-
O Οδηγός θα βγει για διαβούλευση αυτό τον μήνα. Οπότε θα έχεις μια εικόνα.
Γενικά πρέπει να υπολογίζουμε τα παρακάτω
α)Λόγω πληθωρισμού οι τιμές ανεβαίνουν συνέχεια
β)Είναι υποχρεώση του κράτους κάποια στιγμή μέσα στο 2023 να μειώσει το ΦΠΑ στα φωτοβολταικά στο 6%
γ)Η επιδότηση θα αφορά υλοποίησεις μάλλον 2023.
-
@george1977 είσαι πολύ ψαγμένος, περιμένουμε ενημέρωση μπας και τα κάνουν να συμφέρει να τα βάλουμε και εμείς
-
@yem said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@george1977 είσαι πολύ ψαγμένος, περιμένουμε ενημέρωση μπας και τα κάνουν να συμφέρει να τα βάλουμε και εμείς
εχω ψηθεί έχω κάνει την μελέτη αλλά περιμένω να δω τον οδηγό μήπως δω οτι με συμφέρει με επιδότηση.
Χωρίς επιδότηση θα κάνω απλό netmetering.
Mε επιδότηση μπορεί να κάνω με μπαταρία και backup κύκλωμα.Τα συζητάγαμε με τον @gatoz πριν 1,5 μήνα.
-
Ωραίος.
Ένα καλό που μπορεί να έχει το πρόγραμμα είναι η επιδότηση με χαμηλοτοκο δάνειο (1-2% ) όπως έχει το εξοικονομώ.
Όχι ότι είναι μεγάλο το κόστος αλλά είναι μια διευκόλυνση να το βάλεις σε 3-4 χρόνια δόσεις σχεδόν άτοκες.
Έχεις καμιά πληροφορία? -
@george1977 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
εχω ψηθεί έχω κάνει την μελέτη αλλά περιμένω να δω τον οδηγό μήπως δω οτι με συμφέρει με επιδότηση.
Mε επιδότηση μπορεί να κάνω με μπαταρία και backup κύκλωμα.Τα συζητάγαμε με τον @gatoz πριν 1,5 μήνα.
εχω και κοστολογια...
με λιγα λογια για περιπου 8500 το χρονο, θες να καψεις 12 χαρτια -
@gatoz said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
εχω και κοστολογια...
με λιγα λογια για περιπου 8500 το χρονο, θες να καψεις 12 χαρτιαΤσιμπημένο εως τώρα η πιάτσα παίζει γύρω στο 1,8euro toW
Φωτοβολταικό
4Kw -->7.200
6Kw -->10.800Λογικά με ένα εξάρι το έχεις καθαρίσει το 8500Kwh το χρόνο και θα έχεις και περίσσευμμα
Σκεφτέσαι και μπαταρία;
-
Άρα τα 11.500 για 10άρι σύστημα είναι τσάμπα, ε;
-
εχω και κοστολογια...
με λιγα λογια για περιπου 8500 το χρονο, θες να καψεις 12 χαρτιαΤσιμπημένο εως τώρα η πιάτσα παίζει γύρω στο 1,8euro toW
Φωτοβολταικό
4Kw -->7.200
6Kw -->10.800Λογικά με ένα εξάρι το έχεις καθαρίσει το 8500Kwh το χρόνο και θα έχεις και περίσσευμμα
Σκεφτέσαι και μπαταρία;
με πρωτης διαλογης υλικα και μεσα ολα τα πιθανα κοστη εγκταστασης εχεις το ενα 20% πανω
οχι μπαταρια, ποτες -
@dimsabas said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Άρα τα 11.500 για 10άρι σύστημα είναι τσάμπα, ε;
εκπτωση σε πιγιοτητα
ή τιμη χωρις φπα -
εχω και κοστολογια...
Φωτοβολταικό
4Kw -->7.200
Σκεφτέσαι και μπαταρία;
με πρωτης διαλογης υλικα και μεσα ολα τα πιθανα κοστη εγκταστασης εχεις το ενα 20% πανω
οχι μπαταρια, ποτεςamerisol
sma
ποιοτικό αλουμίνιο για βάσης
και γερανός μέσα -
εχω και κοστολογια...
Φωτοβολταικό
4Kw -->7.200
Σκεφτέσαι και μπαταρία;
οχι μπαταρια, ποτεςamerisol
sma
ποιοτικό αλουμίνιο για βάσης
και γερανός μέσαεκαλυφθεις υποθετω. εξωτερικως του ιστοτοπου τουτου.
-
Πατέρα άσε τα σουξου μουξου και στείλε link.
Και για πείτε εσείς οι ψαγμένοι, εκτός από το σασί τι άλλο κοιτάμε?
Τι SPECS βλέπουμε?
Σε μετατροπέα τι μάρκες κοιτάμε?
Έχω 3Φ πίνακα με 25Κva... το θυμάμαι καλά ή λέω βλακειες?
-
Πατέρα άσε τα σουξου μουξου και στείλε link.
Και για πείτε εσείς οι ψαγμένοι, εκτός από το σασί τι άλλο κοιτάμε?
Τι SPECS βλέπουμε?
Σε μετατροπέα τι μάρκες κοιτάμε?
Έχω 3Φ πίνακα με 25Κva... το θυμάμαι καλά ή λέω βλακειες?
εχς τριφασικο? σε σπιτι? γιατι γιεμ?
-
Ποιος δεν έχει τριφασικό σε σύγχρονη οικοδομή; Εδώ στο διαμέρισμα 80τμ των γονιών μου τριφασικό έχει. Και μόνο αν θες ταχυθερμοσίφωνα απαιτείται τριφασικό.
-
@tgd said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ποιος δεν έχει τριφασικό σε σύγχρονη οικοδομή; Εδώ στο διαμέρισμα 80τμ των γονιών μου τριφασικό έχει. Και μόνο αν θες ταχυθερμοσίφωνα απαιτείται τριφασικό.
ο γιοςμ ομως δεν εχει συχρονη οικοδομη. και ο γατος που εχει σχετικα συχρονη, δηλαδης του 2008 εχει απλα ενισχυμενο μονοφασικο.
αυτα για τα λαικα σπιτια
οι επαυλεις και οι μαιζωνετ ειναι για φραγκατους και εγω και ο γιοςμ ειμαστε νικαιοπετροπουλιωτες δυτικοι -
Όταν πήραμε το σπίτι δεν είχε θέρμανση και τότες κάποιος είπε στον πατέρα να μην βάλει πετρέλαια και τέτοιες διάφορες αηδίες αλλά θερμοσυσσωρευτές - Θα ήταν ο Lap του '90 φαίνεται - και μάλλον λόγο των θερμοσυσσωρευτών έβαλαν 3Φ και νυχτερινό , μετά σπάσαμε τους θερμοσυσσωρευτές και το 2006 βάλαμε Φ.Α. και την ΦΑγαμε στον πόλο , τώρα θα βάλουμε πάνελ/μπαταρίες/αντλίες θερμότητας και μετά μάλλον μας βλέπω με υδρογόνο ...
-
Εντωμεταξυ όντως πιστεύω στους θερμοσυσσωρευτες, το πετυχες, μπα σε καλό σου.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν οι λάθος μετρήσεις στις απαραίτητες θερμίδες που χρειαζόταν ένα σπίτι κυρίως λόγω τσιγκουνιάς του αγοραστή, όπου έβαζε λιγότερα σώματα από αυτά που έλεγε η σχετική μελέτη.
Η ζέστη που αποδίδουν είναι σταθερή και γλυκιά αλλά απαιτείται αρκετή ώρα φορτησης τους το βράδυ. Με το νυχτερινό, με τα κλασικά τιμολόγια των 0,05 λ/kwh είναι σχετικά φθηνοί σε χρηση ενώ η ζέστη μόνιμη 24/24 Ώρο.Μηδέν συντήρηση, φθηνότερο κόστος από το να στήσεις ολόκληρο δίκτυο θέρμανσης μέσα στο σπίτι, μηδέν κοστος καθαρισμού και αλλαγής, αψογη απόδοση ακόμα και σε περιοχές με θερμοκρασίες πολυ κάτω του μηδενός. Κρατούν 30-50 έτη χωρίς καμία συντήρηση παρά μόνο ένα καθάρισμα από τις σκόνες και λειτουργούν άψογα.
Αν βάλεις net metering και παράγεις τις kwh που ζητούν τότε θα έχεις τζάμπα θέρμανση 24/24 Ώρο χωρίς καμία συντήρηση ποτέ. Μιλάμε για ζεστή από 21-25 βαθμούς κελσίου μόνιμα όλο το 24ωρο. Θα το ανάβεις το σύστημα μια φορά τον χειμώνα και θα το κλείνεις την άνοιξη. Υπάρχουν και αισθητήρες που μπαίνουν στην ταράτσα και αναλόγως τον καιρό και την ατμόσφαιρα μόνοι τους ζητούν το απαραίτητο ρεύμα κατά την φόρτιση αργά το βράδυ ώστε να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού την επόμενη ημέρα μέσα στο σπίτι. Αν έχει ζέστη δεν φορτιζουν στο τέρμα ώστε να μην σκας. Δηλαδή δεν ασχολείσαι με τίποτα.
-
Χρειάζεται καλωδίωση βαρβάτη και πίνακα σωστό , η μαγκιά που είχαν ήταν ότι είχαν αερόθερμο και όταν ήταν καυτά αν άναβες το αερόθερμο ψηνόσουν .
Μετά που πέρασε το ΦΑ είδαμε πραγματική ζέστη στο σπίτι , οι θερμοσυσσωρευτές δεν έκαναν τόση δουλειά , πιθανόν ο εγκαταστάτης να είχε ρίξει λίγο τις θερμίδες για να βγάλει πιο χαμηλή προσφορά ... δεν θα μάθουμε ποτέ ! -
Ακριβώς, τις περισσότερες φορές βάζουν τις ελάχιστες αποδέκτες θερμίδες είτε για λόγους κόστους είτε για λόγους χώρου. Είναι κάπως ογκώδεις. Εάν βάλεις τις θερμιδες που πρέπει ή και ελάχιστα παραπάνω σπίτι στην Ελλάδα χωρίς καμία μόνωση γίνεται φούρνος. Κάποιοι άλλοι από φόβο του κόστους χρήσης τα βάζουν να φορτίζουν ελάχιστα το βράδυ και όχι όπως πρέπει, δηλαδή ζητά το σύστημα 3-4 ώρες φόρτιση και τα βάζουν για μια ώρα μονάχα.
Εγώ έχω εμπειρία από θερμοσυσσωρευτες και πραγματικά ήταν τα μόνα σπίτια με 24/24 Ώρο θέρμανση. Αν έχτιζα δικό μου θα το σκεφτόμουν με βάση την εμπειρία μου. Ιδιαίτερα το βράδυ που φορτίζουν πετάς τα πάπλωματα και έξω έχει παγωνιά. Όλο το έτος το βγάζεις και με σεντόνι, οταν όλοι οι άλλοι πάγωναν το βράδυ διότι έκλειναν το καλοριφέρ ή τα χαμηλωναν για οικονομία
Αν έχεις έτοιμη ηλεκτρολογική εγκατάστασηεγώ θα το ξανασκεφτομουν με Net metering. Τζάμπα θα φορτιζουν και δεν θα ξανασχοληθεις ποτέ.
Με τη έλευση του φ.α μπήκαν στο περιθώριο ως επιλογή. Αλλά πλέον αλλάζουν τα δεδομένα και ξανά δείχνει την αξία του.
Όσο για το αεροθερμο για να ξεφορτιζουν, για όσους δεν ξέρουν μιλάμε για καυτό σαν φούρνος, το θέμα ήταν να βάλεις αυτόν τον έξτρα αισθητήρα στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου επηρέαζε την φόρτιση ώστε να μην έχεις τέτοια θέματα. Σκέψου...το πρόβλημα ήταν η ζέστη όχι το κρύο...χαχαχα
-
Τελικά το καινούριο πρόγραμμα με τα Φ/β θα αφορά μόνο με μπαταρίες και netmetering ή μόνο net metering ?
Έχουμε μάθει λεπτομέρειες ?
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα