-
Τιμές του 2009 στην Αττική.
-
Και τότε υπήρχαν περιοχές που δεν συνέφερε να χτίσεις καινούργιο.
Το κόστος κατασκευής χωρίς το οικόπεδο ήταν από 700-1000 ευρώ το τμ.
Το οικόπεδο ήταν οι μεγάλες διαφορές. Αντιπαροχές έπαιζαν από 20 % σε επαρχίες και φτηνές περιοχές, κάπου 40 % στις μεσαίες και 50-70 % στις ακριβές και στις πανάκριβες.Χαλάνδρι τότε έπαιζε από 40 - 55 %. Καλαμαριά που ξέρω ήταν και πάνω από 60 γιατί ήταν λίγα τα οικόπεδα.
Σήμερα το κόστος κατασκευής χωρίς το οικόπεδο είναι 1700-2200 ανάλογα με τις περιοχές.
-
Δεν ξέρω αλλά εγώ βλέπω πως το καλύτερο σπίτι, νεόδμητο στο Χαλάνδρι το 2009 ειχε 2300€/τμ και τώρα είναι στα 5000€/τμ δηλαδή +117%
Όταν το μέσο εισόδημα μιας οικογένειας ήταν τότε 25% υψηλότερο. Παίρνω τα νεόδμητα ως μέτρο σύγκρισης.
https://greeceinfigures.com/misthos
Συνεπώς για μια οικογένεια αναλογικά ένα παρόμοιο σπίτι με τότε είναι πιο ακριβό κατά 142%
Ή αλλιώς ζητάτε από τους νέους να ζήσουν σε 142% μικρότερο σπίτι από εσάς για να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εσάς.
-
@criuser Το τσιμέντο είναι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κατασκευής ή το σίδερο;
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@criuser Το τσιμέντο είναι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κατασκευής ή το σίδερο;
H γυναικα του εργολαβου.
-
-
Πάντως με φίλο εργολάβο που μίλαγα μου έλεγε ότι το κόστος κατασκευής εχει παει κάπου στο 2.000 ανά τ.μ με τις προδιαγραφές που υπάρχουν πλεον(κέλυφος, ενεργειακη κλάση κτλπ).
Επιπλέον η Ιντερμπετον έχει αγοράσει όλους τους μικρούς μπετατζήδες οπότε μια ειναι η τιμή πλέον στο σκυροδεμα και αν σου αρεσει...
Η αντιπαροχή έχει πάει στο 36-38% σε καλές περιοχες(Χαλάνδρι, Ν.Ψυχικο, Παπάγου, Φάληρο χωρίς θέα θάλασσα κτλπ) και σε περιοχές τύπου Βούλα, Γλυφάδα με θέα θάλασσα φτάνει και στο 50%.
Οι κουμπάροι μου πήραν με κλεισμένη τιμή πέρυσι στην Ν.Ιωνια με 2.800 το μέτρο...έχει φτάσει 3
000 τώρα.
Πολύ ακριβα για τέτοιες περιοχές και αυτό συμβαίνει γιατί σε Χαλάνδρι, ΝΨυχικο έχει πάει στις 5.000 το μέτρο.Ποιοι αγοράζουν, απορώ πραγματικά...οκ στα Νότια με 7-12.000 το μέτρο αγοραζουν οι Ρώσοι, Ουκρανοί, Άραβες, Αμερικανοί κτλπ.
Στις άλλες περιοχές, με τις τιμές και τους μισθους προφανώς παίζει πολύ μαύρο χρήμα. Αυτά που λέει συνέχεια ο γάτος και κλαιει που κάποια κορόιδα όπως εμείς, δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτα.
-
Είναι απίστευτο το κόστος. Πραγματικά σε οδηγεί σε κατάθλιψης. Θέλεις να κάνεις κάτι βασικό στην ζωή σου, να έχεις ένα απλό σπίτι, μια φωλιά και πραγματικά σε πιάνει απελπισία.
Κατά τα άλλα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους τώρα που τα ψάχνω είναι η ενέργεια. Η ενέργεια παρασέρνει μια σειρά από κλάδους της οικοδομής. Τα προηγούμενα έτη η ενέργεια έπαιζε στα 250 €/MWh
Σήμερα λένε θα είναι 140€. Αυτό σημαίνει πως η μείωση θα πρέπει να περάσει στο κόστος κατασκευής αφού πλέον χτίζονται συνεχώς νέα κτήρια.
Οπότε οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως όσοι αγόρασαν πέρσυ ακόμα και με δάνειο ξαφνικά είναι οι χαμένοι. Δημιουργούνται συνθήκες φούσκας. Αυτός που αγόρασε πέρσυ με επιτόκιο επί του κόστους του 2022 βγαίνει αισθητά χαμένος. Είτε θα πρέπει να αλλάξει τους όρους δανείου είτε να πωλήσει. Αυτό θα ενεργοποιησει μια καθοδική πορεία των τιμών όπου θα την φρενάρουν τεχνηέντως οι εργολάβικες εταιρίες φρενάροντας με την σειρά τους την παράδοση έργων.
Έτσι θα περάσουν κάποια λίγα έτη όπου θα κοκκινίζουν τα πρώτα σημερινά δάνεια τα οποία αφορούν σπίτια με κόστος ενέργειας κατασκευής τα €250/mwh.
Εάν συνυπολογίσουμε και την δεδηλωμένη συνέχιση των οικοδομήσεων τότε τα διαμέρισματα και μονοκατοικίες του 2021-2022-2023 θα κοκκινίζουν. Δεν γίνεται κάποιος να πληρώνει παραπάνω €200-350/μηνα για τα ίδια τετραγωνικά από το απέναντι διαμέρισμα που θα ναι νεότερο κατα 2 ετη και για βάθος 20 ετιαςΟι μόνοι που δεν θα επηρεαστούν από τέτοιες διακυμάνσεις είναι οσοι θέλουν να ξεπλύνουν χρήματα, είτε ντόπιοι είτε αλλοδαποί και οι οποίοι αναζητούν όσο γίνεται ακριβότερα σπίτια, κάτι που τους εξυπηρετούσε τα πρώτα έτη με την πανδημία.
-
Δεν ξέρω αλλά εγώ βλέπω πως το καλύτερο σπίτι, νεόδμητο στο Χαλάνδρι το 2009 ειχε 2300€/τμ και τώρα είναι στα 5000€/τμ δηλαδή +117%
Όταν το μέσο εισόδημα μιας οικογένειας ήταν τότε 25% υψηλότερο. Παίρνω τα νεόδμητα ως μέτρο σύγκρισης.
Συνεπώς για μια οικογένεια αναλογικά ένα παρόμοιο σπίτι με τότε είναι πιο ακριβό κατά 142%
Ή αλλιώς ζητάτε από τους νέους να ζήσουν σε 142% μικρότερο σπίτι από εσάς για να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εσάς.
Τα νεόδμητα τότε είχαν από 3-4500 και μην διαβάζεις τις βλακείες των ΑΡΔ και των τραπεζικών..
-
Είναι απίστευτο το κόστος. Πραγματικά σε οδηγεί σε κατάθλιψης. Θέλεις να κάνεις κάτι βασικό στην ζωή σου, να έχεις ένα απλό σπίτι, μια φωλιά και πραγματικά σε πιάνει απελπισία.
Κατά τα άλλα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους τώρα που τα ψάχνω είναι η ενέργεια. Η ενέργεια παρασέρνει μια σειρά από κλάδους της οικοδομής. Τα προηγούμενα έτη η ενέργεια έπαιζε στα 250 €/MWh
Σήμερα λένε θα είναι 140€. Αυτό σημαίνει πως η μείωση θα πρέπει να περάσει στο κόστος κατασκευής αφού πλέον χτίζονται συνεχώς νέα κτήρια.
Οπότε οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως όσοι αγόρασαν πέρσυ ακόμα και με δάνειο ξαφνικά είναι οι χαμένοι. Δημιουργούνται συνθήκες φούσκας. Αυτός που αγόρασε πέρσυ με επιτόκιο επί του κόστους του 2022 βγαίνει αισθητά χαμένος. Είτε θα πρέπει να αλλάξει τους όρους δανείου είτε να πωλήσει. Αυτό θα ενεργοποιησει μια καθοδική πορεία των τιμών όπου θα την φρενάρουν τεχνηέντως οι εργολάβικες εταιρίες φρενάροντας με την σειρά τους την παράδοση έργων.
Έτσι θα περάσουν κάποια λίγα έτη όπου θα κοκκινίζουν τα πρώτα σημερινά δάνεια τα οποία αφορούν σπίτια με κόστος ενέργειας κατασκευής τα €250/mwh.
Εάν συνυπολογίσουμε και την δεδηλωμένη συνέχιση των οικοδομήσεων τότε τα διαμέρισματα και μονοκατοικίες του 2021-2022-2023 θα κοκκινίζουν. Δεν γίνεται κάποιος να πληρώνει παραπάνω €200-350/μηνα για τα ίδια τετραγωνικά από το απέναντι διαμέρισμα που θα ναι νεότερο κατα 2 ετη και για βάθος 20 ετιαςΟι μόνοι που δεν θα επηρεαστούν από τέτοιες διακυμάνσεις είναι οσοι θέλουν να ξεπλύνουν χρήματα, είτε ντόπιοι είτε αλλοδαποί και οι οποίοι αναζητούν όσο γίνεται ακριβότερα σπίτια, κάτι που τους εξυπηρετούσε τα πρώτα έτη με την πανδημία.
Δεν χτίζονται πολλές οικοδομές σήμερα.
Σε σχέση με ότι γινόταν πριν την κρίση, σήμερα μιλάμε για το 1/4 με 1/5 γιατί στις φτηνές περιοχές και σε όλη την εκτός Α - Θ Ελλάδα δεν χτίζεται τίποτα.
-
Τεσπα, το θέμα δεν είναι το τι κάνει αυτός, το θέμα είναι να υπάρχουν κατοικίες και για νέες οικογένειες.
εξού και φωνάζω για εργατικές κατοικίες.
Τι να τις κάνεις τις κατοικίες όταν για 35τμ ζητάνε 93 χιλιάρικα;
Νομίζεις ότι αν υπήρχε μεγάλη προσφορά ακινήτων οι τιμές θα ήταν χαμηλότερες; Δεν νομίζω. Ότι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει...
-
@criuser said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Τα νεόδμητα τότε είχαν από 3-4500 και μην διαβάζεις τις βλακείες των ΑΡΔ και των τραπεζικών..
Lap δεν είμαι του χώρου, αλλά δεν νομίζω ότι το καλύτερο σπίτι στο Χαλάνδρι ήταν στα 2.300 το 2009. Ξέρω πχ εκεί που μένω εγώ στο Ν.Ψυχικό ότι στον από κάτω όροφο αγόρασαν το 2009 131 μέτρα στα 550.000 Ευρώ δηλ. 4.200 το μέτρο. Το Χαλάνδρι λογικά θα ήταν στα 3.500 Ευρώ.
Να σας πω ένα σκηνικό που έζησα. Ο Θείος μου (γιατρός) αγόρασε στον λόφο της Άνοιξης το 2008 μεζονέτα 360 μέτρα με πισίνα και του πήγε στα 850-900.000. Την εποχή που ψάχναμε σπίτι το 2015 και μετά, σκεφτόμασταν να πάμε σε τέτοια περιοχή(Θρακομακεδόνες, Άνοιξη κτλπ) ώστε να έχουμε μονοκατοικία και τετραγωνικά σε σχέση με ένα καλό διαμέρισμα πιο κεντρικά(Ν.Ψυχικό, Χαλάνδρι, Παπάγου). Μας πάει ο μεσίτης λοιπόν στο συγκρότημα που μένει ο θείος μου. Τρεις ίδιες μεζονέτες σε τετραγωνικά, σε κατηφορικό οικόπεδο. ο Θείος μου είχε την τελευταία στην κατηφόρα οπότε και την καλύτερη θέα, εμάς μας έδειξε το μεσσαίο που από το ισόγειο και τον 1ο έβλεπες την πλάτη του εμπρός σπιτιού. Η τιμή λοιπόν ήταν στα 300.000...Ίδιοι χώροι με μόνες διαφορές την πισίνα όπου είχες χώρο να την βάλεις, καλύτερα πλακάκια, καλύτερη κουζίνα. Δλδ με 360-380.000 ευρώ αποκτούσες το ίδιο σπίτι ακριβώς με λίγο χειρότερη θέα. Να κλαις...
Απλά ήταν η εποχή της κρίσης όπου όλοι ήθελαν πιο πρακτικά σπίτια κοντά στις δουλειές τους, λιγότερα τετραγωνικά ελέω ΕΝΦΙΑ και όχι μονοκατοικίες που είχαν υψηλά κόστη συντήρησης. -
Noμίζω εκείνες τις εποχές υπήρχαν "ευκαιρίες" μόνο σε όχι τόσο καλές περιοχές ή σε μεγάλα/πολυτελή σπίτια, όπως λες (αν και η διαφορά 850 => 300) μου φαίνεται παράλογη). Επίσης τα σπίτια ~45-60τμ είναι ανάρπαστα με αντίκτυπο όχι μόνο στο ενοίκιο αλλά και στις (εξωφρενικές) τιμές πώλησης.
-
@insanedriver said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Lap δεν είμαι του χώρου, αλλά δεν νομίζω ότι το καλύτερο σπίτι στο Χαλάνδρι ήταν στα 2.300 το 2009
Τι να σου πω, το κόστος για το 2009 το πήρα από εδώ.
Έριξα και λίγα εκατοστάρικα από το ανώτατο όπως και το 5000 /τμ από τον σπιτόγατο ρίχνοντας και σε αυτό λίγα κατοσταρικα από το ανώτερο που βρήκα για διαμερίσματα σε νεόδμητες πολυκατοικίες από το spitogatos
-
Στην δική μου πολυκατοικία(οροφοδιαμερίσματα) όπως έγραψα, στον από κάτω όροφο για το ίδιο σπίτι έδωσαν 550.000 ευρώ. Η τιμή για τον δικό μου όροφο την ίδια εποχή ήταν στα 650.000. Εγώ το αγόρασα το 2018 λιγότερο από τα μισά χρήματα και ήταν καινούργιο. Είχε μείνει 8 χρόνια απούλητο έτσι όπως είχε καθίσει η αγορά.
-
Και εγώ θεωρώ, αλλά και έχω κρυφή βλέψη να ξεφουσκώσει όλο αυτό.
Είναι αδύνατον να ακολουθήσουν τα εισοδήματα των ανθρώπων τον ρυθμό της αύξησης του κόστους. -
Είναι αδύνατον να ακολουθήσουν τα εισοδήματα των ανθρώπων τον ρυθμό της αύξησης του κόστους.Για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων, πρέπει να χάσουν πολύ χρήμα αυτοί που τα έχουν στην κατοχή τους.
Από τη στιγμή που ακόμα και σήμερα θα βρείτε ακατοίκητα σπίτια για χρόνια, μην είστε αισιόδοξοι.
Ξέρω μέχρι και σπίτι που πήρε επενδυτική εταιρία σε πλειστηριασμό και το έχει να κάθεται. -
@antonakis said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Είναι αδύνατον να ακολουθήσουν τα εισοδήματα των ανθρώπων τον ρυθμό της αύξησης του κόστους.Για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων, πρέπει να χάσουν πολύ χρήμα αυτοί που τα έχουν στην κατοχή τους.
Από τη στιγμή που ακόμα και σήμερα θα βρείτε ακατοίκητα σπίτια για χρόνια, μην είστε αισιόδοξοι.
Ξέρω μέχρι και σπίτι που πήρε επενδυτική εταιρία σε πλειστηριασμό και το έχει να κάθεται.Δεν το πουλάνε, περιμένουν να φουσκώσει και άλλο η αγορά.
-
Αυτό.
Αν αναγκαστούν αυτοί να πουλήσουν, οι υπόλοιποι θα είμαστε σε αντίσκηνα κάτω από δέντρα. -
Η αγορά θα ξεφουσκώσει ΜΟΝΟ αν σταματήσουν να αγοράζουν οι ξένοι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η χώρα να μπει σε οικονομική ή γεωπολιτική αστάθεια. Γιατί η Ελλάδα ακόμα και στις τιμές αυτές έιναι φθηνή για εκείνους, όταν πλέον θες π.χ 12.000 ευρώ το μέτρο για ακίνητο σε προάστιο του Μονάχου και με αυτά τα χρήματα αγοράζει το καλύτερο ακίνητο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Αυτοί ρίχνουν χρήμα, αυτοί παρασέρνουν και όλη την παραοικονομία που κινείται γύρω από τo real estate.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!