-
@antonmone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@nickthetrib said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@gatoz said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τρίκαλα..
https://trikalaview.gr/sta-30441-evro-t-m-eniea-timi-parachorisis-ton-ergatikon-katikion/amp/Με απόφασή του, το ∆ιοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕ∆ καθόρισε χθες, σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα 304,41 ευρώ το τ.μ. την ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, σε 150 οικισμούς πανελλαδικά ανάμεσα σε αυτούς κι οικισμός Εργατικών Κατοικιών Σωτήρας Τρικάλων.
Γατε και εγώ έχω ακούσει ιστορίες τέτοιες, το θέμα είναι ότι οι κοινωνικές κατοικίες είναι ελάχιστες συγκριτικά με την αγορά οπότε δημιουργούνται προϋποθέσεις βυσμάτων. Εάν γίνουν πολλές αρχίζει και μειώνεται η ανάγκη για βύσμα, ενώ και ο υπάρχουσες ιδιωτικές θα έχουν να ανταγωνιστούν τις εργατικές οπότε οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα
Με τέτοιες τιμές /τμ αγοράζαμε οικογενειακό σπίτι και το είχαμε ξεχρεωσει εδώ και χρόνια. Ότι θα βγάζαμε τώρα θα τα δίναμε στην εσωτερική αγορά της χώρας. Και θα περνούσαμε καλά, τι καλά...θα ήμασταν πρώτοι μάγκες και θα κάναμε καλή ζωή και η εσωτερική οικονομία θα κάλπαζε με προοπτικές για περισσότερους.
Τώρα τρώμε ένα πιάτο φαγητό την ημέρα εδώ και χρόνια για να μαζέψουμε προκαταβολή. Και φυσικά δεν δίνουμε ΤΊΠΟΤΑ στην αγορά εκτός από τα βασικά.
σε γενικο πνευμα συμφωνουμε
αλλα επι του πρακτεου ειναι για βολεμενους και μαλιστα με καταφορες αδικιεςΜόνο σε ένα μέρος, στο Ολυμπιακό Χωριό, δεν μπόρεσαν να κάνουν απόλυτα την βυσματοπαραχωρηση και εκεί επειδή ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των κατοικιών.
Όχι ότι εκεί δεν έγιναν, αλλά και το 50% να ήταν μιλάμε για τουλαχιστον 1500, από τα 3000, που πηγαν σε ανθρώπους που τα δικαιούνταν.
Βέβαια και επειδή ο χώρος δυσκολεύει πολλοί και κυρίως τα βύσματα δεν ήρθαν να κατοικήσουν!
Υπάρχουν καμιά 200αριά σπίτια ακατοίκητα.Ισχύει αυτό που λες έχω φίλο που δεν πίστευε ότι πήρε σπίτι.
Και οι γονείς μου μέσα σε αυτούς!
-
@antonmone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@gatoz said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τρίκαλα..
https://trikalaview.gr/sta-30441-evro-t-m-eniea-timi-parachorisis-ton-ergatikon-katikion/amp/Με απόφασή του, το ∆ιοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕ∆ καθόρισε χθες, σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα 304,41 ευρώ το τ.μ. την ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, σε 150 οικισμούς πανελλαδικά ανάμεσα σε αυτούς κι οικισμός Εργατικών Κατοικιών Σωτήρας Τρικάλων.
Γατε και εγώ έχω ακούσει ιστορίες τέτοιες, το θέμα είναι ότι οι κοινωνικές κατοικίες είναι ελάχιστες συγκριτικά με την αγορά οπότε δημιουργούνται προϋποθέσεις βυσμάτων. Εάν γίνουν πολλές αρχίζει και μειώνεται η ανάγκη για βύσμα, ενώ και ο υπάρχουσες ιδιωτικές θα έχουν να ανταγωνιστούν τις εργατικές οπότε οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα
Με τέτοιες τιμές /τμ αγοράζαμε οικογενειακό σπίτι και το είχαμε ξεχρεωσει εδώ και χρόνια. Ότι θα βγάζαμε τώρα θα τα δίναμε στην εσωτερική αγορά της χώρας. Και θα περνούσαμε καλά, τι καλά...θα ήμασταν πρώτοι μάγκες και θα κάναμε καλή ζωή και η εσωτερική οικονομία θα κάλπαζε με προοπτικές για περισσότερους.
Τώρα τρώμε ένα πιάτο φαγητό την ημέρα εδώ και χρόνια για να μαζέψουμε προκαταβολή. Και φυσικά δεν δίνουμε ΤΊΠΟΤΑ στην αγορά εκτός από τα βασικά.
σε γενικο πνευμα συμφωνουμε
αλλα επι του πρακτεου ειναι για βολεμενους και μαλιστα με καταφορες αδικιεςΜόνο σε ένα μέρος, στο Ολυμπιακό Χωριό, δεν μπόρεσαν να κάνουν απόλυτα την βυσματοπαραχωρηση και εκεί επειδή ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των κατοικιών.
Όχι ότι εκεί δεν έγιναν, αλλά και το 50% να ήταν μιλάμε για τουλαχιστον 1500, από τα 3000, που πηγαν σε ανθρώπους που τα δικαιούνταν.
Βέβαια και επειδή ο χώρος δυσκολεύει πολλοί και κυρίως τα βύσματα δεν ήρθαν να κατοικήσουν!
Υπάρχουν καμιά 200αριά σπίτια ακατοίκητα.Ισχύει αυτό που λες έχω φίλο που δεν πίστευε ότι πήρε σπίτι.
Και οι γονείς μου μέσα σε αυτούς!
Ναι φυσικό είναι η κοντινότερη τιμή σε σπίτι στην περιοχή είχε το 3 μπροστά στο εξαψήφιο!
-
Αυτά είναι καλά νέα. Άρα εμ μέρη μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Γιατί να μην πολλαπλασιαστούν αυτές οι συνοικίες; Ένα εθνικό πρότζεκτ σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.
Εάν μου έλεγαν πριν 8 ετη πως αγοράζεις νεόδμητο σπίτι 100 τμ με 31.000 και 60.000€ με χώρους, αέρα, καλοφτιαγμένες γειτονιές με μόνιμο πάρκινγκ για το αυτοκίνητο μου και πάρκα για τα παιδιά, θα νόμιζα οτι με κοροϊδεύουν.
Πρέπει να χρεωθώ για δεκαετίες,να μην απολαύσουμε ωραίες στιγμές που έχουν κάποια κόστη γιατί θα έχω δόσεις και να δίνουμε έναν μισθό για δεκαετίες για να ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον γιατί....έτσι. Οι εργολάβοι ξέρουν.
-
Αυτά είναι καλά νέα. Άρα εμ μέρη μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Γιατί να μην πολλαπλασιαστούν αυτές οι συνοικίες; Ένα εθνικό πρότζεκτ σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.
Εάν μου έλεγαν πριν 8 ετη πως αγοράζεις νεόδμητο σπίτι 100 τμ με 31.000 και 60.000€ με χώρους, αέρα, καλοφτιαγμένες γειτονιές με μόνιμο πάρκινγκ για το αυτοκίνητο μου και πάρκα για τα παιδιά, θα νόμιζα οτι με κοροϊδεύουν.
Πρέπει να χρεωθώ για δεκαετίες και αν δίνουμε έναν μισθό για να ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον γιατί....έτσι. Οι εργολάβοι ξέρουν.
Για να γίνει κάτι τέτοιο σε ευρεία κλίμακα, χρειάζεται κάτι που λέγεται "κεντρικός σχεδιασμός"!
Επίσης κάτι τέτοιο θα θίξει συμφέροντα που κερδίζουν πολλά από την κατηγοριοποίηση της κατοικίας σαν εμπόρευμα! -
Το βρήκα γιατί δεν έχει διογκωθεί μια τέτοια πολιτική.
Διοτι θα μας περίσσευαν χρήματα να ταξιδέυουμε οικογενειακώς στα σαλε. Θα μέναμε από μπαταρία διότι με 30-60Κ τα 100τμ άνετα όλοι θα είχαμε και από ένα tesla.
Πόσοι να χωρέσουν στα σαλέ και τι μποτιλιάρισμα από ηλεκτρικά θα είχαν τα βουνά;
Ας βλέπουμε τους πλούσιους να ταλαιπωρούνται στην τηλεόραση. Εμείς μαζεύουμε.
-
Το βρήκα γιατί δεν έχει διογκωθεί μια τέτοια πολιτική.
Διοτι θα μας περίσσευαν χρήματα να ταξιδέυουμε οικογενειακώς στα σαλε. Θα μέναμε από μπαταρία διότι με 30-60Κ τα 100τμ άνετα όλοι θα είχαμε και από ένα tesla.
Θα είχαμε και πάρκινγκ να τα φορτίσουμε!!!
Και σιγά μην πηγαίναμε στα σαλέ!
Σπίτι στο χωριό, ανακαινισμένο, με θέση για φόρτιση και εκεί! -
Εντάξει παιδιά από τον καινούριο χρόνο ελάτε πίσω στην Ελλάδα του 2025
-
@piliourits said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ο Κρουζερ μας βάζει ως παράδειγμα δυστοπιας τέτοιες εργατικές κατοικίες, τα μόνα οικοδομικά συγκροτήματα στην Ελλάδα που κατασκευαστηκαν βάση των προδιαγραφών απόστασης, αερισμού, φωτισμού, πάρκινγκ,χώρων πρασίνου κλπ που περιέγραφε νωρίτερα.
Προδιαγραφές που δεν έχουν ούτε στη Κηφισιά και το Κεφαλάρι οι δρόμοι και τα οικοδομικά τετράγωνα από βίλες σε ανήλιαγα στενά.Το ότι μόνο στις κατασκευές του ΟΕΚ μπορούν μη κληρονομοι & σώγαμπροι σε οικογένειες
λαμογεπιχειρηματιών να απολαύσουν αξιοπρεπείς κατοικίες, ενοχλεί πολύ του οπαδούς της Αριστείας...Το μόνο πρόβλημα με αυτές τις κατοικίες είναι πως κατάργησαν τον ΟΕΚ και οι Δήμοι άφησαν τους γύρω δημόσιους χώρους να ρημαξουν.
Οτι θέλεις διαβάζεις και ότι θα σε βόλευε.
Εγώ τις έβαλα γιατί αν και εργατικές κατοικίες είναι μια χαρά διαμορφωμένες και αυτές της Ν. Φιλαδέλφειας, αλλά και οι προπολεμικές του Χαλανδρίου, που μάλλον είναι έργο του επάρατου Ι.Μ., γνωστού και ως πρώτου εργάτη της χώρας...
Και μάλιστα τις έβαλα για να την πω στον Λαπ που η πτωχή πλην τιμία Ελλάς, έφτιαξε ωραίες εργατικές κατοικίες ανά εποχές, χωρίς να είναι αυτοκρατορία όπως η Γαλλία που μας μοστράρησε.
-
https://www.evros24.gr/protasi-tis-oseype-tin-epanekkini/
Εδώ ζητούν την επανασύσταση του οργανισμού.
-
Διάβασα όλα τα σχόλια σας...
Εντάξει η αυτοικανοποίηση και η θεωρητικολογία χτύπησε κορυφή σήμερα.
Ξέρετε ότι τα προγράμματα αυτά σταμάτησαν στην κρίση, γιατί οι "δικαιούχοι" δεν πλήρωναν τις δόσεις τους, για αυτά τα χαμηλά ποσά που τους ζήτησαν ?
Οτι είχαν κάνει και σύλλογο που τους εκπροσωπούσε αυτούς που δεν πλήρωναν από άποψη ?Τα ποσά που λέτε των 300 ευρώ το τμ, είναι πριν 25-30 χρόνια και αφορούν μόνο το κόστος κατασκευής του σπιτιού, χωρίς τις υποδομές και βέβαια την αξία της γης, ενώ νομίζω ότι για να έχεις δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, πληρώνεις κάποια λεφτά από τον μισθό σου για χρόνια, ενώ και τα σπίτια αυτά δεν τελειώνουν σε 1- 1,5 χρόνο όπως μία οικοδομή.
Ετσι για σύγκριση, πριν 30 χρόνια στα βόρεια προάστια είχαν τα σπίτια με οικόπεδο και κέρδος εργολάβου είχαν 230000 το τμ, δηλαδή 700 ευρώ.
Πριν 25 χρόνια είχαν 1000.
Αν πάμε πριν 35 χρόνια θα πέσουμε στα 150000 δηλαδή στα 400 ευρώ...
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τα ποσά που λέτε των 300 ευρώ το τμ, είναι πριν 25-30 χρόνια και αφορούν μόνο το κόστος κατασκευής του σπιτιού, χωρίς τις υποδομές και βέβαια την αξία της γης, ενώ νομίζω ότι για να έχεις δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, πληρώνεις κάποια λεφτά από τον μισθό σου για χρόνια, ενώ και τα σπίτια αυτά δεν τελειώνουν σε 1- 1,5 χρόνο όπως μία οικοδομή.
-
Ξέρετε ότι τα προγράμματα αυτά σταμάτησαν στην κρίση, γιατί οι "δικαιούχοι" δεν πλήρωναν τις δόσεις τους, για αυτά τα χαμηλά ποσά που τους ζήτησαν ?
Οτι είχαν κάνει και σύλλογο που τους εκπροσωπούσε αυτούς που δεν πλήρωναν από άποψη ?Το ίδιο και στην ιδιωτική οικοδομή. Αγόραζαν από ιδιώτες εργολάβους και δεν πλήρωναν τις τράπεζες άλλοι από αληθινή ανάγκη άλλοι από άποψη. So what? Να καταργήσουμε τους ιδιώτες εργολάβους?
-
Διάβασα όλα τα σχόλια σας...
Εντάξει η αυτοικανοποίηση και η θεωρητικολογία χτύπησε κορυφή σήμερα.
Οτι είχαν κάνει και σύλλογο που τους εκπροσωπούσε αυτούς που δεν πλήρωναν από άποψη ?Τα ποσά που λέτε των 300 ευρώ το τμ, είναι πριν 25-30 χρόνια και αφορούν μόνο το κόστος κατασκευής του σπιτιού, χωρίς τις υποδομές και βέβαια την αξία της γης, ενώ νομίζω ότι για να έχεις δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, πληρώνεις κάποια λεφτά από τον μισθό σου για χρόνια, ενώ και τα σπίτια αυτά δεν τελειώνουν σε 1- 1,5 χρόνο όπως μία οικοδομή.
Ετσι για σύγκριση, πριν 30 χρόνια στα βόρεια προάστια είχαν τα σπίτια με οικόπεδο και κέρδος εργολάβου είχαν 230000 το τμ, δηλαδή 700 ευρώ.
Πριν 25 χρόνια είχαν 1000.
Αν πάμε πριν 35 χρόνια θα πέσουμε στα 150000 δηλαδή στα 400 ευρώ...
τα 300/500 κλπ δεν αφορουν κοστος κατασκευης καν
ειναι το τι πληρωνει ο δικαιουχος
τα υπολοιπα μεχρι την πραγματικη αξια τα πληρωσε το κρατος
....εδω εχω ενσταση λοιπον
γιατι τα κριτηρια ειναι διατρητα με τα μαυρα που κυκλοφορουν και οι πραγματικα εισφεροντες και δικαιουχοι για την εργατικη εστια παιρνουν το μακρυ το αιχμηρο ενω οι ΛΕΑτζηδες τζαμπα σπιτι -
Έχεις δίκιο γατε. Για αυτό λέω πως μια σειρά από πολλα κοινωνικά μέτρα και έργα θα είχαν αξία μονάχα με την κατάργηση ρευστού. Φυσικά όχι με τους τρελούς σημερινούς φόρους.
Και πραγματικά εάν μου έδιναν νεόδμητο σπίτι 100 τμ με 30Κ και με αυτές τις προδιαγραφές θα έδινα και 5Κ για να μοιραστεί σε άλλους πιο αδύναμους από εμένα για να βοηθηθούν να αγοράσουν και αυτοί. Δηλαδή και κρατική επιδότηση και οριζόντια μεταξύ των δικαιούχων διαφορετικών εισοδηματικών στρωμάτων.Σχηματίζεται έτσι ένα πλέγμα χρηματοδότησης από και προς κάθε κατεύθυνση.
-
Οτι είχαν κάνει και σύλλογο που τους εκπροσωπούσε αυτούς που δεν πλήρωναν από άποψη ?Το ίδιο και στην ιδιωτική οικοδομή. Αγόραζαν από ιδιώτες εργολάβους και δεν πλήρωναν τις τράπεζες άλλοι από αληθινή ανάγκη άλλοι από άποψη. So what? Να καταργήσουμε τους ιδιώτες εργολάβους?
Πάλι ρετάρεις. Κάνε ρισέτ.
Διάβασες τι λέει το ταξχέβεν ?
Μέχρι σήμερα, ο τρόπος υπολογισμού και το υψηλό κόστος της τιμής παραχώρησης των κατοικιών οδηγούσαν σε επίπεδα τιμών που δεν αντιστοιχούσαν στις δυνατότητες των δικαιούχων και στις έννοιες "κοινωνική κατοικία" και "κοινωνική παροχή". Την τελευταία δεκαετία οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κυμάνθηκαν από 650 έως 1035 ευρώ.
Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/33885/oaed-30441-eyrw-ana-tm-h-eniaia-timh-paraxwrhshs-11134-katoikiwn-toy-prwhn-oek-se-150-oikismoys
Αρα αυτές ήταν οι τιμές πώλησης για σπίτια που είχαν φτιαχτεί πριν 20-30 χρόνια. Τιμές λιανικής καθαρά, δηλαδή κόστος χωρίς την γη, ή και με τμήμα της γης.
-
Ναι, αλλά ο δικαιούχος δεν πλήρωνε αυτή την τιμή. Διότι είναι δημόσιο έργο. Ένα μέρος του κόστους ανήκει στις δαπάνες δημοσίων έργων που επιμερίζονται στο σύνολο της οικονομίας και ένα στον δικαιούχο που αγοράζει.
Για αυτό φαγώθηκαν να το κόψουν, να τον υποβαθμίσουν ως οργανισμό. Ενώ για τα κόκκινα δάνεια στις συστημικές τράπεζες δεν σκέφτηκε κανείς να σταματήσει αυτόν τον τρόπο απόκτησης κατοικίας που πληθωριζει την πιο ανελαστική δαπάνη των ανθρώπων.
-
Έχεις δίκιο γατε. Για αυτό λέω πως μια σειρά από πολλα κοινωνικά μέτρα και έργα θα είχαν αξία μονάχα με την κατάργηση ρευστού. Φυσικά όχι με τους τρελούς σημερινούς φόρους.
Και πραγματικά εάν μου έδιναν νεόδμητο σπίτι 100 τμ με 30Κ και με αυτές τις προδιαγραφές θα έδινα και 5Κ για να μοιραστεί σε άλλους πιο αδύναμους από εμένα για να βοηθηθούν να αγοράσουν και αυτοί. Δηλαδή και κρατική επιδότηση και οριζόντια μεταξύ των δικαιούχων διαφορετικών εισοδηματικών στρωμάτων.Σχηματίζεται έτσι ένα πλέγμα χρηματοδότησης από και προς κάθε κατεύθυνση.
ΡΕ ΣΥ ΠΟΤΕ ΔΟΘΗΚΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ 300 ΤΟ ΤΜ ?
Ποιός θα στο φτιάξει το "κωλόσπιτο" , για να θυμηθούμε τον Γιαννόπουλο και να είμαστε σε εποχές πασοκ ?
Τζάμπα θα δουλέψει ο κόσμος ?
Ολα κομπίνες των πολιτικών και των κομματικών είναι αυτά.
-
Ναι, αλλά ο δικαιούχος δεν πλήρωνε αυτή την τιμή. Διότι είναι δημόσιο έργο. Ένα μέρος του κόστους ανήκει στις δαπάνες δημοσίων έργων που επιμερίζονται στο σύνολο της οικονομίας και ένα στον δικαιούχο που αγοράζει.
Για αυτό φαγώθηκαν να το κόψουν, να τον υποβαθμίσουν ως οργανισμό.
Το έκοψε το μνημόνιο γιατί ΄ήταν γεμάτος χρέη από τα φέσια που του άφησαν οι δικοί σου.
-
Όπως και οι πελάτες σου τις τράπεζες. Τα φιλαράκια σου τι έλεγαν, με τους παχυλούς μισθούς;
-
Δεν παίζεσαι, προτιμώ να λύνω σουντόκου, από το να συντηρώ τις εμμονές σου.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ