-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Νομιζω οτι θεωρητικα συμφερει ακομα, αλλα το risk εχει μεγαλωσει και το reward εχει μικρυνειΟ μόνος λόγος που συμφέρει (ελάχιστα βέβαια) ακόμα είναι γιατι παράλληλα έπεσαν δραματικά οι τιμές των ΦΒ.
Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, μια εγκατάσταση 10KW κόστιζε πάνω απο 20 χιλιάδες ευρώ. Τώρα οι τιμές έχουν πέσει στα 12-13
Φυσικά αυτοί που έκαναν τότε εγκατάσταση με 20Κ+ και τους μειώσανε τις τιμές της κιλοβατώρας κλαίνε τώρα.
Ομοίως θα κλαίνε και αυτοί που κάνουν τώρα εγκατάσταση με 13Κ αν μειωθούν περεταίρω οι τιμές.
Αν συνεχιστεί το trend της μείωσης των τιμών των ΦΒ τότε θα φτάσουμε ένα σημείο που θα συμφέρει να κάνεις εγκατάσταση και να καταναλώνεις ο ίδιος το ρεύμα που παράγεις. Αλλα για κάτι τέτοιο θέλουμε τουλάχιστον μία πενταετία ακόμα.
-
Ο χρήστης bekiaris έγραψε:
δεν ξέρω.......μάλλον ξέρω οτι δεν έχω πάγια,χαράτσια και αυξήσεις στην kwh όποτε γουστάρουν......
αναφέρομαι σε εξοχική κατοικίαΒασικά, έχεις όμως το κόστος αγοράς -συντήρησης μπαταριών, το οποίο δεν είναι μικρό. Επίσης, παλιά είχες απαλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ, τώρα με τον ΕΝΦΑ, απλά πληρώνεις 30% λιγότερο από το αντίστοιχο ηλεκτροδοτούμενο κτίριο, δεν απαλάσεσαι όμως... νομίζω αν τα βάλεις όλα κάτω, συν το ρίσκο να μείνέις χωρίς ρεύμα στις διακοπές σου, δεν συμφέρει!!!
η συντήρηση των μπαταριών είναι λίγο απιονισμένο νεράκι οοοοοταν απαιτηθεί......
γιατί να μείνω χωρίς ρεύμα;;; ντάλα καλοκαίρι;;;
σε περίπτωση συννεφιάς έχω επάρκεια για 2 μέρες... -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Αν συνεχιστεί το trend της μείωσης των τιμών των ΦΒ τότε θα φτάσουμε ένα σημείο που θα συμφέρει να κάνεις εγκατάσταση και να καταναλώνεις ο ίδιος το ρεύμα που παράγεις. Αλλα για κάτι τέτοιο θέλουμε τουλάχιστον μία πενταετία ακόμα.
Αν γίνει αυτό, θα βάλω κι εγώ στη βεράντα!!!
Προς το παρόν πήρα την καραμπίνα και κυνήγησα κάτι κιλοβατώρες που έκαναν βόλτες δεξιά κι αριστερά μέσα στο σπίτι!!!
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Αν γίνει αυτό, θα βάλω κι εγώ στη βεράντα!!!
Προς το παρόν πήρα την καραμπίνα και κυνήγησα κάτι κιλοβατώρες που έκαναν βόλτες δεξιά κι αριστερά μέσα στο σπίτι!!!
Ακόμα και σήμερα μπορεί να σε συμφέρει να καταναλώνεις την ενέργεια που παράγεις, αλλά πρέπει να συντρέχουν αρκετές προυποθέσεις, πχ μεγάλη ηλιοφάνεια χωρίς σκιάσεις, μικρές απαιτησεις σε ενέργεια, συσκευές που δουλευουν με DC κτλ.
Ευελπιστώ οτι στο κοντινό μέλλον θα μπορεί άνετα και με μικρό κόστος εγκατάστασης να καλυφθεί το 80-90% η ακόμα και 100% των αναγκών ενός τυπικού σπιτιού με ΦΒ ακόμα και υπο μή ιδανικές συνθήκες (σκιάσεις, χαμηλή ηλιοφάνεια).
-
Μιας και οι τιμές των αυτοκινήτωνε έχουν πάει στα ύψη και θα περιμένουμε κανένα χρόνο ακόμα τουλάχιστον μήπως και επανέλθουν, ξεθάβω το θέμα με τα πάνελ, γιατί σκέφτομαι να προχωρήσω σε τέτοια επένδυση.
Με ενδιαφέρει το πρόγραμμα net metering.Πιστεύετε ότι συμφέρει;
Τιμές ανα kW?
Δεν έχω μετρήσει ακόμα τις απαιτήσεις μου σε ρεύμα γιατί το χειμώνα ζεσταινόμαστε με καλοριφέρ αλλά σκοπεύω αν βάλω πάνελ να χρησιμοποιώ τα κλιματιστικά.
Επίσης έχω ηλιακό.Για πείτε καμιά πληροφορία όσοι γνωρίζετε.
Edit: Αν στη πορεία οι απαιτήσεις σου αυξηθούν, πχ λόγω αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μπορείς να προσθέσεις πάνελ ή δεν γίνεται λόγω κάποιου συμβολαίου με τη ΔΕΗ;
-
Τα πάνελ έχουν απόδοση 1:1 ενώ η αντλία θερμότητας 1:3.
Ενδιαφέρον θέμα, θα ανάψει τα αίματα πιστεύω στο φόρουμ.
Από εμένα σωστή η σκέψη σου. Γενικά είμαι υπέρ των έξυπνων επενδύσεων.Θα περιμένω να μας πουν οι ειδικοί αν αξίζει. Αλλά γενικά τα 6kw θα κοσιτζουν 6,5-7, 8.000 ευρώ+++ ανάλογα την εταιρία.
Εγώ έχω απορία αν μπορεί καποιος να βάλει φωτοβολταϊκα σαν αυτά που βλέπω σε χωράφια που ακολουθούν μέσω μηχανισμου την πορεία του ήλιου. Οπότε η απόδοση τους ανεβαίνει κατακόρυφα
-
Έχω ακούσει ότι το κόστος είναι πλέον γύρω στα 1000ευρω/kw.
Ας μας πει όμως κάποιος που ξέρει σίγουρα. -
Και εγώ όταν ρώτησα τόσο μου είπαν αλλά δεν είμαι σίγουρος τι περιλαμβάνουν. Βάλε και κάποια άλλα έξοδα μελέτης και κάποια άλλα έκτακτα, και τίποτα τυρόπιτες πορτοκαλάδες στα παιδιά που θα έρθουν ανεβαίνει ...ας πουμε 1200 /kw.
-
Tόσο είναι περίπου. Αυτό που έχει κύρια σημασία είναι ποιά είναι η ετήσια κατανάλωσή σου, και αν έχεις και νυχτερινό πως αυτή διαμοιράζεται σε ημερήσια και νυχτερινή χρέωση.
Θα σε γειώσω όμως, γιατί γενικά δε συμφέρει, εκτός αν καις ή σκοπεύεις να κάψεις πολλά kwh.
Ξεκίνα από εκεί. -
Αν πας μόνος σου ( χωρίς πρόγραμμα εξοικονομώ κτλ) στην ουσία προπληρώνεις μια υπερκατανάλωση ρεύματος για 10-12 χρόνια και μετά ξεκινάς να έχεις το όποιο όφελος , Ψάχνω να βρω καποιον που να έχει net metering και εγώ να μου πει αν αυτές τις μέρες με τις υπέρογκες αυξήσεις έχει παρατηρήσει και αυτός αυξήσεις , γιατί αν είναι να παράγει πράσινη ενέργεια και να πληρώνει τα φέσια του λιγνίτη και της υπερ κοστολόγησης του Φ.Α....
-
Στην δική μου περίπτωση για σύστημα 5.18kw, στον χρόνο παρήγαγε 8.000 kwh. Η κατανάλωση του σπιτιού ήταν επίσης 8.000 οπότε στον εκκαθαριστικό (που βγαίνει κάθε έτος υπόψιν) πλήρωσα 790 ευρώ. Από αυτά τα 400 περίπου ήταν δημοτικά τέλη και άλλα 40 - 50 ερτ κτλ. Συνεπώς πλήρωσα περίπου 350 ευρώ για ΔΕΗ. Πιστεύω πολύ ικανοποιητικα. Η εγκατάσταση κόστισε 7.500 ευρώ πέρσι το καλοκαίρι.
Σημαντικό είναι ο ταυτοχρονισμος (πότε παράγει, πότε καταναλώνει). Επίσης δεν ξέρω πλέον αν είναι σίγουρο ότι ο δεδδηε θα δεχθεί την αίτηση δεδομένο ότι ίσως έχει κορεστει το δίκτυο.
Τέλος θα πρέπει να συν υπολογιστουν διάφορα άλλα κόστη (ασφάλιση, πιθανή βλάβη inverter, το έξτρα άγχος, ότι καταλαμβάνει χώρο στην ταράτσα, ακόμα και το πρόβλημα με περιστέρια σε στέγες). Αλλά σε γενικές γραμμές συμφέρει. Επίσης όσο μεγαλύτερο το σύστημα τόσο πιο σύντομη η απόσβεση. Σε συνδιασμο με αντλία θερμότητας και ηλεκτρικό αυτοκίνητο μιλάμε για τον τέλειο συνδιασμο. Εγώ το έχω φτάσει μέχρι αντλία...
-
Πρόχειρα, αν χωρίς φ/β κατανάλωνες 70% ημερήσιο και 30% νυχτερινό, θα ήθελες περί τα 1200 ευρώ για ρεύμα. Αφού χρεώνεσαι μόνο 350, σημαίνει πως εξοικονομείς 1200-350= 850 το χρόνο.
Επίσης πρόχειρα, αλλά αρκετά ρεαλιστικά, με 1% κεφαλαιουχικό κόστος και 1% συντήρηση (πιστεύω θα στη βγάλει μαζεμένη ως βλάβη στο ινβέρτερ κάποια στιγμή), έχεις επιπλέον ετήσιο κόστος περί τα 150 ευρώ, άρα πραγματικό όφελος 700 ευρώ, άρα θα κάνεις 11 χρόνια να το αποσβέσεις και μετά θα έχεις τα όποια κέρδη.
Καλά λένε για 12 χρόνια απόσβεση σε ένα μέσο σύστημα, το δικό σου είναι μεγάλο για σπίτι. Σε μερικά χρόνια άμα το γυρίσουμε στα ηλεκτρικά ιχ θα είναι μικρό βέβαια. -
Οι λογαριασμοί μου θα έλεγα πως είναι ασήμαντοι γιατί όπως έγραψα και πριν έχω ηλιακό και το χειμώνα χρησιμοποιώ καλοριφέρ.
Σκέφτομαι όμως ότι αν βάλω φωτοβολταϊκά και ανάβω για θέρμανση τα κλιματιστικά θα γλιτώνω ένα χιλιάρικο τον χρόνο μόνο από το πετρέλαιο.
Αρα τα 6, 7 χιλιάρικα θα τα αποσβεσω σχετικά γρήγορα. -
Γράψε σε ποσότητα τι πετράλαιο καις, και θα σου απαντήσω αύριο. Χλωμό πάντως, θα είχαν βάλει όλοι τότε.
-
@dstou said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Γράψε σε ποσότητα τι πετράλαιο καις, και θα σου απαντήσω αύριο. Χλωμό πάντως, θα είχαν βάλει όλοι τότε.
Με τις αυξημένες ρήτρες που πληρώνουν οι περισσότεροι και την σίγουρη αύξηση της τιμής του ρεύματος η απόσβεση γίνεται πολύ πιο σύντομα. Θεωρώ πολύ ρεαλιστικό το σενάριο απόσβεσης στα 7 έτη για 5 αρι και 6 για δεκάρι. Το κλειδί είναι να βάλεις τόσο όσο η κατανάλωση του σπιτιού. Μην το χαρίζεις τσάμπα..
-
@nascar1 , Ερώτηση
Α)παίζει ρόλο πότε καις το ρεύμα και πότε το παράγεις ? Δεδομένο ότι παράγεις ρεύμα την μέρα (10:00-14:00 νομίζω είναι οι ποιο παραγωγικές ώρες ) που πολύ πιθανό να λείπουν όλοι για σχολείο- δουλειά και να καταναλώνεις ρεύμα το απόγευμα - βράδυ που δεν παράγεις ! Νομίζω ότι το παραγόμενο ρεύμα μετριέται και συμψηφίζεται με το ρεύμα που καταναλώνεις ανεξαρτήτως ώρας.
Β) Λογικά έχεις net metering έχεις δει στον λογαριασμό σου επιπλέων χρεώσεις όπως "αναπροσαρμογή εκκαθάρισης αγοράς" ή "αναπροσαρμογή αγοράς χοντρικής" κτλ?
Γ)Στο χρόνο που το έχεις , έχεις κάνει κάποιο καθαρισμό στα πάνελ?
Γ) Ποια εταιρεία σου έκανε την τοποθέτηση ?
Ευχαριστώ -
@yem said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@nascar1 , Ερώτηση
Α)παίζει ρόλο πότε καις το ρεύμα και πότε το παράγεις ? Δεδομένο ότι παράγεις ρεύμα την μέρα (10:00-14:00 νομίζω είναι οι ποιο παραγωγικές ώρες ) που πολύ πιθανό να λείπουν όλοι για σχολείο- δουλειά και να καταναλώνεις ρεύμα το απόγευμα - βράδυ που δεν παράγεις ! Νομίζω ότι το παραγόμενο ρεύμα μετριέται και συμψηφίζεται με το ρεύμα που καταναλώνεις ανεξαρτήτως ώρας.
Β) Λογικά έχεις net metering έχεις δει στον λογαριασμό σου επιπλέων χρεώσεις όπως "αναπροσαρμογή εκκαθάρισης αγοράς" ή "αναπροσαρμογή αγοράς χοντρικής" κτλ?
Γ)Στο χρόνο που το έχεις , έχεις κάνει κάποιο καθαρισμό στα πάνελ?
Γ) Ποια εταιρεία σου έκανε την τοποθέτηση ?
ΕυχαριστώΣτο 1ο ερώτημα θεωρητικά παίζει ρόλο πότε παράγεις και πότε καταναλώνεις διότι επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς. Ιδανικά πρέπει να καταναλώνεις όταν παράγεις. Για τον λόγο αυτό ο μετρητής των φβ είναι έξυπνος (τον πληρώνεις περί τα 300 αν θυμάμαι).
Β) ο λογαριασμός εκδόθηκε Σεπτεμβρίο και όσο θυμάμαι δεν υπήρχαν αυτές οι χρεώσεις.
Γ) τα έχω καθαρίσει μόνος μου καθώς είναι σε ταράτσα και ειναι εύκολο. Με νερό απλά. Υπόθεση λίγων λεπτών
Δ) βρίσκομαι Πάτρα οπότε νομίζω δεν έχει σημασία. Παρόλα αυτά αν κάποιος ενδιαφέρεται με προσωπικό μήνυμα θα του πω. Μην θεωρηθεί διαφήμιση.
-
@dstou said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Καίω 800 με 900 λίτρα. Δεν έχουμε πολλά κρύα στο Βραχατι.
Δε νομίζω ότι έχει πολύς κόσμος 6, 7 χιλιάρικα μετρητά να διαθέσει για πάνελ και πολλοί που τα έχουν τα δίνουν αλλού.
Αν πάρεις δάνειο και πληρώνεις τόκους εξανεμιζεται το όποιο όφελος. -
Ευχαριστώ @nascar1 αλλά όταν λες "έξυπνο" μετρητή τι εννοείς ? @georgemit με το εξοικονομώ έχεις 0 επιτόκιο και κάποιο ποσοστό έκπτωσης . Αλλιώς όπως έγραψα και πιο πάνω , προπληρώνεις μερικά χρόνια το ρεύμα - πετρέλαιο - αέριο ( κοντά στα 10) και για άλλα 10 -15 βγάζεις κέρδος . Δ
-
Το εξοικονομώ δεν είμαι σίγουρος ότι επιδοτεί το net metering.
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα