-
Δεν θυμαμαι επι Παπανδρεου να σαι τοσο ζεστος με το μνημονιο παντως.
-
@nass
δεν έχω το κουράγιο να μπω σε μια τέτοια συζήτηση, θα σου πω τη γνώμη μου όμως μέσες άκρες.
Προσωπικά δε θεωρώ ότι το Μνημόνιο είναι λάθος μόνο στη Δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και στα υπόλοιπα που φέρνει. Και είναι σφάλμα(σύμφωνα με την άποψη των mainstream economics) να λέμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ανάπτυξης στο Μνημόνιο. Όλες αυτές οι αποφάσεις για την αγορά εργασίας(μείωση μισθών,απελευθέρωση απολύσεων-επαγγελμάτων κτλ κτλ.) είναι πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη σύμφωνα με τους φιλελεύθερους και τους ΕΕ-ΔΝΤ. Το θέμα είναι τί ιδεολογία κουβαλά ο καθένας μας. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι βάλσαμο, άλλοι ότι είναι φαρμάκι.Το Μνημόνιο είναι ένα κουστούμι συγκεκριμένης ιδεολογίας και κάνει συγκεκριμένα πράγματα όπως πιστεύει αυτό πως είναι το σωστό. Παραμένει όμως ένα κουστούμι εντελώς φασόν, θυμίζω ούτε καν προϊόν διαπραγμάτευσης! Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες ως χώρα, και δεν της κάνει αυτό το κουστούμι. Οι αλλαγές που φέρνει στη δομή του κράτους και στην οικονομια κατά τη γνώμη μου δεν είναι και τόσο συμβατές με τα συμφέροντα της χώρας. Η μηχανοργάνωση και ο εξορθολογισμός κόστους μπορεί να ακούγουνται ως ωραία πράγματα σε μας που αγανακτούμε χρόνια με το κράτος αλλά είναι το κερασάκι στο οποίο τσιμπάμε όλοι(και εγώ) και αγνοούμε το υπόλοιπο σχέδιο και τις επιπτώσεις του.
Ρωτάς που θα βρούμε τα λεφτά αν βγούμε από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι μέχρι στιγμής πιο πολλά λεφτά έχουν βγει και έχουν πάει στην αποπληρωμή πιστωτών παρά στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα έχουν αφαιρεθεί επιπλέον χρήματα από την οικονομια.
Έχουν γίνει απίστευτα λάθη, και με το γεγονός ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο, και με το πρώτο κούρεμα, και με την όλη στάση της Ελλάδας και τις επιλογές της και με τη στάση των ευρωπαϊκών μας εταίρων. Γιατί όχι, ίσως και η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να ήταν ένα λάθος. Ίσως αυτό το πράγμα να το πληρώνουν τώρα οι χώρες του Νότου. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αναλογιστούμε ως χώρα.Όπως και να έχει το πράγμα είτε μέσα στο Ευρώ είτε έξω από αυτό, αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι σωστή πολιτική και τη βούληση να την εφαρμόσει και αυτό εγώ δεν το βλέπω. Ότι έρχονται δύσκολα χρόνια είναι βέβαιο, η πολιτική όμως που ασκηθεί θα δείξει αν θα βγούμε στην επιφάνεια ή θα οδεύουμε προς τον πάτο. Αυτή την πολιτική δεν είναι δυνατόν να στην ασκήσουν για το 'καλό' σου τα άλλα κράτη, γιατί αυτό υποτίθεται ότι γίνεται με το Μνημόνιο. Θα σε φτιάξουν όπως ακριβώς τους συμφέρεις να γίνεις. Και αυτό είναι ένα πράγμα που δε μπορούν να αντιληφθούν όσοι ακόμα πιστεύουν στην καλή και αμόλυντη Ευρωπαϊκή Ένωση, που σαν καλή μητέρα ξέρει ποιό είναι το καλό μας.
Επέτρεψέ μου, ας απαντήσει αυτή η χώρα ειλικρινώς στο **ΠΩΣ **έφτασε ως εδώ και ΤΙ προτιθέμεθα να κάνουμε από εδώ και πέρα για να βγούμε από το χάος, και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε.
-
Το μόνα λάθη που έγιναν είναι ότι δεν το εφαρμόσατε/ζετε και ότι δεν διώξατε 300.000 άχρηστους και ακριβούς κηφήνες από την πρώτη μέρα. Όταν μια ιδιωτική επιχείρηση δεν βγαίνει διώχνει κόσμο για να βγει όταν το κράτος Ελλάδα δεν βγαίνει προσλαμβάνει....
Όταν ακούτε για ανεργία 28% αυτή είναι 0% ΔΥ και 40% ΙΥ ακόμα σήμερα, 3 χρόνια μετά.
Τα συμπεράσματα δικά σας.Υ.Γ.
Άκουγα χθες κυβερνητικό στέλεχος να λέει ότι δεν μπορούν να διωχθούν ΔΥ γιατί δεν έχουν σχέση με παραγωγική οικονομία και άρα δεν θα βρουν δουλειά αλλού.... -
@Red Garland
Ουσιαστικά απάντησες 'δεν έχω ιδέα αλλά πάντως μνημόνιο δε γουστάρω'. ΟΚ
Στο Μνημόνιο ήταν να μη μπούμε. Τότε (2009-2010) είχαμε διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια μας: βαράγαμε μια άτακτη χρεωκοπία και παίρναμε μαζί μας όλη την ΕΕ, που οι Τράπεζές της κράταγαν στα χέρια τους το δημόσιο χρέος μας. Δεν τα ασκήσαμε διότι ο ΓΑΠ σκέφτηκε (σωστά) ότι έτσι και δεν έπιανε ο εκβιασμός και το κάναμε αυτό, θα ήμασταν οι παρίες της Ευρώπης και τα γιουσουφάκια των ΗΠΑ και της Τουρκίας για 500 χρόνια. Αυτό ήταν το deal Μέρκελ-Σαρκοζί 'μαλάκες μη μας γαμήσετε, αφήστε να ξεφορτώσουν οι τράπεζές μας χρέος και μεις θα σας δώσουμε χρήμα να ορθοποδήσετε', όποιος δεν το έχει καταλάβει μετά το PSI και ακόμα γουστάρει θεωρίες συνομωσίας, δικαίωμά του και πρόβλημά του.
Υπενθυμίζω βέβαια ότι στο σημείο που είμαστε δεν μας έφερε κανείς άλλος, μόνο ΕΜΕΙΣ βάλαμε τον εαυτό μας, το ευρώ δεν ήταν ΑΙΤΙΑ όσων συνέβησαν, απλά ο καταλύτης (και όπως κάθε καταλύτης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό, πχ. φτηνό χρήμα για ανάπτυξη, είτε για κακό, πχ. φτηνό χρήμα για έξτρα διορισμούς). Εκτός και αν δεν θυμόμαστε την ελληνική οικονομία να πετάει τις δεκαετίες του 80 και του 90 (1993: πληθωρισμός 21% για όσους γουστάρουν δραχμούλα).
Και βέβαια τι θα γινόταν, ουδείς ξέρει, το πιθανότερο είναι εμείς να ήμασταν εκεί που είμαστε τώρα ή και χειρότερα, φάση Αργεντινής, αλλά να είχαμε πάρει μαζί μας στον πάτο και την υπόλοιπη Ευρώπη, που τώρα ακόμα κάπως το παλεύει.
Τώρα πλέον είναι αργά. Καταρχήν διότι πλέον το χρέος μας είναι είτε σε ελληνικά χέρια (διότι όταν οι ΕΕ-τράπεζες πούλησαν, κάποιοι αγόρασαν και αυτοί ήμασταν εμείς, με δανεικά λεφτά), και αν τραβήξουμε ένα δεύτερο PSI θα διαρρήξουμε έτι περαιτέρω τον πρωκτόν των ελληνικών τραπεζών, ταμείων, ΑΕΙ, νοσοκομείων και ιδιωτών, είτε σε δημόσια χέρια των ευρωπαίων φορολογούμενων, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και άλλο να έχεις να κάνεις με μια γερμανική τράπεζα και άλλο με το γερμανικό και αμερικάνικο κράτος.
Αλλά και, το χειρότερο, διότι δεν εκμεταλλευτήκαμε το χρήμα εκείνο για να κάνουμε αυτά που έπρεπε για να αλλάξουμε και να συνέλθουμε σε βάθος. Οταν μια επιχείρηση χρωστάει και πάει για 'κανόνι', κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μπαίνει ένας επενδυτής, χώνει χρήμα = αγοράζει χρόνο και αρχίζει αναδιοργάνωση: διώχνει κόσμο (και πρώτους-πρώτους τους managers που την έφεραν σε αυτή τη θέση), κλείνει μη επικερδείς δραστηριότητες, αναπτύσσει άλλες ελπιδοφόρες (που θα φέρουν προσλήψεις και ανάπτυξη στο μέλλον) κοκ.
Εμείς, επιμένοντας ότι το κράτος δεν είναι επιχείρηση και ότι δεν υπακούει στις βασικές αρχές της οικονομίας και της αριθμητικής 'έσοδα - έξοδα > 0' και με τυπική ελληνική μαΝγκιά νομίσαμε (και ακόμα νομίζουμε) ότι θα συνεχίσουμε να τους δουλεύουμε όλους, όπως κάναμε τόσα χρόνια, και ότι θα κάνουμε ομελέττα χωρίς να σπάσουμε αυγά. Οτι θα διατηρήσουμε το διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό πελατειακό κράτος και σύστημά μας (μαζί και τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις του ΙΤ, εννοείται) και ότι, αφού μόνο λουφάξουμε για κανα-δυο χρόνια, πάλι θα αρχίσουμε τα ίδια.
Ε δε μας κάθεται. Αν είχαμε καταφέρει να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας (χωρίς βέβαια να χρωστάμε ως κράτος σε όποιον μιλάει Ελληνικά) θα μπορούσαμε ίσως να πούμε σε όλους 'άντε γαμηθείτε', να μετατραπούμε σε μια Αλβανία του 21ου αιώνα (διότι, αν δεν το έχουμε καταλάβει, αυτό είναι το διακύβευμα) και να το παλέψουμε, να χαρούν και οι μοντέρνοι Χότζες όλου του πολιτικού φάσματος (ΧΑ-ΑΝΕΛ-ΚΚΕ). Αλλά το ό,τι ούτε ΚΑΝ αυτό δεν έχουμε καταφέρει δείχνει ότι οποιαδήποτε πρόταση εξόδου από το μνημόνιο είναι ΠΛΕΟΝ ανεδαφική.
Αν δεν αποφασίσουμε ότι η μέχρι τώρα ρότα μας είναι λανθασμένη, μνημόνιο-ξεμνημόνιο προκοπή δε βλέπουμε. Και αυτό που συνέβη στη Βουλή με τους υπαλλήλους της δείχνει ότι αρχίδια έχουμε αποφασίσει.
Δυστυχώς ο Τιτανικός έχει σχεδόν βουλιάξει και αυτοί που θα σωθούν δεν είναι αυτοί που θα περιμένουν να μπουν σε μια βάρκα (που θα κάνουν κουπί άλλοι) αλλά όσοι θα βουτήξουν στη θάλασσα και θα κολυμπήσουν.
-
ΟΛΜΕ: «Όχι» στη διαθεσιμότητα για εκπαιδευτικούς με παραπτώματα
«Παραβιάζεται κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας»
Να μην παραδώσουν στο υπουργείο Παιδείας τη λίστα με την οποία ζητεί να τεθούν σε αργία εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν πειθαρχικά παραπτώματα καλεί τους προϊσταμένους εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ, ενώ καλεί το υπουργείο να αποσύρει την επίμαχη εγκύκλιο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του το ΔΣ της ΟΛΜΕ ΟΛΜΕ: >«Με την εγκύκλιο του υπουργείου γίνεται απόπειρα κατάλυσης κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία επιχειρείται η στέρηση του πολίτη-εκπαιδευτικού από τον φυσικό του δικαστή».
Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ζητείται η αποστολή μιας λίστας «προγραφών» με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς άλλη περαιτέρω διαδικασία -πέραν της αναφερόμενης στην εγκύκλιο «διαπιστωτικής πράξης του οικείου οργάνου»- θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.
Οι «προγεγραμμένοι» εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνο εκείνοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά και εκείνοι, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν, σημειώνεται.
Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική καταδίκη και, επομένως, παραβιάζεται κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας», η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος), όσο και από το κοινοτικό δίκαιο.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία οι δημόσιοι υπάλληλοι, επομένως και οι εκπαιδευτικοί, θέλουν να είναι, πλέον, όμηροι της διοίκησης και του αυταρχικού κράτους, αφού, θα επικρεμάται πάνω από το κεφάλι τους η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης γενικά και ειδικά της «αργίας» και της «δυνητικής αργίας» σε περίπτωση «πειθαρχικής ποινής».
Η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή με «όχημα» τα πειθαρχικά παραπτώματα, θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για απολύσεις στην εκπαίδευση.
-
«Δεν θα υπογράψω καμία απόλυση»
Συρρικνωμένος κατά περίπου 200.000 υπαλλήλους θα είναι στο τέλος του 2012 ο δημόσιος τομέας (στενός και ευρύτερος) σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο μέτρο της διαθεσιμότητας επανέλαβε πως δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε απόλυση κανενός δημοσίου υπαλλήλου.
Συνταξιοδοτήσεις
Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, «σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε και τα στοιχεία, έως το τέλος του 2012 οι συνταξιοδοτήσεις εκτιμώνται στις 30.000.Το 2009, το συνολικό προσωπικό, τακτικό, έκτακτο, μαζί με τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, ήταν σχεδόν 1.000.000 άτομα. Το 2012 η αντίστοιχη εκτίμηση είναι σχεδόν 768.000 υπάλληλοι.
Το 2015 η εκτίμηση είναι πως οι υπάλληλοι θα είναι 695.000. Συνεπώς το σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τακτικό και έκτακτο προσωπικό, θα έχει μειωθεί κατά 200.000 το 2012 και 273.000 το 2015». Και ο υπουργός καταλήγοντας τόνισε:
«Γι' αυτό και λέω και στη Βουλή πως η συζήτηση περί απολύσεων 150.000 δημοσίων υπαλλήλων είναι περιττή και αβάσιμη».
Αναφερόμενος στον θεσμό της κινητικότητας ο υπουργός ανέφερε ότι δεν αποτελεί συγκυριακή πολιτική όπως εμφανίζεται σήμερα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «καμία μετακίνηση δεν θα είναι ρουσφετολογική».
Ο κ. Μανιτάκης προέβλεψε ότι με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν μπορούν να υπάρξουν προσλήψεις το 2013.
Οπως εξήγησε, «η δημοσιονομική κατάσταση επιβάλλει μη προσλήψεις το 2013. Οι συνταξιοδοτήσεις το 2012 θα ξεπεράσουν τις 30.000.
Συνεπώς η κινητικότητα προβλέφθηκε ως η μόνη διέξοδος με στόχο να μην υπάρξουν αθρόες και άκριτες απολύσεις και να προχωρήσει ο εξορθολογισμός της διοίκησης».
κριμα γιατι ολοι νομιζαμε οτι θα υπογραψει τις απολυσεις επιορκων, ανικανων και κοπανατζηδων
-
είπε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός :
«Δεν θα υπογράψω καμία απόλυση»
................Ειναι προφανές, το πόσο απίθανο είναι να συμβεί αυτό :
είπε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός :
«Κρυφτείτε όλοι σας!
Απο σήμερα, υπογράφω χιλιάδες απολύσεις επίορκων, ανίκανων και κοπανατζήδων »
................Όμως..... κρίμα ! Και αν είναι 'άδικες' ???
Και δώστου πάλι απ΄την αρχή !!!
-
Για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές τις χώρας, νομίζω είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας τη διαφορά οικονομικής μεγέθυνση και ανάπτυξης, που αναφέρθηκε πιο πριν.
Οικονομολόγοι μπορεί να μην είμαστε, διαφορετικές ιδεολογίες μπορεί να έχουμε, αλλά δεν νομίζω όποιος έχει μια γενική κατανόηση για την παραγωγή και την οικονομία να μην αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Αν οι ξένες επενδύσεις φέρνουν κυρίως οικονομική μεγέθυνση, τότε τι κάνει η εύκολη ροή χρήματος, δανεικού ή ....
Προσωπικά θεωρώ αδύνατο να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στη χώρα πριν περάσουν μερικές δεκαετίες και για αυτό δεν φταίει το μνημόνιο! Φταίει ποιοί είμαστε, πως οργανωνόμαστε, πως σχεδιάζαμε, τι/πόσα ξέραμε, τι/πόσα μαθαίνουμε ... Οικονομική μεγέθυνση μπορεί να υπάρξει αν περιοριστεί η οικονομική αφαίμαξη των καταναλωτών και εδώ φταίει το μνημόνιο.
Από την άλλη πλευρά το μνημόνιο οδηγεί στον εξορθολογισμό χρήσης των δημοσιων πόρων, που τώρα είναι τα χρήματα των φορολογουμένων (taxpayers' money, όρο που ακόμα δεν ακούμε σε καμία συζήτηση στην Ελλάδα σε αντίθεση με τη μονότονη χρήση της στο εξωτερικό). Είναι ένα μαρτύριο που πρέπει να τελειώνει πριν παραδώσει σάρκα και πνεύμα ο βασανιζόμενος, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί σε προβληματισμό και συνειδητοποίηση για το ποιές είναι οι πρoτεραιότητες για την επιβίωση και μελλοντική ευημερία του.
Η ανώδυνη οικονομική μεγέθυνση με δανεικό χρήμα για να περνάμε καλά εις βάρος των επόμενων γενιών δεν υφίσταται πια σαν επιλογή και ούτε μπορει να αντικατασταθεί από δικό μας χρήμα που θα κόβουμε κατά βούληση, όταν η ζωή μας εξαρτάται τόσο κρίσιμα από εισαγωγές και στα πιό βασικά είδη (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα).
Το ερώτημα είναι αν διαφωνεί τελικά κανείς με την περιστολή των δαπανών/σπαταλών του δημοσίου. Ανεξάρτητα από ποιά ιδεολογική σκοπιά το δείς, νομίζω είναι κοινωνικά δίκαιο και απαραίτητο (πέρα από λεπτομέρειες εφραμογής). Το μνημόνιο αφήνει ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο σε αυτή την κατεύθυνση για αξιοποίηση στην οικονομική ανάπτυξη .
Η αξιοποίηση για μένα δεν αποκλείει πρωτοβουλίες/επενδύσεις του δημοσίου σε παραγωγικές δραστηριότητες που θα ανοίξουν νέους δρόμους και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Να το κάνω πιο λιανά, δεν με χαλάει μια κρατική εταρεία Βιοτεχνολογίας που να δουλεύει έστω και με ζημιά, στη θέση των ζημιογόνων γραμμών ενός ΟΣΕ.
-
Με την ευκαιρία που το ανεφερε ο Adriver, (δεν αφορά εσενα φιλε το σχόλιο),
υφισταται 'ιδεολογία' οταν μιλαμε για χρηματα? Ισως ειναι απο τα μεγαλυτερα λαθη μας.
-
υφισταται ιδεολογια αλλα δεν ειναι εκει το θεμα.
το προβλημα ειναι οτι στην Ελλαδα κανουμε αιωνιες συζητησεις για το πως θα πρεπει να μοιραστει ο πλουτος, ξεχνωντας οτι για να μοιραστει, θα πρεπει πρωτα να παραχθει!ολοι θελουν να τον μοιρασουν, κανενας δεν ενδιαφερεται να τον παραξει
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
υφισταται ιδεολογια αλλα δεν ειναι εκει το θεμα.
το προβλημα ειναι οτι στην Ελλαδα κανουμε αιωνιες συζητησεις για το πως θα πρεπει να μοιραστει ο πλουτος, ξεχνωντας οτι για να μοιραστει, θα πρεπει πρωτα να παραχθει!ολοι θελουν να τον μοιρασουν, κανενας δεν ενδιαφερεται να τον παραξει
...μα αφού είσαστε όλη μέρα εδώ μέσα...
-
η διαβουλευση παραγει πολιτικη
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
@Red Garland
Ουσιαστικά απάντησες 'δεν έχω ιδέα αλλά πάντως μνημόνιο δε γουστάρω'. ΟΚ
.nass
όταν σου μιλάνε ήρεμα και ωραία μη φέρνεσαι σαν Τατσόπουλος.
Σου είπα ότι απάντησα μέσες άκρες, αν είναι να κάτσω να εξηγώ π.χ τι είναι το Ευρώ και η Ε.Ε όταν οι υπόλοιποι νομίζουν ότι είναι απλά χρήματα που πέφτουν από τον ουρανο και χαμηλά επιτόκια που οι χαζοί Έλληνες δεν τα εκμεταλευθήκαμε σωστά, βράστα κι άστα. Προτιμώ να σας αφήσω στη σοφία σας και στην ησυχία σας.
Χαιρετώ σας. -
Δεν καταλαβαίνω γιατί αρπάχτηκες, δε νομίζω ότι σου απάντησα απρεπώς, ούτε σε πρόσβαλλα (όπως κάνεις εσύ τώρα με τη σύγκριση με γνωστό χούλιγκαν αλλά κυρίως με την ειρωνία στην απάντησή σου), απλά έδωσα μια one liner περίληψη αυτού που αντιλήφθηκα από τη δημοσίευσή σου. Αν όντως σε πρόσβαλλα σου ζητώ συγνώμη.
-
Ο χρήστης Red Garland έγραψε:
@Red Garland
Ουσιαστικά απάντησες 'δεν έχω ιδέα αλλά πάντως μνημόνιο δε γουστάρω'. ΟΚ
.nass
όταν σου μιλάνε ήρεμα και ωραία μη φέρνεσαι σαν Τατσόπουλος.
Σου είπα ότι απάντησα μέσες άκρες, αν είναι να κάτσω να εξηγώ π.χ τι είναι το Ευρώ και η Ε.Ε όταν οι υπόλοιποι νομίζουν ότι είναι απλά χρήματα που πέφτουν από τον ουρανο και χαμηλά επιτόκια που οι χαζοί Έλληνες δεν τα εκμεταλευθήκαμε σωστά, βράστα κι άστα. Προτιμώ να σας αφήσω στη σοφία σας και στην ησυχία σας.
Χαιρετώ σας.Για να συνεχίσω την σκέψη σου, το € ήταν η ταφόπλακα των μη ανταγωνιστικών οικονομιών.
-
Η Ιταλία 'μη ανταγωνιστική' ? Η Ιρλανδία ? Δηλαδή πως τα πάει χάλια η Ιταλία και μια χαρά η Φινλανδία, ήταν πιο ανταγωνιστική η Φινλανδία από την Ιταλία ?
EDIT: Απαντώ μόνος μου, στην κατάταξη του WEF η Φινλανδία είναι στο #7, η Ιρλανδία στο #29, η Ιταλία στο #48 άρα μάλλον έχω άδικο.
ΙΜΗΟ το πρόβλημα δεν ήταν τόσο αυτό αλλά ότι έγινε λάθος, προσπάθησαν να φτιάξουν ένα δολάριο αλλά χωρίς κοινή οικονομική πολιτική (σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι γίνεται, τι σχέση έχει η οικονομία της California με την οικονομία της Iowa, και όμως μια χαρά συνυπάρχουν), μόνο νομισματική. Πήγαν να κάνουν ένα βήμα προς τις 'Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης' (μοναδική ελπίδα ΙΜΗΟ να 'σταθεί' η γερασμένη ταλαίπωρη Ευρώπη απέναντι στα young guns ΗΠΑ, Κίνα και σύντομα Ινδία-Βραζιλία κτλ.) αλλά άτολμο και κουτσό.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Βασικά είναι βλάκας και αγράμματος ταυτόχρονα, το νοητικό και μορφωτικό του επίπεδο είναι εντυπωσιακά χαμηλό.Φαινεται στα γραπτα του. Δεν μπορω να καταλαβω πως κανει αυτην την δουλεια τοσα χρονια...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
EDIT: Απαντώ μόνος μου, στην κατάταξη του WEF η Φινλανδία είναι στο #7, η Ιρλανδία στο #29, η Ιταλία στο #48 άρα μάλλον έχω άδικο.
#1 ποιος είναι;
-
Είναι μια ακατανόμαστη χώρα
#2 Σουηδία
#3 Σιγκαπούρη
#4 ΗΠΑ
#5 Ιαπωνία
#6 ΓερμανίαΧωρίς πλάκα, δε νομίζω ότι οι διαφορές σε κοντινές στην κατάταξη χώρες είναι σημαντικές αλλά προφανώς άλλο να είσαι στην πρώτη δεκάδα και άλλο να είσαι στο Νο. 40 (ή στο Νο. 83 όπως η Ελλάδα).
-
Αυτη που εχει βιομηχανια αλλα δεν εχει αλλα τελικα ειχε πιο παλια αλλα εχεικαι υπηρεσιες που υποστηριζουν τη βιομηχανιαπου ειχε παλιοτερα και τωρα εχει αλλα οχι τοσο πολυ?
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)