-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Ας πάρουμε την περίπτωση του μηχανουργείου που θα φτίαξει το καινοτομικό πχ. ελαιοτριβείο, .....Να γίνουμε κατ' ευθείαν Toyota;
Μη φτιάξεις, ρε φίλε, καινοτομικό ελαιοτριβείο! Φτιάξε ένα καινοτομικό κόσκινο διαλογής, να μην παιδευόμαστε ακόμα με τα έκκεντρα και τις παλινδρομικές κοσκίνες! Ή μια μεταφορική ταινία! Ή πάρε ένα κύλινδρο και μια ρομποτική ηλεκτροκόλληση και φτιάχνε inox δεξαμενές. Ή τραπέζια διαλογής inox, να μην παιδευόμαστε ακόμα με τα σιδερένια...
(Αν θέλεις να δεις πόσο στοιχίζει μια βιομ/νία εξέλιξης και κατασκευής ελαιοτριβείων, μπες στην Pieralisi, http://www.pieralisi.it/ και ρίξε μια ματιά, μιλάμε για πολλά, ΠΟΛΛΑ εκατ. €.)servmx, πές τα, Χρυσόστομε! Αλλά εκεί προσδοκούσαμε σε κέρδος χωρίς να σχίσουμε εφημερίδα, έτσι, γιατί είμαστε μάγκες!
Δυστυχώς, εδώ οι επενδύσεις γίνονται με σκοπό να βγάλουμε χρήμα ... χθές. Ίσως έχοντας επενδύσει τόσα κεφάλαια σ' ένα πτυχίο, ο καθένας έχει απαιτήσεις με το που θα το πάρει... Αλλά φοβάμαι πως αρχίζουμε να επαναλαμβανόμαστε...
-
[quote='Montecarlo']Ας πάρουμε την περίπτωση του μηχανουργείου που θα φτίαξει το καινοτομικό πχ. ελαιοτριβείο, αν και είμαι πιο κόντα στο θέματα τεχνολογίας ηλεκτρονικών.
α) ΘΕΛΕΙΣ αρκετό χώρο 2000
-
Η έλλειψη επιχειρηματικότας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που αναλύθηκαν παραπάνω (από τους εκλεκτούς συναδέλφους! ).
Εγώ θα ήθελα τώρα να μιλήσω με κάποια παραδείγματα.
Στον χώρο των βιολογικών προϊόντων γίνονται θαύματα!
Επειδή η μητέρα μου αγοράζει συνέχεια βιολογικά, παρατηρώ το εξής :
Υπάρχουν πολλές έξυπνες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο αυτόν, κυρίως ομως από πλευράς Ιταλίας...Στην Ιταλία λοιπόν υπάρχει μια εταιρία, η 'Bio-Farma'
Δεν βγάζει πρωτογενή προϊόντα, αλλά επεξεργασμένα. Π.χ. μαρμελάδες, σάλτσες (διάφορες ποικιλίες) κ.α.
Ο τύπος που την έφτιαξε, πήρε κάποια στιγμή μια επιχορήγηση, ξεπέρασε όλα τα υπόλοιπα εμπόδια και τώρα είναι ωραίος επιχειρηματίας.
Επίσης υπάρχει μια άλλη Ιταλική (πάλι!!! ) εταιρία που βγάζει βιολογικά παγωτά και διάφορα άλλα τέτοια.Αν κοιτάξει κανείς σε ράφια βιολογικών προϊόντων, θα δει πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, κυρίως από Γερμανία και Ιταλία. Οι αντίστοιχες ελληνικές περιπτώσεις είναι σαφώς λιγότερες (π.χ. αγρόκτημα Λιβαδερού, άγρόκτημα Ντούμα κ.τ.λ.), κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.
Η αγροτική οικονομία υποτίθεται ότι είναι το 'δυνατό μας χαρτί'. Αν και από εδώ λείπει η δραστηριότητα και αρκούμαστε στις ντομάτες και τα πορτοκάλια και έχει ο Θεός (ωχαδελφισμός)...Πορτοκάλια υπάρχουν φθηνότερα και (ενίοτε) καλύτερα από Αίγυπτο, Μαζαμβίκη κ.τ.λ.
Από την άλλη δεν μπορείς να πεις έναν 65χρονο αγρότη, χωρίς σπουδές, να αλλάξει ουσιαστικά επάγγελμα... Αλλά ένας νέος στον χώρο αγρότης (που κατ' εμέ πρέπει να έχει βγάλει τουλάχιστον ένα σχετικό Τ.Ε.Ι.) πρέπει να τα ξέρει αυτά! Πρέπει να τα κυνηγάει και να είναι πολύ δραστήριος!
Επίσης απαραίτητο είναι να υπάρχει ένας προστατευτισμός (από πλευράς κράτους, Ε.Ε. κ.τ.λ.) σε ευαίσθητους κλάδους, όπως η διατροφή. -
Βρε Δημήτρη, τι Τ.Ε.Ι. και green horses...
Υπάρχει περίπτωση ένας νέος αγρότης να πάει να βγάλει Τ.Ε.Ι.; Με την καμία!
Μα το 99.9% για αυτό γίνονται αγρότες... και αν γίνουν... Θα πάει τώρα κάποιος νέος να βγάλει Τ.Ε.Ι. για να γίνει αγρότης; Αν είναι έτσι πάει να βγάλει Τ.Ε.Ε και γίνεται υδραυλικός όπου θα βγάζει περισσότερα χρήματα. -
Ρε παιδιά για ποια μηχανουργεία μιλάμε;
Αφού όλα αρκούνται στις επισκευαστικές εργασίες. Τέτοια στελέχη έχουν, μέχρι εκεί μπορούνε να πάνε.
Άσχετο!
Ένας συμφοιτητής μου μια φορά σκέφτηκε :
Να φτιάξουμε λέει μια μπαταρία (βρύση) για λουτρό η οποία θα έχει μια τετράοδη βάνα. Αυτή η τετράοδη βάνα θα έλεγχεται από έναν (βηματικό; )ηλεκτροκινητήρα, οποίος ηλεκτροκινητήρας θα ελέγχεται από έναν εγκέφαλο. Με άλλα λόγια θα φτιάξουμε ένα σύστημα αυτομάτου ελέγχου της βρύσης με ανάδραση. Τίποτα το σπουδαίο δηλαδή. Ακριβώς αυτό σύστημα της τετράοδης βάνας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης (ανάμειξη κρύου - ζεστού στον λέβητα). Ο χρήστης θα μπορεί να ρυθμίζει την παροχή και την θερμοκρασία του νερού μέσω μιας οθόνης αφής (ή κάτι άλλο τέλος πάντων). Αυτό το σκαρφίστηκε, αφού κάθε φορά που κάνει μπάνιο, χάνεται η σωστή θερμοκρασία και πρέπει κάθε φορά να κάνει ρυθμίσεις.
Εγώ σκέφτηκα να το γενικεύσουμε αυτό το σύστημα και να εμπλέξουμε μέσα και τον θερμοσίφωνα. Δηλαδή να επιλέγει ο χρήστης πότε θέλει να κάνει μπάνιο, σε πόση ώρα να έχει ζεστό νερό, τι θερμοκρασία νερού επιθυμεί να έχει στην έξοδο της βρύσης, τι απόθεμα ζεστού νερού έχει νερού έχει.Επίσης σκέφτηκα και το άλλο. Επειδή σαν πληροφορία το '45οC θερμοκρασία νερού εξόδου' δεν νομίζω ότι είναι απτή πληροφορία για τον χρήστη, θα υπάρχει μια υποδοχή για το δάχτυλό του, κάτω από την οποία θα υπάρχει ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος αντιστάτης. Ο χρήστης λοιπόν θα μπορεί εκεί να βάζει το δάχτυλό του και να εκτιμά εμπειρικά την θερμοκρασία.
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Μα το 99.9% για αυτό γίνονται αγρότες... και αν γίνουν... Θα πάει τώρα κάποιος νέος να βγάλει Τ.Ε.Ι. για να γίνει αγρότης; Αν είναι έτσι πάει να βγάλει Τ.Ε.Ε και γίνεται υδραυλικός όπου θα βγάζει περισσότερα χρήματα.Αυτός που έχει το αγρόκτημα Λιβαδερού ή αυτός που έχει το αγρόκτημα Ντούμα και βγάζουν επεξεργασμένα βιολογικά προϊόντα, έχουν τελιώσει Τ.Ε.Ι. Για τον δεύτερο δεν είμαι σίγουρος, αλλά ο πρώτος έχει τελειώσει το Τ.Ε.Ι. ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγείου (το έχει κρεμασμένο και στο γραφείο του).
Ακριβώς αυτή είναι η νοοτροπία που μας πάει 1000 χρόνια πίσω!
Δηλαδή δουλειά γραφέιου να 'ναι (προς Θεού, μην πιάσω βρώμικο εργαλείο, υγρά, στερεά κ.α.!) και ό,τι να ναι!!!
Υπάρχουν δουλειές γραφείου, τις οποίες δεν θα ήθελες σε καμιά περίπτωση να κάνεις (π.χ. να περνάς όλη την μέρα κωδικούς ανταλλακτικών σε ένα υπολογιστή!!! Θα φρίξεις!!!!) -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Ρε παιδιά για ποια μηχανουργεία μιλάμε;Αφού όλα αρκούνται στις επισκευαστικές εργασίες. Τέτοια στελέχη έχουν, μέχρι εκεί μπορούνε να πάνε.
Άσχετο!
Ένας συμφοιτητής μου μια φορά σκέφτηκε :
Να φτιάξουμε λέει μια μπαταρία (βρύση) για λουτρό η οποία θα έχει μια τετράοδη βάνα. Αυτή η τετράοδη βάνα θα έλεγχεται από έναν (βηματικό; )ηλεκτροκινητήρα, οποίος ηλεκτροκινητήρας θα ελέγχεται από έναν εγκέφαλο. Με άλλα λόγια θα φτιάξουμε ένα σύστημα αυτομάτου ελέγχου της βρύσης με ανάδραση. Τίποτα το σπουδαίο δηλαδή. Ακριβώς αυτό σύστημα της τετράοδης βάνας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης (ανάμειξη κρύου - ζεστού στον λέβητα). Ο χρήστης θα μπορεί να ρυθμίζει την παροχή και την θερμοκρασία του νερού μέσω μιας οθόνης αφής (ή κάτι άλλο τέλος πάντων). Αυτό το σκαρφίστηκε, αφού κάθε φορά που κάνει μπάνιο, χάνεται η σωστή θερμοκρασία και πρέπει κάθε φορά να κάνει ρυθμίσεις.
Εγώ σκέφτηκα να το γενικεύσουμε αυτό το σύστημα και να εμπλέξουμε μέσα και τον θερμοσίφωνα. Δηλαδή να επιλέγει ο χρήστης πότε θέλει να κάνει μπάνιο, σε πόση ώρα να έχει ζεστό νερό, τι θερμοκρασία νερού επιθυμεί να έχει στην έξοδο της βρύσης, τι απόθεμα ζεστού νερού έχει νερού έχει.Επίσης σκέφτηκα και το άλλο. Επειδή σαν πληροφορία το '45οC θερμοκρασία νερού εξόδου' δεν νομίζω ότι είναι απτή πληροφορία για τον χρήστη, θα υπάρχει μια υποδοχή για το δάχτυλό του, κάτω από την οποία θα υπάρχει ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος αντιστάτης. ο χρήστης λοιπόν θα μπορεί εκεί βάζει το δάχτυλό του και να εκτιμά εμπειρικά την θερμοκρασία.
Πραγματικά πολύ καλό!
Αλλά τελικά κάνατε τίποτα για αυτό;
Αν το κάνετε πιστεύω ότι θα πουλήσει, γιατί αυτή είναι η εποχή της ανάπτυξης της τεχνολογίας στα σπίτια... και αν δεν κάνετε τίποτα στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλα κράτη.
-
Μα το 99.9% για αυτό γίνονται αγρότες... και αν γίνουν... Θα πάει τώρα κάποιος νέος να βγάλει Τ.Ε.Ι. για να γίνει αγρότης; Αν είναι έτσι πάει να βγάλει Τ.Ε.Ε και γίνεται υδραυλικός όπου θα βγάζει περισσότερα χρήματα.Αυτός που έχει το αγρόκτημα Λιβαδερού ή αυτός που έχει το αγρόκτημα Ντούμα και βγάζουν επεξεργασμένα βιολογικά προϊόντα, έχουν τελιώσει Τ.Ε.Ι. Για τον δεύτερο δεν είμαι σίγουρος, αλλά ο πρώτος έχει τελειώσει το Τ.Ε.Ι. ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγείου (το έχει κρεμασμένο και στο γραφείο του).
Ακριβώς αυτή είναι η νοοτροπία που μας πάει 1000 χρόνια πίσω!
Δηλαδή δουλειά γραφέιου να 'ναι (προς Θεού, μην πιάσω βρώμικο εργαλείο, υγρά, στερεά κ.α.!) και ό,τι να ναι!!!
Υπάρχουν δουλειές γραφείου, τις οποίες δεν θα ήθελες σε καμιά περίπτωση να κάνεις (π.χ. να περνάς όλη την μέρα κωδικούς ανταλλακτικών σε ένα υπολογιστή!!! Θα φρίξεις!!!!)Βρε αγορίνα μου.
Έχεις ζήσει ποτέ σε κανένα αγροτικό τόπο;
Έχεις δει ότι τα περισσότερα παιδιά που κάνουν αυτή την δουλειά δεν τους ένοιαζε το σχολείο καθόλου;
Τι να λέμε τώρα... Οι ίδιοι είναι που λένε... διάβασε να πας σε μια σχολή να βρεις δουλειά στην Αθήνα...Και το παλικάρι που λες που έβγαλε Τ.Ε.Ι. πάω στοίχημα ότι θες, ότι δεν το έβγαλε για να γίνει αγρότης, το έβγαλε για κάτι άλλο, μπορεί να είδε ότι δεν του κάθετε και το έριξε στην αγροτιά... και πολύ καλά έκανε.
Αλλά όχι ότι η νοοτροπία είναι και 1000 χρόνια πίσω... -
Υπάρχουν δουλειές γραφείου, τις οποίες δεν θα ήθελες σε καμιά περίπτωση να κάνεις (π.χ. να περνάς όλη την μέρα κωδικούς ανταλλακτικών σε ένα υπολογιστή!!! Θα φρίξεις!!!!)Είπα κάτι τέτοιο;
Όχι δεν είπα.Δόξα τον Θεό έχω κάνει πολλές μα πάρα πολλές δουλείες... μερικές από αυτές ήταν και δουλείες γραφείου. ΚΑΙ ναι ήταν μια από αυτές ήταν η δουλειά που δεν θέλω να ξανακάνω στη ζωή μου.
Έχεις δουλέψει ποτέ σε χωράφι με κρύα και με ζέστες;
Είναι μια δουλειά που ποτέ δεν θα θες να κάνεις... να σκάβεις το χωράφι ή να είσαι μέσα στην ζέστη του θερμοκηπίου.Επίσης δεν γνωρίζεις τι δουλειά κάνω τώρα αλλά και τι έχω σπουδάσει, άρα μην βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα...
-
Βρε αγορίνα μου.
Έχεις ζήσει ποτέ σε κανένα αγροτικό τόπο;
Έχεις δει ότι τα περισσότερα παιδιά που κάνουν αυτή την δουλειά δεν τους ένοιαζε το σχολείο καθόλου;
Τι να λέμε τώρα... Οι ίδιοι είναι που λένε... διάβασε να πας σε μια σχολή να βρεις δουλειά στην Αθήνα...Και το παλικάρι που λες που έβγαλε Τ.Ε.Ι. πάω στοίχημα ότι θες, ότι δεν το έβγαλε για να γίνει αγρότης, το έβγαλε για κάτι άλλο, μπορεί να είδε ότι δεν του κάθετε και το έριξε στην αγροτιά... και πολύ καλά έκανε.
Αλλά όχι ότι η νοοτροπία είναι και 1000 χρόνια πίσω...Δεν έχω ζήσει σε αγροτικό τόπο. Αλλά η μητέρα μου είναι γεωπόνος στην αγροτική διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ασχοείται ΚΑΘΕ μέρα με αγρότες, αφού πάει σε χωριά και νάνει ελέγχους, επιθεωρήσεις κ.τ.λ. Συζητάει μαζί τους συνέχεια. Τους ζει από πρώτο χέρι.
Είναι αλήθεια ότι η αγροτιά είναι ΠΑΡΑ πολύ σκληρό και επίπονο επάγγελμα.Έχω ακούσει για περιπτώσεις αγροτών από την μητέρα μου, οι οποίοι πήρανε αγροτικές επιχορηγήσεις (ποιος ξέρει πως) από την Ε.Ε. και αντί με αυτές να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, πήγανε και τις παίξανε στο ΚΑΖΙΝΟ!!!! (ή στο χρηματιστήριο, το ίδιο είναι γι' αυτούς!)
-
Επίσης δεν γνωρίζεις τι δουλειά κάνω τώρα αλλά και τι έχω σπουδάσει, άρα μην βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα...Γενικά μιλούσα! Τελείως γενικά! Δεν αναφερόμουνα σε 'σένα...
Εξάλλου εγώ δεν έχω δικαίωμα να μιλάω, αφού ποτέ δεν έχω δουλέψει για βιοπορισμό στην ζωή μου, παραμόνο περιστασιακά, για εμπειρίες ή χαρτζιλίκι.
-
Κανένα πρόβλημα και να το έλεγες σε εμένα. απλά μπερδεύτηκα λόγο ότι έκανες quote από κείμενο μου.
Που λες αυτοί που έπαιξαν τα λεφτά της επιχορηγήσεις στο καζίνο, είναι οι ίδιοι που με αυτά τα λεφτά αγόρασαν Mercedes... είναι οι ίδιοι που βγαίνουν και κλείνουν τους δρόμους για την τιμή του ροδάκινου... γνωστά αυτά τα πράγματα στους αγροτικούς κύκλους...
Η δουλειά μου, δεν έχει να κάνει με αγροτιά... είναι γραφείου σε συνδυασμό με τρέξιμο στους δρόμους / στης επιχειρήσεις και στα καταστήματα...
ΟΧΙ δεν είμαι πλασιέ ! -
Aν είναι σε κάτι χρήσιμο αυτό το τοπικ να κάνουμε μια λίστα με το που μπορεί να πάρει κανείς επιχορηγήσεις για να χρηματοδοτήσει την ιδέα του ?
θα ξεκινήσω με τα
http://www.info3kps.gr 3' Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης
http://www.eommex.gr EOMMEX
http://www.cordis.lu Eυρωπαϊκά προγράμματα Έρευναςκαι θα ζητήσω από όποιον ενδιαφέρεται να προσθέσει ότι ξέρει...
-
Τα βιολογικα ειναι πολυ καλη ιδεα.**Δεν χρειαζεται να εισαι σπουδασμενος αγροτης **αλλά πρεπει να μαθεις πως γινονται αυτες οι καλλιέργειες, και παράλληλα να μαθεις νεους τροπους για αρδευση,να χρησιμοποιήσεις θερμοκήπιο της προκοπης κτλ
Δυστυχως οι αγροτικοι συνεταιρισμοι ξερουμε σε τι αναλωνονται,στην απαξιωση του επαγγελματος,στις μιζες και στην πολιτικοποίηση των παντων -
.....Που λες αυτοί που έπαιξαν τα λεφτά της επιχορηγήσεις στο καζίνο, είναι οι ίδιοι που με αυτά τα λεφτά αγόρασαν Mercedes... είναι οι ίδιοι που βγαίνουν και κλείνουν τους δρόμους για την τιμή του ροδάκινου... γνωστά αυτά τα πράγματα στους αγροτικούς κύκλους......οι ίδιοι που έκαναν τις εισπράξεις του χρηματιστηρίου Ferrari, Ferretti, Αρμάνια, βίλες και hi γκόμενες. Αρχαία Ελληνική Ιστορία....
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Aν είναι σε κάτι χρήσιμο αυτό το τοπικ να κάνουμε μια λίστα με το που μπορεί να πάρει κανείς επιχορηγήσεις για να χρηματοδοτήσει την ιδέα του ?θα ξεκινήσω με τα
http://www.info3kps.gr 3' Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης
http://www.eommex.gr EOMMEX
http://www.cordis.lu Eυρωπαϊκά προγράμματα Έρευναςκαι θα ζητήσω από όποιον ενδιαφέρεται να προσθέσει ότι ξέρει...
Πλεον και στα ΚΕΠ ενημερωνουν σχετικα,ή ετσι λενε τουλάχιστον.
-
Κατ' εμέ:
- Βρίσκεις ένα σωστό μελετητή (δύσκολο, πολύ, πολύ δύσκολο) και μαζί του συντάσσεις την οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία (αφού θα είναι σωστή) θα σου δείξει και την προοπτική της επένδυσής σου.
- Σου υποδεικνύει το καλύτερο αναπτυξιακό Νόμο για την περίπτωσή σου.
- Πέτυχες.
Το να δώσω λινκ ή τόμους αναπτυξιακών Νόμων και ΚΠΣ για μελέτη σε 20 - 30ρηδες μη οικονομολόγους, δεν το θεωρώ βοήθεια. Είναι κάτι σαν να εξηγεί ο Στατικός Μηχανικός στον Μηχανολόγο τι βιβλία να διαβάσει για να ετοιμάσει μόνος του τα στατικά της οικοδομής του.
Μην ξεκινάμε σαν τους 'επιχειρηματίες' που θέλουν να λένε στους Μηχανικούς πως να κάνουν τη δουλειά τους... -
Μελετη...συμφωνα με τους αμερικανους η μελετη πρεπει να ειναι το 10% του προϋπολογισμού.Δηλαδη σε μια επένδυση 10 μυριών το ένα θα είναι η μελέτη.Φυσικα εχουν προηγηθει μικρότερες μελέτες και ερευνα για να δεις εαν αξίζει να ρίξεις αυτό το μυριο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Μελετη...συμφωνα με τους αμερικανους η μελετη πρεπει να ειναι το 10% του προϋπολογισμού.Δηλαδη σε μια επένδυση 10 μυριών το ένα θα είναι η μελέτη.Φυσικα εχουν προηγηθει μικρότερες μελέτες και ερευνα για να δεις εαν αξίζει να ρίξεις αυτό το μυριο.ΡΕ ΦΙΛΕ, ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ **10.000.000,00 **€ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ!!!!!!!!
Κατά τα άλλα, δεν γνωρίζω τι λένε οι Αμερικάνοι, αλλά μακριά από αυτούς που μιλάνε για τέτοια ποσοστά. Είπαμε να βρούμε καλό μελετητή, κλέφτες έχουμε πολλούς!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλοί μελετητές εδώ, κοστίζουν περί το 1% του προϋπολογισμού. Βέβαια, υπάρχει και η ICAP. -
Περιστατικά που έχω ακούσει για αγρότες; Διαλύουν το φυτοφάρμακο με το χέρι ή ενώ παίρνουν οδηγίες να ψεκάσουν και να κόψουν καρπό για παράδειγμα 10 μέρες αργότερα, στις 3 ημέρες κερνούν καρπό το γεωπόνο που τους έδωσε τις οδηγίες. Να σπουδάσουν αυτό που πρόκειται να κάνουν ως επάγγελμα; Βεβαίως! Πιστεύω όμως πως θα το «δούμε» αν όχι σε 1000 χρόνια, πολλές γενιές αργότερα. Πιθανόν δηλαδή εμείς, που σήμερα συζητάμε, να μην το δούμε ποτέ, ίσως γιατί μερικοί ασυνείδητοι από αυτούς θα μας έχουν ξεκάνει.
Έχω την απορία, γιατί καμία από τις ελληνικές εταιρείες πετρελαιοειδών δεν παράγει σήμερα βιοκαύσιμο; Ας έχουμε υπόψη μας πως είναι μια δραστηριότητα που θα συμπαρασύρει προς θετική κατεύθυνση και τους αγρότες. Το 1999 και το 2000 η εταιρεία ΕΛΙΝ διέθεσε biodiesel, που εισήχθη από την Αυστρία. Σήμερα, 5 χρόνια μετά, ποια είναι η πρόοδος στον τομέα (μας απασχολεί και η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη); Προσωπικά ενδιαφέρομαι να μάθω. Ίσως οι 4Τ, που ξεκίνησαν συνεργασία με την ΕΛΙΝ φέτος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται.
Κάπου γράψατε πως δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ούτε βίδα. Διαβάζουμε όμως πως «Η BMW διαλέγει ελληνικά προϊόντα». Τι πραγματικά συμβαίνει; Μήπως τόσο στους επιχειρηματίες όσο και τους υπαλλήλους (ιδιωτικούς ή δημόσιους) υπάρχει η κλιμάκωση εξαιρετικοί, καλοί, μέτριοι, για τα μπάζα; Μήπως το ποσοστό των εξαιρετικών, καλών, ανοιχτόμυαλων είναι πολύ μικρό, ώστε να μας δημιουργήσει την εικόνα της υψηλής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα; Μήπως όπως οι υπάλληλοι αισθάνονται τη σιγουριά του μισθού (κακώς κατ’ εμέ, αφού δεν υπάρχει), με αντίστοιχο τρόπο οι επιχειρηματίες αισθάνονται τη σιγουριά πως το αποθεματικό τους φτάνει για τα επόμενα 20, 30, 50 χρόνια της ζωής τους, πιθανόν να καλύπτει παιδιά έως και τρισέγγονα και δεν υπολογίζουν κάποια πράγματα όσο πρέπει;
Δημήτριε, το 1999 φιλοξενήθηκα για κάποιους μήνες σε ένα σπίτι, όπου διέθετε μπαταρία, στην οποία ρύθμιζες τη θερμοκρασία του νερού με ένα περιστροφικό διακόπτη, που διέθετε κλίμακα από 30-κάτι, έως 40-κάτι. Δυστυχώς δεν κατάφερα να μάθω τον τρόπο λειτουργίας της. Το νερό ήταν καλό για εμένα κοντά στη θερμοκρασία σώματος, το πολύ-πολύ το χειμώνα να επέλεγα λίγο περισσότερο από 37 βαθμούς, ενώ την άνοιξη σχεδόν 35 βαθμούς. Χωρίς οθόνη αφής, χωρίς ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αντιστάτες. Όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό.
Γιατί Θεούλιη μ';