-
@tgd said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@polioan said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Άσχετο με τα φωτοβολταϊκά, αλλά σχετικο με την ενέργεια...
Επικοινωνεί μαζί μου πελάτης από εργοστάσιο και αναφέρει ότι από την στιγμή που του έβαλαν "έξυπνο μετρητή", ενώ προηγουμένως έδειχνε ότι έχει καταναλώσεις το εργοστάσιο Χ kwh, τώρα του δείχνει Χ*3 φορές.
Εργοστάσιο; Μήπως αρχίζουν να χρεώνουν την άεργη ισχύ;
Ναι εργοστάσιο. Αυτό πιθανολογώ και εγώ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω διαβάσει το καταστατικό τι παραπανω χρεώνουν πλέον σε βαθμίδες από άεργο ισχύ.
Αλλά αυτό που είπε ο άνθρωπος είναι ότι δεν συμφωνούν τα νούμερα της άεργος ισχύος στο τιμολόγιο με τα νούμερα στο έξυπνο ρολόι -
Άσχετο, μπορώ να συμμετέχω σε επένδυση φωτοβολταϊκών και να περάσω την οικιακή μου κατανάλωση σε αυτήν ως απόσβεση;
Είχε νομίζω ένα πρόγραμμα πριν 2-3 έτη ο Ήρωνας
-
@lap said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Άσχετο, μπορώ να συμμετέχω σε επένδυση φωτοβολταϊκών και να περάσω την οικιακή μου κατανάλωση σε αυτήν ως απόσβεση;
Αυτό που είχε ο Ήρωνας είναι να νοικιάσεις Φ/Β και να παίρνεις ως μερίδιο την τιμή πώλησης προς τον ΔΕΔΗΕ εσύ ως πολίτης. Αλλά δεν θα τα παίρνεις σε λεφτά, θα κάνουν λογιστικες διάφορες με τους λογαριασμούς σου στο ρεύμα.
Εκτός και αν εννοείς να πάρεις μερίδιο από κάποιου άλλου Φωτοβολταϊκού και να το συνδέσεις με το οικιακό σου για λογιστικές διαφορές στο ρεύμα σου. Όχι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό
Έχουν πολύ αυστηρά κριτήρια γενικότερα -
Ναι, το πρώτο εννοώ. Να έχω εκπτώσεις. Έχει σήμερα τέτοια προγράμματα;
-
αυτο που λες ειναι το virtual net metering. Το εχει κανει φιλος, αλλα οχι μεσω παροχου. Βρηκε γνωστο που στηνει φβ παρκα και μπηκε "μετοχος". Εδωσε 10 χιλιαρικα κασερι "αγοραζοντας" 20.000kwh για 10 (νομιζω) χρονια.
Για να αξιζει, θα πρεπει να βρεις φβ που εχει αδειοδοτηθει (οχι στηθει απαραιτητα) πριν γινει η μεταβαση σε net billing. -
Ωραίος.
-
Ναι, το πρώτο εννοώ. Να έχω εκπτώσεις. Έχει σήμερα τέτοια προγράμματα;
Νομίζω ότι το έχουν βγάλει και δεν έχει αλλά παρόμοια προγράμματα...
-
Εμ τα έλεγα..τα έγραφα και εδώ όσοι θυμάστε. είχα και τα λεφτά αλλά άκουσα συγγενείς.
Ήταν τα δεύτερα Χριστούγεννα μετά την έναρξη της πανδημίας
Η συμμετοχή ήταν 3-5κ
-
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
αυτο που λες ειναι το virtual net metering. Το εχει κανει φιλος, αλλα οχι μεσω παροχου. Βρηκε γνωστο που στηνει φβ παρκα και μπηκε "μετοχος". Εδωσε 10 χιλιαρικα κασερι "αγοραζοντας" 20.000kwh για 10 (νομιζω) χρονια.
Για να αξιζει, θα πρεπει να βρεις φβ που εχει αδειοδοτηθει (οχι στηθει απαραιτητα) πριν γινει η μεταβαση σε net billing.Ακριβώς όπως το είπες... Αλλά πλέον τα net metering έχουν παγώσει και αυτά για λίγο...
Αυτή η συμφωνία φαντάζομαι έγινε ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον μέτοχο... Δεν νοιάζει τον ΔΕΔΗΕ. -
Για να αξιζει, θα πρεπει να βρεις φβ που εχει αδειοδοτηθει (οχι στηθει απαραιτητα) πριν γινει η μεταβαση σε net billing.Ακριβώς όπως το είπες... Αλλά πλέον τα net metering έχουν παγώσει και αυτά για λίγο...
Αυτή η συμφωνία φαντάζομαι έγινε ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον μέτοχο... Δεν νοιάζει τον ΔΕΔΗΕ.αφορα και τον δεδδηε! δεν ξερω ακριβως το νομικο καθεστως και το συμβολαιο που εχουν συναψει, αλλα το virtual net metering ηταν κατι που ζητουσαν αρκετο καιρο και τελικα καποια στιγμη εγινε νομος του κρατους.
Δεν ξερω αν εχει σταματησει πλεον ή με την μετατροπη σε net billing, το "virtual net billing" ειναι ασυμφορο.Πιθανοτατα στην παρουσα φαση, αυτο που να συμφερει περισσοτερο ειναι να στησεις αυτονομο φβ συστημα, με οσο γινεται μεγαλυτερες μπαταριες και να εχεις τον παροχο για τις ωρες χωρις ηλιο.
Παντως οπως και να εχει, το κομματι ηλιακης ενεργειας ειναι κατι που αν μπορει καποιος να το εκμεταλλευτει (μονοκατοικια κτλπ) αξιζει με τα 1000%! -
Αυτή η συμφωνία φαντάζομαι έγινε ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον μέτοχο... Δεν νοιάζει τον ΔΕΔΗΕ.αφορα και τον δεδδηε! δεν ξερω ακριβως το νομικο καθεστως και το συμβολαιο που εχουν συναψει, αλλα το virtual net metering ηταν κατι που ζητουσαν αρκετο καιρο και τελικα καποια στιγμη εγινε νομος του κρατους.
Δεν ξερω αν εχει σταματησει πλεον ή με την μετατροπη σε net billing, το "virtual net billing" ειναι ασυμφορο.Πιθανοτατα στην παρουσα φαση, αυτο που να συμφερει περισσοτερο ειναι να στησεις αυτονομο φβ συστημα, με οσο γινεται μεγαλυτερες μπαταριες και να εχεις τον παροχο για τις ωρες χωρις ηλιο.
Παντως οπως και να εχει, το κομματι ηλιακης ενεργειας ειναι κατι που αν μπορει καποιος να το εκμεταλλευτει (μονοκατοικια κτλπ) αξιζει με τα 1000%!Πλέον δεν γίνεται τόσο εύκολη η απόσβεση αν φτιάξεις ένα πάρκο για να πουλήσεις στην ΔΕΗ. όπως ανεφερες, συμφέρει να κάνεις αυτόνομο, ειδικά αν έχεις και αντλίες θερμότητας.
Εδώ κάνουμε τώρα ένα τεράστιο project για όλα τα πάρκα μικρά και μεγάλα για να ελέγχει ο ΔΕΔΗΕ από τους μετρονόμους και αν δεν χρειάζεται άλλη παραγόμενη ισχύς να τα κόβει για κάποιο διάστημα. Για να μην πληρώνουν συνέχεια την παραγόμενη και για να προστατέψουν τους μετασχηματιστές υψηλής. -
Εντωμεταξύ πόσο έχουν οι μπαταρίες;
-
Έχει από 100€ έως 5000€. Ανάλογα τα αμπερορια και το είδος της κατασκευής του.
Αν γράψεις μπαταρίες φωτοβολταϊκών θα σου βγάλει πολλά.
Μην κάνεις όμως αυθαίρετη επιλογή. -
Από όσο ξέρω θέλουν 20 βαθμούς για μακρά αξιοπιστία! Οπότε σε εξωτερικό χώρο δεν!!! Σωστά;
-
Από όσο ξέρω θέλουν 20 βαθμούς για μακρά αξιοπιστία! Οπότε σε εξωτερικό χώρο δεν!!! Σωστά;
Ναι σωστά. Σε εξωτερικό χώρο ΠΟΤΕ! Συγνώμη που στο τονίζω, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό
Φαντάσου σε αυτόνομα καλό θα ήταν να έχεις σε ένα αποθηκακι τον πίνακα, το ινβερτερ ή τα ινβερτερ και τις μπαταρίες
Να μην έχουν καμία επαφή με τον εξωτερικό χώρο και να είναι εκτός του χώρου της οικείας που διανέμεις.
Ακόμα και αυτές οι μπαταρίες(όχι μόνο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ) πονάνε στις υπερβολικά μεγάλες ή μικρές θερμοκρασίες -
Ναι σωστά. Σε εξωτερικό χώρο ΠΟΤΕ! Συγνώμη που στο τονίζω, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό
Φαντάσου σε αυτόνομα καλό θα ήταν να έχεις σε ένα αποθηκακι τον πίνακα, το ινβερτερ ή τα ινβερτερ και τις μπαταρίες
Να μην έχουν καμία επαφή με τον εξωτερικό χώρο και να είναι εκτός του χώρου της οικείας που διανέμεις.Δηλαδή αποθήκη εκτός κτηρίου;
-
Να μην έχουν καμία επαφή με τον εξωτερικό χώρο και να είναι εκτός του χώρου της οικείας που διανέμεις.Δηλαδή αποθήκη εκτός κτηρίου;
Ναι θα ήταν προτιμότερο.
Συνήθως τα αυτόνομα τα φτιάχνουν σε μονοκατοικίες
Αλλά μιλάμε έως τουλάχιστον 10ρακια.
Κάποιοι που θέλουν απλά να κάνουν δοκιμές ή μόνο σε πολύ μικρά φορτία, έχω δει να κάνουν και στα μπαλκόνια τους με 3-4 μικρά πάνελ, και ένα σύστημα που είναι μαζί ινβερτερ-μπαταρια-καταγραφικο λογισμικό -
Άρα, μπορείς να έχεις πάνω από δεκάρι, ας πούμε 20 αρι με μπαταρία και καλύτερα οι μπαταρίες εκτός σπιτιού σε αποθήκη με κάποια θέρμανση στους 20 βαθμούς!
Αυτό θα ταν το τέλειο;
-
Δες το κανάλι αυτό,
https://youtube.com/@adypapas?si=DFaEgNvOL4FzrMzs -
@a-d-p said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Δες το κανάλι αυτό,
https://youtube.com/@adypapas?si=DFaEgNvOL4FzrMzsΈβαλες τον πιο κατάλληλο και master, @A-d-P ...
@lap αν πραγματικά σε ενδιαφέρει, χαζεψε τα βιντεάκια του. Έχει κάνει πολλά και έχει σωστές απόψεις
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα