-
Eιναι ζορι η διαδικασια και οντως δεν αξιζει να το δωσεις με σκοπο να νοικιασεις γιατι απλα μπορει να μεινεις στο δρομο. Ομως κοιταξε το αν σε συμφερει να το σουταρεις χωρις να χασεις χρηματα και να βρεις για αγορα ενα καλυτερο διαμερισμα που σε βολευει περισσοτερο. Πες του αλλου να περιμενει να δεις αν μπορεις να βρεις. Κοιτα σε πολλες περιοχες.
Το δικο μου το διαμερισμα αν και εχει πολλα μειον δεν τολμαω να το πουλησω γιατι εχω την ησυχια μου σαν ιδιοκτητης. Πρεπει πρωτα να αγορασω κατι αλλο και μετα να το δωσω στην παρουσα αγορα ειναι τεραστιο ρισκο.
Αν είναι να μετακομίσω θα πάω σε μικρή μονοκατοικία σε περιοχές πέρα από Αγία Παρασκευή δηλ. περιοχές όπου περνούν οι λεωφόροι Μαραθώνος, Λαυρίου, Σπάτων.
Το σπίτι στο Χαλάνδρι με το δάνειο το τακτοποίησα. Αυτός ο βραχνάς έφυγε από πάνω μου. Οπότε τα λεφτά που θα έπαιρνα είτε θα τα έβαζα για νέα αγορά ή ενοίκιο και τα λεφτά στη τράπεζα.
Σε πολυκατοικία πάντως ποτέ ξανά. Αυτό το βασανιστήριο δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.
Αλλά που και πως να βρεις μονοκατοικία;;;; Αυτό είναι τα δύσκολο.
Πάντως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα εκεί έξω. Οι περισσότεροι γνωστοί μου, ηλικίας 50 ετών και άνω, έχουν παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους και δεν μπορούν να βρούνε σπίτια να μείνουν είτε με ενοίκιο, είτε με αγορά.
-
Σε αυτό το θέμα πριν σχεδόν 10 χρόνια έχω γράψει για αυτό το πρόβλημα , της τεράστιας μείωσης της προσφοράς κατοικιών , όταν διάφοροι παντογνώστες , όχι φωτεινοί πάντως, έγραφαν λιβέλους για την οικοδομή .
Εχω δημοσιεύσει και σχολιάσει πριν λίγα χρόνια μία μελέτη της Αλφα μπανκ για την κατασκευή κατοικιών στην χώρα μας από την δεκαετία του 80 και εκεί ήταν φανερό ότι θα είχαμε έλλειμμα σπιτιών , που θεωρώ ότι είναι της τάξης λίγων εκατοντάδων χιλιάδων.
Η ενοικίαση έχει εξαφανιστεί , η κατασκευή το ίδιο , το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο και θα επιδεινώνεται συνεχώς , γιατί νέες οικοδομές θα χτίζονται ελάχιστες .
Τέλος σε πολλές περιοχές του κέντρου , λίγο ή πολύ υποβαθμισμένες , αγοράζει συνεχώς το έξυπνο χρήμα του εξωτερικού , με μόνη λογική ότι οι τιμές αγοράς είναι από 3 έως 20 φορές φτηνότερες από τις άλλες πρωτεύουσες της Δύσης , οπότε αυτό θα τους φέρει κέρδος στο μέλλον . Και επειδή κυρίως αποσκοπούν στην μεταπώληση και όχι στην χρήση , τα κτίρια αγοράζονται και παραμένουν κλειστά μέχρι την μεταπώληση τους .
-
Στην Ελλάδα έχουμε και άλλα προβλήματα. Τα κληρονομικά και τα προβλήματα μεταξύ συγγενών. Πολλές κατοικίες μένουν κλειστές για τέτοιους λόγους. Και συνήθως αφορούν μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, τριπλοκατοικίες. Δηλαδή κτίσματα οικογενειακά.
Εγώ για παράδειγμα για αυτό έφυγα από Μαρούσι. Όταν δεν μπορούν να τα βρούνε μεταξύ τους οι συγγενείς 1ου βαθμού, τελικά κάποιος αναγκάζεται να αποχωρήσει.
Άφησα δύο διαμερίσματα που τα έφτιαχνα από την εποχή που μπήκα στη σχολή, τέλη του '80, με πολύ κόπο και απίστευτη οικονομία. Και αυτό γιατί ο τρόπος ζωής άλλων είχε προτεραιότητα. Με λίγα λόγια πλάκωσαν οι βάρβαροι στο κτίριο.
Και τώρα το ένα διαμέρισμα είναι κλειστό και μου το έχουν κάνει αποθήκη και το άλλο το νοικιάζω σε ένα τύπο που δεν πατά ποτέ το πόδι του στο σπίτι.
Από τέτοιες περιπτώσεις γεμάτη η Ελλάδα.
-
Τα καινούργια σπίτια στην Αθήνα είναι ελάχιστα . Γιατί για 10 χρόνια δεν βγήκε καμία καινούργια άδεια και υπήρχαν μόνο όσα είχαν ξεκινήσει πριν από την κρίση ή στις αρχές της . Τώρα χτίζονται τα οικόπεδα που είχαν αγοραστεί τότε και καινούργια δεν βλέπω να χτίζονται εκτός από ελάχιστες περιοχές που έχουν ξένο κοινό και που πληρώνει το πολύ ψηλό κόστος κατασκευής που θα έχει μία νέα οικοδομή .
Στην γειτονια μου εχουν φτιαχτει 2 καινουρια σπιτια (υπογειο και 2 οροφοι) πολυ καλες κατασκευες και αρχιτεκτονικα μελετημενες. Ακομα δεν εχουν τελειωσει, ειναι στα τελευταια τους και φτιαχτηκαν τα 2 τελευταια χρονια. Σε μικρα οικοπεδα. Οικοπεδα υπαρχουν παρα πολλα στα μερη που περπαταω, (Χαλανδρι και προς Μαρουσι), τα περισσοτερα με παλια σπιτια που εχουν μηδενικη αξια αλλα υπαρχουν και μερικα χωρις σπιτια. Το θεμα ειναι οσοι βαζουν πινακιδες για πωληση ζητανε οτι θελουν, πχ ενας στην γειτονια 690 χιλ ευρω ακατεβατα για οικοπεδο με παλιο σπιτι που θελει κατεδαφιση. Τωρα η πινακιδα δεν υπαρχει δεν ξερω τι εγινε παντως ακομα παρατημενο φαινεται.
Επισης στην ιδια γειτονια μετα το 2015 χτιστικαν 2 πολυκατοικιες και τελειωσαν αλλα και οι δυο ειναι ακομα αδειες. Η μια αρκετη μεγαλη, η αλλη μικροτερη με μεζονετες.
Υπαρχει αρκετη κινηση, βεβαια καμμια σχεση με παλαιοτερα αλλα πολυ περισσοτερο κτισιμο πχ απο Λονδινο που εκει δεν κτιζουν τιποτα σχεδον σε μεγαλο μερος της πολης λογω της προστασιας που εχουν τα παλια κτηρια.
-
Πάντως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα εκεί έξω. Οι περισσότεροι γνωστοί μου, ηλικίας 50 ετών και άνω, έχουν παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους και δεν μπορούν να βρούνε σπίτια να μείνουν είτε με ενοίκιο, είτε με αγορά.
Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν πολυ χαμηλα εισοδηματα ή μηδενικα εισοδηματα οχι οτι δεν υπαρχουν σπιτια. Σπιτια υπαρχουν πολλα. Απλα τα σπιτια εχουν καποια κοστη για να φτιαχτουν να ανακαινιστουν και να συντηρηθουν και τα χρηματα που αυτοι θελουν να δωσουν δεν καλυπτουν αυτα τα κοστολογιο οποτε δεν γινεται τιποτα και πεφτουν σε αχρησια.
-
Εμ οταν τα ελεγα εγω με το επίδομα ενοικιου, μου ελεγε ο ταξιδευτης, πως φτανουν και περισευουν και χωρις επίδομα και γινόταν χαμός εδώ στο καφενείο. Από πισω ήταν θυμάμαι και ο fiverg αλλα κρατούσε και μια πισινη μιας και σε λίγα έτη θα μεγαλώσουν τα παιδάκι του.
Να μ ακούτε..., είστε σε άλλες φάσεις της ζωής σας και δεν το καταλαβαίνετε, ο καταιγίδας το κατάλαβε
-
Αυτό που θα επιδιώξω πλέον είναι όντως να βρω εργολάβο που θα ενδιαφέρεται να το κτίσει. Η άδεια είναι για 2 κτίσματα εντός του οικοπέδου από 120τμ έκαστο, οπότε ίσως να υπάρχει ενδιαφέρον να βάλω εγώ το οικόπεδο και να κρατήσω το ένα κτισμα.
Δεν γνωρίζω την αγορά της Τήνου, αλλά νομίζω ότι έχεις πολύ υψηλές προσδοκίες! Ποσοστό αντιπαροχής 50% αντιστοιχούσε σε εμπορικό και σχετικά ακριβό προάστιο της Αθήνας (π.χ. Μαρούσι στην καλύτερη περιοχή του) σε εποχή προ κρίσης.
Εν μέσω κρίσης, πιστεύω ότι το καλύτερο που θα μπορούσες να πετύχεις είναι να πάρεις ίσως μια κατοικία των 80 τ.μ. στο σενάριο που πρότεινε ο cruiser και το οποίο δείχνει πιο ρεαλιστικό. Και αυτό πολύ δύσκολα γιατί μιλάμε για παραθεριστικές κατοικίες με περιορισμένο κοινό.
-
Storm wrote:
Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν πολυ χαμηλα εισοδηματα ή μηδενικα εισοδηματα οχι οτι δεν υπαρχουν σπιτια. Σπιτια υπαρχουν πολλα. Απλα τα σπιτια εχουν καποια κοστη για να φτιαχτουν να ανακαινιστουν και να συντηρηθουν και τα χρηματα που αυτοι θελουν να δωσουν δεν καλυπτουν αυτα τα κοστολογιο οποτε δεν γινεται τιποτα και πεφτουν σε αχρησια.
Ανάλογα τα σπίτια.
Εγώ δεν γνωρίζω κανένα νέο ή νέα που να μπορεί να αγοράσει σπίτι ή να πληρώνει ενοίκιο κάθε μήνα πάνω από 400euro. Ούτε καν νέο ζευγάρι δεν ξέρω που να έχει τέτοιες δυνατότητες.
Ακόμη και ζευγάρι να θέλει να αγοράσει διαμέρισμα, θα πρέπει να έχει στον κουμπαρά του τουλάχιστον 60.000euro και να εργάζονται και οι δύο σε καλές δουλειές ώστε να βάζουν στην άκρη τουλάχιστον 500euro. Και αυτό για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα παλιό διαμέρισμα σε κάπως αξιοπρεπή περιοχή αξίας πάνω/κάτω στα 90000euro. Και φυσικά δεν μιλάμε για σύγχρονη κατοικία, ούτε φυσικά κάτι αξιόλογο.
Πάντα όμως για διαμέρισμα, όχι μονοκατοικία. Το θέμα μονοκατοικία είναι άπιαστο όνειρο.
-
-
Τι να δω . Πόσα άτομα δούλευαν για να φτιάξουν ένα κουτί ? Και με τουβλέτες να έχτιζαν δεν θα έκαναν πολύ παραπάνω και όπως είπε ένας σχολιαστής θα είχαν και κάποια πυροπροστασία .
-
Το πρώτο βήμα της τοιχοποιίας είναι ρε συ, μετά έχει στρώσεις πυροπροστασίας.
Σε μια μέρα χτίζεται το σπίτι ολόκληρο τα γκριζα κουτακια είναι θερμομονωση, την επόμενη μέρα έχει τα πυροπροστασίας και τα εξωτερικά.
-
Αυτά είναι γιά άλλες χώρες . Εδώ έχουμε άλλα υλικά φτηνά και άλλα ακριβά , οπότε χτίζουμε με τα φτηνά .
-
Επίσης υπάρχουν κι άλλα ζητήματα.
Ούτε θέλω να φανταστώ πως θα μυρίζει αυτό το κτίριο όταν αρχίσει να παλιώνει, τι αντήχηση θα χει στο εσωτερικο του και σε τι κατάσταση θα είναι μετά από 50 χρόνια... γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ για περισσότερο με αυτά τα υλικά.
-
Μιλάμε για φέρουσα τοιχοποιία; Αν ναι, καλό κουράγιο σε αυτόν που θα την επιλέξει στην Ελλάδα...
-
Ε ναι δεν έχει σκελετό. Ενιαίο, και μονολιθικό φαίνεται.
Τι εννοείς με την Ελλάδα, την πολεοδομια;
-
Εννοώ ότι είναι ζόρικη η επίλυση της φέρουσας τοιχοποιίας (αλλά αυτό αντιμετωπίζεται) και τελικά θέτει σημαντικούς περιορισμούς στις διαστάσεις και τη θέση των κουφωμάτων.
Και αν ζεις σε ένα παραδοσιακό σπίτι 100 ετών με μια όμορφη φέρουσα πέτρινη τοιχοποιία, αποδέχεσαι ότι δεν θα έχεις μεγάλα ανοίγματα. Να μπεις όμως σε ένα νέο σπίτι, πιθανώς και κάπου με ωραία θέα και να έχεις λίγα και περιορισμένου πλάτους πορτοπαράθυρα, δεν λέει!
-
Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς.
https://www.xe.gr/property/enoikiaseis|katoikies|kato-xalandri|668598227.html
-
Είναι νεόδμητο, αλλά Πανάκριβο!! Τι ζητάνε ρε σεις!?!? Σε περιοχές κοντά αλλά όχι τόσο high, όπως Σταύρός, Γλ. Νερά, Πάτημα κλπ. με €600 βρίσκεις 80-100τμ.
-
40 τετραγωνικά σε ημιυπόγειο;;; 540euro;;;
Δεν είναι νεόδμητο. Ανακαινισμένο είναι σε παλιά οικία. Το ημιυπόγειο το έκαναν διαμέρισμα...
Μήπως έχει κάνει λάθος στη τιμή; Μάλλον.
-
Απλά δεν υπάρχουν σπίτια . Στον σπιτόγατο μου έρχονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 5-10 ζητήσεις για ενοικίαση .
Σας το έχω πει . Οτι σπίτια υπήρχαν από αντιπαροχές , πλέον μένουν τα παιδιά τους που μεγάλωσαν .
Τώρα ελάχιστα έχουν βγει για ενοικίαση .
Αλλωστε ποτέ δεν πούλησα 35 χρόνια σπίτια για παντοτεινή ενοικίαση . Τα έπαιρναν για τα παιδιά τους και τα νοίκιαζαν μέχρι να μεγαλώσουν. Τώρα μένουν αυτά .
12 χρόνια χωρίς καινούργιες οικοδομές τι περιμένετε να γίνει ?
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!