-
H εξυπηρέτηση δεν έχει πρόβλημα και σήμερα. Το φαγητό έχει, όντας πλέον μέτριο και υπερτιμημένο. Είναι δυνατόν να παραγγέλθησαν τουλάχιστον 8 διαφορετικά κύρια, καθώς και 5 ορεκτικά, και να μην είναι άξιο αναφοράς κάποιο εξ' αυτών? Να μην μπορείς να πεις για κανένα : 'αυτό ήταν φοβερό, θα το ξαναπάρω'?
-
Καλή χρονιά,
Έχω μια απορία που έχει να κάνει με ψήσιμο με ψησταριά με κάρβουνα με καπάκι.
Πήρα λοιπόν μια weber αυτές που είναι σαν σφαίρα και έχω ξεκινήσει και ψήνω εδώ και κάνα 2μηνο. Γενικότερα η εμπειρία μου πριν από αυτήν ήταν με τις κλασικές ανοικτές ψησταριές όπου έχω άνεση στα ψησιματα εκεί. Τώρα με την κλειστή αλλάζουν λίγο έως πολύ τα πράγματα επειδή υπάρχει το έμμεσο ψήσιμο. Έχω παίξει μερικές φορές άλλες με απόλυτη επιτυχία και άλλες με ψιλό διαφορετικά αποτελέσματα από αυτό που θα ήθελα. Δηλαδή είτε πιο στεγνό είτε πιο άψητο κρέας. Όταν πετύχει όμως είναι ανώτερο από τις κλασσικές ψησταριές. Θεωρώ ότι για ψιλό παϊδάκια όπως του αρνιού ψήνεις κατευθείαν πάνω στη φωτιά και είναι το καλύτερο. Για έμμεσο ψήσιμο είναι περισσότερο τα πιο χοντρόκομμμένα κομμάτια. Επίσης για τις μπριζόλες θέλει και τα δύο και αυτό που έχω δοκιμάσει και δουλεύει είναι 3 λεπτά στην αρχή από κάθε πλευρά άμεσο ψήσιμο και μετά 10 με 15 λεπτά έμμεσο. Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται με το πάχος αλλά και το είδος του κρέατος. Πιστέψτε με το να αφήνω για 3 ολόκληρα λεπτά το κρέας πάνω από την φωτιά χωρίς να το γυρίσω με βασανίζει ακόμα επειδή είμαι συνηθισμένος από το κλασσικό ψήσιμο στην απλή ψησταριά, εδώ κλείνεις και το καπακι. Ειδικα την πρώτη φορά έλεγα πάει το εκαψα. Η απορία μου λοιπόν... Πήρα ένα θερμόμετρο με αισθητήρες που το καρφώνεις στο κρέας και επίσης μπορείς να στερεωσεις και ένα στην σχάρα για να βλέπεις την θερμοκρασία. Σε πάρα πολλά σαιτς και βιντεακια λένε το μοσχάρι θέλει τόσους βαθμούς το κοτόπουλο τόσους το χοιρινό τόσους... Αυτό που δεν έχω καταλάβει, επειδή η ακίδα θα είναι καρφωμένη στο ψητό κατά την διάρκεια του ψησιματος και θα παρακολουθω την θερμοκρασία. Το κρέας θα είναι ετοιμο όταν πιάσει την συγκεκριμένη θερμοκρασία ή θέλει πχ 10 λεπτά με αυτή την θερμοκρασία. Ρωταω επειδή κανείς δεν γράφει για διάρκεια αλλά μόνο για θερμοκρασία. Αν υπάρχει κάπου αλλού πιο σχετικό νήμα πείτε το μου να το μεταφέρω εκεί. Ευχαριστώ.
-
Υπάρχει πίνακας με θερμοκρασίες και χρόνους. Πρακτικά όσο πιο ψηλή θερμοκρασία, τόσο λιγότερο χρόνο θέλει. Θα ψάξω να βρω κάτι και θα ποστάρω άλλη ώρα. Έχω και εγώ τέτοια ψησταριά/καπνιστήριο.
-
Το προσούτο θέλει ζέσταμα/ψήσιμο για να φαγωθεί;
-
Το προσούτο θέλει ζέσταμα/ψήσιμο για να φαγωθεί;
Οχι. Για πιο αναλυτικά:
-
Το Crudo είναι ωμό (αλλά ωριμασμένο) και τρώγεται ως έχει, αλλά εαν το βάλεις στο φούρνο στον αέρα πολύ δυνατά για λίγο γίνεται φανταστικό. Κρατσανίζει και είναι πεντανόστιμο.
-
Το Cotto είναι βρασμένο και τρώγεται ως έχει. Δεν επιδέχεται άλλης επεξεργασίας.
-
-
Αυτό που πήρα από τον ΣκλαβεΚνίτη δεν τρώγεται
Χύμα ή συσκευασμένο? Ελληνικό ή Ιταλικό?
-
Συσκευασμένο από τον Υφαντή.
-
Αυτό που πήρα από τον ΣκλαβεΚνίτη δεν τρώγεται
-
το Ferrano του Υφαντή είναι ψιλοχάλια. ο Σκλαβενίτης έχει καλή ποικιλία και σε χύμα και σε τυποποίηση .
Αυτό είναι Ελληνικό και πολύ καλό : ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΣ Προσούτο Ευρυτανίας Ακροκώλιον .
Αλλιώς πας για προσούτο Πάρμας χύμα.
-
Προσούτο Ακροκώλιο???!!!
Επιβάλλεται να αλλάξει εμπορική ονομασία..
-
Ο Στρεμμένος είναι εξαιρετικός. Είχα μάλιστα κάποτε πετύχει τον ένα συνεταίρο στη φάρμα στο Καρπενήσι μαζί με έναν Ιταλό που ήθελε να κάνει μπίζνες και πιάσαμε την κουβέντα, μαζί με ένα μικρό τσιμπούσι.
Αλλά για τοπ προσούτο, μόνο Πάρμας.
-
Θα το προτιμήσω την άλλη φορά.
Μάλλον θα φάνε οι γάτες προσούτο....
-
Προσούτο Ακροκώλιο???!!!
Επιβάλλεται να αλλάξει εμπορική ονομασία..
Ακροκώλιο :
Αρχαία ελληνική ονομασία του αλατισμένου χοιρινού μπουτιού. Έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα με το ιταλικό του όνομα 'προσούτο'
Στρεμμένος και Sarry απο τα ποιο ποιοτικά αλλαντικά στην Ελλάδα!
Παστροσάλαμο ( αέρος μοσχαρίσιο)
-
φαινεστε οι αστοι. γιεμ δε σου τοχα.. ακου προσουτο δυτικα... εμεις τα μαθαμε αυτα με το λιντλ και τα ντία. στην πλαστικη φθηνη συσκευασια. μεχρι τοτε μονο μορταδελα και στο τσακιρ κεφι χριστουγεννα αερος λευκαδος. και σβαν απο αποθηκευμενα μη γινει πολεμος που τα ανοιγε η μανα οταν κοντευανε να ληξουν.
-
Καλοφαγάδες και γνώστες.. Κάτι μάθαμε και σήμερις!
-
Εδώ στη Νίκαια τον Μιράν το τιμούμε. Παστουρμά με αυγά και πεϊνιρλι με σουτζουκι τα τρώγαμε τις Κυριακές, μετά μάθαμε και το luncheon meat και το corned beef...
Ο παππούς ήταν μερακλής
-
Ά μπράβο, είπα κι εγώ ξέχασαν τα αυγά με κορνεμπίφ!
Αυγά με παστουρμά, σερβίρει κι ένα ωραίο 'εναλλακτικό' τσιπουράδικο στο Βόλο...
το πιο ψαγμένο που χω φάει, ήταν ένα στις Αρδένες στο Βέλγιο, καμιά 100στη ευρώ το κιλό .
Γενικά τα αλλαντικά, από ιατρικής απόψεως, είναι καλά να τα τρώμε;
-
Γενικά τα αλλαντικά, από ιατρικής απόψεως, είναι καλά να τα τρώμε;
Μόνο εαν ΔΕΝ έχουν νιτρώδη (τα οποία είναι καρκινογόνα και υπέυθυνα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για τον καρκίνο του παχέως εντέρου και μετά του στομάχου). Το 99% των αλλαντικών έχουν νιτρώδη (και του Μιραν, Σαρύ, Στρεμένου κλπ. δεν είναι καλύτερα). Ελάχιστα δεν έχουν (υπάρχει ένα Ιταλικό προσούτο που δεν έχει και λήγει σε μερικές εβδομάδες) οπότε καλό ψάξιμο. Σαν γενική σημείωση, είναι απλά εγκληματικό αυτό που γίνεται με την υπερ-κατανάλωση αλλαντικών και ειδικά από παιδιά καθημερινά σε τοστ κλπ.
-
Μέχρι 150 γρ επεξεργασμένων κρεάτων την εβδομάδα θεωρούνται σχετικά ασφαλή....μετά αν θυμάμαι καλά αυξάνει εκθετικά ο οποίος κίνδυνος.
-
Γιατι τα επιτρεπουν;
Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»)