-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Και βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ηλεκτρονικά μπορούν να σώσουν καταστάσεις, όπως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ΔΕΝ μπορούν.
αν υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις (δεν χρειάζεται να παίζουμε τις κουμπάρες) τότε η επιλογή μας είναι σαφής:
Για την γκάβλα μας ας υπάρξουν και ορισμένα ατυχήματα.Δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αρκεί να καταλαβαίνουμε τι λέμε και τι υποστηρίζουμε.
Νομίζω ότι ήμουν σαφής.
Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο.
Το εξήγησα και πριν. Αν πας να πάρεις μια στροφή πχ με 30% μεγαλύτερη ταχύτητα απ'όσο θα κρατούσε το αυτοκίνητο, τότε κανένα ηλεκτρονικό δε θα σε σώσει.
Το θέμα είναι ότι μεταξύ της μέγιστης ταχύτητας όπου θα κρατούσε μέχρι το +30% (όπου ούτε τα ηλεκτρονικά σώζουν) υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος ταχυτήτων. Στο +5% το ESP σίγουρα σώζει, στα +10% πιθανότατα σώζει, στο +15% ίσως να σώζει. Γιατί να μην υπάρχει αυτό το 'δίχτυ προστασίας'; Ακόμα κι ο καλύτερος οδηγός μπορεί να βρεθεί σε στροφή προ πέτρας που θα τον αναγκάσει σε μικρή αλλαγή πορείας. Αυτή η αλλαγή θα τον πάει αυτόματα από το 'οδηγώ στο όριο του αυτοκινήτου' στο 'οδηγώ στο +5/10/15% από το όριο του αυτοκινήτου'.
Και βέβαια σώζει, δεν είπαμε κάτι το διαφορετικό.
Για δυνατότητα επιλογής μιλάμε.
So what? Το CBC είναι άλλη λειτουργία από το ABS.
ABS =/= CBC.
Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο Νίκο εγώ είπα πως άλλο το ABS και άλλο το CBC το οποίο δεν θα υπήρχε χωρίς αυτό και το οποίο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς το ABS
Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά απο μόνα τους δεν αρκούν για να σε σώσουν όπως εδώΜα παιδάκια μου καλά, το CBC χρησιμοποιεί το ABS (όπως λέει κι ο mirage).
Θα συμφωνήσω ότι δεν το έχουν όλα τα αυτοκίνητα...αλλά πλέον τα περισσότερα έχουν EBD που σε λογικά πλαίσια θα σε συγκρατήσουν. Αν χαθεί ο έλεγχος, συμφωνούμε ότι κανένα ηλεκτρονικό δε τα κρατάει.
Άρα στο παραπάνω τσαρούχωμα λοιπόν από το οποίο ξεκίνησε η κουβέντα, πολύ πιθανόν να το συγκράτησε το EBD και όχι το ESP και ότι και με κλειστό ESP, πιθανόν πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε.
Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι σε μερικά αυτοκίνητα λόγω της φιλοσοφίας και αποτελεσματικότερης οδηγικής συμπεριφοράς τους δεν πρόκειται ποτέ να απενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά. Φανταστείτε πχ μια Aston Martin, μια Ferrari ή κάτι πιο προσγειωμένο όπως μια Μ3 ή ένα ΜΧ5 με ηλεκτρονικά που δεν απενεργοποιούνται.
Πρέπει να δίνεται η επιλογή, όπως και ο κόσμος πρέπει να αγοράζει ανάλογα των δυνατοτήτων του και όχι του πορτοφολιού του. Το πορτοφόλι δε κάνει τα χέρια...
-
Εντάξει θείε Νίκο έχεις γίνει κατανοητός.
BTW το αυτοκίνητα τα οποία αναφέρεις ως διαφορετικής φιλοσοφίας είναι αυτά που θα σου συγχωρήσουν πολύ λιγότερα πράγματα και στα οποία το χάσιμο του ελέγχου έρχεται με πολύ περισσότερα χιλιόμετρα και μαζεύεται πολύ δυσκολότερα. Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν θέλω να βγαίνει το ESP αλλά αν το είχα θα προτιμούσα στον δρόμο να το είχα πάντα στο ON για την κακιά στιγμή. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Εντάξει θείε Νίκο έχεις γίνει κατανοητός.
BTW το αυτοκίνητα τα οποία αναφέρεις ως διαφορετικής φιλοσοφίας είναι αυτά που θα σου συγχωρήσουν πολύ λιγότερα πράγματα και στα οποία το χάσιμο του ελέγχου έρχεται με πολύ περισσότερα χιλιόμετρα και μαζεύεται πολύ δυσκολότερα. Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν θέλω να βγαίνει το ESP αλλά αν το είχα θα προτιμούσα στον δρόμο να το είχα πάντα στο ON για την κακιά στιγμή.Αυτό ακριβώς πρέπει να είναι το συμπέρασμα.
Ότι το ESP πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένο και όχι να μην απενεργοποιείται πλήρως για να είναι ενεργοποιημένο.
Προσωπικά το DSC το απενεργοποιώ μόνο σε ελεγχόμενες καταστάσεις ( ).
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Και βέβαια σώζει, δεν είπαμε κάτι το διαφορετικό.Για δυνατότητα επιλογής μιλάμε.
Την οποία κάποιοι ΔΕ θέλουν να αφήσουν στα χέρια (ή καλύτερα το μυαλό) του καθενός πορωμένου με την οδήγηση γιατί ο έχων την επιλογή δε σημαίνει ότι έχει και 'σώας τας φρένας'.
Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι σε μερικά αυτοκίνητα λόγω της φιλοσοφίας και αποτελεσματικότερης οδηγικής συμπεριφοράς τους δεν πρόκειται ποτέ να απενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά. Φανταστείτε πχ μια Aston Martin, μια Ferrari ή κάτι πιο προσγειωμένο όπως μια Μ3 ή ένα ΜΧ5 με ηλεκτρονικά που δεν απενεργοποιούνται.
Μια χαρά τα φαντάζομαι με μη-απενεργοποιούμενα ηλεκτρονικά. Σιγά που δε θα κοιμηθώ το βράδυ επειδή δε θα μπορεί ο x/y να πλαγιολισθήσει με τη Μ3 του στις στροφές της Πεντέλης Όπως μια χαρά μου φαίνεται οδηγικά και το TypeR μου με το ESP.
Πρέπει να δίνεται η επιλογή,** όπως και ο κόσμος πρέπει να αγοράζει ανάλογα των δυνατοτήτων του και όχι του πορτοφολιού του. Το πορτοφόλι δε κάνει τα χέρια**...
Αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΥΤΟΠΙΚΟ. Άρα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση που θα έχει ως βάση το ενδεχόμενο αυτό. Η συζήτηση, καλώς ή κακώς, πρέπει να λάβει υπ' όψιν της και τον ανώριμο οδηγό καθώς και την πιθανότητα λανθασμένης εκτίμησης από τον έμπειρο οδηγό ή/και απρόοπτα γεγονότα (π.χ. νερά πάνω στη στροφή, κτλ).
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Την οποία κάποιοι ΔΕ θέλουν να αφήσουν στα χέρια (ή καλύτερα το μυαλό) του καθενός πορωμένου με την οδήγηση γιατί ο έχων την επιλογή δε σημαίνει ότι έχει και 'σώας τας φρένας'.
Να μη πουλάνε και μαχαίρια τότε γιατί μπορεί να κοπούμε... Όπως καταλαβαίνετε αυτή η υπερποστατευτικότητα καταντάει αηδία. Το πρόβλημα δεν είναι τα αυτοκίνητα αλλά οι άνθρωποι και η λύση λέγεται εκπαίδευση.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Να μη πουλάνε και μαχαίρια τότε γιατί μπορεί να κοπούμε... Όπως καταλαβαίνετε αυτή η υπερποστατευτικότητα καταντάει αηδία. Το πρόβλημα δεν είναι τα αυτοκίνητα αλλά οι άνθρωποι και η λύση λέγεται εκπαίδευση.
+1
-
Προφανώς και ΔΕΝ είναι πανάκεια η (μη-απενεργοποιούμενη) ύπαρξη του ESP. Όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις που ανέφερες (π.χ. κατανάλωση αλκοόλ) μπορεί να φανεί πολύτιμο. Π.χ., το να έρθει ο σουρωμένος από απέναντι κατά πάνω σου μπορεί να απαιτήσει ελιγμό αποφυγής που άνευ ESP θα σε πήγαινε για αγορά οικοπέδου.Δυστυχως μου εχει τυχει η συγκεκριμενη περιπτωση στην περιοχη της Δροσιας, ερχοταν κατα πανω μου καποιος, μπηκε στο αντιθετο ρευμα, και αναγκαστηκα να ανεβω σε ενα χαμηλο (ευτυχως) πεζοδρομιο στην ακρη της πλευρας μου, οπου επισης για καλη μου τυχη (μεσα στην ολη ατυχια) ειχε μεγαλο ανοιγμα και φυσικα κανενα αντικειμενο, κολωνα, ζαρντινιερες, καδους, ή πολυ περισσοτερο καποιον πεζο...Ολα αυτα χωρις ESP βεβαια, αλλα χωρις υψηλη ταχυτητα -εκεινη την στιγμη- ωστε να υπαρχει εντονη αποσταθεροποιηση του πισω μερους.
Anyway, διαβασα και τα παρακατω, οντως εχει γινει λιγο σαλατα το θεμα.
Αυτο που θελω να πω και να εστιασω, ειναι πως **αν δουμε ΟΛΗ την εικονα γυρω απο το θεμα της οδικης ασφαλειας, το ποσοστο, και οι συνθηκες κατω απο τις οποιες γινονται/προκαλουνται τροχαια, τα οποια θα ειχαν αποφευγθει αν υπηρχε
ΜΗ απενεργοποιουμενο ESP **(εδω καλα-καλα μεχρι στιγμης σε αρκετα καινουργια μικρομεσαια που αποτελουν και το μεγαλυτερο ποσοστο ΝΕΩΝ οχηματων, ΔΕΝ υπαρχει ESP, ειναι εξτρα, και δεν το βαζουν ολοι οι αγοραστες, ποσο μαλλον αν
συνυπολογισουμε το γεγονος οτι ο μεσος ορος του στολου των ιδιωτικων αυτοκινητων ειναι στα 8-12χρονια, αντιλαμβανομαστε ολοι νομιζω, για ποσο ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ μιλαμε, δηλαδη την αντιπαραθεση που εχουμε για την σπορτιφ κατηγορια μοντελων, για το ΕΑΝ θα πρεπει να υπαρχει δυνατοτητα απενεργοποιησης ή οχι) ειναι ελαχιστα, ειναι αστεια, και ακομα και σε αυτα ΔΕΝ μπορει να θεωρηθει δεδομενο οτι ΕΑΝ ΔΕΝ απενεργοποιητο το ESP, ΔΕΝ θα ειχαμε αντιστοιχα και καποιο ατυχημα.
Μην ξεγελιομαστε, δεν ειμαστε καμμια υπερσυγχρονη μεγαλη Ευρωπαικη χωρα, με αντιστοιχα μεγαλο οδικο δικτυο, υψηλων μεσων ταχυτητων, οπως η Γερμανια πχ, ουτε ειμαστε λαος που ΤΗΡΕΙ στην πλειοψηφια του τον Κ.Ο.Κ στις πιο βασικες του
μορφες, οπως φωτεινους σηματοδοτες, Stop, απαγορευση αναστροφης σε διασταυρωση, χρηση αλκοολ, φαρμακευτικων ουσιαων, κ.α. Εκει σαφεστατα η υπαρξη του ESP ειναι ακομα πιο ΧΡΗΣΙΜΗ -το αν θα πρεπει να απενεργοποιειται πληρως ή οχι σε σπορτιφ αυτοκινητα, ειναι θεμα που εκει ΕΧΕΙ μεγαλυτερο νοημα συζητησης, καθως, ειναι καλυτερο το βιοτικο επιπεδο των νεων, μπορουν δηλαδη σε μικροτερη ηλικια να αποκτησουν ενα γρηγορο μικρο αυτοκινητο, αλλα ειναι και πιο ανεπτυγμενο, για υψηλοτερες ταχυτητες αντιστοιχα το οδικο τους δικτυο- αφου οι επιτρεπομενες μεσες ταχυτητες ειναι σαφως υψηλοτερες.
Εκει που σαφως θα κανει την διαφορα η λειτουργια του ESP, ειναι οταν θα παρεχεται, θα υπαρχει σε ΟΛΕΣ τις κατηγοριες αυτοκινητων, σε ολους τους Ελληνες/Ελληνιδες κατοχους, ιδιαιτερα στον ΜΕΣΟ οδηγο. Στα σπορ/σπορτιφ αυτοκινητα, οπως πολυ σωστα ειπε και ο Νikos, αν καποιος 'τρωγεται' να το φαει το κεφαλι του, και δυστυχως να φαει και κανενα αλλο, αυτο θα γινει καποια στιγμη ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, το ESP ΔΕΝ προκειται στην πλειοψηφια των περιπτωσεων να αλλαξει το μυαλο καποιου
που θα κινειται με εξωφρενικες ταχυτητες, αψηφοντας ννομους της φυσικης.
Τελος επειδη το εχω ξαναπει, προσωπικα την ΠΛΗΡΗ απενεργοποιηση του ESP, την επιζητω σε ταχυτητες ΜΕΧΡΙ 2ας, αντε αρχη 3ης ταχυτητας, για 'παιχνιδια' σε καμμια πλατεια, κτλ. Απο εκει και περα, απο 'γεμισμενη' 3η και μετα, ετσι κι αλλιως
ειναι απο πολυ δυσκολο, εως αδυνατο, να σωθει μια κατασταση, χωρις την επεμβαση ESP, οπου θα υπαρχει αποσταθεροποιηση, ειτε επιτηδευμενη, ειτε οχι.P.S +1 για το σχολιο του Realzeus αμεσως πριν...
-
Ωραία λοιπόν...ας απαγορευτούν οι μηχανές, ας βγάλουν τα στοπ να τοποθετήσουν φανάρια, να γίνουν όλες οι διαβάσεις πεζών ανισόπεδες κ.ο.κ.
Στα ESP κολλήσαμε που αποτελεί ένα τραγικά μικρό ποσοστό ατυχημάτων.
Γνωρίζεις φαντάζομαι πόσοι τρελοί κυκλοφορούν εκεί έξω που το ESP είναι το λιγότερο των προβλημάτων μας, ε?
(με πρόλαβε ο Γρηγόρης)
Μια χαρά τα φαντάζομαι με μη-απενεργοποιούμενα ηλεκτρονικά. Σιγά που δε θα κοιμηθώ το βράδυ επειδή δε θα μπορεί ο x/y να πλαγιολισθήσει με τη Μ3 του στις στροφές της Πεντέλης Όπως μια χαρά μου φαίνεται οδηγικά και το TypeR μου με το ESP.
Ε καλά εντάξει, δεν είπαμε να χάσεις και τον ύπνο σου.
Εγώ όμως σαν οδηγός που θα το βάλω στη πίστα ή έστω σε μια ορεινή διαδρομή ή οπουδήποτε αλλού κρίνω εγώ, δε θέλω ο κάθε ηλεκτρονικός διάβολος να μου κόβει τα μισά άλογα...αλλιώς θα αγόραζα κάτι φθηνότερο με τα μισά άλογα.
Καταλαβαίνεις πιστεύω και την άλλη πλευρά.
Αφού λοιπόν μπορούμε να συνυπάρχουμε, που το πρόβλημα?
Πρέπει να δίνεται η επιλογή,** όπως και ο κόσμος πρέπει να αγοράζει ανάλογα των δυνατοτήτων του και όχι του πορτοφολιού του. Το πορτοφόλι δε κάνει τα χέρια**...
Αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΥΤΟΠΙΚΟ. Άρα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση που θα έχει ως βάση το ενδεχόμενο αυτό. Η συζήτηση, καλώς ή κακώς, πρέπει να λάβει υπ' όψιν της και τον ανώριμο οδηγό καθώς και την πιθανότητα λανθασμένης εκτίμησης από τον έμπειρο οδηγό ή/και απρόοπτα γεγονότα (π.χ. νερά πάνω στη στροφή, κτλ).
Δεν είναι καθόλου ουτοπικό. Η συζήτηση πρέπει να γίνει βάσει όλων των παραμέτρων, δηλαδή και των ώριμων αλλά και των ανώριμων οδηγών.
-
Στα ESP κολλήσαμε που αποτελεί ένα τραγικά μικρό ποσοστό ατυχημάτων.
Σύμφωνα με μελέτη της NHTSA στα ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται ένα μόνο αυτοκίνητο, τα συστήματα ελέγχου ευστάθειας αποτελούν τον δεύτερο πολυτιμότερο εξοπλισμό ασφάλειας μετά από τους αερόσσακους.
-
Το θέμα είναι ότι αυτός που θα προκαλέσει την τύχη του δεν θα σωθεί από κανένα ηλεκτρονικό όσο αποτελεσματικό κι αν είναι αυτό. Εγώ έχω καταστρέψει 147fl 6 μηνών γιατί έκανα το Gronholm σε δρόμο που δε γνώριζα. Έπεσα με σπασμένη 2α σε νεροφάγωμα με τον εσωτερικό τροχό, έβγαλε μούτρα και καρφώθηκα στο απέναντι ανάχωμα. Ότι και ηλεκτρονικό να είχε το αμάξι δεν υπήρχε περίπτωση να τη γλιτώσω.
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Πάντως έχω διαπιστώσει και έχω διαβάσει ότι με τα ηλεκρονικά στο ''on'' τα σύγχρονα αυτοκίνητα πηγαίνουν σαφώς γρηγορότερα απ ότι στο off.Ε, όχι και όλα.
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
.Τα δύο από τα τρία Gti γνωστών καταστραφήκανε από έξοδο και ανατροπή αντιστοίχως ευτυχώς μόνο με μικροτραυματισμούς.Αργότερα εμφανίστηκαν στην αγορά δυνατότερα και γρηγορότερα αυτοκίνητα από το GtiΤο βάρος ήταν αυτό που έκανε την διαφορά πάντα ευέλικτο και αρκετά δεκτικό μέχρι ενός σημείου βέβαια απαγορευόταν δια ροπάλου φρένο πάνω πάνω στην στροφή ή απότομο άφημα πάνω στη στροφή , με αυτό το αυτοκίνητο ξεκίνησα να οδηγώ το έφτασα πολλές φορές στο όριο και με την μαμά ανάρτηση δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα .
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Να μη πουλάνε και μαχαίρια τότε γιατί μπορεί να κοπούμε... Όπως καταλαβαίνετε αυτή η υπερποστατευτικότητα καταντάει αηδία. Το πρόβλημα δεν είναι τα αυτοκίνητα αλλά οι άνθρωποι και η λύση λέγεται εκπαίδευση.Παντού ζυγίζεις οφέλη/χρησιμότητα με κινδύνους.
Εν προκειμένω δεν νομίζω ότι είναι αντίστοιχο παράδειγμα τα μαχαίρια [τα οφέλη δεν είναι μόνο η διασκέδαση].Παρακάτω. Μ' αρέσει πάντως που θέτουμε το ελάχιστο των πιθανών ατυχημάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ως μέτρο ασημαντότητας, και από την άλλη το μέγεθος πλήθους των υπεραυτοκινήτων ως μέτρο σημασίας Δλδ αυτά δεν είναι ελάχιστα; Ακόμα καλύτερα θέλουμε και το συνδυασμό αυτού με το χερά οδηγό, ελάχιστο χ ελάχιστο δλδ
ΕΕΠ0 σπασμένη δευτέρα αρχές τρίτης μιλάμε για 100-120km/h Δεν είναι κακή ταχύτητα για σοβαρό ατύχημα.
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
...Συμφωνώ απολύτως. Τις προάλλες είχα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία με ένα Mercedes 190 2.5-16 194 ίππων. Στην κουβέντα κάποιες μέρες αργότερα στην παρέα βρέθηκαν και οι εξυπνάκηδες, οι οποίοι απαξίωσαν ισχύ και επιδόσεις του εν λόγω αυτοκινήτου, λέγοντας ότι αυτή είναι πλέον η ισχύς ενός μικρού σπορτίφ χατς. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι δεν θα είχαν την παραμικρή τύχη στις σύγχρονες βολίδες τους αν δεν έμπαινε κάθε δύο και λίγο ο καλός Θεούλης των ηλεκτρονικών να τους σώσει το τομάρι ενώ πράγματι ένα ποσοστό λιγότερο από 5% θα είχε την ικανότητα να πάει γρηγορότερα (και αυτό σε ελεγχόμενες συνθήκες) χωρίς τα ηλεκτρονικά. Το οξύμωρο δε του θέματος είναι ότι ναι μεν οι επιδόσεις έχουν ανεβεί κατακόρυφα, ωστόσο η αίσθηση (κατά συνέπεια και η απόλαυση) της οδήγησης έχει ισοπεδωθεί στο ελάχιστο προκειμένου να προσφερθεί η ευκολία χειρισμού, ώστε και ο λιγότερο ικανός να μπορεί να είναι
'γρήγορος'. Ένα ατέρμονο παιχνίδι δηλαδή γύρω από τις επιδόσεις ως νούμερα-εικόνα που τα διάφορα μανατζέρια μας έχουν γκαζώσει να ψάχνουμε και το ερώτημα που παραμένει είναι, τι ακριβώς πιστεύεις ότι θα αποκομίσεις όντας μέτριος οδηγός από ένα μικρό 'gti' περίπου 200 ίππων τη στιγμή που το 90% της χρήσης του θα είναι μέσα στην πόλη ενώ το υπόλοιπο 10% στην εθνική είτε θα το πατήσεις το πολύ πολύ σε καμία ευθεία είτε θα φοβάσαι να μη σε γράψουν.
Το παιχνίδι δε συνεχίζεται αν αναλογιστεί πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα γίνονται τροφαντές βουβάλες από τα συστήματα ασφαλείας που πρέπει να έχουν για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τις επιδόσεις τους χωρίς ενοχές οπότε θέλουν κι άλλη ισχύ... και μετά μπαίνουν και οι καταναλώσεις, οι οποίες πρεπει μειωθούν κιάλλο και πάει λέγοντας. Αν προσπαθήσει κανείς να συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τους 50-100 βενζινοκέφαλους που μπαίνουν εδωμέσα και γράφουν, ο περισσότερος κόσμος (αγόρια και κοπέλες μαζί) θα αγοράσουν ένα GTI επειδή έχει όμορφους προφυλακτήρες και ζάντες, ενώ ο κολλητός τους τους λέει ότι θα κάνουν και καλύτερα προσπεράσματα θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά...
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν όλη αυτή η τεχνολογία έμπαινε εξαρχής σε μια πιο λογική βάση, πόσο πιο αποτελεσματική και ουσιώδης θα ήταν. -
Εγώ προσωπικά πιστεύω πως είναι πρόοδος τα 200 άλογα που χθές αποτελούσαν ιδιότητα μόνο υπερ-αυτοκινήτων να είναι σήμερα χαρακτηριστικό ακόμα και αυτοκινήτων πόλης. Άλλωστε τα υπερ-αυτοκίνητα σήμερα έχουν επιδόσεις που είναι εξωπραγματικές και παράλληλα έχουν παρόμοια αν όχι πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία χρήσης. Νομίζω όλα συνοψίζονται στο κλασσικό βίντεο από το 5th gear:
Το CZT ίσως να μην είναι τόσο διασκεδαστικό όμως παραμένει γρηγορότερο και μακράν πιο ευκολο-οδήγητο. Αν συμπεριλάβει κανείς τον ρόλο του αυτό είναι σίγουρα πρόοδος και όποιος θέλει και 'αίσθηση' κλπ η αγορά διαθέτει τα ανάλογα μοντέλα.
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
@Ηighfidelity
Το πολυ...περιφερειακο/επιφανειακο πασαλειμμα/διαβασμα απο διαφορετικες επιστημες, σου εχει
κανει πουρε το μυαλο. Παιξε καλυτερα σκακι, ανακαλυψε καινουργια τοπια με το Niva, και ασε τα υπολοιπα...Είναι φανερό πως επειδή εσύ δεν έχεις ιδέα γι' αυτά που έγραψα, σου φαίνονται πουρές. Φαίνεται έψαξες στην Wikipedia ή στα περιοδικά αυτοκινήτου και επειδή δεν τα ...βρήκες, πάει να πει πως είναι πουρές, σούπα ή απλούστατα βλακίες. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις φυσικά είναι πως ό,τι έγραψα είναι πράγματα που σχεδόν όλοι οι μηχανικοί τα μαθαίνουν στην σχολή τους, ενώ κάποιοι ακόμα ακόμα τα εφαρμόζουν και στην δουλειά τους.
Εσύ, αγνοείς τα πάντα, αλλά όπως πάντα, θεωρείς πως ξέρεις καλύτερα.. Oh well...ΣΗΜ: Δεν έχω ιδέα από σκάκι και το Niva αν δεν υπήρχε το Vectra θα ήταν ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί στο δρόμο.
Το καθε ηλεκτρονικο συστημα, εχει πολυ υψηλοτερες πιθανοτητες να μην λειτουργησει, για χιλιους δυο λογους, σε σχεση με ενα μηχανικο καταρχας, ειτε λογω βραχυκυκλωματος, αποσυντονισμου, κακης/ελλειπους συντηρησης, αναβαθμισης λογισμικου ηλεκτρονικης μοναδας, και παει λεγοντας. Τα ηλεκτρονικα δεν ειναι πανακεια.** Ναι, στην πλειοψηφια τους σωζουν ζωες, και ναι κυριως απευθυνονται στον ΜΕΣΟ οδηγο, στον ΜΕΣΟ χρηστη, κατοχο ή μη καποιου αυτοκινητου.**Σε αυτη την βαση εχουν γινει στατιστικες μελετες, και ορθως υπαρχει και η σχετικη διαταξη για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΑΝΤΑΡ τοποθετηση ESP απο σε ολα τα νεα αυτοκινητα παραγωγης, απο το 2012.
Eδω ομως μιλαμε για σπορτιφ κατηγορια αυτοκινητων, οπως ειναι και το Polo GTI, και για δυνατοτητα πληρους απενεργοποιησης, -οχι μη υποχρεωτικης τοποθετησης ESP- κατι που ετσι κι αλλιως
εχουν εκτος απο ολα τα Supercars, ΚΑΙ κατασκευαστες ευρειας παραγωγης, πιο οδηγοκεντρικου χαρακτηρα, απο τον μεσο ορο οπως η Bmw.Από τα γραπτά τα δικά σου όπως και του συμπαθέστατου κατά τ' άλλα Νίκου, δυστυχώς συνάγεται το συμπέρασμα πως ούτε καν γνωρίζετε πως λειτουργούν τα παραπάνω συστήματα, ούτε τι κάνει το καθένα και εντούτοις, ΕΣΥ ειδικά, χωρίς να έχεις ΕΠΑΦΗ με τίποτε εξ αυτών, έχεις και άποψη!
Όχι μόνον για σένα τα ηλεκτρονικά είναι κάτι σαν τον κυβερνοχώρο των 80ies, αχανές, μεγάλο, ακατανόητο και ....φλου, όχι μόνον δεν γνωρίζεις τι διάβολο είναι 'ηλεκτρονικό', βγάζεις και... πόρισμα αξιοπιστίας!
Τα 'αναξιόπιστα' ηλεκτρονικά , κινούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σήμερα, ό,τι κινείται στην γη και ό,τι πετάει στον αέρα, όλα τα μαχητικά νέας γενιάς δεν θα πετουσαν καν χωρίς αυτά! Επιπλέον, τα περι βραχυκυκλώματος κλπ κλπ είναι το λιγότερο αστεία, γιατί ηλεκτρονικές μονάδες όπως και αισθητήρες ΑΝ υπήρχε λόγος θα μπορούσες να έχεις περισσότερες της μιας ώστε να έχεις FT (Fault Tolerant) σύστημα ενώ φυσικά, κάθε τέτοιου τύπου συστήματα λειτουργούν με interlocks όπως θα λέγαμε και εμείς οι τον ...πουρέ γνωρίζοντες!Για να καταλάβεις, interlock θα βάλεις πχ στο ESP να μην επεμβαίνει αν ένας αισθητήρας του ABS δεν λειτουργεί σωστά.
Το ακόμη πιο κορυφαίο βέβαια είναι πως θα έκανες και... συντήρηση στα τρανζιστοράκια!Επίσης, πρέπει να καταλάβεις πως είσαι εντελώς μέσος οδηγός, όπως φυσικά και οι περισσότεροι εδώ μέσα. Επιπλέον, οδηγείς ένα μάλλον μέτριο οδηγικά αυτοκίνητο (για το Vectra μιλώ, όχι για τις διάφορες Porsche... ), επομένως, περισσότερο μέσος... δεν γίνεται. Το κακό είναι πως εσύ πιστεύεις πως ΔΕΝ είσαι και τόσο μέσος, πράγμα που καθιστά την χρήση των ηλεκτρονικών για την περίπτωσή σου παραπάνω από επιτακτική.
Oσο για τα φθηνα ειρωνικα σου σχολια, εχουν πλεον καταντησει και γραφικα, εκτος απο ακυρα. Βεβαια ειναι λογικο, καποιος
ημιμαθης στην πραξη, σαν και εσενα, (κατι που εχω ξαναπει δεν ειναι καθολου κακο/ντροπη, παρα μονο αν ειρωνευεσαι και
δειχνεις...υπερανω, σε θεματα που ακριβως δεν ξερεις/δεν εχεις κανει τιποτε...) που δεν γνωριζει βασικες αντιδρασεις-συμπεριφορα αυτοκινητου στο οριο, να θεωρει οτι με το ESP παντα on, θα σωθει ο κοσμος, και οτι, η επιλογη στην θεση off, αντιστοιχει με το να παιζει ενα παιδακι με το ρευμα, λες και τις προηγουμενες δεκαετιες ειχαμε standard, και μαλιστα ΜΗ απενεργοποιουμενο ESP...Εξαιρετικά άκυρα τι να σου πω. Όλοι αυτοί που σου λένε πάνω κάτω τα ίδια με μένα είναι επίσης άκυροι, ενώ το μισό φόρουμ που γελάει κάτω από τα μουστάκια του είναι γραφικό και ημιμαθές!
Το συμπερασμα πως δεν γνωρίζω από συμπεριφορά στο όριο, πώς ακριβώς βγαίνει; Επειδή δεν έχω δημοσιεύσει βιντεάκια από Πάρνηθα ή από drifting;
Ας αφήσουμε στην κρίση του... κοινού ποιος ξέρει τι και πως, να είσαι σίγουρος πάντως πως αυτά που χρειάζεται να ξέρω για να σου πω πως γράφεις ...καμαρωτές, τις οποίες μάλλον διάβασες σε περιοδικά, τα... ξέρω!Στις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχαμε ούτε ABS , αλλά δεν βλέπω κάποιον να θέλει να το απενεργοποιήσει. Ε, ό,τι ισχύει για το ABS , θα έπρεπε να ισχύει και για τα υπόλοιπα, μπας και σωθεί κάνας άνθρωπος. Και όσο πιο πολύ βλέπω ανθρώπους με απόψεις σαν τις δικές σου, τόσο πιο πολύ πείθομαι πως είναι ΛΑΘΟΣ να απενεργοποιούνται.
Ειδικά σε αμαξάκια σαν το Polo και το Scirocco, που θα τα πάρουν και πολύ καϋλωμένοι πιτσιρικάδες (ή και μεγαλύτεροι...) .
Για αυτο λοιπον παντα ON, MONO για εσενα, αλλα μαζι με αυτο, θα πρεπει να εφευρεθει και καποιος αισθητηρας που να αποτρεπει ανθρωπους σαν και εσενα να κοιτανε ολη την ωρα το ωραιο φυλο, την ωρα που χαζευουν/οδηγουν, γιατι και αυτο
προκαλει ατυχηματα, οχι σε εσενα μονο, αλλα ειδικα στους ατυχους που θα βρεθουν πισω σου...Καταρχάς, εγώ δεν κοιτάζω τα γκομενάκια, είμαι υπεράνω, ΑΥΤΕΣ με κοιτάζουν!
Για να σου εξηγήσω την διαδικασία, πάω αργά δίπλα τους και μόλις τσιμπήσουν, ΤΣΟΥΥΥΥΥΠΠΠ το πιάνω το γκομενάκι φρέσκο και σπαρταριστό και το ρίχνω στο πίσω κάθισμα. Φυσικά, στην όλη διαδικασία το ESP το έχω πάντα ΟΝ, γιατί τα γκομενάκια φοβούνται τους χεράδες, στο λέω να το ξέρεις!
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
κοίτα, αν είναι να υπάρχει θέμα, εγώ αναλαμβάνω συντήρηση CPU, controllers κλπ 100€ το κομμάτι [είναι μεγάλη η ευθύνη, οι απαιτούμενες γνώσεις, ο εξοπλισμός...]Μπορούμε και να συνεταιριστούμε φυσικά... Να το κάνουμε οργανωμένα, πόσους μηχανικούς να χρειάζεται αυτή η δουλειά άραγε;
Μήπως ν' αρχίσω να μαζεύω βιογραφικά;Σε premium 150€, σε ζμπορ 200€
Η BMW μου σε ποια κατηγορία ανήκει; Να ξέρω τι θα λέω και στα γκομενάκια , όχι τίποτις άλλο...
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Σε τσαρούχωμα φρένου αλλάζει όλη δυναμική ισορροπία του συστήματος που λέγεται αυτοκίνητο. Μάζες, δυνάμεις the whole pack πως είναι δυνατόν ΜΗΝ αποσταθεροποιείται.
Εξαρτάται από πάαααρα πολλά πράγματα.
Αν έχεις στριμμένο τιμόνι, αν δεν έχεις, αν τσαρουχώσεις το φρένο και το αφήσεις, αν το κρατήσεις πατημένο, αν γλιστράει το οδόστρωμα...και άλλα πολλά.
Αν χαθεί η ισορροπία του αυτοκινήτου και η ταχύτητα είναι μεγάλη δεν το μαζεύει κανένα μα κανένα ESP.
τί λέτε ρε
το πρώτο πράγμα που μας έδειξαν στο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης ήταν αυτό, νερά μέσα στη στροφή (διαφορετική πρόσφηση ανά τροχό).
Τα αποτελέσματα ακόμα και με μικρές ταχύτητες ήταν αποκαλυπτικά. Τα αμάξια χωρίς ΕSP αγόραζαν το απέναντι οικόπεδο -
Η αλήθεια είναι πάντως ότι σήμερα ακούς περισσότερο για χαλασμένα ηλεκτρονικά και εγκεφάλους παρά μηχανές και διαφορικά... Έχω και περίπτωση γνωστού όπου το ESP της SLK 350 βγήκε οff (σφάλμα εγκεφάλου) από μόνο του και έφερε σβουρίδι σε κεντρική αρτυρία της πόλης, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει πουθενά... Βέβαια είναι μεγάλος εκδοροσφαγέας πίσω από το τιμόνι οπότε σίγουρα άγρια!
-
Αυτό με το ατύχημα λόγω βλάβης του ESP φαίνεται πολύ αληθοφανές. Ελπίζω τουλάχιστον να άνοιξαν οι αερόσακοι
VW Polo GTI (2010)