-
Ο χρήστης mrclouzo έγραψε:
Όχι, πρέπει να μπει στον 659. Στο Ε3 μπαίνει για πληροφοριακούς λόγους και μόνο, δεν επηρεάζει πουθενά αλλού την εκκαθάριση.
Είσαι όντως στο ειδικό καθεστώς, σωστός ο κωδικός που είπες για τον 705 και επιπλέον πας στον 596 και επιλέγεις 'ειδικό καθεστώς φπα'.
Προσοχή, αν εντός του 2014 πούλησες λάδι σε έμπορο ή ελαιοτριβείο και σου έκοψαν τιμολόγιο αγοράς, πρέπει αυτό το λάδι να δηλωθεί. Επίσης σε αυτή την περίπτωση πρέπει να στείλεις καταστάσεις ΜΥΦ γιατί αυτός που έκοψε τιμολόγιο θα έχει ήδη στείλει για διασταύρωση.
Κατά την γνώμη μου αν δεν ζητάς πια επιστροφή ΦΠΑ δεν υπάρχει λόγος να είσαι στο ειδικό καθεστώς, μπορείς να πας στην ΔΟΥ που ανήκεις και να βγεις από το ειδικό καθεστώς (ακυρώνοντας και το δελτίο αποστολής που -πιθανότατα- έχεις). Και όταν σου δίνουν τιμολόγιο αγοράς όταν πουλάς λάδι, θα τους λες να ενημερώνουν το λογιστή τους να μην το στείλει για διασταύρωση. Ελπίζω να μην σε μπέρδεψαΩραία αυτό με βοηθάει για τον αδελφό μου (κάνω και τη δική του δήλωση).
Εφόσον πουλήσουμε λάδι και κόπηκε τιμολόγιο, φυσικά και πρέπει να δηλωθεί. Πέρυσι δεν πουλήσαμε λάδι, όμως αν είχαμε πουλήσει τι καταστάσεις να έστελνα; Δεν θα το δήλωνα απλά στα έσοδα;
Δελτίο αποστολής δεν έχω και δεν είχα ποτέ. Απλά μας έδιναν κάτι χαρτιά από το συνεταιρισμό (ελαιουργείο) πήγαινα στην τράπεζα και έπαιρνα την επιστροφή. Πλέον δεν κόβω τιμολόγια στο όνομά μου οπότε όντως δε χρειάζεται να είμαι σε αυτό το καθεστώς, αλλά στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί.
Όχι δεν με έχεις μπερδέψει, αν εξαιρέσουμε βέβαια αυτό με τις καταστάσεις ΜΥΦ (δεν ξέρω καν τι είναι).
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Ωραία αυτό με βοηθάει για τον αδελφό μου (κάνω και τη δική του δήλωση).Εφόσον πουλήσουμε λάδι και κόπηκε τιμολόγιο, φυσικά και πρέπει να δηλωθεί. Πέρυσι δεν πουλήσαμε λάδι, όμως αν είχαμε πουλήσει τι καταστάσεις να έστελνα; Δεν θα το δήλωνα απλά στα έσοδα;
Δελτίο αποστολής δεν έχω και δεν είχα ποτέ. Απλά μας έδιναν κάτι χαρτιά από το συνεταιρισμό (ελαιουργείο) πήγαινα στην τράπεζα και έπαιρνα την επιστροφή. Πλέον δεν κόβω τιμολόγια στο όνομά μου οπότε όντως δε χρειάζεται να είμαι σε αυτό το καθεστώς, αλλά στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί.
Όχι δεν με έχεις μπερδέψει, αν εξαιρέσουμε βέβαια αυτό με τις καταστάσεις ΜΥΦ (δεν ξέρω καν τι είναι).
Οι ΜΥΦ είναι οι τριμηνιαίες καταστάσεις εσόδων-εξόδων, αντικατέστησαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών που υποβάλλονταν μια φορά ετησίως και για τιμολόγια καθαρής αξίας 300 ευρώ και πάνω. Αν το ελαιοτριβείο κόψει τιμολόγιο αγοράς στο αφμ σου, θα σταλεί αυτό το τιμολόγιο με τις ΜΥΦ και αν δεν το στείλεις και εσύ δεν θα γίνει η διασταύρωση οπότε ίσως σε καλέσει κάποια στιγμή η ΔΟΥ σου για εξηγήσεις.
Δελτίο αποστολής είχαν θεωρήσει (τρυπήσει) όλοι όσοι ήταν στο ειδικό καθεστώς. Μπορείς να μάθεις αν είχες θεωρήσει δελτίο αποστολής δίνοντας το αφμ σου στο αρμόδιο τμήμα στην εφορία.
Σε γενικές γραμμές θα σου πρότεινα κάποια στιγμή να συμβουλευτείς κάποιον καλό λογιστή γιατί οι αλλαγές είναι ραγδαίες και τα πρόστιμα καραδοκούν. Αυτό είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα που θα φέρει τις επενδύσεις -
Ο χρήστης mrclouzo έγραψε:
Οι ΜΥΦ είναι οι τριμηνιαίες καταστάσεις εσόδων-εξόδων, αντικατέστησαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών που υποβάλλονταν μια φορά ετησίως και για τιμολόγια καθαρής αξίας 300 ευρώ και πάνω. Αν το ελαιοτριβείο κόψει τιμολόγιο αγοράς στο αφμ σου, θα σταλεί αυτό το τιμολόγιο με τις ΜΥΦ και αν δεν το στείλεις και εσύ δεν θα γίνει η διασταύρωση οπότε ίσως σε καλέσει κάποια στιγμή η ΔΟΥ σου για εξηγήσεις.
Δελτίο αποστολής είχαν θεωρήσει (τρυπήσει) όλοι όσοι ήταν στο ειδικό καθεστώς. Μπορείς να μάθεις αν είχες θεωρήσει δελτίο αποστολής δίνοντας το αφμ σου στο αρμόδιο τμήμα στην εφορία.
Σε γενικές γραμμές θα σου πρότεινα κάποια στιγμή να συμβουλευτείς κάποιον καλό λογιστή γιατί οι αλλαγές είναι ραγδαίες και τα πρόστιμα καραδοκούν. Αυτό είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα που θα φέρει τις επενδύσειςΕπιστροφή ΦΠΑ έχουμε πάρει 2 φορές αν θυμάμαι καλά. Πριν από 3-4 χρόνια, και πάλι, αν θυμάμαι καλά. Δεν κάλεσαν ούτε εμένα ούτε τον αδελφό μου στην εφορία. Βιβλίο με δελτία αποστολής επίσης δεν έχουμε σίγουρα ούτε έχει θεωρήσει κανείς για λογαριασμό μας. Τέλος πάντων, ευχαριστώ και πάλι. Θα ρωτήσω σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ και ένα καλό μου φίλο λογιστή και θα κάνω ένα κόπο να σου εξηγήσω τι ακριβώς έχει παιχτεί γιατί αν έχω καταλάβει καλά σε προβλημάτισα και εγώ.
Τα λέμε. -
χθες μπηκα στο taxis-net να κανω μια αλλαγη στο Ε9 προσθεσα 2 αγροτεμαχια 2στρεμματα, που εκ παραδρομης τα ειχα διαγραψει πριν 2 χρονια και τωρα το καταλαβε η μητερα μου, στη δηλωση του 2012 με αφησε να κανω εισαγωγη των αγροτεμαχιων και την οριστικοποιησα, περιμενω εκκαθαριση και εκανα μεταφορα την αλλαγη και στο επομενο ετος αλλα για να το οριστικοποιησω εκει μου βγαζει προειδοποιηση οτι η δηλωση ειναι εκπροθεσμη, για πειτε θα πληρωσω προστιμο;
-
Απορία, αν μπορεί κανείς να βοηθήσει...
Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά έχω επιστροφή φόρου, 200 ευρώ για το 2015. Περίμενα, περίμενα, περίμενα τόσους μήνες αλλά ... τίποτα. Πήρα τηλέφωνο τη λογίστριά μου η οποία μου είπε να πάω στην εφορία να κάνω αίτηση αλλιώς θα το καθυστερούν όσο μπορούν. Πράγματι, πήγα στην εφορία αλλά όταν ρώτησα ένα υπάλληλο που μπορώ να κάνω αίτηση με κοίταξε στα μάτια και μου είπε ότι με αίτηση ή χωρίς αίτηση λεφτά δεν θα πάρω τώρα άμεσα. Κάααααααααποια στιγμή, λέει, θα μπούν, μέσα στο 2016...
Ρωτώντας δεξιά- αριστερά μαθαίνω ότι αρκετός κόσμος που είχε επιστροφή, έχει πάρει τα λεφτά του. Ξέρει κανείς τι παίζει? -
Πολλά ζητάς και εσύ,άπληστε πολίτη
Οι γνωστοί σου αυτοί που αναφέρεις πως έλαβαν ήδη την επιστροφή,ρώτησες πώς και πότε την έλαβαν; -
Ο χρήστης lleonidas έγραψε:
Πολλά ζητάς και εσύ,άπληστε πολίτη
Οι γνωστοί σου αυτοί που αναφέρεις πως έλαβαν ήδη την επιστροφή,ρώτησες πώς και πότε την έλαβαν;Τα λεφτά μπήκαν στους λογαριασμούς που είχαν δηλώσει.
Το πότε, θα σε γελάσω. ήταν πέρυσι 2-3 μήνες μετά που έκαναν τις δηλώσεις τους. Δε ξέρω τι να πω? -
2 άτομα που ξέρω εγώ πάντως που περίμεναν, δεν πήραν ποτέ! Πήγαν και έκαναν αίτηση όμως και ακόμη περιμένουν. Νομίζω ότι πρέπει τουλάχιστον να κάνεις αίτηση.
-
Και εγώ περιμένω επιστροφή κ ακόμα τίποτα.
Πήγα εφορία, δεν υπάρχει αίτηση ή κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις. Απλά περιμένεις.
Αν θέλεις κάποιο συμψηφισμό με τυχόν δικές σου οφειλές προς την εφορία τότε κάτι κάνεις αλλά δεν ξέρω τι γιατί δεν είμαι τέτοια περίπτωση. -
Απορία - θεωρητική.
Αν έχεις ατομική επιχείρηση που έχει έσοδα μόνο με εμβάσματα εξωτερικού, κατά πόσο εφικτό/νόμιμο είναι να τη μεταφέρεις σε άλλη χώρα της EU ? -
Και απο εσωτερικό να είναι, δεν γίνεται;
Δηλαδή αν καταλαβα καλά ρωτάς εάν μπορείς να είσαι ελ.επ. με έδρα εξωτερικό; right;Sent from my iPad using Tapatalk
-
Ναι, αν είναι νόμιμο κάτι τέτοιο εφ όσον είσαι υπήκοος Ελλάδας, να διατηρείς την έδρα σου σε άλλη χώρα. Αυτό δεν είναι οι off shore πρακτικά; Όλο τις κυνηγάνε για πρόστιμα με βάση το τι ακούμε στις ειδήσεις οπότε λογικά κάτι θα βρωμάει αν κάνεις κάτι τετοιο;
-
Εάν είναι εντός ΕΕ δεν ξέρω κατα πόσο είναι παράνομο. Αν έχεις ΚΑΙ κατοικία στην χώρα του εξωτερικού, δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνεται.
Στο μυαλό μου, απλά λές ότι επιχειρείς από εκεί. Και θα φορολογείσαι λογικά εκεί (θα πρέπει μάλλον να πάς σε ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού). -
Ο χρήστης kapami έγραψε:
Απορία - θεωρητική.
Αν έχεις ατομική επιχείρηση που έχει έσοδα μόνο με εμβάσματα εξωτερικού, κατά πόσο εφικτό/νόμιμο είναι να τη μεταφέρεις σε άλλη χώρα της EU ?Πρέπει να φτιάξεις νέα επιχείρηση σε άλλη χώρα (π.χ. Βουλγαρία) και να περνάνε όλα από εκεί. Δεν γίνεται μεταβίβαση.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Απορία - θεωρητική.
Αν έχεις ατομική επιχείρηση που έχει έσοδα μόνο με εμβάσματα εξωτερικού, κατά πόσο εφικτό/νόμιμο είναι να τη μεταφέρεις σε άλλη χώρα της EU ?Πρέπει να φτιάξεις νέα επιχείρηση σε άλλη χώρα (π.χ. Βουλγαρία) και να περνάνε όλα από εκεί. Δεν γίνεται μεταβίβαση.
Με την ασφάλιση τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Ασφαλίζεσαι έξω και διακόπτεις την εδώ ασφάλιση;
Μια άλλη απορία είναι το εάν γίνεται να φτιάξεις μια τέτοια εταιρία και να περνάς εκεί έσοδα τα οποία έχεις τιμολογήσει από ελληνική εταιρία (π.χ ατομική). Απαγορεύεται;
Εννοώ να χρεώνεις εδώ έξοδα τα λεφτά που θα πηγαίνουν έξω. Π.χ. παράδειγμα όπου παρέχεται υπηρεσία/προϊον εδώ από κάποιον το οποίο όμως για να παραχθεί θέλει εμπλοκή και άλλων ατόμων, οι οποίοι έχουν μαζί με τον Α εταιρία στο εξωτερικό.
Είναι πιθανό ο Α να τιμολογήσει κανονικά στην Ελλάδα και να 'Αγοράσει' την υπηρεσία από το εξωτερικό;Ή απαγορεύεται μιας και ο Α θα είναι και στην εταιρία έξω.
-
Αν ασφαλιστείς έξω, παίρνεις από εκεί ένα έντυπο της Ε.Ε. (Α1 λέγεται) και με αυτό σταματάς την εδώ ασφάλισή σου. Βέβαια υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, δεν είναι τόσο απλό. Επίσης παίζουν και έλεγχοι.
Δεν κατάλαβα καλά την δεύτερη ερώτηση. Αν εννοείς να χρεώνεις έξοδα στην ξένη εταιρεία από τιμολόγια που έχουν κόψει ελληνικές εταιρείες, φυσικά και γίνεται. Ενδοκοινοτικές συναλλαγές λέγεται. Αγοράζεις δηλαδή από άλλη χώρα, νόμιμα. Αν εννοείς να περνάς στην ξένη εταιρεία σου τα τιμολόγια που έχουν κοπεί στο όνομα της ελληνικής εταιρείας σου, προφανώς και δεν γίνεται κάτι τέτοιο.
-
Τι όροι; Εάν πάς π.χ. Γερμανία και πείς ότι θέλεις να γίνεις εκεί self-employed, δεν είναι σχετικά εύκολο; (αρκεί να έψχεις εκεί π.χ. διεύθυνση κατοικίας κλπ).
Ναι δεν το έθεσα καλά
Να το πώ με παράδειγμα (αν και χοντροκομμένο).
Έστω ότι έχεις εισόδημα απο Ελεύθερο Επάγγελμα π.χ. 15.000€ τον χρόνο στο Ελλάντα.
Μπορείς να χρεώσεις π.χ. έξοδα 5.000€ σε εταιρία δικιά σου (ή τέλος πάντων στην οποία είσαι και εσύ) η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό; Ώστε στο τέλος να φορολογηθείς στο Ελλάντα για 15-5=10k€; (Προφανώς και τα αλλά θα φορολογηθούν στην έδρα της εταιρίας κάπως κλπ κλπ). -
Η συναλλαγή που θες να κανεις αφορά προϊόν ή υπηρεσίες;
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Προιόν (software)
Καλά υποθετικό είναι (ακόμα) το σενάριο...
Έχει οπνως διαφορά;
-
Καπου διάβασα πρόσφατα οτι στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές παροχής υπηρεσιών το ΦΠΑ δεν απαλλάσσεται. Δεν θυμάμαι ομως περισσότερες λεπτομερείς.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος