-
Λες και μιλάμε για βαθμολογία στην eurovision...
-
Το πράμα έχει ξεφύγει, ενδεχομένως σε επίπεδο βλακείας διότι το θέμα έχει (επιχειρηθεί να ) αναχθεί στο εξής : έχω περισσότερες ταχύτητες, άρα είμαι καλύτερος. Είναι ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, εκτός από το κλασσικό των ιπποδυνάμεων ή των αερόσακκων. Μου θυμίζει και τον αριθμό λεπίδων στα ξυραφάκια.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Το πράμα έχει ξεφύγει, ενδεχομένως σε επίπεδο βλακείας διότι το θέμα έχει (επιχειρηθεί να ) αναχθεί στο εξής : έχω περισσότερες ταχύτητες, άρα είμαι καλύτερος. Είναι ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, εκτός από το κλασσικό των ιπποδυνάμεων ή των αερόσακκων. Μου θυμίζει και τον αριθμό λεπίδων στα ξυραφάκια.Πέραν αυτού (που έχει μια βάση), πιστεύω ότι ο βασικό λόγος που γίνεται ο 'πόλεμος' με τις σχέσεις των αυτόματων κιβωτίων είναι για να κρατηθούν χαμηλά (έστω και στα χαρτιά) οι εκπομπές CO2.
-
Και μετα θα βγουν τα ηλεκτρικα με μια ταχυτητα ως τα 300χλμ.....
Προσωπικα και μονο σε κοντρα διπλα διπλα οταν ειδα το ιμπιζα με τα 180 ατια να φευγει στις αλλαγες και μονο μπροστα απο το γκολφ των 200 ατιων με dsg και τα δυο (χωρις να ξερω αν διαφερουν καπου τα κιβωτια) αρχισα να
τα σκεφτομαι εστω λιγο τα αυτοματα....αυτου του ειδους.. -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Και μετα θα βγουν τα ηλεκτρικα με μια ταχυτητα ως τα 300χλμ.....Προσωπικα και μονο σε κοντρα διπλα διπλα οταν ειδα το ιμπιζα με τα 180 ατια να φευγει στις αλλαγες και μονο μπροστα απο το γκολφ των 200 ατιων με dsg και τα δυο (χωρις να ξερω αν διαφερουν καπου τα κιβωτια) αρχισα να
τα σκεφτομαι εστω λιγο τα αυτοματα....αυτου του ειδους..Το ibiza έχει 7αρι dsg, ενώ το golf 6αρι.
-
2 μηχανικοί, 3 πωλητές, γνώμες εκ διαμέτρου αντίθετες:
- Δεν είναι κατάλληλα για μποτιλιάρισμα - Είναι κατάλληλα ακριβώς για τα μποτιλιαρίσματα...
- Δεν είναι κατάλληλα για αυτοκίνητα λίγων κυβικών - Τα κυβικά δεν έχουν σημασία...
- Χάνεται η 'συμμετοχικότητα' - Όταν το μάθεις 'συμμετέχεις' μια χαρά...
- Αυξάνεται η κατανάλωση - Η κατανάλωση μένει ίδια...
Έλεος, δηλαδή!
Τα κιβώτια που μπαίνουν στα αυτοκίνητα που βλέπω είναι κυρίως διπλού συμπλέκτη (powershift, dsg, edc), εκτός του cvt, που παρά το χαμηλότερο κόστος που έχει σε περίπτωση βλάβης σε σχέση με τα παραπάνω, δεν το προτιμώ.
Σε αυτοκίνητο τύπου Fiesta, Clio, Polo, Ibiza κτλ, το οποίο θα κινείται κατά 80% στο κέντρο, είναι τελικά κατάλληλα ή η περίπτωση βλάβης είναι αυξημένη?
Επίσης, σε κάποια απο αυτά, το αυτόματο κιβώτιο δεν διατίθεται στις δυνατότερες εκδόσεις των μοντέλων, αλλά μόνο σε αυτές με τους λιγότερους ίππους (Fiesta, Polo κτλ). Το θεωρείτε τυχαίο ή πράγματι υπάρχει κάποιο θέμα?
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, επειδή δεν είχα ποτέ αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο (μόνο ένα td έκανα με αυτόματο - ζούμε απο θαύμα... ), ποιό σκέλος της 3ης παρατήρησης ισχύει?
Αυτά τα λίγα. Κάθε βοήθεια δεκτή!
-
Καθε τεχνολογια εχει αρνητικα και θετικα.
Βεβαια η καθε εφαρμογη αυτης της τεχνολογιας μπορει να ελαχιστοποιησει τα εκ γενη αρνητικα σημεια.Συνεπως πρεπει να εξετασουμε ξεχωριστα καθε κιβωτιο και τις τεχνολογικες του εφερμογες με διαφορες εξτρα εξυπνες ιδιεες για να βγαλουμε συμπερασμα
Πολυ γενικευμενα, τα διπλου συμπλεκτη ξηρου τυπου υπερθερμενονται ευκολοτερα σε μποτιλιαρισμα αλλα οντως μπορουν να γινουν πολυ συμμετοχικα, οπως επισης και καποια τυπου πλανητικου συστηματος, αλλα ειναι ακριβα και δεν μπαινουν σε μικρα μοντελα.
Η καταναλωση σε ολα αυξανεται γιατι καταναλωνουν ενεργεια για να λειτουργησουν. σε αλλα ελαχιστα σε αλλα πιο πολυ λογω τυπου τεχνολογιας και τροπου εφαρμογης αυτης ( οπως το κλασικο αυτοματο με μετατροπαια ροπης) π.χ τα χιουνται με αυτοματο καταναλωνουν καυσιμο σαν διλιτρα μοτερ και ας φορουν τον 1.4
Τωρα στο φιεστα: Προσωπικα και με οτι διαβαζω δεν θα το επαιρνα πολυ ευκολα στο αυτοματο του,
Φοραει το 6 dct 250 της γκετραγκ το οποιο εβγαζε καποια θεματα. Ενα απο αυτα ηταν και η υψηλη θερμοκρασια σε μποτιλιαρισμα και πολη.
Πλεον η γκερταγκ το εχει στοκαρισμενο και το αντικατεστησε με το 6 dct 150, το οποιο ειναι υγρου τυπου με βασικο σκοπο τα μποτιλιαρισματα και την καλυτερη διαχειρηση της θερμοκρασιας με τη χρυση λαδιου. Το λαδι ειναι ψυκτικος παραγοντας σε αυτην την εφαρμογη.Στο κλιο τωρα εχω την αισθηση οτι μπορει να μπαινει το νεοτερο 6dct150-200 υγρου τυπου, αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
Το κλιο ομως αλλαζει, και δεν εχει αεροσακους κουρτινας (βασικος λογος απορρηψης).
Στα βαγκ εχουν γραφτει τα απειρα, δεν ξερω πλεον αν ειναι αξιοπιστα.
Παλαιοτερα οχι δεν ηταν.Γενικα, το κιβωτιο οταν ειναι ανω του μεσου ορου, μια χαρα συμμετοχικα ειναι και οταν τα μαθεις κινησε αερα.
Δεν παιζουν ρολο τα κυβικα, σε καθε μεγεθος υπαρχει και το καταλληλο αυτοματο.
-
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Σχετικά με το Fiesta, απο το λίγο που έψαξα, δεν βρήκα ξεκάθαρη αναφορά στο αν έχει αντικατασταθεί το ξηρού με υγρού τύπου κιβώτιο. Αν παραμένει ξηρού, φεύγει απο το τραπέζι και κάνει την επιλογή μου ευκολότερη...
Στα vag το dsg που είχε τα θεματάκια του ήταν περισσότερο νομίζω το 7άρι ξηρού τύπου που έμπαινε στα μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα, παρά το 6αρι -υγρού- που έμπαινε στα 2λιτρα. Νομίζω οτι το πρώτο καταργήθηκε όμως, ούτως ή άλλως.
Ευχαριστώ και πάλι!
-
Οχι και τα 7αρια ξηρου τυπου βαζουν ακομα στα βαγκ εγιναν ομως πολλες αλλαγες στην κεντρικη μοναδα, μεκατρονικς και στα δαχτυλιδια των συμπλεκτων.
Αλλα δεν ξερω μετα απο αυτες τις αλλαγες αν επιτελους εφτιαξαν.
Μετα αρχισαν να ψαχνουν το σχεδιασμο του καπακιου του κιβωτιου και πως αυτο διαχειρηζεται την θερμοτητα κτλ, κτλ.
Γενικα ειναι το γρηγοροτερο στη κατηγορια του. Ακαριαιες αλλαγες που χαιρεσαι να οδηγεις.Επισης τα χιουνται τα διπλοσυμπλεκτα μετα απο τις πρωτες παιδικες ασθενειες των ηλεκτρονικων αισθητηρων κτλ, φαινονται αρκετα αξιοπιστα. Δεν υπαρχουν σοβαρα θεματα και πολλοι που ψαχνουν για βλαβες απορουν πως την γλυτωσαν αυτα. Ειναι ξηρου τυπου μαλιστα, γεγονος που δειχνει πως η σωστη εφαρμογη παιζει ρολο σε καθε τυπο τεχνολογιας.
Ενα σιντ με αυτοματο διπλου συμπλεκτη φαινεται παρα πολυ καλη επιλογη. Εχει πλεον και μια καλα μελετημενη αναρτηση γιαντα χρηματα που ζητα,https://www.google.gr/url?sa=t&source=w ... i1Yb1Mb2l-
Σελιδα 12 για να τα ξερεις καλυτερα απο τους πωλητες που περα απο το να βγαζουν τιμοκαταλογους και δοσεις πρεπει να στρωθουν στο διαβασμα γιατι...αντε μην πω και χαλασω τη διαθεση μου.
Συνεπως αν δεις καπου 6 dct 200 για το φιεστα, τοτε συμπεριλαμβανεται στα υγρου τυπου.
-
Το cee'd είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά είναι στις διαστάσεις του δικού μου και θέλω κάτι μικρότερο.
Αρχικά, είπα να πάω στην πιο μικρή κατηγορία (aygo-up-picanto κτλ), αλλά δεν το άντεξα, οπότε εστίασα στα σούπερ-μινι που συνδυάζουν ένα πιο βολικό μέγεθος με πιο ενδιάμεσες επιδόσεις.Άρα, για να συνοψίσω όσον αφορά το κιβώτιο, όσο μιλάμε για διπλού συμπλέκτη, τα υγρού τύπου είναι μονόδρομος για την χρήση που το θέλω. Δεν ξέρω αν μου έχει ξεφύγει κάποιο, αλλά σε αυτήν την κατηγορία, μόνο αυτά και το cvt βλέπω να υπάρχει.
Διάβασα όλο το νήμα και είδα οτι όσοι πήγαν σε αυτόματο, μετά απο αρκετά χρόνια οδήγησης με χειροκίνητο, δεν το μετάνιωσαν, οπότε ελπίζω να μην αποτελέσω εξαίρεση, αν τελικά το αποφασίσω!
Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!
-
Οδηγώ 24 χρόνια αυτοκίνητα
Εδώ και 6 μήνες εχω στην κατοχή μου αυτόματο cvt , η ευκολία που μου προσφέρει δεν υπάρχει .
Ποτέ ξανά χειροκίνητο ! -
Σκέφτομαι να αγορασω όχημα με αυτοματο σασμάν
Μήμπως γνωρίζετε τι περιλαμβάνει η συντήρηση τους , τι ανταλλακτικα χρειάζονται κ ποσο κοστίζουν ολα αυτα στην πενταετία ;
Απο έρευνα στο ιντερνετ βρήκα 3 κατηγορίες- Αυτοματο διπλοσυμπλεκτο
- Αυτοματο με υδραυλικό μετατροπέα ροπής
- Αυτοματο συνεχών μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Η επιλογή ενός αυτόματου κιβωτίου, αλλά και το κόστος συντήρησης ενός δεδομένου κιβωτίου, όπως και το ρίσκο εμφάνισης αστοχιών, είναι σημαντικά συσχετισμένο με το προφίλ χρήσης και το προφίλ οδήγησης ενός οχήματος που φέρει ένα τέτοιο.
Άρα, πρώτα αν θέλεις μπορείς να μάς περιγράψεις, τον τρόπο και τις συνθήκες που θα κινείται το όχημα.
-
Ολα θελουν συντηρηση με προσοχη και αν δεν υπαρχει εργοστασιακο προβλημα πανε καλα.
Καθε ενα ομως φαινεται να ειναι καπως πιο αξιοπιστο σε διαφορετικη χρηση.
Για παραδειγμα στα διπλου συμπλεκτη η σκονη απο τους συμπλεκτες κυκλοφορει μεσα στο κιβωτιο και παει και καθετε σε αισθητηρες και μπορει να δωσει λανθασμενα στοιχεια.
Δηλαδη στην αλλαγη των βαλβολινων ή εστω μια φορα στα 100.000 χλμ, θελει κατεβασμα και καθαρισμα στην πλακετα και στο κυκλωμα γυρω απο τα σελενοϊντς. Σχεδον κανεις δεν το κανει. Δεν πολυσυμπαθει την πολη, ειδικα τα ξηρου τυπου.
Στα cvt θελει αλλαγη με λαδι ειδικα φτιαγμενο για αυτο, αφηνει ρηνισματα η καδενα τους κατι που επηρεαζει την ποιοτητα του λαδιου. Επισης εχει και αυτο ευαισθησια με την θερμοκρασια οπως στις αποτομες επιταγχυνσεις σε ανηφορες κτλ, αλλα ειναι φτιαγμενα για την πολη.
Αυτα με μετατροπεα ροπης, θεωρουνται γενικα και αοριστα πιο αξιοπιστα αλλα και παλι πρεπει να γνωριζεις και την υπολοιπη τεχνολογικη εφαρμογη οπως για παραδειγμα αν ειναι πλανητικου συστηματος κτλ.
Μετατροπεα ροπης πλεον εχουν εφαρμογες cvt αλλα και διπλου συμπλεκτη και αυτο διοτι επιθυμουν την ομαλη εκκινηση απο σταση που προσφερει ο μετατροπεας συγκριτικα με τους αλλους τυπους. Βοηθουν στην κινηση της πολης και ιδιαιτερα σε μποτιλιαρισμα μιας και εχουν το κριπινγκ εφεκτ, δηλαδη σηκωνεις το ποδι απο το φρενο και η ροπη του μετατροπεα τσουλαει το αυτοκινητο χωρις γκαζι. Αυτο το εφφεκτ το εχουν γενικα και καποια cvt χωρις μετατροπεα.Αν το κρατησεις μια 5ετια λογικα δεν θα χρειαστουν καμια συντηρηση, καθως οταν θα το δωσεις θα ειναι πανω κατω στο οριο των χιλιομετρων της πρωτης σοβαρης και απαραιτητης συντηρησης τους.
-
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Αυτα με μετατροπεα ροπης, θεωρουνται γενικα και αοριστα πιο αξιοπιστα αλλα και παλι πρεπει να γνωριζεις και την υπολοιπη τεχνολογικη εφαρμογη οπως για παραδειγμα αν ειναι πλανητικου συστηματος κτλ.
Μετατροπεα ροπης πλεον εχουν εφαρμογες cvt αλλα και διπλου συμπλεκτη και αυτο διοτι επιθυμουν την ομαλη εκκινηση απο σταση που προσφερει ο μετατροπεας συγκριτικα με τους αλλους τυπους. Βοηθουν στην κινηση της πολης και ιδιαιτερα σε μποτιλιαρισμα μιας και εχουν το κριπινγκ εφεκτ, δηλαδη σηκωνεις το ποδι απο το φρενο και η ροπη του μετατροπεα τσουλαει το αυτοκινητο χωρις γκαζι. Αυτο το εφφεκτ το εχουν γενικα και καποια cvt χωρις μετατροπεα.να κανω μια ερωτηση; η δυνατοτητα creeping effect υποδηλωνει την υπαρξη μετατροπεα ροπης; ρωταω γιατι εχω κιβωτιου διπλου συμπλεκτη και το κανει αυτο (αφηνεις ποδι απο το φρενο και ξεκιναει το αυτοκινητο).
Επισης να προσθεσω, οτι εχω διαβασει (το λεω με επιφυλαξη αυτο) οτι τα διπλου συμπλεκτη εχουν μεγαλυτερη φθορα απο τα αλλα σε ρυμουλκηση, στην εναρξη. Ειχα διαβασει συγκεκριμενα (παλι το λεω με επιφυλαξη και ας με διορθωσεικαποιος) οτι ειναι 'θανατος' για αυτα, το να κανεις creeping effect σε π.χ. ανηφορα, με κοτσαρισμενο φορτιο (π.χ. τροχοσπιτο)
-
Ετσι ειναι, τα αυτοματοποιημένα χειροκίνητα (οπως ειναι και τα διπλου συμπλεκτη) υποφερουν στην ρυμουλκηση, γιατι μην ξεχναμε οτι εχουν κανονικο συμπλεκτη που με το πατινάρισμα φθειρεται και οχι μετατροπεα ροπης που το πατινάρισμα ειναι εγγενής λειτουργία (και υπεθυνο για την αυξημένη κατανάλωση μεταξύ άλλων).
Προσωπικα οταν λεω αυτόματο κιβώτιο, εννοω με μετατροπέα ροπής (πλανητικό ή cvt), τα αλλα ειναι απλα αυτοματοποιημένα χειροκίνητα.
-
Το κριπινγκ εφεκτ σε αυτα χωρις μετατροπεα ροπης ειναι αποτελεσμα λογισμικου. Δηλαδη το λογισμικο πατα μονο του γκαζακι και συμπλεκτη και δινει αυτο το αποτελεσμα, απλα οταν το κανει φθηρει τους συμπλεκτες σαν σε χειροκινητο οταν πατας γκαζι και συμπλεκτη μαζι.
-
Απολυτως κατανοητα και ευχαριστω για τις πληροφοριες!
Η επομενη ερωτηση ειναι, γιατι οι πιο πολλες εταιρειες χρησιμοποιουν διπλου συμπλεκτη και οχι cvt ή μετατροπεα ροπης;
Ειναι θεμα κοστους; ειναι θεμα χαμηλοτερης καταναλωσης; -
Γιατί τα διπλού συμπλέκτη έχουν πιο άμεση αλλαγή ταχυτήτων άρα ταιριάζουν καλύτερα όταν δίνεις προτεραιότητα στις επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι π.χ. οι Ferrari χρησιμοποιούν κιβώτια διπλού συμπλέκτη ενώ τα Land Cruiser που είναι εκτός δρόμου οχήματα και έχουν και μεγάλη ικανότητα έλξης φοράνε κλασικό αυτόματο.
Φυσικά υπάρχουν και οικονομοτεχνικοί λόγοι, π.χ. μια εταιρία μπορεί να έχει αναπτύξει περισσότερο τα CVT άρα να τα χρησιμοποιεί κατά κόρον ή να τη συμφέρει οικονομικά το x κιβώτιο άρα να το χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Γι' αυτό και βλέπεις το Kuga να βγαίνει και με κλασικό αυτόματο και με διπλού συμπλέκτη (τυχαίο παράδειγμα), δε σημαίνει δηλαδή ότι τα SUV αποκλείεται να χρησιμοποιούν διπλοσύμπλεκτο.
-
Ο χρήστης dettol έγραψε:
Η επομενη ερωτηση ειναι, γιατι οι πιο πολλες εταιρειες χρησιμοποιουν διπλου συμπλεκτη και οχι cvt ή μετατροπεα ροπης;
Ειναι θεμα κοστους; ειναι θεμα χαμηλοτερης καταναλωσης;Εαν μιλαμμε για απλα καθημερινα αυτοκίνητα (και οχι για σπορ κατασκευές οπου το πλεονεκτημα ειναι υπαρκτό) ειναι καθρά λογο marketing (και αρχικά και λογο καταναλωσης, πλεον δεν εχουν διαφορά). Αλλη μια μπουρδα του vag που επικράτησε (μετά τον ημιάκαμπτο).
Για καθημερινή χρήση ενα 8αρι ZF ή Aisin ειναι απείρως καλυτερο απο τα dsg, dct και λοιπά διπλοσύμπλεκτα. Δεν μιλάω για suv και εκτός δρόμου, οπου το πλανητικό με μετατροπέα ειναι μονόδρομος.
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων