζει edit τώρα. Γράφω όμως ¨νοικιάρικο' στην αρχή.
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
@Aristotelis
Εξαιρετικα posts!
Tρομερη και ανοθευτη μεταδοτικοτητα, στις περιγραφες σου.
Περιμενουμε με ανυπομονησια και το επομενο, για την GTE...P.S Εαν ειχες/εχεις την χαρα οδηγησης μιας Cayman S, με το εξτρα μηχανικο μπλοκε, ποιο θα προτιμουσες, το Evora S, ή το
Cayman S?Ευχαριστω παιδια, χαιρομαι που σας αρεσουν οι δοκιμες...
Γρηγορη, δεν εχω δοκιμασει Cayman και ειμαι πολυ περιεργος για αυτο το αυτοκινητο, ισως καποτε τα καταφερω.
Οδήγησα....