-
H μετακίνηση από και προς την εργασία μετράει ως χρόνος εργασίας και ότι συμβεί σε αυτή θεωρείται ότι συνέβη στην εργασία .
Αυτό πάλι από που προκύπτει;
Έτσι και το αναφέρω αυτό στην εταιρεία μου θα με περάσουν για ηλίθιο.
Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που γράφεις.
-
Αυτό που λέει ο Criu ισχύει, αλλά όταν λέμε σε αναστολή, δεν σημαίνει πως ήταν σπίτι της;
Μετακινήθηκε από ή προς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και για ποιο λόγο;
Αν έφυγε απ' το σπίτι της και πήγε κάπου, δεν υπάρχει τρόπος να δηλωθεί εργατικό ατύχημα, είναι γελοίο αυτό που προσπαθούν να κάνουν. Αν δεν τα έχεις πάρει τελείως στο κρανίο, και τη θες να επιστρέψει για δουλειά, να της πεις όμορφα πως είναι παράλογο αυτό που ζητάει και μόνο δικαστικά (δεν) θα το πάρει και καλό θα ήταν απλά να επιστρέψει στη δουλειά της που της κρατάς τη θέση... ή ζήτα εσύ διαιτησία και διαμεσολάβηση (αν υφίσταται ακόμη Επιθεώρηση) και βασικά, ΤΙ είναι αυτό που ζητάει, εφόσον την έχεις ήδη πληρωμένη πλήρεις τους μισθούς (όχι περικομένους) και έχει πληρωθεί κι απ' το ΙΚΑ την αναρρωτική της, και την περιμένει η θέση της, δεν μπορεί να διεκδικίσει κάτι άλλο, ακόμη και ένα πραγματκό εργατικό ατύχημα να ήταν, μόνο αυτά προβλέπονται...
-
https://www.eea.gr/arthra-eea/edpote-synista-xrono-ergasias-o-xronos-metakinisis-ergazomenon/
https://www.taxheaven.gr/circulars/26248/areios-pagos-539-2017
Υπάρχουν διάφορες αποφάσεις .
Εχω ακούσει περίπτωση εργαζόμενου σε οικοδομή , που επιστρέφοντας σπίτι του τράκαρε και θεωρήθηκε ως εργατικό ατύχημα .
Νομίζω υπάρχει όριο 45 λεπτών .
-
Το καταλαβαίνω Γάτε . Φταίει η κρίση του καπιταλισμού που μας λένε και οι εδώ φίλοι ...
Για να τους πειράξω και λίγο...
Εσύ κάνε ό,τι σου λέει ο κόκκινος δικηγόρος . Γιατί σκέψου τι θα συναντήσεις μπροστά σου , με τους επαγγελματίες συνδικαλΗστές...
-
H μετακίνηση από και προς την εργασία μετράει ως χρόνος εργασίας και ότι συμβεί σε αυτή θεωρείται ότι συνέβη στην εργασία .
Από την άλλη η παραβίαση του Στοπ , επέφερε αρνητικά σχόλια για την εταιρεία , δες μήπως μπορείς να τρομάξεις τον μούσκαρο...
κριου μπορει. μονο που δεν υπηρξε μετακινηση απο/προς την εταιρεια! σε αναστολη ηταν και βγηκε εξω να παρει πατατες ή δεν ξερω εγω τι αλλο για να μαγειρεψει... στηριζονται πανω στο οτι εκτος τους 800ριου της εδωσα επιπλεον μεχρι να συμπληρωσει το μηνιαιο μισθο και αναλογες ασφαλιστικες εισφορες. υπηρχε και αναλογη προβλεψη στις υπουργικες οπου μαλιστα αν ΔΕΝ τα πληρωνα θα καλυπτε το κρατος ολες τις ασφαλιστικες εισφορες ενος κανονικου μισθου εκτος απο το 800αρι, ενω ετσι τις καλυψα εγω. ο μονος ομως τροπος να 'μπουν' οι επιπλεον απολαβες ειναι με θεωρητικα προσθετα 'ημερομισθια'. εκει πατανε πανω γιατι στις ΚΥΑ δεν ειχε καθορισει αλλη μεθοδο καταβολης των επιπλεον. στο μεταξυ στο μυαλο του μεσου εργαζομενου η εταιρεια ειναι κατι το 'φανταστικο', κατι που εχει λεφτα μαζεμενα. και η τυπισα εχει βαθεια χωμενο στο μυαλο της οτι δεν θιγει εμενα (!) αλλα την 'φανταστικη' εταιρεια.
εδω το αποσπασμα απο την ΚΥΑ
2.Επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιπλέον ποσό, και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους, εξ ελευθεριότητας . Για το επιπλέον ποσό αυτό, υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό, οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-
Ήταν σε αναστολή, βγήκε να πάει να πάρει αγγούρια με το παπί, πήγε και καρφώθηκε κάπου και ζητάει αποζημιώσεις από τον εργοδότη της...
Τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα;;;;
-
Αν επιτρέπεται γάτε, ΤΙ είναι αυτό που ζητάει συγκεκριμένα ;
-
Αν επιτρέπεται γάτε, ΤΙ είναι αυτό που ζητάει συγκεκριμένα ;
λεφτα?
-
Τρελοκομείο.....
Πέρα του ότι γίνει, εσυ μην αλλάξεις αυτο που είσαι ως εργοδότης.
Αλλά περα απο αυτο εγώ δεν το πιστεύω ότι δεν ξερουν τι τους γίνεται.... Απλά βρήκαν ευκαιρία, δεν ξέρω ποιος τους δασκάλεψε αλλά τους φλομωσε με ιστορίες το μυαλό τους.
-
Στα εργατικά θέματα υπάρχει ολόκληρη φάμπρικα από συνδικαλιστές με νομικές αβάντες , συχνά βουλευτές , που φτιάχνουν τέτοιες διατάξεις για να παίρνουν λεφτά . Τα ψίχουλα τα παίρνει ο παθών και τα πολλά οι αβανταδόροι .
-
Έχεις δουλέψει έστω και 1 βδομάδα χειρονακτικά Λαπ;
-
Οχι, δυστυχώς.
Εβλεπα και κατι ρεπορταζ στις ειδησεις που παιδια των πολεων γυριζουν στα χωριά και ετσι ολο αυτο μαζι....μου εκανε απορια.
Δεν το λεω καθολου υποτιμητικά, το αντίθετο το θαυμασα και ενιωσα και καπως ντροπη για τις ακριβοπληρωμενες υπηρεσιες.
Ανθρωπος, φυση, εργασια, προϊον, πλουτος.
Βασικα να καλες ιδεες για εκδρομες για τα σχολεια.
Αλλο να τα διαβαζεις ετσι γενικα και αοριστα και αλλο να τα δεις απο κοντα. Φυσικα και αλλο να το κανεις.
Υ.γ ψεματα, θυμήθηκα μικρος ειχα κανει γιαπι. Μετεφερα τουβλα, και σακια με σκονη τσιμεντο. Ετσι με εστελναν για χαρτζιλικι, στην αρχη πηγαινα αερα θυμαμαι, μετα πονουσα ενα μηνα.
-
Με αφορμη την δηλωση του alex για συγκομιδή θυμηθηκα κατι που σκεφτομουν.
Τωρα θα το βρειτε λιγο ρομαντικο και ετσι...., αλλα πηγα για δουλεια σε επαρχια με το αμαξι και περνουσα απο χωραφια. Οι ανθρωποι δουλευαν με τρακτερ και μηχανηματα και λιγο πιο κατω με τα χερια τους....εσκυβαν κατω, οπως εβλεπες στις ταινιες.
Το λοιπον, σταμάτησα και τους κοιτουσα.
Παιδια μ αρεσε ως εικονα να βλεπω να καλλιεργουν τη γη..... το βρηκα πολυ πρακτικό, ρεαλιστικό και τιμιο ως εργασια. Εχοντας συνηθησει σε υπηρεσιες δεν μπορουσα να το δω στην πραξη απο κονρα
Εβλεπες την πρωτη υλη, τον ανοιχτο οριζοντα, το χωμα, κτλ
Wow!!
Στο γυρισμο σκεφτηκα πως θα ταν να εχεις ενα χωραφι και να καλλιεργεις κατι. Μου φαινεται υπερβολικα τιμιος τροπος ζωης, δεν ξερω αν μπορειτε να με καταλαβετε. Ως παιδι της πολης, βέρος κιολας, δεν ειχα ποτε τετοια επαφη με τη γη ουτε και οι γυρω μου.
Οσοι κανετε τετοιο επαγγελμα οντως σας ευχαριστει ή θα το αλλαζατε αν μπορουσατε;;;
Υ.γ Ναι τα ξερω για το κοστος, τις επιδοτήσεις, τον ανταγωνισμο εισαγωγης κτλ. Εγω μιλω για την ιδια την φυση της εργασιας.
-
Ναι το φανταζομαι, καλο ειναι να εχουμε σεβασμο σε οποιον βαζει το σωμα του για να κερδισει το βιος του. Παντα ειχα εμφυτο τετοιο σεβασμο ουτως ή άλλως. Κανεις δεν μου τα εξηγησε τι και πως, απλα σεβεσαι τον κοπο του αλλου. Ειναι λογικοτατο.
Βεβαια στα του ρομαντικου του θεματος ετυχε να ειμαι και εγω σε φαση απογευμα ηλιοβασιλεματος Σεπτέμβριο και με εναν αποστευτο ουρανο και οριζοντα και εβλεπα ολο αυτο. Ηταν σαν ταινια, πραγματικα.
Ξεχασα να πω οτι στο χωραφι ηταν γυναικες, και εσκυβαν και μαζευαν καρπο και εκαναν και χαβαλε μεταξυ τους και γελουσαν.....σαν να βλεπεις προπαγανδα εποχης μεσοπολεμου. Να που τα κοροϊδευουμε αυτα τα φιλμς αλλα οντως εστω σπανια υπαρχουν τετοιες στιγμες.
Μετα εβλεπες τα σπιτια στο χωριο πιονκατω, ωραια σπιτια με τον κηπο τους, την ανοιχτοσια τους, οχι σαν τα κουτια στις πολεις. Σκεφτομουν βρε μπας και εχουν βρει το νοημα της ζωης;
Γενικα με τραβαει λιγο η φυση, το χωμα κτλ ισως ως ζωο και εγω, το λαχταρω καθοτι δεν το εχω συχνα στην πολη.
Παντως πραγματικα πολυ ωραια εικονα
Ο ανθρωπος δαμαζει τη φυση και παραγει πρωτη υλη για ολους τους υπολοιπους. Τιμιοτατο.
-
Όλα αυτά ισχύουν, αλλά έχουν τη χάρη που περιγράφουμε για 'χορτασμένους' που εχουμε απηυδήσει με το στρες των πόλεων και που έχουμε υπερεκτεθεί τόσο σε ανέσεις και γούστα, που δεν μας κάνουν αίσθηση πια, οπότε το μόνο που μένει για λίγη ικανοποίηση είναι ο φανταστικός κόσμος των καταχρήσεων ή το back to the basics αραχτοί στη φύση.
Για να μην παρεξηγηθούμε, όλα όσα έγραψες είναι έτσι, ένα ταπεινό σπιτάκι με κήπο είναι πιο ωφέλιμο σε ψυχή και σώμα από οποιοδήποτε πολυτελές ντιζαϊνάτο διαμέρισμα, η ψυχολογία των ανθρώπων που κάνουν τη ζωή που είδες είναι πολύ καλύτερη και πιο υγιής από οσους ζουν σε μεγαλουπόλεις, ειδικά σε σύγκριση με των μη προνομιούχων των πόλεων είναι απείρως καλύτερη.
Όμως έχοντας ζήσει από κοντά σαν παιδί κι έφηβος τη ζωή αυτή, αρκετές εβδομάδες ή μήνες κάθε χρόνο, είδα πως η γενιά που ήταν αναγκασμένη να τη ζήσει δεν ήθελε με τίποτα να έχουν την ίδια εμπειρία οι απόγονοί τους, κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ερήμωσε η ύπαιθρος και έγινε αυτό που έγινε η Αττική και οι άλλες πόλεις και τα χωριά να υπάρχουν μόνο ως προορισμοί τουρισμού και συνταξιοδότησης.
Πλέον που τα πάντα έχουν μηχανοποιηθεί είναι πολλές φορές ευκολότερο να ζήσει κάποιος 'αγροτική' ζωή και να 'περνάει καλά' κοντά στη φύση, αλλά τώρα οι οικονομίες κλίμακας έχουν αλλάξει τόσο, που πρέπει να είσαι αυτό που λέμε 'Γαιοκτήμονας' σχετικά μεγάλης κλίμακας για να εξασφαλίζεις σχετικά άνετα τα προς το ζην και οικογενειακή ευημερία. Διαφορετικά οι αγροτικές δραστηριότητες είναι το δεύτερο 'επάγγελμα' και πρέπει να υφίσταται κάποιος και όλα τα άσχημα της αστικής ζωής για να επιβιώσει. Δυστυχώς, πέρα απ' την εικόνα για τον περιηγητή, τον τουρίστα ή το οικονομικά ανεξάρτητο συνταξιούχο, τίποτε άλλο 'ρομαντικό' δεν έχει αυτή η ζωή...
-
Δεν υπάρχει ένας μονο μπούσουλας για τις αγροτικές εργασίες.καποιες είναι εύκολες και τυποποιημένες και κάποιες δύσκολες.στις εύκολες είναι π.χ. τα οπωροφορα και οι ελιές Π.χ.στις περισσότερες βαριές είναι τα ζώα και τα θερμοκηπια διοτι μεταξυ αλλων θελουν δουλεια ολοχρονις και δεν εχουν αργιες. Μια ιδιαιτεροτητα ορισμένων αγροτικών εργασιών είναι η εποχικότητα τους.μπορει να κάθεσαι π.χ. 9 μήνες και να μην κάνεις τίποτα απολύτως αλλά 3 μήνες να δεις το Μωάμεθ φαντάρο. Μια άλλη είναι ότι η πλειοψηφία αυτών είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Τζενεραλυ σπικινγκ δεν θα τις έβαζα στις βαριές.πχ θεωρώ την οικοδομή ή την επαναλαμβανόμενη εργασια του οδηγού ή του βιομηχανικού εργάτη απείρως χειρότερη. Επίσης η πλειοψηφία των αγροτών είναι και ιδιοκτήτες όχι υπάλληλοι.να συνεκτιμηθεί και αυτό παρακαλώ.κατι άλλο είναι το οικονομικο το οποίο έχει χειροτερεψει εσχατως.αλλα δεν είναι ο μόνος τομέας. Προέρχομαι από χωριό 100% αγροτικό και αυτή τη στιγμή γράφω από αυτό.
-
Δεν έχω δουλέψει χωράφι, αλλά επειδή στην δική μου επιχείρηση δούλεψα βιομηχανική μηχανή, σήκωσα ρολά 60 κιλών και φόρτωσα φορτηγα, σου λέω ότι η χειρονακτική δουλειά είναι ΠΟΛΥ δύσκολη. Στο τέλος της μέρας δεν νιώθεις τα χέρια και τα πόδια σου!!! Δεν έχει καμία σχέση με την ρομαντική άποψη που αποκόμισες... Το χωράφι, κάτω από τον ήλιο ή το αγιάζι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Για αυτό ο κόσμος τα παράτησε και πήγε στις πόλεις!!!
-
dstou μιας και έχεις άμεση επαφή τι συμβαίνει και πέφτει ετησίως η τιμή πώλησης του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στους παραγωγούς από τους εμπόρους σε όλη την Ελλάδα ;
-
O,τι λέει ο dstou.
O πεθερός ήταν δάσκαλος αλλά καθε καλοκαίρι δουλεύει με τα μηχανήματα του σε χωράφια στα χωριά που βρίσκονται στα δεξιά του Δομοκού και μέσα. Κάνει τις λεγόμενες 'μπάλες' ( ορθογώνια είναι εν τω μεταξύ ) απο τριφυλλι και βικο.
Άμα έχεις τα τρακτέρ σου και τα συρόμενα σου είσαι άρχοντας. Όμως βγαίνεις νύχτα για δουλεια και βέβαια ουαί και αλίμονο αν βρέξει τον καιρό του μαζέματος...Γενικά δύσκολα τα πράγματα από την κρίση και μετα, ειδικά για τους κτηνοτρόφους, οπότε η μπάλα παίρνει και ανθρώπους σαν το πεθερό. Είναι όμως ΚΑΙ τρόπος ζωής για εκείνους, δεν μπορούμε να τους καταλαβουμε, πολλοί από αυτούς περνούν 'καλά', με το δικό τους τρόπο.
Αυτό Γυρε που έχει σημασία είναι οι άπειρες (άπειρες ομως) στιγμές καλτιλας που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάμε γεμιζω βιβλίο ή κάνω stand up μαζί με Τσουβελα. Αν μπεις 'τοσο-οσο' στη ζωη τους κάνεις καινούργιο συκώτι από τα γέλια ...
ΥΓ: Έχω πάρει το 'καλό' τρακτέρ (Deutz 130αρι, όλα ηλεκτρονικα, άνεση, a/c) και έχω βγει ένα βράδυ να φτιάξω μπάλες. Μουσικουλα, είναι σαν να είσαι σε μια κίτρινη θάλασσα. Είμαι φουλ συγκεντρωμένος -ποιοι αγώνες πίστας βρε γατάκια- και δεν έχω καταλάβει ότι κάποια στιγμή παίζει στο ασχετο house. Μέχρι να το χωνέψω και να ετοιμάσω το κινητό, επιστροφή στα κλαρίνα...
Και βέβαια οι δρόμοι εκεί είναι κυριως φλατ με άπειρη ορατότητα λόγω χωραφιών και έλλειψης δεντρων τη μέρα οποτε βαράς 160αρες από χωριό σε χωριό για το χαβαλε σου, χωρια τις άφοβες μπούκες. Μόλις μάθεις τα κατατόπια, ζήτω η τρέλα...Ανάρτηση από τον κοντοχωριανο Elio μέχρι και στο αγροτικό corsa c (ο quadra θα ξέρει φαντάζομαι) και είσαι μαχιμι.
-
Στα εργατικά θέματα υπάρχει ολόκληρη φάμπρικα από συνδικαλιστές με νομικές αβάντες , συχνά βουλευτές , που φτιάχνουν τέτοιες διατάξεις για να παίρνουν λεφτά . Τα ψίχουλα τα παίρνει ο παθών και τα πολλά οι αβανταδόροι .
Που προφανέστατα η φάμπρικα αυτή δεν ασχολείται με όλους τους εργαζόμενους. 'Εξυπηρετεί' συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και εθνικοτήτων.
Όποιος έχει μπλέξει με αυτά (π.χ. εγώ) τα έχει φ@ει τα σκaτά.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....