-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
@vgiozo said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Είχα αλλάξει αντλία συμπλέκτη λόγω φθοράς πρόσφατα, αλλά εν τω μεταξύ φαίνεται πως η διαρροή πότισε τη μοκέτα με το υγρό φρένων/συμπλέκτη, με αποτέλεσμα να μυρίζει η καμπίνα.
Εφόσον η αιτία είναι το χημικό που πότισε, το όζον είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα έχει αποτέλεσμα. Το όζον είναι περισσότερο για βακτηρίδια κλπ, και λιγότερο για οσμές τέτοιου τύπου.
Σίγουρα θέλει βιολογικό καθαρισμό. Αλλά πριν από τον βιολογικό καθαρισμό πρέπει να προηγηθεί ένα σχετικά ισχυρό καθαριστικό που διαλύει το υγρό των φρένων, χωρίς να χαλάει την μοκέτα. Στην συνέχεια, ο βιολογικός καθαρισμός θα απορροφήσει και το καθαριστικό που χρησιμοποιήθηκε.
Δεν ξέρω τι είδους χημικό είναι το υγρό των φρένων (όξινο, βασικό, ή κάτι άλλο) οπότε δε μπορώ να σου προτείνω κάτι συγκεκριμένο.Ευχαριστώ για την απάντηση.
To όζον χρησιμοποιείται, όσο ελάχιστα γνωρίζω, για απολύμανση και απόσμηση οργανικών ενώσεων.
Το υγρό των φρένων στο αμάξι είναι οργανικό (DOT-4) οπότε λογικά θα έχει κάποια δράση αποσμητική.Αυτό που με προβληματίζει τώρα περισσότερο είναι αν θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι η μοκέτα για να γίνει επαρκώς καλός καθαρισμός (είχε ποτίσει και η μοκέτα και το ηχομονωτικό ή άλλο υλικό από κάτω)
...φοβάμαι ότι θα χαλάσουν/σπάσουν πλαστικά γύρω γύρω και της κονσόλας ή/και τα κλιπάκια που τα κρατάνε...
Σε παλιό αμάξι και τυχόν παραμόρφωση από πίεση δε ξέρω αν είναι πιθανή...ενώ άντε να τα αντικαταστήσεις...Γι αυτό σκέφτομαι μήπως έκανα το βιολογικό και μετά το πήγαινα χωριστά για απολύμανση και απόσμηση με όζον σε άλλο μαγαζί (μόνο γι αυτό), για το μέγιστο αποτέλεσμα χωρίς την αφαίρεση μοκέτας.
Σήμερα πέρασα από ένα πλυντήριο κι επέμεναν ότι η μοκέτα πρέπει να βγει...αν ήταν να γίνει κάτι τέτοιο, θα προτιμουσα να το κάνει το έμπειρο συνεργείο AR/FIAT, παρά νεαρά παιδιά που πιάνουν πολλά διαφορετικά αμάξια, αλλά σίγουρα ελάχιστα αποσυναρμολογούν έτσι
...ο μόνος λόγος που το σκέφτομαι (να το κάνω) είναι πως το υγρό φρένων είναι πολύ οξειδωτικό...τυπικά μπορεί να είναι αιτία να σκουριάσει η λαμαρίνα...
...οπότε ο καθαρισμός της μεταλλικής επιφάνειας μπορεί να ενδείκνυται....βέβαια σε αμάξι 22 ετών, δε ξέρω κατά πόσο η σκουριά θα πρέπει να με απασχολεί μακροπρόθεσμα...
Αν τους εμπιστευόμουν, θα είχα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην όποια απόφασή μου...αλλά και το detailing & βιολογικοί έχουν γίνει η νέα αρπαχτή μού φαίνεται...κανα σεμινάριο, λίγη δουλειά και βουρ στο πατσά.
Αυτοί που ζητούν να βγει η μοκέτα θέλουν ~150€ για βιολογικό, απολύμανση κλιματισμού + εξωτερικό πλύσιμο...
Αν δε βγει η μοκέτα, κόβεται κανά 40€άρι κι εφόσον το πάω για Όζον, - ~20άρι για την απολύμανση...
Τί λέτε;
-
Το όζον είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν έχει καμία δράση σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά και να είχε, είναι αέριο και δε μπορεί να συγκριθεί με τα υγρά απορρυπαντικά. Πιστεύω ότι είναι πεταμένα λεφτά.
Κάθε μία από τις λύσεις έχει και τα προβλήματά της:
- Η λύση του βγαλσίματος και καθαρίσματος της μοκέτας έχει τον κίνδυνο να γίνει ζημιά στις κονσόλες.
- Η λύση να πλυθεί μόνο έχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν λιμνούλες με υγρό το οποίο θα προκαλέσει διάβρωση. Επίσης, το κάτω μέρος της μοκέτας, δε θα έχει καθαριστεί τόσο καλά όσο το πάνω και μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι όλα καλά, ενώ από κάτω να μην είναι. Άσε που για να βγει ένα αποτέλεσμα της προκοπής πρέπει να ρίξεις έναν τόνο νερό.
Σκέφτηκα δύο άλλες λύσεις:
Βγάλε την μοκέτα και τις κονσόλες σε έναν μάστορα του οποίου τα χέρια εμπιστεύεσαι και καθάρισε το αυτοκίνητο μόνος σου. Ψάξε και για τρυπούλες που θα μπορούσε να διεισδύσει το υγρό και καθάρισέ τες καλά με ένα καλό καθαριστικό αυτοκινήτων.
Την δε μοκέτα μη μπεις στον κόπο να την καθαρίσεις εσύ, στείλε την σε ένα καθαριστήριο χαλιών. Δε θα σου βγει τόσο ακριβό και το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι καλύτερο.Μια άλλη λύση θα ήταν να άλλαζες μοκέτα σε ταπετσέρη. Σίγουρα θα ριψοκινδυνέψεις κάνα-δυο κλιψάκια από τυχόν λάθη των ταπετσέριδων αλλά το αποτέλεσμα θα δώσει μια πινελιά καινούργιου στο αυτοκίνητό σου. Βέβαια θα έπρεπε να είσαι κι εσύ παρών για να βεβαιωθείς ότι θα γίνει καθαρισμός και σε μέρη κάτω από την κονσόλα κλπ.
Υ.Γ. Δε μετράει αν είναι αυτοκίνητο 22 ετών, αυτό είναι το αυτοκίνητό σου και καλό είναι που το προσέχεις.
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Το όζον είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν έχει καμία δράση σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά και να είχε, είναι αέριο και δε μπορεί να συγκριθεί με τα υγρά απορρυπαντικά. Πιστεύω ότι είναι πεταμένα λεφτά.
Κάθε μία από τις λύσεις έχει και τα προβλήματά της:
- Η λύση του βγαλσίματος και καθαρίσματος της μοκέτας έχει τον κίνδυνο να γίνει ζημιά στις κονσόλες.
- Η λύση να πλυθεί μόνο έχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν λιμνούλες με υγρό το οποίο θα προκαλέσει διάβρωση. Επίσης, το κάτω μέρος της μοκέτας, δε θα έχει καθαριστεί τόσο καλά όσο το πάνω και μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι όλα καλά, ενώ από κάτω να μην είναι. Άσε που για να βγει ένα αποτέλεσμα της προκοπής πρέπει να ρίξεις έναν τόνο νερό.
Σκέφτηκα δύο άλλες λύσεις:
Βγάλε την μοκέτα και τις κονσόλες σε έναν μάστορα του οποίου τα χέρια εμπιστεύεσαι και καθάρισε το αυτοκίνητο μόνος σου. Ψάξε και για τρυπούλες που θα μπορούσε να διεισδύσει το υγρό και καθάρισέ τες καλά με ένα καλό καθαριστικό αυτοκινήτων.
Την δε μοκέτα μη μπεις στον κόπο να την καθαρίσεις εσύ, στείλε την σε ένα καθαριστήριο χαλιών. Δε θα σου βγει τόσο ακριβό και το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι καλύτερο.Μια άλλη λύση θα ήταν να άλλαζες μοκέτα σε ταπετσέρη. Σίγουρα θα ριψοκινδυνέψεις κάνα-δυο κλιψάκια από τυχόν λάθη των ταπετσέριδων αλλά το αποτέλεσμα θα δώσει μια πινελιά καινούργιου στο αυτοκίνητό σου. Βέβαια θα έπρεπε να είσαι κι εσύ παρών για να βεβαιωθείς ότι θα γίνει καθαρισμός και σε μέρη κάτω από την κονσόλα κλπ.
Υ.Γ. Δε μετράει αν είναι αυτοκίνητο 22 ετών, αυτό είναι το αυτοκίνητό σου και καλό είναι που το προσέχεις.
To σκέφτηκα να το πάω στο συνεργείο μου να βγάλουν αυτοί τη μοκέτα (είτε μετά πήγαινε στο πλυντήριο αυτοκινήτων είτε σε καθαριστήριο χαλιών).
Βέβαια δε ξέρω αν, τυπικά, θα έπρεπε να βγει και το μονωτικό υλικό από κάτω, που επίσης θα έχει ποτίσει...κι αυτό πώς να το καθαρίσεις;
Η χρήση Όζοντος (15-30€) δεν θα αφορά μόνο τη μοκέτα, αλλά και τη μυρωδιά που έχει "ποτίσει" και το αμάξι συνολικά....
...ομοίως με το βιολογικό, κύριος στόχος είναι η μοκέτα, αλλά και οι άλλες υφασμάτινες επιφάνειες.Σκέφτομαι μήπως δοκιμάσω την "εύκολη" λύση κι αν δεν λειτουργήσει, να γίνει ο τζερτζελές...
...για να δώσω μια εικόνα, τόσο μουσκεμένη ήταν η μοκέτα...τώρα έχει εν πολλοίς στεγνώσει (έβαζα χαρτόνι και πετσέτες εκεί για να απορροφήσουν το υγρό) και η μυρωδιά αν κι έχει υποχωρήσει, είναι σαφώς παρούσα, ειδικά όταν πρωτοανοίγεις το αμάξι, αφού έχει σταθεί στον ήλιο.
-
vgiozo η μοκέτα βγαίνει εύκολα για τα πλυντήρια που γνωρίζουν και κάνουν αποκλειστικά παρόμοιες δουλειές. Το θέμα είναι να μην έχει κολλήσει ο κετσές στην καμπίνα που είναι πολύ πιθανό σε παλιό αμάξι, τότε μπορεί να χρειαστεί καινούριος. Καλό είναι αφού βγει η μοκέτα να στεγνώσει στον ήλιο 1-2 ημέρες. π.χ. https://el-gr.facebook.com/247444955378032/photos/pcb.4728256267296856/4728256100630206/?type=3&theater
-
@tesa54 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
vgiozo η μοκέτα βγαίνει εύκολα για τα πλυντήρια που γνωρίζουν και κάνουν αποκλειστικά παρόμοιες δουλειές. Το θέμα είναι να μην έχει κολλήσει ο κετσές στην καμπίνα που είναι πολύ πιθανό σε παλιό αμάξι, τότε μπορεί να χρειαστεί καινούριος. Καλό είναι αφού βγει η μοκέτα να στεγνώσει στον ήλιο 1-2 ημέρες. π.χ. https://el-gr.facebook.com/247444955378032/photos/pcb.4728256267296856/4728256100630206/?type=3&theater
Πώς βρίσκουμε τα πλυντήρια που γνωρίζουν και κάνουν προσεκτική δουλειά; Μακάρι να είχα ήδη εμπειρίες κ μαρτυρίες.
Το κατάστημα που πρότεινε την αφαίρεση της μοκέτας είναι το TCH Car Care αλλά οι κριτικές είναι λίγες, δεν υπάρχει έστω σελίδα facebook και δε ξέρω πόσο καιρό ασχολούνται (θα μπορούσαν να εργάζονταν αλλού και να άνοιξαν δικό τους, δεν είναι απόλυτο κριτήριο αυτό, αλλά οι πληροφορίες είναι λιγοστές)
Θα εμπιστευόμουν λίγο παραπάνω βάσει κριτικών και χώρου (νοικιάζουν/έχουν ολόκληρο υπόγειο γκαράζ) να το κάνει το (Grizzly Detailing) που όμως δεν πρότεινε καν την αφαίρεση της μοκέτας - και ειλικρινά εξέφρασε αμφιβολία αν ο βιολογικός θα απάλλασσε 100% το αυτοκίνητο από τη μυρωδιά - ενώ είναι και το πιο ακριβό (200€ για βιολογικό με αφαίρεση καθισμάτων, 160€ χωρίς)
Εκτός του Grizzly Detailing, το πλυντήριο με τις περισσότερες κριτικές στη περιοχή είναι το PitStop, ο ιδιοκτήτης του οποίου φάνηκε σίγουρος για αφαίρεση της οσμής και είπε ότι γι αυτό δίνουν δελτίο/πιστοποιητικό πλύσης κ απολύμανσης αυτοκινήτων.
Εξαιρετική εντύπωση (τηλεφωνικά έστω) μού άφησε ο υπεύθυνος του Bubble Car Wash που μού εξήγησε ότι αν έχει ποτίσει ο κετσές, τότε όσο καλά και να καθαριστεί η μοκέτα, η μυρωδιά θα αναδύεται περιοδικά (ακόμη κι αν το πρώτο διάστημα μετά το καθαρισμό μπορεί να μη μυρίζει).
Είπε ότι ο καθαρισμός με όζον μπορεί να βοηθήσει, αλλά εφόσον η πηγή του προβλήματος παραμένει (κετσές ποτισμένος με λάδι συμπλέκτη), το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί, έστω μειωμένο και κυρίως τις ζεστές μέρες.
...αυτή ήταν η δική του εμπειρία με ένα αυτοκίνητο εντός του οποίου είχε χυθεί ελαιόλαδο (αν και σε μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ εδώ αν κι έχει ποτίσει, δε μιλάμε για λίτρα επί λίτρων)Δε ξέρω αν η περιοδική επανεμφάνιση της μυρωδιάς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με περιοδική χρήση ενός τέτοιου αποσμητικού
https://www.skroutz.gr/s/11715777/AutoGlym-Autofresh-AF500-500ml.html -
Δεν ρωτάς τον Rocsta καλύτερα;
-
@vgiozo said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
@tesa54 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Πώς βρίσκουμε τα πλυντήρια που γνωρίζουν και κάνουν προσεκτική δουλειά; Μακάρι να είχα ήδη εμπειρίες κ μαρτυρίες.
Το κατάστημα που πρότεινε την αφαίρεση της μοκέτας είναι το TCH Car Care αλλά οι κριτικές είναι λίγες, δεν υπάρχει έστω σελίδα facebook και δε ξέρω πόσο καιρό ασχολούνται (θα μπορούσαν να εργάζονταν αλλού και να άνοιξαν δικό τους, δεν είναι απόλυτο κριτήριο αυτό, αλλά οι πληροφορίες είναι λιγοστές)
Θα εμπιστευόμουν λίγο παραπάνω βάσει κριτικών και χώρου (νοικιάζουν/έχουν ολόκληρο υπόγειο γκαράζ) να το κάνει το (Grizzly Detailing) που όμως δεν πρότεινε καν την αφαίρεση της μοκέτας - και ειλικρινά εξέφρασε αμφιβολία αν ο βιολογικός θα απάλλασσε 100% το αυτοκίνητο από τη μυρωδιά - ενώ είναι και το πιο ακριβό (200€ για βιολογικό με αφαίρεση καθισμάτων, 160€ χωρίς)
Εκτός του Grizzly Detailing, το πλυντήριο με τις περισσότερες κριτικές στη περιοχή είναι το PitStop, ο ιδιοκτήτης του οποίου φάνηκε σίγουρος για αφαίρεση της οσμής και είπε ότι γι αυτό δίνουν δελτίο/πιστοποιητικό πλύσης κ απολύμανσης αυτοκινήτων.
Εξαιρετική εντύπωση (τηλεφωνικά έστω) μού άφησε ο υπεύθυνος του Bubble Car Wash που μού εξήγησε ότι αν έχει ποτίσει ο κετσές, τότε όσο καλά και να καθαριστεί η μοκέτα, η μυρωδιά θα αναδύεται περιοδικά (ακόμη κι αν το πρώτο διάστημα μετά το καθαρισμό μπορεί να μη μυρίζει).
Είπε ότι ο καθαρισμός με όζον μπορεί να βοηθήσει, αλλά εφόσον η πηγή του προβλήματος παραμένει (κετσές ποτισμένος με λάδι συμπλέκτη), το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί, έστω μειωμένο και κυρίως τις ζεστές μέρες.
...αυτή ήταν η δική του εμπειρία με ένα αυτοκίνητο εντός του οποίου είχε χυθεί ελαιόλαδο (αν και σε μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ εδώ αν κι έχει ποτίσει, δε μιλάμε για λίτρα επί λίτρων)Δε ξέρω αν η περιοδική επανεμφάνιση της μυρωδιάς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με περιοδική χρήση ενός τέτοιου αποσμητικού
https://www.skroutz.gr/s/11715777/AutoGlym-Autofresh-AF500-500ml.htmlΣτον bubble πήγα 2 φορές το αμάξι για πλύσιμο ο τύπος είναι πολύ ενημερωμένος και γνώστης επίσης κάνει καταπληκτική δουλειά..
-
@izz said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Στον bubble πήγα 2 φορές το αμάξι για πλύσιμο ο τύπος είναι πολύ ενημερωμένος και γνώστης επίσης κάνει καταπληκτική δουλειά..
Κι εμένα μού άφησε πολύ καλή εντύπωση και δε φάνηκε πολύ πρόθυμος να δώσει βεβαιώσεις πλήρους/επιτυχούς απόσμησης ώστε να κλείσει το πελάτη.
@famas said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Χου ιζ Rocsta; Κατάστημα, χρήστης;
-
@famas said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Μετά από ενδο-φορουμική έρευνα είδα πως είναι ο κύριος που έχει την εμπορία αυτοκινήτων Παπαδημητρίου...
...την οποία τη γνωρίζω εμμέσως, γιατί πριν ακόμη πάρω το δικό μου αμάξι λιγούριαζα και λιγουριάζω ακόμη την "παρθένα" 156 με 15Κ χλμ που έχει στις αγγελίες...
https://papadimitriou-cars.car.gr/cars/view/314911364...και με πικρία πλέον, διότι στο αυτοκίνητο που αγόρασα εγώ 1700€ χρειάστηκε να ξοδέψω 3200€ για σέρβις κλπ (και αυτή η διαρροή λαδιού συμπλέκτη θα κοστίσει επίσης, δε ξέρω ακόμη πόσο), σύνολο ~5000€...
...να τα είχα μαζέψει, αυτά και λίγα ακόμη, να πήγαινα να έπαιρνα τη κορασίδα, και να ήμουν ευχαριστημένος, αν είχα το ψώνιο με την 156...Εχω δει τα βιντεάκια στην ιστοσελίδα, πως κάνει ο ίδιος βιολογικό καθαρισμό στα αυτοκίνητά του, αλλά δεν θα το θεωρούσα θεμιτό να τον απασχολήσω σχετικά, όταν
- δεν είναι αυτή η απασχόλησή του (βιολογικός καθαρισμός)
- δεν δημοσιεύει τόσο συχνά ώστε να περιμένω ενασχόληση με τη δική μου περίπτωση (θα ήταν απλώς ένα απελπισμένο μήνυμα από το πουθενά)
- μπορώ να ζητήσω τη γνώμη επαγγελματιών αφενός και χρηστών εδώ για τυχόν εμπειρίες/μαρτυρίες αφετέρου (ευρύτερος δημογραφικός στόχος)
- τέλος δε νομίζω πως θα είχε ακριβώς σχετική εμπειρία...υποθέτω - βάσει επιλογής οχημάτων - πως δεν θα έμπαινε στο κόπο να αποκαταστήσει οχήματα που χρειάζονται αφαίρεση μοκέτας κτλ για αφαίρεση μυρωδιάς βιομηχανικού λαδιού...
...αν και θα μπορούσε να τύχει και σε καινούριο/νεαρό όχημα σε περίπτωση αστοχίας αντλίας συμπλέκτη...
-
Εγώ δε μπορώ να απαντήσω σε όλα αυτά γιατί δε γνωρίζω καθόλου από Θεσσαλονίκη. Από την μακρινή Δράμα είμαι...
-
Κανόνισα τελικά να το πάω στο Bubble Wash τη Δευτέρα το πρωί, ο υπεύθυνος είπε να το δει πρώτα...αν θεωρήσει ότι δεν θα λυθεί το θέμα με το βιολογικό, θα με ενημερώσει επιτόπου.
Μπορεί να δοκιμάσουμε και καθαρισμό μόνο στο σημείο αυτό, δλδ στη μοκέτα του οδηγού, ως δείγμα (να μη σκάσω δλδ 100€ για βιολογικό - με αιτία κι αφορμή τη μυρωδιά - και να μην έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα)
...δίκαιη, έντιμη και λελογισμένη προσέγγιση, γι αυτό και τον προτίμησα τελικά...
Τη μια επίσκεψη για καθαρισμό με όζον θα τη κάνω σε κάθε περίπτωση με ~15€ κι ό,τι κάνει...
https://www.goldmall.gr/apolymansi-klimatistikou-kampinas-autokinhtou-antikatastasi-filtrou-kampinas-auto-zaxariadis-495Μακάρι να ήμουν στο χωριό ή να είχα δικό μου χώρο εδώ, να το αφήσω μερικές μέρες με ανοιχτά παράθυρα, σίγουρα θα βοηθούσε λίγο.
...
Παρότι, αν τελικά φτάσουμε εκεί, θα το αναλάβουν άλλοι για μένα (ταπετσέρης, έχουμε πολλούς καλούς στη γειτονιά) άρχισα ήδη να κοιτάζω για κετσέ και μοκέτα, από περιέργεια
https://www.velentzas.com.gr/moketes/epaggelmatikes-moketes/autokiniton/ -
This post is deleted! -
Ακολουθεί μακροσκελές κείμενο, διαβάζετε με δική σας ευθύνη..
Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε ένα μαυροβίταρο καλό στα χαρτιά αλλά λίγο ασχημούλι.. Όταν έφτασε στα χέρια μου (με αιλουροειδείς μεθοδεύσεις ) είπα να του προσφέρω λίγη #agapi.. Κατακρίθηκα βάναυσα για αυτή την συμπεριφορά μου από γνωστούς και φίλους ότι το παρακάνω, είμαι όμως ξεροκέφαλος οπότε και προχώρησα με συνοπτικές διαδικασίες. Μετά απο διάφορα μπλιμπλίκια και ψιψιψίνια που του πρόσθεσα, είπα να βάλω την τελευταία πινελιά. Να σημειώσω ότι το χρώμα δε με εξιτάρει αλλά δε μπορούμε να έχουμε όλα.
Έτσι παρελήφθη στην αρχή μετά από ένα γρήγορο γυάλισμα που του έκανα :
Καιρό τώρα μου είχε κολλήσει να το προχωρήσω από τα "ευκολάκια" των γυαλισμάτων ενός σταδίου και να περάσω σε πιο εκτεταμένη διόρθωση και πέρασμα κεραμικής έτσι από ψώνιο..
Φόρεσα λοιπόν το παλιό καλό μου Uomo που είχε γαριάσει και είπα να πιάσω δουλειά. Δεν περίμενα ότι θα μου πάρει τόσες εργατοώρες και μέρες στο σύνολο είναι η αλήθεια. Όταν τελείωσαν όλα σχεδόν το είχα μετανιώσει από την κούραση αλλά και το πρήξιμο του περίγυρου που με γύρευε αλλά δεν με έβρισκε...
Γυρνώντας από την δουλειά την πρώτη μέρα και τσεκάροντας το meteo.gr ώστε να σιγουρευτώ ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν καλές τις επόμενες ημέρες μου φάνηκε καλή ιδέα να ξεκινήσω με βαθιά απορρύπανση του οχήματος. Άρχισα με πρόπλυση μίγματος δυνατού αφρού, μετά πέρασμα με iron remover και έπειτα ξέβγαλμα, πλύσιμο στο χέρι, στέγνωμα με αέρα/πετσέτα και πηλός. Εκεί είχα την πρώτη μου έκπληξη. Το αμάξι είχε ήδη μαζέψει ρύπανση που επέβαλε την χρήση πηλού παρά το γεγονός ότι το είχα ξαναπεράσει μόλις λίγους μήνες πρίν που του είχα κάνει ένα απαλό γυάλισμα με cleaner wax με τον αλοιφαδόρο.
Παρατήρησα λοιπόν ότι η πετσέτα πηλού ναι μεν σου γλιτώνει χρόνο και πάιρνεις μια απαλή στην αφή επιφάνεια αλλά δε σηκώνει την ίδια ποσότητα ρύπανσης όσο ο παραδοσιακός πηλός. Είπα λοιπόν να το πάω παραδοσιακά και σε βάθος μιας και θα έμπαινα στην διαδικασία ημιμόνιμης προστασίας και ήθελα την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Έφαγα ένα δίωρο και βάλε με τον πηλό και μου έφυγε ο λώκος.. Στο τέλος η δουλειά είχε γίνει και φυσικά εκτός από τους ρύπους ο πηλός άφησε τα στίγματα του στο βερνίκι (marring). Γι’ αυτό γκαρίζω πώς αν κάνετε πηλό στα οχήματα σας κανονικά πρέπει να ακολουθήσει ένα ήπιο γυάλισμα έστω και με το χέρι.
Ακολουθεί δείγμα με ατέλειες προς διόρθωση :
Το τι μάζευε ο πηλός :
Και το marring που άφησε. Στην πίσω πόρτα ήταν χειρότερο :
Η πρώτη μέρα τελείωσε αφού είχα φάει ένα τετράωρο και είχε πια βραδιάσει.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε αποφασίζοντας να τα γράψω όλα εκεί που δεν πιάνει μελάνι και να ασχοληθώ αποκλειστικά με το αυτοκίνητο.. Με γαλιφιές και ψέμματα την έκανα πάλι λούης και κατευθύνθηκα ξανά στο γκαράζ με καινούργιο αυτή τη φορά Uomo χρώματος γκρί.
Ήταν η ημέρα που θα πέρναγα σε χοντρή αλοιφή και ανάλογο σφουγγάρι με σκοπό την αφαίρεση βαθύτερων ατελειών. Η δουλίτσα προχωρούσε αργά, μεθοδικά και σταθερά με έμφαση στην λεπτομέρεια. Είχα σκόνη από τη διαδικασία, ένδειξη ότι όντως αφαιρώ βερνίκι και διορθώνω αλλά και πάλι κάπου εκεί κατάλαβα ότι αν θές να κάνεις ακόμα μεγαλύτερη διόρθωση θές άλλου τύπου αλοιφαδόρο με ακόμα πιο κοπτικές αλοιφές και σφουγγάρια μικροίνας. Μέχρι και γυαλόχαρτα αν κυνηγάς την κάθε λεπτομέρεια/τελειότητα. Όχι ότι δεν έμεινα ευχαριστημένος ή ότι δεν άξιζε τον κόπο αλλά το αναφέρω ως παρατήρηση. Παραδόξως το «τελείωμα» ήταν τόσο καλό που έκρινα(μετά από δοκιμές) ότι δεν χρειάζεται 3 στάδια γυαλίσματος για φινίρισμα και ότι θα την βγάζαμε καθαρή με 2. (Καλό αυτό γιατί είχα ήδη ψοφήσει.) Εκτιμώ ότι το 85% των ατελειών που υπήρχαν διορθώθηκαν. Τηρώντας φυσικά θέλοντας και μη το ασφαλές του επιχειρήματος χωρίς να αφαιρεθεί πολύ βερνίκι.
Την Τρίτη μέρα άνοιξα την ντουλάπα ψάχνοντας κάτι πιο παραδοσιακό όπως Minerva λευκό με τρούπα μπροστά αλλά τα έχω πετάξει όλα οπότε επέλεξα το αμέσως πιο ξεφτιλέ που είχα, ναι σωστά μαντέψατε Uomo(άτρουπο). Στο γυάλισμα χρησιμοποίησα νέα αλοιφή που δεν είχα ξαναδουλέψει για φινίρισμα της carpro την essence, που λειτουργεί και σα “primer” για την κεραμική επίστρωση που θα ακολουθήσει. Είναι μοναδικό προιόν και δεν έχει ιδιαίτερες κοπτικές ιδιότητες, αλλά δίνει πολύ λάμψη και βάζει τη βάση για την κεραμική, παρόλα αυτα είναι προαιρετική. Τα σφουγγάρια που χρησιμοποίησα ήταν πιο μαλακά. Το χάιλαιτ της ημέρας όμως ήταν ότι είχε χαλάσει ο καιρός με πάρα πολύ αέρα και χαμό. Έπρεπε να το βγάλω όμως να το ξαναπλύνω κάτω από τον ήλιο αναγκαστικά, πρίν ξεκινήσω το δεύτερο γύρο γυαλίσματος ώστε να φύγουν οι σκόνες και να ξαναπροετοιμάσω τις επιφάνειες. Μόλις το στέγνωσα παρατήρησα ότι είχε γεμίσει όλο λεκέδες από άλατα.. Το πέρασα ένα χέρι αφαλατικό σπρέυ Koch chemie fse και έστρωσε με τη μία ευτυχώς. Με ισοπροπυλική αλκοόλη και πιο δυνατό panel wipe που δοκίμασα όμως προς έκπληξη μου δεν έφευγαν! Anyway.. η συγκεκριμένη αλοιφή έχει διαφορετική τεχνική και χρειάζεται ελάχιστο προιόν στα σφουγγάρια, προσαρμόστηκα και μετά από άλλο ένα μονοήμερο σόλο επιτέλους τελείωσα και έπεσα νεκρός στο κρεβάτι.
Συνολικά είναι πάρα πολλές οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας του γυαλίσματος, με μικρά tips που όσο περνάει ο καιρός ανακαλύπτω/εξοικιώνομαι και εφαρμόζω. Από το πως κάνουμε σωστό prime τα pads, αλλαγή πλατό (3ιντσες-5ιντσες) και προγραμματισμός/χώρισμα των πάνελ που θα διορθώσω, πώς να ξαναχρησιμοποιήσεις ένα pad που έχει δουλέψει μετά από μόλις μισή ώρα, masking με χαρτοταινία και άλλα που τώρα μου διαφεύγουν. Αν κάποιος θέλει να ρωτήσει κάτι συγκεκριμένο με χαρά να το συζητήσουμε.
Την τελευταία μέρα σηκώθηκα αργά με την ησυχία μου φορώντας κυριλέ sloggi αυτή την φορά. Το αυτοκίνητο ήταν «κουφέτο» και εκκρεμούσε το σφράγισμα του αποτελέσματος με την κεραμική της Carpro quartz UK 3.0 όπως είχα σχεδιάσει. Εδώ να πώ ότι η θερμοκρασία ήταν ιδανική όπως και τα επίπεδα υγρασίας. Για αυτό το λόγο έπρεπε να διαλέξω προσεκτικά τις ημέρες που θα ξεκινούσα το εγχείρημα. Εκείνο που βοήθησε αφάνταστα ήταν το γεγονός ότι από την δεύτερη μέρα έκλεισα και τις δύο πόρτες του γκαράζ (πατέντα πάουα) και άλλαξα την θέση του αυτοκινήτου ώστε να μην έχουμε ατύχημα από το γατί(προτιμάει την άλλη θέση). Σκόνη δεν είχα καθόλου στο όχημα και αρκούσε ένα χάιδεμα με το χερουλάτο Swiffer για να φύγει ότι υποψία ακαθαρσίας υπήρχε. Να προσθέσω ότι αν κάποιος θέλει να περάσει κεραμική, επιβάλλονται τα γάντια νιτριλίου και μια μάσκα και κανονικά και γυαλιά.. Safety first!
Είναι όμως μια διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία, καθόλου βιασύνη και βοηθό. Ο φάδερ ανέλαβε να γράφει χρόνους και ότι του ζητούσα συνεχώς. Πχ έβαζε χρονόμετρο συνέχεια ώστε να αφαιρώ τα υπολείματα της κεραμικής στον κατάλληλο χρόνο(εναμιση-2 λεπτά στην περίπτωση μου) και εκτελούσε χρέη άιφερ. Στο τέλος νόμιζε ότι «μαζί τη βάλαμε» κάτι που του το αναγνώρισα ώστε να χαρεί και να τον «ξαναεκμεταλλευτώ» μελλοντικά ??! Περάστηκαν 2 χέρια (45-60 λεπτά το παράθυρο επανεφαρμογής από εκεί που ξεκίνησες) και έκανα το καλύτερο που μπορούσα με διπλές πετσέτες ώστε να μην μείνουν υπολλείματα που είναι το δυσκολότερο κομμάτι της εφαρμογής μιας κεραμικής. Χρεάζεται πολύ καλός φωτισμός, συγκεκριμένου τύπου και ο καλύτερος είναι ο.. συννεφιασμένος ουρανός! Διόρθωσα 2-3 ατέλειες στο τέλος τα λεγόμενα high spots (που είναι ιστορία για άλλο μακροσκελές post) και το κλειδαμπάρωσα για τα καλά. Θα έμενε μέσα μερικές μέρες να κάνει πλήρες cure η κεραμική χωρίς μετακίνηση.
Τελικό αποτέλεσμα....
Δύο μέρες μετά πέρασα και την Carpro DLUX κεραμική για τα πλαστικά, μάλλον γενναία στρώση(ίσως το παράκανα) με αρκετό υλικό, οπότε θα κρατήσει παραπάνω. Εύκολη διαδικασία σε σχέση με την διαδικασία της κεραμικής στο αμάξωμα, μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε. Απλά και εκεί πάς απαλά και με προσοχή αλλά έχεις μεγάλα περιθώρια και δύσκολα θα γίνει κάποιο λάθος. Με τις ζάντες δεν ασχολήθηκα σχεδόν καθόλου. Πέντε μέρες μετά πέρασα και ένα quick detailer της Carpo το Elixir που δίνει έξτρα λάμψη, slickness και μια μικρή προστασία επιπλέον. Υποτίθεται υπάρχουν προιόντα σαν το SiC ή το Reload που προστατεύουν την κεραμική αλλά θεωρώ μλκια να βάζω προστασία στην προστασία. Αν ήταν φτηνά/εύκολα στην εφαρμογή θα το σκεφτόμουν αλλά δεν είναι οπότε είμαστε μια χαρά με το Elixir. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό, video και κανα edit όσο θυμάμαι νέα πράγματα...
Tα πλαστικά, πρίν :
Και μετά την εφαρμογή της κεραμικής Carpro DLUX :
Final
-
Ρε συ απο το πολύ τρίψιμο έγινε vitara s!!!!
Εγώ το τρίβω συνέχεια και μένει ίδιο το σκασμενο.
Όχι καλά κάνεις εφόσον σου αρέσει και έχεις μεράκι δεν υπάρχει καμία υπερβολή. Άσε τι λέει ο κόσμος και κανε αυτο που ξέρεις καλα. Ο καθένας με ότι αγαπάει.
Απίστευτη δουλειά. Σχολείο κανονικό είσαι. Πρέπει να το διαβάσει κανείς ξανά αργά για να μάθει.
Εκεί με το βερνίκι είναι και ο φόβος ο δικός μου και είμαι χέστης.
Στα πλαστικά λίγο η φωτό είναι διαφορετική αλλά οκ καταλαβαίνεις τη διαφορά. Ιδιαίτερα πίσω που το πέρασες στο ασημι μοιάζει τόσο τέλειο, με πλούσια απόχρωση που θυμίζει αυτά τα κονσεπτ κάρς σε εκθέσεις με τα εξαιρετικα πλαστικά. Τέλεια απόχρωση.
Έχω την αίσθηση ότι σε ανοιχτόχρωμο πλαστικό η διαφορά είναι πολύ έντονη με την κεραμική.
Μάστορας κανονικός. Εύγε.Υ.γ ερώτηση η μάσκα μπροστά έχει αισθητήρα για το acc. Πώς την πέρασες; Ήταν εύκολη δουλειά;
-
This post is deleted! -
Εκπληκτικό το αποτέλεσμα, πολύ ωραία ανάρτηση και δύο ερωτήσεις:
- Αυτό που λες για την πετσέτα πηλού, που δε μαζεύει όλη τη βρωμιά, πιστεύεις ότι οφείλεται στην συνθετική σύσταση του πηλού ή στην μορφή του ως πετσέτα;
- Στα πολύ χαμηλά πλευρικά σημεία (αυτά που είναι κάτω από τις πόρτες) μέχρι ποιο επίπεδο έφθανε η περιποίηση;
-
@mastoras78 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Ακολουθεί μακροσκελές κείμενο, διαβάζετε με δική σας ευθύνη..
Δάσκαλε εσύ πηγές survivor και ξαναγυρίσεις . Μπράβο φίλε πολύ ωραίο και πάλι μπράβο.
Υ. Γ εγώ για τον καιρό βλέπω k24 για τα ακτινίδια και κατά 90% πέφτει πάντα μέσα με διαφορά 5 με 10 λεπτα, τυχαίο? Μπορεί. -
Ευχαριστώ boys.. Θα απαντήσω αργότερα που θα έχω χρόνο.
Στα "γρήγορα" κατάλαβα ότι με video μπορεί κάποιος να αντιληφθεί καλύτερα την διαφορά σε σχέση με φωτογραφίες.
Παραθέτω λοιπόν το παρακάτω link, απλά αν το δει κάποιος καλό είναι να ανεβάσει την ανάλυση (καλύτερα από υπολογιστή)
-
@lap Κι όμως δε πέρασα με την DLUX τα πίσω και μπρός ασημί πλαστικά. Όπως δε πέρασα και τα λαστιχένια προστατευτικά πλαστικά που είναι στις πόρτες.
Στην ουσία ένα dressing κάνει όπως όλα τα γαλακτώματα αλλά υποτίθεται με μεγαλύτερη διάρκεια. Ο χρόνος θα δείξει !
Η μάσκα αλλάζει σε 2 λεπτά πανεύκολα και δεν έχει αισθητήρες. Αυτό που πήρε ώρα είναι ο μπροστά προφυλακτήρας που τον κατέβασα για να βάλω το μπροστά ασημί πλαστικό του πακέτου rugged
@alexandros-s Σε ευχαριστώ. Ο πηλός ο κλασσικός λόγω σύνθεσης πιστεύω λειτουργεί διαφορετικά. Μένουν όλοι οι ρύποι πάνω του και πλάθοντας τον ξανά και κανά δημιουργείς καθαρές πλευρές και τον ξαναδουλεύεις.
Αλλά είναι από τη φύση του πιο επιθετική η προσέγγιση. Γνώμη μου, αν κάποιος έχει σκοπό να γυαλίσει έπειτα δεν επηρεάζεται από τον τύπο του πηλού. Στα δικά μου μάτια όμως η πετσέτα είναι πιο safe στη χρήση αλλά με κόστος σε αποτελεσματικότητα. Είναι πιθανό να υπάρχουν πιο "καλοί" κλασσικοί πηλοί από αυτόν που έχω της bilt hamber βέβαια..
Στα πολύ χαμηλά πλαινά πλαστικά από κάτω τα είχα καθαρίσει αρκετά καλά οπότε πήγα αρκετά μέσα λίγο πρίν το "πάτωμα". Και το χείλος των πλαστικών που καλύπτουν τους θόλους το έκανα από μέσα για να σου δώσω να καταλάβεις όπως και στα εμπρός και πίσω πλαστικά τα κάλυψα εξ' ολοκλήρου.
@alex-mix Lol Alex, έκαστος στο είδος του !
-
Α δεν έχει κανένα καλώδιο η μάσκα. Ωραία τότε είναι εύκολο. Τόσο δύσκολος ο προφυλακτήρας ε;
Δεν ξέρω το ασήμι φαινετια ολοκαίνουργιο. Νόμιζα το πέρασες και αυτό.
Ωραία, τώρα θα παρατηρήσουμε πως μένει στον χρόνο και στα πλυσίματα.
Μάλλον θα αγοράσω και εγώ τίποτα τέτοιο να δοκιμάσω.Δες εδώ το επόμενο πρότζεκτ
https://m.youtube.com/watch?v=SfUu-_sALa8
Και αυτό
Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ