-
Ποια βιομηχανια βρε παιδια, πλακα μας κανετε?
Πριν λιγο καιρο επεσε στα χερια μου ενα διαφημιστικο κουτι σπιρτα απο ενα ξενοδοχειο β' κατηγοριας. Πολυ φθηνο σε κατασκευη, τιποτα ιδιετερο.
Κοιταζω στο πισω μερος και βλεπω** 'made in Japan'**!!!!!!!!!!
Θελω να ξερω ΠΩΣ ενα ευτελες κουτι σπιρτα βγαινει πιο φθηνα να εισαχθει απο Ιαπωνια, παρα να παραχθει εδω!!!!!
-
Ουτε με αμιγως ξενα υλικα θα μπορουσαμε να φτιαξουμε τοσο απλα οχηματα στην Ελλαδα. Δεν φταιμε εμεις που δεν δοθηκαν τα κινητρα γαι να γινει κατι τετοιο. Δεν μπορουν να καταλαβουν κει ψηλα οτι μονο με εγχωρια παραγωγη μπορουμε να λυσουμε το προβλημα της ανεργιας. Εφοσον η εγχωρια πιτα ειναι συγκεκριμενο μεγεθος ας κατασκευαζουμε κατι για να χρησιμοποιουμε περισσοτερο εργατικο δυναμικο (100-200 ατομα) παρα να το εμπορευομαστε και να το διανεμουμε με 10-20 ανθρωπους. Ετσι θα μενει τουλαχιστον η προσθετη αξια που απορεει απο την κατασκευη καθε προιοντος.
-
Γι' αυτό χτυπιούνται ορισμένοι για ξένες επενδύσεις. Αφού η δική μας παραγωγή δεν αρκεί για να μειωθεί η ανεργία, πρέπει κάποιοι από το εξωτερικό να φτιάξουν εργοστάσια στην Ελλάδα.
Για να γίνει αυτό βέβαια, απαιτούνται κίνητρα. Δώσε όμως Πρωθυπουργέ φορολογικά και εργασιακά κίνητρα στην Toyota, στην Intel, στη Philips για να επενδύσουν στη χώρα. Θα πλακώσουν τα νεοταγάρια με τις βίλες και τις κούρσες και θα φωνάζουν για το δίκιο του εργάτη (που δεν έχει δουλειά) και του μικρομεσαίου επιχειρηματία/παραγωγού (που πάει ούτως ή άλλως για φούντο λόγω των εισαγομένων προϊόντων). -
Ο χρήστης gvala έγραψε:
Δεν θα το πιστεψετε...σημερα κοιταζα ενα παλιοτερο τευχος των 4Τ που σε καποιες σελιδες του ΤΟP GEAR (το θυμαστε??) που ειχε εντος παρουσιαζε περι τα 50 αυτοκινητα απο μικρες βρετανικες εταιρειες...μετα θυμηθηκα μια δοκιμη που ειχε κανει ο Ν.Κ. σε ενα ολλανδικο διθεσιο σε στυλ 'CATERHAM SEVEN' ονοματι DONKEVOORT αν δεν κανω λαθος που επαιρνε κινητηρες απο VW,συγκεκριμενα τον 1.8t και εφτιαχνε ενα φινο συνολο με απιολογες,αναλογικα παντα,πωλησεις...και ελεγα γιατι οχι και εμεις...αφου μπορουμε...
Τι λές βρε τρισκατάρατο καπιταλιστικό γουρούνι;
.......
Ποιός είσαι εσύ που στο όνομα της ανάπτυξης και της δημιουργίας, θα εκμεταλλευτείς την ανεργία της ντόπιας εργατιάς;
Με ποιό δικαίωμα θα καταστρέψεις και θα αλλοιώσεις το οικοσύστημα -το οποίον αποτελεί δάνειο από τα παιδιά μας- καταστρέφοντας την διαδικασία αναπαραγωγής του κώνοπος του κοινωφελούς;
Από που κι ως πού εσύ θα κερδίσεις χρήματα, όταν το Ελληνικό δημόσιο χρωστάει παντού;
Από κι ως πού φασιστικό σκουλήκι θα μολύνεις το δημοκρατικό φρόνιμα των κατοίκων της περιοχής μας, προσφέροντας εργασία σε μερικούς μόνο εργαζόμενους και όχι στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής;..... κ.λ.π. ......
'ΕΛΛΑΣ-ΣΟΜΑΛΙΑ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ' .....
Γιατι,γιατι ασχημη ειναι η Σομαλια για συμμαχος??Ε?Ε??ΕΕΕΕΕ???
Και ειμαι και πολυ ακροδεξιοτατος ναουμ'....
Σοβαρα παντως τωρα το διαφορετικο της επιχειρησης που ανεφερα ειναι ο πολυ μικρος αριθμος εργαζομενων...περισσοτερο φιλικη μικρη επιχειρηση ειναι (ή μαλλον ξεκινησε ετσι) παρα βιομηχανια,που θα ειχε προβληματα απο συνδικατα κλπΣτο θεμα των υλικων τωρα μαλλον θα υπηρχε προβλημα καθοτι φυτοζωουμε σε αυτα τα θεματα...παντως μονο καπως ετσι θα μπορουσαν να υπαρξουν σοβαρες επενδυσεις ελληνικες,μικρες και μαζεμενες...γιατι οταν μαζευτουν πολλοι,οι κυβερνησεις και οι εργατοπατερες εχουν τον τροπο τους να τα απαυτωνουν ολα...Ααααχχχχχ!!!! -
Ο χρήστης xsara16v έγραψε:
Η μόνη βιομηχανία που μπορεί υπό προυποθέσεις να ανθίσει στην χώρα είναι η Τουριστική...ΤΙΠΟΙΟΣΠΟΥΠΟΤΕΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;;
Αυτή που αρχίζει να ανθεί, είναι αυτή των μεγάλων αλυσίδων, που μαντρώνει τον κόσμο σε ψεύτικο κι απρόσωπο περιβάλλον χλίδας και ακόμα κι όταν τον αφήνει να βγει δεν τον αφήνει μόνο του αλλά τον πάει από κοντά. Το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι ένα κομμάτι από την πίτα της κατασκευής και, μετά, να γίνουν γκαρσόνια ή καμαριέρες.
Οι δικοί μας 'βιομήχανοι' ακόμα έχουν τις ντουλάπες με 'το χοντρό', τους τοίχους γεμάτους υγρασία με αποτέλεσμα τα δωμάτια να μυρίζουν μούχλα για μήνες, τιμές λες και σου νοικιάζουν τον Παρθενώνα, τουαλέτες στα εστιατόρια ... άστα και πάει λέγοντας. Οι λίγες λαμπρές εξαιρέσεις, απλά δεν αρκούν.edit
Επί του θέματος: Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις, εμείς φταίμε. Εμείς που 'λαδώνουμε' για να 'κάνουμε τη δουλειά μας', που καταναλώνουμε ασυλλόγιστα, που οι απαιτήσεις μας σταματάνε στα 'παϊδάκια στα κάρβουνα' και στην πλαστική τυροκαυτερή, που φοροκλέβουμε όσο κι όποτε μπορούμε, που δεν γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας για να έχουμε δικαιολογία όταν δεν πραγματοποιούμε τις υποχρεώσεις μας. -
δεν νομιζω οτι η κατασκευη ενος αυτοκινητου τυπου caterham δεν μπορει να γινει στην ελλαδα (και αρνουμε να πιστεψω οτι δεν μπορουμε)
(λιγα χρηματα θελει)
ασχετο (αλλα μια και μιλησαμε για επενδυσεις) με το εργοστασιο της Atmel στην Πατρα τι εγινε????
-
Φτιαξε μολυβια και μην αγοραζεις αλλοδαπα,cd εγγραφης,ακομα και στα μεγαλα supermarket πολλες φιρμες οδοντογλυφιδας ειναι ξενες.
Ειμαστε ενα μεγαλο χωριο,εχουμε την νοοτροπια του χωριου και ολα αρχιζουν απο εμας τους ιδιους.Εδω μεγαλες ελληνικες εταιρειες αλλαντικων εισαγουν ξενα υλικα(χρωστικες ουσιες,μυρωδικα και κυριως ριγανη ,εντερα,γευστικες υλες και αλλα).Ουτε ο λαλακης ο εισαγωμενος ! Δωσε χωρο , ασε την γραφειοκρατια,οταν θες τ'αφηνεις ολα φλου.....και δω κωλωνεις?
Τουλαχιστον πανω 10 εταιρειες επρεπε να υπαρχουν στην κατασκευη καθε ειδους!Οταν εχεις πολλες εταιρειες που παραγουν το ιδιο πραγμα στην ιδια χωρα να δεις πως θα πεφτουν οι τιμες λογο ανταγωνισμου.Καθε νομος να προαγει τα δικα του προιοντα και να εξαντλει τις υλοποιησεις τους.
Αλλα για ολα αυτα χρειαζεται θεληση,κινητρο και πραξη
το πρωτο υπαρχει
το δευτερο χανεται στην μεταφραση
Υπαρχει τετιοα λεξη????(πραξη)?????? -
Χωρίς να διαφωνώ σε όσα οι περισσότεροι αναφέρουν εδώ θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα.
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως στην ελλάδα υπάρχουν οι μηχανικοί με την απαιτούμενη φαντασία και το ταλέντο ωστε να δημιουργήσουν κάτι ενδιαφέρον και αξιόλογο όπως πχ η Caterham που αναφέρθηκε.
Τα σχετικά πολυτεχνεία και ΑΕΙ της Ελλάδας πάντως μάλλον υποβαθμίζουν την όποια τάση για δημιουργία παρά την καλλιεργούν και εκτός αν κάποιος τρέφει αυταπάτες περι ταλέντων εκ γεννετής λόγω ανώτερου DNA κλπ τότε πραγματικά δεν βρίσκω άλλο λόγο για τη δημιουργία οποιασδήποτε προσπάθειας εκτός ίσως απο τη στέρηση!
Μιλάω πάντα κατα πλειοψηφία, εξαιρέσεις φυσικά και είναι πιθανό να υπάρχουν.
-
Με τη βοηθεια του φυσικου μου (εκτος σχολειου για να μην τρελαθουμε) δημιουργησαμε 2-3 μοντελα με συντελεστες τριβης,αεροδυναμικα κιτ και θεσις σποιλερ και αλλα .Τα δωσαμε σε site πανεπιστημιων του εξωτερικου και πετυχαμε βαθμολογιες 4 με αριστα το 10.Καθολου κακο για αρχαριους.Το στειλαμε σε ΤΕΙ-ΑΕΙ και ουτε που δοθηκε απαντηση.Και οπως μου ειπε ο καθηγητας:Καλος σχεδιασμος αλλα μονο εξωτερικο αμα θες να ασχοληθεις πραγματικα.
Και κατι αλλο.Τα πανεπιστημια εχουν την δυνατοτητα παραγωγης προιοντων.Γιατι δεν βγαινουν στην αγορα ?? Γιατι θα εχουν πολλυυυυ χαμηλή τιμη.
και οπως ελεγε γνωστη εταιρεια ενδυματων στο ταμπελακη της''with proud:made in greece''ΟΥΑΟΥ!
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Χωρίς να διαφωνώ σε όσα οι περισσότεροι αναφέρουν εδώ θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα.Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως στην ελλάδα υπάρχουν οι μηχανικοί με την απαιτούμενη φαντασία και το ταλέντο ωστε να δημιουργήσουν κάτι ενδιαφέρον και αξιόλογο όπως πχ η Caterham που αναφέρθηκε.
Τα σχετικά πολυτεχνεία και ΑΕΙ της Ελλάδας πάντως μάλλον υποβαθμίζουν την όποια τάση για δημιουργία παρά την καλλιεργούν και εκτός αν κάποιος τρέφει αυταπάτες περι ταλέντων εκ γεννετής λόγω ανώτερου DNA κλπ τότε πραγματικά δεν βρίσκω άλλο λόγο για τη δημιουργία οποιασδήποτε προσπάθειας εκτός ίσως απο τη στέρηση!
Μιλάω πάντα κατα πλειοψηφία, εξαιρέσεις φυσικά και είναι πιθανό να υπάρχουν.
Δηλαδή τη βρήκαμε τη λύση.
Αφού τα εισάγουμε όλα άντε να εισάγουμε και καμμιά ντουζίνα μηχανικούς από το εξωτερικό για να λύσουμε το πρόβλημα της παραγωγής, αφού εδώ όλοι είναι (είμαστε) άχρηστοι.
Δε πάμε καλά!!!!!Γιάννης
-
Ο χρήστης servmx έγραψε:
Δηλαδή τη βρήκαμε τη λύση.
Αφού τα εισάγουμε όλα άντε να εισάγουμε και καμμιά ντουζίνα μηχανικούς από το εξωτερικό για να λύσουμε το πρόβλημα της παραγωγής, αφού εδώ όλοι είναι (είμαστε) άχρηστοι.
Δε πάμε καλά!!!!!Γιάννης
Aυτό κατάλαβες????
Εγω αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Δε λέω ούτε να εισάγουμε μηχανικούς απο έξω για να λύσουμε το πρόβλημα της παραγωγής (ποιάς?) ούτε και να απελπιζόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα καθ'ότι άχρηστοι.Αλλα αν έχουμε την άποψη πως είμαστε τα ΜΥΑΛΑ και η κακούργα κΕνωνία μας κατέντησε έτσι δε πρόκειται να κάνουμε ποτέ τίποτα.
-
δεν ξερω αν ποιαστηκες απο το ποστ μου και αυτο που εγραψα (οτι αρνουμε να πιστεψω οτι δεν μπορουμε) και γραφεις για μεγαλα μυαλα και DNA αλλα δεν μπορω να πιστεψω οτι δεν υπαρχουν μεσα στην ελλαδα 5-10 μηχανικοι οι οποιοι να μπορουν να σχεδιασουν και να κατασκευασουν ενα αμαξι τυπου caterham (τουλαχιστον το πλαισιο)
αυτο ηθελα να τονισω με αυτο που εγραψα και οχι κατι αλλο
και μια και εισαι μηχανολογος μηχανικος (αν δεν κανω λαθος) θελω να ρωτησω:
Ποσο δυσκολη ειναι και ποιες οι ιδιαιτεροτητες μιας τετοιας κατασκευης (εστω πλαισιου αναρτησης - ασ πουμε οτι τα λοιπα μερη τα βρισκει καποιος στο εμποριο)
-
j.marr όχι, δεν πιαστηκα απο το ποστ σου, γενικά μίλησα. Σϊγουρα υπάρχουν 5-10 μηχανικοί και το πιθανότερο πολύ περισσότεροι, απλώς σαν χώρα έχουμε ελάχιστο υπόβαθρο σε τέτοια θέματα και το εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει.Οπότε η υπεροχή που γενικά διάφοροι επικαλούνται είναι κατα τη γνώμη μου πλήρως ανεδαφική.
Φοιτητής είμαι ακόμα (ελπίζω όχι για πολύ ακόμα ) χωρίς να έχω εμπειρία στο θέμα δε νομίζω πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτιαχτεί ενα αξιοπρεπές αυτοκίνητο τύπου 7.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επενδύσεις και τα περισσότερα εξαρτήματα μπορούν να φτιαχτούν με απλά εργαλεία. Ούτε απο πλευράς σχεδίασης υπάρχουν ιδιαίτερες προκλήσεις επειδή υπάρχουν άπειροι κλώνοι του αρχικού μοντέλου και ακόμα και με την μέθοδο της 'αντιγραφής' στα βασικά μεγέθη θα προκύψει κάτι ικανοποιητικό.
Τα περισσότερα εξαρτήματα (ζάντες, αμορτισέρ, κινητήρες κλπ) υπάρχουν έτοιμα, το μόνο που μένει είναι ενα σωληνοτο πλαίσιο ,η ολοκλήρωση των εξαρτημάτων σε αυτό και το τελικό packaging.
Εγω πιστευω πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη πρωτοβουλίας σε συνδιασμό με την εχθρική στάση ή έστω αδιαφορία του κράτους για την ελαφρά βιομηχανία ακόμα ίσως και στην άγνοια και στο χαμηλό επίπεδο των μηχανικών στην Ελλάδα (γενικά μιλώντας!) στο θέμα.
-
Φίλος έχει δυο γιούς. Ο μεγαλύτερος (και πολύ καλύτερος μαθητής) τελείωσε Χημικός στην Ελλάδα. Ο δεύτερος (και ολίγον από σκράπας) την ίδια σχολή στην Ιταλία. Ο πατέρας ακόμα τραβάει τα μαλλιά του, αφού το γνωστικό επίπεδο των δυο παιδιών του είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο ένας μπήκε στη δουλειά με 1000, του άλλου του πήρε ένα - δυο χρόνια να καταλάβει που βρίσκεται.
Ποιός από τους δυο σπούδασε στην Ελλάδα; -
Ηλία, αν μου πεις ότι καλύτερος ήταν ο 'Ιταλός', θα απαντήσω ότι πρόκειται για εξαίρεση του κανόνα.
-
Αν αυτός που σπουδασε στην Ελλαδα εβγαλε ΕΜΠ (Χημ.Μηχ) θα είχε σίγουρα περισσότερες γνώσεις από τον άλλο...
-
Και ΄γω μηχανολόγος μηχανικός είμαι.
Πιστεύω ότι οι πολλοί μηχανικοί που βγαίνουν από τα πολυτεχνεία (ανεξαρτήτως ειδικότητας) δεν έχουν τα προσόντα, τις γνώσεις και το υπόβαθρο, ώστε να δικαιολογείται το πτυχίο τους. Οι λόγοι είναι πολλοί, προσπάθησα να μιλήσω γι' αυτούς πιο πριν (στο ίδιο topic). Ένας από τους βασικούς είναι η αρχή της ήσσονος προσπάθειας και η αδιαφορία, ή η έλλειψη κατανόησης αυτού που σπουδάσανε.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία και έμψυχο δυναμικό στην Ελλάδα.
Νομίζω ότι αυτά τα έχουμε σε ικανοποιητικό βαθμό.Αυτό που λείπει είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα, η σωστή νοοτροπία (από πλευράς κοινωνίας και επιχειρηματιών). Επίσης υπάρχει και σοβαρό έλλειμα αξιοκρατίας. Κεφάλαια υπάρχουν. Άλλωστε τα κεφάλαια ποτέ δεν λείπανε...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ηλία, αν μου πεις ότι καλύτερος ήταν ο 'Ιταλός', θα απαντήσω ότι πρόκειται για εξαίρεση του κανόνα.Αν αυτός που σπουδασε στην Ελλαδα εβγαλε ΕΜΠ (Χημ.Μηχ) θα είχε σίγουρα περισσότερες γνώσεις από τον άλλο...
Δεν μιλάμε για γνώσεις και (στο τέλος - τέλος) είμαστε κι εγώ και ο πατέρας αναρμόδιοι να κρίνουμε. Ο 'Ιταλός' σίγουρα μπήκε στη δουλειά σαν να το έκανε χρόνια, του 'Έλληνα' του πήρε πολλούς μήνες να προσαρμοστεί - και μιλάμε για δουλειά στρωμένη από τον πατέρα.
Και αν ήταν εξαίρεση, έχω προσωπικό παράδειγμα τουλάχιστον με έναν Μηχανολόγο - Ηλεκτρολόγο που τέλειωσε στο Μπάρι και, μεταξύ των άλλων, τώρα στήνει ιδιωτικό ΚΤΕΟ και μια Πολιτικό μηχανικό που τέλειωσε κάπου στη Βόρεια Ιταλία και τώρα έχει 1 Πολιτικό μηχανικό του ΕΜΠ στην κατασκευαστική εταιρία που έστησε και διευθύνει. Και οι δυό, τίποτα σπουδαίο σαν μαθητές και με χαμηλή οικονομική επιφάνεια.
Φαίνεται σαν τα Ελληνικά πανεπιστήμια να μην μπορούν να μεταδώσουν γνώση που να μπορεί να περάσει άμεσα σε εφαρμογή.
Αν κάνω λάθος, θα είμαι ευτυχής. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Φαίνεται σαν τα Ελληνικά πανεπιστήμια να μην μπορούν να μεταδώσουν γνώση που να μπορεί να περάσει άμεσα σε εφαρμογή.
Αν κάνω λάθος, θα είμαι ευτυχής.Δεν κάνεις λάθος. Από προσωπική μου πείρα (ΕΜΠ), ενώ σε θεωρητικό επίπεδο είμαστε ΠΟΛΥ ψηλά σε σχέση με το εξωτερικό, είμαστε πίσω στην πρακτική εφαρμογή αυτών που μαθαίνουμε. Στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς πχ, τα 2,5 από τα 5 χρόνια είναι σχεδόν αποκλειστικά θεωρητικά και 'γενικής' μόρφωσης.
-
Και 'γω πιστεύω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υστερούν στον τομέα του γρήγορου εγκλιματισμού των αποφοίτων τους. Αλλά νομίζω ότι υπερτερούν σε θεωρητική κατάρτιση - προσφερόμενο υπόβαθρο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Στην δικιά μας την σχολή υπάρχει το εξής πλάνο :
3 χρόνια για μαθήματα γενικής παιδείας (φυσική, πολλά μαθηματικά κ.α.), μαθήματα πάνω στα οποία χτίζεται ένας σωστός επιστήμονας - μηχανολόγος (πολλά στοιχεία μηχανών, θερμοδυναμική, μηχανική ρευστών, δυναμική, ταλαντώσεις, σχέδιο κ.α.), καθώς και διάφορα άλλα χρήσιμα μαθήματα (ηλεκτρονική, ηλεκτρικές μηχανές κ.α.)
1 χρόνο για κατεύθυνση σπουδών (κατασκευστική, ενεργειακή, βιομηχανική διοίκηση)
και 1 χρόνο ειδίκευση. Π.χ. για την κατασκευαστική κατεύθυνση, που θα πάω εγώ, υπάρχουν οι ειδικότητες τεχνολογία υλικών, ανάλυση και σύνθεση κατασκευών και μηχανουργικές κατεργασίες (θα ακολουθήσω την ανάλυση και σύνθεση κατασκευών)Η προσφερόμενη ειδίκευση - εγκλιματισμός με την πράξη είναι σε καλό επίπεδο πιστεύω με αυτόν τον τρόπο (πρέπει να το δω από κοντά).
Γιατί Θεούλιη μ';