-
Giulietta 1.6 Diesel: Οδηγικές Εντυπώσεις.
Η συνολική εικόνα που μου άφησε είναι θετική, αν και υπάρχουν σημεία προβληματισμού. Και εξηγούμαι παρακάτω.
Το κράτημα είναι πάρα πολύ καλό, τα περιθώρια πρόσφυσης πολύ ψηλά (με 17ρηδες τροχούς) πολύ μικρές κλίσεις, ωστόσο το βάρος του ντίζελ κινητήρα μπροστά γίνεται αντιληπτό εαν πιέσεις πολύ (βλ. υποστροφή). Ίσως εδω οι βενζινοκίνητες εκδόσεις να είναι καλύτερες. Οι αντιδράσεις τις είναι άμεσες και υπάρχει καλή πληροφόρηση από το τιμόνι για το τι κανουν οι μπροστινοί τροχοί. Το τελευταίο είναι πολύ γρήγορο, ωστόσο μου φάνηκε ότι έχει μια έντονη -κάπως τεχνητή- δύναμη επαναφοράς.
Ο κινητήρας μου άρεσε πολύ, δυνατός με ροπή από χαμηλά, γεμίζει εύκολα, δεν αισθάνθηκα πουθενά ότι δεν είχα δύναμη. Θα έλεγα ότι μάλλον είναι ο καλύτερος της κατηγορίας (σε σχέση με 116d, V40, A class, A3). Ωστόσο μετά τις 4000 δεν έχει νόημα να τον πιέζεις. Ο επιλογέας ΟΚ, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο, ενώ μου έκανε κακή εντύπωση ένα μικρό σκάλωμα που είχε στην 1η.
Η κατανάλωση είναι λίγο πιο πάνω από αντίστοιχα ντίζελ, ωστόσο προσέχοντας και εκμεταλλευόμενος την μεγάλη ροπή, ίσως μπορείς να πετύχεις καλές τιμές. Κάποιος κάτοχος (αν υπάρχει στο φορουμ), ίσως μπορεί να μας πει περισσότερα επί αυτού.Η θέση οδήγησης καλή, σαφώς καλύτερη από της 147 -που ακόμα και στη χαμηλότερη ρύθμιση αισθανομουν οτι καθόμουν ψηλά, με πολλές ρυθμίσεις και τα χειριστήρια στις σωστές αποστάσεις. Μεγάλη βελτίωση εδώ. Ένσταση μόνο για την αναγνωσιμότητα του πίνακα οργάνων, ειδικά στο ταχύμετρο. Τα καθίσματα ΟΚ, χώρις να είναι κάτι το εξαιρετικό.
Στα αρνητικά τώρα το μεγαλύτερο μείον είναι για εμένα η άνεση από την ανάρτηση. Δεν ξέρω αν φταίνε οι 17αρες ζάντες αλλά το αυτοκίνητο δυστυχώς υποφέρει στους καρόδρομούς μας. Ειδικά η πίσω ανάρτηση σε εγκάρσιες ανωμαλίες. Εαν πουμε ότι η Alfa ανήκει στα premium, τότε η 116d και το V40 θεωρώ ότι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα εδώ. Αρνητική εντύπωση μου έκανε η παρουσία ορισμένων τριγμών, σε ανώμαλο οδόστρωμα, που για τα λίγα km (~7000) δεν μου άρεσαν. Ίσως βέβαια αυτο να σχετίζεται με το παραπάνω. Θεωρώ ότι το αυτοκίνητο, εαν κινείται σε αστικό περιβάλλον με μέτριας ποιότητας δρόμους θέλει σίγουρα 16αρες.
Οι χώροι στο μέσο όρο, αν και αν καποιος ψηλος θα έχει πρόβλημα με το κεφάλι πίσω.
Η ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό, αν και βελτιωμένη, δεν μπορείς να την πεις premium (είναι σίγουρα ένα σκαλί κάτω από αυτή). Ειδικά σε ότι αφορά τους διακόπτες του κλιματισμού.
Συνολικά πρόκειται για μια αξιολογη προσπάθεια, με έμφαση στα σπορτιφ χαρακτηριστικα, τα οποία την διαφοροποιούν από τον σωρό. Πραγματικά νιώθεις ότι σου μιλάει το αυτοκίνητο και αυτο απο μονο του ειναι λογος για να την αγορασεις. Ωστόσο, το τίμημα που καλείσαι να πληρώσεις στην άνεση θεωρώ ότι είναι μεγάλο, ενώ περίμενα σίγουρα και καλύτερη ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό, θεωρώντας πάντα ότι στοχεύει στην premium κατηγορία.
Τα παραπάνω την καθιστούν κατά τη γνώμη μου κάπως 'ειδικό' αυτοκίνητο για την κατηγορία που απευθύνεται, μη στοχεύοντας τόσο στο μέσο αγοραστή όσο και αυτόν που βάζει την σπορτίφ αίσθηση και αντίστοιχη συμπεριφορά ως πρώτη προτεραιότητα.
Αυτά.
-
Ενστάστεις
-Η θέση οδήγησης δεν είναι καλύτερη από της 147, στην οποία ναι μεν κάθεσαι ψηλά αλλά σε σχέση με τη θέση οδήγησης της BMW 1series πχ. Η 147 fl έχει λίγο ψηλότερη θέση από την prefacelift ενημερωτικά. Δεν ξέρω για ποια από τις δύο μιλάς.-Ούτε θεωρώ πως είναι ειδικό αυτοκίνητο. Εδώ μάλιστα μαλώνουμε για το πόσο έχει νερώσει το κρασί της η Alfa Romeo.
Σε γενικές γραμμές όμως συμφωνώ με το όμορφο ποστ σου.
-
308 και 116d έχουν σαφέστατα καλύτερο κινητήρα
-
Ο χρήστης Giuseppe Busso έγραψε:
Ενστάστεις
-Η θέση οδήγησης δεν είναι καλύτερη από της 147, στην οποία ναι μεν κάθεσαι ψηλά αλλά σε σχέση με τη θέση οδήγησης της BMW 1series πχ. Η 147 fl έχει λίγο ψηλότερη θέση από την prefacelift ενημερωτικά. Δεν ξέρω για ποια από τις δύο μιλάς.-Ούτε θεωρώ πως είναι ειδικό αυτοκίνητο. Εδώ μάλιστα μαλώνουμε για το πόσο έχει νερώσει το κρασί της η Alfa Romeo.
Σε γενικές γραμμές όμως συμφωνώ με το όμορφο ποστ σου.
Αλίμονο αν δεν υπήρχαν, το τραγικό θα ήταν να συμφωνούμε όλοι σε όλα .
-
Μιλάω για την fl 147. Μονο αυτή έχω οδηγήσει. Όπως είπα ακόμα και στη χαμηλότερη θέση της 147 καθόμουν αρκετά ψηλά, κάτι το οποίο δεν αντιμετωπισα στην G.
-
Επισης, το 'ειδικο' αυτοκινητο έχει να κάνει με το μεσο αγοραστη ο οποιος κατα κανονα θελει εναν καλο all arounder στην κατηγορια. Και η G μαλλον δεν τα καταφερνει πολυ καλα εκει. Μιλαμε για μικρα οικογενειακα αυτοκινητα. Υπο αυτο το πρισμα ναι, θεωρω οτι ειναι τουλαχιστον 'ιδιαιτερο' αν οχι ειδικο. Και αυτο παει κυριως στην ανεση της αναρτησης. Θα ελεγα οτι ο προσανατολισμος της ειναι 80-20.
Δεν ξερω, ισως με 16αρες να ειναι καλυτερα τα πραγματα. Αλλα με 17αρες υπαρχει πολυ μεγαλη διαφορα στην ανεση, τουλαχιστον σε σχεση με 116 και V40.
Εκει που ισως εχει βαλει λιγο νερο στο κρασι της ειναι το τιμονι. Μιλω για αυτη την καπως τεχνητη αισθηση επαναφορας που μου αφησε. Ωστοσο, συγκριτικα είναι πολυ καλο. Καλυτερο του V40 και στα ιδια επιπεδα με την 116.
-
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
308 και 116d έχουν σαφέστατα καλύτερο κινητήραΓια την 116d διαφωνώ. Η Alfa μου εδωσε την εντυπωση οτι τραβάει πολυ καλύτερα από χαμηλά. Μιλαω για τη ρυθμιση D.
Εκει βεβαια που πλεονεκτει αναμφισβητητα η BMW ειναι στην καταναλωση.Για το 308 δεν ξερω.
-
ειδικά για χαμηλά, πιο γεμάτο ντίζελ μοτέρ μέχρι 1600ψψ δεν έχω οδηγήσει...
-
Βασικά, εκεί που αδιαμφισβήτητα δεν πλεονεκτεί το Μπεμβέ είναι στην κατανάλωση.
-
Και να φανταστείς ότι η ντίζελ έχει πιο μαλακές ρυθμίσεις ανάρτησης από την βενζινοκίνητη. Εκείνη είναι πραγματικός έρωτας. Ούτε υποστροφή ούτε τίποτα. Το τιμόνι είναι καλό για ηλεκτρικό. Τα υδραυλικά όμως είναι σαφώς καλύτερα.
-
Εχω να κανω μια παρατήρηση για κάτι που διαβάζω σε ολα τα τεστ (επίσημα ή ανεπίσημα).δεν βλέπω λόγο αναφοράς περί άνω των 4000 στροφών.Αληθεια δεν. Το βλεπω σε κανένα βενζίνης αυτοκίνητο να υπάρχει ανάλογο για τις 6000.
Να γίνει κατανοητό οτι υπάρχει διαφορετικό άπλωμα της ισχύος και οτι πετυχαίνει στις 4000 στον ενα το ίδιο συμβαίνει στις 6000 στον άλλο.Sent from my iPad using Tapatalk HD
-
Ο χρήστης Βασίλης1 έγραψε:
Εχω να κανω μια παρατήρηση για κάτι που διαβάζω σε ολα τα τεστ (επίσημα ή ανεπίσημα).δεν βλέπω λόγο αναφοράς περί άνω των 4000 στροφών.Αληθεια δεν. Το βλεπω σε κανένα βενζίνης αυτοκίνητο να υπάρχει ανάλογο για τις 6000.
Να γίνει κατανοητό οτι υπάρχει διαφορετικό άπλωμα της ισχύος και οτι πετυχαίνει στις 4000 στον ενα το ίδιο συμβαίνει στις 6000 στον άλλο.Sent from my iPad using Tapatalk HD
Το πρόβλημα είναι ότι στα ντίζελ έχεις πολύ μικρότερο ωφέλιμο φάσμα στροφών. Συνήθως 2-2,5 χιλιάδες Σ.Α.Λ.
-
Πόσο εύρος χλμ/ώρα έχεις όμως;
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Το πρόβλημα είναι ότι στα ντίζελ έχεις πολύ μικρότερο ωφέλιμο φάσμα στροφών. Συνήθως 2-2,5 χιλιάδες Σ.Α.Λ.
γιατι στις βενζινες τι εχεις ;
πανω απο 3000 για κανενα λογο
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Βασικά, εκεί που αδιαμφισβήτητα δεν πλεονεκτεί το Μπεμβέ είναι στην κατανάλωση.Κοιτα, το δειγμα που παραθετεις για τη BMW ειναι μικρο και δεν ξερω ποσο μπορουν να βγουν ασφαλη συμπερασματα από αυτο.
Εγω το ειπα αυτο αφενος γιατι οι εργοστασιακες τιμες αυτο δειχνουν, και επιπλεον κανοντας την ιδια διαδρομη με τον ιδιο τροπο οδηγησης πανω κατω, η BMW βασει του trip εγραψε 0,8lt μικροτερη καταναλωση.
Απο εκει και περα σιγουρα παιζει ρολο και το πως οδηγαει κανεις.
-
Έχοντας κάνει 700 χιλιόμετρα με την 116 d (στρώνω βέβαια) η κατανάλωση είναι απλά καταπληκτική. Μέχρι τώρα είναι στα 4.3 λίτρα/100 κυρίως στο eco pro και μάλιστα με οδήγηση βασικά στην πόλη και μια εκδρομή που έκανα σε επαρχιακό δρόμο (βουνό με πολλές στροφές, ανηφόρες-κατηφόρες). Το μοτέρ στο eco pro είναι λίγο νωθρό αλλά στην πόλη δεν ενοχλεί, τουναντίον σε βάζει στην λογική της οικονομικής οδήγησης και πραγματικά σε βοηθάει. Αλλαγές maχ στις 2.500 στροφές, συνήθως στις 1500-1800. Στο normal η απόκριση βελτιώνεται πολύ, ακούει στο γκάζι λίγο πάνω από τις 1000 στροφές. To turbo lag είναι ανύπαρκτο, από τους πιο γεμάτους diesel χαμηλά. Η alfa έχει περισσότερη ροπή αλλά σε πολύ μικρότερο εύρος στροφών και δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο σβέλτη (παίζει ρόλο και το αρκετά μακρύ κιβώτιο της bmw) αλλά λαχανιάζει πιο γρήγορα. Αντίθετα ο γερμανικός κινητήρας, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει, είναι δυνατός και εύστροφος μέχρι ψηλά (τα κόκκινα ξεκινάνε περίπου στις 5200 στροφές, πολύ ψηλά για diesel). Για τις υπόλοιπες εντυπώσεις σχετικά με τον άσο θα γράψω στην κατάλληλη ενότητα
-
Κοιτα, το δειγμα που παραθετεις για τη BMW ειναι μικρο και δεν ξερω ποσο μπορουν να βγουν ασφαλη συμπερασματα από αυτο.
Έβαλα μόνο 116 του 2013 γι' αυτό. Αν βάλεις και το 2012 μπαίνουν περί τα 30 τεμάχια. Παρόλα αυτά τίποτα δεν αλλάζει στην κατανάλωση η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα με το Αλφα, και λίγο ψηλότερα ίσως. Υπεροχή του 116 δεν τεκμαίρεται με τίποτα, και αν υπάρχει θα είναι ανάξια λόγου.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Έβαλα μόνο 116 του 2013 γι' αυτό. Αν βάλεις και το 2012 μπαίνουν περί τα 30 τεμάχια. Παρόλα αυτά τίποτα δεν αλλάζει στην κατανάλωση η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα με το Αλφα, και λίγο ψηλότερα ίσως. Υπεροχή του 116 δεν τεκμαίρεται με τίποτα, και αν υπάρχει θα είναι ανάξια λόγου.
Οι περισσότερες από αυτές τις 116 είναι οι δίλιτρες και όχι οι 1.6 efficient dynamics, βγάζουν τα ίδια άλογα και την ίδια ροπή. Πάντως σε όλες τις δοκιμές του ''ειδικού'' τύπου (περιοδικά και internet) αναφέρεται ότι η alfa καίει λίγο παραπάνω από τους ανταγωνιστές (διαφορά γύρω στα 0.7-1 λίτρα/100). Καλό θα ήταν κάποιοι κάτοχοι του αυτοκινήτου να γράψουν καταναλώσεις. Πριν 2 χρόνια είχα νοικιάσει στην Ιταλία μια mito 1.6 mjt και μετά από 1.500 χλμ και μεικτή χρήση το trip έδειξε 5.8 λίτρα/100 με φυσιολογική οδήγηση και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια για οικονομία (δεν ξέρω βέβαια πόσο ακριβές είναι το trip). Ακόμα θυμάμαι το κύμα ροπής στο D από τις 1700 μέχρι τις 3500 στροφές περίπου, μετά ψόφαγε λίγο απότομα. Είμαι σίγουρος ότι για να πετύχεις με την alfa παρόμοια κατανάλωση με τον άσο χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και αυτοσυγκράτηση.
-
Μην προπαθείτε να τραβάτε τα πράγματα από τα άκρα διότι καταλήγετε στην περιπτωσιολογία. Όταν στο σπριτμόνιτορ βάλεις μοντέλα του 2013 έβγαλε δύο 1600άρια με μέση 5,54 λ. Όταν βάλεις μοντέλα 2012-2013 βγαίνουν 31 τεμάχια και η μέση τους είναι 5,63, ήγουν ...1,5% περισσότερο από το πρώτο, παρόλο που έχουν μπει και μερικά 116 των 2.000 κυβικών μέσα στην εξίσωση.
Άρα τα δυό διαφορετικά αυτοκίνητα της Μπεμβέ με τα ίδια άλογα αμφότερα, παρουσιάζουν στην πράξη σχεδόν ταυτόσημη κατανάλωση στον μέσο όρο τους.
Η οποία κατανάλωση είναι και στις δύο περιπτώσεις μεγαλύτερη του Άλφα, κατά ποσοστό 8,5% τουλάχιστον, ήτοι πολύ μεγαλύτερο από την διαφορά των δύο περιπτώσεων με Μπεμβέ. Οι πιθανότητες τα Μπεμβέ να έχουν καλύτερη κατανάλωση στον μέσο όρο τους από το Άλφα, κι όχι σε περιπτωσιολογία, είναι απλά σχεδόν μηδαμινές. Αν πάλι υπάρχουν οι όποιες διαφορές θα είναι ανάξιες λόγου.
Υποψιάζομαι ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση που βγαίνει από τις πρωκτοφυλάδες για το Άλφα είναι λόγω σκισίματος. -
Αλήθεια τώρα πιστεύετε ότι οι διαφορές του +-0.5λτ είναι ικανές για να χαρακτηρίσουν ένα μοτέρ πιο οικονομικό από ένα άλλο?
-
Να στην κάνω εγώ αλλιώς την ερώτηση. Πιστεύεις ότι αν βρεις μισό λίτρο διαφορά κατανάλωσης θα προτιμήσεις το ένα έναντι του άλλου?
-
Προφανώς και όχι. Γι' αυτό έκανα κι εγώ την ερώτηση. Κι όποιος το κάνει κακώς κοιτάει αυτά τα μοντέλα.
Alfa Romeo Giulietta