-
Είπα να απαντήσω μια, αφού και εγώ στο χώρο του ΙΤ είμαι. Λίγο άναρχη δομή όσα γράφω, αλλά όπως τα συνδέω με τα παραπάνω.
Λοιπόν, καταρχάς ο κόσμος λέει πληροφορική και νομίζει ότι είναι ένα πράγμα. Ένας πληροφορικάριος δλδ πρέπει να γνωρίζει από HW, SW, δικτυακά, ERPs, όλες τις εφαρμογές, virtualization, best practices, security και 1002 άλλα.
Εκ των πραγμάτων όμως, δεν γίνεται! Είναι τεράστιος όγκος πληροφοριών (τρομερά πειρσσότερος από κλασσικές/καθιερωμένες επιστήμες), γνώσεων και προφανώς θέμα ενασχόλησης και εμπειρίας. Υπάρχει συνεπώς τεράστια εξειδίκευση. Όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πολλά από αυτά, αλλά ακόμα και προγραμματιστής για παράδειγμα, έχει άπειρες γλώσσες, πρωτόκολλα, πρακτικές και frameworks. Γι αυτό θα δείτε ότι ζητείται πχ python developer ή dot net & c# developer.
Σε μικρές εταιρίες συνήθως ζητούν έναν που να διαχειρίζεται τα πάντα όλα (μερικοί γενικοί τομείς, πχ να διαχειριστώ σερβερς/χρήστες) και αυτός τρέχει για τα πάντα ή συνεργάζονται με μικρές εταιρίες γι αυτό το λόγο.
Οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής συνήθως προσλαμβάνουν διαφόρων επιπέδων υπαλλήλους. Senior για θέσεις ευθύνης, να αναλάβουν πελάτες, να κάνουν σοβαρή δουλειά και να μάθουν τους νεότερους και junior για να μάθουν ξεκινώντας από απλά πράγματα και μόλις φτάσουν να πατήσουν λίγο στα πόδια τους είτε να πάρουν πιο σοβαρή δουλειά είτε να διεκδικήσουν κάτι πιο προσοδοφόρο (στην ίδια ή άλλη εταιρία).
Όταν λοιπόν θέλεις σε μια μικρή ή μεγαλύτερη εταιρία έναν παραγωγικό άνθρωπο ....θα τον πληρώσεις. Όπως σε όλες τις δουλειές, δεν διαφέρει καθόλου. Αν θέλεις να δίνεις 500-800ε (τυχαίο νούμερο, αλλά ενδεικτικό) θα προσλάβεις κάποιον με το ρίσκο που ενέχει. Ξεκάθαρα πράγματα. Αυτό που λέει εμένα δεν με πληρώνεις με το χρόνο που ξοδεύω αλλά για την εμπειρία μου στο να διορθώσω/δημιουργήσω στο 1/10 του χρόνου του άλλου; Αυτό ακριβώς.
-
Ωραία το πάμε .
Γράφω στον γούγλη 'επάγγελμα που θέλω' εργασία και μου βγάζει αποτελέσματα ...
Στο ψάξιμο όμως βρήκα και αυτό .
Αν και αυτό δίνει έμφαση στους διορισμούς στο δημόσιο στο κομμάτι ιδιωτικός τομέας , θέσεις εργασίας , βγάζει τις μεγάλες εταιρείες που ψάχνουν.
Εκεί είδα αρκετή ζήτηση για πληροφορική...
https://workenter.gr/el/category/19/8eseis-ergasias
Βέβαια αυτά αλλάζουν , αλλά να μία που βρήκα πρόχειρα και είναι πολυεθνική
https://workenter.gr/el/article/29359/nestle-aggelies-gia-upopsifious-tessaron-eidikothton
Αλλά και στα γενικά σάιτ εύρεσης εργασίας , βλέπω προσφορές πληροφορικής .
Αυτές τις αγγελίες των ιδιωτικών εταιρειών που βλέπεις, να μην τις εμπιστεύεσαι ιδιαίτερα. Ότι είναι αγγελία δεν δηλώνει ότι είναι και αληθινή.
Πολλές από τις εταιρείες που βλέπεις τις γνωρίζω πολύ καλά και σε κάποιες από αυτές έχω εργασθεί για χρόνια. Παίζονται πολλά παιχνίδια με τις αγγελίες.
Ένα θα σου πω. Κάποια από τις εταιρείες που βλέπεις εκεί, για να πάρει κάποια project b2b βάζει δήθεν αγγελίες για να δείχνει στους μεγάλους πελάτες ότι 'προσλαμβάνει' υπαλλήλους για την υλοποίηση και υποστήριξη των έργων. Δήθεν επενδύει. Αυτό είναι γνωστό τρικ.
Για πληροφορική/τηλεπικοινωνίες θα μπορούσα να γράφω επί ώρες αφού φέτος κλείνω και 26 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σε αυτά τα δύο αντικείμενα. Ο χώρος όμως δεν είναι για τέτοιες συζητήσεις.
-
Είπα να απαντήσω μια, αφού και εγώ στο χώρο του ΙΤ είμαι. Λίγο άναρχη δομή όσα γράφω, αλλά όπως τα συνδέω με τα παραπάνω.
σχεδον μαζι σου σε οτι γραφεις ΑΛΛΑ το προβλημα ειναι η ενδεια σε καταρτισμενα στελεχη, οχι εμπειρα, καταρτισμενα. ας μην παμε στα εξειδικευμενα δικα μου, παμε στα 'θελω εναν άι τι αντμιν'. βαλε μια τετοια αγγελια και θα παρεις απειρα βιογραφικα. τα περισσοτερα με καποιο τιτλο πληροφορικης. μετα κανε συνεντευξεις. θα διαπιστωσεις οτι εχουν πιστεψει οτι ειναι αντμιν χωρις καν να ξερουν τι εινα ντομειν. η μαριδα λοιπον αυτη, που τη νοιωθει την αδυναμια της, δημιουργει πιεσεις στις αμοιβες των καταρτισμενων στελεχων καθως υπαρχει μεγαλη επιφυλαξη τι θα βγει μετα. επειδη εχω δεκαδες μεγαλες εταιρειες πελατες μου και αυτο τον παραπανω ρολο ψαχνουν, αδυνατουν να βρουν και οταν συμβει ειναι πολυ επιφυλακτικες λογω του παρελθοντος και της εμπειριας που ειχαν απο πολλα υποσχομενα ακαδημαικα προσοντα. αν μια εταιρεια πληρωσει τον άι τι της δυο χιλιαρικα ή οχτακοσια ευρω δεν εχει σημασια για την εταιρεια, πολυ μικρη η επιβαρυνση.. ταυτοχρονα πληρωνω ασυληπτα ποσα στο ελληνικο κρατος, πληρωνει ο ιδιος ο εργαζομενος χωρις καν να το ξερει μιαμιση φορα τα καθαρα του, πληρωνουν οι γονεις. και πανε τα λεφτα σε ενα κουβα που τροφοδοτει σκαταδες, ενιοτε ακαδημαικους βαθεια νυχτωμενους στο ντεκολτε της δευτεροετους γκομενιτσας
-
Αν μου επιτρέπεται να παρέμβω στα όσα πολύ σωστά λέει η σοβαρή εμπειρία που έχετε, ο μόνος τρόπος να ασκήσουν πίεση στις αμοιβές οι ημιμαθείς του Ι.Τ. είναι να προτιμηθούν από τους εργοδότες, ως χαμηλόμισθοι ημιμαθείς, από τους λιγότερους σοβαρούς και πιο γνώστες.
Αυτό βέβαια συμβαίνει σε κάθε τομέα της Ελληνικής οικονομίας (το παράδειγμα του 'Αλβανού' που περίμενε στην πλατεία τους ...εργοδότες να τον ρωτήσουν 'ξέρεις να ρίχνεις μπετό; Ξέρω! - Τοιχοποιία; Ξέρω! - Να περνάς πλακάκια; Ξέρω! - Να τραβάς καλώδια; Ξέρω! - Σοβάτισμα; Ξέρω! - Να μαζεύεις αχλάδια; Ξέρω!...) και οδηγεί στην ξακουστή χαμηλή παραγωγικότητα.
Με τον ίδιο αντίστοιχο τρόπο βέβαια (ΔΕΝ) 'εκπαιδεύουν' και οι εταιρείες τους beginners που προσλαμβάνουν, το οποίο αρνούνται πεισματικά να κάνουν (και οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν ένα σαφές πρόγραμμα) και απλά γκρινιάζουν, γιατί δεν παράγει η τάδε σχολή έναν 25χρονο που να ξέρει ακριβώς αυτά τα συγκεκριμένα που στην παρούσα συγκυρία εγώ χρειάζομαι... οπότε και οι νέοι μαθαίνουν άκρες μέσες ό,τι και όπως τύχει...
-
xenos wrote:
σχεδον μαζι σου σε οτι γραφεις ΑΛΛΑ το προβλημα ειναι η ενδεια σε καταρτισμενα στελεχη, οχι εμπειρα, καταρτισμενα. ας μην παμε στα εξειδικευμενα δικα μου, παμε στα 'θελω εναν άι τι αντμιν'. βαλε μια τετοια αγγελια και θα παρεις απειρα βιογραφικα. τα περισσοτερα με καποιο τιτλο πληροφορικης. μετα κανε συνεντευξεις. θα διαπιστωσεις οτι εχουν πιστεψει οτι ειναι αντμιν χωρις καν να ξερουν τι εινα ντομειν. η μαριδα λοιπον αυτη, που τη νοιωθει την αδυναμια της, δημιουργει πιεσεις στις αμοιβες των καταρτισμενων στελεχων καθως υπαρχει μεγαλη επιφυλαξη τι θα βγει μετα. επειδη εχω δεκαδες μεγαλες εταιρειες πελατες μου και αυτο τον παραπανω ρολο ψαχνουν, αδυνατουν να βρουν και οταν συμβει ειναι πολυ επιφυλακτικες λογω του παρελθοντος και της εμπειριας που ειχαν απο πολλα υποσχομενα ακαδημαικα προσοντα. αν μια εταιρεια πληρωσει τον άι τι της δυο χιλιαρικα ή οχτακοσια ευρω δεν εχει σημασια για την εταιρεια, πολυ μικρη η επιβαρυνση.. ταυτοχρονα πληρωνω ασυληπτα ποσα στο ελληνικο κρατος, πληρωνει ο ιδιος ο εργαζομενος χωρις καν να το ξερει μιαμιση φορα τα καθαρα του, πληρωνουν οι γονεις. και πανε τα λεφτα σε ενα κουβα που τροφοδοτει σκαταδες, ενιοτε ακαδημαικους βαθεια νυχτωμενους στο ντεκολτε της δευτεροετους γκομενιτσας
(απαντάω διαβάζοντας το ποστ σου με τη σειρά)
Θα ήθελα να μου πεις εννοείς την κατάρτιση αρχικά, για να καταλάβω τι εννοείς. Την τεχνική εκπαίδευση πάνω σε συγκεκριμένο πεδίο;
Θα πάρεις άπειρα βιογραφικά σίγουρα, θα πρέπει ένα HRίστικο μάτι να κάνει το χοντρό ξεσκαρτάρισμα, μετά ένα έμπειρο μάτι να κάνει την αξιολόγηση και μετά να συνεχίσεις. Στη συνέντευξη ένας του τμήματος μπορεί να καταλάβει τι περίπου έχει απέναντι του. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που δε μπορείς να το αποφύγεις. Θα χάσεις πολύ χρόνο σίγουρα, αλλά είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Επίσης έχω γνωρίσει 50 χρονο που δεν ξέρει που πάνε τα 4 και είναι director και 35 χρονους που έχουν απίστευτη ποιότητα γνώσης, οπότε η ηλικία δεν είναι σίγουρα απόδειξη είναι όμως ένδειξη.
Επίσης να ξεκαθαρίσουμε κάτι λίγο γενικότερο. Στο παν/μιο δεν παρέχεται σε μεγάλο ποσοστό γνώση που μπορεί να σου φανεί άμεσα (πρακτικά) χρήσιμη στον τομέα που θα εργαστείς. Παράδειγμα (δικό μου): στο παν/μιο διδάχτηκα μαθήματα για δίκτυα (ενσύρματα, ασύρματα, τηλεπικοινωνιακά, κλπ). Όταν εργάστηκα στη wind τότε, κατάλαβα ότι στα πρακτικά της υπόθεσης δεν γνώριζα πολλά. Μετά από εσωτερικές/εξωτερικές εκπαιδεύσεις και εμπειρία κατάλαβα τι γίνεται.
Σχετικά με τα οικονομικά. Έχω πάει συνέντευξη σε φαρμακευτική και μου λέει ο οικονομικός δ., όπως στο γράφω: 'δεν μπορώ να σου δώσω ούτε όσα έπαιρνες στην 1η σου δουλειά!'. Αυτός ο άνθρωπος δλδ τώρα πόσο αξιολογεί το uptime της εταιρίας του; Το λέω γιατί οι περισσότεορι λένε 'έλα μωρέ, το παιδί που μας φτιάχνει τα κομπιούτερ' απαξιώνοντας. Όταν όμως γίνει η μλκία, χαθει δουλειά κλπ, παίζουν πινγκ πονγκ με το μπαλάκι!
Εν τέλει, θέλω να πω ότι η πληροφορική έπαψε να είναι 'τα κομπιουτερ' της εταιρίας (ακόμα και στο απλό case του IT), έχει γιγαντωθεί και έχει γίνει απόλυτα μέρος της καθημερινότητας και αποδοτικότητας οποιασδήποτε εταιρίας. Οι αντίστοιχοι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και με την ίδια σοβαρότητα με τα υπόλοιπα τμήματα.
-
Πάνω στο παρακάτω:
Με τον ίδιο αντίστοιχο τρόπο βέβαια (ΔΕΝ) 'εκπαιδεύουν' και οι εταιρείες τους beginners που προσλαμβάνουν, το οποίο αρνούνται πεισματικά να κάνουν (και οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν ένα σαφές πρόγραμμα) και απλά γκρινιάζουν, γιατί δεν παράγει η τάδε σχολή έναν 25χρονο που να ξέρει ακριβώς αυτά τα συγκεκριμένα που στην παρούσα συγκυρία εγώ χρειάζομαι... οπότε και οι νέοι μαθαίνουν άκρες μέσες ό,τι και όπως τύχει...
Υπάρχει ένα (πραγματικά) μεγάλο μέρος εργοδοτών, οι οποίοι έχουν τη λογική 'καλύτερα να πληρώνω εγώ λίγα και ας μην τα κάνουν πολύ καλά και ας αλλάζουν κάθε 2 χρόνια' παρά οτιδήποτε άλλο.
Τέλος μεγάλο πράγμα αυτό που είπες... 'εκπαίδευση/trainings'. Πόσοι εργοδότες είναι πρόθυμοι να επιδοτήσουν ένα training που αποδεδειγμένα θα αποδώσει στην εταιρία τους (έστω και με δέσμευση του υπαλλήλου); Μεγάλες εταιρίες κάποιες φορές επιχορηγούν μαθήματα ή εξέταστρα, όμως τις περισσότερες φορές πρέπει να βγουν από την τσέπη του υπαλλήλου. Εγώ πχ ελάφρωσα την τσέπη μου κατά ένα μεταπτυχιακό πριν 1 χρόνο. Θα κάνει απόσβεση; Θα δούμε... Προσωπική μου γνώμη, μάλλον όχι.
-
Συμφωνώ, εν μέρει, με τους προλαλήσαντες. Το ίδιο περίπου συμβαινει και στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Υπάρχει μεν υπερπροσφορά τυπικών προσόντων και θεωρητικής κατάρτισης, αλλά σπανίως συνοδεύεται απο χρήσιμη εμπειρία και ικανοτητα διαχείρισης. Πρόσφατα παραιτηθηκα μαζι εναν συναδελφο απο την εταιρια που εργαζομασταν για 13 χρονια και ανοιξαμε φοροτεχνικό-λογιστικο γραφείο, και στην αναζήτηση μας για συνεργάτη σχετικά νεο (γνωριζω εμπειρους στον χωρο μου αλλα ειμαστε ηδη 2 μεσηλικες και αφου κανουμε νεο ξεκινημα λεγαμε να το μπολιάσουμε με νεανικο δυναμισμο) παρελασαν πολλα πτυχια αλλα με τεραστια κενα γνωσεων σε αυτό που χρειαζομαστε, που όσο κι αν θελαμε να δωσουμε ευκαιρία, ο ογκος της δουλειας (ειχαμε ετοιμο πελατολογιο ) δεν μας εδινε την πολυτελεια για εκπαιδευση και περιόδους χαριτος. Τελικά, καταληξαμε στην 'σιγουρη' λυση να προσλάβουμε κι αλλο παλιο συνεργατη απο την προηγουμενη εταιρια
-
ok, πριν παρω βιογραφικα πραγματι πανε outsource σε εταιρεια που κανει το πρωτο ξεσκαρταρισμα.
οταν λεω απιστευτη αμαθεια, ουτε καν ημιμαθεια, εννοω οτι δεν μπορει ο 25χρονος πτυχιουχος πληροφορικης να αγνοει την εννοια του rdbms ή του rad ή τι ειναι dll, οχι να ειναι ειδικος ή να ξερει τι και πως, να γνωριζει περι τινος προκειται, δεν μπορει το ντομαιν να τους ειναι αγνωστη λεξη, θεωρω απιστευτο οτι δεν κατανοουν τι ειναι λέιτενσι. και σιγουρα δεν μπορει ντιβελοπερ να δηλωνει καποιος που χειριζεται τζουμλα ή γουρντπρες. και εχω αντιμετωπισει ανθρωπους με εξαιρετα ακαδημαικα προσοντα να μην αντιλαμβανονται τι ειναι ip.
αυτη η ασχετοσυνη μαζι με τη βυσματοσκονη που παιζει και στον ιδιωτικο τομεα, εχει δημιουργησει χαμηλη εκτιμηση για τα στελεχη. η πραγματικοτητα ειναι βεβαια οτι η μηχανη κινειται και συνηθως γινεται απο καποιους που υπερβαλλουν εαυτους ενω τους εχει παρει η μπαλα των χαμηλων αμοιβων.
περι ηλικιας, ναι ειναι ενα δειγμα, αλλα οχι και τοσο βεβαιο: υπηρξε ενα κυμα 'ειδικων' απο το 95 μεχρι και τα μεσα της κρισης που ενα σωρο ασχετοι βρεθηκαν κατα δηλωση να ειναι άι τι. υποθετω ολοι εχετε γνωρισει 'προγραμματιστες' που ειναι λογιστες- χειριστες μιας συγκεκριμενης και μαλιστα ντοσικης εφαρμογης.
και περι καταρτισης να μαθετε και μια ιστορια...
το 92 υπηρχαν ελαχιστοι πτυχιουχοι άι τι. τοτε οι διορισμοι στη δευτεροβαθμια γινοντουσαν με επτηριδα. που μετραγε ποτε τελειωσες τη σχολη. ειχε γινει δεκτο να διοριζονται σαν πε19 και πε20, αν δεν με απαταει η μνημη μου, δηλαδη καθηγητες πληροφορικης και καποιοι ασχετοι με το σπορ, οπως θεολογοι με 6μηνο σεμιναριο, συνηθως στο eurofasma, ή φιλολογοι ή φυσικοι ή μαθηματικοι. ο λογος υποθετω επιφανειακα ηταν γιατι δεν υπηρχε επαρκεια αποφοιτων πληροφορικης αλλα κατα βαθος γιατι επρεπε να ξεστοκαρουν οι αλλες επετηριδες. ψηφαλακι στη σειρα. βγαινει λοιπον μια διαταξη και λεει οι πτυχιουχοι πληροφορικης να παιρνουν προτεραιοτητα για διορισμο στην επετηριδα πληροφορικης και οχι να περιμενουν τη θεολογα. κρατησε αν θυμαμαι καλα λιγους μηνες. ηταν λιγα τα ψηφαλακια της πληροφορικης και πολλα των υπολοιπων. γιομισαν τα σχολεια με ασχετους. μετα ξαναηρθε για ενα φεγγαρι και αμεσως ξανακαταργηθηκε. πλεον στη δευτεροβαθμια αλλα και στη πρωτοβαθμια η πληροφορικη ειναι απαραιτητη. και οι πληροφορικαριοι καθηγητες εχουν φυσικα προισταμενους και συναδελφους καποιους θεολογους, εξαιρετους φυσικα επιστημονες-θεολογους. και απο κατω τα παιδια εχουν κανει τη πληροφορικη αναλογης σημασιας μαθημα με τα οικοκυρικα και το βελονακι
ΑρΕς
συγνωμην αζμε, επεσα και εγω στη ιδια παγιδα... οχι, δεν ειναι λογιστες αυτοι που αναφερω ως λογιστες, ουτε καν βοηθοι λογιστων, απλοι χειριστες εφαρμογων τιμολογησης ή λογιστικης ειναι. ειναι ενα ακομη συμπτωμα του τι παιρνουμε απο τα ελληνικα κρεντενσιαλς. ας πουμε λεμε 'λογιστριες' τις 2 βοηθους που εχω οπως λεμε λογιστη τον α΄ ταξης που ειναι πραγματι λογιστης. ολοι αποφοιτοι τουλαχιστον τει αλλα με διαφορετικο, εντελως ομως, επιπεδο.
-
Συμφωνώ, εν μέρει, με τους προλαλήσαντες. Το ίδιο περίπου συμβαινει και στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Υπάρχει μεν υπερπροσφορά τυπικών προσόντων και θεωρητικής κατάρτισης, αλλά σπανίως συνοδεύεται απο χρήσιμη εμπειρία και ικανοτητα διαχείρισης. Πρόσφατα παραιτηθηκα μαζι εναν συναδελφο απο την εταιρια που εργαζομασταν για 13 χρονια και ανοιξαμε φοροτεχνικό-λογιστικο γραφείο, και στην αναζήτηση μας για συνεργάτη σχετικά νεο (γνωριζω εμπειρους στον χωρο μου αλλα ειμαστε ηδη 2 μεσηλικες και αφου κανουμε νεο ξεκινημα λεγαμε να το μπολιάσουμε με νεανικο δυναμισμο) παρελασαν πολλα πτυχια αλλα με τεραστια κενα γνωσεων σε αυτό που χρειαζομαστε, που όσο κι αν θελαμε να δωσουμε ευκαιρία, ο ογκος της δουλειας (ειχαμε ετοιμο πελατολογιο ) δεν μας εδινε την πολυτελεια για εκπαιδευση και περιόδους χαριτος. Τελικά, καταληξαμε στην 'σιγουρη' λυση να προσλάβουμε κι αλλο παλιο συνεργατη απο την προηγουμενη εταιρια
Αλλο τα χρηματοοικονομικα, αλλο τα οικονομικα, αλλο τα μαθηματικα και αλλο τα λογιστικα. Τομεα λογιστων αναφερεσαι. Και εδω εχει δυο κατευθυνσεις κυριως Management Acct, Financial Acct και τα προσωπικα λογιστικα ειναι και αυτο κατι το διαφορετικο personal tax acctg..
Οπως λεει ο γατος, λογιστης ειναι αυτος που εχει καποιο γνωστο certification. Μπορει να εχεις σπουδασει λογιστικα ή καποιο πτυχιο στην Ασσοε, Πειραια αλλα δεν εισαι λογιστης, μπορεις να δουλεψεις σε καποιο λογιστικο γραφειο αλλα κατω απο καποιον που εχει το certification.
Για το θεμα των γνωσεων τους δινεις ενα τεστ γνωσεων και ετσι κανεις το ξεκαθαρισμα. Δεν ειναι και τιποτα δυσκολο, δηλ να κανεις ΙΤ support σε εταιρεια τα μαθαινεις σχετικα ευκολα, αν δεν μπορεις να απαντησεις στο τεστ με λιγο διαβασμα την επομενη φορα το απαντας.
-
Στην πληροφορική από νωρίς κατάλαβα ότι όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι στην ουσία γνωρίζεις ελάχιστα. Έτυχε ο φάδερ να ξεκινήσει κατάστημα λιανικής πώλησης η/υ το μακρινό 91'. Ασχοληθήκαμε οικογενειακώς κάποια χρόνια και σταματήσαμε λίγο πρίν τους Ολυμπιακούς..
Μια εποχή λοιπόν 'σπούδασα' στο τεχνικό dos,cobol,pascal,basic και άλλα. Η αλήθεια είναι ότι δε μου χρειάστηκαν ουσιαστικά κάπου, βοήθησαν (λίγο) όμως να έχω μια σφαιρική γνώση και κατανόηση των υπολογιστών.
Ειδικότητες όσες θές ! Ηλεκτρονικός, κατσαβιδάκιας, εγκαταστάτης, προγραμματιστής, developer, security, support.. το τι ζητάει ο κόσμος για να κάνει τη δουλειά του έχει τεράστιο εύρος. Πολύ δύσκολο να βρεθεί ακριβώς αυτός που ζητάνε σε γνώσεις αλλά και σε αμοιβή να συμπληρώσω(ότι πληρώνεις παίρνεις) !
Θα συμφωνήσω όμως και για το πόση ασχετοσύνη παίζει εκεί έξω.. είναι θλιβερό να προσπαθώ να συνεργαστώ με επαγγελματίες που δε ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Γνώμη μου μετά από τόσα χρόνια είναι ότι τα σοβαρά 'μαγαζιά' είναι καλύτερο να εκπαιδεύουν/εξελίσσουν τα δικά τους παιδιά αντί να ψάχνουν κάποιον έτοιμο..
-
...και φυσικα το προβλημα ξεκιναει απο τη παιδεια, και του εκπαιδευτικου συστηματος που βγαζει αναλφαβητους ψηφιακα άι τι πτυχιουχους αλλα και του καταπληκτικου λαου που πιστευει οτι 'το παιδι ξερει κομπιουτερ' , 'ειναι για τη νασα' αλλα δεν παει επειδη του αρεσει το παστιτσιο της μαμας.
...
Μου φαίνεται ότι δεν είσαι και ιδιαίτερα προοδευτικός. Μαθαίνουν τα απολύτως απαραίτητα...
υ.γ. Επίκαιρο. Ο 25χρόνος αν είναι και πιλότος τότε θα κάνει θραύση στις 15χρονες.
Ο έρωτας του 25χρονου με την 15χρονη μαθήτρια σε βιβλίο του γυμνασίου
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 4:46 μμ
Πηγή: https://www.enimerosi24.gr/238588/απίστευτο-ο-έρωτας-του-25χρονου-με-την-15χ/
-
Στην πληροφορική από νωρίς κατάλαβα ότι όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι στην ουσία γνωρίζεις ελάχιστα. Έτυχε ο φάδερ να ξεκινήσει κατάστημα λιανικής πώλησης η/υ το μακρινό 91'. Ασχοληθήκαμε οικογενειακώς κάποια χρόνια και σταματήσαμε λίγο πρίν τους Ολυμπιακούς..
Μια εποχή λοιπόν 'σπούδασα' στο τεχνικό dos,cobol,pascal,basic και άλλα. Η αλήθεια είναι ότι δε μου χρειάστηκαν ουσιαστικά κάπου, βοήθησαν (λίγο) όμως να έχω μια σφαιρική γνώση και κατανόηση των υπολογιστών.
Ειδικότητες όσες θές ! Ηλεκτρονικός, κατσαβιδάκιας, εγκαταστάτης, προγραμματιστής, developer, security, support.. το τι ζητάει ο κόσμος για να κάνει τη δουλειά του έχει τεράστιο εύρος. Πολύ δύσκολο να βρεθεί ακριβώς αυτός που ζητάνε σε γνώσεις αλλά και σε αμοιβή να συμπληρώσω(ότι πληρώνεις παίρνεις) !
Θα συμφωνήσω όμως και για το πόση ασχετοσύνη παίζει εκεί έξω.. είναι θλιβερό να προσπαθώ να συνεργαστώ με επαγγελματίες που δε ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Γνώμη μου μετά από τόσα χρόνια είναι ότι τα σοβαρά 'μαγαζιά' είναι καλύτερο να εκπαιδεύουν/εξελίσσουν τα δικά τους παιδιά αντί να ψάχνουν κάποιον έτοιμο..
μαστορι ποια λιανικη? ονομα? ε? asset σου λεει κατι? του μπαμπα? αρχες βουλιαγμενης? 97-00. καπου 5-7k πισια το χρονο? μετα γυρισε σε βαρειες υπηρεσιες, πανελλαδικα eurobank-εμπορικη υποστηριξη κλπ. και μετα computer logic εξαγορα
-
ααχ Γάτε μου.. έχεις pm (και εσύ)
-
Με τις σχολές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα . Πολύ θεωρία και καμία επαφή με την αγορά . Η αριστερά το περιφρουρεί πολύ καλά αυτό . Μην τύχει και ξεφύγει από την προλεταριοποίηση ο φοιτητής .
Οπότε όταν βγαίνει έξω δεν έχουν επαφή τα παιδιά . Από την άλλη υπάρχει το μεγάλο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Τελειώνεις και την επόμενη μέρα υπογράφεις τα πάντα . Αρα όποιος σε πάρει και σε εκπαιδεύσει εύκολα θα σε εκπαιδεύσει ως ανταγωνιστή του και όχι ως υπάλληλο του .
-
Ψάχνοντας αν η κότα της ημιμάθειας έκανε το αβγό (με β πλέον) των χαμηλών απολαβών ή το αντίστροφο, να κάνω μια ερώτηση:
οι εταιρείες που δεν βρίσκουν στην Ελλάδα καταρτισμένους στο επίπεδο που επιθυμούν υπαλλήλους, γιατί δεν απευθύνονται στην διεθνή αγορά όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη;
-
Γιατί κοστίζουν ακριβότερα;
Γιατί δεν είναι ό,τι ευκολότερο να δικαιολογήσεις στην εφορία παραστατικά για πληρωμές σε χώρες του εξωτερικού;
-
Γιατί δεν έχουν τέτοιο πελατολόγιο που θα σήκωνε να πληρώνουν τις ανάλογες αμοιβές .
Αν είχαν τέτοιο πελατολόγιο , θα είχαν την έδρα τους σε σοβαρότερες χώρες , που δεν ήταν τόσο διεφθαρμένες σε όλα τα επίπεδα .
-
ειχα για λιγο καιρο ενα ολλανδο εργαζομενο. επαιρνε 11 χιλιαρικα και ηταν και λιγα για την αγορα τους. για εργασια απο το σπιτι, καπου σε ενα χωριο στην ολλανδια. μου κοστιζε καπου 35(!) για να φτασουν στα χερια του τα 11. παραλογο. εντελως παραλογο. ακομη και σερβους που εχω προσπαθησει να στρατολογησω δεν ερχονται γιατι δεν μπορω να προσφερω το πραγματικα ψηλο ποσο που θα τους κανει να αφησουν τη χωρα τους. και πουλαω παρα πολυ ακριβα σε μια αγορα που βρισκεται στη κορυφη αυτων που μπορει να διαθεσει.
ο ολλανδος απασχοληθηκε για ενα προτζεκτ ακριβο που ειχα, μετα ηταν αδυνατο. δεν βγαζω ουτε εγω τετοια λεφτα, σαν τα καθαρα του, πολυ περισσοτερο δεν μπορω οικονομικα να πληρωνω τοσα κερατιατικα σαν τα μη μισθοδοτικα, στο πρωτο μηνα κακο θα παω μαλανδρινο.
το ξαναλεγω, ειμαστε ομηροι του πασοκ. ακομη. και της στρεβλωσης που εφερε ο συμπατριωτης σου στο ηθος και στις επιδιωξεις με την εκπαιδευση παρατημενη σε καποιους που μονο χαιρονται τις 15 μερες διακοπες Χριστουγεννα-Πασχα και 2 μηνες καλοκαιρι. αλλιως εχουμε ιδιαιτερα ικανο λαο και νεολαια.
-
Διαβάζουμε τον κάθε άσχετο στον τύπο να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα .
Βλέπουμε το ζόρι του γάτου και του κάθε γάτου .
Αυτοί που τα λένε αυτά είναι είτε βιομήχανοι , αλλά γόνοι , δεν τις έφτιαξαν οι ίδιοι , είτε πολιτικοί , επίσης συνήθως γόνοι ή κομματόσκυλα , είτε θεωρητικοί που ζουν στο εξωτερικό , συνήθως και αυτοί γόνοι.
Η Ελλάδα στο μόνο πράγμα που μπορεί να είναι διεθνώς ανταγωνιστική , είναι στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα .
Στον πρώτο λόγω της Γεωγραφίας και στον δεύτερο λόγω του Εδάφους και του κλίματος που επιτρέπει 4-5000 είδη βιοποικιλότητα , όταν άλλες πλούσιες χώρες έχουν 300-400 είδη .
Στις υπόλοιπες δουλειές που θέλουν εργοστάσια , υπάρχουν αλλού φτηνότερα προς Τουρκία και ανατολικότερα , νοτιότερα και λίγο βορειότερα . Εκεί όμως , βορειότερα, έχουν και το κέρδος της μικρότερης απόστασης από το κέντρο της Ευρώπης .
-
Για να μην παρεξηγηθούν κάποιες απόψεις, εγώ το ξέρω πως υπάρχουν και εργοδότες που είναι άνθρωποι με μεράκι και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο, ο δικός μας ο Γάτος φαίνεται πως είναι μια τέτοια περίπτωση. Και λυπάμαι που καταλήγουμε πάλι στην γκρίνια, αλλά δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, όπως και για τα περισσότερα στραβά που πλήττουν την Ελλάδα και κυρίως την αγορά εργασίας της. Με μια κουβέντα θα το έλεγα απλά 'Αναξιοκρατία' αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά πράγματα απ' αυτή τη λέξη...
Το ότι αφού δεν βρίσκουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις Έλληνες εργαζόμενους στο επίπεδο που θέλουν, αλλά δεν είναι σε θέση ούτε καν Βαλκάνιους ή Ανατολικούς να προσελκύσουν για να ενδυναμώσουν τις ομάδες τους, όπως κι αν το αναλύσουμε αν δεν θέλουμε να μπερδεύουμε το Σύμπτωμα με την Αιτία στο τέλος καταλήγουμε ότι:
'If you pay peanuts, you get monkeys.' Κανόνας απαράβατος στη ζωή εδώ και αιώνες.
Άλλο τώρα ποιοι είναι οι λόγοι για τα peanuts, που τα εξηγεί ο Γάτος και τα ξέρει στη πράξη από πρώτο χέρι...
Αλλά στη νεοελληνική φιλοσοφία υπάρχουν πολλές παραδοχές-απαιτήσεις της λεγόμενης 'Αγοράς Εργασίας', όπως ότι οι 'Μαϊμούδες' θα κάνουν τη δουλειά σαν άνθρωποι, ή πως τα 'Γαϊδούρια' που σηκώνουν τα βάρη, θα προλάβουν να τα εκπαιδεύσουν να μην τρώνε πρίν αυτά προλάβουν να ψοφήσουν, όπως επιχειρείται με τα τελευταία νομοσχέδια...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....