-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Νομίζω το νόημα με τις αποστάσεις ασφαλείας είναι το να αποφευχθεί η καραμπόλα.
Με άλλα λόγια να προλάβεις να φρενάρεις αν τρακάρει ο μπροστά σου.Όσο αυξάνει η ταχύτητα, τόσο πρέπει να αυξάνει και η χρονοαπόσταση (και όχι απλά η απόσταση) μιας και η ικανότητα πέδησης των οχημάτων είναι δεδομένη (λίγο πάνω από το 1g σε ιδανικές συνθήκες).
Aπό τον πίνακα εδώ http://www.skytran.net/09Safety/03sfty.htm μια απλή διαίρεση αποστάσεων πέδησης με την αρχική ταχύτητα προκύπτει ότι με ~55χλμ. η απαραίτητη χρονοαπόσταση για πέδηση είναι η ελάχιστη και όσο ανεβαίνει η ταχύτητα η χρονοαπόσταση για επιτυχή πέδηση αυξάνεται!
Τα νούμερα αποστάσεων που δίνει ο πίνακας είναι υπερβολικά, το μοτίβο τους όμως πρέπει να ισχύει.Για ταχύτητες 160χλμ. από τον πίνακα προκύπτει πως η χρονοαπόσταση μεταξύ των οχημάτων πρέπει να είναι αυξημένη κατα ~70% σε σχέση με την ταχύτητα των 55χλμ. Με άλλα λόγια η χωρητικότητα των δρόμων όταν τα αυτοκίνητα κινούνται με 160χλμ αντιστοιχεί πολύ χονδρικά στο 60% της χωρητικότητάς τους όταν τα αυτοκίνητα κινούνται με 55χλμ.
Edit: Σύμφωνα και με το εγχειρίδιο θεωρητικής εκπαίδευσης που μας δίνει το υπουργείο για το δίπλωμα,
για ταχύτητα 50χλμ η απόσταση ακινητοποίησης είναι τα 25 μέτρα και για ταχύτητα 100χλμ η απόσταση είναι 100μ. Δηλαδή διπλασιασμός της ταχύτητας συνεπάγεται και διπλασιασμό της χρονοαπόστασης!
Προφανώς και αυτά τα νούμερα είναι τραβηγμένα και κατά προσέγγιση αλλά ο γενικός κανόνας 'μεγαλύτερη ταχύτητα=μεγαλύτερη χρονοαπόσταση=μικρότερη χωρητικότητα δρόμου' είναι νομίζω σαφής.Μην μπερδεύεις την συνολική απόσταση για ακινητοποίηση με την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το προπορευόμενο όχημα δεν σταματά ακαριαία όπως και εσύ βεβαίως. Το βασικό δηλαδή στον πίνακα που υπάρχει στο σύνδεσμο είναι η απόσταση που διανύεται ως την επιβολή της πλήρους πέδης. Έτσι λοιπόν στα 100 mph η απόσταση είναι 367 πόδια ή 93 μέτρα. Στην ταχύτητα αυτή διανύεις 45 μέτρα το δευτερόλεπτο ήτοι η απόσταση που δηλώνει ο σχετικός πίνακας διανύεται σε 2.06 sec. Στα 35 mph η απόσταση είναι 128 πόδια ή 32.6 μέτρα. Στα 35 mph διανύεις 15.75 μέτρα ήτοι και πάλι η απόσταση του πίνακα διανύεται σε 2.06 sec.
Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές αυτές είναι πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις του χρόνου αντίδρασης ο οποίος συνήθως είναι 20~30% χαμηλότερος. Για το λόγο αυτό το γνωστό τρυκ του 'και ένα και δύο' (που όταν προφέρεται με φυσιολογική ταχύτητα διαρκεί περί τα 2 sec δουλεύει σε κάθε περίπτωση.
-
εχει παρατηρησει καποιος αλλος οτι εχει μειωθει η κινηση στην ΑΟ το πρωι?
αυτο που θυμαμαι σιγουρα ειναι οτι λιγο καιρο πριν, καθε πρωι (8 στις 10 μερες) στις 9:00, ειχε μποτιλιαρισμα στο ρευμα προς αεροδρομιο, απο τις εξοδους 6 εως 11.
τις τελευταιες μερες δε το βλεπω αυτο...
-
Νομίζω γενικά είναι πεσμένη η κίνηση τις τελευταίες μέρες και στην ΕΟ. Χθές κατα τις 23:30 στο ύψος της Λιοσίων και πιό μετά στο ύψος Αχαρνών στο ρεύμα προς Λαμία γίνονταν έργα στην αριστερή λωρίδα και δέν είχε καθόλου μποτιλιάρισμα Υπο κανονικές συνθήκες έπρεπε να ημουν ακόμα κολημένος εκεί απο την κίνηση.
-
Ύποπτο... Κάτι μας κρύβει η κυβέρνηση.
-
Γνωρίζει κάποιος αν μπορώ να πάρω epass από καμμιά τράπεζα πχ?
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Γνωρίζει κάποιος αν μπορώ να πάρω epass από καμμιά τράπεζα πχ? -
Ο χρήστης Batman έγραψε:
Γνωρίζει κάποιος αν μπορώ να πάρω epass από καμμιά τράπεζα πχ?
οκ, θενκς!
Το βάζω και εδώ να υπάρχει:
μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ένα από τα παρακάτω καταστήματα των συνεργαζόμενων τραπεζών: Millennium bank: 97 καταστήματα στην Αθήνα και 11 στην περιφέρεια, ASPIS BANK: 33 καταστήματα στην Αθήνα και 7 στην περιφέρεια, GENIKI BANK: 60 καταστήματα στην Αθήνα και 11 επιλεγμένα καταστήματα στην περιφέρεια.
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Γνωρίζει κάποιος αν μπορώ να πάρω epass από καμμιά τράπεζα πχ?Επίσης αν δεν κάνω λάθος μπορείς να το πάρεις από κάποιο prkatiker ή ikea και κάθε χριστούγεννα βρίσκονται και στο mall. Εγώ από εκεί πήρα το δικό μου, πέρσι!
-
Ανακάλυψα ένα 'loophole' στην Α. Οδό. Εκτός βέβαια εάν το έχουν κάνει επίτηδες έτσι.
Γενικά το τμήμα της Α. Οδού από Κηφισό μέχρι και ανατολικό κόμβο με την περιφερειακή υμηττού έχει όλο όριο 100. Σε δυο-τρία συγκεκριμένα σημεία όμως (μετά από σήραγγες κατά κανόνα) εμφανίζεται μία πινακίδα 'τέλος όλων των περιορισμών'.
Για παράδειγμα κατευθυνόμενος δυτικά κάπου πριν τον κόμβο με Κηφισό. Για 600-800 μέτρα το όριο ακυρώνεται με την παραπάνω πινακίδα, άρα ισχύει το default των 130 km/h, για να ξανατεθεί μετά στα 100.
Σε ένα σημείο προς ανατολικά υπάρχει κάτι αντίστοιχο, μόνο που το όριο των 130 ισχύει για μόλις 200-300 μέτρα.
Απλά μου έκανε εντύπωση αυτό.
Ασχετο, ξέρω. Ασχετο ξέθαμα του θέματος επίσης, ξέρω.
-
http://www.aodos.gr/summary.asp?catid=19490# πατωντας στο χαρτη που ειναι αυτος http://media.feed.gr/pegasus/Multimedia ... id2320.jpg
βλεπουμε οτι ειχαν τοσο μυαλο που καναν λαθος στην αριθμηση προβλεποντας μελλοντικους κομβους που δεν υπηρχε η τεχνικη δυνατοτητα να γινουν 3,19,Υ6 και μετα δεν την διορθωσαν -
Χρησιμοποιώ το e-pass της Αττικής Οδού για το σύνολο των διοδίων της χώρας.
Η απορία μου είναι αν οι χρεώσεις στα διόδια πέραν της Αττικής Οδού
είναι λιγότερο συμφέρουσες από ό,τι αν είχα χωριστά το e-pass του εκάστοτε διοδίου αυτοκινητοδρόμου.Λχ
αν περάσω τη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο με το e-pass της Αττικής Οδού, θα χρεωθώ 13,3 ευρώ
http://www.gefyra.gr/prices/Aplh-Dieleush/
ενώ
αν περάσω τη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο με το e-pass της Γέφυρας, θα χρεωθώ 10,6 ευρώ;
http://www.gefyra.gr/prices/Sundromhtika-Programmata/ -
Ο χρήστης inertia έγραψε:
Χρησιμοποιώ το e-pass της Αττικής Οδού για το σύνολο των διοδίων της χώρας.
Η απορία μου είναι αν οι χρεώσεις στα διόδια πέραν της Αττικής Οδού
είναι λιγότερο συμφέρουσες από ό,τι αν είχα χωριστά το e-pass του εκάστοτε διοδίου αυτοκινητοδρόμου.Ναι είναι λιγότερο συμφέρουσες. Η έκπτωση ισχύει μόνο στην Ατιική Οδό. Σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους η χρέωση είναι ίδια με τον να πλήρωνες μετρητά, απλά γλυτώνεις τον χρόνο και την 'ταλαιπωρία' να περιμένεις στην ουρά. Εάν όμως περνάς συχνά από τους άλλους δρόμους, συμφέρει να προμηθευτείς το αντίστοιχο 'e-pass'.
-
Στην Πελοπόννησο δεν εχεις εκπτωση. Νομιζω ότι δεν υπαρχει τοπικο ε-πας να αγορασεις.
-
Τί γίνεται όμως όταν έχεις το τοπικό e-pass και το επίσης συμβατό e-pass της Αττικής Οδού;
Υπάρχει περίπτωση να ...χρεωθείς ταυτόχρονα και στα δύο για την ίδια διέλευση;Είχα δει κάπου που πρότειναν να κρύψεις έχοντας τυλίξει σε ...αλουμινόχαρτο το e-pass που δε θες να χρεωθεί.
Δεν ξέρω πόσοι κάνουν κάτι τέτοιο και αν είναι αποτελεσματικό.
(Στο εξωτερικό έχω πετύχει που την ώρα που δινουν το e-pass, μαζί δίνουν και ειδική θήκη.) -
Δε νομίζω να πιάνει το e-pass μέσα από το ντουλαπάκι. Εδω δεν πιάνει από το τζάμι μερικές φορές.
Αλλα και να πιάνουν και τα 2, υποθέτω ότι δεν μπορούν να χρεωθούν 2 συσκευές σε ένα κύκλο ανοίγματος-κλεισίματος. -
Ναι μου έχει τύχει να μην πιάνει στο τζάμι.
Μου έχει τύχει όμως να το έχω ξεχάσει τελείως ότι... υπάρχει,
να βρίσκεται στο ντουλαπάκι και να πιάνει.Οπότε καλού κακού, κάποια μέτρα θα τα λάβουμε...
Αλουμινόχαρτο λοιπόν;
Αν κανείς έχει δοκιμάσει.
Αττική Οδός