-
Ο χρήστης futurist έγραψε:
Η επιλογή ενός αυτόματου κιβωτίου, αλλά και το κόστος συντήρησης ενός δεδομένου κιβωτίου, όπως και το ρίσκο εμφάνισης αστοχιών, είναι σημαντικά συσχετισμένο με το προφίλ χρήσης και το προφίλ οδήγησης ενός οχήματος που φέρει ένα τέτοιο.Άρα, πρώτα αν θέλεις μπορείς να μάς περιγράψεις, τον τρόπο και τις συνθήκες που θα κινείται το όχημα.
Για ταξι (οχι δικό μου , δεν ειμαι ταρίφ) τι προτείνεις απο αυτοματο σαζμαν κ γιατι
Αθηνα εργαζεται , σταματα ξεκινα συνεχεια
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Στα DSG ο εγκέφαλος (μαύρο κουτι ) που κανει τις αλλαγές ταχυτήτων ,βγάζει συχνα σοβαρότατο πρόβλημα κ θέλει αντικατάσταση ή ανακατασκευή
Στην ελλαδα επειδη ανακατασκευή δεν γινεται Στελνουν πακέτο τον εγκέφαλο Αγγλία κ κατι τσακάλια τον επισκευάζουν για 800 περίπου ευρω
Το spare κανει πανω απο 1800 ευρωΕαν το Googlare τε θα το δείτε
Εγω κατέληξα οτι τα διπλοσυμπλεκτα δεν κάνουν για κίνηση ταξι εντός αθηνας
Οποίος ταριφας ,το αγορασει θα καταστραφεί οικονομικα
Άποψη μουSent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Η επομενη ερωτηση ειναι, γιατι οι πιο πολλες εταιρειες χρησιμοποιουν διπλου συμπλεκτη και οχι cvt ή μετατροπεα ροπης;
Ειναι θεμα κοστους; ειναι θεμα χαμηλοτερης καταναλωσης;Εαν μιλαμμε για απλα καθημερινα αυτοκίνητα (και οχι για σπορ κατασκευές οπου το πλεονεκτημα ειναι υπαρκτό) ειναι καθρά λογο marketing (και αρχικά και λογο καταναλωσης, πλεον δεν εχουν διαφορά). Αλλη μια μπουρδα του vag που επικράτησε (μετά τον ημιάκαμπτο).
Για καθημερινή χρήση ενα 8αρι ZF ή Aisin ειναι απείρως καλυτερο απο τα dsg, dct και λοιπά διπλοσύμπλεκτα. Δεν μιλάω για suv και εκτός δρόμου, οπου το πλανητικό με μετατροπέα ειναι μονόδρομος.
κε φανουρη
να το προσδιορισουμε επακριβως
AWTF-80 SC
...και για τάριφ γουόρξ.
ασπαστον - αθανατον - γρηγορον και ευρισκεται και εις ολα τα γηινα οικονομικως τετρατροχα.. -
Αυτόματο με μετατροπεα ροπής. 500.000κμ ρυμουλκωντας τρειλερ με 600 λιτρα νερο σε ανηφορες-δασικους δρόμους δν εχει πάθει τίποτα. Απίστευτη ευκολία στη ρυμουλκηση και σε ρυμουλκηση off road. Με συμπλεκτη το αμαξι δν θα ξαναβγαινε στην ασφαλτο.
-
Ο χρήστης gk8719 έγραψε:
Για ταξι (οχι δικό μου , δεν ειμαι ταρίφ) τι προτείνεις απο αυτοματο σαζμαν κ γιατιΑυστηρά και μόνο πλανητικό με μετατροπέα ροπής και όσο πιο παλό γίνεται (δεν υπάρχουν πια απλά αλλά λέμε τώρα).
κε φανουρη
AWTF-80 SC
...και για τάριφ γουόρξ.
ασπαστον - αθανατον - γρηγορον και ευρισκεται και εις ολα τα γηινα οικονομικως τετρατροχα..Θα συμφωνήσω 100% μαζί σου Τεό....εξαιρετικό κιβώτιο και κάνει μια χαρά την δουλειά του. Σημαντικός λόγος για εμένα να προτιμήσει κάποιος ένα σουζουξ (ή ένα playmobil) που έχουν αυτό το κιβώτιο.
Αυτόματο με μετατροπεα ροπής. 500.000κμ ρυμουλκωντας τρειλερ με 600 λιτρα νερο σε ανηφορες-δασικους δρόμους δν εχει πάθει τίποτα. Απίστευτη ευκολία στη ρυμουλκηση και σε ρυμουλκηση off road. Με συμπλεκτη το αμαξι δν θα ξαναβγαινε στην ασφαλτο.
Μιλάς για Mercedes? Εάν ναι, κορυφαία κιβώτια (κάποτε, δεν ξέρω εάν το κάνει ακόμα, η MB έφτιαχνε δικά της αυτόματα και ήταν κορυφαία σε αξιοπιστία)...πάντα η MB, είχε πολύ καλύτερα αυτόματα κιβώτια από ότι χειροκίνητα.
-
Καποια αυτοματα της μερσεντες ειχαν θεματακι με την θερμοκρασια και ιδιαιτερα στα ταξι εβγαζαν θεματα. Η λυση δοθηκε με την αφαιρεση της προστατευτικης ποδιας του κιβωτιου απο κατω, οπου τελικα αυτο μειωσε την θερμοκρασια και ολα πηγαν καλα.
-
Για ταξι (οχι δικό μου , δεν ειμαι ταρίφ) τι προτείνεις απο αυτοματο σαζμαν κ γιατι
Αυστηρά και μόνο πλανητικό με μετατροπέα ροπής και όσο πιο παλό γίνεται (δεν υπάρχουν πια απλά αλλά λέμε τώρα).
κε φανουρη
AWTF-80 SC
...και για τάριφ γουόρξ.
ασπαστον - αθανατον - γρηγορον και ευρισκεται και εις ολα τα γηινα οικονομικως τετρατροχα..Θα συμφωνήσω 100% μαζί σου Τεό....εξαιρετικό κιβώτιο και κάνει μια χαρά την δουλειά του. Σημαντικός λόγος για εμένα να προτιμήσει κάποιος ένα σουζουξ (ή ένα playmobil) που έχουν αυτό το κιβώτιο.
Μιλάς για Mercedes? Εάν ναι, κορυφαία κιβώτια (κάποτε, δεν ξέρω εάν το κάνει ακόμα, η MB έφτιαχνε δικά της αυτόματα και ήταν κορυφαία σε αξιοπιστία)...πάντα η MB, είχε πολύ καλύτερα αυτόματα κιβώτια από ότι χειροκίνητα.
Ναι μερσεντες, το συγκεκριμένο στο εξωτερικό το θεωρουν ίσως το πιο αξιόπιστο σασμαν που εβγαλε η μερκ(απλη τεχνολογία ως προς το ηλεκτρονικό κομμάτι) Το ίδιο αυτοκίνητο σε χειροκινητο είναι 'κάπως', σαν να έχει θέμα το σασμαν ενω είναι καινούργιο.
Καποια αυτοματα της μερσεντες ειχαν θεματακι με την θερμοκρασια και ιδιαιτερα στα ταξι εβγαζαν θεματα. Η λυση δοθηκε με την αφαιρεση της προστατευτικης ποδιας του κιβωτιου απο κατω, οπου τελικα αυτο μειωσε την θερμοκρασια και ολα πηγαν καλα.
Σκεφτόμουν να βαλω ποδια στο σασμαν για αεροδυναμικους λογους αλλά δν εχει νόημα να περνας τον αέρα που βγαίνει απο το ψυγειο, τον κινητηρα απο το σασμαν πριν βρει διεξοδο να φύγει.
Όπως και να έχει στο επόμενο αυτοκίνητο μονο με μετατροπεα ροπής. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
-
Ναι μερσεντες, το συγκεκριμένο στο εξωτερικό το θεωρουν ίσως το πιο αξιόπιστο σασμαν που εβγαλε η μερκ(απλη τεχνολογία ως προς το ηλεκτρονικό κομμάτι) Το ίδιο αυτοκίνητο σε χειροκινητο είναι 'κάπως', σαν να έχει θέμα το σασμαν ενω είναι καινούργιο.
-
Όπως και να έχει στο επόμενο αυτοκίνητο μονο με μετατροπεα ροπής.
-
Ποια Μερτσέντες, W124 ή κάποια άλλη? Ρωτάω γιατί εκείνη την εποχή τα χειροκίνητα της ΜΒ ήταν επιεικώς χάλια αλλά τα αυτόματα ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε σε γήινα αυτοκίνητα!
-
+1.000....δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!
-
-
-
-
Όπως και να έχει στο επόμενο αυτοκίνητο μονο με μετατροπεα ροπής.
-
Ποια Μερτσέντες, W124 ή κάποια άλλη? Ρωτάω γιατί εκείνη την εποχή τα χειροκίνητα της ΜΒ ήταν επιεικώς χάλια αλλά τα αυτόματα ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε σε γήινα αυτοκίνητα!
-
+1.000....δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!
W202, νομίζω ότι από το 1983 εως το 1998-1999 ολα τα 4ταχυτα είναι ίδια. Δεν εχουν ηλεκτρονικά. Το 5ταχυτο μετα είναι πολυ καλο απο οδηγηση.
Στο επόμενο αυτοκίνητο (w204 θέλω το 7g tronic )
Το 4 ταχυτο έχει σαν (-) την κλιμακωση λογω 4ων ταχυτητων, βέβαια ο μετατροπεας που δν κλειδώνει βοηθαει σχετικά και επιπλέον σε γλιτσα στην αλλαγη 1η-2α λογω κλιμακωσης πετάει πιο εύκολα.
Κατι που δν ήξερα είναι η ύπαρξη ντιζας για να ρυθμιζεις ποσο να κρατάει μια ταχύτητα με ελαχιστο γκαζι. Επίσης αλλαζει και ο τρόπος αλλαγης, πολυ πιο γρηγορες αλλαγες οσο το παρακανεις με ντιζα.
Το 5g ενω εχει ώραια κλιμακωση με ξενερωνει οτι η αλλαγη ταχυτητας διαρκει πιο πολυ και απο το 4g προκειμένου να γίνει πιο smooth.
Διαβαζα οτι σ αυτα τα σασμαν αν τα κάνεις να αλλαζουν ομαλα τελειως χάνεις σε επιδοσεις(το παρατηρω οταν παιζω με την ντιζα) -
-
Δεν το ήξερα αυτό με την ντίζα...πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία!
-
Δεν το ήξερα αυτό με την ντίζα...πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία!Συνδεεται με την πεταλουδα γκαζιου. Εγω το μαθα οταν το σασμαν επι 20+ χρόνια κοπανουσε γτ καποιος δεν εβαλε στη θέση του ενα σωληνακι υποπιεσης που παει στο σασμαν. Μου ειπε ενας μηχανικός για την ύπαρξη ντιζας.
-
Καλησπέρα παιδιά, είμαι νέο μέλος στο forum κι αν κάνω κάτι λάθος τη συμπαθειά σας!
Πιστεύω ότι στην επιλογή του κιβωτίου παίζει ρόλο και η ηλικία του οδηγού. Αγοράζοντας το πρώτο μου αυτοκίνητο το 1986 καθόλου δεν με απάσχολούσε τι θα είναι το κιβώτιο. Όταν όμως το 2009 όντας ήδη σχεδόν 50άρης αποφάσισα να πάρω το Renault Scenic 3, 2000cc, βενζίνη, με αυτόματο κιβώτιο της NIssan ενθουσιάστηκα τόσο που είπα όχι χειροκίνητο σασμάν πια. Διευκρίνση, το χρησιμοποιούσα κυρίως μέσα στην κίνηση της Αθήνας εξού και η κατανάλωση ήταν ... στο Θεό (περίπου 40-50 ευρώ την εβδομάδα για βενζίνη!). Όταν το τράκαραν το καλοκαίρι που μας πέρασε και το Scenic έγινε παλιοσίδερα αγόρασα το Peugeot 2008, 1200cc, με 7-ταχυτο CVT σασμάν. Στα περίπου 2500 χιλ. που έχω κάνει από τότε είναι επίσης πολύ καλό, σαφώς οικονομικότερο από το Scenic (βεβαίως και λόγω χαμηλότερου βάρους αμαξώματος) αλλά τις αλλαγές τις αισθάνεσαι αρκετά περισσότερο από το Scenic - εδώ ίσως παίζει ρόλο και το turbo που παίρνει εμπρός κάποια στιγμή ενώ στο Scenic πού ήταν 2000 cc ατμοσφαιρικός κινητήρας δεν ένοιωθες καμία αλλαγή - ήταν απόλυτα γραμμικό και, προσοχή, χωρίς να χάνει σε απόδοση - όταν το πάταγες το γκάζι (και ανηφόρα και φορτωμένος - τετραμελής οικογένεια βλέπεις) το αυτοκίνητο έφευγε σφαίρα. Πρόσφατα έδωσα στο γιό μου ένα Peugeot 307 του 2003, 1400cc, βενζίνης, με χειροκίνητο σασμάν που οδηγούσα επί 15 χρόνια (καθόλου δεν τον απασχολεί στα 22 του το αυτόματο κιβώτιο) και αναζήτησα ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης με 'αυτόματο' κιβώτιο. Βρήκα να πωλείται από ιδιώτη ένα Yaris του 2011, 1300cc, βενζίνης, με 86000 χλμ. 'αυτόματο'. Το τσέκαρα και ήταν ατρακάριστο και σε πολύ καλή κατάσταση και χωρίς να το πολυψάξω - έλλειψη χρόνου λόγω υποχρεώσεων - το αγόρασα. Μετά από λίγες μέρες όμως κατάλαβα ότι αυτό το κιβώτιο ήταν κάπως διαφορετικό από αυτά που είχα συνηθίσει και εννούσα ως αυτόματα. Είδα ότι ο τύπος του είναι 5-ταχυτο 'MMT', το ημι-αυτόματο σειριακό της Toyota, κι άρχισα να γκουγκλάρω για να βρω τον κατάλληλο τρόπο χρήσης του. Λοιπόν, 'έπαθα φρίκη' από τα προβλήματα που τoυ καταμαρτυρούν και καταριούνται την Toyota για τον τρόπο λειτουργίας του κιβωτίου, ότι δεν είναι καθολου ομαλές οι αλλαγές - που πράγματι δεν είναι (αν και ένα μήνα τώρα που το οδηγώ άρχισα κάπως να το συνηθίζω και να το ελέγχω αρκετά καλύτερα) και το κυριότερο ότι χαλάει εύκολα και το κόστος επισκευής του είναι πολύ μεγάλο έως και απαγορευτικό (πολλοί λένε ότι προτίμησαν να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν το αυτοκίνητό τους παρά να επισκευάσουν το σασμάν). Ένας γνωστός που του το ανέφερα πρόσφατα μου είπε ότι αυτός είχε ένα παρεμφερές κιβώτιο σε ένα Smart κι ότι καλύτερα να αλλάξω δίσκο/πλατώ και λάδια προληπτικά πριν χαλάσουν γιατί εάν συμβεί αυτό και πας για επισκευή αφού πάθεις τη βλάβη τότε χρειάζεται επαναπρογραμματισμό ο εγκέφαλος κλπ κλπ και το κόστος ... εκτοξεύεται. Επίσης ότι εάν χαλάσει κάποιος από τους 3 ενεργοποιητές ('actuators') πάλι κοστίζει πολύ η επισκευή τους. Επίσης μου είπαν όταν περιμένω στο φανάρι ή είμαι ακινητοποιημένος στην κίνηση να βάζω το 'Ν' (δεν έχει 'P') ώστε να μην τρώγεται ο συμπλέκτης (αυτό όμως, εαν ισχύει, ψιλο-καταργεί την έννοια του αυτόματου, έτσι δεν είναι;). Ξέρει κανείς από εσάς εάν έχει κάτι απ' όλα αυτά βάση και τι είναι καλύτερο να κάνω για λόγους συντήρησης και κόστους αλλά και ασφάλειας; Σημείωση: προτιμώ να πληρώσω για κάτι προγραμματισμένο και προληπτικό (το βλέπω σαν π.χ. την αλλαγή του ιμάντα εκκεντροφόρου) παρά να γίνει πρώτα η ζημιά και αφού μείνω στη μέση του δρόμου, διακινδυνεύοντας την ασφάλειά μου καθώς και των άλλων στο δρόμο, να τρέχω μετά για επείγουσες επισκευές με ανεξέλεγκτο κόστος. Μήπως, όμως, τελικά, απλά την πάτησα; Άλλη μια σημείωση: η κατανάλωση βενζίνης του Yaris είναι η χαμηλότερη που είχε αμάξι μου μέχρι τώρα!!! και το Yaris είναι χάρμα να το οδηγείς μέσα στην πόλη - ευελιξία και κατάλληλο μέγεθος!
Τη συμβουλή σας και ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος - έκθεση ιδεών - που έγραψα. -
Οι επιλογές είναι δύο:
α. Ψάχνεις να βρεις κάποιο άλλο αυτόματο να αγοράσεις, το δοκιμάζεις για να μην ξαναπάρεις γουρούνι στο σακί, πουλάς το Γιάρις και παίρνεις το άλλο και ότι γίνει γίνει, ή
βου. Μένεις εκεί που είσαι, απολαμβάνεις χαμηλή κατανάλωση και χάρμα οδήγηση στην πόλη, και ψάχνεσαι με ομοιοπαθείς να βρεις τα χούγια του και να κάνεις κάτι σαν προληπτική συντήρηση αν μπορέσεις, μπας και ησυχάσεις. Όχι ότι θα έχει καμιά σπουδαία διαφορά στην πράξη, εσύ θα νιώθεις έτσι απλώς.
Κοιτάς την τσέπη σου, και αποφασίζεις. Εδώ ο καθένας θα σου πει να το αλλάξεις, αλλά με τα ξένα τα λεφτά όλα εύκολα είναι.
-
Σε αυτα τα κιβωτια λογικα βασικο να τα βαζεις στο Ν στο φαναρι. Ναι μεν εσυ νομιζεις οτι ειναι αυτοματο αλλα υπαρχουν διαφορες τεχνολογιες που ειναι πολυ διαφορετικα τα κιβωτια. Οταν αγοραζεις το πρωτο πραγμα που ρωτας τι τεχνολογια ειναι, ποιος ειναι ο κατασκευαστεις και ποσο αξιοπιστο ειναι. Αλλοιως την πατας. Βεβαια τωρα ξερεις.
-
-
Το 2008 δεν έχει CVT, αλλά κλασσικό πλανητικό 6αρι της Aisin με μετατροπέα ροπής.
-
Το MMT (όχι μόνο της Τογιότα, γενικά αυτή η τεχνολογία) είναι άθλιο! Δεν είναι αυτόματο κιβώτιο αλλά αυτοματοποιημένο (ρομποτιζέ) χειροκίνητο. Πολλά προβλήματα, μέτριες αλλαγές (σε ταχύτητα και ομαλότητα) και καλό είναι να αποφεύγονται τέτοια κιβώτια (πολύ καλύτερο το 4αρι αυτόματο της 1ης γενιάς του yaris). Οπωσδήποτε Ν στο φανάρι και προληπτικός έλεγχος.
-
-
Να αναφερω λιγο για την νεα γενια των cvt.
Στα μικρα αυτοκινητα με μεσαιο επιπεδο ροπης, το οποιο δυναται να χρησιμοποιηται ανετα απο τις μικρες και λεπτες καδενες και μικροτερα περιφεριακα του κιβωτιου υπηρχε ενα προβλημα.
Το μεγεθος και ειδικοτερα η διαμετρος της καδενας και κυριως των κυλινδρων που αυτες εδραζονται δυσκολευε την τεχνικη εφαρμογη ενος πολυ υψηλου λογου μεταδοσης, ο οποιος και θα εδινε πολυ χαμηλες στροφες στα ταξιδια, και μεσω του μεγαλου ευρους λειτουργειας, δυνατα τραβηγματα απο σταση.
Η λυση ηταν να προστεθουν γραναζια με σχεδιαση ενος πλανητικου συστηματος, το οποιο δινει δυο διαφορετικα προτυπα λειτουργιας.
Δηλαδη, απο σταση λειτουργει το πρωτο το οποιο μικραινει την καθυστερηση στην εκκινηση ενω οταν πιασει συγκεκριμενες ταχυτητες μπαινει το δευτερο, ( σαν δευτερη ταχυτητα κιβωτιου δηλαδη) οπου μπορει να πιασει μεγαλυτερο λογο μεταδοσης και πολυ χαμηλες σ.α.λ σε συγκεκριμενα χλμ/ωρα συγκριτικα με τα απλα κιβωτια cvt.
Για παραδειγμα η jatco, τζαπαν εταιρια που προμηθευει τη νισσαν, μιτσουμπισι, σουζουκι κτλ. με το κιβωτιο cvt 7
Σε δοκιμες πολλες φορες εναι καπως αισθητη η αλλαγη των γραναζιων κατα την κινηση των οχηματων αλλα οχι ιδιαιτερα ενοχλητικη.
https://www.wardsauto.com/sites/wardsau ... hic0_0.jpg
Ετσι, ειναι δυνατον να κατασκευαστουν μικροτερες καδενες, περιφεριακα και εν τελη μικροτερα κιβωτια, αλλα παραλληλα η πολυπλοκοτητα να ανεβει ενα επιπεδο.
-
@__dstou__: Ευχαριστώ. Λαμβάνοντας υπόψιν την τελευταία πρότασή σου ... σκέφτομαι να μείνω στο 'βου' σου.
@__wantone__: Μα πήρα Toyota, θεωρητικά από τις κορυφαίες μάρκες σε αξιοπιστία. Δεν το περίμενα να έχει ο Γιαπωνέζος κιβώτιο με τόσα προβλήματα - που αναφέρονται από κάποιους στο google, βέβαια. Το λέω γιατί γνωστός μου έχει το Citroen C1 με το ίδιο κιβώτιο της Toyota (κι απ'οτι ξέρω το ίδιο φοράει και το Peugeot 108) και είναι πολύ ευχαριστημένος. Μου συστήνει υπομονή 1-2 μήνες και 'θα το λατρέψεις' λέει. Επίσης συνεχίζει: 'Ferrari είχαν όλοι αυτοί πριν πάρουν το ΜΜΤ;' και 'δηλαδή όσοι γράφουν στο internet ξέρουν καλύτερα από τις μεγάλες εταιρείες που προμηθεύονται κατά χιλιάδες C1 και 108 και τα δίνουν στα στελέχη τους;'.
Μου έκανε εντύπωση επίσης ότι ενώ πάρα πολλά προβλήματα αναφέρεται να έχει και το διπλού συμπλέκτη DSG της VW ('η χαρά του μάστορα' μου το χαρακτήρισε κάποιος πρόσφατα), η Nissan διαφημίζει το νέο Qashqai με το 'νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη' - έτσι ακριβώς το αναφέρει η διαφήμιση στην TV.
Επίσης η Toyota πουλάει το καινούριο Yaris βενζίνης με MMT κιβώτιο ενώ το υβριδικό Yaris με το κλασικό αυτόματο σασμάν (με διαφορά κόστους 500 ευρώ πιό ακριβό το υβριδικό/κλασικό).
Ευχαριστώ πολύ πάντως και για τη συμβουλή με το Ν στα φανάρια.@__Fanis75__: 1. Έχεις δίκιο για το 2008, έχω κάνει λάθος. Είναι το 6άρι, EAT6 όπως το λένε.
2. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση για το Ν στο φανάρι. Όσον αφορά τις αλλαγές όντως είναι αρκετά 'σκληρές' και κάποιες στιγμές αργές, αλλά όταν το μάθεις/συνηθίσεις το οδηγείς πολύ καλύτερα - αυτό συμβαίνει και μ' εμένα που το οδηγώ ένα μήνα τώρα. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να οδηγούμε και πιο ήρεμα απ'οτι είχαμε μάθει στο παρελθόν. Το χρωστάμε και στα παιδιά μας για ένα καθαρότερο πλανήτη (εκπομπές ρύπων = αλλαγή κλίματος κλπ). Παλιότερα δεν το σκεφτόμουν έτσι βέβαια αλλά ... κάλλιο αργά παρά ποτέ.Επειδή δεν πολυκυκλοφορώ παρά συνήθως μια το πρωί και μια το βράδυ που πηγαινοέρχομαι στο γραφείο, περίπου 35 χλμ την ημέρα, μάλλον θα το κρατήσω το Yaris. Επίσης αφού μέχρι τώρα - που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης μου επιβεβαίωσε ότι δεν είχε ιδέα ότι έπρεπε να βάζει Ν στα φανάρια και δεν το έκανε ποτέ - έφτασε το κιβώτιο τα 86.000 χλμ χωρίς να έχει πάθει βλάβη, τότε μάλλον θα του κάνω μια προληπτική αλλάγή δίσκου/πλατώ (μου είπαν περίπου 400 ευρώ) για να με βγάλει -πρώτα ο Θεός- και τα επόμενα 80.000 χωρίς προόβλημα και ας είμαστε καλά μέχρι τότε και βλέπουμε.
Θα συνεχίσω όμως να παρακολουθώ το forum μήπως εμφανιστεί κανείς 'ομοιοπαθής' αλλά και για να ενημερώνομαι από γνώστες όπως εσείς ώστε την επόμενη φορά να κάνω καλύτερη επιλογή, γιε εμένα ή την οικογένειά μου. Ευχαριστώ και πάλι όλους σας.
Και κάτι τελευταίο που μόλις θυμήθηκα μήπως βοηθηθεί κάποιος: Μου είπε ο κάτοχος του Smart με το αντίστοιχο κιβώτιο ότι λόγω του ότι το φρένο λειτουργεί και σαν συμπλέκτης, όταν καεί ένα (ή δύο - ανάλογα το αυτοκίνητο) από τα πίσω φωτάκια των φρένων τότε διακόπτεται το κύκλωμα και δείχνει σαν να έχει βλάβη ο συμπλέκτης. Το πήγε συνεργείο γιατί δεν έπαιρνε μέσα την ταχύτητα (ούτε Ν δεν μπορούσε να βάλει - κι αυτό θέλει πολύ προσοχή στη ρυμούλκηση γιατί αν δεν έχει μπει το Ν και το τραβήξει η Express service χωρίς να έχει ανασηκώσει το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου ώστε να μην πατάνε κάτω οι μπροστινές ρόδες τότε μπορεί να γίνει μεγάλη αβαρία στο κιβώτιο) και του έδιεχνε F (fault φαντάζομαι). Του ζήταγαν τα μαλλιά της κεφαλής του ότι δήθεν είχε πάθει βλάβη το σασμάν. Το πήρε από εκεί και το πήγε κι αλλού για να πάρει κι άλλη μια γνώμη. Αυτοί του το έφτιαξαν με 3 ευρώ αλλάζοντας το καμένο λαμπάκι. Με συμβούλευσε λοιπόν να έχω πάντα μέσα στο αμάξι και 2-3 ανταλλακτικά λαμπάκια πίσω φώτων φρένου και να είναι το πρώτο πράγμα που να ελέγχω σε περίπτωση που δυσλειτουργήσει το σασμάν. Σωστό ή λάθος δεν ξέρω αλλά ακούγεται εύλογο. -
Ειχα συζητηση σημερα για το αυτοματο της σουζουκι στο ιγκνις. Το ρομποτιζε.
Ξερουμε απο αξιοπιστια τι λεει ως μηχανισμος;
Γενικα στην κουβεντα ανεφερα πως αυτα θελουν που και που ρυθμιση για να μην κλοτσαει ο συμπλεκτης σε καθε αλλαγη λογω της φυσιολογικης του φθορας του.
Ισχυει ή ειναι λαθος; -
Ιδέα δεν έχω Lap! Γενικά δεν τα συμπαθώ καθόλου αυτά τα κιβώτια γιατί είναι αργά και απότομα στις αλλαγές τους (μόνο επειδή το Ignis είναι εξαιρετικό αυτοκίνητο θα το σκεφτόμουνα!). Ξέρω ότι θέλουν κανονικά αλλαγή συμπλέκτη, αλλά εικάζω ότι δεν θα θέλουν ρύθμιση (όπως δεν θέλει πια και ο ποδοκίνητος συμπλέκτης ελέω υδραυλικού μηχανισμού).
-
Και εμενα μ αρεσει το ιγκνις.
Ειναι αρκετα καλο, ιδιαιτερο αισθητικα, θυμιζει καρτουν με τρανσφορμερ μαζι, ειναι τζαπαν και το δειχνει και εχει στοιχεια ενος κεϋ καρ αλλα με πολλα αλογα για τη κατηγορια του.
Δηλαδη ιδιαιτερη προταση με εντονο χαρακτηρα.Ακριβουτσικο ομως.
Στην συζητηση ηρθε το θεμα της τετρακινησης ή του αυτοματου κιβωτιου.
Η λογικη λεει αυτοκινητο πολης=αυτοματο κιβωτιο.
Ειναι πιθανοτατα της μαγκνετι μαρελι, εχει αντλια, 2 σελενοιντς ecu, μοτερακι κτλ.
Ολα αυτα ειναι αξιοπιστα σε ενα κιβωτιο που ειναι τοσο φθηνο;
Διαβασα στο ιντερνετ πως σε λογικη επιταγχυνση σχεδον δεν αντιλαμβανεσαι τις αλλαγες. Πολυ σμουθ δηλαδη. Στα πατηματα καλο ειναι να σηκωνει οδηγος το ποδαρ για να γινει γρηγορα και χωρις λοξυγκα η αλλαγη.
Καποιος με χιλιομετρα στο κοντερ με αυτο το κιβωτιο;
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων