-
Συγκριτικά, όταν ο μισθός ήταν 250.000δρχ (πριν 10 χρόνια) το σουβλάκι έκανε 300δραχμές.
-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Έλα μωρέ, υπερβολές, με τη βοήθεια της Παναγιάς όλα καλά θα πάνε....χα, χα....Και 250.000 δραχμές καλά είναι, μην υπερβάλουμε.
Υ.Γ.
Σουβλάκι γύρος = 700 δραχμές...
Γυραδικο στην Ελβετία, παίζει;
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
...
Βόλτες, μπιζούκια, club, γκόμενες, καφέδες και γενικά ζωάρα....Με 8 λέξεις τα είπες όλα, Έντυ...
Η γνώμη μου είναι πως αυτά, που λογικά στην Ελλάδα έχουν την τιμητική τους, δεν εκφράζουν τους πάντες...
Προσωπικά στις βόλτες προτιμώ την εξοχή, χωρίς άγχος να με πατήσει ο κάθε καραγκιόζης (που να τη βρω στην Αθηνα, άλλωστε), τα μπουζούκια δεν τα γουστάρω (ούτε τους μπουζουκοκέφαλους που βγαίνουν λιώμα στο πιώμα από αυτά κάθε χάραμα), τα κλαμπ δε μου πάνε γιατί δεν είμαι κουλ, ειμαι παντρεμένος και ευτυχισμένος με τη γυναίκα μου (αλλά ούτως ή άλλως το μέσο τσόλι-ψώνιο Ελληνίδα μου φέρνει αναγούλα) και γενικά τον καφέ τον προτιμώ στο μπαλκόνι μου και τη ζωάρα μου ιδιωτική...Δεν είναι η οικονομική κρίση η αιτία που σκέφτομαι να φύγω αλλά η αφορμή, για αυτό και δε θα νιώθω (ελπίζω) μετανάστης αλλά νέος πολίτης. Στο εξωτερικό δε μου έλειψε τίποτα από την Ελλάδα, με εξαίρεση το χωριό μου, το οποίο και θα επισκέπτομαι έτσι ίσως και συχνότερα τελικά...θεωρώ ότι είναι ζήτημα χρόνου (1, 5 , 10 χρόνια, δεν ξέρω) αυτό που ξεκίνησε εδώ να φτάσει σε όλο το δυτικό κόσμο, μιας και το μοντέλο είναι βλαμμένο από το σχεδιαστήριο. Απλώς, όταν θα συμβεί αυτό, θέλω να είμαι σε μια χώρα που θα προσπαθήσει να προστατεύσει τους πολίτες της με τα μέσα που διαθέτει, ρίχνοντας το βάρος της μεταρρύθμισης σε ώμους που αντέχουν και δε θα αρχίσει από το ξεπούλημα και το ανελέητο κοπάνημα των αδύναμων με τους κουμπάρους και τους γαμπρούς να χαζεύουν από απόσταση...
+10000
μαζί σου με το 100%
την ίδια ακριβώς άποψη έχω κι εγώ περί διασκέδασης κλπ
Ήθελα να φύγω πριν από την κρίση και μόλις απολύθηκα από τον στρατό γιατί η νοοτροπία στην Ελλάδα με σκότωνε...τελικά για χάρη της γυναίκας άντεξα 2 χρόνια τον καταπληκτικό Ι.Τ στην Ελλάδα. Τώρα νιώθω σαν να ξεφορτώθηκα 200 κιλά άγχους...στα εργασιακά....στα προσωπικά έχω άλλα άγχη...ευχάριστα...
Αν εδώ που βρίσκομαι τα πράγματα αλλάξουν θα φορτωθώ το δισάκι μου ή μάλλον το κονταινερ που κουβάλησα από Ελλάδα και όπου γης πατρίς...
Αν ήμουν ΔΥ ή είχα χωράφια στην Ελλάδα φυσικά και θα έμενα μόνο και μόνο για τους συγγενείς και φίλους αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει τίποτα από τα 2.
-
Να γράψω και'γω το σεντονάκι μου Θεωρώ οτι η εμπειρία του να ζήσεις εξωτερικό - σε οποιαδήποτε χώρα - είναι απίστευτα πλούσια, μαθαίνεις πρα΄γματα που ουτε σου είχαν περάσει απο το μυαλό, γνωρίζεις κάθε καριδιας καρίδι, γενικά είναι ανεκτίμητη εμπειρία. Είμαι 24 χρονών και μέχρι τώρα έχω την τύχη να έχω ζήσει σε 4 διαφορετικές χώρες + Ελλάδα . Η Ελλάδα έχει παααρα πολλα θετικά χαρακτηριστικά - κυριως μη μετρίσημα** - αλλα δεν με βλέπω να γυρνάω στο προσεχές μέλλον γιατί: α) Δεν παίζουν οι δουλειες που κυνηγάω (αν και ειναι λίγο debatable αυτό) και β) μ'εχει πιασει βουλημία θελω να ζήσω και σε άλλα μέρη. Αίσθανομαι ότι θα χαραμιστώ έτσι και γυρίσω ελλάδα αυτή την στιγμή απο αποψη εργασιακών θεμάτων αλλά και δικών μου υπαρξιακών θεμάτων.
Στο θέμα εργασιακών: Αυτη την στιγμη είμαι Λουξεμβουργο και έκει που δουλεύω εχει μερικα θετικα που στην ελλάδα πολύ δύσκολα τα βρίσκεις: 1. η έννοια της ιεραρχίας σχεδόν δεν υπάρχει: το 'αφεντικό' του τμήματος έχει ίδιο γραφείο μ'εσενα τον ταπεινό stagiaire και μπορεί να κάθεται δίπλα σου χωρις ομως σε καμια περίπτωση η παρουσία του να σε κάνει να νιώθεις άβολα 2. ολοι είναι διαθέσιμοι να σου λύσουν απορείες κ να βοηθήσουν, υπάρχει δλδ φοβερά θετικό και ομαδικό πνεύμα. Αυτα τα δύο χαρακτηριστικά θεωρώ οτι είναι πολύ σημαντικά.**Στα των μη μετρίσημων: κολλητός μου έχει γεννηθει και μεγαλώσει Βέλγιο (Ελληνας) και τα τελευταια χρόνια σπούδαζε και εμένε Αγγλία. Γενικώς λατρεύει Ελλάδα και τον καιρο και τον κοσμο και ολα αλλα δεν έχει αυτο που ψάχνει σε θέμα δουλειάς. Κάπου τον Μαρτιο αποφάσισε να παει να κανει εθελοντισμό στην Ουγκαντα, σε ένα (πολύ φτωχό) χωριό. Βρίσκεται ήδη εκει απο τον Αύγουστο και θα είναι μέχρι Δεκεμβριο/Γενάρη. Παραθέτω ένα κείμενο απο το blog του για να κατάλαβουν μερικοι τα μη-μετρισιμα θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει μια χώρα με χιλια δυο προβλήματα όπως η Ουγκαντα ('Pearl of Africa' - Churchill )
Το Κουράγιο των ανθρώπων
Η εμπειρία μου στην Ουγκάντα είναι πολύ ενδιαφέρουσα ως τώρα. Μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων έχουν συμβεί πολλά, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο και σιγά σιγά αρχίζω να καταλαβαίνω καλύτερα την κουλτούρα της χώρας.
Το πρώτο πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση εδώ στην Ουγκάντα είναι το πόσο φιλόξενος, χαμογελαστός και ζεστός είναι ο κόσμος. Προτού έρθω στη χώρα περίμενα ότι, λόγω του φρικαλέου αποικιοκρατικού παρελθόντος της χώρας και της Αφρικής γενικότερα, ο κόσμος θα ήταν απόμακρος αν όχι εχθρικός προς τους λευκούς και προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι στην Ουγκάντα δεν υπάρχει καθόλου αυτό, το αντίθετο μάλλον.
Το κουράγιο των ανθρώπων εδώ είναι απλά απίστευτο: παρά τη μεγάλη φτώχεια και τις δυσκολίες τις καθημερινότητας, ο κόσμος είναι χαμογελαστός και κεφάτος, κάνει πλάκα και προπάντως δεν γκρινιάζει. Η έννοια της γκρίνιας πολύ απλά δεν υπάρχει εδώ, ο κόσμος απλά προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τα λίγα που έχει. Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως ξιπόλυτα, μισοντυμένα και βρώμικα αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ χαρούμενα, χίλιες φορές περισσότερο απ'ό,τι τα παιδιά στην Ευρώπη και στον ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα. Τα παιδιά εδώ δεν έχουν τίποτα οπότε παίζουν με ότι βρουν και είναι ξένοιαστα ενώ εμείς μεγαλώσαμε με ανέσεις αλλά χάσαμε την αθωότητά μας πρόωρα σε μια κοινωνία που σε μαθαίνει από πολύ μικρή ηλικία να είσαι ανταγωνιστικός και να σκέφτεσαι τί δουλειά θα κάνεις όταν μεγαλώσεις. Τα μικρά παιδιά όταν βλέπουν λευκούς τρέχουν από πίσω με μεγάλο ενθουσιασμό φωνάζοντας muzungo muzungo, hi muzungo μ'ένα χαμόγελο μέχρι τ'αυτιά, μερικά απ'αυτά μπορεί να μην έχουν ξαναδεί λευκούς ποτέ τους! Η λέξη muzungo (μουζούνγκο) σημαίνει λευκός στα Λουγκάντα, την κυρίαρχη γλώσσα της κεντρικής Ουγκάντας, αλλά δεν φέρει καμία ρατσιστική χροιά, σημαίνει απλά 'λευκός'. Πολλοί ντόπιο φωνάζουν μουζούνγκο αν δουν λευκό αλλά δε σημαίνει τίποτα κακό!
Στο χωριό και στην άκρη της εθνικής οδού βλέπεις παιδιά να σπρώχνουν ένα ποδήλατο φορτωμένο όσο δεν πάει με μπιντόνια νερό, με ξυλεία, με οτιδήποτε: συνήθως οι δύο σπρώχνουν από πίσω και ο ένας οδηγεί το τιμόνι μπροστά με το ένα χέρι και βοηθάει στο σπρώξιμο με το άλλο. Παρά το φόρτο, αν τους χαιρετίσεις θα βγάλουν το ένα χέρι και θα σε χαιρετίσουν και αυτοί! Το ποδήλατο είναι κυρίως μέσο μεταφοράς φορτίων εδώ. Έχω δει να σπρώχνει ένα άτομο ακόμα και καναπέ πάνω σε ποδήλατο! Ειδικά στην Καμπάλα, βλέπεις τι κουβαλάει ο κόσμος πάνω στο κεφάλι του και απλά απορείς πως γίνεται! Κουβαλούν σακούς με άχυρα, κούτες με ηλεκτρονικά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μερικοί κουβαλούν μέχρι και 5 μεγάλες κούτες, η μία πάνω στην άλλη στοιβαγμένες πάνω στο κεφάλι τους!Από: http://iasonmouzourakis.blogspot.com/ για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν και άλλα μελλοτικα κείμενα (μονο δύο εχει ανεβάσει μεχρι τώρα )
-
Ο χρήστης Christos M έγραψε:
Έλα μωρέ, υπερβολές, με τη βοήθεια της Παναγιάς όλα καλά θα πάνε....χα, χα....
Και 250.000 δραχμές καλά είναι, μην υπερβάλουμε.
Υ.Γ.
Σουβλάκι γύρος = 700 δραχμές...
Γυραδικο στην Ελβετία, παίζει;
Aμε!Και σουβλακια και απο ολα.Εχει αρκετους Ελληνες που εχουν ταβερνες.Η γυναικα μου ειχε παει για δουλεια το καλοκαιρι στο http://en.wikipedia.org/wiki/Däniken,_Solothurn .Δεν εμεινε ευχαριστημενη καθολου απο την εκει διαμονη.Καλα τα χρηματα αλλα δεν .......
Εντιτ:Ξερω οτι δεν ειναι αντιπροσωπευτικο παραδειγμα.
-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Πάντως πάνε σελίδες που εγώ ζήτησα να μου πει κάποιος ένα πλεονέκτημα του να μένεις Ελλάδα και το μόνο που αναφέρθηκε ήταν κάτι για το ίδιο δελτίο καιρού 10 μήνες το χρόνο και κάτι για σουβλάκια.οικογενεια, ηλιος, θαλασσα, 10 μηνες καλοκαιρι στην Αττικη, διακοπες, κοσμος που μιλαει την γλωσσα σου/θρησκεια, φτηνα νοικια, καινουρια διαμερισματα, καφετεριες, ομορφια τοπιου, φρεσκο και φθηνο φαγητο αν μαγειρευεις, χαμηλες ασφαλειες & κοστος αυτοκινητων για τα μικρα κυβικα.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Σε όλα τα παραπάνω, οι ΗΠΑ πχ είναι χειρότερες από την Ελλάδα, μιλώντας με μέσους όρους. Υποθέτω λοιπόν πως πρέπει κι αυτοί να τα μαζεύουν άρον άρον για Ελβετία...Στην Ελβετια πανε κατα βαση πλουσιοι για φορολογικους λογους αν και οταν ειχα παει εκει ειδα και παρα πολλους τριτοκοσμικους και μερικες χαλια γειτονιες. Προφανως δεν αφηνεις την Ν Υορκη η το Μαιαμι για να πας στην Ελβετια. Πολυ βαρεμαρα: Γενευη Κυρ-Δευ-Τρ-Τετ δεν κυκλοφορει ψυχη εξω μετα τις 6μμ!
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Κάπου εδώ κολλάει και το σύνδρομο Goldilocks, το ένα είναι πολύ ζεστό, το άλλο είναι πολύ κρύο, το παρ'αλλο είναι ξινό κλπ.
Όσο για την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας (και της υπόλοιπης Ευρώπης η δυτικού κόσμου γενικά) το σενάριο είναι χαμένο από τώρα εφ'οσον είναι δεδομένο, χάρη στο ταλέντο των πολικών και την ηλιθιότητα των επενδυτών, ότι όλη η έρευνα, όλη η παραγωγή και μελλοντικά και όλη η κατανάλωση είναι στη Ασία. Η οποία Ασία αγοράζει τώρα τον δυτικό κόσμο με τα λεφτά μας (αυτά που τους έδωσαν τα ταλέντα παραπάνω). Αν περιμένετε από το nanotechnology στην Παιανία το ξύπνημα θα είναι απότομο και το τρένο θα έχει φύγει πολύ καιρό.
.Η Ασία φαινόταν από το 1990 ότι θα γινόταν, σύντομα, το κέντρο του κόσμου (εξάλλου έχει και το μεγαλύετρο πληθυσμό, οπότε λογικό) εκτοπίζοντας την Αμερική και την Ευρώπη.
Για να το 'βλεπα εγώ, σίγουρα θα το βλέπανε κι οι Αμερικάνοι.
Εφόσον δεν αντιδράσανε τότε, που ήταν πανίσχυροι, κι η Κίνα εξαιρετικά αδύναμη, κάτι θα ξέρανε.
Αντί να επιτεθούν στρατιωτικά στην Κίνα, φροντίζουν συστηματικά, τόσα χρόνια, να ελέγχουν τα πετρέλαια παγκοσμίως.
Συνεπώς, πιστεύουν ότι ελέγχοντας τα πετρέλαια (γενικώς την ενέργεια), ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία. Και την Κίνα.
Και σ' έναν πιθανό πόλεμο, θα 'χουν το πάνω χέρι.
Επίσης, οι Αμερικάνοι, πιστεύω, ελπίζουν σε κάποια διάλυση της Κίνας από εσωτερικούς λόγους: εκδημοκρατισμό, Θιβέτ, Ταιβάν ή ξέρω 'γω τι άλλο (φυσικά, πάντα με αμερικανική ανάμιξη).Και επειδή μετατοπίζεται ένα κομμάτι της οικονομίας? Μετακόμιση πια στην Ασία? Να δώ πόσοι Ευρωπαίοι και μάλιστα Ελληνες θα ζούσαν και θα στήναν οικογένεια σε κάποια Ασιατική χώρα.
Ας ξεβολευτούν απο Αγγλίες, Ιταλίες, Γερμανίες, Ολλανδίες, Σοηδίες και Ελλάδες και ας έρθουν Κορέα, Κίνα, Ταιβάν, Φιλιππινες (τρελή ανάπτυξη όπως και η Ταιλάνδη) και Ιαπωνία να δούμε τότε γνώμες. Γιατί η πλειοψηφία 99.999999% των Ελλήνων μεταναστών ζούνε σε ΑγγλοΣαξωνικές χώρες (μεσα βάζω και Αυστραλία... Ν. Αφρική δε ξέρω να πω την αλήθεια).
Οι χώρες στην Ασία έχουν ανάπτυξη... Ταιβάν πέρσι σχεδόν 12%, φέτος μόνο 5-8%. Φαντάζομαι και άλλες της ευρύτερης περιοχής αντίστοιχα και ίσως περισσότερο. Αλλά έχει ενδιαφέρον να δουμε αυτες τις χώρες που κατα βάση ειναι εξαγωγικές πως θα τα πάνε τωρα που η ¨Δύση πάει προς τα κάτω. Το άλλο το ακούσατε που η Κίνα έβγαλε εντολή στους ξένους εργοστασιάρχες να διπλασιάσουν τους μισθούς απο το νέο έτος? 'Στη Κίνα αδερφές μου στη Κίνα'. Προφανώς το βλέπουν και αυτοί και α) θέλουν να διώξουν πισα σιγα σιγα ξένες επιχειρήσεις β) θέλουν να αναπτύξουν καταναλωτική βάση ενγχώρια και να μην ανχώνονται εαν ο Τζιμ απο το Τεξας, ο βαν ντερ Χουφτεν απο το Χρονινχεν και ο Τακις απο τη Καλλιθέα αγοράσουν Κινέζικα λαμπάκια για τα Χριστούγεννα.Οσο για την Ευρώπη απο φίλους και γνωστούς στο κλάδο μου για Αγγλία και Ολλανδία μου λένε οτι ακόμα δεν έχουν 'ανοίξει' θέσεις εγασίας μιας και ειναι πολύ πιο προσεκτικοί τώρα. Ε, έρχονται και δύκολοι καιροί μάλλον με το Ευρώ κλπ.
Η οποία Ασία αγοράζει τώρα τον δυτικό κόσμο με τα λεφτά μας (αυτά που τους έδωσαν τα ταλέντα παραπάνω). Αν περιμένετε από το nanotechnology στην Παιανία το ξύπνημα θα είναι απότομο και το τρένο θα έχει φύγει πολύ καιρό.
Τρύφωνα, θα συμφωνίσω μαζί σου μιας και εδώ που είμαι, για παράδειγμα, η χώρα παέι με 10000 στο τομέα και αυτό με μεγάλες κρατικές ενισχύσεις. Εφερα ένα παράδειγμα...
Να πω την αλήθεια αν και για Ελλάδα ακούω οτι θέλουν να την κάνουν Σιλικον Βαλλευ (επειδή ειναι κατα πολύ πιο φτηνο απο το να στήσεις βαρια βιομηχανία) και δεν είμαι και τόσο σίγουρος κατα πόσο ειναι δυνατό αυτό. ΟΜΩΣ, γενικά δυνατότητες υπάρχουν σε πολλούς και διαφορετικού τομείς. Θα δούμε τις εξελίξεις!
Και γιατί όχι ρε παιδιά να δούμε αν μπορόύμε ο κάθε ένας να κάνουμε κάτι που ίσως να έχει και σχέση με την Ελλάδα? Προσωπικά δε θέλω να ειμαι για πολύ ακόμα υπάλληλος σε κάποια χώρα εκτός Ελλάδας... Δηλαδή να φύγουμε όλοι να είμαστε έξω υπάλληλοι άλλων για μια ζωή?
Δε ξέρω, κάποιες πρωινές σκέψεις και προβληματιμοί που έχω βρισκόμενος έξω.Καλημέρα
υγ. και ένα ενδιαφέρον άρθρο απο τον Αρίστο Δοξιάδη ¨( http://aristosd.posterous.com/mp3 )
-
Ο χρήστης alejandro έγραψε:
Να πω την αλήθεια αν και για Ελλάδα ακούω οτι θέλουν να την κάνουν Σιλικον Βαλλευ (επειδή ειναι κατα πολύ πιο φτηνο απο το να στήσεις βαρια βιομηχανία) και δεν είμαι και τόσο σίγουρος κατα πόσο ειναι δυνατό αυτό. ΟΜΩΣ, γενικά δυνατότητες υπάρχουν σε πολλούς και διαφορετικού τομείς. Θα δούμε τις εξελίξεις!
Ξέρεις πόσα χρόνια τώρα θέλουν να κάνουν την Ελλάδα Silicon Valley?
Άστο καλύτερα. -
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Πάντως πάνε σελίδες που εγώ ζήτησα να μου πει κάποιος ένα πλεονέκτημα του να μένεις Ελλάδα και το μόνο που αναφέρθηκε ήταν κάτι για το ίδιο δελτίο καιρού 10 μήνες το χρόνο και κάτι για σουβλάκια.
οικογενεια, ηλιος, θαλασσα, 10 μηνες καλοκαιρι στην Αττικη, διακοπες, κοσμος που μιλαει την γλωσσα σου/θρησκεια, φτηνα νοικια, καινουρια διαμερισματα, καφετεριες, ομορφια τοπιου, φρεσκο και φθηνο φαγητο αν μαγειρευεις, χαμηλες ασφαλειες & κοστος αυτοκινητων για τα μικρα κυβικα.
Ξεκόλα. Μια χαρά είναι και έξω.
Πάντως ειδικά το θέμα των καφετεριών είναι ξεφτίλα. -
Γεια σας! Παρακολουθω με ενδιαφρον τη συζητηση και ειπα να γνωμοδοτησω και εγω! Ειμαι μονιμος κατοικος σουηδιας στη στοκχολμη εδω και 3 ετη...
Οπως πολλα παιδια λενε, η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Εργασιακα δεν υπαρχει συγκριση απλα. Σαν νεοπροσληφθεις αμοιβομαι με περιπου 2500 ευρω το μηνα καθαρα(περιπου 3800 μεικτα)
Και το κυριοτερο το 8ωρο ειναι 8ωρο, και οποια αναγκη για υπερωρια εξτρα.ταυτοχρονα εχουμε 35 ημερες διακοπες το χρονο. Ολα αυτα δε τα γραφω για να κοκορευτω, απλα δε μπορει καποιος να αρνειται οτι ολο αυτο μεσα σε ενα ενδιαφερον και ριλαξ κλιμα εργασιας δε δημιουργει μια ευτηχια!!!Την ιδια στιγμη ολοι θα μου πουν για το κοστος και οτι δε πρεπει να μου μενει φραγκο. Δυστηχως η αληθεια ειναι μακρια. Η αθηνα εχει γινει πανακριβη και συγκρινεται ευθεως με τη στοκχολμη. Τα καθημερινα εξοδα ειναι λιγο μεγαλυτερα οπως σουπερ μαρκετ κτλ αλλα οι μετακινησεις εχουν αστειο κοστος. Σε σχεση με το να εχεις αμαξι στην αθηνα. Τα σπιτια ειναι πιο ακριβα αλλα οχι οσο νομιζει ο κοσμος με περιπου 600 ευρω εχεις 35τμ με ολα μεσα στο κενττο της πολης. Με κοινοχρηστα.
Φυσικα ποτε δε προκειται να νοιοσεις στο σπιτι σου, η γλωσσα ειναι μεγαλο προβλημα και φυσικα λειπουν οι γονεις και οι φιλοι. Οσοι δε τα σκεφτονται η δε νοιωθουν αυτα καποιο προβλημα εχουν!
Επισης ο καιρος ειναι μεγαλος παραγοντας και δε μπορει να τον αρνηθει κανεις! Βεβαια εγω προτιμω το χιονι απο τη βροχη οποτε εδω μου ταιριαζει!Τελος για να μιλαμε με νουμερα, για να υπΑρχει δειλημμα για εμενα, θα επρεπε να ειναι 2500 εδω η 1700 ελλαδα ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. αν ειναι να γυρισω να δουλευω12ωρο για αυτα τα λεφτα για να λεω οτι ειμαι κοντα στη θαλασσα (και να μη τη βλεπω ποτε) τοτε να μου λειπει....
-
στα 3 χρόνια που είσαι εκεί δεν έχεις προλάβει να μάθεις τη γλώσσα? πάντως και με Αγγλικά μόνο δεν την βγάζεις άσχημα στη Σκανδ/ια.
συμφωνώ οτι το χιόνι είναι απείρως προτιμότερο. -
Γεια χαρα. Τη μιλαω τη γλωσσα αρκετα καλα αλλα ουτε καν πλησιαζει τα αγγλικα μου. Για τα ελληνικα ουτε λογος . Η δουλεια ειναι στα σουηδικα αλλα σχεδον ολες οι κοινωνικες επαφες στα αγγλικα. Αλλα ενω τα βγαζεις περα με μονο αγγλικα (πολλα ατομα ειναι εδω τυποις 8 ετη κ δε μιλανε ) ειναι λιγο μιζερια. Ειναι απο τα μργαλυτερα προβκηματα κατα την αποψη μου
-
Εμενα αλλο μου εκανε εντυπωση , 600€ για 35 μ2 ?
Σπιτι στα 80 μ2 , ποσο εχει ?
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Εμενα αλλο μου εκανε εντυπωση , 600€ για 35 μ2 ?Σπιτι στα 80 μ2 , ποσο εχει ?
Ναι, αλλά σου λέει στο κέντρο της πόλης (σαν να σου λέει εδώ π.χ. Κιφησιά/Γλυφάδα).
Γενικά στο εξωτερικό τα ενοίκια στο κέντρο είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τα προάστεια, σε αντίθεση με την Αθήνα όπου (λόγω υποβάθμισης) συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. -
Ο χρήστης danonito έγραψε:
Γεια σας! Παρακολουθω με ενδιαφρον τη συζητηση και ειπα να γνωμοδοτησω και εγω! Ειμαι μονιμος κατοικος σουηδιας στη στοκχολμη εδω και 3 ετη...
Οπως πολλα παιδια λενε, η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Εργασιακα δεν υπαρχει συγκριση απλα. Σαν νεοπροσληφθεις αμοιβομαι με περιπου 2500 ευρω το μηνα καθαρα(περιπου 3800 μεικτα)
Και το κυριοτερο το 8ωρο ειναι 8ωρο, και οποια αναγκη για υπερωρια εξτρα.ταυτοχρονα εχουμε 35 ημερες διακοπες το χρονο. Ολα αυτα δε τα γραφω για να κοκορευτω, απλα δε μπορει καποιος να αρνειται οτι ολο αυτο μεσα σε ενα ενδιαφερον και ριλαξ κλιμα εργασιας δε δημιουργει μια ευτηχια!!!Την ιδια στιγμη ολοι θα μου πουν για το κοστος και οτι δε πρεπει να μου μενει φραγκο. Δυστηχως η αληθεια ειναι μακρια. Η αθηνα εχει γινει πανακριβη και συγκρινεται ευθεως με τη στοκχολμη. Τα καθημερινα εξοδα ειναι λιγο μεγαλυτερα οπως σουπερ μαρκετ κτλ αλλα οι μετακινησεις εχουν αστειο κοστος. Σε σχεση με το να εχεις αμαξι στην αθηνα. Τα σπιτια ειναι πιο ακριβα αλλα οχι οσο νομιζει ο κοσμος με περιπου 600 ευρω εχεις 35τμ με ολα μεσα στο κενττο της πολης. Με κοινοχρηστα.
Φυσικα ποτε δε προκειται να νοιοσεις στο σπιτι σου, η γλωσσα ειναι μεγαλο προβλημα και φυσικα λειπουν οι γονεις και οι φιλοι. Οσοι δε τα σκεφτονται η δε νοιωθουν αυτα καποιο προβλημα εχουν!
Επισης ο καιρος ειναι μεγαλος παραγοντας και δε μπορει να τον αρνηθει κανεις! Βεβαια εγω προτιμω το χιονι απο τη βροχη οποτε εδω μου ταιριαζει!Τελος για να μιλαμε με νουμερα, για να υπΑρχει δειλημμα για εμενα, θα επρεπε να ειναι 2500 εδω η 1700 ελλαδα ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. αν ειναι να γυρισω να δουλευω12ωρο για αυτα τα λεφτα για να λεω οτι ειμαι κοντα στη θαλασσα (και να μη τη βλεπω ποτε) τοτε να μου λειπει....
Είσαι μικρούλης μωρέ, γιαυτό σου λείπουν αυτά που λες. Όταν μεγαλώσεις και έχεις γυναίκα και παιδιά εκεί τότε να βλέπεις φίλους και συγγενείς 1 φορά το χρόνο θα σου είναι υπέρ αρκετό. Μετά μια φορά κάθε 2 χρόνια για να δεις και καν'αλλο μέρος. Με πιο πολλά λεφτά και με καλύτερες συνθήκες ζωής που θα έχεις δημιουργήσει μόνος σου, με τη δουλειά σου, χωρίς βύσμα, χωρίς μπάρμπα. Καλή συνέχεια, εσύ θα επιζήσεις.
-
Αν το βρεις στο κεντρο τοσο μεγαλο πιστευω γυρω στο 1000... Γενικα στο κεντρο δεν εχει μεγαλα και ειναι πανακριβα. Ενα 130 που ειχα δει νεοχτιστο στο κεντρο ειχε 1800. Αλλα ξαναλεω ολα μεσα. Θερμανση, ιντερνετ, νερο. 0 εξτρα. Αν πας εξω απο τα διοδια, 15 λεπτα με μετρο σα να λεμε το αντιστοιχο χαλανδρι και λιγο πιο κοντα, ενας φιλος πληρωνει 850 για 105 τμ... Δεν ειναι τοσο ακριβα...
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Εμενα αλλο μου εκανε εντυπωση , 600€ για 35 μ2 ?Και που να δεις τις τιμές στο Λονδίνο...
-
Danonito... Ερώτηση. Το κέντρο που λες θεωρείται ακριβό, ή όχι? Το σπίτι είναι νεοδμητο?
Γιατί αναφορικά συνάδελφος νοικιάζει στην αγ. Παρασκευή 44τμ, 550€ και ο βασικός μισθός εδώ είναι 600€.
Τελευταία ερώτηση, 12 μισθούς παίρνετε, ε?
Sent from my iPad 2 using Tapatalk
-
12 μισθούς κ δώρο Χριστουγέννων κ δώρο καλοκαιριου
Παρπιπτοντωςτο να είσαι 8 χρόνια στη Σουηδία κ να μην έχεις μάθει ακόμα σουηδικα είναι παπαρια
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....