-
oi κορμοί ήταν γεροί ή είχαν ξηρά μέρη και κουφάλες;
Αν τα δέντρα ειναι σχετικά νέα, γνώμη μου είναι να περιμένεις να δεις που θα βλαστήσουν και ανάλογα να πράξεις.Βέβαια, δεν καταλαβα τι ζημια έγινε, ειχαμε παρόμοια περίπτωση σε λιοστάσι φιλου. Πηγαμε καταχείμωνο να καψιυμε καποια κλαδια, αλλα σε καποια στιγμη σήκωσε λιγο αερα και η φωτια έρποντας περασε απο ενα χερσο κομμάτι και κυριολεκτικά πέρασε μεσα απο ενα δευτερο λιοστάσι του ιδιου.
Στα υγιή δέντρα δεν εκανε ζημιά, σε καποια παλια και λιγο σάπια έμεινε να καιει μεσα σε κουφάλες. Η ελια εχει λάδι και στο ξυλο της και καίγεται περίεργα.Σ'αυτα που καήκαν τα φυλλα μπορει να εχεις πρόβλημα και στα επομενα χρόνια αν κάηκαν οι οφθαλμοί.
Αν δείς το δεντρο να πετάει απο τη ρίζα καινούρια βλαστηση, σημαινει οτι κάηκαν ολοι οι διέξοδοι επάνω. Θα πρεπει να δεις που θα το κόψεις και να αναπτυχθει ξανα απο την αρχή -
Συμφωνώ με τον bebes. Το 2007 εμείς δεν σταθήκαμε τόσο τυχεροί. Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια τις έκαψε ολοκληρωτικά μέχρι και βαθιά μέσα στο χώμα, τις ρίζες. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί.
-
Ξεθάβω. Πρώτη μέρα στις ελιές χθες. Θα σας βάλω και αυτοκινητιστικό χρώμα να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Πήγα εγώ L200 με ένα συγγενή με Ranger. Όταν πήγαμε εκεί βρήκαμε κάποιο γνωστό με Navarra που ράβδιζε εκεί κοντά. Το πρωινό πέρασε πολύ όμορφα λίγα σύννεφα στον ουρανό.11-11.30 άρχισε να βρέχει. Τα παρατήσαμε όπως όπως και μπήκαμε μέσα στα αμάξια περιμένοντας να σταματήσει να μαζέψουμε τα πράγματα. Αμ δε. Μία ώρα έριχνε καρεκλοπόδαρα. Όοοοοοταν σταμάτησε μαζέψαμε τα πράγματα. Και τώρα πως φεύγουμε οεο? Τα λιόφυτα δεν είναι πάνω στο δρόμο περνάς μέσα από άλλα χωράφια για να βγεις και το χειρότερο είναι ότι η 'είσοδος' στο λιόφυτο περνάει ρυάκι το οποίο με τη βροχή όπως καταλαβαίνετα είχε φουντώσει. Πρώτος πήγε να φύγει το Navara. Mε ασφάλτινα ελαστικά, ξεκίνησε αλλά ούτε 3 μέτρα δεν έκανε. Κάρφωσε μέχρι τα μπούνια, ήταν φορτωμένος με τσουβάλια ελιές είχε πίσω και τρέηλερ με τα δύχτια. Βγάλαμε φτυάρια, βάλεμ χόρτα, βάλεμ πέτρες, 5 άτομα σπρώχναμε..... Χαμός, βουτηγμένοι όλοι στις λάσπες. Μετά από μια ώρα καταφέραμε και τον βγάλαμε αλλά άφησε το τρέηλερ στο λιόφυτο. Μετά πήγε να φύγει το Ranger επίσης φορτωμένος, επίσης με τρέηλερ. Αυτός τα κατάφερε πολύ καλύτερα, Έκανε 10 μέτρα. Η διαφορά ήταν τα Wrangler ΑΤ 50/50 που φορούσε, αυτά που φοράω κι εγώ στο L200. Το κακό είναι ότι κόλλησε μέσα στη κύτη το ρυακιού. κάρφωσε μέχρι το σασί. Πάνω από 3 ώρες προσπαθούσαμε, σπρώχναμε, σκάβαμε μέσα στη λάσπη, βάζαμε πέτρες, βάζαμε χόρτα, βάζαμε άδεια τσουβάλια, Τίποτα, Κάποια στιγμή άρχισε να νυχτώνει. Πήραμε τηλέφωνο κάποιο χωριανό με τρακτέρ ο οποίος πολύ πρόθυμα είπε ότι θα ερχόταν σε 1-1,5 ώρα. Σκέφτηκα λοιπόν να προσπαθήσω κι εγώ να βγω, τουλάχιστον να πάω τα παιδιά και τον ένα εργάτη στο σπίτι. Υπήρχε κι άλλη έξοδος λίγο πιο βατή αλλά ήταν σε σημείο που οι άλλοι 2 δεν μπορούσαν να κάνουν στροφή να πάνε εκεί άσε δλδ που εκεί έπρεπε να περάσεις μέσα από το ρυάκι με μεγαλύτερη κλήση. Ευτυχώς εγώ είχα σταματήσει πιο ψηλά από εκεί που ήταν οι άλλοι 2 και μπορούσα να πάω εκεί χωρίς μανούβρες (ξαναλέω μανούβρα απλά ήταν απαγορευτική)
Βάρος εγώ δεν είχα πολύ στη καρότσα, μόνο δύχτια είχα τα οποία δεν ήταν πάνω από 200-300 κιλά.
Δε ξέρω αν έπαιξε σημασία, την ώρα που περνούσα μέσα από το ρυάκι όσο πιο διαγώνια μπορούσα, είχα πατήσει το rd lock στο 'Μήτσο' και πέρασα πανεύκολα. Πήγα σπίτια τους τα παιδιά και τον εργάτη και αναγκαστικά επέστρεψα στο λιόφυτο για... συμπαράσταση. Να μην πολυλογώ ήρθε ένα τεραστίων διαστάσεων τρακτέρ (δεν έχω ξαναδεί από κοντά τέτοιο τρακτέρ) το οποίο ξεκάρφωσε το Ranger ρυμούλκησε και τα 2 τρέηλερ έξω στον κεντρικό δρόμο και μπορέσαμε και πήγαμε σπίτια μας 7 το βράδυ!!!
Αν ήταν αυτή η πρώτη μέρα φαντάζομαι πως θα είναι οι άλλες μέρες !!!
Για όποιον δεν κατάλαβε, στο τέλος αν είχαμε βγάλει φωτογραφία θα βλέπαμε ανθρώπους μέσα στη λάσπη από την κορυφή μέχρι τα νύχια.
-
Περιοχή ?
-
Ωραίος Megane98 .. λατρεύω περιγράφες, εμπειρίες και καταστάσεις εργασιακές. Αυτές είναι που μετράνε στον 'αληθινό κόσμο' και έχουν μεγάλη βαρύτητα σε σχέση με καναπεδάτες θεωρίες των χομπιστών ΙΧήδων.
Πολύ θα ήθελα να βλέπω και ανάλογα 'διηγήματα' και απο άλλους αυτοκινητιστές, όπως φορτηγατζήδες,ταξιτζήδες για παράδειγμα.
Να ανοίγει ο νούς και να μαθαίνουμε και τίποτα...
-
Συμπέρασματα : μακριά από Navara, Ranger και Goodyear Wrangler Adventure A/T. Πλάκα κάνω όλα μπορούν να κολήσουν δεδομένων των συνθηκών. Χρήσιμη εμπειρία για όλους μας, τέτοια test drive πρέπει να κάνουν σε αυτά τα οχήματα φορτωμένα και αφόρτωτα σε δύσκολες συνθήκες εκτός δρόμου και στην άσφαλτο. Εσύ έβαλες πίσω μπλοκέ. Όταν πιάσει βροχή απλώς φεύγεις από το χωράφι γρήγορα άμα βραχούν τα δένδρα μόνο ζημιά κάνεις μετά με λιομάζωμα και καρκινώματα τα επόμενα χρόνια. Όλη η βροχή της χώρας έχει πέσει φέτος το φθινόπωρο στην Κρήτη ενώ Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα ξηρασία με τις ελιές να πηγαίνουν για Χριστούγεννα ! Megane98hp πόσο σας έρχεται η αναλογία καρπός/λάδι στο ελαιοτριβείο ;
-
Περιοχή μεταξυ Ηρακλείου και Μαλίων, εκεί που έγινε ο χαμός πρόσφατα, αλλά πιο νότια.
Το λιόφυτο ήταν σε λόφο αλλά είχε πολύ ήπια κλήση σχεδόν επίπεδο γι αυτό δεν μας έπιασε πανικός. Μας έχει πιάσει κι άλλες φορές βροχή εκεί αλλά δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα να φύγουμε. Δεν υπολογίσαμε όμως ότι θα ρίχνει μια ώρα οπότε, καταλαβαίνετε τί έκανε αυτό στο έδαφος.
Η αναλογία σε εκείνη την περιοχή είναι πολύ καλή 4-5 κιλά ελιές προς ένα κιλό λάδι. Γενικά η ποιότητα είναι πολύ καλή 4-5 γραμμές οξύτητας αλλά η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είνια 2,5 ευρώ το κιλό που είναι ..... ας μην πω καμιά βαριά κουβέντα νυχτιάτικα.
Ένα σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι ένα 100 off road ελαστικό θα είχε πιθανότητες να βγει από αυτήν την κατάσταση. Τα Wrangler κάνουν τη δουλειά μου χρόνια τώρα σε πολύ καλό επίπεδο. Είνια η δεύτερη τετράδα που φοράω από αυτό το λάστιχο. Πρώτη φορά βρέθηκα σε τόσο δύσκολη κατάσταση. Αν ήμουν εγώ φορτωμένος δε νομίζω να έβγαινα το ίδιο εύκολα ανεξάρτητα από τη μάρκα αυτοκινήτου. Το Ναβάρα του είπα από την πρώτη στιγμή ότι με τέτοια λάστιχα δεν έχει καμία ελπίδα και ευτυχώς με άκουσε και έβγαλε τουλάχιστον το τρέηλερ από πίσω πριν αρχίσει να καρφώνει και δυσολέψει την κατάστασή του.
Εντάξει φάγαμε λάσπη, λασπόνερα, κουραστήκαμε αλλά θεωρώ ότι ήταν εμπειρία ζωής, θα το λέμε στα εγγόνια μας.
-
μέγκανε δοκιμασε καποια στιγμη τα μαξις μπιγκχορν σε πρωτογενη με λογικη τιμη και τα φεντιμα σε αναγομωση. ειδικα τα δευτερα και σκαβουν και αντεχουν. σε καλυτερη γομα βεβαια μαλατεστα αλλα τσιμπημενα.
και ρε συ ενα εργατη δεν ειχατε? υπαρχει και φορητος, σωνει ζωες και χωμα στο στομα. στο τζιβι εχω ενα κανονικο εργατη μπροστα αλλα καβατζα και τον φορητο αν χρειαστει ή να τραβηξει απο πισω ή πεσω σε γκρεμο και δεν φτανει ο φιξαρισμενος
-
Αν γνωρίζετε: Ψάχνω μεταχειρισμένη αντλία νερού ηλεκτρική (βυθιζόμενη) 15-20 hp περίπου με διατομή σωλήνα : 3 inches.
-
Πρώτη επίσκεψη στο ελαιοτριβίο για φέτος. ο απολογισμός ήταν 1702 κιλά ελιές οι οποίες έβγαλαν 324 κιλά λάδι το οποίο μετρήθηκε 5 γραμμές. Για όποιον δεν κατάλαβε, μέχρι 3-4 γραμμές το λάδι είναι έξτρα παρθένο οπότε το δικό μου βγήκε πολύ καλής ποιότητας. Η αναλογία ελιές προς λάδι είναι περίπου 5 κιλά ελιές για ένα κιλο λάδι.
-
Ανασκόπιση χειμώνας 2020.
Έβγαλα 1 τόνο λάδι σε συνολικά 3 επισκέψεις στο ελαιοτριβίο. Η πρώτη φορά είχα 5 γραμμές οξύτητας τη δεύτερη 3 γραμμές οξύτητας και την τρίτη 4 γραμμες οξύτητας με μέσο όρο τα 5 κιλά ελιές προς ένα κιλό λάδι. Εξαιρετική ποιότητα λαδιού με πολύ καλή αναλογία καρπός/ λάδι. Η τιμή πώλησης εδώ στο ηράκλειο αυτή τη στιγμή είναι 2,50 ευρώ το κιλό για ποιότητα κάτω των 3 γραμμών που είνια η εξαιρετική ποιότητα λαδιού, το παρθένο ελειόλαδο που λέμε. Για κάθε γραμμή οξύτητας επιπλέον αφαιρούνται 10 λεπτά στην τιμή.
Όλα αυτά που μόλις διαβάσατε έγιναν με μηδέν (0) φροντίδα για τις ελιές. Λόγω του πατατράκ στην περυσινή παραγωγή, θα εξηγήσω παρακάτω, δεν υπήρχε 'σάλιο' ούτε για σκαψίματα, ούτε για κλαδέματα, ούτε για λίπασμα. Δεν τους έκανα ΤΙΠΟΤΑ.
Πάμε στο πέρυσι. Πέρυσι λοιπόν, έριξα 600 ευρώ λίπασμα και δεκάδες πήγαινε έλα από το Ηράκλειο στο χωριο για κλαδέματα και κάψιμο των κλαδιών, χώρια και το σκάψιμο με το τρακτέρ που ήθελε άλλο ένα 350άρη ευρώ.
Κατά τον Ιούνιο Ιούλιο που αρχίζει να 'δένει' ο καρπός άρχισα τις επισκέψεις πέρυσι και παρακολουθούσα τα δέντρα. Τον Νοέμβριο που πήγα τελευταία φορά γελούσαν και τ αυτιά μου. Φορτωμένα δέντρα άριστη ποιότητα του καρπού, σκέφτηκα πραγματικά ότι και το λάδι της χρονιάς θα βάλω και μια καλή κατάθεση στη τράπεζα θα έκανα. Όλα αυτά το Νοέμβριο. Πάω μετά από ακριβώς ένα μήνα και τι να δω? Ολοκληρωτική καταστροφή. Πάνω από τις μισές ελιές είχαν πέσει κάτω, σάπιες και όσες είχαν μείνει πάνω στα δέντρα ήταν σε άσχημη κατάσταση. Όταν τελικά τις μαζέψαμε βγάλαμε λάδι 2,5 - 3 οξέα 25-30 γραμμές δηλαδή από το οποίο αναγκαστικά το κρατήσαμε για να το φάμε και το υπόλοιπο το πουλήσαμε προς 1,25 ευρώ το κιλό. Ακόμα και σήμερα χαριτολογόντας 'μαλωνουμε' μεταξύ μας και λέμε ότι πιο πολλά λεφτά θα βγαζαμε αν το πουλούσαμε για εξαιρετικής ποιότητας βαλβολίνη για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.
Φυσικά δεν είμασταν μόνο εμείς. Όλοι οι παραγωγοί την πάτησαν έτσι κι ακόμα ακούω διαφορετικές απόψεις για τι έφταιξε και ποιο μικρόβιο ευθύνεται για αυτή τη ζημιά.
Επαγγελματίας αγρότης βέβαια δεν είμαι κι ούτε πρόκειται να γίνω ποτέ αλλά ποιος μπορεί να μου πει τώρα εμένα ότι η ελιά για να βγάλει παραγωγή χρειάζεται φροντίδα ? Να φανταστείτε ότι οι επαγγελματίες του είδους κάνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλούς ψεκασμούς για να προλάβουν το δάκο να μην 'χτυπήσει' τα δέντρα. Μιλάμε για μεγάλο κονδύλι δεν έρχεται φτηνά η καλή παργωγή.
Ευχομαι κι ελπίζω να πάει εξίσου καλά η αραγωγή και στην υπόλλοιπή Ελλάδα και η περυσινή χρονιά να μην επιστρέψει ποτέ.
υγ, τώρα που το θυμήθηκα. Είπα πριν ότι το έξτρα παρθένο ελειόλαδο στην Ελλάδα είναι από 3 γραμμές οξύτητας και κάτω και κόβονται 10 λεπτά για κάθε επιπλέον γραμμή. Στην Ισπανία το έξτρα παρθένο ελειόλαδο είναι λέει μέχρι .... 8 (οκτώ) γραμμές οξύτητας. Ε ρε φαγωπότι που πέφτει στην Ελλάδα. Του μεσάζοντα το κάγκελο γίνεται!!!! Κονομάνε οι έμποροι και τα ελαιοτριβία!!!!
-
Εννοείται ότι οι έμποροι κονομάνε. Για μένα ως ένα βαθμό φταίνε και οι αγρότες που τους αφήνουν να τους κάνουν ότι θέλουν και στις τιμές και στα ζυγολόγια.
-
Εννοείται ότι οι έμποροι κονομάνε. Για μένα ως ένα βαθμό φταίνε και οι αγρότες που τους αφήνουν να τους κάνουν ότι θέλουν και στις τιμές και στα ζυγολόγια.
τιμές, ζυγολόγια και όχι μόνο!!! Βσικά σε κλέβουν από τη στιγμή που μπαίνεις στο ελαιοτριβίο. Τι να γράφω τωρα.....
-
Η κατηγορία για το έξτρα παρθένο είναι 0,3-0,8. Είμαι ανατολική Κρήτη, περιοχή Σητείας σε ορεινό χωριό στα 400μ υψόμετρο. Ελαιοπαραγωγός με 40 στρέμματα στην οικογένεια και εργάζομαι στο τοπικό ελαιουργείο. Καλώς ή κακώς όσον αφορά το ελαιόλαδο ο,τι δίνεις παίρνεις. Ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο αλλά ειναι μέσα στο υπολογισμένο ρίσκο κατά την αποψή μου.
Προσωπικά στους 7.5 τόνους που μάζεψα πέρυσι το χειρότερο λάδι ήταν 0,5 οξέα και αντιστοιχούσε στο 7% της παραγωγής και η ''σούμα'' της μεγάλης δεξαμενής των 200 τόνων του ελαιοτριβείου ήταν 0,37 οξέα.
-
Megane ρωτησατε καποιον γεωπόνο; Ενδιαφερον θεμα...
-
Δεν ξέρω πως θα ακουστεί. Δεν έχω τόσο μεγάλο άγχος για τις ελιές. Δεν ειμαι αγρότης, δεν περιμένω να ζήσω από αυτό. Είμαι ευχαριστημένος αν βγάζω τα λάδι της χρονιάς και τα βασικά έξοδα. Να ρωτήσω γεωπόνο να μου πει τί έφταιξε και τι να κάνω για να μην το ξαναπάθω? Θα μου πει να κάνω το καλοκαίρι 5,6 ή και περισσότερα ραντίσματα για το δάκο, που είναι ο μεγάλος εχθρός της ελιάς και ο οποίος λέγεται ότι σίγουρα ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες και 'κατέστρεψε' τόσο κόσμο. Την πάτησαν ακόμα και επαγγελματίες αγρότες. Ξέρω ανθρώπους οι οποίοι έκαναν απίστευτη παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα. Ξέρω όμως ότι έγινε του ραντίσματος το κάγκελο. Ράντιζαν όλο το καλοκαίρι με διάφορα χημικά. Ίσως να έπρεπε να το δω το θέμα πιο ζεστά να δώσω περισσότερη προσοχή σε αυτό το δέντρο που μου δίνει αυτό το αγαθό. Ναι και ντρέπομαι λίγο που δεν ασχολούμαι περισσότερο.
Κι αυτά τα λέω γιατί κάποιος που έχει πολλές ελιές και ξέρει πότε να κάνει τι και ξέρει όλα τα μυστικά της ελιάς, βγάζει μεγάλες ποσότητες λαδιού, βγάζει και καλά κέρδη από αυτό.
-
Βασικά λίγο πολύ τα ξέρω αυτά και μιας και το ανέφερες ξέρω προσωπικά άτομα που πέρυσι έκαναν τα ψεκάσματα με το χαλκό και γενικά το 'πάλεψαν' και έτυχε να είμαι στο ελαιοτριβίο να ακούω 3 οξέα, 4 οξεα 2 οξέα και ξαφνικά ακουγόταν και ένα άλεσμα 4 γραμμές και μέναμε όλοι μαλάκες.
-
Η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών με λίγα σχετικά στρέμματα έχει το εισόδημα από το λάδι ως 2ο ή 3ο. Από τη στιγμή που ασχολείσαι δωσε λίγο παραπάνω κόπο και τα επιπλέον έξοδα θα τα ισοφαρίσεις το χειμώνα. Υπάρχουν βιολογικά φάρμακα για το δάκο με αποδεδειγμένμη αποτελεσματικότητα κάμποσα χρίνια τώρα απο τους πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές. Μην κάνεις 5-6 ψεκάσματα. Κάνε 2-3 αργά το καλοκαίρι-φθινόπωρο.
Ρίξε μια ματιά σε http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/188-irakleio
Πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Πέρυσι έγινε του μύκητα το κάγκελο. Διάβασε αυτό http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/HRAKLEIO/2019/enhmerotiko_elia300120.pdf Ο δάκος ήταν απλά η αρχή του προβλήματος. Οι γεοπώνοι της περιφέρειες συνέστησαν ψεκασμούς με χαλκό αλλά δεν άκουσε κανείς. Κάνε ένα ψέκασμα με χαλκό αργά το φθινόπωρο (θέλεις 21 μέρες πριν τη συγκομιδή). Θα δεις με λίγο σχετικά κόπο σε 2-3 χρόνια τη διαφορά στην παραγωγή σου. Άσε που με το ψέκασμα καλύψεως για το δάκο, είτε με συμβατικά είτε με βιολογικά εγκεκριμμένα και στις σωστές δόσεις
(και στο σωστό χρόνο) σκευάσματα, μπορείς να ρίξεις και κάποιο λίπασμα και ιχνοστοιχεία διαφυλλικά. Δεν φαντάζεσαι πόσο ''ακούνε'' τα δέντρα σε τέτοιου είδους άμεση και στοχευμένη λίπανση -
Υπόψιν πως ο δάκος δεν κάνει ζημια μόνο στην οξύτητα. Η προνύμφη, αυτό το άσπρο σκουληκάκι που βγαίνει στα τσουβάλια πάνω, τρέφεται με τη σάρκα της ελιάς. Αν ανοίξεις ''δακοφαγωμένη'' ελιά λείπει σάρκα από μέσα. Το οποίο σημαίνει πως αλέθεις στο ελαιουργείο κουκουτσι, φλούδα και λίγο σάρκα και οι ελιές ''πάνε'' 6 προς 1 και λες ωπ τι γίνεται εδώ. Ποππαπλό το χάσιμο λοιπόν.
-
Πήρα 193 ευρώ τέλη Οκτωβρίου, το 70% της επιδότησης.
Την ίδια μέρα, μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα που μπήκαν τα λεφτά, μου τράβηξε ο ΕΛΓΑ σχεδόν 43 ευρώ, κάποιο είδος "μίζας", νταβατζιλίκι, δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο και άλλα 58 ευρώ κάποιος Μπορμπαντωνάκης ο οποίος έχει κι αυτός κάποια σχέση με την διαδικασία και πρέπει να "φάει" κι αυτός. Κι επειδή αυτά φαίνονται μέσα στο λογαριασμό θεωρώ ότι είναι νόμιμα. (ο Θεός να βάλει το χέρι του)
Σήμερα μπήκαν στο λογαριασμό μου 149 ευρώ με αιτιολογία ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ και άλλα 83 ευρώ με την ίδια αιτιολογία. Κάποιο από τα δυο είναι το υπόλοιπο 30% της επιδότησης και το άλλο θεωρώ είναι χρήματα για το πρασίνισμα που λένε κλπ κλπΣυνολικά αν αφαιρέσουμε τα παραπάνω και τα 60 ευρώ που θα δώσω στο λογιστή μου μένουν λιγότερα από 300 ευρω. Τι σημαίνει αυτό. Αν έχω 300 ελιές η επιδότηση μου είναι λιγότερο από ένα ευρώ ανα ρίζα.
Σε σχέση με πέρυσι και γενικά με τα προηγούμενα χρόνια είμαι χαλαρά με 50-60% λιγότερη επιδότηση.
FORUM Αγροτων