-
-
Ο χρήστης axem έγραψε:
έχω παρατηρήσει το εξής.
σε ελαφρώς κατηφορικό δρόμο με ταχύτητα μέσα το αμάξι ρολάρει (καθόλου γκάζι)και η στιγμιαία κατανάλωση είναι μηδεν.
όταν βάλω όμως νεκρά (πάλι καθόλου γκάζι) η στιγμιαία αυτόματα ανεβαίνει μέχρι 1,5 λίτραμου διαφεύγει κάτι?
Λέγεται (αν δεν κάνω λάθος) fuel cutoff. Αν έχεις ταχύτητα μέσα, η κίνηση των τροχών μεταδίδεται στη μηχανή οπότε δεν χρειάζεται καύσιμο, αν έχει νεκρό (ή πατάς συμπλέκτη) δεν μεταδίδεται, άρα για να μη σβήσει πρέπει να χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα καυσίμου ...
-
Ο χρήστης Orestis.D έγραψε:
Yπαρχει ενα 'bug' (?) αν κινεισαι με ταχυτητα μεσα στο κιβωτιο και το αφηνεις να ρολλαρει με πατημενο συμπλεκτη, η στιγμαια καταναλωση αυξανεται εκθετικα. Για να σταματησει να το κανει πρεπει να βαλεις νεκρα. Καπως μπερδευεται επειδη διαβαζει ταχυτητα μεσα ή δε ξερω γω τι. Πιθανον να στην ανεβαζει και αυτο αν το κανεις συχνα.
Το δοκίμασα από περιέργια στο δικό μου 1.2 tsi polo και δε το κάνει αυτό που περιγράφεις.
-
Ο χρήστης koubeast έγραψε:
Yπαρχει ενα 'bug' (?) αν κινεισαι με ταχυτητα μεσα στο κιβωτιο και το αφηνεις να ρολλαρει με πατημενο συμπλεκτη, η στιγμαια καταναλωση αυξανεται εκθετικα. Για να σταματησει να το κανει πρεπει να βαλεις νεκρα. Καπως μπερδευεται επειδη διαβαζει ταχυτητα μεσα ή δε ξερω γω τι. Πιθανον να στην ανεβαζει και αυτο αν το κανεις συχνα.
Το δοκίμασα από περιέργια στο δικό μου 1.2 tsi polo και δε το κάνει αυτό που περιγράφεις.
Να ξέρετε ότι αν ξεκινήστε με 1η ταχύτητα, πατήστε συμπλέκτη και είστε σε μεγάλη κατηφόρα ώστε το αμάξι να επιταχύνει, πχ μέχρι τα 100 χαω, ο κινητήρας μπορεί να είναι στις στροφές του ρελαντί αλλά το κιβώτιο περιστρέφεται σαν να πηγαίνετε με 1η και 100 χαω.
Μπορεί να γίνουν ζημιές στο κιβώτιο ακόμα και επικίνδυνες όπως να σκάσει ο συμπλέκτης και τα κομμάτια του να τρυπήσουν το καπό ή την καμπίνα επιβατών.
-
Εντάξει δεν έφτασα σε αυτό το σημείο, ούτε το έκανα για πολύ ωρα, απλά εκεί που πήγαινα πχ με 3η και χαλαρά, πάτησα συμπλέκτη αφήνοντας μέσα την 3η για να ρολλάρει λίγο και να παρατηρήσω αν συμβαίνει αυτό που έγραψε ο Orestis.D, αλλά δε παρατήρησα να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο trip computer. Τα νούμερα που έδειχνε ήταν σαν να είχα βάλει νεκρά.
-
Ο χρήστης koubeast έγραψε:
Εντάξει δεν έφτασα σε αυτό το σημείο, ούτε το έκανα για πολύ ωρα, απλά εκεί που πήγαινα πχ με 3η και χαλαρά, πάτησα συμπλέκτη αφήνοντας μέσα την 3η για να ρολλάρει λίγο και να παρατηρήσω αν συμβαίνει αυτό που έγραψε ο Orestis.D, αλλά δε παρατήρησα να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο trip computer. Τα νούμερα που έδειχνε ήταν σαν να είχα βάλει νεκρά.Δε θυμαμαι ακριβως ποτε το κανει να σου πω την αληθεια... Μια-δυο φορες το χα δει, ισως ηταν τυχαιο. Αλλα μου ειχε μεινει αυτη η εντυπωση. Ισως να εχουμε και αλλο λογισμικο ποιος ξερει?
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Να ξέρετε ότι αν ξεκινήστε με 1η ταχύτητα, πατήστε συμπλέκτη και είστε σε μεγάλη κατηφόρα ώστε το αμάξι να επιταχύνει, πχ μέχρι τα 100 χαω, ο κινητήρας μπορεί να είναι στις στροφές του ρελαντί αλλά το κιβώτιο περιστρέφεται σαν να πηγαίνετε με 1η και 100 χαω.
Μπορεί να γίνουν ζημιές στο κιβώτιο ακόμα και επικίνδυνες όπως να σκάσει ο συμπλέκτης και τα κομμάτια του να τρυπήσουν το καπό ή την καμπίνα επιβατών.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου και οι ελάχιστες μηχανολογικές γνώσεις μου πάνω στο θέμα 'αυτοκίνητο', μάλλον κάτι λάθος λες εδώ
-
Όπως το καταλαβαίνω εγώ, το κιβώτιο είναι συνδεδεμένο με τους τροχούς και μέσω του συμπλέκτη συνδέεται και με το μοτέρ.
Πατώντας συμπλέκτη απομονώνεις το μοτέρ από κιβώτιο + τροχούς που πάνε μαζί.
Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να βάλεις 1η αν πηγαίνεις με πολλά χιλιόμετρα. Απλά αρνείται να μπει και ας προσπαθείς με πατημένο συμπλέκτη. -
Ο χρήστης mrclouzo έγραψε:
Πάντως ο άσος αν έχεις παρατηρήσει δεν κόβει πολύ με ταχύτητα μέσα, ρολάρει πολύ περισσότερο σε σχέση με ότι άλλο έχω οδηγήσει μέχρι τώρα. Ίσως να παίζει ρόλο το σύστημα ανάκτησης ενέργειας και γενικότερα οι μειωμένες τριβές, απόρροια της προσπάθειας για την βέλτιστη οικονομία. Σε κατηφορική διαδρομή ακόμα και χωρίς μεγάλη κλίση εκεί που με ένα βενζινοκίνητο αν άφηνες το γκάζι έκοβε έστω και αργά ο άσος επιταχύνει!Καμια σχεση...το συστημα ανακτησης ενεργειας απλα φορτιζει την μπαταρια. Η διαφορα στο φρεναρισμα που βλεπετε εχει να κανει με τον τυπο του κινητηρα...στη βενζινη κλεινει η πεταλουδα και το μοτερ φρεναρει με το κενο που δημιουργειται στην εισαγωγη (και φυσικα κλεινει την παροχη βενζινης - fuel cut off - για οικονομια)..στα diesel αυτο που μεταβαλεται ειναι η παροχη πετρελαιου κι οχι του αερα, επομενως το οποιο φρεναρισμα, αν δεν υπαρχει καποιος αλλος μηχανισμος, προερχεται απο τις εσωτερικες τριβες του κινητηρα οταν αφηνουμε το γκαζι. Τωρα επειδη δεν υπαρχει συγχρονο diesel χωρις τουρμπο, φρεναρουν καπως καλυτερα λογω της υποπιεσης που δημιουργει το τουρμπο..
-
Η διαπίστωση είναι ότι με κουμπωμένη ταχύτητα και άφημα γκαζιού το αυτοκίνητο ρολάρει περισσότερο από άλλα diesel που έχω οδηγήσει και πολύ περισσότερο από τα βενζινοκίνητα. Δεν φρενάρει, ρολάρει. Στο φρενάρισμα ακόμα και με κατέβασμα η ελάττωση της ταχύτητας δεν είναι τόσο έντονη.
-
Αθηνα-Πατρα-Αθηνα (απο 90 μεχρι 130 με τις αντιστοιχες ρεπριζ) και κατι ψιλα προς Κορωπι συνολο 494km 6,5 /100 βγαζει το trip.. xsara fl 1.6
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Όπως το καταλαβαίνω εγώ, το κιβώτιο είναι συνδεδεμένο με τους τροχούς και μέσω του συμπλέκτη συνδέεται και με το μοτέρ.
Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να βάλεις 1η αν πηγαίνεις με πολλά χιλιόμετρα. Απλά αρνείται να μπει και ας προσπαθείς με πατημένο συμπλέκτη.Είναι:
στροφαλος -> σασμαν -> δισκος/πλατω -> διαφορικο -> τροχοι
οπότε όταν πατάς συμπλέκτη, το κιβώτιο απομονώνεται από τους τροχούς και άρα δεν παίζει να συμβαίνει αυτό που λέει ο λέον. Αυτό θα συνέβαινε μόνο αν ηταν
στροφαλος -> δισκος/πλατω -> σασμαν -> διαφορικο -> τροχοι
Ελπίζω να μη γράφω χαζομάρες ..
-
Ο χρήστης mrclouzo έγραψε:
Η διαπίστωση είναι ότι με κουμπωμένη ταχύτητα και άφημα γκαζιού το αυτοκίνητο ρολάρει περισσότερο από άλλα diesel που έχω οδηγήσει και πολύ περισσότερο από τα βενζινοκίνητα. Δεν φρενάρει, ρολάρει. Στο φρενάρισμα ακόμα και με κατέβασμα η ελάττωση της ταχύτητας δεν είναι τόσο έντονη.Το ιδιο πραγμα λεμε...ρολαρει=δεν φρεναρει! Και ο λογος σε σχεση με τα βενζινοκινητα ειναι η προηγουμενη απαντηση, καμια σχεση δεν εχει το regeneration, ή οτι αλλο πιστευετε. Οι οποιες διαφορες με τα αλλα diesel εχουν να κανουν και με το κιβωτιο, τριβες, αεροδυναμικες αντιστασεις κτλ..αλλα ολα αυτα ειναι το μικροτερο ποσοστο σε αυτο που αποκαλουμε engine braking.
-
Ο χρήστης UnHackAble έγραψε:
Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να βάλεις 1η αν πηγαίνεις με πολλά χιλιόμετρα. Απλά αρνείται να μπει και ας προσπαθείς με πατημένο συμπλέκτη.Είναι:
οπότε όταν πατάς συμπλέκτη, το κιβώτιο απομονώνεται από τους τροχούς και άρα δεν παίζει να συμβαίνει αυτό που λέει ο λέον. Αυτό θα συνέβαινε μόνο αν ηταν
Το δεύτερο είναι.
-
Νέα Μάκρη - Μεσολόγγι - Νέα Μάκρη (560 χλμ + 30 χλμ στο Μεσολόγγι=590 χλμ) με 2 ατομα και ένα παιδί συν full φορτωμα + παιδικο ποδήλατάκι, με ταχύτητες 130-150 με cruise control στα ανοιχτά μέρη αλλά και απο 40-80 στην φοβερή εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και νταλίκες μπροστά, καψαμε κάτι λιγότερο από 27λίτρα , δηλαδή περίπου 4.5l/100km!!! Μια χαρά!!!
Ασχετο: στα σημεία που έχει κώνους στην εθνική Κορίνθου-Πατρών και είναι μια λωρίδα ανά ρεύμα θέλει πολλή προσοχή και να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας ειδικά αν είναι μπροστά μεγάλο φορτηγό/νταλίκα/λεωφορείο. Ο λόγος είναι ότι μερικοί κώνοι δεν είναι βιδωμένοι στην άσφαλτο και όταν περάσει όχημα μεγάλου όγκου με μεγάλη ταχύτητα μπορεί να παρασύρει τους κώνους (μου συνέβη πέρυσι και ευτυχώς είχα μεγάλη απόσταση οπότε έφυγε εκτός του δρόμου ο κώνος) και ή θα τον φας στην μάσκα του αυτοκινήτου σου (και αν τρέχεις κι εσύ αρκετά μπορεί να προκληθεί ζημιά) ή θα κάνεις ενστικτωδώς φρενάρισμα πανικού για να μην πέσεις πάνω στον κώνο και θα σου έρθει από πίσω ο ελληναράς που αφήνει 30 εκατοστά απόσταση. Για αυτό χαμηλές ταχύτητες και απόσταση ασφαλείας για να έχεις χρόνο να αντιδράσεις. -
Με τι αμαξι φιλε?
-
Ο χρήστης Alexis 5 έγραψε:
Με τι αμαξι φιλε?Peugeot 2008 εχει!!
-
Ο χρήστης Vagnar έγραψε:
Το δεύτερο είναι.
Ναι τελικά έγραφα χαζομάρες
-
Και για να μπω ον-τοπικ ... πρώτα 300 χλμ σε V40 T4 7.7 lt/100 με μια πρώτη μεγάλη βόλτα Αθήνα - Σούνιο και πίσω και 4 ημέρες πήγαινε-έλα στη δουλειά. Πολύ ενθαρυντικό θεωρώ ...
-
Ο χρήστης UnHackAble έγραψε:
Και για να μπω ον-τοπικ ... πρώτα 300 χλμ σε V40 T4 7.7 lt/100 με μια πρώτη μεγάλη βόλτα Αθήνα - Σούνιο και πίσω και 4 ημέρες πήγαινε-έλα στη δουλειά. Πολύ ενθαρυντικό θεωρώ ...Καλοστριφτο να ειναι . Βαλε και φωτο αστο αντιστοιχο τοπικο.
Έρευνα Κατανάλωσης