-
@bekiaris said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Πιο πολλά θα χάσεις σε χρήματα πάρα θα κερδίσεις με τόσο μεγάλη μπαταρία. Μέχρι 15-20 το πολύ αν θες να πας που και πάλι είναι λίγο overkill γιατί χρήματα από επιδότηση θα πάρεις για τα 10 και τα υπόλοιπα από την τσέπη σου .
Μην κάνεις τέτοιο άνοιγμα , πήγαινε με την 10ρα.
συμφωνώ ως ένα βαθμό οτι ειμαι λίγο υπερβολικός, αλλά κάτω απο 20αρα το αποκλείω, θέλω να φορτίζω και το αμάξι (σε χαμηλή ισχύ). Ως προς την λογική όμως περίμενε, θα βγουν καλύτερα, διαφωνώ. ΑΝτιλαμβάνομαι οτι ειναι μια ευμετάβλητη τεχνολογία, αλλά θα πάρει χρόνια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν έχει νόημα να περιμένεις πότε θα βγει η φοβερή και τρομερή τεχνολογία και θα ειναι και φθηνή για να πάρεις. Θεωρώ οτι η τεχνολογία LFP με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό. Επισης τα Sigenergy που θέλω να πάρω ειναι modular άρα αυτό σημαίνει οτι κάποια μπορουν να αντικατασταθούν στο μέλλον με "καλύτερης" τεχνολογίας.
Εσύ ξερεις καλύτερα τι θα κάνεις εγώ απλά λεω την γνώμη μου. Μεχρι 20ρα είναι κατανοητο. Το 40ρα είναι overkill
Δεν είπα σε καμια περιπτωση να περιμενεις, ΧΘΕΣ αν μπορουσες να βάλεις, βαλε , το συντομοτερο το καλύτερα. Ποτε δεν περιμενω τεχνολογία. Είπα απλά μην ξοδεψεις μεγιστα σε αυτή αλλα πάρε οτι σου χρειάζεται γιατι σε 6-7 χρόνια θα είναι παλια τεχνολογία.
Να διαφωνεις μαζι μου ότι μια νεα τεχνολογια θα έρθει σε 6-7 χρονια (που δεν το λες μικρο διαστημα) ειναι οκ, ουτε εγω ούτε εσυ ξερουμε με σιγουρια.
ΟΜΩΣ και να μην ερθει νεα τεχνολογία στα 7 χρόνια κανενας δεν σου λέει οτι η υπάρχουσα δεν θα πέσει σε αξία και σε 7 χρόνια η ιδια μπαταρία δεν θα αξίζει λιγοτερα χρήματα. Αυτό είναι περισσότερο πιθανο από το να έρθουν νεας τεχνολογίας.
Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθω. ΔΕΝ ΛΕΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕ. ΠΡΟΧΩΡΑ λέω, αλλα μην πάρεις παραπανω από ότι χρειαζεσαι πραγματικα και μπορει να φορτίζει με 10ρι φ/β. Να είχες μεγαλύτερο από 10ρι να έλεγα οκ αλλα το χειμωνα και την 20ρα δεν θα την γεμιζεις (απλα θα βαζεις να κατεβαινει μέχρι το 70% ωστε να γεμιζει δηλαδη θα εκμεταλεύεσαι βαρια το 30%). Το καλοκαιρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα θα την γεμίζεις. Αλλα στο ενδιαμεσο παλι μεχρι 50-60% θα την βαζεις να κατεβαινει για να μπορεί να γεμίζει.
Αξιζει ετσι? Εσυ ξερεις καλύτερα. Εγώ με 10ρι φ/β μεχρι 15KWh θα αγόραζα μπαταρια (10ρα με επιδότηση και αλλα 5 από τσέπη μου). Μετα αρχίζω και πιστεύω ότι το εξτρα κόστος δεν αξίζει και απλα δυσχερενει την απόσβεση (την κανεις σε πιο πολλα χρόνια οχι οτι δεν κάνεις) παρα συνεπικουρεί στο οφελος.
-
Εσύ ξερεις καλύτερα τι θα κάνεις εγώ απλά λεω την γνώμη μου. Μεχρι 20ρα είναι κατανοητο. Το 40ρα είναι overkill
Δεν είπα σε καμια περιπτωση να περιμενεις, ΧΘΕΣ αν μπορουσες να βάλεις, βαλε , το συντομοτερο το καλύτερα. Ποτε δεν περιμενω τεχνολογία. Είπα απλά μην ξοδεψεις μεγιστα σε αυτή αλλα πάρε οτι σου χρειάζεται γιατι σε 6-7 χρόνια θα είναι παλια τεχνολογία.
Πολύ ωραία τα λες, συμφωνώ μαζί σου, πανω απο όλα θελω να γλιτώσω το ρευματάκι που πληρώνσω στη ΔΕΗ με ένα 10αρη φ/β και min 10kwh μπαταρία, τα υπόλοιπα σιγά σιγά, δεν με βιάζει κάτι, κάποια πράγματα τα βλέπεις στην πορεία.
-
Πολύ ωραία τα λες, συμφωνώ μαζί σου, πανω απο όλα θελω να γλιτώσω το ρευματάκι που πληρώνσω στη ΔΕΗ με ένα 10αρη φ/β και min 10kwh μπαταρία, τα υπόλοιπα σιγά σιγά, δεν με βιάζει κάτι, κάποια πράγματα τα βλέπεις στην πορεία.
αφου θα παρεις modular μπαταρια, γιατι δεν το ξεκινας με 10αρα και στην πορεια προσθετεις. Πανω απο 20 παντως συμφωνω και εγω με τον cirus οτι δεν αξιζει, εκτος αν το υπολοιπο σου σπιτι εχει πολυ χαμηλη καταναλωση. Εχεις ψαξει καθολου αυοτ το θεμα; δηλαδη ποσο καταναλωνεται τον μηνα/χρονο ΧΩΡΙΣ τις φορτισεις του αυτοκινητου;
-
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
αφου θα παρεις modular μπαταρια, γιατι δεν το ξεκινας με 10αρα και στην πορεια προσθετεις. Πανω απο 20 παντως συμφωνω και εγω με τον cirus οτι δεν αξιζει, εκτος αν το υπολοιπο σου σπιτι εχει πολυ χαμηλη καταναλωση. Εχεις ψαξει καθολου αυοτ το θεμα; δηλαδη ποσο καταναλωνεται τον μηνα/χρονο ΧΩΡΙΣ τις φορτισεις του αυτοκινητου;
μάλλον έτσι θα το κάνω, για την ακρίβεια θα πάρω δύο stack των 8kwh =16kwh και βλέπουμε. Κοίταξε, καταναλώνω χωρις το αμάξι κοντά στις 5.000kwh .
-
Επισης σε συμφερει να κάνεις το εξης καλύτερα από όλα
Βαλε 10ρι με 10ρα μπαταρία και κοιτα πως παει και κανε τους υπολογισμούς σου
Την εξτρα μπαταρια 5ρα-10ρα αγορασε την και προσθεσε την αργότερα αναλογα τις παρατηρησεις σου. Το μονο που χρειάζεται είναι να εχεις υπολογίσει τον έξτρα χώρο που θα ποιασει. Ετσι και αλλιως δεν επιδοτείται από το κράτος (από την τσέπη σου θα την αγοράσεις) και δεν έχει κόστος εγκαταστασης, σε 5-10 λεπτα την έχεις συνδέσει, αν εχεις φροντισει να εχει αρκετο χώρο να τοποθετηθει
-
μάλλον έτσι θα το κάνω, για την ακρίβεια θα πάρω δύο stack των 8kwh =16kwh και βλέπουμε. Κοίταξε, καταναλώνω χωρις το αμάξι κοντά στις 5.000kwh .
420kwh τον μηνα, 14kwh την ημερα. Οκ καλα εισαι. θα γεμιζεις την 16αρα και μαλλον και 20αρα, εκτος απο τις ζορικες μερες. Δεν εχεις υψηλη baseline καταναλωσης
-
Το τι καταναλώνεις είναι ενα σημαντικο. Το τι μπορει να παράξει ενα συγκεκριμενης παραγωγης Φ/Β 10KwH είναι ένα άλλο
Δεν πάμε μονο με το τι καταναλώνουμε αλλα και με το τι μπορει να παραξει ενα Φ/Β με πανελ 10KWh για να φορτισει
αν εβγαζε απεριοριστο θα σου έλεγα πάρε και την 40ρα. Τωρα λέω πήγαινε για 15-20 και είσαι καλα.
-
420kwh τον μηνα, 14kwh την ημερα. Οκ καλα εισαι. θα γεμιζεις την 16αρα και μαλλον και 20αρα, εκτος απο τις ζορικες μερες. Δεν εχεις υψηλη baseline καταναλωσης
ναι κάπως έτσι το βλέπω και εγω. βέβαια έχω κάτι υπόψιν μου που μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση, αλλά οκ θα δούμε, μπορει να το εγκαταστήσω και αλλου.
-
ναι κάπως έτσι το βλέπω και εγω. βέβαια έχω κάτι υπόψιν μου που μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση, αλλά οκ θα δούμε, μπορει να το εγκαταστήσω και αλλου.
υπολογιζε οτι το 10αρι θα σου δωσει 12-15mwh τον χρονο και κανε τους υπολογισμους σου. Εγω σε 10 μηνες ειμαι στις 10.2mwh και μου λειπουν 2 μηνες θεωρητικα καλης παραγωγης. Θεωρω οτι ειμαι σχετικα στο κατω οριο της παραγωγης διοτι εχω σκιαση το καλοκαιρι το απογευμα μετα τις 17:00, οποτε κατι χανω απο εκει.
-
Οι μπαταρίες έχουν απώλειες που πλησιάζουν το 20%. Αν δε μπορείς να ταυτοχρονίσεις τις μεγάλες καταναλώσεις με την παραγωγή, πρέπει να ρίξεις μπόλικο χρήμα σε μπαταρίες.
-
Σκέφτομαι την πολυκατοικία μας που έχει κατανάλωση κάπου 250kwh και ένα δώμα στην ταράτσα κάπου 25τμ. Υπολογίζω 19,6€ κόστος ανά kWh + 14,6€ για τις ρυθμιζόμενες. (Νοέμβριο 2024). Τι λέτε αξίζει ; Ποσά χρόνια θα χρειαστούν για απόσβεση.
Αν ναι τι εξοπλισμό θα προτείνατε ; (Πάνελ, μπαταρία , inverter κλπ) -
@mesastou said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Σκέφτομαι την πολυκατοικία μας που έχει κατανάλωση κάπου 250kwh και ένα δώμα στην ταράτσα κάπου 25τμ. Υπολογίζω 19,6€ κόστος ανά kWh + 14,6€ για τις ρυθμιζόμενες. (Νοέμβριο 2024). Τι λέτε αξίζει ; Ποσά χρόνια θα χρειαστούν για απόσβεση.
Αν ναι τι εξοπλισμό θα προτείνατε ; (Πάνελ, μπαταρία , inverter κλπ)Τωρα με το net billing αντι για net metering σίγουρα είναι παραπάνω χρόνια για απόσβεση. Γνωμη μου είναι οτι ακόμα και έτσι αξίζει. Μονο και μόνο που θα σταματησεις να αγχωνεσαι αν ακριβύνει ή όχι το ρεύμα αξίζει.
Και για να υπολογίσεις όμως πρεπει να δεις πρώτα ποσα τετραγωνικά μπορεις να χρησιμοποιήσεις. Πόσα τετραγωνικά από αυτά που θα χρησιμοποιήσεις έχουν μερική ή ολική σκίαση? Πρεπει να δεις τι μπαταρία θα χρησιμοποιήσεις και ποσες KWh φωτοβολταικα θα βάλεις/χρειαζεσαι. Είναι τριφασικο? μονοφασικό ενισχυμένο? απλό μονοφασικό?. Ποσους πίνακες θα χρειαστείς? και τι μακρος καλωδίων? Που θα μπει ο inverter, οι πινακες και η μπαταρια?
Γενικά αν δεν κάνεις μελέτη από έναν ηλεκτρολογο μηχανικό δεν γινεται να λάβεις σωστη απάντηση
Φέρε κάποιον ειδικό που κάνει εγκαταστάσεις να σου κάνει μια μελέτη να τα βάλει κάτω να σου πει ακριβως
Παραδειγμα εχω δευτερο σπίτι και ταράτσα δική μου και δεν βάζω φβ εκεί γιατι είναι ολη μεσα στην σκίαση και δεν αξίζει (εχει διπλα μεγαλύτερη πολυκατοικια και ελαχιστες ώρες βλέπει ηλιο καθαρα χωρις σκίαση)
-
@mesastou said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Αν ναι τι εξοπλισμό θα προτείνατε ; (Πάνελ, μπαταρία , inverter κλπ)Τωρα με το net billing αντι για net metering σίγουρα είναι παραπάνω χρόνια για απόσβεση. Γνωμη μου είναι οτι ακόμα και έτσι αξίζει. Μονο και μόνο που θα σταματησεις να αγχωνεσαι αν ακριβινει ή όχι το ρεύμα αξίζει.
Και για να υπολογίσεις όμως πρεπει να δεις πρώτα ποσα τετραγωνικά μπορεις να χρησιμοποιήσεις. Πόσα τετραγωνικά από αυτά που θα χρησιμοποιήσεις έχουν μερική ή ολική σκίαση? Πρεπει να δεις τι μπαταρία θα χρησιμοποιήσεις και ποσες KWh φωτοβολταικα θα βάλεις/χρειαζεσαι. Είναι τριφασικο? μονοφασικό ενισχυμένο? απλό μονοφασικό?. Ποσους πίνακες θα χρειαστείς? και τι μακρος καλωδίων? Που θα μπει ο inverter, οι πινακες και η μπαταρια?
Γενικά αν δεν κάνεις μελέτη από έναν ηλεκτρολογο μηχανικό δεν γινεται να λάβεις σωστη απάντηση
Φέρε κάποιον ειδικό που κάνει εγκαταστάσεις να σου κάνει μια μελέτη να τα βάλει κάτω να σου πει ακριβως
Παραδειγμα εχω δευτερο σπίτι και ταράτσα δική μου και δεν βάζω φβ εκεί γιατι είναι ολη μεσα στην σκίαση και δεν αξίζει (εχει διπλα μεγαλύτερη πολυκατοικια και ελαχιστες ώρες βλέπει ηλιο καθαρα χωρις σκίαση)
Τωρα με το NB απλα πρεπει να βαλεις τα μεγιστα kwhp που επιτρεπεται. -
Τωρα με το net billing αντι για net metering σίγουρα είναι παραπάνω χρόνια για απόσβεση. Γνωμη μου είναι οτι ακόμα και έτσι αξίζει. Μονο και μόνο που θα σταματησεις να αγχωνεσαι αν ακριβύνει ή όχι το ρεύμα αξίζει.
Βασικα ειναι πιο σύνθετο, στην βάση του όμως έχεις δίκιο. Το καλό με το Net metering, ειναι οτι περάσεις στο δίκτυο, σε εγκατάσταση φ/β άρα σε ώρες που οι τιμές της kwh ειναι χαμηλες, μπορείς να το πάρεις πίσω το βράδυ πχ που η τιμή της kwh θα ειναι πιο υψηλή, άρα έχεις όφελος ως προς την διαφορά στην τιμή, γιατι οτι δεν καταναλώσεις επιτόπου. Στα περισσότερα έργα net metering δεν ξέρω καν αν επιτρέπονται μπατρίες - πιθανόν και να επιτρέπονταν να μην σύμφερε. ΑΠό την άλλη, επειδή δίνεις στο δίκτυο, και παίρνεις απο το δίκτυο, κοινώς το χρησιμοποιείς σαν μια εν δυνάμη μπαταρία, πληρώνεις τα τέλη χρήσης δικτύου τα οποια πλέον δεν ειναι αμελητέα!!! πάμε στο net biling. Αν εχεις μεγάλες καταναλώσεις και μπορείς να τις peakάρεις ειδικά οταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, μια χαρά γινεται η απόσβεση. Η προσωπική μου άποψη ειναι οτι πρέπει να το συνδυάσεις με μπαταρία και να έχεις τουλάχιστον δύο φορές την peak παραγωγή του φ/β, κοινώς αν έχεις ένα 10kwp παραγωγή, χρειάζεσαι 20kwh μπαταρία. Η πρώτη μέριμνα θα ειναι η κατανάλωση επί τοπου της παραγωγής, μετά φόρτιση μπαταρίας, και μετά πουλάς στο δίκτυο. Αν καταναλώνεις απο το φ/β ή απο την μπαταρία, δεν πληρώνεις τιποτα στο δίκτυο και ειναι αρκετά συμφέρον, έχεις ομως την φθορά της μπαταρίας (LFP αποκλειστικά κατά την ταπεινή μου άποψη σε επώνυμη μάρκα). ΣΤο δίκτυο οτι δίνεις, έχεις ΦΟΣΕ και πληρώνεσαι στις τρέχουσες τιμές του χρηματιστήριου, βγάζεις τα κόστη του ΦΟΣΕ και του ΔΕΔΔΗΕ (δεν ξέρω αν έχει και φόρο). Κάτι μένει, αλλά μην φανταστείς τίποτα φοβερό. Επιμένω στο αρχικό, ο γνώμονας ειναι να τρως απευθείας απο τα φ/β και την μπαταρία, απο την πώληση στο δίκτυο δεν πρέπει να περιμένεις και πολλά (εκτίμηση καθώς δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη εμπειρία). Βέβαια στο μέλλον, που θα έρθουν Virtual Power Plan, V2G κτλ, και θα πουλάς ρεύμα και απο την μπαταρία σε peak τιμές, το παιχνίδι μπορεί να αλλάξει καια να συμφέρει αν επενδύσεις και σε μεγαλύτερες μπαταρίες. Θέλω να πιστεύω οτι θα δούμε ενδιαφέρονται πράγματα.
-
Τωρα με το net billing αντι για net metering σίγουρα είναι παραπάνω χρόνια για απόσβεση. Γνωμη μου είναι οτι ακόμα και έτσι αξίζει. Μονο και μόνο που θα σταματησεις να αγχωνεσαι αν ακριβύνει ή όχι το ρεύμα αξίζει.
Στα περισσότερα έργα net metering δεν ξέρω καν αν επιτρέπονται μπατρίες - πιθανόν και να επιτρέπονταν να μην σύμφερε.
Σε ολα τα net metering επιτρέπονταν οι μπαταρίες απλα νομιζω στην αρχη δεν είχε 100% επιδοτηση την μπαταρία και δεν βάλανε πολλοι. μετα που εδωσε 100% επιδοτηση στην μπαταρία βαλαμε όλοι.
απλα επειδη στο net-metering μετριωνται μονο KWhρες αυτες που εδινες παραπάνω μπορουσες να τις παρεις πίσω από τον πάροχο χωρις εξτρα χρέωση δεν ειναι και τοσο απαραιτητη η μπαταρία αν έχεις ενα σπιτι χωρις πολλες αναγκες. Απλά έβαζες περισσοτερα πανελ απο ότι είχες ανάγκη και δεν έβαζες μπαταρια. Παρηγαγες παραπάνω ρεύμα από ότι χρειαζοσουν και επαιρνες το απόγευμα πίσω από τον πάροχο το επιπλέον ρεύμα σαν να ήταν η μπαταρία σου ο παροχος. ενω στο net billing δεν μπορεις να ακολουθησεις αυτή την λογική. Ετσι πλήρωνες τα ίδια με ενα μικροτερο συστημα με μπαταρία αλλα δεν θα είχες ποτε αναγκη να αλλαξεις την μπαταρία μετά από 5-7 χρόνια.
-
Παρηγαγες παραπάνω ρεύμα από ότι χρειαζοσουν και επαιρνες το απόγευμα πίσω από τον πάροχο το επιπλέον ρεύμα σαν να ήταν η μπαταρία σου ο παροχος.
πληρώνεις όμως το δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ και ΥΚΩ)
ενω στο net billing δεν μπορεις να ακολουθησεις αυτή την λογική
πληρώνεσαι όμως σε χρήμα και όχι σε kwh- το ανέφερα παραπάνω, στην περίπτωση του το net billing συνδυαστεί με VPP, υπάρχει σημαντικό όφελος σε χρήμα.
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα