-
H Χρυσή Ευκαιρία έχει χαλάσει πολύ. Το γραφικό περιβάλλον είναι χάλι μαύρο. Πολύ δυσλειτουργικό το site και πολύ αργό.
Ο Spitogatos υστερεί σε αριθμό αγγελιών. Λείπουν και οι ιδιώτες και ποιο πολύ είναι για μεσιτικά γραφεία.
-
Criu ευχαριστούμε για την ανάλυση, κατατοπιστικότατος. Είχα πάντα τη γνώμη πως στην ελληνική ορολογία μας φαίνεται η έλλειψη τεχνικής ικανότητας των Ελλήνων σα λαός. Έχουμε μια απ΄τις πιο ποιοτικές και εξελιγμένες γλώσσες στον πλανήτη, αλλά στα τεχνικά ζητήματα το έχουμε κάνει χάος, αδυνατούμε να περιγράψουμε κάτι με ακρίβεια και επεξήγηση (αντίθετα ας πούμε στην ιατρική, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη και περιγραφική γλώσσα απ' την ελληνική). Δείτε όμως τις τεχνικές ορολογίες μαστόρων, μίξη από γαλλικά, τούρκικα, αλβανικά, ελληνικά, ήχοι χωρίς νόημα που δεν σημαίνουν τίποτα άλλο από αυτό που εννοεί ο κάθε ένας στο μυαλό του... Στις οικοδομές που συζητάμε εδώ, το ίδιο!... απ' ότι κατάλαβα, μετά τον όρο 'τριάρι', οι ονομασίες τεσσάρι, πεντάρι κλπ. αναφέρονται στον αριθμό δωματίων που θεωρητικά θα χωρούσαν στα δεδομένα τετραγωνικά, κι όχι στο πόσα δωμάτια έχει πραγματικά το σπίτι/διαμέρισμα (που κι εκεί χρησιμοποιούμε όρους 'σπίτι', 'διαμέρισμα', 'μαιζονέτα' κλπ. αυθαίρετα, χωρίς κάποια περιγραφική αξία για τον τύπο της οικοδομής, αντίθετα απ' ότι γίνεται στα αγγλικά κλπ.)
στη Χ.Ε. που λέτε, μπήκα χτες κι έπαθα πλάκα, στην κατηγορία 'επαγγελματική στέγη' προς πώληση, έχει τις καφετέριες κλπ. που πουλάνε τη στημένη επιχείρηση, ενώ περιγράφεται κανονικά η τιμή ανά τετραγωνικό, ηλικία οικοδομής κλπ. γτπ...
-
Piliourits, έχεις ελαφρώς μπερδευτεί και φταίει και ο ταξιδευτής που σε μπέρδεψε γιατί τα έχει γράψει λίγο περίπλοκα.
Ο όρος δυάρι, τριάρι, τεσσάρι αναφέρεται στους κύριους χώρους του διαμερίσματος. Κύριοι χώροι θεωρούνται μόνο το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια (άντε στα παλιά διαμερίσματα και κάνας χώρος γραφείου, αλλά ας μην το μπερδεύουμε). Οπότε στο 95% και βάλε των διαμερισμάτων, ο χαρακτηρισμός βγαίνει από τον αριθμό των υπνοδωματίων +1 για το σαλόνι. Δηλαδή 2 υπνοδωμάτια = τριάρι, 4 υπνοδωμάτια = πεντάρι κ.ο.κ. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, αλλά είναι πολύ ειδικές και θα μακρυγορήσω, οπότε μείνε σε αυτό που σου λέω.
Επίσης κράτα κατά νου ότι ο αριθμός των υπνοδωματίων και ο συνεπακόλουθος χαρακτηρισμός είναι απλώς μια σύμβαση που δίνει μια βασική εικόνα για τον αριθμό των υπνοδωματίων, ο οποίος αποτελεί συνήθως το βασικό ποσοτικό κριτήριο για τους περισσότερους αγοραστές. Από εκεί και πέρα όμως, πρακτικά δεν δίνει ουσιαστικά καμία ποιοτική πληροφορία για το ακίνητο.
-
Piliourits, έχεις ελαφρώς μπερδευτεί και φταίει και ο ταξιδευτής που σε μπέρδεψε γιατί τα έχει γράψει λίγο περίπλοκα.
Ο όρος δυάρι, τριάρι, τεσσάρι αναφέρεται στους κύριους χώρους του διαμερίσματος. Κύριοι χώροι θεωρούνται μόνο το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια (άντε στα παλιά διαμερίσματα και κάνας χώρος γραφείου, αλλά ας μην το μπερδεύουμε). Οπότε στο 95% και βάλε των διαμερισμάτων,** ο χαρακτηρισμός βγαίνει από τον αριθμό των υπνοδωματίων +1 για το σαλόνι. Δηλαδή 2 υπνοδωμάτια = τριάρι, 4 υπνοδωμάτια = πεντάρι κ.ο.κ.** Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, αλλά είναι πολύ ειδικές και θα μακρυγορήσω, οπότε μείνε σε αυτό που σου λέω.
Επίσης κράτα κατά νου ότι ο αριθμός των υπνοδωματίων και ο συνεπακόλουθος χαρακτηρισμός είναι απλώς μια σύμβαση που δίνει μια βασική εικόνα για τον αριθμό των υπνοδωματίων, ο οποίος αποτελεί συνήθως το βασικό ποσοτικό κριτήριο για τους περισσότερους αγοραστές. Από εκεί και πέρα όμως, πρακτικά δεν δίνει ουσιαστικά καμία ποιοτική πληροφορία για το ακίνητο.
Αυτό που γράφεις ξέρω κι εγω, όμως μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν και εξαιρέσεις... Ένα που δεν ξέρω, είναι αν στα τετραγωνικά που αναφέρονται, λογίζεται η συνολική κάτοψη στο οικόπεδο, ή μόνο 'ωφέλιμοι χώροι' που υπολογίζονται αλλιώς... έχω ένα διαμέρισμα 3αρι, που στα συμβόλαιά του γράφει 90 ή 93τμ αν θυμάμαι καλά. Στη ΔΕΗ αναφερόταν ως 76τμ νομίζω. Τώρα έχω κάνει διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς το χρησιμοποιώ μόνο 1-1μιση μήνα το χρόνο (περιστασιακά το ρευματοδοτώ από άλλη παροχή για τα βασικά ). Αν κάποτε το συνδέσω ξανά στη ΔΕΗ, τί τετραγωνικά θα γράψουν;
Χαοτικές νομοθεσίες, χάος και στις λέξεις που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή, κουλουβάχατο γενικά ότι σχετίζεται με την οικοδομή...
-
** ** . έχω ένα διαμέρισμα 3αρι, που στα συμβόλαιά του γράφει 90 ή 93τμ αν θυμάμαι καλά. Στη ΔΕΗ αναφερόταν ως 76τμ νομίζω. Τώρα έχω κάνει διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς το χρησιμοποιώ μόνο 1-1μιση μήνα το χρόνο (περιστασιακά το ρευματοδοτώ από άλλη παροχή για τα βασικά ). Αν κάποτε το συνδέσω ξανά στη ΔΕΗ, τί τετραγωνικά θα γράψουν
Ανεξαρτήτως αν ηλεκτροδοτείται ή όχι πρέπει να διορθώσεις τα τετραγωνικά στη ΔΕΗ, καθότι θα το κάνουν ο Δήμος για σένα, αλλά θα πληρώσεις αρκετά αναδρομικά, ενώ τώρα υπόλογίζει από 1/1/20
-
piliourits wrote:
** ** . έχω ένα διαμέρισμα 3αρι, που στα συμβόλαιά του γράφει 90 ή 93τμ αν θυμάμαι καλά. Στη ΔΕΗ αναφερόταν ως 76τμ νομίζω. Τώρα έχω κάνει διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς το χρησιμοποιώ μόνο 1-1μιση μήνα το χρόνο (περιστασιακά το ρευματοδοτώ από άλλη παροχή για τα βασικά ). Αν κάποτε το συνδέσω ξανά στη ΔΕΗ, τί τετραγωνικά θα γράψουν
Ανεξαρτήτως αν ηλεκτροδοτείται ή όχι πρέπει να διορθώσεις τα τετραγωνικά στη ΔΕΗ, καθότι θα το κάνουν ο Δήμος για σένα, αλλά θα πληρώσεις αρκετά αναδρομικά, ενώ τώρα υπόλογίζει από 1/1/20
Χρήσιμο που το παρέθεσες αυτό, γιατί δεν γνώριζα κάτι.
Αυτό που γράφει όμως 'Επιλέξτε από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμείτε να διορθώσετε και τροποποιήστε τα τ.μ., σύμφωνα με τα πραγματικά.' εκεί το ζήτημα, ποια είναι τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ? πως τεκμηριώνονται; από τα συμβόλαια, από τα στοιχεία του κτηματολογίου, από έκθεση κάποιου μηχανικού, από δική μου μέτρηση-εκτίμιση;
και θεωρούνται 'πραγματικά' η επιφάνεια του διαμερίσματος μαζί με τους εξωτερικούς τοίχους και τις βεράντες, η 'σκιά' που ρίχνει στο οικόπεδο, οι εσωτερικοί χώροι που θα μπορούσε να μετρήσει κανείς με μια μεζούρα, τί ακριβώς; Αν γνωρίζει κάποιος έγκυρα, ας με διαφωτίσει...
-
Αυτό που γράφει όμως 'Επιλέξτε από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμείτε να διορθώσετε και τροποποιήστε τα τ.μ., σύμφωνα με τα πραγματικά.' εκεί το ζήτημα, ποια είναι τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ? πως τεκμηριώνονται; από τα συμβόλαια, από τα στοιχεία του κτηματολογίου, από έκθεση κάποιου μηχανικού, από δική μου μέτρηση-εκτίμιση;
Όπως είναι στο Ε9 (ΕΝΦΙΑ), που λογικά θα έχει καταχωρηθεί από συμβόλαιο,σχέδιο μηχανικού ή κτηματολόγιο.
-
Πηλιουρίτη μια χαρά στα έγραψα , αλλά δεν με διάβασες προσεκτικά . Και κυρίως εκεί που λέω για εθιμικό δίκαιο .
Τα σπίτια από 90 τμ και πάνω παίρνουν πολλές παραλλαγές και έτσι μπορείς να έχεις διάφορα ονόματα .
Αλλος θέλει τρία υπνοδωμάτια . Αλλος δύο και γραφείο . Αλλος 4 υπνοδωμάτια σε πιο μεγάλα διαμερίσματα .
Σκέψου ένα σπίτι 170 τμ . Πως θα το χαρακτηρίσεις .
Για τους τεχνικούς όρους μια χαρά τα λέει ο λαός μας . Αλλά ο λαός μας έχει παράδοση αιώνων στο χτίσιμο .
Προφανώς δεν μπορείς να μιλάς για τεγίδες και ορθοστάτες και άλλοι να μιλάνε για μπαμπάδες , μαχιάδες και ντερέδες ...
Στα πρώτα μου χρόνια είχα αγοράσει ένα βιβλίο του Τζάρτζανου . Θυμάστε το όνομα από την αρχαία γραμματική που κάναμε παλιά στο γυμνάσιο .
Ελεγε : Λεξικό των λαϊκών όρων των χρησιμοποιουμένων στην Οικοδομική . Δυστυχώς ή σε κάποιον το δάνεισα και με το κράτησε , η κάπου χάθηκε και πριν 10 χρόνια που το έψαξα δεν το βρήκα .
Ως προς τα εμβαδά των σπιτιών , όπως και εσύ όταν ζυγίζεσαι υπολογίζεις και το δέρμα και όχι μόνο τα εντόσθια και τα κόκκαλα , έτσι και τα σπίτια είναι μαζί με τους εξωτερικούς τοίχους...
Και λέγεται εμβαδόν ΜΙΚΤΗΣ επιφανείας στα συμβόλαια .
-
Λόγω της αλλαγής πολιτικής της ΧΕ , που πλέον χρεώνει τις αγγελίες έκανα ένα ψάξιμο σε αυτές στα διάφορα σάιτ .
Διαπίστωσα αυτά που ήξερα . Τα σπίτια που είναι μετά το 2008 προς πώληση είναι ελάχιστα . Και κλασσικά είναι πολλά από κάθε μεσίτη που είναι τα ίδια σε όλους . Για παράδειγμα ένα που πουλάω εγώ έχει 15 αγγελίες από μεσίτες .
Με αφορμή ένα σπίτι που νοικιάζει ένας φίλος , γιατί ο νοικάρης μετακομίζει επαρχία , έκανα και μία στατιστική στα ενοίκια στα βόρεια προάστια . Γενικά λίγα τα σπίτια για ενοικίαση . Θα έλεγα ελάχιστα . Υπάρχουν 3-4 φορές περισσότερα σπίτια επιπλωμένα , που προφανώς είναι στην βραχυχρόνια και έχουν τιμές για ενοικίαση ανάλογα με το διάστημα από μήνα μέχρι 2 χρόνια .
Οι τιμές που βλέπω είναι βέβαια ψηλά , αλλά η προσφορά είναι πολύ μικρή .
Αν και οι τιμές πώλησης είναι ακόμα 15-20 % κάτω από αυτές του 2007 , οι τιμές ενοικίασης είναι ήδη στο 2007 .
Το κόστος κατασκευής νέας οικοδομής είναι 20 % πάνω από αυτό του 2007 που σημαίνει ότι δεν συμφέρει να ξεκινήσει κάποιος καινούργια οικοδομή , οπότε η προσφορά για ενοικίαση θα μειώνεται συνεχώς .
-
Αλήθεια μια 5 οροφή οικοδομή με οροφοδιαμερισματα των 120 τμ τι κόστος έχει ως κτηριο;
-
Αλήθεια μια 5 οροφή οικοδομή με οροφοδιαμερισματα των 120 τμ τι κόστος έχει ως κτηριο;
λιαν προσφατως παρολιγο να μπω στα χωραφια του κριου, με εψηνε ενα φιλαρακι τεως ζαιος να παρουμε ενα ημιτελες. ακουσα κατι περι μαυρων και την εκαμα.
λοιπον κατασκευαστικο κοστος καπου απο 1100 εως 1300 για μεση προς καλη κατασκευη. χωρις κοστος γης και διαφοροποιησεις για εκσκαφες, υπογεια, υψουν. εν αθηναι. μεγα προβλημα οι ημιυπαιθριοι πλεον και επισης το κοστος χρηματος. και το γεγονος που ξεχνα να αναφερει ο κριου για τον κλαδο, η μειωση του μαυρου χρηματος ή μαλλον ο μεγαλυτερος ελεγχος της διακινησης του = παλια ολα μεταβιβαζοντουσαν στην αντικειμενικη και το ποσο απο εκει και πανω μαυρο = οχι φοροι εκει που πλεον ειναι επικινδυνο και πρεπει να μπουν.
ΑρΕς
πρεπει να ειμαι ρεκορντμαν κριου = επουλησα το οχτω οικοπεδο 8-10 φορες πανω απο την αντικειμενικη και πληρωμη με μετρητα και δηλωθηκε ολη η αξια της συναλλαγης και πληρωθηκαν οι φοροι.... σε τουριστικο μερος.
-
Οικοδομή που ξεκινάει σήμερα και χωρίς να απαιτείται να είναι κτίριο μηδενικής κατανάλωσης που θα πάει για του χρόνου τον Ιούνιο υπολογίζω γύρω στα 1200-1400 το μέτρο . Θεωρητικά θα έχεις αυτόνομες αντλίες θερμότητας , που σημαίνει κόστος γύρω στα 10-12000 ανά διαμέρισμα , τις βάζω και εγώ σην δική μου οικοδομή , αν και δεν είχα υποχρέωση και μετά υπολογίζεις πιλοτή και υπόγεια με κόστος γύρω στα 300 €/τμ .
Αν είσαι σε προάστιο με μεγάλο οικόπεδο και μικρό συντελεστή δόμησης τότε το υπόγειο μπορεί να είναι και 300 τμ , αλλιώς γύρω στα 150 τμ .
Βάλε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πίστωση και έχεις ένα κόστος χωρίς την αξία της γης .
Γάτε τα μαύρα πάντα υπάρχουν , γιατί ανακατεύεται το κράτος . Δηλαδή υπάρχουν περιοχές που η αντικειμενική αξία είναι μέχρι 10-20 % κάτω από την τιμή πώλησης και άλλες που για ηλίθιους λόγους που θέλουν ανάλυση και δεν έχει νόημα , μπορεί να είναι και 50 % κάτω .
Πρακτικά όμως με την πρώτη κατοικία δεν έχει νόημα πέραν του πόθεν έσχες , ενώ με φόρο 3 % επίσης δεν έχει αντικείμενο .
Παράδειγμα , έστω ότι υπάρχουν μαύρα 20000 . Ο φόρος είναι 600 € , ποσό άνευ ουσίας. Το όφελος για τον πωλητή , θα είναι περίπου το 20 % που είναι το κέρδος του των 20000 , δηλαδή 4000 και ο φόρος θα πάει 20 % είπαν , οπότε άλλα 800 € .
Συζήτηση για 1400 φόρο , μάλλον υπερβολική την βλέπω .
Σε περιπτώσεις όμως όπως το παράδειγμα σου έχει διαφορά .
Το θέμα είναι ότι αυτό συμβαίνει στα οικόπεδα . Στα διαμερίσματα δεν παίζει τόσο . Παράδειγμα έστω χαμηλής αξίας περιοχή με τιμή πώλησης 1400 το μέτρο και αντικειμενική 800 . Εκεί επειδή πάντα θα παίζει δάνειο , δεν μπορείς να βάλεις ένα σπίτι 80 τμ ότι κάνει 64000 , γιατί τι δάνειο θα πάρεις ? Το να το βάλεις 100-110 είναι πιο λογικό , οπότε πάλι γυρίζουμε στο προηγούμενο παράδειγμα .
Μόνο αν υπάρχει ακριβή περιοχή που για κάποιο λόγο έχει χαμηλή αντικειμενική και ο πελάτης δεν θέλει δάνειο . Είναι σπάνιο να τρέχουν και οι τρείς περιπτώσεις ταυτόχρονα .
Αν πάμε τώρα πίσω πριν την κρίση , εκεί η φορολογία ήταν εντελώς διαφορετική . Ο αγοραστής πλήρωνε 11 % και συμβολαιογράφος 2 % , υποχρεωτικός δικηγόρος 1 % , υποθηκοφυλάκειο 1 % , προσημείωση 0,7 % , πάμε σε σύνολο 15,7 %
Ο πωλητής είχε ΜΣΚΚ 15 % επί της τιμής συμβολαίου . Αρα τα μαύρα του έδιναν όφελος με 25-30 % φορολογικό συντελεστή 3,75 - 4,50 % των μαύρων . Δηλαδή 4 φορές λιγότερα από τον αγοραστή . Για αυτό τα μαύρα τα ήθελαν αυτοί που δεν είχαν πρώτη κατοικία .
Το μεγάλο πρόβλημα αυτής της ιστορίας ήταν που για να πουλήσεις με μαύρα που βόλευαν τον αγοραστή , έπρεπε να μην βάλεις όλα σου τα έξοδα , γιατί αλλιώς θα φαινόταν ότι πουλάς με ζημία και θα είχες μπλεξίματα .
Αυτό είναι μεγάλο θέμα και για αυτό έφταιγε το κράτος που καθόριζε τις αντικειμενικές αξίες όπως ήθελε και τις άλλαζε όταν το βόλευε , όταν δεν είχαν εκλογές , σεισμούς , λοιμούς , καταποντισμούς κλπ...
Αλλιώς αν είχε επιβάλλει τον αντικειμενικό φόρο και όχι την αντικειμενική αξία και ο αγοραστής πλήρωνε τον φόρο και καθάριζε ανεξάρτητα του συμβολαίου και αυτή την έννοια είχαν οι αντικειμενικές επί Τσοβόλα όταν μπήκαν το 1985 , τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα και θα μπορούσαν και οι εταιρείες να εμφανίζουν τα πραγματικά τους έξοδα .
-
gatoz wrote:
criuser wrote:
Το νοικιάζεις εύκολα .
Οταν λέμε δυάρι κλπ , εννοούμαι τους χώρους κύριας χρήσης . Δηλαδή σαλόνι και υπνοδωμάτια .
Οπότε σαλόνι και 1 υπνοδωμάτιο είναι δυάρι , σαλόνι και 2 υπνοδωμάτια τριάρι , σαλόνι και 3 υπνοδωμάτια 5άρι .
Στα 95-105 τμ παίζουν και τα λεγόμενα 4άρια , που υπήρχαν παλιά κυρίως που ήταν με 2 υπνοδωμάτια και μεγαλύτερους γενικά χώρους από ένα τριάρι και λουτρό , wc.
κριου, καπου το χασα
νομιω τεσσαρι = 3 κρεββατοκαμαρες + σαλονι
ελπιζω να ειναι καλυτερα τα στατικα σου.... χεχεχε
Για τα στατικά έχουμε συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια . Εγώ κάνω διαχείριση και διοίκηση έργων και τηρώ νομοθεσία και σχέσεις με ξύστες ....
Αργησες να ψάχνεις για σπίτι , οπότε δεν πρόλαβες τα τεσσάρια .
Οπως λέει και ο Κώστας , αυτές οι ονομασίες είναι εθιμικό δικαίου . Δηλαδή δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιοχές , όπως δεν πουλάνε με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές της χώρας .
Αλλού χρεώνουν κοινόχρηστα , αλλού μπαλκόνια , αλλού δεν έχουν ντουλάπες , αλλού δεν έχουν κεντρική θέρμανση .
Οπότε μιλάμε για την Αθήνα .
Οπως είπα αυτές οι ονομασίες έρχονται από παλιά .
Γκαρσονιέρες από 25-35 τμ
Δυάρια από 45-60 τμ
Τριάρια παλιά από 65-80 τμ αργότερα από 70-85 τμ . Τα μεγάλα άνω των 80 είχαν και βεσε...
Τεσσάρια παλιά από 90-110 . Μεγάλο σαλόνι , χωριστή κουζίνα , 2 μεγάλα υπνοδωμάτια , 2 μπάνια .
Αυτά τα σπίτια είχαν ζήτηση γιατί τότε ο κόσμος , άλλαζε συχνά σπίτια . Είχε μία λογική να μην κρατάει τα λεφτά του , καθότι πληθωρισμός μετά το 73 , υποτιμήσεις πριν και έτσι ξεκίναγε με γκαρσονιέρες και δυάρια και μετά ανάλογα με τα παιδιά του ανέβαινε σε μεγαλύτερα .
Οσοι είχαν 2 παιδιά ίδιου φύλου , ή ένα παιδί και κάποια μεγαλύτερη άνεση προτιμούσαν τα 4άρια .
Μετά το 90 όμως άρχισε η λογική να θέλει κάθε παιδί ανεξαρτήτως φύλου το δωμάτιο του , οπότε τα 4άρια έπαψαν να έχουν ζήτηση και έγιναν της μόδας τα σπίτια 80 και 110 μ με 2 και 3 υπνοδωμάτια αντίστοιχα .
Αυτά ήταν εμπορικά διαμερίσματα , τα μεγαλύτερα ήταν σε ακριβές περιοχές και λίγα .
Μετά το 2002 που το χρήμα έγινε εύκολο και τα δάνεια πήγαν στα 35-40 χρόνια , τα τριάρια ο κόσμος δεν τα ήθελε αφού σου λέει θα το χρωστάω μια ζωή , ας το πάρω για μια ζωή και ας πάρω με τρία υπνοδωμάτια και μικρότερο .
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι επειδή στα 100 τμ με δύο υπνοδωμάτια , το σαλόνι ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό στα 75 τμ με δύο υπνοδωμάτια , θεωρήθηκε ότι είναι δύο δωμάτια και έτσι βαφτίστηκε 4άρι .
Οταν όμως τα σπίτια από 95 τμ άρχισαν να έχουν 3 υπνοδωμάτια , όπως έγινε τα τελευταία χρόνια , ο ορισμός 4άρι - 5άρι , αντικαταστάθηκε με τις φράσεις μικρό πεντάρι τα 95-110 με 3 υπνοδωμάτια και μεγάλο πεντάρι από 110-130 τμ .
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές διαρρύθμισης , αλλά δεν θεωρούνται εμπορικές αφού ο κόσμος ζητάει χώρους σε οικονομικές τιμές .
Ερώτηση: Πως θα χαρακτήριζες σήμερα διαμέρισμα 130-135 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια, με μεγάλο ενιαίο χώρο κουζίνα-σαλόνι-τραπεζαρία; Εάν αυτό έχει κάποια σημασία, έχει ένα μεγάλο δωμάτιο μάστερ (wc με ντουζιέρα εντός του δωματίου), δύο παιδικά δωμάτια, ένα μπάνιο και ένα ακόμα WC ξένων κοντά στο σαλόνι. Συνολικά δηλαδή έχει 3 λουτρά (αν το λέω σωστά). Το αγόρασε φέτος ολοκαίνουργιο ένας φίλος και είχαμε αυτήν ακριβώς τη συζήτηση πρόσφατα, εάν είναι δηλαδή τεσσάρι ή πεντάρι...
-
Προφανώς μεγάλο πεντάρι με τα σημερινά δεδομένα .
Το ότι έχει 3 μπάνια είναι απολύτως λογικό , όταν έχουμε 2 μπάνια πλέον σε τριάρια των 80-85 τμ .
-
Ερώτηση: Πως θα χαρακτήριζες σήμερα διαμέρισμα 130-135 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια, με μεγάλο ενιαίο χώρο κουζίνα-σαλόνι-τραπεζαρία; Εάν αυτό έχει κάποια σημασία, έχει ένα μεγάλο δωμάτιο μάστερ (wc με ντουζιέρα εντός του δωματίου), δύο παιδικά δωμάτια, ένα μπάνιο και ένα ακόμα WC ξένων κοντά στο σαλόνι. Συνολικά δηλαδή έχει 3 λουτρά (αν το λέω σωστά). Το αγόρασε φέτος ολοκαίνουργιο ένας φίλος και είχαμε αυτήν ακριβώς τη συζήτηση πρόσφατα, εάν είναι δηλαδή τεσσάρι ή πεντάρι...
Αν ήθελα να το πουλήσω, θα το παρουσίαζα ως πεντάρι, γιατί τα τετραγωνικά του αντιστοιχούν σε διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων και όχι τριών που έχει. Αν ήθελα να το αγοράσω και χειαζόμουν 4 υπνιδωμάτια, θα σκεφτόμουν ότι είναι ένα τεσσάρι, το οποίο ίσως αν επιτρέπει το σχέδιο του μπορεί να γίνει και πεντάρι με τις ανάλογες εργασίες διαρρύθμισης. Αν ήμουν σπασ@ρχίδης αγοραστής, θα παζάρευα τον πωλητή στη βάση ότι είναι πολύ ακριβό για τεσσάρι.
Όλα αυτά όμως είναι 'συμβάσεις' δευτερευούσης σημασίας για να καταλαβαίνονται στα βασικά αγοραστές και πωλητές. Τελικά το μόνο που μετράει είναι αν κάνει στον αγοραστή η συγκεκριμένη διαρρύθμιση.
-
Εγώ την θεωρώ καλή την διαρρύθμιση αυτή από εμπορικής απόψεως .
Αρχικά το μάστερ υπνοδωμάτιο με το δικό του μπάνιο αρέσει στις κυρίες περισσότερο και στους κυρίους βέβαια , καθότι το καινούργιο σπίτι δημιουργεί καινούργιες σεξουαλικές φαντασιώσεις στα ζευγάρια .
Ισως όμως έβαζα την μπανιέρα στο μάστερ και την ντουζιέρα στο παιδικό μπάνιο .
Ακόμα περισσότερο αν με έπαιρνε θα έβαζα μπανιέρα με ντουζ υδρομασάζ και καμπίνα και θα διαχώριζα την λεκάνη με ένα νιπτηράκι από τον υπόλοιπο χώρο του μπάνιου που θα ήταν η μπανιέρα και το μεγάλο έπιπλο .
Πελάτες που θα χρειάζονται 4 υπνοδωμάτια είναι λίγοι , ίσως περισσότεροι είναι όσοι θα ήθελαν ένα κάπως απομονωμένο γραφείο .
Το θέμα είναι ότι όσο βάζουμε χώρους θα μειώνεται το σαλόνι και για τον τρόπο ζωής μας αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον το 30-33 % του εμβαδού του σπιτιού , που σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο σπίτι που θα έχει καθαρό χώρο γύρω στα 120 τμ πρέπει να έχεις οπωσδήποτε 40 τμ σαλόνι .
-
Καταρχάς ευχαριστώ και τους 2 για τις απαντήσεις. Η μπανιέρα χρειάζεται για να πλένεις τα μωρά, αλλιώς θα έβαζε ντουζιέρα και στα δύο μπάνια. Η μπανιέρα κατά τα άλλα είναι εντελώς άχρηστη, το ντους είναι πιο πρακτικό. Να φανταστείς επίσης ότι ο αρχιτέκτονας είχε στα σχέδια ντουζιέρα και στο WC των ξένων αλλά ο φίλος άλλαξε το σχέδιο και το αφαίρεσε το ντους αυτό και κράτησε μόνο τη λεκάνη και το νιπτήρα... Μεγάλο πεντάρι λοιπόν. Αλήθεια, υπάρχει διαμέρισμα που να χαρακτηρίζεται εξάρι ή κάτι τέτοιο; Δεν το έχω ακούσει ποτέ...
Και μιας και σας βρήκα εύκαιρους, έχω άλλη μία παρόμοια απορία. Πως χαρακτηρίζεται διαμέρισμα του 1989 εμβαδού 100 τ.μ. με μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστή αλλά μικρή σχετικά κουζίνα, δύο μεγάλα υπνοδωμάτια, ένα μικρό γραφείο και ένα μόνο μπάνιο; Τεσσάρι να υποθέσω;
-
Θα μπω σφήνα στην κουβέντα σας επειδή κάτι μου έκανε εντύπωση. Κάποτε τα σπίτια και ειδικά τα διαμερίσματα είχαν μπιντέ για τους γνωστούς λόγους καθαρισμού και υγιεινής (και για άντρες και γυναίκες). Την θέση του πήρε η μπανιέρα που μπορεί να χρησιμοποιεί παρόμοια. Σε σπίτι με ντουζιέρες τι γίνεται;;
Θεωρώ απαραίτητο το μπάνιο ή έστω μία ντουζιέρα σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως 'μπανιέρα'. Δηλ. με αρκετό πλαϊνό ύψος ώστε να δίνει την αίσθηση μπανιέρας αλλά με επίπεδο δάπεδο και πιθανά ένα εσωτερικό σκαλοπάτι ώστε κάποιος να μπορεί να κάτσει οπότε να καλύπτει και κάθε απαίτηση.
-
Καταρχάς ευχαριστώ και τους 2 για τις απαντήσεις. Η μπανιέρα χρειάζεται για να πλένεις τα μωρά, αλλιώς θα έβαζε ντουζιέρα και στα δύο μπάνια. Η μπανιέρα κατά τα άλλα είναι εντελώς άχρηστη, το ντους είναι πιο πρακτικό. Να φανταστείς επίσης ότι ο αρχιτέκτονας είχε στα σχέδια ντουζιέρα και στο WC των ξένων αλλά ο φίλος άλλαξε το σχέδιο και το αφαίρεσε το ντους αυτό και κράτησε μόνο τη λεκάνη και το νιπτήρα... Μεγάλο πεντάρι λοιπόν. Αλήθεια, υπάρχει διαμέρισμα που να χαρακτηρίζεται εξάρι ή κάτι τέτοιο; Δεν το έχω ακούσει ποτέ...
Και μιας και σας βρήκα εύκαιρους, έχω άλλη μία παρόμοια απορία. Πως χαρακτηρίζεται διαμέρισμα του 1989 εμβαδού 100 τ.μ. με μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστή αλλά μικρή σχετικά κουζίνα, δύο μεγάλα υπνοδωμάτια, ένα μικρό γραφείο και ένα μόνο μπάνιο; Τεσσάρι να υποθέσω;
Βλέπω ότι τώρα δεν θέλουν μπανιέρα τα νέα ζευγάρια . Θέλουν ντουζιέρα μεγάλων διαστάσεων 70-80 Χ 120-140 εκ .
Η μπανιέρα θέλει χρόνο για να την χρησιμοποιείς και οι πιο πολλοί δεν έχουν .
Μετά το 5άρι δεν υπάρχουν νόρμες . Τα σπίτια μεγάλου μεγέθους είναι πολύ δύσκολο να γίνονται για άγνωστους αγοραστές και συνήθως είναι για συγκεκριμένα άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες .
Σκέψου ένα σπίτι 200 τμ που κατοικείται από 4μελή οικογένεια που όμως χρειάζεται μόνιμο υπηρετικό προσωπικό και κάνει έντονη κοινωνική ζωή .
Το ίδιο σπίτι με 4μελη οικογένεια χωρίς έντονη κοινωνική ζωή , αλλά με ανάγκες χώρων εργασίας από το σπίτι .
Το ίδιο σπίτι με 4μελη οικογένεια και ένα ηλικιωμένο άτομο . Το παράδειγμα αυτό με το ηλικιωμένο να έχει και μόνιμο άνθρωπο να το προσέχει .
Ολες αυτές οι ανάγκες διαμορφώνουν τις λύσεις που προτείνουν οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί που ενίοτε ως προς τις κατόψεις και την λειτουργικότητα τους , έχουν καλές ιδέες γιατί δεν έχουν τις εμμονές των αρχιτεκτόνων
Στις όψεις όμως εκεί παίζουν μόνοι τους οι αρχιτέκτονες .
Το διαμέρισμα του 1989 χαρακτηρίζεται ΚΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 4άρι . Γιατί αν ήθελε μεγάλο σαλόνι που σημαίνει κοινωνική ζωή , τότε το WC ήταν απαραίτητο και η κουζίνα έπρεπε να είναι λίγο μεγαλύτερη . Γενικά 100 τμ με ένα μπάνιο , δεν ήταν εμπορικό ούτε το 1989 .
Επειδή όμως έχουμε μεγάλη εμπειρία , παίζει το διαμέρισμα να ήταν 85 τμ στα χαρτιά και να έχει έναν ημιυπαίθριο 15 τμ ενσωμετατωμένο στο σαλόνι για αυτό βγαίνει μεγάλο , οπότε κάπως δικαιολογούνται , αν και το WC εγώ θα το είχα βγάλει οπωσδήποτε .
Στορμ οι ντουζιέρες δεν έχουν μόνο τον καταρράκτη από ψηλά , αλλά έχουν και τηλέφωνο το οποίο κάνει την χρήση που είχε το μπιντέ ως προς τις γυναικείες και ανδρικές ανάγκες ...
-
Να προσθέσω κάτι 'χαριτωμένο' τώρα που συζητάτε αυτό το θέμα.
Εδώ στην Αραπιά και σε όλες τις αραβικές-μουσουλμανικές χώρες (και άλλες ασιατικές επίσης συμβαίνει) λόγω των 'εθίμων' τους, ΚΑΘΕ λεκάνη τουαλέτας παντού, έχει δίπλα ένα 'ποπο-βρυσάκι' όπως διαφημίστηκε στην Ελλάδα.
Είναι μια συνήθεια που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε όλοι και στην Ελλάδα! Έχει συμβεί σε όλους τους Έλληνες που έχουν διαβιώσει σε χώρες του Κόλπου (και οι περισσότεροι που έχω γνωρίσει είναι γιατροί, κάπως λιγότεροι οι μηχανικοί) να εκτιμήσουν και βάλουν και στα σπίτια τους στην Ελλάδα αυτή τη λύση, που λύνει πολύ εύκολα και αποτελεσματικά και το παραπάνω ζήτημα του μπιντέ που πλέον λείπει.
Χωρίς να την έχω επισκεφθεί, βλέπω και στη μη μουσουλμανική Άπω Ανατολή έχουν παρόμοιες συνήθειες, με τους Ιάπωνες να έχουν πλέον ρομποτικές τουαλέτες... εσείς που έχετε σχέση με τη κατασκευή θα έπρεπε να το βάλετε στάνταρ στα νέα κτίσματα, το κόστος είναι μηδαμινό (το ποποβρυσάκι εννοώ, όχι τη ρομποτική τουαλέτα !)
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!