-
Άσχετο σχετικό με το θέμα σου, αν έχεις καταλήξει στο γκρουπ χιουνται κια και δε θέλεις σώνει και ντε στέισον, αυτό το διάστημα ξεστοκαρουν το ceed και το δίνουν 1.0 120 gt line 5θ στα 18.000. Πολύ καλά νομίζω.
Υγ. Ποια η γνώμη του φόρουμ για τον 1.4 140 του ceed πέρα από το ότι ρουφάει;
-
Α, δεν το εχω ψαξει...
Αλλα οποιον μηχανικο καο αν ρωτξσεις που ανοιγει μοτερ και οχι απλα αλλαζει λαδια. Ολοι το ιδιο θα σου πουν.
Βεβαια και οι ιδιοι αγοραζουν turbo αυτοκινητα. Το παν ειναι η συχνη αλλαγη αριστης ποιοητας λαδιου.
Σε εμενα ελιωσε η τουρμπινα σε ταξιδι στα 110.000, 140.000 χλμ δεν θυμαμαι ακριβως. Χαλασε το συστημα λιπανσης της. Εβγαλε safety mode και εμεινα στην μςση του δρομου.
800 ευρω με ανακαταακευη μιας μεταχειρηαμενης, 1800 ευρω ολοκαίνουρια καπου εκει κοστιζε... Παντα μαζι με εργατικα.
Φυσικα εβαλα ανακατασκευή.
Γενικα ταturbo ειναι ανωτερη τεχνολογια αρα ανωτερα αποτελεσματα αλλα ειναι ντελικατα. Θελουν την φροντιδα τους και τον σεβασμο τους για να σου αποδώσουν αυτα που θες. Αν εχεις το αυτοκινητο ως μηχανημα με το λαδακι του οποτε μπορεσεις και να ειναι και καπως οικονομικο κτλ.... Αστο καλυτερα. Μια χαρα το ατμοσφαιρικο.
-
Αυτό το να 'χαλάσει όμως κάτι σε βάθος χιλιομέτρων' είναι το επιχείρημα όσων είναι υπέρ των ατμοσφαιρικών κινητήρων.
Υπάρχουν πουθενά ερευνες-στατιστικά?
Στατιστικά δε νομίζω να υπάρχουν και δεν τα χρειάζεσαι. Όπως είπαμε ότι δεν υπάρχει, δεν μπορεί να χαλάσει. Επίσης δεν σε αφορούν τα γενικά στατιστικά στοιχεία αξιοπιστίας όλων των ατμοσφαιρικών έναντι των υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων, αλλά μόνο αυτά που αφορούν τους κινητήρες που ενδιαφέρεσαι, Όμως από την άλλη:
α) Τα Hyundai είναι από τα πλέον αξιόπιστα αυτοκίνητα και ειδικά για τους 1.0 και 1.4 turbo δεν έχουν ακουστεί επαναλαμβανόμενα προβλήματα, οπότε μπορείς να αναμένεις μια κατά πάσα πιθανότητα απροβλημάτιστη χρήση και
β) Η τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τη θεωρητικά ανώτερη αξιοπιστία (λόγω μικρότερης πολυπλοκότητας και λιγότερων εξαρτημάτων) μιας παλιότερης τεχνολογίας. Σκέψου κάτι: Θα απέφευγες φανάρια Xenon ή LED επειδή το κόστος τους αν χαλάσουν ή σε τρακάρισμα είναι πολλαπλάσιο των συμβατικών;
-
Lap wrote:
Αμφιβάλλω αν θα ειναι στην πραξη πιο οικονομικός ο turbo , απλά στον τουρμπο κανεις πιο άνετα ταξίδια και προσπεράσεις χψρις να χειριζεσαι συχνά τον επιλογεα ταχυτήτω.
Από την άλλη όσο περισσοτερα περιφερειακά τόσο περοσσοτερες πιθανοτητες σε βάθος χιλιομέτρων κάτι να χαλάσει με κόστος από π.χ 500 έως 1500+++ ευρώ
Χθες δεν πήρα στα σοβαρά το πρώτο επιχείρημα του Lap αλλά στάθηκα μόνο στο δεύτερο. Μάλλον ήταν -μεγάλο- λάθος.
Λοιπόν, ένα test drive που δημοσιεύει ένα πολωνικό σαιτ (λεπτομέρειες εδώ: https://autokult.pl/38999,hyundai-i30-1-5-dpi-test-opinia) δικαιώνει τον Lap ως προς την εκτιμησή του σχετικά με την κατανάλωση των δυο κινητήρων.
Ναι, καλά καταλάβατε, ο ατμοσφαιρικός κινητήρας ήταν αρκετά οικονομικότερος από τον τουρμπο στο συγκεκριμένο test drive!
Εδώ το επίμαχο κομμάτι του κειμένου στα Αγγλικά (με google translate):
On the same section of the national road, the turbo engine consumed 5.3 l / 100 km, while the new, naturally aspirated DPI needed 4.7 l / 100 km. On the highway, at a speed of 140 km / h, the test car consumed 8 l / 100 km, which is 0.5 l less than the 1.0 variant. And this despite the fairly high revolutions (3800 rpm) at this speed.
In practice, a car with a turbo-charged unit consumes an average of at least 8 l / 100 km, while the 1.5 DPI version is calmly within the values of 6.5-7.5 l / 100 km , depending on how much traffic is involved in this mixed drive and how often you will turn the engine to higher speed. It is worth emphasizing that a naturally aspirated engine is less fuel-efficient than supercharged engines when driving very dynamically. Even harsh skating will not increase fuel consumption above 9 l / 100 km.
Το άρθρο είναι ένας ύμνος γενικά για το i30 και ειδικά για το νέο ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.5 DPI, ο οποίος συγκρίνεται με τον 1.0 τούρμπο και βγαίνει καλύτερος τόσο σε κατανάλωση όσο και, φυσικά, σε αξιοπιστία. Φυσικά αναφέρει πως ο τούρμπο έχει καλύτερη απόδοση - αν και εδώ ακόμη οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.
-
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μας υπαγορεύει τις επιλογές μας μισό λίτρο στα 100 Km...
Σε κάθε περίπτωση ένα test drive και στα δύο αυτοκίνητα θα κάνει σαφές τι κερδίζεις, τι χάνεις και ποιους συμβιβασμούς πρέπει να κάνεις ανά περίπτωση.
-
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μας υπαγορεύει τις επιλογές μας μισό λίτρο στα 100 Km...
Αυτό!
-
Ρε παιδιά ψάχνω για νέο οικογενειακό. Στο ίδιο τελικό ποσό με δόσεις μου βγαίνει το i30 1.5 mh distinctive και το focus. Ποια είναι η άποψή σας;
-
Επειδή προφανώς αναφέρεσαι στο φοκους 1.0 εγώ θα διάλεγα i30 1.5 159 ή i30 1.0 mh και θα κρατούσα τα ρέστα.
-
Για τον Γιάννη που θέλει βάγκον, με 10Κ το χρόνο δεν θα βγάλουν πρόβλημα οι περισσότεροι κινητήρες/αυτοκίνητα, το Hyundai εφόσον ακολουθείς κανονικά το πρόγραμμα συντήρησης, έχει τις λιγότερες πιθανότητες να σου βγάλει προβλήματα με τόσο χαλαρή χρήση. Επίσης για τόσα χιλιόμετρα οι διαφορές κατανάλωσης που θα δεις μεταξύ των δύο θα είναι αμελητέες και εξαρτώνται κυρίως από το έδαφος που κινείσαι...
αν όπως εμείς στη Μαγνησία ή Πίνδο, κινείς φορτωμένο το βάγκον σε ορεινές διαδρομές, το τούρμπο λόγω μεγαλύτερης ροπής σε χαμηλότερες στροφές του κινητήρα, θα σε βγάζει παντού πιο άνετα χωρίς να καταφεύγεις σε τέρμα γκάζι και λογικά δεν θα ανεβαίνει πολύ η κατανάλωση. Επίσης μια προσπέραση θα γίνεται αρκετά πιο άνετα. Αντίστροφα κάποιος που κινείται ...στον κάμπο, και οδηγεί χαλαρά χωρίς να χρειάζεται γρήγορη επιτάχυνση, και με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα θα είναι καλυμμένος και θα κρατάει την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα. Πάντα όμως σε πιο δύσκολες συνθήκες κι ειδικά φορτωμένος, το τούρμπο θα έχει την παραπάνω δύναμη και ίσως καίει και λιγότερο σε σύγκριση με ατμοσφαιρικό που θα πρέπει να το οδηγείς με περισσότερο γκάζι για να πας το ίδιο.
Για την αξιοπιστία μακροχρόνια, δεν φοβόμαστε τόσο πολύ το τούρμπο. Το τούρμπο το θεωρούμε προτέρημα λόγω των επιδόσεων που δίνει σε μικρούς κινητήρες. Αλλά τα καινούρια τουρμπάτα έχουν άμεσο ψεκασμό σε κάθε κύλινδρο και επανακυκλοφορούν τα καυσαέρια στο θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να υπάρχει κίνδυνος να μαζευτεί λαδίλα-μάκα στις βαλβίδες και να χρειαστεί κάποια διαδικασία καθαρίσμου τους στο συνεργείο. Δεν είναι όμως καταστροφική ζημιά, απλά είναι 'καινούριο' φρούτο στην αγορά και ίσως έχει κάποιο κόστος, ενώ δεν παρατηρείται σε όλους τους κινητήρες το ίδιο (είναι ακόμη μια ρετσινιά των γερμανικώνε κυρίως...).
Πάντως εγώ κυρίως θα ζύγιζα την όποια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις επιδόσεις που χρειάζομαι. Το τούρμπο όπως σου είπαν θα κινείται με επιδόσεις που είχε ένα 1.8λτ παλιότερα κι ας είναι χιλιάρι.
-
Σε ολους τους αμεσους παρατηρείται στο λεω εγγυημένα. Απλα οι vagelελιδες ψαχνονται περισσοτερο με τα αυτοκινητα τους απο καποιους που αγοραζουν οικογενειακο hyundai.
-
Επίσης μια προσπέραση θα γίνεται αρκετά πιο άνετα.
Για την αξιοπιστία μακροχρόνια, δεν φοβόμαστε τόσο πολύ το τούρμπο.
Πάντως εγώ κυρίως θα ζύγιζα την όποια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις επιδόσεις που χρειάζομαι. Το τούρμπο όπως σου είπαν θα κινείται με επιδόσεις που είχε ένα 1.8λτ παλιότερα κι ας είναι χιλιάρι.
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις απαντήσεις σας, να ξέρετε πως με έχουν βοηθήσει.
Θέλω να σταθώ σε τρια πράγματα από αυτά που λεει ο pilouritis και που είναι, κατά τη γνώμη μου, οι καθοριστικοί παράγοντες που πρέπει κάποιος να ζυγίσει ώστε να αποφασίσει τι κινητήρα θα αγοράσει - με δεδομένο πως η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη.
Το πρώτο κλειδί για να αποφασίσει λοιπόν καποιος είναι το γιατί χρειάζεται το αυτοκίνητο. Εάν δεν κάνει συχνά ταξίδια σε ανήφορους και δεν έχει απαιτήσεις για μεγάλες επιδόσεις, όπως εγώ, νομίζω πως ο ατμοσφαιρικός είναι μια χαρά. Κια να αγκομαχήσει λίγο το αυτοκίνητο σε κάποια ανηφόρα, όταν έχει βάρος και το a/c αναμμένο, δεν χάθηκε ο κόσμος.
Το δεύτερο είναι η αξιοπιστία. Εδώ ο ατμοσφαιρικός είναι καλύτερος, όχι όμως τόσο ώστε να αποτρέψει κάποιον από το να πάρει τον τούρμπο, εφόσον βέβαια κάνει σε αυτόν τον δεύτερο σωστή χρήση και συντήρηση.
Το τρίτο, και νομίζω σημαντικότερο κριτήριο, είναι η ασφάλεια. Εδώ νομίζω πως κερδίζει το τούρμπο. Μπορεί κάποιος να μην οδηγεί γρήγορα και να μην κάνει πολλές προσπεράσεις ώστε ο ατμοσφαιρικός να του στέκεται εμπόδιο στη μετακίνησή του, όμως τη μια φορά που θα χρειαστεί μεγάλη ροπή σε προσπέραση και δεν θα την έχει, μπορεί και να αποδειχτεί μοιραίο.
Με αυτά ως δεδομένα, αυτό που μπορεί να κρατήσει κάποιον σαν εμένα από το να πάρει ατμοσφαιρικό ειναι, εν τέλει, η ασφάλεια.
Αυτού του είδους η ασφάλεια, και προφανώς οι καλύτερες επιδόσεις που την υποστηρίζουν, νομίζω πως την έχεις με τον 1.0 τούρμπο που έχει μεγαλύτερη ροπή. Σίγουρα, με τον 1.5 τούρμπο τα έχεις όλα. Είδομεν.
υγ Lap, τι είναι οι vagelελιδες;
-
Φιλοι των vag... Vw group
-
Ενδιαφερομαι για τη Distinctive σε αυτοματο, μου ειπαν 1000 ευρω η 10αρα οθονη και 550 το adaptive cruise control.
Eρωτηση: οταν ακινητοποιειται το αυτοκινητο μπαινει αυτοματα χειροφρενο?
-
Ενδιαφερομαι για τη Distinctive σε αυτοματο, μου ειπαν 1000 ευρω η 10αρα οθονη και 550 το adaptive cruise control.
Eρωτηση: οταν ακινητοποιειται το αυτοκινητο μπαινει αυτοματα χειροφρενο?
Απ'όσο ξέρω το i30 δεν έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο, μπαίνει ως έξτρα, οπότε δύσκολο το να μπαίνει αυτόματα...
-
Λέει πως έχει 2-3 πραγματάκια καλύτερα (πλαστικά στις πόρτες,πορτμπαγκαζ,εγγύηση) από το Golf, οδηγείται αρκετά ευχάριστα (όχι όσο το Focus,αλλά δεν τολμάει να πει σε σχέση με το Golf) και γενικά είναι ένα καλό αμάξι,όμως το βάζει ως consider.. Ούτε καν shortlist.
Eντάξει Ματτ,καταλάβαμε... Πλησιάζει επικίνδυνα το αγαπημένο σου VAG και δεν το περίμενες...
-
Ισχύει αυτό που λέει ο Matt αν έχω καταλάβει καλά, δηλαδή ότι το ACC δεν φρενάρει μόνο του για να κρατήσει απόσταση;
-
Λέει πως έχει 2-3 πραγματάκια καλύτερα (πλαστικά στις πόρτες,πορτμπαγκαζ,εγγύηση) από το Golf, οδηγείται αρκετά ευχάριστα (όχι όσο το Focus,αλλά δεν τολμάει να πει σε σχέση με το Golf) και γενικά είναι ένα καλό αμάξι,όμως το βάζει ως consider.. Ούτε καν shortlist.
Eντάξει Ματτ,καταλάβαμε... Πλησιάζει επικίνδυνα το αγαπημένο σου VAG και δεν το περίμενες...
πάντως panormus 772 αν το υπολόγισα σωστά καταναλώσει έχει 6.5lt τα 100
-
Ισχύει αυτό που λέει ο Matt αν έχω καταλάβει καλά, δηλαδή ότι το ACC δεν φρενάρει μόνο του για να κρατήσει απόσταση;
προφανώς δεν είνα adaptive αλλά απλό CC
-
H Hyundai έχει κατακερματίσει πολύ τα διάφορα συστήματα που προσφέρει, σε βαθμό που στο τέλος δεν ξέρεις τί παίρνεις και τί λείπει.
Καλύτερα να είχε λιγότερα πακέτα και αναλυτική περιγραφή για το καθένα. Π.χ. ένα πακέτο για αυτόνομο φρενάρισμα FCA που περιλαμβάνει City, Interurban, Pedestrian, Bicycle. Είναι 'γυφτιά' να δίνεις FCA city & pedestrian μόνο...και να ψάχνει ο δύσμοιρος αγοραστής αν υπάρχει κάτι που λείπει. Ήδη διερωτώμαι αν υπάρχει FCA extraurban...
-
πάντως panormus 772 αν το υπολόγισα σωστά καταναλώσει έχει 6.5lt τα 100
Τα 47.5mpg που λέει στο βίντεο (με εγγλέζικους συντελεστές για το γαλόνι), είναι ~ 6lt/100km
Hyundai i30