-
Να βρασω ολη την προοδο και την τεχνολογια που διαλυει το σύγχρονο τροπο ζωης και την οικονομία του πλανητη ενας χαμηλης θνητότητας ιος!
Αυτή ακριβώς είναι η αντίρρησή μου, ότι δεν έπρεπε να μας βγάλει off ο ιός, γιατί καθημερινά πεθαίνουν περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι (τόσοι έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα σε 4-5 μήνες), γιατί ξαφνικά τώρα τέτοια πρεμούρα με τους θανάτους? Δηλαδή μέχρι σήμερα δεν πέθαιναν άνθρωποι σε καθημερινή βάση και μάλιστα κατά πολλές περισσότερες χιλιάδες? Τι έγινε τώρα ξαφνικά και μας έπιασε το ενδιαφέρον? Εκτός φυσικά εαν μας νοιάζει μόνο ο 'εαυτός' μας....και μάλλον αυτή είναι η αλήθεια....ας πεθάνουν όσοι νάναι, αρκεί να μην είναι στην 'γειτονιά' μας.
-
Θα το ξαναπώ, γιατί ίσως μέσα στις πολιτικοκοοικονομικές συζητήσεις στο νήμα, κάπου χάνεται:
Έχουμε κοντά 60.000 νεκρούς μέσα 2-2μησι μήνες (κι ενώ στις ΗΠΑ περιμένουν με αισιόδοξο σενάριο 100-200.000 για το επόμενο διάστημα και σίγουρα ορισμένα κράτη,κυρίως ανατολικά π.χ. Τουρκία,Ιράν κρύβουν και κάποιους θανάτους).Βλέπω μέχρι το φθινόπωρο που είναι το 1ο κύμα του ιού,αν δε βρεθεί σημαντική θεραπεία να φθάνουν περίπου τους 500.000 οι θάνατοι.Δηλ. μέσα σε 5-6μήνες (όχι όλη τη χρονιά) να έχουμε μισό μύριο νεκρούς ΜΕ περιοριστικά μέτρα.Με βάση αναλογιστικές μελέτες κι υπολογισμούς,αν ΔΕΝ είχαμε πάρει κανένα μέτρο, οι νεκροί παγκοσμίως θα ήταν περίπου Χ10 = 5.000.000 και μάλιστα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Εγώ ειλικρινά,εκτός από παγκόσμιο πόλεμο, δε μπορώ να σκεφθώ παρόμοιας εμβέλειας καταστροφή.
Iceman, έχεις δίκιο σ'αυτό που λες πως μια ασθένεια μας έβγαλε off, αλλά εκτός του ότι οι λοιμώδεις ασθένειες είναι κάτι μη ορατό,άϋλο κι άρα δύσκολα αναχαιτίσιμο κι αντιμετωπίσιμο με όρους συμβατικού πολέμου είναι η νέμεσις για τις λαλακίες που τόσα χρόνια ασχολείται όλος ο πλανήτης π.χ. εξοπλισμούς,πετρέλαια,μπαταρίες,τραπεζικά συστήματα κ.τ.λ., αντί να δώσει προτεραιότητα σε υγεία και έπειτα παιδεία.
Υ.Γ. Δε λέω ότι κι η οικονομία,ή η ενέργεια δεν είναι σημαντική για την ανθρωπότητα, αλλά δεν πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Φάνη, έχεις ένα δίκιο και σ'αυτά που λες,αλλά αυτό που αγχώνει είναι ότι την πείνα ή τον πόλεμο αν θέλουν μπορούν να τα λύσουν (κακώς βέβαια που δεν γίνεται,+ ότι όπως λες,δεν ήταν στη γειτονιά μας).Εδώ είναι ένας εχθρός με τον ιο,που δεν ξέρουν πως να τον σταματήσουν κι έχουν αγχωθεί όλοι.
-
Και όμως μία χώρα και το σύστημά της (πολιτικό/κοινωνικό/οικονομικό/υγείας) φαίνεται ότι τιθάσευσε και νίκησε τον ιό...
1.4 δις πληθυσμός ... 3300 θύματα του ιού.
Η Κίνα.
Εκεί από όπου ξεκίνησε ένας άγνωστος ιός (άγνωστο πως), χωρίς καμιά εμπειρία επί του θέματος κατάφερε και έβαλε τα γυαλιά στις υπόλοιπες χώρες κυρίως του 'δυτικού κόσμου';
Τι μπορεί να λέει αυτό; Ίσως πολλά, ίσως και τίποτα...
Για μένα πολλά, απλά όμως σκέψεις κάνω...
υ.γ. σκέφτομαι διαρκώς και αυτό το 5G και τον βιομηχανικό πόλεμο και συνέχεια το μυαλό μου σκέφτεται διάφορα.
-
Γιατρέ μου δεν αντιλέγω στα νούμερά σου ούτε διαφωνώ σε κάτι από αυτά που γράφεις. Όμως, ήδη μέχρι σήμερα, μέσα στο 2020 (δλδ. σε 3 μήνες) έχουν πεθάνει 15.000.000 άνθρωποι (εκ των οποίων 56.000 από τον κοροναϊο), άρα μιλάμε για πάνω από 60.000.000 ετησίως, κάθε χρόνο! Ίσως και παραπάνω. Θέλω να πώ ότι ο θάνατος είναι καθημερινότητα και μέρος της ζωής μας, δεν είναι κάτι νέο.
Edit: Για τις 2 τελευταίες σου παραγράφους (και το ΥΓ) συμφωνώ 1000%!! Ειδικά η τελευταία έχει σχέση με την υποκρισία που λέω, ότι αγχώθηκαν όχι για τον κόσμο που πεθαίνει αλλά για το ότι δεν ξέρουν πως να τον αντιμετωπίσουν και άρα μπορεί να πεθάνουν και αυτοί από αυτόν!
ΥΓ: Και ναι έχουν νοσήσει δικοί μου άνθρωποι, ο ξάδερφος μου στις ΗΠΑ η γυναίκα του και ο γιός τους, ευτυχώς χωρίς σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές και το πέρασαν στο σπίτι.
-
Fanis75 wrote:
ΥΓ: Και ναι έχουν νοσήσει δικοί μου άνθρωποι, ο ξάδερφος μου στις ΗΠΑ η γυναίκα του και ο γιός τους, ευτυχώς χωρίς σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές και το πέρασαν στο σπίτι.
Αφού το ξεπέρασαν ήπια, είναι ένα ευχάριστο νέο! Σιδερένιοι!
-
edit
-
Storm, θα είχα μια επιφύλαξη με τα νούμερα των Κινέζων.
Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι, τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη είναι παιδική χαρά, μπροστά σ'αυτά που πήραν στην Κίνα.
-
Ακριβώς για αυτό το λόγο το έγραψα.
Ότι πέρα από το καθαυτό θέμα υγείας μπορεί τελικά να βγούνε νικητές και ηττημένοι και σε άλλα θέματα και αυτά να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως.
Αν και ήδη χρησιμοποιούνται.
π.χ.
https://www.ethnos.gr/kosmos/97893_koronoios-ipa-agogi-mamoyth-20-tris-dolarion-kata-tis-kinas
-
Υπάρχουν στιγμές που κάνουμε λίγη πλακιτσα για να περάσει η ώρα, αλλά τελικά άμα είναι να σου 'ρθει θα σου 'ρθει.
Όποιος λοιπόν έχει φάει κεραμίδα χάνοντας τον άνθρωπο του από το πουθενά, καταλαβαίνει και με το παραπάνω. Γι'αυτό ξέρει πότε να 'μαζευτεί' από τη μια και πότε να βγει να βοηθήσει από την άλλη.
Ο Σχης Ηardαλιας, στα πλαίσια βεβαια της αποφυγής 'μεγάλης εξόδου' σκληραίνει αναίτια τη στάση του και τσουβαλοποιησε χθες όσους ξεμυτανε από την πόλη τους. Λες και με το ισχύον καθεστώς μπορεί πχ κάποιος να φύγει από Αθήνα και να πάει να σουβλισει Λαμία. Πρέπει όμως να υπάρξει δραματοποίηση και 'φόβος'.
Ο,τι και να κάνεις αγαπητέ μου εμείς στους ανθρώπους μας θα πάμε ακόμα και ανήμερα του Πάσχα αν χρειαστεί, έστω και για μισή ώρα για να δούμε αν είναι καλά, χωνέψε το._
-
Και όμως μία χώρα και το σύστημά της (πολιτικό/κοινωνικό/οικονομικό/υγείας) φαίνεται ότι τιθάσευσε και νίκησε τον ιό...
1.4 δις πληθυσμός ... 3300 θύματα του ιού.
Η Κίνα.
Εκεί από όπου ξεκίνησε ένας άγνωστος ιός (άγνωστο πως), χωρίς καμιά εμπειρία επί του θέματος κατάφερε και έβαλε τα γυαλιά στις υπόλοιπες χώρες κυρίως του 'δυτικού κόσμου';
Τι μπορεί να λέει αυτό; Ίσως πολλά, ίσως και τίποτα...
Για μένα πολλά, απλά όμως σκέψεις κάνω...
υ.γ. σκέφτομαι διαρκώς και αυτό το 5G και τον βιομηχανικό πόλεμο και συνέχεια το μυαλό μου σκέφτεται διάφορα.
Το καθεστώς της Κίνας έχει πολλά πράγματα που κανένας από εμάς δεν επιθυμεί, σχετικά με ατομικές ελευθερίες (αν και κανείς μας δεν ζει εκεί να έχει μια εμπειρία από πρώτο χέρι, κρίνουμε απ' όσε πληροφορίες έχουμε και την εικόνα που προβάλουν τα ΜΜΕ).
Στην οικονομία όμως της Κίνας μία συγκεκριμένη είναι η βασική διαφορά: αποτελεί μια γιγάντια Κρατική Οικονομία, με Κεντρικό Σχεδιασμό (το μόνο ίσως 'Κομμουνιστικό' στοιχείο που επιβίωσε χωρίς μεγάλες αλλαγές). Δεν υπάρχουν οι χαοτικές οικονομικές σχέσεις που επικρατούν στον Δυτικό κόσμο και ο ατομικός πλουτισμός παραμένει κίνητρο, αλλά όχι ο βασικός σκοπός της οικονομίας που ελέγχεται απόλυτα από αυτούς που έχουν την Πολιτική Εξουσία.
Σε μας κατά δω στη δύση αντίστροφα, αυτοί που έχουν στα χέρια τους την οικονομία, ελέγχουν απόλυτα την πολιτική εξουσία και ο ατομικός πλουτισμός είναι ο βασικός και 'μοναδικός' σκοπός.
Η Πολιτική Εξουσία ελέγχει απόλυτα ΜΙΑ οικονομία γιγαντιαίου μεγέθους, στη Κίνα.
Στη Δύση, πολλές δυνατές ιδιωτικές οικονομικές δυνάμεις, ελέγχουν 'απόλυτα' πολλές Κυβερνήσεις σε αλληλοεξαρτώμενες οικονομίες.
Είναι προφανές πόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η αντίδραση μιας κεντρικής κυβέρνησης σε καιρό κρίσης, σε σύγκριση με το χάος ανταγωνιστικών συμφερόντων που ελέγχουν εκατοντάδες κυβερνήσεις.
Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια στον δυτικό κόσμο, να ευθυγραμμιστεί η πολιτική εξουσία στη διαχείριση της Κρίσης, έχοντας τις διάφορες οικονομικές δυνάμεις να τραβάνε από δω κι από κει. Αν διαβάσατε τα νέα, στη Βραζιλία (μία απ' τις πιο μεγάλες και σημαντικές οικονομίες του πλανήτη) αναλαμβάνει ο Στρατός την Προεδρεία της χώρας, μετά την άρνηση κι αποτυχία του Λαϊκιστή Νεοφιλελεύθερου Μπολσονάρου (τον οποίο ο Στρατός στήριζε πριν) να πάρει οποιαδήποτε μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να συμβεί κάτι αντίστοιχο και τις ΗΠΑ με τον πρόεδρο που έχουν, αλλά εκεί η Ομοσπονδιακή φύση δίνει τη δυνατότητα στην κάθε Πολιτεία να κάνει και τα δικά της...
Τα σενάρια συνωμοσίας και οι προβληματισμοί που αναφέρεις, δεν οδηγούν πουθενά. Ποτέ δεν θα μάθουμε εξακριβωμένα την αλήθεια σχετικά, και αυτό που μας καίει είναι η επιβίωση.
-
Μια και όλο στα πολιτικά καταλήγουμε, έχω δύο-τρείς ιατρικής φύσης απορίες που δεν βλέπω να απασχολούν τους ειδικούς.
- Καμία αναφορά στη μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής.
Είναι θέμα ταμπού για τους επιστήμονες/ψάλτες εν μέσω σαρακοστής; τα ευκόλως νοούμενα παραλείπονται; εξυπακούεται ολιγόμηνη αποχή από ολόκληρο τον Ελληνικό (και παγκόσμιο) πληθυσμό;
-
Συνίσταται να μην αγγίζουμε τα κατοικίδια, φαντάζομαι και τα άλλα ζώα εκτροφής, οικόσιτα κλπ; Έχει γίνει καμιά μελέτη της μετάδοσης, κάποια διαπιστωμένη περίπτωση που ανιχνεύθηκε κλπ. ή μόνο εφαρμόζεται η επιστημονική μέθοδος του ο φόβος φυλάει τα έρημα;
-
Σχετικά με τη μετάδοση από τσιμπήματα κουνουπιών; εκεί κάνει κρύο και βρέχει ακόμη, αλλά σε λίγες εβδομάδες θα μπει η άνοιξη και θα αρχίσει ο πολλαπλασιασμός τους. Εδώ που οι εποχές έρχονται με παραπλήσιο τρόπο, αλλά έχουμε πάντα 10 βαθμούς παραπάνω, χτες που έβγαλα μια καρέκλα στην αυλή μου, διαπίστωσα τα πρώτα σμήνη να επιτίθενται...
Αν έχετε βρει κάποια αξιόπιστη πληροφορία, δημοσιεύστε τη.
-
...Πρέπει όμως να υπάρξει δραματοποίηση και 'φόβος'...
Μου δίνεις πάσα για να βάλω δύο ολιγόλεπτα βιντεάκια αντί να γράψω την άποψή μου. Και τα δύο βίντεο έχουν άμεση σχέση με το θέμα της υγείας...
-
Το καθεστώς της Κίνας ...
Τα σενάρια συνωμοσίας και οι προβληματισμοί που αναφέρεις, δεν οδηγούν πουθενά. Ποτέ δεν θα μάθουμε εξακριβωμένα την αλήθεια σχετικά, και αυτό που μας καίει είναι η επιβίωση.
Συμφωνώ σε όλα.
Τα σενάρια συνωμοσίας και οι προβληματισμοί προέρχονται κυρίως από διάφορα που διαβάζω στο ίντερνετ αλλά και από τον τομέα εργασίας μου όπου εξελίσσεται ένας αδυσώπητος 'πόλεμος' τα τελευταία χρόνια με την είσοδο της Κίνας στις τεχνολογικές εξελίξεις.
-
Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς την προέλευση του ιου κλπ. Εκτός λοιπόν αν είναι κάτι που ξέφυγε από εργαστήριο, δεν θεωρώ πιθανό να είναι επί τούτου βιολογική επίθεση, για τον απλούστατο λόγο ότι η ζημία στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστια, και θα το ήξερε αυτό όποιος το εξαπέλυσε. Εκτός αν μπούμε σε λογικές Spectre (James Bond), που δεν σηκώνουν σοβαρή κριτική... Επίσης, θεωρώ απίθανο να είναι βιολογικό όπλο (φτιαγμένο σε εργαστήριο), για τον απλούστατο λόγο ότι η θνητότητά του είναι σχετικά χαμηλή, άρα δεν είναι ένα αποτελεσματικό όπλο. Η πιο απλή εξήγηση, ότι είναι ένας ιός που πέρασε το φράγμα των ειδών και μεταπήδησε στον άνθρωπο, μοιάζει και η πιο λογική.
-
Μια και όλο στα πολιτικά καταλήγουμε, έχω δύο-τρείς ιατρικής φύσης απορίες που δεν βλέπω να απασχολούν τους ειδικούς.
Είναι θέμα ταμπού για τους επιστήμονες/ψάλτες εν μέσω σαρακοστής; τα ευκόλως νοούμενα παραλείπονται; εξυπακούεται ολιγόμηνη αποχή από ολόκληρο τον Ελληνικό (και παγκόσμιο) πληθυσμό;
-
Συνίσταται να μην αγγίζουμε τα κατοικίδια, φαντάζομαι και τα άλλα ζώα εκτροφής, οικόσιτα κλπ; Έχει γίνει καμιά μελέτη της μετάδοσης, κάποια διαπιστωμένη περίπτωση που ανιχνεύθηκε κλπ. ή μόνο εφαρμόζεται η επιστημονική μέθοδος του ο φόβος φυλάει τα έρημα;
-
Σχετικά με τη μετάδοση από τσιμπήματα κουνουπιών; εκεί κάνει κρύο και βρέχει ακόμη, αλλά σε λίγες εβδομάδες θα μπει η άνοιξη και θα αρχίσει ο πολλαπλασιασμός τους. Εδώ που οι εποχές έρχονται με παραπλήσιο τρόπο, αλλά έχουμε πάντα 10 βαθμούς παραπάνω, χτες που έβγαλα μια καρέκλα στην αυλή μου, διαπίστωσα τα πρώτα σμήνη να επιτίθενται...
Θα κάνω μια προσπάθεια να σου δώσω κάποιες αξιόλογες εξηγήσεις,όσο το δυνατό.
-
Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι μεταδίδεται όπως ο HIV δηλ. με σεξουαλ. επαφή κι αιματογενώς (αυτό κάπως απαντά και στο 3 ερώτημα σου για τα κουνούπια). Βέβαια,με βάση την λογική κι εφόσον μεταδίδεται αερογενώς και με σταγονίδια σε απόσταση μικρότερη των ~2μ. καταλαβαίνεις ότι κατά την σεξ.πράξη ο τρόπος μετάδοσης του ιού -δυστυχώς- υφίσταται κανονικότατα.
-
Προς το παρόν δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τα κατοικίδια (σκύλο,γάτα) στον άνθρωπο, ακόμη κι αν μολυνθούν (δεν τη βρίσκω τώρα,αλλά υπάρχει μια μελέτη που μολύνθηκαν γάτες,αλλά δεν μετέδωσαν τον ιο στους ανθρώπους).
Κάποιες γενικές παρατηρήσεις από το CDC (Center of Disease Control): https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/animals.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Fanimals.html
- Στο 1. δίνω μια απάντηση σ'αυτή την ερώτησή σου. Αν κι όντως, δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη μετάδοση μέσω του αίματος, δεν έχει αναφερθεί ως τώρα κρούσμα με αιματογενή μετάδοση μέσω εντόμων,ακόμη κι από τις νοτιοανατολικές ασιατικές χώρες που έχουν χειρότερο κλίμα από εμάς με ζέστη,υγρασία κ.τ.λ.
Για να προσθέσω και κάτι σ'αυτό που λέει ο Δίας, πως η εμφάνιση του ιού φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μεταλλάξεων μεταξύ άγριων ζώων με τελική κατάληξη τον άνθρωπο,παραθέτω το παρακάτω:
https://doc-19.com/covid-19-faq/does-the-sars-cov-2-virus-come-from-bats
To 96,2% του γονιδιώματος του COVID 19 είναι ίδιο με της νυχτερίδας (το οποίο ως θηλαστικού έχει κι αρκετά κοινά σημεία με το ανθρώπινο).Μετά μεταφέρθηκε στον μυρμηγκοφάγο-πανγκολίνο που θεωρείται delicatessen σε πολλές ασιατικές χώρες) κι αυτός έγινε ξενιστής για τον άνθρωπο στις υπαίθριες αγορές της Κίνας.
-
Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς την προέλευση του ιου κλπ. Εκτός λοιπόν αν είναι κάτι που ξέφυγε από εργαστήριο, δεν θεωρώ πιθανό να είναι επί τούτου βιολογική επίθεση, για τον απλούστατο λόγο ότι η ζημία στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστια, και θα το ήξερε αυτό όποιος το εξαπέλυσε. Εκτός αν μπούμε σε λογικές Spectre (James Bond), που δεν σηκώνουν σοβαρή κριτική... Επίσης, θεωρώ απίθανο να είναι βιολογικό όπλο (φτιαγμένο σε εργαστήριο), για τον απλούστατο λόγο ότι η θνητότητά του είναι σχετικά χαμηλή, άρα δεν είναι ένα αποτελεσματικό όπλο. Η πιο απλή εξήγηση, ότι είναι ένας ιός που πέρασε το φράγμα των ειδών και μεταπήδησε στον άνθρωπο, μοιάζει και η πιο λογική.
Ποιο πιθανό είναι τον όρο 'βιολογική επίθεση' να τον χρησιμοποιήσει ο ΤΡΑΜΠαρίφας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αν και νομίζω ότι ήδη το κάνει.
Κάτι σχετικό με το θέμα, γενική ερώτηση προς όλους. Την Αφρική την έχει 'επισκεφτεί' ο ιός; Δεν έχω ακούσει κάτι για τις χώρες της Αφρικής.
-
Αν μου επιτρέπεις φίλε Storm να βγω λίγο εκτός θέματος, ο Trump είναι όντως μέγας τρόμπας προφανώς, αλλά ώρες-ώρες είναι πιο λογικός από το βαθύ Κράτος των ΗΠΑ. Από την μία αποκαλεί τον SARS-Cov2 ως 'Chinese Virus', με όλες τις διπλωματικές επιπτώσεις αυτού, και από την άλλη προσεγγίζει την Ρωσία, την Κίνα και την Β. Κορέα. Δεν λέω ότι τα κάνει όλα αυτά για το καλό του κόσμου, αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνος, μερικές φορές, από αυτό που θα φανταζόμασταν όλοι μας. Για παράδειγμα δεν έκανε ως τώρα πόλεμο. αν και σκότωσε έναν κορυφαίο Στγο του Ιράν.
Σχετικά με την Αφρική, νομίζω ότι η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ είναι στις μεγάλες χώρες, οπότε από εκεί δεν έχουμε καν εικόνα.
-
Κάτι σχετικό με το θέμα, γενική ερώτηση προς όλους. Την Αφρική την έχει 'επισκεφτεί' ο ιός; Δεν έχω ακούσει κάτι για τις χώρες της Αφρικής.
Και να την έχει, κανείς δεν ασχολείται με την Αφρική....εκεί πεθαίνουν κατά δεκάδες χιλιάδες οι άνθρωποι καθημερινά και δεν ανοίγει ρουθούνι, οπότε σιγά μην ασχοληθούν και για μερικούς θανάτους παραπάνω λόγω covid.
-
piliourits wrote:
- Συνίσταται να μην αγγίζουμε τα κατοικίδια, φαντάζομαι και τα άλλα ζώα εκτροφής, οικόσιτα κλπ; Έχει γίνει καμιά μελέτη της μετάδοσης, κάποια διαπιστωμένη περίπτωση που ανιχνεύθηκε κλπ. ή μόνο εφαρμόζεται η επιστημονική μέθοδος του ο φόβος φυλάει τα έρημα;
- Σχετικά με τη μετάδοση από τσιμπήματα κουνουπιών; εκεί κάνει κρύο και βρέχει ακόμη, αλλά σε λίγες εβδομάδες θα μπει η άνοιξη και θα αρχίσει ο πολλαπλασιασμός τους. Εδώ που οι εποχές έρχονται με παραπλήσιο τρόπο, αλλά έχουμε πάντα 10 βαθμούς παραπάνω, χτες που έβγαλα μια καρέκλα στην αυλή μου, διαπίστωσα τα πρώτα σμήνη να επιτίθενται...
Θα κάνω μια προσπάθεια να σου δώσω κάποιες αξιόλογες εξηγήσεις,όσο το δυνατό.
- Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι μεταδίδεται όπως ο HIV δηλ. με σεξουαλ. επαφή κι αιματογενώς (αυτό κάπως απαντά και στο 3 ερώτημα σου για τα κουνούπια). Βέβαια,με βάση την λογική κι εφόσον μεταδίδεται αερογενώς και με σταγονίδια σε απόσταση μικρότερη των ~2μ. καταλαβαίνεις ότι κατά την σεξ.πράξη ο τρόπος μετάδοσης του ιού -δυστυχώς- υφίσταται κανονικότατα.
- Προς το παρόν δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τα κατοικίδια (σκύλο,γάτα) στον άνθρωπο, ακόμη κι αν μολυνθούν (δεν τη βρίσκω τώρα,αλλά υπάρχει μια μελέτη που μολύνθηκαν γάτες,αλλά δεν μετέδωσαν τον ιο στους ανθρώπους).
Κάποιες γενικές παρατηρήσεις από το CDC (Center of Disease Control): https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/animals.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Fanimals.html
- Στο 1. δίνω μια απάντηση σ'αυτή την ερώτησή σου. Αν κι όντως, δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη μετάδοση μέσω του αίματος, δεν έχει αναφερθεί ως τώρα κρούσμα με αιματογενή μετάδοση μέσω εντόμων,ακόμη κι από τις νοτιοανατολικές ασιατικές χώρες που έχουν χειρότερο κλίμα από εμάς με ζέστη,υγρασία κ.τ.λ.
Για να προσθέσω και κάτι σ'αυτό που λέει ο Δίας, πως η εμφάνιση του ιού φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μεταλλάξεων μεταξύ άγριων ζώων με τελική κατάληξη τον άνθρωπο,παραθέτω το παρακάτω:
https://doc-19.com/covid-19-faq/does-the-sars-cov-2-virus-come-from-bats
To 96,2% του γονιδιώματος του COVID 19 είναι ίδιο με της νυχτερίδας (το οποίο ως θηλαστικού έχει κι αρκετά κοινά σημεία με το ανθρώπινο).Μετά μεταφέρθηκε στον μυρμηγκοφάγο-πανγκολίνο που θεωρείται delicatessen σε πολλές ασιατικές χώρες) κι αυτός έγινε ξενιστής για τον άνθρωπο στις υπαίθριες αγορές της Κίνας.
Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις
-
Παραμένει πάντως λίγο μυστήρια η μετάδοση του ιού σε ζώα απ' τους ανθρώπους. Ελπίζω όχι και το αντίστροφο.
Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες