-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Θέλει όντως συνήθεια αλλά τώρα γουστάρω πολύ τα CVT.
Πλάκα έχει που μπορείς από στάση (με το δικό μου) να πιάσεις 55χλμ χωρίς να κουνηθεί ο δείκτης του στροφομέτρου πάνψ από τις 1000 στροφές.Επίσης τό ότι με 2000 στροφές έχεις 110χλμ με στιγμιαία κατανάλωση να παίζει μεταξύ 3,8- 4,5 λίτρα είναι εντυπωσιακό....Σε πόσα λεπτά αν επιτρέπεται;;;
Μέσα στην πόλη και ξεκινώντας όχι πρώτος από φανάρι το πετυχαίνω ανάμεσα σε αυτούς που συνεχώς σέρνονται
Θα το μετρήσω και θα επανέλθω.
Στο πολύ χαλαρό με το στροφόμετρο να είναι στις 1500 σαλ μπορώ και κινούμε με σχετική ευκολία. Για 1000 σαλ δεν τολμώ να το δοκιμάσω στο IMA. Το βράδυ θα το μετρήσω με 1300 σαλ, 1400 σαλ, 1500 σαλ, 1600 σαλ, 1700 σαλ και 1800 σαλ γιατί πραγματικά με συνάρπασε το νούμερο που είπες.
Λοιπόν το δοκίμασα σήμερα. Από στάση ξεκινώντας αρχικά ανεβαίνει στις 2.000 στροφές περίπου και αφήνοντας το γκάζι τις ρίχνω περίπου στις 1.100 και τις κρατώ σταθερές. Χρόνος για 0-60χλμ περίπου 30 ''.
-
Ο χρήστης vice246 έγραψε:
από παλιά είχα την απορία γιατί δεν επενδύουν στο ctv και το δικαιολογουσα ότι ισως να υπήρχε πρόβλημα στην μεταφορά της ισχύος....
με την θεαματική εξέλιξη τεχνολογίας και υλικών οποιοδήποτε πρόβλημα αξιοπιστίας θα ηταν αντιμετωπισιμο.
ισως το πρόβλημα έγκειται στην αποδοχή των αγοραστών που συνήθως είναι επιφυλακτικοι εως αρνητικοί σε κάθε νεοτερισμο
παράδειγμα το θάψιμο αξιόλογων αυτοκινήτων που απλά ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.
εννοείται ότι είμαι υπέρ του ctv ακόμη και σε συνθήκες έντονης επιτάχυνσηςΔεν υπαρχει μονον ενας τροπος να πετυχεις ενα αποτελεσμα. Οσο ενα αυτοματο πιανει τους στοχους γιατι να το εγκαταλειψουν; Απο οικονομικης αποψης εχει λογικη το να μην θελεις να πεταξεις χρονια εξελιξης στον καλαθο των αχρηστων σε ενα βραδυ.
-
30 δευτερα... σαν λιγο μου φαινεται. θα δω ποτε θα το κανω και θα σου πω sv2
-
Στα παραδοσιακά αυτόματα κάτι που δεν αναφέρεται συχνά είναι ένα κατασκευαστικό χαρακτηριστικό που έχει σχέση με τον μετατροπέα ροπής (κάπως ονομάζεται αυτό αλλά δεν το θυμάμαι τώρα). Ανάλογα με τη χρήση που προβλέπεται επιλέγεται το πόσο πατιναριστός θα είναι μετατροπέας ροπής. Αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε πιο πριν (που ίσως αφορούσε παλιές εφαρμογές) πλέον οι πιο σπορτίφ μετατροπείς είναι αυτοί που κλειδώνουν εύκολα ώστε να μην πάει χαμένη η ισχύς. Αυτό βέβαια για να λειτουργήσει σωστά συνδυάζεται με πολλές σχέσεις.
Παλιότερα με τις λίγες σχέσεις (2-3) αλλά και τεράστιους ροπάτους κινητήρες μπορούσες με έναν πατιναριστό μετατροπέα να κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου, πολύ ομαλά και απολαυστικά (με ευκολία) όπως αναφέρθηκε. Το τίμημα όμως ήταν η σημαντική παραπάνω κατανάλωση. Επίσης παλιότερα το εύρος ταχυτήτων ήταν πιο χαμηλό οπότε και πιο εύκολα να καλυφθεί με λίγες ταχύτητες. Αν όμως θέλεις αυτοκίνητο που πιάνει τα 250 να το καλύψεις με μόνο 3 ταχύτητες θα έχεις θέμα. Πλέον τεχνικά είναι εύκολο να έχεις επαρκή αριθμό σχέσεων (4-5-6) οπότε ένας μετατροπές που κλειδώνει εύκολα σου προσφέρει μειωμένη κατανάλωση και την δυνατότητα να τον βάλεις σε αυτοκίνητο με μικρότερη ροπή. Οπότε έχεις αυτόματα με μικρότερη κατανάλωση, λιγότερες απώλειες και που μπορούν να μπούνε σε σχετικά μικρά αυτοκίνητα χωρίς πολλούς συμβιβασμούς.
Η αύξηση του αριθμού σχέσεων ακόμα περισσότερο επιτρέπει πιο σφιχτό μετατροπέα (λιγότερες απώλειες και κατανάλωση) με τις σχέσεις να καλύπτουν την ανάγκη για ομαλή επιτάχυνση. Με το να έχεις πολλές σχέσεις η απόσταση μεταξύ τους είναι πολύ μικρή οπότε και η μετάβαση από τη μία στην άλλη είναι πολύ λιγότερο αντιληπτή κάτι που επιτρέπει σφιχτό μετατροπέα χωρίς να θυσιαστεί και η άνεση (ανεπαίσθητες αλλαγές) στα πολυτελή αυτοκίνητα.
Στην Αμερική για κάποια μοντέλα κάνουν πατέντες ώστε να μπει ο μετατροπέας ροπής από άλλο κιβώτιο ώστε να είναι πιο σφιχτό κλπ.
Γενικά θα έλεγα ότι ο χαλαρός μετατροπέας με λίγες σχέσεις του παρελθόντος τείνει να αντικατασταθεί από τον σφιχτό μετατροπέα με πολλές σχέσεις. Έτσι διατηρείς τα πλεονεκτήματα του μετατροπέα (ομαλό ξεκίνημα, μπουσούλημα, ομαλές αλλαγές, διάρκεια ζωής κιβωτίου) χωρίς τα μειονεκτήματα (απώλειες επιδόσεων και αύξηση κατανάλωσης).Αν και θεωρητικά πολύ φίλος των CVT δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ζω με τέτοιο, με ξενίζει. Βέβαια όλα συνηθίζονται... καθώς βελτιώνονται πιθανότατα στο μέλλον να γίνουν μονόδρομος. Πάντως τα περί κυκλοφορίας με πολύ λίγες στροφές κλπ τα ακούω βερεσέ, αφορά μόνο σε αυτούς που οδηγάνε με αυτόν τον τρόπο. Αν πάω εγώ που δεν οδηγάω έτσι ξέρω ότι δεν θα τα πολυδώ αυτά που λέτε... μάλλον το βουητό θα ακούω! Εκτός αν σταδιακά με τα CVT καταλήγεις να οδηγείς με αυτόν τον τρόπο.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
.... Πάντως τα περί κυκλοφορίας με πολύ λίγες στροφές κλπ τα ακούω βερεσέ, αφορά μόνο σε αυτούς που οδηγάνε με αυτόν τον τρόπο. Αν πάω εγώ που δεν οδηγάω έτσι ξέρω ότι δεν θα τα πολυδώ αυτά που λέτε... μάλλον το βουητό θα ακούω! Εκτός αν σταδιακά με τα CVT καταλήγεις να οδηγείς με αυτόν τον τρόπο.
Η οδήγηση δεν είναι μία συνεχής επιτάχυνση με πλήρες φορτίο. (εκτός και να είσαι σε πίστα)
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Πλάκα έχει που μπορείς από στάση (με το δικό μου) να πιάσεις 55χλμ χωρίς να κουνηθεί ο δείκτης του στροφομέτρου πάνψ από τις 1000 στροφές.Επίσης τό ότι με 2000 στροφές έχεις 110χλμ με στιγμιαία κατανάλωση να παίζει μεταξύ 3,8- 4,5 λίτρα είναι εντυπωσιακό....Σε πόσα λεπτά αν επιτρέπεται;;;
Μέσα στην πόλη και ξεκινώντας όχι πρώτος από φανάρι το πετυχαίνω ανάμεσα σε αυτούς που συνεχώς σέρνονται
Στο πολύ χαλαρό με το στροφόμετρο να είναι στις 1500 σαλ μπορώ και κινούμε με σχετική ευκολία. Για 1000 σαλ δεν τολμώ να το δοκιμάσω στο IMA. Το βράδυ θα το μετρήσω με 1300 σαλ, 1400 σαλ, 1500 σαλ, 1600 σαλ, 1700 σαλ και 1800 σαλ γιατί πραγματικά με συνάρπασε το νούμερο που είπες.
Λοιπόν το δοκίμασα σήμερα. Από στάση ξεκινώντας αρχικά ανεβαίνει στις 2.000 στροφές περίπου και αφήνοντας το γκάζι τις ρίχνω περίπου στις 1.100 και τις κρατώ σταθερές. Χρόνος για 0-60χλμ περίπου 30 ''.
Λοιπόν στάθηκε πρακτικά αδύνατον να πετύχω κάτι το αξιοπρεπές από πλευράς επαναληψιμότητας γιατί περιέργως πως έχουν βγει όλοι στους δρόμους.
1400 σαλ. 24~26 sec για το 0-60 .....
1600-1800 σαλ 16~18 sec για το 0-60.... -
Λοιπόν στάθηκε πρακτικά αδύνατον να πετύχω κάτι το αξιοπρεπές από πλευράς επαναληψιμότητας γιατί περιέργως πως έχουν βγει όλοι στους δρόμους.
1400 σαλ. 24~26 sec για το 0-60 .....
1600-1800 σαλ 16~18 sec για το 0-60....Ήρθε η ανάπτυξη και γιαυτό βγήκαν όλοι στους δρόμους
-
.... Πάντως τα περί κυκλοφορίας με πολύ λίγες στροφές κλπ τα ακούω βερεσέ, αφορά μόνο σε αυτούς που οδηγάνε με αυτόν τον τρόπο. Αν πάω εγώ που δεν οδηγάω έτσι ξέρω ότι δεν θα τα πολυδώ αυτά που λέτε... μάλλον το βουητό θα ακούω! Εκτός αν σταδιακά με τα CVT καταλήγεις να οδηγείς με αυτόν τον τρόπο.
Η οδήγηση δεν είναι μία συνεχής επιτάχυνση με πλήρες φορτίο. (εκτός και να είσαι σε πίστα)
Στην πόλη ξεκινάς θέλεις να προχωρήσεις, να αλλάξεις και καμιά λωρίδα να περάσεις μπροστά από κάποιον να μην σε κλείσει.... δεν παίζει αυτό που λες.
Στην εθνική οδό θα πας με 120-140 θα σου βγεί 2500-3000 στροφές.
Σε επαρχιακό δρόμο αν τον βρείς άδειο θα πας ήσυχα, έστω με μια μακριά σχέση με 2000 στροφές. Αλλά θα πρέπει να προσπερνάς πότε πότε.
Οπότε σου ανταπαντώ ότι στην πραγματική οδήγηση αυτά που λες δεν γίνονται, αντίθετα είναι αυτό που μόνο σε πίστα μπορείς να κάνεις! -
Σήμερα πάντως αν προσπαθούσα να πάω με πλήρες φορτίο θα έπεφτα πάνω στον προπορευόμενο. Κάποτε στο φανάρι με προσπερνούσαν ακόμα και τα πενηντάρια Τώρα νιώθω σαν να είμαι σε F1
-
Και μην το γελάς καθόλου από το μακρινό 1993 η Williams πειραματίζονταν με CVT
Αν το έβαζαν ποτέ θα ήτανε η απίστευτη ξενέρα βεβαια
-
Αν θυμάμαι καλά οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν 1 ως 2 δεύτερα το γύρο από το CVT.
-
Αναβιώνω το νήμα για να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για τα αυτόματα το 2016.
Ειδικά η Toyota, βάζει σειριακό κιβώτιο στο Aygo και cvt στο Yaris. Τα έχει οδηγήσει κανείς αυτά;
Με ενδιαφέρει πιο πολύ το θέμα κόστους συντήρησης/συχνότητας βλαβών ανάμεσα στα αυτόματα και τα χειροκίνητα. Από άποψη οδήγησης, έχει ήδη εξαντληθεί το θέμα στα προηγούμενα posts.
-
Έχουμε το υβριδικό Yaris με το e cvt που ειναι απόλαυση και ήσυχο μεσα στην πόλη, πρακτικά δεν καταλαβαίνεις αλλαγές απλα πατάς γκάζι φρένο.
Επίσης υπαρχει και το 108 με το ημιαυτόματο (ίδιο με το αδελφάκι Aygo) που εχει και αυτιά.
Εδώ καταλαβαίνεις τις αλλαγές έντονα (λοξυγγας) αλλα η δυνατότητα χειρισμού απο το λεβιέ ως manual (χώρος συμπλέκτη βέβαια ) αλλα και απο τα αυτιά σου δίνουν λύσεις οταν το αυτόματο δεν επιλέγει τη σωστή σχεςη.
Αμφότερα διαφέρουν πολυ απο το κορυφαίο για έμενα dsg -
Προς το παρων (δε ξερω τι θα λεω σε 10 χρονια ) θανατος σε οτι δεν ειναι manual
-
Με ενδιαφέρει πιο πολύ το θέμα κόστους συντήρησης/συχνότητας βλαβών ανάμεσα στα αυτόματα και τα χειροκίνητα
Αν η οδήγησή σου είναι άτσαλη, τότε καλό είναι να αποφύγεις το αυτόματο κιβώτιο. Οι τυχόν βλάβες κοστίζουν ένα σκασμό λεφτά, ακόμη και 3 χιλ. ευρώ ή και παραπάνω σε ακριβά μοντέλα. Ορισμένα δεν επισκευάζονται καν, όπως το διπλοσύμπλεκτο της Ρενώ το οποίο σε περίπτωση βλάβης απλά αντικαθίσταται ολόκληρο.
Γενικώς πιο αξιόπιστα και πιο ομαλά είναι τα κλασσικά αυτόματα και τα ΣΒΤ , πιο ευαίσθητα και απότομα τα διπλοσύμπλεκτα. Αυτό που έχει το Γιάρις είναι ΣΒΤ αλλά όχι μηχανικού τύπου, στην πραγματικότητα ορίζεται ως ε-ΣΒΤ διότι αλλάζει τις σχέσεις ηλεκτρονικά, είναι ένα ιδιαίτερο κιβώτιο, αρκετά αξιόπιστο στην καθημερινή λελογισμένη χρήση. -
Ο χρήστης yarouraios έγραψε:
Αναβιώνω το νήμα για να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για τα αυτόματα το 2016.Εν έτη 2016 είναι μονόδρομος....δεν κατανοώ τον λόγο που ακόμα υπάρχουν χειροκίνητα κιβώτια (μιλάω για καθημερινά αυτοκίνητα και όχι 'εξωτικά').
-
Φυσικα και δεν ειναι μονοδρομος, θεμα προτιμησης ειναι. Στα δε εξωτικα ειναι πιο ταιριαδτα τα ημιαυτοματα κλπ, οχι τα χειροκινητα.
Sent from my 7DTB41 using Tapatalk
-
Προφανώς είναι θέμα προτίμησης....την άποψη μου γράφω (για αυτό και δεν είπα 'προσωπικά'...είναι περιττό!)...οπότε να το πω πιο αναλυτικά: Για εμένα είναι μονόδρομος. Το χειροκίνητο κιβώτιο πλέον δεν έχει κανένα πλεονέκτημα (από τα 3-4 που είχε πριν 20 χρόνια που τα αυτόματα δεν είχαν εξελιχθεί τόσο πολύ), οπότε για εμένα είναι μονόδρομος το αυτόματο.
-
Εγω πηρα χειροκινητο γιατι ηταν ακριβο το αυτοματο 2 χιλιαρικα επισης αν χαλασει κοιτας 3-5 χιλιαρικα. Αρα αν εχεις αυτα τα 5 χιλιαρικα αυτοματο αν οχι χειροκινητο.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Εγω πηρα χειροκινητο γιατι ηταν ακριβο το αυτοματο 2 χιλιαρικα επισης αν χαλασει κοιτας 3-5 χιλιαρικα. Αρα αν εχεις αυτα τα 5 χιλιαρικα αυτοματο αν οχι χειροκινητο.Έχεις ένα δίκιο, αλλά:
-
Το αυτόματο πρακτικά (με σωστή συντήρηση) έχει διάρκεια ζωής όση και ο κινητήρας. Μιλάω για το κλασσικό πλανητικό αυτόματο με μετατροπέα ροπής, όχι για CVT, DSG και λοιπά αυτοματοποιημένα χειροκίνητα. Οπότε η πιθανότητα ζημιάς είναι πάρα πολύ μικρή.
-
Πέρα από την αντικατάσταση του κιβωτίου σε πιθανή ζημιά, υπάρχει και η λύση της επισκευής με πολύ χαμηλότερο κόστος.
-
Στο χειροκίνητο κιβώτιο πρέπει να υπολογίσουμε και τις περιοδικές αντικαταστάσεις του συμπλέκτη, με πολλές φορές όχι αμελητέο κόστος (π.χ. στο Mini κοστίζει €600 και στα 231.000 χλμ που έχει έχουμε αλλάξει 2 φορές).
-
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων