-
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ . Είπαν ότι θα αλλάξουν τους συντελεστές ώστε να μην υπάρξει αύξηση .
Κόψε ένα εντελβάις από τον κήπο σας και βάλε το σε ένα βάζο....
-
Φρίκη;; Και λίγα λένε.
Εγώ πριν μερικούς μήνες έκανα μεταφορά ενός κλιματιστικού on/off από το υπνοδωμάτιο στην κουζίνα και έβαλα ένα καινούριο κλιματιστικό inverter στο υπνοδωμάτιο και το σπίτι έγινε τόσο χάλια που από την Παρασκευή το πρωί που ξεκίνησαν οι εργασίες, τελείωσα την Κυριακή το απόγευμα με τους καθαρισμούς. Το σπίτι έγινε χάλια.
Το κορυφαίο είναι ότι το καινούριο κλιματιστικό δεν το τοποθέτησαν σωστά και τα νερά δεν φεύγουν από την αποχεύτεση στο σωλήνα προς το μπαλκόνι, αλλά τρέχουν μέσα στο υπνοδωμάτιο.
Πρώτη φορά έβαλα προχθές το κλιματιστικό (λόγω καύσωνα) και ξύπνησα κατά τις 1 το βράδυ που άκουσα τα νερά να τρέχουν πάνω στο ξύλινο πάτωμα.
Μπορείτε να φανταστείτε τι ζημιά μπορούσε να είχε γίνει αν είχα χρονοπρογραμματίσει το κλιματιστικό να ανοίξει 4 με 5 ώρες πριν πάω σπίτι από την δουλειά;
Ποιος θα πλήρωνε τη ζημιά με τα νερά να τρέχουν πάνω στο (σκατο)ξύλινο πάτωμα.
Και μετά μου λένε ορισμένοι εδώ μέσα ότι το ξύλινο πάτωμα είναι ωραίο πράμα και προσφέρει ζεστασιά. Κολοκύθια τούμπανα. Εμένα μόνο αηδία μου προκαλεί. Αηδιάζω μόνο που το βλέπω. Θέλω να ρίξω πετρέλαιο και να το κάψω.
Και τώρα χωρίς κλιματιστικό έμεινα με την ζεστασιά του ξύλινου πατώματος να βράζω μέσα σε ένα δωμάτιο με 32 βαθμούς. Και ο ψυκτικός; Από Δευτέρα και βλέπουμε...
Επαθα ακριβως το ιδιο πραγμα,μετεφερα ενα κλιματιστικο,και ετρεχαν νερα μεσ'το σπιτι,μια απο την αριστερη μερια και μια απο την δεξια.Πηρα την εταιρεια που ανελαβε την αποξηλωση-εγκατασταση,και μου ειπαν οτι οφειλεται στην υπερβολικη ζεστη.Παρολο που κλεισαμε ραντεβου,να ερθουν να το δουνε,τις τελευταιες τρεις μερες,σταματησε να το κανει,και ακυρωσα το ραντεβου...
-
Σε εμένα ήρθε χθες πολύ νωρίς το πρωί ο ψυκτικός. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν έκανε κάτι. Δεν πρόλαβα να δω γιατί χτύπησε το κινητό μου από την δουλειά και έπρεπε να απαντήσω. Σίγουρα όμως αστραπιαία έκανε κάτι γιατί αφενός το πρόβλημα επιλύθηκε και αφετέρου καμιά στιγμή δεν θεώρησε ότι τον 'δουλεύω'.
Πιθανολογώ ότι μόλις έβγαλε την πρόσοψη του κλιματιστικού έσπρωξε το σωλήνα ποιο χαμηλά αφού έγινε μερεματάκι και χρειαστήκαμε και στόκο. Παρόλο αυτά ήταν μία αμήχανη στιγμή αφού άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά και ότι δεν έλεγα ψέμματα για τα νερά.
Το βάλαμε σε λειτουργία και πλέον τα νερά πάνε σωλήνα και από εκεί στο μπαλκόνι. Χθες ούτε μία σταγόνα εντός του σπιτιού.
-
Από πρώτο χέρι Λάρισα στη παρούσα φάση διαπίστωσα να σηκώνονται πάνω από 45 πολυκατοικίες στη πόλη και γύρω. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη πώληση παλαιοτέρων διαμερισμάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά νέου. Το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει διαθεσιμότητα και τιμές ενοικίων στη πόλη. Σε συνδυασμό βέβαια με την ύπαρξη και αρκετού χρήματος που κάθεται. Ρωτάνε δλδ οι τραπεζικοί, γιατί δεν προχωράνε τα στεγαστικά στη Λάρισα κι η απάντηση είναι προφανής.
Επίσης από πρώτο χέρι, μεγάλη άνοδο και στην Αλεξ/πολη, όσον αφορά ζήτηση και ανοικοδόμηση. Παλαιές μονοκ/κίες και 2όροφα που έμεναν αζήτητα ξαφνικά γίνονται ενδιαφέροντα, με σκοπό την κατεδάφιση και σήκωμα πολ/κιών.
Τα παραπάνω όχι από επισταμένη μελέτη, αλλά από παρατήρηση και συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους.
-
Σε μια εποχή αρνητικών πλέον επιτοκίων και κλειστής αγοράς για δεύτερο έτος (και βλέπουμε) που έχει μειωθεί και κάθε Βιομηχανική ή Βιοτεχνική ή Εμπορική δραστηριότητα, κι ο τουρισμός/εστίαση παραπαίει, ακόμη και το bitcoin κάτω βόλτα, όσα χρήματα είχαν κάποιοι, ψάχνουν να βρουν διέξοδο. Το κατά πόσο τα διαμερίσματα είναι καλή επένδυση για κάποιον μη κατασκευαστή, λίγο αμφίβολο κατά τη γνώμη μου, θα φανεί εν καιρώ.
-
Για πρώτη κατοικία , άντε και εξοχικό , είναι χωρίς καμία αμφιβολία η καλύτερη επένδυση.
Τώρα για εκμετάλλευση είναι πολλοί παράγοντες που δεν είναι εύκολο να οριστούν .
Οσο για τις ανοικοδομήσεις στις επαρχιακές πόλεις , εκεί έτσι και αλλιώς το σχέδιο πόλης είναι πολύ μικρό , μιλάω για περιοχές που ο συντελεστής δόμησης επιτρέπει πολυκατοικίες και μειώνεται η αξία της γης . Βάλτε και την υπερδεκαετή απραξία , λογικό είναι να ξεκινάει κάτι.
Αυτό όμως που είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τα ακίνητα , είναι θέματα όπως το συγκεκριμένο που θέσεις σαν την δική μου πριν 10 χρόνια που όλοι μίλαγαν για κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στο 10-20-30 % της τιμής του 2008 , εγώ μίλαγα για πολύ μικρότερες μειώσεις και δικαιώθηκα απόλυτα . Σαν και μένα τα έλεγαν και κάποιοι πολύ λίγοι .
Ολοι πίστευαν ότι θα αγόραζαν τζάμπα τα ακίνητα του άλλου , επειδή κάποιος τρίτος χρωστούσε στην τράπεζα .
Ακόμα βλέπω τέτοιες ηλίθιες απόψεις στο κάπιταλ που υπάρχει δυνατότητα σχολίων .
Είναι πονεμένοι ηλίθιοι που νόμιζαν ότι αυτοί είναι οι έξυπνοι και οι άλλοι οι ηλίθιοι .
Δεν αγόρασαν τότε που είχαν πέσει 20-30-40 % οι τιμές, γιατί περίμεναν διπλάσια πτώση και τώρα βγάζουν τον θυμό τους .
Και η επιτομή της ηλιθιότητας είναι ότι τάχα αν βγάλουν 5-10000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα οι τράπεζες στον πλειστηριασμό , ακίνητα με προβλήματα και καταστροφές , θα αναγκαστούν οι άλλοι που δεν χρωστάνε να χαρίσουν τα δικά τους .
Οπως συμβαίνει συχνά , οι ηλίθιοι έχουν το πλεονέκτημα να κάνουν θόρυβο με τις απόψεις τους . Το είδαμε και με τους ανεμβολίαστους .
-
Ακούω το γνωστό επιχείρημα ότι ' μόλις αρχίσουν οι πλειστηριασμοί οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα' από τότε που είχα μαλλιά.... φυσικά τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει και οι γνωστοί παρτάκηδες εξαφανίστηκαν...άστους να είναι θυμωμένοι που δεν επένδυσαν στην ατυχία ή την αβλεψία του άλλου...
-
Μα μόνο αυτοί ως κλασσικοί ηλίθιοι δεν επένδυσαν στην ατυχία του άλλου ..
Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Εβραίοι, Γερμανοί, Κινέζοι και οι υπόλοιποι μια χαρά επένδυσαν και σάρωσαν τα πάντα αυτά τα χρόνια.
-
criuser στην επαρχία (Κυκλάδες, Πελοπόννησος) θεωρούσαν 'πουστιά' να πας να χτυπήσεις το σπίτι του άλλου που το έβγαλε σε πλειστηριασμό η τράπεζα ειδικά αν ήσουν από το ίδιο χωριό έπαιζαν απειλές/κατάρες κλπ. Πίστευαν πως θα μείνουν απούλητα και θα τους τα έδιναν πίσω με πολιτική λύση ή στο τέλος προτιμούσαν να τους τα πάρουν οι ξένοι από τους άκαρδους συγχωριανούς που εκμεταλλεύτηκαν την δύσκολη στιγμή τους. Φυσικά μιλάμε για κατοικίες άνω των 100 τμ.
Οργασμό ανοικοδόμησης παρατηρώ και εγώ στην περιοχή μου, μάλιστα ένας κατασκευαστής φτιάχνει ταυτόχρονα 5 πολυκατοικίες σε απόσταση 2 km ; Ποιοι έχουν τα λεφτά για να αγοράσουν είναι το θέμα !
-
Κοίταξε όντως για πολλούς θεωρείται 'κατάρα' να πάρεις το σπίτι του άλλου . Στα μικρά μέρη περισσότερο . Ασε που εκεί λογικότερο θα ήταν να το έπαιρναν απ΄ ευθείας από τον δανειολήπτη πριν το πάρει η τράπεζα .
Οσο για αυτούς που χτίζουν και αυτούς που αγοράζουν . Οι πρώτοι συνήθως έχουν λεφτά πολλά λεφτά και είναι είτε νέοι στον χώρο , είτε διάδοχοι παλαιών με μεγάλο παρελθόν.
Ποιοί αγοράζουν ? Υπάρχουν αρκετοί . Κυρίως στα νότια .
-
Ρε σεις δώστε κανένα επίδομα να αγοράσουμε σπίτι.
-
Μπα, δεν πάει έτσι πλέον.
Αυτό ήταν μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών. Τότε που ίσχυε το hamster wheel για την πλειοψηφία και το στεγαστικό ήταν win win situation για τους κινούντες τα νήματα, και εδεναν το κάθε χαμστεράκι στον τροχό για όλη την παραγωγική ζωή του, και του πουλαγαν ένα ακίνητο στη διπλή ή τριπλή τιμή σε σύγκριση με μετρητοίς.
Όμως τώρα αυτό το μοντέλο του χάμστερ στον τροχό άλλαξε, από δω και πέρα εφαρμόζεται πρακτική 'Αλβανού μετανάστη στο χωριό', είτε καθαρίστρια είσαι είτε γιατρός, θα είσαι διαθέσιμος κάθε πρωί στη Πλατεία του χωριού που λέγεται Αγορά Εργασίας να περνάει ο κάθε ένας που έχει μια δουλειά να γίνει κι αν τα βρείτε στο παζάρι του μεροκάματου ανεβαίνεις στη καρότσα για όσο σε χρειάζεται.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ουτε Στεγαστικό μπορεί να πάρει ο κάθε ένας με εφήμερη απασχόληση, κι απροσδιοριστα έσοδα στο μέλλον, ούτε και θέλει πραγματικά να το πάρει εφόσον δεν ξέρει σε ποια Πλατεία θα ξημερώσει τον επόμενο μήνα ή χρόνο κι αν θα περνάνε καρότσες ή θα ξεροσταλιάζει στο πεζούλι.
-
Piliourits, τα είπες όλα σε δέκα γραμμές..Συμπτωματικά, σε 'σεμινάριο' που ας πούμε- παρακολουθώ αυτές τις μέρες λέει : τα παιδιά που τώρα πάνε σχολείο θα αλλάξουν περί τις 7 θέσεις εργασίας στην διάρκεια της ζωής τους(έχει να πέσει καρότσα) και ...πρέπει να είναι ευέλικτα, δημιουργικά και να ασκούνται στην επιχειρηματικότητα. Ειδικά το τελευταίο, εκτός από σύνθημα, είναι από τα κλασσικά γνωστικά αντικείμενα..πως λέμε γραμμική άλγεβρα κι έτσι. Μετά θα βγουν οι ίδιοι, που τα προτείνουν αυτά-συνήθως ανεπάγγελτοι , να μας πουν πόσο στεναχωριούνται για την υπογεννητικότητα και θα κάνουν και συνέδριο για την μητρότητα μετά τα 50 και πόσο εφικτή έχει γίνει, ενώ με τις μ.... τους έχουν προάγει τον ατομισμό. Επίσης πολύ θα ήθελα να ξέρω, για να μην ξεφύγω από θέμα, που θα τα βρει το υποθετικό ζευγάρι των 2 -2,5 χιλιάρικων ευρώ το μήνα σύνολο, τα 400000 για ψωνίσουν διαμέρισμα minimal ξέρετε αυτά τα καινούργια χωρίς παντζούρια που ξυπνάς μόλις χαράξει καλα και ντε. Και θα ναι και ηλιθιοι, αν δε μπορούν να τα βρουν.
-
Μα δεν θα τα βρουν. Για αυτο εβαλαν τις βίζες για να τα αγοραζουν ξένοι που θέλουν ευρωπαϊκη άδεια παραμονής.
Αυτο θα γίνει μια φούσκα. Και στο τέλος θα βρεθεί το θέμα στην πρώτη σειρά της πολιτικής ατζέντας που θα χαρακτηριζουν κάποιες μελλοντικές εκλογές. Εκεί ίσως γίνει πράξη (αν και δεν δίνω υψηλές πιθανότητες διοτι άλλο μοντέλο ανάπτυξης υπάρχει για ην χώρα μας) η πολιτική μιας νέας εποχής του 60. Όλη η Ελλάδα ένα εργοτάξιο μικρών πολυκατοικιων.
Ως τοτε ίσως μπει το σενάριο του 'αντί να αγοραζεις να τα ζεις για 99 ή μπορεί και παραπάνω ετη' με φθηνότερο μίσθωμα από ότι η δόση του δανείου και το σπίτι θα ανήκει σε εταιρίες. Leasing σπιτιού. Μετά από την φυγή από αυτόν τον κοσμο, από αυτήν την διάσταση, από αυτήν την μεριά του σύμπαντος. Δεν θα σε νοιάζει αν ανήκει σε εσένα ή όχι το σπίτι. Αυτό θα ναι το αφήγημα.
Δεν ξερω ίσως είναι ωραίο πρόγραμμα αυτό. Απλά απαιτεί μόνιμη και ισόβιο μίσθωμα.
Εμεις όμως ειμαστε μεσογειακός λαός. Έχουμε τον θεσμό ης οικογένειας πάρα μα πάρα πολύ υψηλά. Κάθε φαμίλια είναι μια μικρή αγέλη. Οπότε θα σε νοιάζει τι θα γίνουν τα σπίτια ακόμα και μετά θάνατον. Αλλά αυτό οι ξένοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Δεν έχουμε τα ίδια βιώματα και τις ίδιες αντιλήψεις με αυτούς.
Υ. Γ Δυστηχως ή ευτυχώς τα ανοιχτά παράθυρα σε ξυπνούν για την δουλειά. Με κλειστά παντζούρια κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι, τουλάχιστον εγώ έτσι θυμάμαι πως ηταν
Ως φοιτητής 12 η ώρα το μεσημέρι ξυπνούσα. Τώρα κλαίω από χαρά αν μου πουν πως μπορώ να κοιμηθώ τόσες ώρες.
-
-
Στον Βόλο πέφτει πολλή νέα οικοδομή φέτος. Βασικά από πέρσι άρχισε. Αλλά σημαντικότερο είναι ότι γίνονται ακόμα περισσότερες ανακαινήσεις σε παλιά σπίτια.
-
Εγώ έχω αλλάξει 6 δουλειές, οπότε οι 7 που λές 'κατα τη διάρκεια της ζωής τους' μήπως σημαίνουν 7 διαφορετικές ειδικότητες κι όχι απλά 7 διαφορετικούς εργοδότες;
-
Μου είπαν ότι στην Ολλανδία αν έχεις σπίτι δεν δικαιούσαι σύνταξη. Οπότε συστηματικά πριν βγουν στη σύνταξη πουλάνε όλα τα ακίνητα και μετά αναλαμβάνει το κράτος να τους πληρώνει το γηροκομείο!
-
-
Για το 2.. Ναι διάφοροι κλαδοι, κάπως συναφείς όμως. Δεν γινετια να γνωρίζεις από ιατρικά και να πας σε μηχανολογια. Υπάρχουν και συναφείς κλαδοι.
Τωρα αν ειναι ευχάριστη μια τέτοια ζωή.... Δεν ξέρω. Μάλλον όχι. Εγώ πέρα από μεταπτυχιακες σπουδές έχω από πανεπιστήμια κάποιες εξειδικευσεις με επίσημες αναγνωρισμενες διδακτικές ώρες.
Αυτο που καταλαβαίνω είναι ότι κάνω πασαλείμματα δεξιά και αριστερά. Οντως μου προσφέρουν δουλειές λόγω αυτών αλλά από μέσα μου απορώ τι βρίσκουν και νιώθουν ασφάλεια για την προσφορά αυτή. Αλλά εφόσον δεν τους νοιάζει, δεν με νοιάζει και εμενα .
Σαν φάμπρικα πτυχίων και ενεργοποίηση μιας αυλής οικονομίας υπηρεσιών το βλεπω.
Ισως είμαι και στουρναρι και δεν καταλαβαίνω πολλά. Η αλήθεια είναι ότι ξεχνώ και κάπως εύκολα.
Για το 3. Υπερβολικό μου φαίνεται ίσως κάπου χάθηκε η αλήθεια σε κάθε μεταφορά της πληροφορίας.
-
Το άρθρο που ανέβασες είναι μία ακόμα καλοπληρωμένη (?) αγιογραφία των τραπεζών . Λέει μεγάλα ψέμματα και μικρές αλήθειες.
Η ουσία είναι ότι οι τράπεζες είναι ένα τράστ με την ανοχή των πολιτικών μας , ίσως και με το αζημίωτο , μάλλον σίγουρα αν σκεφτούμε τα απλήρωτα δάνεια των κομμάτων .
Τα επιτόκια που δανείζουν είναι τοκογλυφικά 3-4 φορές πάνω από αυτά της ζώνης του ευρώ , με αποτέλεσμα για ένα σπίτι των 200000 που το 60 % είναι δάνειο , ο κάτοικος της ζώνης του ευρώ θα δίνει δόση κάπου 350 τον μήνα , ενώ το αποπαίδι της ζώνης του ευρώ στην χώρα μας θα δίνει δόση 550 τον μήνα . Δηλαδή με τα 100 τον μήνα που δίνει το αποπαίδι , ο άλλος έχει πληρωμένα και τα κοινόχρηστα του και την θέρμανση του .
Από την άλλη διαβάζω για οικογένεια με 2500 εισόδημα , που θέλει να πάρει 400.000 σπίτι . Δηλαδή να το μεταφέρουμε στα αμάξια που τα ξέρουμε καλύτερα ? Οικογένεια με 2500 εισόδημα θα αγόραζε αμάξι των 70.000 ευρώ ?
Γιατί αυτή είναι η αναλογία .
Οχι βέβαια .
Ετσι και στα σπίτια . Με τα 2500 εισόδημα θα αγόραζες ένα σπίτι των 200-250000 , θα είχες μαζέψει τα 80-100000 και θα έπαιρνες ένα δάνειο 120-150000 . Αν το επιτόκιο ήταν όπως έπρεπε , θα είχες δόση 350-400 τον μήνα , οπότε πολύ εύκολα θα σου έβγαινε να ζήσεις με τα υπόλοιπα .
Εδώ θα πει κάποιος . Και που να βρούμε τα 80-100000 για προκαταβολή ?
Θα απαντήσω εγώ , που έβλεπα ότι κάποιοι σήμερα ψάχνουν μισθό , αυτό που είχαν χαρτζηλίκι πριν 15 χρόνια .
Αν δεν είχες την άποψη , ότι έπρεπε να είναι όλα τόσο σίγουρα στην ζωή σου , ώστε να κάνεις το βήμα της οικογένειας και ταυτόχρονα ζούσες πιο μαζεμένα τις εποχές της αφθονίας , σε αυτό βέβαια φταίνε και οι γονείς σου , που έβλεπαν σε σένα , αυτό που ήθελαν να κάνουν εκείνοι όταν ήταν στην ηλικία σου , τότε στα 28-30-32 σου , θα είχες μαζέψει εσύ και ο σύντροφος σου , από δουλειά και οικογενειακές συνεισφορές 30-50000. Ετσι θα αγόραζες ένα μικρότερο ή και παλιότερο σπιτάκι που θα σε βόλευε για 8-12 χρόνια , να ζήσετε ως ζευγάρι και με 1 ή και 2 μικρά παιδάκια , το δάνειο που θα είχες πάρει θα ήταν 50-70000 και η δόση 150-200 ευρώ.
Στα 10 χρόνια θα το πούλαγες οπότε θα είχες πλέον τα λεφτά για να πάρεις χαμηλότερο δάνειο για ένα μεγαλύτερο σπίτι .
Και ένα παράδειγμα με πραγματικό γεγονός .
Τέλη του 90 . Οικοδομή στα Βριλήσια . Εγώ τότε είχα ακόμη το 3 μπροστά στην ηλικία . Σάββατο γύρω στις 1.00 το μεσημέρι.
Ερχεται ένα ζευγάρι γύρω στα 50-55 . Ηθελε να δει ένα διαμέρισμα 3ου ορόφου 135 τμ για την κόρη τους . Το είδαν τους άρεσε και μας λένε , περιμένουμε να έλθει και η κόρη μας .
Μισή ώρα μετά , έρχεται ένα μαύρο δίπορτο αμαξάκι . Δεν θυμάμαι μάρκα . Η ώρα κόντευε 2.30 το μεσημέρι . Ανεβαίνει πάνω η κόρη με μάτια πρησμένα από τον ύπνο και νεύρα στον θεό . Της λένε ευγενικά οι γονείς της , να δει το σπίτι . Του ρίχνει μια γρήγορη ματιά σε 5 δευτ. και έρχεται με νεύρα στον θεό και χωρίς να σκεφτεί εμάς που βλέπαμε την σκηνή , κάνει μία επίθεση στον πατέρα της . Ωχου , μας έχεις πρήξει με τα σπίτια , δεν βλέπεις ότι είμαι κουρασμένη ? Κάνε ότι θέλεις και μην με ενοχλείς. Αποσβολωμένος ο πατέρας . Οταν ήλθε είχε ύψος γύρω στο 1,80-1,85. Εκείνη την στιγμή θα αισθανόταν 1,20 - 1,25.
Ντράπηκε πολύ . Τον λυπήθηκε η ψυχή μου . Μέχρι και η γυναίκα του , που ως συνήθως θα σιγόνταρε την κόρη της , έμεινε σιωπηλή. Μας ζήτησαν συγνώμη και έφυγαν .
Ισως αν ήμουν στην θέση του , την Δευτέρα το πρωί , θα πήγαινα να παραγγείλω κανένα φεραράκι και θα έλεγα στην κόρη , καλό κουράγιο , όπως μας είπε εκείνος ο Ολι Ρεν...
Πραγματικά θα με ενδιέφερε να δω την εξέλιξη της πιτσιρίκας αυτής . Αν δεν την στήριξε ο μπαμπάς , θα της φταίει σήμερα η κακούργα κενωνία...
-
κριου οι υπολογισμοι σου ειναι αστικων καταβολων...
επειδη πεφτεις στη περιπτωσις, με τη καμια δεν μαζευονται τοσα προκαταβολη. και η δοση που λες επισης δεν ειναι αυτη που λες. εξηγω, επηρα δανειο που ακομη αποπληρωνω διαρκειας 25 ετων, 130000. με το τρομακτικο χαμηλο και για εκεινη την εποχη, σημερινο απιαστο ονειρο, euribor σκετο, χωρις καν περιθωριο της τραπεζας, μονο ενας φορος νομιζω 0.12%. ξερεις ποιο ειναι το μηνιαιο ποσο σημερα με το euribor στο -0.5, δηλαδη αρνητικο επιτοκιο? 488 το μηνα ΣΥΝ υποχρεωτικη ασφαλιση προσωπικη και σπιτιου με δικαιουχο της τραπεζα 65 ευρω τον μηνα. επισης μαζεψα στα 42 μου 130000 ακομη που χρειαστηκε για αγορα ονομαστικης αξιας 235000, βλεπεις υπαρχουν διαβολοι και τριβολοι οπως εφοριες, μεσιτες, εξοδα δανειου, ηλεκτρικες συσκευες , εξοδα μετακομισης, δεη ηλεκτρολογοι, ευδαπ, κεφαλαιο κοινοχρηστων, οτε και το κακο συναπαντημα. το μαζεμα εγινε με το να κατοικω σε ημισογειο τριαρι παμπαλαιο, με τα παιδια μου σε ενα δωματιο ωστε να δινω χαμηλο ενοικο για 15 σχεδον χρονια, στερουμενος διακοπες, αμαξια και την εστω παραμικρη χλιδη, και χρειαστηκε να πουλησω και καποιο ακινητο επαρχιας να συμπληρωσω. υποθετω τα βλεπεις με το ματι της αλλης μεριας, δεν εχεις βρεθει στη μερια της αναγκης. δεν μαζευονται τα χρηματα αυτα με την καμια. για να σε παω σε σημερινο επεισοδια, φρεσκα κουλουρια, ειχα χθες μια συζητηση με ενα ζευγος που εχω στην εταιρεια. νικ σσσσσσσσσ. ειναι και οι δυο στα 38, ειναι μαζι μια δεκαετια και ζουνε μαζι, δουλευουν σε εμενα 10+7 χρονια. μενουν σε σπιτι που πληρωνει το ενοικιο τους η εταιρεια, εχουν αυτοκινητα και οι δυο της εταιρειας, ειναι ας πουμε μεσαια στελεχη. και παιρνουν καλα λεφτα. δεν μπορουν να σκεφτουν σπιτι πανω απο 130 χιλιαδες συνολικης αξιας καθως μπροστα τους υπαρχουν βουνα εξοδων με παιδια κλπ. οχι, τα σπιτια ειναι παραλογα ακριβα, ειδικα στα αστικα κεντρα, και δεν ξερω πως αλλα οφειλουν να μειωσουν αξια για να γινουν προσιτα στο ποπολο. σιγουρα υπαρχουν οι ευνοιημενη της χρυσης εποχης και τα παιδια τους τα χρυσοποικιλτα αλλα πλεον υπαρχει εντινα και η αλλη πλευρα του μοχθου. ασε που οι χρυσοαπαφτοι οι περισσοτεροι ειναι και νεοπτωχοι και δεν το ξερουν. απλα ανεβηκαν οι αξιες απο τους μπασοκους, καθε χρωματος, με τις μισθαρες στο δημοσιο και κυριως δεκο ή στον ιδιωτικο τομεα της λαμογιας επι σημιτη και χοντρου.
-
Γάτε στα σάιτ των τραπεζών έχουν υπολογιστή δόσεων δανείου για τα στεγαστικά που δίνουν . Οπότε από εκεί τα στοιχεία και για 30 χρόνια .
Τα άλλα έξοδα που γράφεις , μια χαρά τα υπολογίζω . Αλλά όταν μου γράφουν για άτομα με 2500 εισόδημα που θέλουν σπίτι των 400000 , τους την λέω και έρχεσαι και μου την λες εσύ , ως άλλος Πηλιου-ιωάννης για αστικές καταβολές , κάνοντας σαν την Παπαρήγα στο κρεβάτι...
Στα σοβαρά όμως και επειδή ως λίιιιιιιιιγο μεγαλύτερος , έζησα και την προ Κωστόπουλο εποχή , θα σου πω για φίλους που παντρεύτηκαν στα 28-24 ηλικίες του ζεύγους και αγόρασαν με οικογενειακή βοήθεια ένα δυάρι των 60 τμ στην Αγ. Παρασκευή.
Στα 8 χρόνια πούλησαν το δυάρι και με μικρό δάνειο , αγόρασαν 90 τμ , έχοντας ήδη δύο μικρά παιδιά. Και μετά από άλλα 10-12 χρόνια , αγόρασαν 130 τμ έχοντας δουλέψει πλέον αρκετά χρόνια και έχοντας εξασφαλίσει τα χρήματα τους, μια και ποτέ δεν πλήρωσαν ενοίκιο , αλλά μόνο δόσεις δανείου .
Αυτή είναι η λογική λοιπόν για όλους που είναι της δικής σου πλευράς , που μια χαρά την καταλαβαίνω .
Αλλά όταν βλέπω κάποιους να νοικιάζουν 100-120 τμ για χρόνια , τότε προφανώς ποτέ δεν θα μπορέσουν να πάρουν σπίτι , εκτός αν έχουν κάποια επιχείρηση που με τα λεφτά που θα έδιναν για σπίτι , κερδίζουν περισσότερα στην επιχείρηση τους .
-
Και οι δύο έχετε δίκιο.
Ο γατος έχει απόλυτο δίκιο ως προς τις τιμές των σπιτιών. Ειναι τεράστιες και μόνο κτι ευκαιρίες αλλάζουν τα δεδομένα. Αλλά οι ευκαιρίες είναι σπάνιες ανά δεκαετία. Τεσπα ας το αφήσω αυτό διότι θα γίνω νικοπολιδης στο τέλος.
Απο την αλλη, έχει δίκιο ο ταξιδευτης για την μαύρη τρύπα των ενοικίων. ΟΜΩΣ έχει ως δεδομένο το σταθερό εισόδημα και την αν δική πορεία στην εργασία κάτι που δεν είναι πραγματικότητα στο σήμερα. Ιδιαιτερα για τις γυναίκες και την μητρότητα.
Οποτε καταλήγουμε
1.Οι τιμές πρέπει να πέσουν, λογικά μέσω της μεγαλύτερης προσφοράς
- Τα ενοίκια επί σειρά ετών είναι μαύρη τρυπα
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!