Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αν κάποιοι ΕΕ (μπλοκάκηδες ή μη δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο) δεν τηρούσαν βιβλία απλά παρανομούν και θα υποστούν τις συνέπειες (θα χάσουν το δικαίωμα της έκπτωσης των επαγγελματικών τους δαπανών) χωρίς φυσικά να μπορούν να επικαλεστούν την δυσμενή συνέπεια που υφίστανται αφού αυτή θα οφείλεται σε υπαιτιότητά τους και δη σε παράνομη συμπεριφορά τους.
Σωστά. Αλλά δεν είναι παράνομη συμπεριφορά να μην περνάς δαπάνες στα βιβλία σου (πέρα από το ασφαλιστικό σου ταμείο) αν δεν έχεις δαπάνες διότι δουλεύεις σε εταιρεία και σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις τη δουλειά σου το αφεντικό σου. Ξεκάθαρο.
Τώρα αυτό που ισχυρίζεσαι εσύ ότι (υποτίθεται) μπορεί να κάνει ο νομοθέτης ΔΕΝ μπορεί να γίνει συνταγματικά. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο συνταγματικό αλλά και κόντρα ακόμα και στην πιο κοινή 'στρατιωτική' λογική που μπορεί να φανταστεί κανένας. Άκου τι λες προσεκτικά :
Λες λοιπόν ότι ο νέος νόμος θα τιμωρήσει όσους μέχρι την ψήφισή του τηρούσαν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους ως όφειλαν (δλ. όσους τηρούσαν βιβλία) και θα ευνοήσει όσους παρανομούσαν (όσους δεν τηρούσαν βιβλία) και θα αρνηθεί ευνοϊκή φορολόγηση στους πρώτους χορηγώντας τη αποκλειστικά στους παρανομούντες δεύτερους!! Δεν πιστεύω να θέλεις κάτσω να σου θεμελιώσω όλες τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα στραφούν κατά μίας παρόμοιας νομοθετικής διάταξης ή τις αντιδράσεις σε πολιτικό/μιντιακό επίπεδο. Η διάκριση αυτή δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των νομίμως τηρούντων τα βιβλία τους.
Καμία σχέση με αυτό που λέω.
Έχεις 2 εργαζόμενους με μπλοκάκι. Και οι δύο ελπίζουν/θέλουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί. Και οι δύο έχουν 1 εργοδότη, με σύμβαση, κλπ, κλπ. Ο ένας περνάει στις δαπάνες του ακόμα και το σκληρό δίσκο που πήρε για να κάνει backup στις ταινίες που κατεβάζει για την πλάκα του, και γλιτώνει το ΦΠΑ (κακώς κατά την άποψή μου, αλλά so be it) ενώ ο άλλος δεν περνάει τίποτα διότι είναι αστείες ή μηδαμινές οι επαγγελματικές δαπάνες του διότι ΟΛΑ όσα χρειάζεται του τα παρέχει ο εργοδότης του.
Αυτός που δεν περνάει δαπάνες (πλην ταμείου) επειδή δεν έχει δαπάνες σαφώς και δεν παρανομεί.
Ο νομοθέτης αν φερθεί πιο ευνοϊκά σε αυτόν που δεν είχε δαπάνες (και κατά συνέπεια δεν 'κέρδιζε' το ΦΠΑ δηλώνοντας ως εξοπλισμό γραφείου π.χ. το ipad που πήρε για την πλάκα του) δεν 'τιμωρεί τον νόμιμο και ανταμείβει τον παράνομο'. Απλά ορίζει ότι στο εξής θα φορολογείται ως μισθωτός αυτός που εκτός των άλλων δεν έχει 'δικές του' δαπάνες (και δεν 'κερδίζει' το ΦΠΑ). Έχει κάθε δικαίωμα ν' αποφασίσει ότι έτσι θα είναι από εδώ και στο εξής, όπως έχει δικαίωμα να ορίσει ότι θα φορολογείται ως μισθωτός όποιος είχε μέχρι 2 εργοδότες μέσα στη χρονιά, κι όχι 3 που είναι σήμερα - in any case σίγουρα έχει τουλάχιστον όσο 'δικαίωμα' είχε να βάλει αναδρομικούς φόρους σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν υπό προηγούμενο φορολογικό καθεστώς (για το οποίο σίγουρα μπορείς να κάτσεις να μας αναλύσεις κάμποσες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, κι όμως το ζήσαμε).
Θα σου το κάνω και σε πιο απλό παράδειγμα για να δεις πιο ανάγλυφα τι μας λες ότι μπορεί να συμβεί.
Νέα διάταξη νόμου επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ σε όλους όσους εξόφλησαν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από το φόρο εισοδήματος αλλά δεν το επιβάλλει σε όσους τις αμέλησαν και τις άφησαν να καταστούν ληξιπρόθεσμες και επιπλέον χορηγεί στους δεύτερους και έκπτωση 20% από το αρχικό ποσό φόρου που όφειλαν. Σου φαίνεται να στέκεται στα δικαστήρια ως συνταγματικό ; Στα ΜΜΕ ; Στη Βουλή ;
Εξήγησα παραπάνω τι λέω, δεν έχει σχέση με το παράδειγμά σου.
Συμπεράσματα :
- Είναι υποχρέωση κάθε ΕΕ («μπλοκάκηδων» συμπεριλαμβανομένων) να τηρεί πλήρη βιβλία εσόδων – εξόδων
- Εκτός από νόμιμη υποχρέωση έγραψα προσωπικά ότι κάθε ΕΕ «μπλοκάκιας» πρέπει να καταχωρεί τις δαπάνες του στα βιβλία γιατί α) εκπίπτει ΦΠΑ (από κάποιες και δε βλέπω γιατί αναφέρεις μόνο τα μελάνια. Τα λαπτοπ, τα κινητά, τα ταμπλετ, τα πολυμηχανήματα πχ σου ξινίζουν
και β) γιατί δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή και μπορεί αύριο να σου αναγνωρίσουν τις δαπάνες αυτές αν αλλάξει ο νόμος
- Η καταχώριση των δαπανών του «μπλοκάκια» στο βιβλίο μόνο καλό μπορεί να είναι και όχι it doesn't work both ways και δεν γίνεται, εξ’αυτού του λόγου ,να βρεθεί σε δυσμενή θέση σε σχέση με τον άλλο που δεν καταχωρεί δαπάνες.
- Σωστά, αλλά αν δουλεύεις για κάποια εταιρεία κι απλά είσαι με μπλοκάκι αντί με ΙΚΑ κλπ μπορεί να μην έχεις ούτε μια επαγγελματική δαπάνη να περάσεις στα βιβλία σου, εκτός από το ταμείο σου. Παρανομείς αν δεν έχεις δαπάνες (πλην ταμείου)? Προφανώς όχι.
- Αν ΔΕΝ έχεις δαπάνες να περάσεις (δεν έχεις ανάγκη από νέο λάπτοπ, το κινητό στο δίνει ο εργοδότης σου, χρησιμοποιείς τις δικές του εγκαταστάσεις, γραφική ύλη, κλπ, κλπ) δεν είσαι υποχρεωμένος να περάσεις τίποτα. Και όπως ακριβώς δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή και 'αύριο' μπορεί να σου αναγνωρίσουν ως έξοδα τις δαπάνες αυτές (που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι κι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, ανάλογα τι κάνεις και που δουλεύεις), έτσι ακριβώς μπορεί να σου πουν ότι 'ξέρεις, θα φορολογηθείς ως μισθωτός ΜΟΝΟ αν ΔΕΝ έχεις τέτοιες δαπάνες περασμένες στα βιβλία σου για το συγκεκριμένο έτος, αλλιώς τι είχες τι έχασες, τόσα χρόνια ως ΕΕ σε φορολογούσαμε'.
- Είναι προφανές ότι αν αλλάξει ο νόμος μέσα στη χρονιά με αναδρομική ισχύ δε μπορεί να βρεθείς μόνο κερδισμένος (επειδή και καλά ήσουν νόμιμος - so what, κι ο άλλος ήταν) αλλά και χαμένος. Αν πιστεύεις ότι ο 'ξύπνιος' που θα περάσει ακόμα και το τάμπλετ που έκανε δώρο στη γυναίκα του για να γλιτώσει το ΦΠΑ μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει αν αλλάξει ο νόμος, ΟΚ, κανένα πρόβλημα.
Σήμερα έχεις υποχρέωση να περνάς τις δαπάνες σου στα βιβλία όπως κάθε ΕΕ...
Εάν μπορείς να βρεις κάποιο νόμο που να αναφέρει ότι αν τηρείς βιβλία ΕΕ υποχρεούσαι να περνάς σε αυτά ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δαπάνη για την οποία έχει κοπεί τιμολόγιο με το ΑΦΜ σου, είτε πρόκειται για επαγγελματική (έστω κατά π.χ. 50%) είτε για δαπάνη 100% άσχετη με την επαγγελματική σου δραστηριότητα, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
Β ΜΕΡΟΣ
Το ανωτέρω είναι εξαιρετική αναίδεια αντίστοιχη με αυτή των πιστών/θρησκευόμενων που μου ζητούν να τους αποδείξω εγώ ο άθεος ότι ΔΕΝ υπάρχει θεός Το βάρος απόδειξης όμως είναι προφανώς αντίστροφο.
Καμία αναίδεια και τίποτα 'αντίστροφο'.
Για να έχεις υποχρέωση από το νόμο να κάνεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, πρέπει ο νόμος να ορίζει επακριβώς την υποχρέωση αυτή και υπό ποιες προϋποθέσεις την έχεις. Το νόμο αυτό μπορείς να τον βρεις (όπως και τις εξαιρέσεις αν υπάρχουν). Τα περί πιστών/θρησκευόμενων /κλπ είναι άσχετα. Κανείς δε σου ζήτησε να αποδείξεις ότι ΔΕΝ υπάρχει κάτι στο οποίο ΔΕΝ πιστεύεις, σου πρότεινα (αν θέλεις/μπορείς/έχεις το χρόνο/κλπ) να βρεις ποιος είναι αυτός ο νόμος (στον οποίο πιστεύεις) που ορίζει τι έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να περνάει στα βιβλία του ένας ΕΕ κα τι όχι, να δούμε ακριβώς τι λέει.
[ΕDIT]
(αφού έριξα έναν τρελό ύπνο και ήρθα στα ίσα μου, έκανα μπανάκι, κλπ )
Πρακτικά, οι μόνες δαπάνες που πρέπει υποχρεωτικά (εφόσον έτσι ορίζει ο νόμος) να περάσεις στα βιβλία ΕΕ σου είναι αυτές για τις οποίες το παραστατικό αναφέρει το ΑΦΜ/ΔΟΥ σου & την επαγγελματική σου ιδιότητα, για τις οποίες μπορεί κάποιος να σε 'πιάσει' και να σου πει 'έλα δω κύριε π.χ. μηχανικέ, αυτό γιατί δεν το πέρασες?'. Αυτές, λοιπόν, είναι το 'πρόβλημα'. Τι γίνεται αν εκδώσει κάποιος τιμολόγιο για κάτι άσχετο (επειδή είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τιμολόγια για τα πάντα) με το ΑΦΜ και τη ΔΟΥ σου στο οποίο τιμολόγιο σε έχει ως ιδιώτη? Αν δεν κρατάς βιβλία ΕΕ, κανένα πρόβλημα, το σκίζεις και το πετάς αν θέλεις (εκτός αν προκύπτει από κάπου ότι πρέπει να το φυλάξεις και να το παρουσιάσεις σε τυχόν φορολογικό έλεγχο, αλλιώς έχει πρόστιμο). Πάντως το τιμολόγιο που έλαβε αυτός που φέρεται ως ιδιώτης δεν υποχρεούται να το περάσει πουθενά. Ένα το κρατούμενο. Αν τώρα κρατάς βιβλία, και σε έχει βάλει ο άλλος ως ιδιώτη (καλώς κατά την άποψή μου, εφόσον υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο ώστε να μη μπλέκεις ντε και καλά επαγγελματικά έξοδα με μη-επαγγελματικά για τα οποία ο άλλος πρέπει ντε και καλά να κόψει τιμολόγιο) τι γίνεται? Τίποτα.
Παράδειγμα: Είσαι μηχανικός (ΕΕ). Χαλάει το καζανάκι στο σπίτι. Φωνάζεις υδραυλικό. Σου κόβει παραστατικό (υποχρεωτικά - μιλάμε για το τι λέει ο νόμος) στο οποίο πρέπει να βάλει το ΑΦΜ σου. Θα σε βάλει ως ιδιώτη και δε θα το περάσεις στα επαγγελματικά σου βιβλία ως επαγγελματική δαπάνη, ασχέτως αν αναφέρει το ΑΦΜ σου. Το ΑΦΜ είναι ένας αριθμός που σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή, είσαι 'εσύ'. Το τι κάνεις, όχι. Το αν 'εσύ' θα κάνεις μια συναλλαγή ως ιδιώτης ή ως ΕΕ/μηχανικός, εσύ το καθορίζεις. Αν δε θες, δεν είσαι υποχρεωμένος να ζητάς τιμολόγιο για την κάθε δαπάνη σου, επαγγελματική ή μη. Και το 'τιμολόγιο' δεν είναι ένα παραστατικό που αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές δαπάνες σου, που πρέπει να περαστούν σε κάποια βιβλία.
Σε ευχαριστώ για το χρόνο και τις σκέψεις σου (ΚΑΙ για την αναμφισβήτητη ...'ξεροκεφαλιά' μου ) και εννοείται ότι συζητάμε φιλικά κι όχι για να δείξουμε ποιος είναι ο 'μάστορας' της 'φορολογικής λογικής' που έχουμε στην Ελλάδα (εγώ σίγουρα δεν είμαι, και είναι πολλά αυτά που βρίσκω παράλογα).