-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Εγώ προσωπικά πιστεύω πως είναι πρόοδος τα 200 άλογα που χθές αποτελούσαν ιδιότητα μόνο υπερ-αυτοκινήτων να είναι σήμερα χαρακτηριστικό ακόμα και αυτοκινήτων πόλης. Άλλωστε τα υπερ-αυτοκίνητα σήμερα έχουν επιδόσεις που είναι εξωπραγματικές και παράλληλα έχουν παρόμοια αν όχι πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία χρήσης. Νομίζω όλα συνοψίζονται στο κλασσικό βίντεο από το 5th gear:
Το CZT ίσως να μην είναι τόσο διασκεδαστικό όμως παραμένει γρηγορότερο και μακράν πιο ευκολο-οδήγητο. Αν συμπεριλάβει κανείς τον ρόλο του αυτό είναι σίγουρα πρόοδος και όποιος θέλει και 'αίσθηση' κλπ η αγορά διαθέτει τα ανάλογα μοντέλα.Αναμφισβήτητα τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πιο αποτελεσματικά σε επιδόσεις και πιο ασφαλή (με την έννοια του ότι αν κοπανήσεις σε ένα ντουβάρι έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσεις αλλά και λόγω της ηλικίας και των καταπονήσεων του παλιού).
Δεν μπορώ, ωστόσο, να θεωρήσω πρόοδο το γεγονός ότι για να ευχαριστηθώ οδήγηση πρέπει να ταϊζω 200 άλογα, τα οποία δε μου χαρίζουν και την ίδια χαρά με τα γηραιότερα μουλάρια... μιλάω σα νορμάλ οδηγός με εντελώς οδηγοκεντρικά κριτήρια, χωρίς χρονόμετρα και απόλυτους χρόνους και σε συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας (άντε λίγο πιο ελεύθερα), ενώ από την άλλη η άγνοια κινδύνου που αποκτώ (δεν έχω αίσθηση του δρόμου, από την απίστευτη ηχομόνωση δεν ακούω καν τι υπάρχει γύρω μου!!!) μου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να υπερεκτιμήσω τις ικανότητές μου σαν οδηγός.Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το 205 ραλύ των 103 ίππων με το 207 των 1854...
Υπάρχουν σαφώς παραδείγματα που η μανατζερία είχε ρεπό και βγήκαν κάποια αριστουργήματα όμως στις οικονομικότερες κατηγορίες δυστυχώς τα αυτοκίνητα έγιναν πολύ γρηγορότερα σε επιδόσεις αλλά σαφέστατα πιο βαρετά.
Επαναδιατυπώνω λοιπόν το ερώτημα και λέω, τι ακριβώς χαρακτηρίζει 'αποτελεσματικό' ένα σπορ αυτοκίνητο δρόμου, οι επιδόσεις σα νούμερα ή η αίσθηση του οδηγού; -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Επαναδιατυπώνω λοιπόν το ερώτημα και λέω, τι ακριβώς χαρακτηρίζει 'αποτελεσματικό' ένα σπορ αυτοκίνητο δρόμου, οι επιδόσεις σα νούμερα ή η αίσθηση του οδηγού;
Αν το ζητούμενο αποτέλεσμα δεν είναι οι ...χρόνοι (που σε κανένα αυτοκίνητο παραγωγής δεν θα έπρεπε να είναι προφανώς...), τότε το 'αποτελεσματικό'---> οδηγική απόλαυση, και αυτή, είναι ανεξάρτητη των απόλυτων χρόνων.
Γι' αυτό και ένα ελαφρύ αμαξάκι ακόμη και με λίγα άλογα, είναι συνήθως πιο διασκεδαστικό από οποιοδήποτε μαστόδοντο.
-
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το 205 ραλύ των 103 ίππων με το 207 των 1854...
Tα δύο αυτά αυτοκίνητα έχουν παραπλήσια αναλογία κιλών ανά ίππο.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Επαναδιατυπώνω λοιπόν το ερώτημα και λέω, τι ακριβώς χαρακτηρίζει 'αποτελεσματικό' ένα σπορ αυτοκίνητο δρόμου, οι επιδόσεις σα νούμερα ή η αίσθηση του οδηγού;
Σαφως και το πρωτο, σε συνδυασμο, με την φιλικοτητα/ευκολια χρησης, και αυτος ειναι ο κυριοτερος στοχος (δυστυχως)
των περισσοτερων αυτοκινητοβιομηχανιων.
Η αισθηση του οδηγου, μοιραια, και κυριως για λογους αυξημενου κοστους, και οχι αμεσης προτεραιοτητας, οπως οι παραπανω που αναφερω, περναει σε δευτερη μοιρα, και μονο παραδοσιακοι κατασκευαστες των οποιων το Brand name
εχει αμεση σχεση με την οδηγοκεντρικη οδηγηση (πχ βλεπε Bmw) , το λαμβανουν υποψιν σοβαρα, και προσπαθουν να το μεταφερουν στα νεα μοντελα, οσο και αν γινονται βαρυτερα, μεγαλυτερα, κτλ... -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Κοίτα, δεν θα... έκοβα και το χέρι μου, αλλά επειδή το έχω δοκιμάσει το αυτοκίνητο σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά (Παπανδρέου και Λεωφ. Ιωνίας, Άλιμος ), πολλές φορές που φρέναρα άτσαλα με την BMW, με πήγαινε 'τσουλώντας' μερικά μέτρα παραπάνω απ' όσο θα πήγαινε με ηπιότερο και σωστότερο φρενάρισμα (άνευ τσαρουχιού δηλαδή... ). Ειδικά η Lancia, πραγματικά σε ταχύτητες πόλης (
Δεν ξέρω αν φταίω εγώ ή φταίει η διαφορά βάρους ή το ότι μιλάω για δύο αρκετά διαφορετικά αυτοκινητα. Πραγματικά όμως, νομίζω πως σε συγκεκριμένου τύπου οδόστρωμα τουλάχιστον, ίσως το ABS να λειτουργεί μη βέλτιστα.Μπορεί να είναι η αίσθησή μου; Μπορεί, δεν θα το απέκλεια. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα προτιμούσα ένα καλό ABS , παρά την μη ύπαρξή του. Ακόμη κι αν ισχύει η παρατήρησή μου.
Και εγω την ιδια αισθηση εχω και βασικα ειμαι πεπεισμενος οτι ισχυει, στην πόλη με το παλιο μου αυτοκινητο χωρις abs κτλ ενιωθα πιο σιγουρος στα φρεναρισματα πανικου.. Τωρα με το abs σε γυαλι δρομο σε αποτομο φρεναρισμα με κατω απο 30-40χλμ νιωθω σα να μη σταματαει με τιποτα.. Κατι που με ενα απλο μηχανικο φρενο σιγουρα δε θα συνεβαινε..
-
Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε κάποιο τεστ σε ελληνικές συνθήκες για αυτή μας την πεποίθηση. Δεν είναι δύσκολο κύριοι των 4Τ.
-
Αν θεωρήσουμε το φρενάρισμα σε πάγο ως αντιπροσωπευτικό δείγμα ελληνικής ασφάλτου ( ), το ABS πλεονεκτεί σύμφωνα με τους κατασκευαστές...
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε κάποιο τεστ σε ελληνικές συνθήκες για αυτή μας την πεποίθηση. Δεν είναι δύσκολο κύριοι των 4Τ.Έχουν γίνει τέτοια τεστ, ειδικά πριν αρκετά χρόνια που το ABS ήταν ακόμα καινούριο και σχετικά εξωτικό αξεσουάρ. Φυσικά όλα επιβεβαίωναν αυτό που έγραψα. Εφόσον λειτουργεί σωστά ένα αυτοκίνητο με ABS σταματά πάντα σε μικρότερη απόσταση. Όσο πιο ολισθηρό το οδόστρωμα, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος με ABS. Η αίσθηση που δίνει στον οδηγό είναι πολλές φορές το ανάποδο βέβαια.
Επίσης κάτι που πλέον θεωρείται λογικά προφανές αλλά παλαιότερα δημιουργούσε προβλήματα. Πολλοί οδηγοί τρόμαζαν όταν έμπαινε σε λειτουργία το ABS (ειδικά τα παλαιότερα που έτρεμαν πολύ) και ελλάτωναν την πίεση στο πεντάλ. Κανονικά με ABS πρέπει να τα τσαρουχώνεις κανονικότατα τα φρένα.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε κάποιο τεστ σε ελληνικές συνθήκες για αυτή μας την πεποίθηση. Δεν είναι δύσκολο κύριοι των 4Τ.
Έχουν γίνει τέτοια τεστ, ειδικά πριν αρκετά χρόνια που το ABS ήταν ακόμα καινούριο και σχετικά εξωτικό αξεσουάρ. Φυσικά όλα επιβεβαίωναν αυτό που έγραψα. Εφόσον λειτουργεί σωστά ένα αυτοκίνητο με ABS σταματά πάντα σε μικρότερη απόσταση. Όσο πιο ολισθηρό το οδόστρωμα, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος με ABS. Η αίσθηση που δίνει στον οδηγό είναι πολλές φορές το ανάποδο βέβαια.
Επίσης κάτι που πλέον θεωρείται λογικά προφανές αλλά παλαιότερα δημιουργούσε προβλήματα. Πολλοί οδηγοί τρόμαζαν όταν έμπαινε σε λειτουργία το ABS (ειδικά τα παλαιότερα που έτρεμαν πολύ) και ελλάτωναν την πίεση στο πεντάλ. Κανονικά με ABS πρέπει να τα τσαρουχώνεις κανονικότατα τα φρένα.
+1 Στα bold. Να προσθεσω επισης (μου εχει τυχει, εχω 'φυγει' σε γλυστερο, φρεναρωντας με ABS, και ειχα και εγω την ιδια απορια, δλδ οτι ΧΩΡΙΣ ABS θα ηλεγχα καλυτερα το φρεναρισμα μου σε γλυστερο, συμφωνα με τις προηγουμενες εμπειριες μου και αυτοκινητο φυσικα που δεν το ειχε, αλλα τελικα ειναι λαθος...), οτι ο συνδυασμος του να μην πατησουμε τσαρουχι το πενταλ, μαζι με μετρια-καταπονημενα λαστιχα, ισοδυναμει με ΚΑΚΙΣΤΟ αποτελεσμα φρεναρισματος, παρομοιο ενδεχομενως με απελπιδες προσπαθειες που θα εκανε καποιος με αυτοκινητο χωρις ABS, απλα ο τελευταιος, αισθανεται περισσοτερο το ζυγισμα του φρεναρισματος (κατα την λειτουργια ενεργοποιηση του ABS οσο να ναι χανεται λιγο η αισθηση της ακριβειας του φρεναρισματος), και κατα συνεπεια νομιζει οτι φρεναρει καλυτερα, ενω στην ουσια, απλα ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ την προσπαθεια που κανει σε αυτο.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Έχουν γίνει τέτοια τεστ, ειδικά πριν αρκετά χρόνια που το ABS ήταν ακόμα καινούριο και σχετικά εξωτικό αξεσουάρ. Φυσικά όλα επιβεβαίωναν αυτό που έγραψα.
Το φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώνεται, η λογική έτσι λέει. Τα τεστ που έχουν γίνει ήταν ελληνικά;
Είχαν πει σε κάποια φάση ότι το ABS θα έχανε την ανάδραση στο πεντάλ, ακριβώς για αυτόν το λόγο. Ο αντίλογος έλεγε ότι η ανάδραση πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται, παρ'ότι μπορεί να εξαλειφθεί, για να ξέρει ο οδηγός ότι φρενάρει με πρόβλημα πρόσφυσης.
-
Οι 4Τ είχαν κάνει σίγουρα, τώρα πότε και που πρέπει να γίνει ανασκαφή εις βάθος για να το βρώ.
Για την ανάδραση, στην πράξη όσο πιο σύγχρονο είναι το σύστημα, τόσο πιο μεγάλη η συχνότητα που ανοιγοκλεινει το κύκλωμα και τόσο μικρότερη η ενόχληση στον οδηγό. Πχ ABS σε twingo πρώτης γενιάς, όταν έμπαινε σε λειτουργία χτυπιότανε όλο το αυτοκίνητο, σε ένα σύγχρονο μοντέλο, πχ ένα Golf η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Αν κάποιος έχει εξοικειωθεί δεν νομίζω πως συνιστά πρόβλημα και πλέον η πλειοψηφία των αυτοκινήτων έχει ABS.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Οι 4Τ είχαν κάνει σίγουρα, τώρα πότε και που πρέπει να γίνει ανασκαφή εις βάθος για να το βρώ.Για την ανάδραση, στην πράξη όσο πιο σύγχρονο είναι το σύστημα, τόσο πιο μεγάλη η συχνότητα που ανοιγοκλεινει το κύκλωμα και τόσο μικρότερη η ενόχληση στον οδηγό. Πχ ABS σε twingo πρώτης γενιάς, όταν έμπαινε σε λειτουργία χτυπιότανε όλο το αυτοκίνητο, σε ένα σύγχρονο μοντέλο, πχ ένα Golf η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Αν κάποιος έχει εξοικειωθεί δεν νομίζω πως συνιστά πρόβλημα και πλέον η πλειοψηφία των αυτοκινήτων έχει ABS.
συμφωνω απολυτα...στα συνχρονα αυτοκινητα δεν σε πολυενοχλει το abs δεν θα σξεχασω σε ενα μαξι θειου απο τα πρωτα γερμανικα με abs που πατησα φρενο και απο το τρανταγμα η μανα μου νομιζε οτι τρακαραμε...για να μην πω για το ποσο ευκολα εμπαινε αν το παταγες λιγο παραπανω, σε σημειο να σου σπαει τα νευρα
-
-
Δεν το τερμάτισε.
-
τελικά αξίζει το αμαξάκι?
τι λέει το forum σαν πόρισμα. -
ελπιζω να μας πει ο Κρους
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
ελπιζω να μας πει ο ΚρουςΑν αξίζει ε;
Αντικειμενικά, δεν του λείπει τίποτα. Με 20 χιλιάρικα, όλα στο πακέτο
Μπορείς να κινηθείς ταχύτατα στην πλειοψηφία των διαδρομών, και μάλιστα πολύ οικονομικά, αν αφήσεις το πρόγραμμα D να κάνει τις αλλαγές για σένα. Το αυτοκίνητο είναι 'μικρό Golf', με όλα τα καλά που συνεπάγεται αυτό. Καλοφτιαγμένο (μπήκα σήμερα σε πιο καινούριο απλό A1 1.4 TFSI και τρίζει σα σκουριασμένος μεντεσές ), μάλλον άνετο, τιμόνι στα γνωστά πρότυπα της VW (για όποιον δεν ενοχλείται από το ελαφρύ του πράγματος, όλα καλά δηλαδή), φρένα υπεράνω κριτικής, κι αν έχεις και κανένα πιτσιρίκι δε θα πει όχι (παίζει και 5θυρο).Υποθέτω ότι προτιμάς να μιλήσω υποκειμενικά, πάντως
Πάμε υποκειμενικά, λοιπόν: το DSG είναι μάλλον το καλύτερο κιβώτιο στον κόσμο (sic). Me, den goustarei DSG. ΔΕΝ, ρε παιδί μου, δεν. Με αναγκάζει και οδηγώ νευρικά εκεί που δε χρειάζεται. Με ΣΤΑΘΕΡΟ γκάζι, στο D σε πάει με... 1.100+ σ.α.λ. ( ), στο S σε πάει με 4.000+... ενδιάμεσα δεν έχει, ρε λεβέντες;
Μου κατεβάζει ένα σωρό σχέσεις ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ MANUAL, στέλνοντας το άμοιρο μοτέρ στον κόφτη, αν κάνω το λάθος και πατήσω τέρμα γκάζι θέλοντας να εκμεταλλευτώ τη ροπή (το πιο αυτονόητο πράγμα του κόσμου, σε ένα τούρμπο μοτέρ δηλαδή). ΘΕΛΩ τέρμα γκάζι και 3.000 σ.α.λ. ρε γερμαναράδες, πολλά ζητάω;
Από την άλλη, ο χειροκίνητος θα ζηλέψει την θεόμακρη 7η στο ταξίδι.
Μετά, είναι και το ESP που σου κόβει τη χαρά, σε ένα αυτοκίνητο που ονομάζεται GTi έτσι; Και που, σημειωτέον, έχει όλα τα προσόντα να πάει αέρα χωρίς ηλεκτρονικά. Ευτυχώς αυτό μάλλον αλλάζει το 2012 (φουλ απενεργοποιούμενα έρχονται, λέει).
Το μοτέρ οργώνει, ναι. Έχει γκάζι πολύ, ναι, και μέχρι ψηλά μάλιστα (αυτή είναι η διαφορά του από το Ibiza FR των 150, ας πούμε). Αλλά πουθενά, μα πουθενά εκτός από καμιά ευθειάρα (και δεδομένων των ηλεκτρονικών, του συμβατικού γενικά στησίματος κλπ.) δεν θα πας πιο γρήγορα από ότι με το...
.
.
.
.
.
.
.
Polo 1.2 TSI
Χωρίς DSG ή με DSG. ΜΕ το κιβώτιο, κάνει 3 χιλιάρικα κάτω. Χωρίς, 4+. Ε, θέλει πολλή κουβέντα; -
πρώτο που με χάλασε είναι οτι έρχεται με 40αρι προφιλ λάστιχο. έτσι λέει στο site.
σηκώνει τουλάχιστον 45 αρι ο θόλος? προσωπικά εγώ νομίζω οτι για τους ελληνικούς δρόμους το 50αρι είναι το ιδανικό.οτιδήποτε λιγότερο θα σε στείλει αργά η γρήγορα για ίσιωμα/επισκευή ζάντας.Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Μου κατεβάζει ένα σωρό σχέσεις ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ MANUAL, στέλνοντας το άμοιρο μοτέρ στον κόφτη, αν κάνω το λάθος και πατήσω τέρμα γκάζι θέλοντας να εκμεταλλευτώ τη ροπή (το πιο αυτονόητο πράγμα του κόσμου, σε ένα τούρμπο μοτέρ δηλαδή). ΘΕΛΩ τέρμα γκάζι και 3.000 σ.α.λ. ρε γερμαναράδες, πολλά ζητάω;
με χτυπάς στο αδύνατο μου σημείο για αυτόματα παντός είδους.
θέλω να κάνω μια προσπέραση στο D, και μόλις πατήσω κατεβάζει 2-3 σχέσεις και το αυτοκίνητο κοφτιάζει σαν υστερική γειτόνισσα-φάση. νόμιζα οτι δεν έχει τέτοια προβλήματα το dsg, τώρα μου λες οτι όχι μόνο έχει αλλά έχει και στο manual mode?!!!απο την άλλη στα χαρτιά το αυτοκινητάκι φαίνεται κρυφό διαμαντάκι. 0-100 όσο ο μεγάλος αδελφός. ροπή 250Νm μόλις 30 λιγότερα απο Golf Gti
7ταχυτο DSG(εξακολουθώ να το θεωρώ το μεγάλο συγκριτικό + του group)
5θ! (μεγάλο + ΙΜΗΟ)
τιμή γύρω στα 2500 κάτω απο όλη την ΕΕ αυτή τη στιγμή.
1400κκ, 139 ευρώ τέλη με βάση τη τρέχουσα νομοθεσία.
συγκρατημένη εμφάνιση. -
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο σε όλα όσα ανέφερες Krusenstern, από την αντικειμενική μέχρι και την υποκειμενική σου (μάλλον λογική σκέψη) κριτική!
Κάτι εγκυκλοπαιδικό να ρωτήσω, αν το dsg του έχει launch control γιατί ένας φίλος μου μου τα έχει κάνει κορδόνια(τα νεύρα ντε) με το 'θαύμα' του dsg...
-
Ο χρήστης pl1987 έγραψε:
Κάτι εγκυκλοπαιδικό να ρωτήσω, αν το dsg του έχει launch control γιατί ένας φίλος μου μου τα έχει κάνει κορδόνια(τα νεύρα ντε) με το 'θαύμα' του dsg...'Επισήμως', δεν πρέπει να έχει
Ανεπίσημα, αν πατήσεις φρένο με το αριστερό και τέρμα γκάζι με το δεξί, μπορείς να το ξεγελάσεις για λίγο (κλάσματα του δλ.) και να ανεβάσει στροφές, ώστε να φύγει με το 'σωστό' σπινάρισμα. Έτσι προσπαθούμε να μετράμε στους 4Τ 0-1000 μ., αλλά μόνο στην καλή άσφαλτο της ευθείας των μετρήσεων.Δυστυχώς, αν δε σου πετύχει σωστά με την πρώτη, τη δεύτερη φορά δεν πρόκειται να το ξεγελάσεις εύκολα... άτιμη τεχνολογία
Σε 'κανονικό' ελληνικό δρόμο (λάσπη δηλαδή...) πάντως, το σπινάρισμα θα είναι υπερβολικό (συχνά περνάει και στη 2η σχέση).
VW Polo GTI (2010)