-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Ανδρώθηκα αυτοκινητικά με αυτοκίνητα 34 (Visa) έως 78 (Sud ti) ίππων σε μιά εποχή που τα ηλεκτρονικά δεν υπήρχαν.Μάθαμε τις μούρες ,τις κολιές , τα χειρόφρενα με μικρές ή μεγαλύτερες αλλά ανώδυνες αγορές αγροτεμαχίων ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες αφού οι ταχύτητες που μπορούσαμε να αναπτύξουμε από στροφή σε στροφή ήταν ανάλογη των τεραστίων ιπποδυνάμεων .Τις εξωπραγματικές επιδόσεις για την εποχή (0-100 κάτω από 8'' και τελική πάνω από 200χλμ) τις έβρισκες μόνο στα supercars της εποχής.Μιά Ferrari 208 GTB Turbo είχε 0-100 οριακά κάτω από 8.0''. Το όνειρο του καθενός εκείνης της εποχής αλλά πραγματοποιήσιμο μόνο από φραγκάτους ήταν ένα Golf Gti το οποίο είχε την εξωπραγματική δύναμη γιά την εποχή των 110 ίππων .Τα δύο από τα τρία Gti γνωστών καταστραφήκανε από έξοδο και ανατροπή αντιστοίχως ευτυχώς μόνο με μικροτραυματισμούς.Αργότερα εμφανίστηκαν στην αγορά δυνατότερα και γρηγορότερα αυτοκίνητα από το Gti όπως διάφορα Civic Vtec ,Peugeot Rally,Uno Turbo κ.α. Ολα αυτά ήταν η χαρά των λαμαρινάδων.Οι καλύτεροί τους πελάτες.Φυσικά κανένα από αυτά δεν είχε ηλεκτρονικά βοηθήματα.Δεν μπορώ να μην θυμηθώ το υπέροχο Mazda Rx-7 με τα δύο τούρμπο και τους 255 ίππους αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω και αυτούς που σκοτωθήκανε με αυτό το αυτοκίνητο.Και ήταν αρκετοί δυστυχώς.Θυμάμαι έκανε 0-100 γύρω στα 6.0'' και είχε τελική περίπου 250 χλμ.Επιδόσεις είχε ,χέρια ανάλογα ή μάλλον μυαλό δεν υπήρχε γιά τέτοιες επιδόσεις.Ούτε αυτό είχε ηλεκτρονικά βοηθήματα.
Ας αναφερθούμε στο θέμα του τόπικ που είναι το Polo Gti .Εχετε αναλογισθεί τι επιδόσεις έχει ? Είναι γρηγορότερο από supercar της δεκαετίας του 80.Αυτά τα αυτοκίνητα τότε τα αγόραζαν ελάχιστοι και προφανώς άτομα που είχαν εμπειρία και από άλλα αυτοκίνητα στο παρελθόν.
Σήμερα ο κάθε πιτσιρικάς μπορεί να βρεθεί πίσω από ένα τέτοιο αυτοκίνητο με μηδενική εμπειρία με επιδόσεις μακράν καλύτερες από μιά Ferrai 208 ή 308 .Εκεί πλέον βρίσκεται ο προστάτης Αη Ηλεκτρονικός που φροντίζει έως έναν βαθμό να γυρίσει ο πιτσιρικάς μας σώος στο σπίτι.
Και εγώ με το τέρας που οδηγάω (0-100 κάτω από 4.0'') σαν τέτοιος πιτσιρικάς είμαι και ευτυχώς ο Αη Ηλεκτρονικός έβαλε αρκετές φορές το χεράκι του (δεν τον κλέινω ποτέ αν και μου δίνεται αυτή η δυνατότητα) για να γυρίσω πίσω με το αυτοκίνητο και την αφεντιά μου σε ένα κομμάτι.
Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν χεράδες αλλά τι ποσοστό είναι αυτοί? 2,3,4 ή 5% ? Οι εταιρίες κοιτάνε να φτιάξουν ένα προιόν που να είναι το καταλληλότερο γιά το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.Πιστεύω ότι τα απενεργοποιούμενα ολικώς συστήματα θα εκλείψουν στο μέλλον διότι έχει αποδειχθεί ότι σε πολλά τροχαία που συνέβησαν οι οδηγοί τα είχαν απενεργοποιήσει ''για να παίξουν''.
Πάντως έχω διαπιστώσει και έχω διαβάσει ότι με τα ηλεκρονικά στο ''on'' τα σύγχρονα αυτοκίνητα πηγαίνουν σαφώς γρηγορότερα απ ότι στο off....όπως πολλάκις έχω αναφέρει, ο περισσότερος κόσμος εδώ μέσα δεν έχει ιδέα...
τι παιδεύεσαι λοιπόν?
εννοείται ότι το Πολάκι παραείναι δυνατό, ιδιαίτερα αν συμπεριλάβει κανείς το αγοραστικό κοινό στο οποίο καταλήγει και όχι απαραίτητα απευθύνεται...
τα συστήματα πρόσφησης έχουν όρια, αυτά του αυτοκινήτου... παλιά καλούμασταν ως οδηγοί να τα ανακαλύψουμε με κίνδυνο τη ζωή μας, τώρα με φλασάρισμα του ESP στα πιο γρήγορα αυτοκίνητα. Στα δε 'μη - σπορτ' μοντέλα, βρίσκει κανείς τα όρια των συστημάτων αυτών, πριν τα όρια του αυτοκινήτου, αφού είναι ένα κλικ πιο ευαίσθητα σε αυτή την εφαρμογή τους.
Τα μερικώς απενεργοποιούμενα ESP προσφέρουν μια καλύτερη 'θέα' των ορίων του εκάστοτε σπορ αυτοκινήτου αλλά και πάλι αν μαλακοτραβήξεις, σε μαλακομαζεύει... στα καλύτερα των περιπτώσεων αφήνει και μερική αποσταθεροποίηση του αμαξόματος...
κατά κανόνα πάντως το ESP βοηθάει, ιδιαίτερα αυτούς που πιστεύουν ότι πάνε πιο γρήγορα με ESP παρά Off που σημαίνει ότι είναι [πιο] άγαρμποι οδηγοί πιθανότατα και πλησιάζουν τα όρια με 'ασχημο' τρόπο... υπάρχουν άλλοι οδηγοί που με το ESP αναμένο δεν το βλέπουν να φλασάρει, κι όταν σβήσει πάνε και πιο γρήγορα σε συγκεκριμένες εκδόσεις αυτοκινήτων...
Τέλος εγώ ψηφίζω υπέρ της εξέλιξης, εφόσον λοιπόν είναι δυο σταδίων απενεργοποίησης και αρκετά σπορ προγραμματισμένα τα ηλεκτρονικά καλούδια τα θέλω!
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Στις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχαμε ούτε ABS , αλλά δεν βλέπω κάποιον να θέλει να το απενεργοποιήσει.
Εγώ θέλω!
-
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Στις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχαμε ούτε ABS , αλλά δεν βλέπω κάποιον να θέλει να το απενεργοποιήσει.
Εγώ θέλω!
γιατι?
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
Εγώ θέλω!
γιατι?
Μην τσιμπας ρε συ.
Απλά το δικό μου λόγω ηλικίας δεν έχει.
-
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Εγώ θέλω!
γιατι?
Μην τσιμπας ρε συ.
όχι, πραγματικά νόμισα προς στιγμήν ότι έχεις βρει κάτι καλό στο δικό σου κι ήμουν περίεργος να μάθω... άμα δεν έχει καθόλου όμως τι να συζητάμε...
εγώ πάντως την πρώτη εποχή του ABS ειλικρινά πίστευα ότι ΔΕΝ το ήθελα... μετά εξελίχθηκε και με ξεπέρασε και το πόδι μου έγινε τσαρούχι... όταν έτρεξα κατάλαβα πάλι ότι πρέπει να κάνω modulate το φρενάρισμα και έτσι έμαθα ξανά από την αρχή, ιδιαίτερα σε απαιτητικά κομμάτια ή πίστα...
-
Εγώ θέλω!
γιατι?
Μην τσιμπας ρε συ.
όχι, πραγματικά νόμισα προς στιγμήν ότι έχεις βρει κάτι καλό στο δικό σου κι ήμουν περίεργος να μάθω... άμα δεν έχει καθόλου όμως τι να συζητάμε...
εγώ πάντως την πρώτη εποχή του ABS ειλικρινά πίστευα ότι ΔΕΝ το ήθελα... μετά εξελίχθηκε και με ξεπέρασε και το πόδι μου έγινε τσαρούχι... όταν έτρεξα κατάλαβα πάλι ότι πρέπει να κάνω modulate το φρενάρισμα και έτσι έμαθα ξανά από την αρχή, ιδιαίτερα σε απαιτητικά κομμάτια ή πίστα...
Για το ABS:
-Έχω δύο αυτοκίνητα:- Lancia Y με φρένα από Punto GT εμπρός (αεριζόμενα)-πίσω με σωληνάκια υψηλής και χωρίς ABS.
- BMW 120i με 6πιστονα Brembo εμπρός (BMW performance) , πίσω τα μαμά (απλές , όχι αεριζόμενες δισκόπλακες και μονοπίστονη δαγκάνα), χωρίς σωληνάκια υψηλής (προς το παρόν, τα έχω αγοράσει, δεν τα έχω τοποθετήσει ).
Ενώ λοιπόν στις υψηλές ταχύτητες, απλά δεν υπάρχει επαφή (παρόλο που η Lancia ζυγίζει και μισό τόνο λιγότερο! ), όταν φρενάρεις με πολύ λίγα χιλιόμετρα, ΑΝ μπει το ABS, ΣΙΓΟΥΡΑ αυξάνεται η απόσταση ακινητοποίησης στην BMW, παρόλες τις... προδιαγραφές των φρένων.
Θα έστεκε λοιπόν να θέλω να απενεργοποιείται το ABS (άσχετα αν λόγω ηλεκτρονικού κατανεμητή δεν γίνεται πλέον...); ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ΟΧΙ, γιατί απλούστατα, μπορεί 1 στις 10 να φρέναρα καλύτερα χωρίς, αλλά 9 στις 10 φρενάρω καλύτερα ΜΕ το ABS.
ΤΟ ΙΔΙΟ ακριβώς ισχύει και για τα πιο έξυπνα (και ακόμη πιο χρήσιμα να προσθέσω...) ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως το ESP. Μόνο το χαζό -Antispin θα έπρεπε να έχει απενεργοποίηση ή καλύτερα snow mode γιατί πραγματικά στο χιόνι με το Antispin επάνω δεν κουνιέσαι βήμα!
-
xωρίς σωληνάκια υψηλής (προς το παρόν, τα έχω αγοράσει, δεν τα έχω τοποθετήσειΕγώ ήδη νιώθω πιο άμεσο το πεντάλ από τη στιγμή που τα αγόρασες.
Για αυτό με τις μικρές ταχύτητες και το ABS, είναι μετρημένο κάπως/κάπου ή έχετε απλώς την αίσθηση; Και εγώ το ίδιο νιώθω, αλλά η λογική λέει ότι το σύρσιμο με μπλοκαρισμένο τροχό δεν είναι απαραίτητο να είναι καλύτερο από το άσε-πάτα του ABS.
-
Ενώ λοιπόν στις υψηλές ταχύτητες, απλά δεν υπάρχει επαφή (παρόλο που η Lancia ζυγίζει και μισό τόνο λιγότερο! ), όταν φρενάρεις με πολύ λίγα χιλιόμετρα, ΑΝ μπει το ABS, ΣΙΓΟΥΡΑ αυξάνεται η απόσταση ακινητοποίησης στην BMW, παρόλες τις... προδιαγραφές των φρένων.Προσωπικά το θεωρώ απίθανο να αυξάνεται η απόσταση, ΣΙΓΟΥΡΑ σου φάινεται πως την αυξάνει, στην πράξη όλα τα τεστ και μετρήσεις δείχνουν το ανάποδο, εκτός αν έχει πρόβλημα το συγκεκριμένο ABS ή έχεις κάνει μετατροπή και δεν είναι ρυθμισμένο σωστά.
-
Εγώ θέλω!
γιατι?
....
...
....το χαζό -Antispin θα έπρεπε να έχει απενεργοποίηση ή καλύτερα snow mode γιατί πραγματικά στο χιόνι με το Antispin επάνω δεν κουνιέσαι βήμα!
όλα τα φρέσκα μπροστοκίνητα βγάζουν κατεπιλογή το ASR... για αυτό τον λόγο ακριβώς, όταν υπάρχει έντονη ολίσθηση λόγο χονιού ή παγετού η χώμα... έτσι μπορεί κανείς και κινείται...
ένας ακόμη πραγματικός λόγος που ήμι-απενεργοποιούνται τα ESP... σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν μερικοί 'σχετικοί' με το άθλημα εδώ μέσα... δεν είναι για τους γκαυλιάριδες οδηγούς αλλά για τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που οι βόριοι λαοί έχουν συχνά πυκνά...
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ενώ λοιπόν στις υψηλές ταχύτητες, απλά δεν υπάρχει επαφή (παρόλο που η Lancia ζυγίζει και μισό τόνο λιγότερο! ), όταν φρενάρεις με πολύ λίγα χιλιόμετρα, ΑΝ μπει το ABS, ΣΙΓΟΥΡΑ αυξάνεται η απόσταση ακινητοποίησης στην BMW, παρόλες τις... προδιαγραφές των φρένων.
Προσωπικά το θεωρώ απίθανο να αυξάνεται η απόσταση, ΣΙΓΟΥΡΑ σου φάινεται πως την αυξάνει, στην πράξη όλα τα τεστ και μετρήσεις δείχνουν το ανάποδο, εκτός αν έχει πρόβλημα το συγκεκριμένο ABS ή έχεις κάνει μετατροπή και δεν είναι ρυθμισμένο σωστά.
ΙΚΕ μην είσαι απόλυτος... παίζουν πολλά ακόμη και στα απείραχτα... μην ξεχνάς και το ελλαδιστάν και τους δρόμους του.
τα τεστ γίνονται σε ιδανικές συνθήκες, ακόμη και αυτά που οι αριστερές ρόδες έχουν πάγο ή νερό και οι δεξιές στεγνή άσφαλτο, είναι όλα τέλεια... κάτι που στην καθημερινότητα δεν ισχύει... δε λέω, έχουν εξελιχθεί πάααααρα πολύ πια, αλλά τα πρώτα είχαν πολλά θεματάκια.-
-
Αν ο δρόμος γλυστράει τότε η απόσταση με το ABS μικραίνει περισσότερο. Για τον λόγο αυτο φτιάχτηκε άλλωστε. Απόλυτος δεν είμαι για τίποτα αλλά η σιγουριά θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μέτρησης και όχι 'αίσθησης'.
ΥΓ. Το κόστος του να έχει ASR ένα αυτοκίνητο με ABS είναι πρακτικά μηδέν, 3-4 γραμμές κώδικα (πχ if ΔV > x ; apply brake ) και τίποτα περισσότερο.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Προσωπικά το θεωρώ απίθανο να αυξάνεται η απόσταση, ΣΙΓΟΥΡΑ σου φάινεται πως την αυξάνει, στην πράξη όλα τα τεστ και μετρήσεις δείχνουν το ανάποδο, εκτός αν έχει πρόβλημα το συγκεκριμένο ABS ή έχεις κάνει μετατροπή και δεν είναι ρυθμισμένο σωστά.
Κοίτα, δεν θα... έκοβα και το χέρι μου, αλλά επειδή το έχω δοκιμάσει το αυτοκίνητο σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά (Παπανδρέου και Λεωφ. Ιωνίας, Άλιμος ), πολλές φορές που φρέναρα άτσαλα με την BMW, με πήγαινε 'τσουλώντας' μερικά μέτρα παραπάνω απ' όσο θα πήγαινε με ηπιότερο και σωστότερο φρενάρισμα (άνευ τσαρουχιού δηλαδή... ). Ειδικά η Lancia, πραγματικά σε ταχύτητες πόλης (>xωρίς σωληνάκια υψηλής (προς το παρόν, τα έχω αγοράσει, δεν τα έχω τοποθετήσει
Εγώ ήδη νιώθω πιο άμεσο το πεντάλ από τη στιγμή που τα αγόρασες.
Τα έχω στο πορτμπαγκαζ, γι' αυτό!
Σε πρώτη εντύπωση, η διαφορά είναι μικρή. Είναι λίγο πιο απότομο το δάγκωμα των φρένων, μετά το συνηθίζεις. Βέβαια, δεν έχω την ευκαιρία να πιέσω τόσο πολύ την Lancia ώστε να δω αν βοηθούν σε fading, οπότε, μπήκαν επάνω για να μπουν, μιας και τα είχα και κάθονταν.
-
HighFidelity καταλαβαίνω ακριβώς την περίπτωση που περιγράφεις και όντως σου δίνεται (όχι εσένα, γενικά) η εντύπωση πως όταν μπαίνει το ABS σε λειτουργία το αυτοκίνητο δεν σταματάει. Στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο, χωρίς ABS θα είχες ένα πολύ πιο δραματικό φρενάρισμα (και την αίσθηση πως το αμάξι κάνει υπερπροσπάθεια) αλλά και μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης. Όσο πιο πολύ γλυστράει ο δρόμος τόσο πιο σημαντική είναι η συνεισφορά του ABS.
Για να το θέσω λίγο πιο επιστημονικά το ABS κατά την λειτουργία του θυσιάζει ένα μέρος του φρεναρίσματος (όση ώρα είναι ανοιχτό το κύκλωμα ώστε να μην μπλοκάρουν οι τροχοί) με σκοπό το ελαστικό να έχει πάντα στατική τριβή με το οδόστρωμα και όχι τριβή ολίσθησης. Πρακτικά ο συμβιβασμός αυτός είναι σαφέστατα υπερ της χρήσης του ABS, εκτός αν μιλάμε για απίστευτα πρωτόγονα δικάναλα πχ ABS, καμία σχέση με τα σύγχρονα αυτοκίνητα.
Υπάρχει και κάτι ακόμα εδώ, επειδή η αίσθηση σε ένα αυτοκίνητο ίσως είναι δευτερέυουσα αλλά σε μία μοτοσικλέτα υπό κλίση είναι κρίσιμο μέγεθος η Honda έχει βγάλει ένα σύστημα που εφοδιάζει τις CBR μόνο το οποίο δεν ανοιγοκλείνει τα φρένα αλλά ελατώνει ομαλά (και συνεχόμενα) την πίεσή τους. Έτσι ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει πρακτικά το τρέμουλο του ABS και φρενάρει όπως θα φρέναρε σε καλό οδόστρωμα χωρίς ABS. Δεν το έχω οδηγήσει αλλά σοβαρά άρθρα που έχω διαβάσει αυτό αναφέρουν και από την λειτουργία του φαίνεται αναμενόμενο. Σε ένα αυτοκίνητο όμως το σύστημα αυτό δεν νομίζω να έχει να προσφέρει κάτι (ακόμα και σε πιο τουριστικές μοτοσικλέτες της ίδιας εταιρίας χρησιμοποιείται το κλασσικό ABS).
-
**όλα τα φρέσκα μπροστοκίνητα βγάζουν κατεπιλογή το ASR... **για αυτό τον λόγο ακριβώς, όταν υπάρχει έντονη ολίσθηση λόγο χονιού ή παγετού η χώμα... έτσι μπορεί κανείς και κινείται...
ένας ακόμη πραγματικός λόγος που ήμι-απενεργοποιούνται τα ESP... σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν μερικοί 'σχετικοί' με το άθλημα εδώ μέσα... δεν είναι για τους γκαυλιάριδες οδηγούς αλλά για τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που οι βόριοι λαοί έχουν συχνά πυκνά...
Δεν ισχύει αυτό...
-
Το'χουμε κάνει το τόπικ...
-
τοπικό
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
HighFidelity καταλαβαίνω ακριβώς την περίπτωση που περιγράφεις και όντως σου δίνεται (όχι εσένα, γενικά) η εντύπωση πως όταν μπαίνει το ABS σε λειτουργία το αυτοκίνητο δεν σταματάει. Στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο, χωρίς ABS θα είχες ένα πολύ πιο δραματικό φρενάρισμα (και την αίσθηση πως το αμάξι κάνει υπερπροσπάθεια) αλλά και μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης. Όσο πιο πολύ γλυστράει ο δρόμος τόσο πιο σημαντική είναι η συνεισφορά του ABS.Κοίτα, ουσιαστικά δεν διαφωνούμε. Κι εγώ μιλώ περισσότερο για αίσθηση και για ειδικές συνθήκες, επομένως θεωρώ πως 99% το ABS θα κάνει καλύτερη δουλειά από εμένα. Απλώς επειδή στο συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει επανειλημμένα και επειδή είναι πραγματικά περίεργο σημείο από πλευράς πρόσφυσης (σκέψου σε βροχή, την Παπανδρέου την διασχίζω με απόσταση 100 μέτρα από τον εμπρός, μια φορά μου κόρναρε κιόλας ο πίσω - που με πήγαινε προφυλακτήρα βέβαια... ο δρόμος από μέτριας πρόσφυσης γίνεται ... άθλιας, οπότε πιθανόν και το ΑBS να μπερδεύεται.
ΟΚ, το πιο πιθανό είναι βέβαια να ...μπερδεύομαι εγώ!Για να το θέσω λίγο πιο επιστημονικά το ABS κατά την λειτουργία του θυσιάζει ένα μέρος του φρεναρίσματος (όση ώρα είναι ανοιχτό το κύκλωμα ώστε να μην μπλοκάρουν οι τροχοί) με σκοπό το ελαστικό να έχει πάντα στατική τριβή με το οδόστρωμα και όχι τριβή ολίσθησης. Πρακτικά ο συμβιβασμός αυτός είναι σαφέστατα υπερ της χρήσης του ABS, εκτός αν μιλάμε για απίστευτα πρωτόγονα δικάναλα πχ ABS, καμία σχέση με τα σύγχρονα αυτοκίνητα.
Το ποια από τις δύο θα σε σταματήσει όμως κάθε φορά, δεν εξαρτάται και από τον συντελεστή τριβής κάθε επιφάνειας; Δεν ξέρω, θα έπρεπε να επιστρέψουμε σε βασικά πειράματα φυσικής επιπέδου λυκείου, αλλά απλώς δεν γνωρίζω αν ΓΙΑ ΚΑΘΕ επιφάνεια, ισχύει αυτό που έγραψες.
Υπάρχει και κάτι ακόμα εδώ, επειδή η αίσθηση σε ένα αυτοκίνητο ίσως είναι δευτερέυουσα αλλά σε μία μοτοσικλέτα υπό κλίση είναι κρίσιμο μέγεθος η Honda έχει βγάλει ένα σύστημα που εφοδιάζει τις CBR μόνο το οποίο δεν ανοιγοκλείνει τα φρένα αλλά ελατώνει ομαλά (και συνεχόμενα) την πίεσή τους. Έτσι ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει πρακτικά το τρέμουλο του ABS και φρενάρει όπως θα φρέναρε σε καλό οδόστρωμα χωρίς ABS. Δεν το έχω οδηγήσει αλλά σοβαρά άρθρα που έχω διαβάσει αυτό αναφέρουν και από την λειτουργία του φαίνεται αναμενόμενο. Σε ένα αυτοκίνητο όμως το σύστημα αυτό δεν νομίζω να έχει να προσφέρει κάτι (ακόμα και σε πιο τουριστικές μοτοσικλέτες της ίδιας εταιρίας χρησιμοποιείται το κλασσικό ABS).
Δεν το γνώριζα αυτό το σύστημα της Honda!
Φαίνεται πολλά υποσχόμενο για τις μοτοσυκλέτες, ελπίζω να το βγάλουν στην παραγωγή κάποια στιγμή μπας και αφήσω τις φοβίες στην άκρη κι αγοράσω πάλι μία! -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
τοπικόΕ αυτό
-
Το ποια από τις δύο θα σε σταματήσει όμως κάθε φορά, δεν εξαρτάται και από τον συντελεστή τριβής κάθε επιφάνειας; Δεν ξέρω, θα έπρεπε να επιστρέψουμε σε βασικά πειράματα φυσικής επιπέδου λυκείου, αλλά απλώς δεν γνωρίζω αν ΓΙΑ ΚΑΘΕ επιφάνεια, ισχύει αυτό που έγραψες.Ασχέτως συντελεστή τριβής, το ABS ενεργοποιείται όταν υπάρχει ολίσθηση. Εκεί επεμβαίνει για να σταματήσει την ολίσθηση. Αν η τριβή είναι ελάχιστη θα επέμβει σε μεγάλη ταχύτητα και για μεγάλη διάρκεια. Αν η τριβή είναι μεγαλύτερη θα επέμβει λιγότερο, αν είναι αρκετή δεν θα επέμβει καθόλου. 'Για κάθε' επιφάνεια δεν ισχύει, για επιφάνειες που συναντάμε με το αυτοκίνητο (άσφαλτο, πάγο κλπ) ισχύει.
Το σύστημα που αναφέρω είναι έξτρα στις CBR600/1000RR, χώσου
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Το ποια από τις δύο θα σε σταματήσει όμως κάθε φορά, δεν εξαρτάται και από τον συντελεστή τριβής κάθε επιφάνειας; Δεν ξέρω, θα έπρεπε να επιστρέψουμε σε βασικά πειράματα φυσικής επιπέδου λυκείου, αλλά απλώς δεν γνωρίζω αν ΓΙΑ ΚΑΘΕ επιφάνεια, ισχύει αυτό που έγραψες.
Ασχέτως συντελεστή τριβής, το ABS ενεργοποιείται όταν υπάρχει ολίσθηση. Εκεί επεμβαίνει για να σταματήσει την ολίσθηση. Αν η τριβή είναι ελάχιστη θα επέμβει σε μεγάλη ταχύτητα και για μεγάλη διάρκεια. Αν η τριβή είναι μεγαλύτερη θα επέμβει λιγότερο, αν είναι αρκετή δεν θα επέμβει καθόλου. 'Για κάθε' επιφάνεια δεν ισχύει, για επιφάνειες που συναντάμε με το αυτοκίνητο (άσφαλτο, πάγο κλπ) ισχύει.
ΟΚ, αλλά τελευταίο: η σχέση μεταξύ των συντελεστών τριβής για στατική και ολίσθησης παίζει, αναλόγως τον τύπο της επιφάνειας. Σε ολισθηρές επφάνειες, η σχέση μεταξύ τους ανατρέπεται:
http://el.wikipedia.org/wiki/Τ�% ... E%B2%CE%AE
Μήπως αυτό έχει να κάνει μ' αυτό που περιγράφω;Το σύστημα που αναφέρω είναι έξτρα στις CBR600/1000RR, χώσου
Ύπαγε οπίσω!
Αν έπιανα στα χέρια μου κάτι τέτοιο, θα γινόμουν πάλι κανίβαλος!
Γίνεται να βγάλει η Honda κάτι σαν το T-max με αυτό το ABS πάνω; Και να κάνει και κάτω από 10 χιλιάρικα;
VW Polo GTI (2010)