Οπως και να το δει κανεις το θεμα, η GTE ειναι εντυπωσιακη. Προσωπικα η Evora μου αρεσει σαν σχημα αλλα αυτο ειναι υποκειμενικο... η GTE ομως και να μην σου αρεσει δεν μπορει να μην εντυπωσιαστεις ετσι οπως καθεται χαμηλη, φαρδια... ετοιμη. Εχει χασει σιγουρα κατι σε κομψοτητα αλλα σιγουρα εχει κερδισει πολυ σε εντυπωσιασμο.
Μα καλα, μεχρι τωρα μας τα ειχες πρηξει με τα δυναμικα χαρακτηριστικα του καθε αυτοκινητου και τωρα μας εχεις και μας ζαλιζεις περι εξωτερικης εμφανισης, σχεδιασμου, κομψοτητας και πρασινα αλογα; Ενταξει ειναι εντυπωσιακη, το καταλαβαμε... μπραβο σας, κρατηστετο, θα μας χρειαστει αργοτερα στο τελος του ποστ.
Και το εσωτερικο της Evora μου αρεσει, αλλα στην GTE εχουν προσθεσει ενα navigator alpine που δεν δενει με το υπολοιπο και δειχνει σαν να φερνει πισω ολο το εσωτερικο στα 90s. Ψιλα γραμματα, τραβαω το paddle, βαζω 1η στο κιβωτιο και γκαζακι να φυγ... 'γκουπ γκουπ γκραγκρα' κοπαναει λιγο σαν πρωταρη που οδηγει αυτοκινητο με συμπλεκτη πρωτη φορα, αλλα δεν σβηνει και ξεκιναω. Τωρα αυτο να το παρω σαν εντυπωσιακο δειγμα αγωνιστικου κιβωτιου που κλοτσαει ή απλα δεν δουλευει καλα; Βγαινοντας απο τα πιτς, 2500 στροφες και αλλαγη σε δευτερ..ΓΚΟΥΠ ... ααα αυτο εδω κλοτσαει, αν ειχα διπλα μου ξανθια θα ελεγε οτι ειναι εντυπωσιακο αγωνιστικο...
Στον warm up γυρο που ακολουθει δοκιμαζω τα παντα για να κανω το κιβωτιο να αλλαξει με ομαλο τροπο, αλλα χωρις επιτυχια. Κολτσαει παντα και ουτε βλεπω να με εντυπωσιαζει η ταχυτητα του. Δεν ειναι τρομερα αργο αλλα νομιζω ειναι λιγο πιο αργο απο ενα SMG II (BMW M3 e46) και εν ετη 2012 περιμενα κατι σαφως καλυτερο.
Αρχιζω να πιεζω λιγο παραπανω και μπορω να πω τα 400+ αλογα φενονται. Ο test driver μου εξηγει οτι ο κινητηρας ειναι ακομη υπο εξελιξη και πιθανων η εκδοση που οδηγαω να μην εχει full ιπποδυναμη 440+ αλογων, αλλα η ιπποδυναμη δεν ειναι αυτο που λειπει στο συγκεκριμενο αυτοκινητο. Δεν θα το ελεγα και πυραυλο αλλα σιγουρα ειναι αισθητα και ευχαριστα γρηγοροτερο απο την απλη Evora.
Ειναι επισης και πολυ πιο σταθερο κατα τη διαρκεια εντονου φρεναρισματος. Οχι οτι η Evora ειχε προβλημα, καθε αλλο, αλλα η GTE ειναι εντυπωσιακα σταθερη, το πισω τεραστιο φτερο λειτουργει και δεν ειναι μονο για εντυπωσιασμο τελικα. Το κιβωτιο στα κατευασματα ειναι οκ, δεν ξετρελενει αλλα ουτε και σε παιδευει.
Η αναρτηση αν και λιγο πιο σκληρη, παραμενει πολυ ανετη και συνεχιζει να ελεγχει αψογα τις κινησεις του αμαξωματος. Το τιμονι ομως εχει κατι που δεν με πηθει...
Ρωταω τον συνοδηγο μου πως καταφεραν να φαρδυνουν τα μετατροχια, αν τα μπρατσα των αναρτησεων εχουν αλλαξει ή οχι.
- “Tell my why you ask this, then I’ll tell you.”
Εξηγω οτι το τιμονι της Evora ηταν υποδειγματικο, τελειο απο καθε αποψη, ενω αυτο εδω μου φενεται σαν να ειναι απειροελαχιστα πιο ασαφες γυρω απο την θεση της ευθειας. Αν το δοκιμαζα μονο του δεν θα μου εκανε εντυπωση, αλλα εχοντας οδηγησει την Evora μια ωρα πριν, η διαφορα φενεται. Θα περιμενα αυτο εδω να ειναι ακομη πιο προσεγμενο, ειδικα αφου μου ειχε πει οτι μειωθηκαν οι κυκλοι στροφης του τιμονιου σε μολις 2 στροφες απο τερμα σε τερμα...
Συνεχιζοντας την φλυαρια μου, κανω και επιδειξη γνωσεων και καλα, και συμπληρωνω οτι μου φενεται σαν να εχει μεγαλωσει το μετατροχιο μονο με πιο φαρδιες ζαντες... καπου εκει σταματαω γιατι συνειδητοποιω οτι εχω αρχιζει να λεω μπαρουφες, μπροστα σε εναν test driver της Lotus, μεσα σε ενα προτοτυπο Lotus, στο test track της Lotus... - “You know, the Stig and the guys from Top Gear think the steering is much more direct and precise...”
Οριστε, την ειπα την βλακεια μου, μου τα χωσε, παρτα... - “But they drinked the marketing cool aid... Yes you can say the steering is not that precise and the 2 turns lock to lock are only because we had to limit the full lock, otherwise the tyres would hit the inner wheelarches.”
Τωρα πες μου εσυ φιλε συμφωρουμιτη, πως θα αισθανοσουν μετα απο τετοιο σκοραρισμα? Οχι τιποτα αλλο, αλλα αποδειξαμε κιολας οτι το αξιζουμε το ψωμι μας οταν φτιαχνουμε την φυσικη στα αυτοκινητα γιατι αν μη τι αλλο, εχουμε αρχισει να καταλαβαινουμε λεπτομερειες... αν μη τι αλλο, υπαρχει η πιθανοτητα να βγει καλο τελικα το Assetto Corsa! (πλαγια διαφημιση χωρις ιχνος ντροπης...). Ομως, να ειμαι ειλικρινης, κατα ενα τροπο εκλεψα. Πριν ανεβουμε Αγγλια, περνουσα την γεωμετρια της αναρτησης της P4/5 Competizione με δεδομενα κατευθειαν απο τον μηχανολογο υπευθηνο της αναρτησης, με τον οποιο κιολας γιναμε φιλοι στον αγωνα των 24 ωρων στο ρινγκ. Μου δωσανε λοιπον τα δεδομενα και για την κλασσικη αναρτηση του 2011 (F430 GT3) και της βελτιωμενης απο αυτον αναρτηση του 2012. Το ζητουμενο ηταν να εξαλιφθει καποια ασαφεια της αυθεντικης αναρτησης γυρω απο την ευθεια. Περιεργος πως το καταφερε αυτο, ειχα ριξει πολυ μελετη στο τι ειχε κανει και με την βοηθεια του ειχα παρατηρησει οτι το κυριο συστατικο ηταν να αυξησει τον king pin inclination για να μειωσει το scrub radius. Πειραματιζομενος στον εξομοιωτη ειχα δει οτι το Force Feedback αλλαζε και ταυτοχρονα και η σαφηνεια του τιμονιου.
Απο την αλλη, τοσα χρονια πηδαω απο εξομοιωτες σε πραγματικα αυτοκινητα και τουμπαλιν, ο εγκεφαλος μου πλεον εχει προγραμματιστει ετσι ωστε να συνδιαζει τα δυο, αν και διαφορετικα και να βρισκει ομοιοτητες. Οπωτε οταν ενοιωσα το συγκεκριμενο τιμονι το πρωτο που σκεφτηκα ηταν αυτο... μου εκατσε που λενε το τελειο σεναριο.
Δωσε θαρρος στον χωριατη λοιπον, και ζηταω κι εγω να μου βγαλει τα stability controls και να με αφησει ελευθερο. Κανενα προβλημα, ενα κουμπι εδω, ενα εκει και ολο δικο μου. Υπο πιεση λοιπον η GTE συνεχιζει να ειναι πολιτισμενη αλλα οι ταχυτητες που μαζευει σε μικρες και μεγαλες ευθειες αρχιζουν να ειναι παρομοιες με της Exige V6, οπωτε η σαφως πιο μαλακη αναρτηση και τα δρομισια και οχι σεμισλικ ελαστικα, αρχιζουν να δινουν στην GTE εναν πιο βαρυ και δυσκινητο χαρακτηρα. Λογικο βεβαια, αλλα οταν βλεπεις το αυτοκινητο απο εξω σε προδιαθετει για το κατι παραπανω, το οποιο τελικα δεν ερχεται...
Παραμενει ομως ευκολη και παντα ζυγισμενη, οπωτε και κλασσικα ζηταω απο τον δοκιμαστη την αδεια να την ντριφταρω, και μου δινει μια απαντηση που ομολογουμενως δεν περιμενα...
- “Yes, but first let me tell you two things...
first of all, we only have 5 such prototypes here today
secondly, the stig spun with it... twice.
Simply because there is not enough lock, it is very very probable that we are going to spin too, so if you do, please try to let it spin 180° and stay on the asphalt if you can. It’s better if we not go over the grass and dirt if possible”
...
Χιλιαδες σκεψεις περνανε απο το μυαλο μου αλλα καταληγω παντα στην ιδια “Σου ειπε ναι, αλλα εννοουσε ΟΧΙ”. Τι να κανω, τι να κανω, ειχα να φερω τον εαυτο μου σε τετοιο διλημμα απο οταν γεννηθηκε ο γιος μου και η νοσοκομα με ρωτησε αν αισθανομαι καλα και γιατι λιποθυμισα...
Καμια φορα ομως η καλυτερη λυση για να μαθεις να κολυμπας ειναι να πεσεις στα βαθια και να αρχισεις να κουνας χερια ποδια...
...
να κουνας χερια ποδια...
...
κουνα χερια ποδια...
...
καπως ετσι βρισκομαι στο φρεναρισμα της νοτιας φουρκετας και ολα τα αλλα ερχονται φυσιολογικα οπως αναπνεεις ενα πραγμα.
Γυρισμα στα φρενα, 1 γυρος ακριβως στο τιμονι, η GTE σε γωνια περιπου 25 μοιρων και επιδεξιος χειρισμος του δεξιου ποδιου επιτρεπουν στην GTE να διασχισει ολη την στροφη και πιστευω ακομη καμια 10αρια μετρα ευθειας τελειως μα τελειως με το πλαι. Πολυ ευκολο αυτοκινητο στο ντριφτ, με την εξτρα δυναμη του κινητηρα να βοηθαει τα μεγιστα στο να κρατησεις και να ελεγξεις το ντριφτ. Η ιδια εξτρα δυναμη εξαλιφει και το μοναδικο μειον που βρηκα στην Evora δηλαδη την απειροελαχιστα αποτομη συμπεριφορα στο ισιωμα. Δινεις στο τελος παραπανω γκαζι και η δυναμη ειναι τετοια που συνεχιζει να κραταει το πισω μερος σε γωνια και απλα πρεπει να επιλεξεις ποση γωνια θελεις με το δεξι πενταλ... ενα απο τα πραγματα που κανουν τη ζωη ενδιαφερουσα στο συμπαν.
Βεβαια, για να μην το παιζω και μαγκας, ειχα σιγουρα και την τυχη με το μερος μου, διοτι αν ειχα υπερβαλει εστω λιγο παραπανω στο αρχικο γυρισμα, τοτε πραγματι το μειωμενο lock του τιμονιου θα με ειχε φερει σβουρα, αλλα αν εχεις πετυχει την γωνια απο την αρχη, τοτε ειναι ακομη πιο ευκολη απο την απλη Evora.
Γυρναω με φοβο και ντροπη να δω την εκφραση του συνοδηγου μου, αλλα με αψογο εγγλεζικο στυλ με κοιταει και μου απανταει “Mighty impressive.”
Ενταξει τα πιασαμε τα λεφτα μας σκεφτομαι, το τραβηξαμε οσο πηγαινε, καβαλησαμε το καλαμι, πηδηξαμε απο πανω και πηραμε καβαλα και τον στυλο της ΔΕΗ... εε φτανει πια.
Γυρος cool down και παρκαρισμα της GTE διπλα στις αλλες δυο. Μετα απο τρεις ωρες οδηγησης, συνεχισαμε με μπολικο μπλα μπλα το οποιο ομως πιστευω λιγο σας ενδιαφερει.
Η τελικη μου αποψη για την GTE; Ντρεπομαι που θα το πω, αλλα ισως ειναι ενα εγγλεζικο hot rod. Δειχνει μερικα στοιχεια που αποδεικνύουν το δυναμικο της νεας πλατφορμας Evora, αλλα εχει και πολλα αλλα στοιχεια που ειναι εκει απλα για λογους εντυπωσιασμου. Και να λοιπον ο λογος που αρχισα ετσι το ποστ μου. Ενα μεγαλο μερος του αυτοκινητου φτιαχτηκε για λογους εντυπωσιασμου, το αμαξι ειναι σχεδον poser. Δεν θα ικανοποιησει τον ενθουσιωδη και hardcore οδηγο, γιατι εχει στοιχεια που απλα δεν επρεπε να ειναι εκει. Αναρτηση πιο μαλακη απο οσο θα περιμενες, κιβωτιο ημιαυτοματο που απλα δεν ειναι ικανοποιητικο, πολυ λιγο lock στο στριψιμο χωρις να εχει γινει πιο γρηγορο το τιμονι...
Απο την αλλη βεβαια, τα αεροδυναμικα προσθετικα κανουν δουλεια σοβαρη και την νιωθεις κιολας, ζυγιζει λιγο λιγοτερο, το αυτοκινητο παραμενει υπεροχα ζυγισμενο με πολυ γκριπ, ειναι ευχαριστο και διασκεδαστικο στις στροφες, ο κινητηρας ειναι εξαισιος...
Ποιο θα επερνα? Για μενα το ιδανικο ειναι μια Evora S με τον κινητηρα της GTE, μια λιγο πιο σκληρη αναρτηση και χειροκινητο κιβωτιο και ενα σοβαρο διαφορικο... αν γινεται βελτιωμενο γιατι δεν σωζεται κι αυτο ιδιαιτερα. Αλλα και μια απλη Evora S με υπερκαλυπτει. Μου αρεσε.
Καλα και το υπεροπλο Exige V6; Να πω την αμαρτια μου κι ας με κακοχαρακτηρισετε, υπεροπλο ειναι σιγουρα, αυθεντικο, καθαροαιμο αλλα δεν μου εδωσε αυτη την εικονα ολοκληρωμενου μοντερνου αυτοκινητου οπως μου την εδωσε η Evora S. Σιγουρα ομως θα βελτιωθει κιαλλο, αλλα εχω την εντυπωση, οτι κραταει πανω του καποια χαρακτηριστικα σημα κατατεθεν της πλατφορμας elise/exige και εχει αρχισει να δειχνει τα χρονακια του. Χαζομαρες λεω, αλλα πρεπει να βρεις τι κανει καθε αυτοκινητο να διαφερει αν θελεις μετα να τα αποδωσεις σε ενα προγραμμα πισω απο ενα μονιτορ.
Η Evora S για μενα δειχνει το δυναμικο της Lotus και ειναι πολυ μεγαλο δυναμικο. Μακαρι η εταιρεια να ορθωποδισει και να βρει επενδυτες να την βοηθησουν να ξεδιπλωσει το δυναμικο της, γιατι οι ανθρωποι που δουλευουν εκει μεσα εχουν πολυ παθος κι ακομη περισσοτερες γνωσεις και δυνατοτητες.
Ελπιζω να καταφερω να περασω στο Assetto Corsa ολα οσα αισθανθηκα σε αυτες τις δοκιμες, γιατι πραγματικα αξιζει να οδηγησετε αυτα τα αυτοκινητα εστω και πισω απο μια οθονη.