-
Καταλαβαίνεις νομίζω ότι είναι άλλο πράγμα η επιχειρηματικότητα και άλλο πράγμα η υφή του ανθρωπίνου δυναμικού μίας χώρας.
Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι εννοείς!
Αυτό που είπα εγώ είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο (και απλό και φτηνό ως επένδυση) να παράγεις software αντί για hardware. H Ελλάδα παράγει software και σε κάποιους τομείς αρκετά (έως και πολύ) καλό και με διεθνή εμπορικότητα και αναγνωρισιμότητα.
-
Ας απαντήσουν οι επιχειρηματίες του χώρου λογισμικού, περί εκπαιδεύσεων, γνώσεων, εμπειρία, βιογραφικά, πιστοποιήσεις κλπ...
Δεν γνωρίζω πως ακριβώς προσλαμβάνουν υπαλλήλους και τι κριτήρια βάζουν όταν βλέπουν βιογραφικά.
Στο δικό μου τομέα ισχύουν εντελώς άλλα πράγματα.
η πιστοποιηση ειναι το λιγοτερο. το θεμα ειναι να παρεις γνωσεις, βασικα εναυσμα, που θα εξελιξεις μονος σου. Ακομη και μεσα στις λιγες σειρες ενος βιογραφικου φαινεται αυτος που εχει εξελιξει το αντικειμενο, περα απο τιτλους και χαρτια.
-
Ρωτάω από περιέργεια, όχι γιατί ξαφνικά θέλω να γίνω προγραμματιστής. Προσπαθώ να καταλάβω πως παίζει αυτός ο τομέας επαγγέλματος, επειδή αν έχω καταλάβει καλά, υπάρχει τεράστια έλλειψη προγραμματιστών λογισμικού στην Ελλάδα.
Και εγώ ρωτάω τώρα.
**Και γιατί θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει προγραμματιστές; **Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος;
Δηλαδή αν εγώ αύριο/μεθαύριο επενδύσω σαν επιχειρηματίας ένα τεράστιο ποσό για παραγωγή Mechatronics στην Ελλάδα θα έπρεπε η Ελλάδα να προσφέρει και το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό;
Δεν ξέρω, αλλά όλα αυτά μου φαίνονται κάπως περίεργα.
Ποιο λογικό μου φαίνεται η Ελλάδα να είχε παραγωγή υπολογιστών κλπ... παρά παραγωγή λογισμικού.
Αυτο που λεει και ο Φανης, προγραμματισμος και λογισμικο ειναι θεωρητικη εκπαιδευση οπως και τα μαθηματικα/φυσικη κλπ Δεν ειναι εφαρμοσμενα οπως ο μηχανικος. Αρα δεν θελει επενδυσεις σε hardware. Px για να φτιαξεις αυτοκινητα, πλοια μηχανηματα και hardware θελει τεραστιες επενδυσεις σε εργοστασια και εξοπλισμο κατι που δεν μπορει να γινει στην Ελλαδα γιατι περα απο οτι θελει πολυ πειθαρχια ειναι και πολυ capital intensive.
Oμως προγραμματιστες μπορεις να βγαλεις απειρους οσο εχουν ορεξη τα παιδια να διαβασουν. Γιαυτο τον λογο και σε Αθηνα και Πατρα πολλες εταιρειες εχουν ανοιξει παραρτημα ανατπυξης λογισμικου. Ειναι αρκετες εταιρειες και Αμερικανικες και αλλες που θελουν να τραβηξουν το φθηνο αλλα καταρτισμενο Ελληνικο εργατικο δυναμικο.
Αυτο που δεν μπορεις να κανεις ειναι να φτιαξεις τσιπς γιατι αυτο οπως ειπα θελει και οργανωση και πειθαρχια και πολλα κεφαλαια. Σε συνδυασμο με φθηνο εργατικο δυναμικο.
-
Ξεκίνησα με κάποιες απορίες που σχετίζονται με τις πιστοποιήσεις, την εκπαίδευση, τις γνώσεις και πάλι η κουβέντα πήγε στους επιχειρηματίες, στις επενδύσεις τους, στα φράγκα τους και στις τσεπάρες τους.
Σόρυ αλλά εγώ άλλα πράγματα ρώτησα.
Το τι κάνουν οι επιχειρηματίες και πως επενδύουν είναι δικό τους πρόβλημα.
-
Ρε συ Στορμ, είπες επίσης ότι σου φαίνεται πιο λογικό να έχουμε παραγωή hardware αντι για software, σε αυτό απάντησα. Στο άλλο δεν απάντησα, γιατί δεν γνωρίζω.
-
Ναι μου φαίνεται ποιο λογικό γιατί εστιάζω στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και όχι σε αυτά που θέλουν με το ζόρι να επιβάλλουν οι επιχειρηματίες.
-
Ναι μου φαίνεται ποιο λογικό γιατί εστιάζω στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και όχι σε αυτά που θέλουν με το ζόρι να επιβάλλουν οι επιχειρηματίες.
ΟΚ, κατανοητό τώρα!
Αλλά χωρίς τους επιχειρηματίες, το ανθρώπινο δυναμικό δεν θα είχε από που να πληρωθεί.
-
Κάποια άποψη για αυτό το training που οδηγεί σε δύο πιστοποιήσεις; https://peoplecerteducation.org/bootcamp/
PeopleCert Software Developer Skills, Foundation Level
PeopleCert Software Developer Skills, Advanced Level
Λένε τίποτα αυτές οι πιστοποιήσεις ή είναι μπούρδες;
Γνωστός (όχι από παν/μιο πληροφορικής το έκανε (αυτό ήταν νομίζω). Του έδωσε κάτι να ξεκινήσει. Ούτε καμία τρομερή βάση για το βιογραφικό, ούτε έτοιμη δουλειά (που διαφημίζουν όλοι αυτοί), ούτε τίποτα.
Συμφωνώ και εγώ στο ότι θέλει compyter science related background και από εκεί πέρα το καλλιεργείς. Μαθαίνεις γλώσσες, frameworks, best practices και εργαλεία. Αλλά θέλει κόπο και χρόνο. Άλλο να ψάχνεις το youtube και τα free courses και άλλο να πάρεις ένα επίσημο training (κοστοβόρο). Οι πιστοποιήσεις είναι κατά τη γνώμη μου ένας τρόπος να αποδεικνύει μια εταιρία ότι έχει την ικανότητα να αναλάβει καποιο project.
Σχετικά και με την έλλειψη προσωπικού γενικά... πόσο μάλλον καλά ειδικευμένων.
Στο Βόλο η σχολή Υπολογιστών και Δικτύων, αν δεν κάνω λάθος είχε λίγο πάνω από 16000 μόρια στις πανελλήνιες. Η ΣΜΥ στα Τρίκαλα για να βγουν Λοχίες πρέπει να παίζει κοντά στις 18000. Οι Μεγάλες των μπ... Αστυνομικών Σχολές της πρωτεύουσας, ακόμη ψηλότερα...
Στο Βόλο η σχολή είναι κανονικά ηλεκτρολόγοι (https://www.e-ce.uth.gr/) κανονικοί. Ο λόγος που έχουν ανέβει δραματικά οι βάσεις είναι σε θέσεις δημοσίου, δλδ μονιμότητα και μόνο. Αυτό κυνηγούν τα παιδιά με ότι τους λένε οι γονείς τους. Αντίστοιχα οι σχολές στα νησιά με φουλ μετανάστες (Ρόδος, Λήμνος, Σάμος, κλπ) έχουν πέσει στα τάρταρα! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξαφνικά σκάρτεψαν οι σχολές; Όχι, απλά ο κόσμος φοβάται να στείλει τα παιδιά του εκεί.
Storm wrote:
Ποιο λογικό μου φαίνεται η Ελλάδα να είχε παραγωγή υπολογιστών κλπ... παρά παραγωγή λογισμικού.
To ανάποδο. Η παραγωγή υπολογιστών απαιτεί τεράστια υποδομή σε εξοπλισμό. Αντίθετα το λογισμικό σχεδόν τίποτα, μόνο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης έχουμε πάρα πολλές εταιρείες παραγωγής λογισμικού, από μικρές (αλλά leader στον χώρο όπως του γάτου) μέχρι τεράστιες όπως η Intrasoft και η Qualco με παγκόσμια παρουσία.
Στορμ, είναι όσο απλά στο λένε παραπάνω. Πες ότι παίρνεις ένα έργο 1 μύριο πχ. Από αυτά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι hardware και άδειες χρήσης (ελάχιστο κέρδος δλδ). Εσύ ως εταιρία από που θα βγάλεις κέρδος; Από τα services (software development, στήσιμο, συντήρηση, κλπ) και μόνο! Το sw λοιπόν χρειάζεται λίγα εργαλεία και πόρους (όχι πάντα οκ) και developers που πληρώνονται συνήθως με μισθουλάκο και όχι με το project.
Σκέψου το αλλιώς. Μπορείς εσύ στο σπίτι σου να δουλεύεις ως developer στον υπολογιστή σου και να φτιάχνεις και να πουλάς ότι θέλεις. Ελάχιστοι πόροι για ένα προϊόν.
-
Ξεκίνησα με κάποιες απορίες που σχετίζονται με τις πιστοποιήσεις, την εκπαίδευση, τις γνώσεις και πάλι η κουβέντα πήγε στους επιχειρηματίες, στις επενδύσεις τους, στα φράγκα τους και στις τσεπάρες τους.
Σόρυ αλλά εγώ άλλα πράγματα ρώτησα.
Το τι κάνουν οι επιχειρηματίες και πως επενδύουν είναι δικό τους πρόβλημα.
Εδω ενα online καφενειο ειναι οποτε μην απορεις για τα σχολια. Η πιθανοτητα να επερνες την απαντηση που εψαχνες ειναι 0.1% γιατι θα επρεπε να βρεθει καποιος που εχει κανει αυτες τις πιστοποιησεις. Απο τα 10-20 ατομα που γραφουν εδω μεσα αυτο ειναι απιθανο.
Αλλα νομιζω σε τετοια θεματα θα επρεπε να ρωτας αλλου πχ στις επαγγελματικες σου επαφες, κεφαλοκυνηγους κλπ
-
Καλώς ή κακώς η Ελλάδα δεν παράγει ούτε προγραμματιστές με το κιλό, ούτε developers με το κιλό. Για μένα καλώς.
Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει μόνος του να ορίζει τον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Αν κάποιος θέλει να γίνει δικηγόρος ή λογιστής ή πολιτικός μηχανικός με γεια του με χαρά του.
Νομίζω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν (και δεν θα είναι) χώρα που θα 'βγάζει' πολίτες που να τρώνε 24ωρα πάνω σε πληκτρολόγια για να γράφουν κώδικες. Αυτό δεν το προάγει ούτε καν το ίδιο το κράτος στις δομές του (δηλ. στην κρατική εκπαίδευση).
Από εκεί και πέρα αν η επιχειρηματικότητα επενδύει σε αυτόν το τομέα (παραγωγή ή ανάπτυξη λογισμικού) ίσως αυτό να μην έχει και θετική κατάληξη τελικά.
Θα μου πεις τώρα γιατί τα γράφω αυτά;
Μάλλον επειδή εργαζόμουν επί δύο χρόνια σε software center (εντός και εκτός Ελλάδος), ήμασταν πάνω από 1000 υπάλληλοι στην ανάπτυξη και στον έλεγχο λογισμικού και τελικά όλα μία μέρα πάτωσαν... Όλη η επένδυση βάρεσε κανόνι. Αποχώρησε αυτός ο τομέας από Ελλάδα, πήγε σε άλλες χώρες και έμεινε στην Ελλάδα μόνο το μικρό κομμάτι του integration (δηλ. προϊόν, πωλήσεις, πελάτες, υποστήριξη).
Γιατί πάτωσε η εταιρεία; Θεώρησαν ότι στην Ελλάδα όλοι είναι (ή μπορούν να γίνουν άμεσα) προγραμματιστές.
Το αντίθετο ισχύει.
-
Ήρθε mail σήμερα από τα κεντρικά.
Όποιος δεν έχει κάνει και τις 2 δόσεις εκτός από το self test πρέπει να έχει κάνει και rapid test. Όποιος δεν το κάνει θα μπαίνει σε αναστολή άνευ αποδοχών.
Έχει ακούσει κανείς κάτι τέτοιο? Άνευ αποδοχών ρε παιδιά?
-
Ναι το έλεγαν σε κάτι πρωινές εκπομπές τα ξημερώματα και το άκουγα καθώς έπινα καφέ για να ξυπνήσω αλλά δεν πρόσεξα περισσότερα, κοιμόμουν ορθιος. Νομίζω και στους δημόσιους υπαλλήλους θα ισχύσει . Από την άλλη υπάρχουν φωνές συνταγματολογων που λενε πως δεν μπορεί να τιμωρεί το κράτος για κατι που ειναι επιλογή του ατόμου. Είναι εκτός συντάγματος και άλλα τέτοια. Δεν είμαι σχετικις οπότε μεταφέρω ότι ακούω.
Εχουμε μπλέξει με τον κορωνοϊο. Αυτό είναι το μόνο που γνωριζω.
Δεν ξερω τι πρέπει να ζυγιασουμε. Τα κεκτημένα του δυτικού πολιτικού κόσμου ή την υγεία των πολιτών;
Εύχομαι η λογική να πρυτανεψει στην όμορφη μας χώρα. Κυρίως εύχομαι οι σκεπτικιστές να έχουν σωστή ενημέρωση ώστε να τους φύγουν οι φοβίες.
Για τους ακραίους, αυτοί έχουν αλλα θέματα. Δεν απευθύνομαι σε αυτούς. Για αυτούς εύχομαι οντως να μας ψεκαζαν για να αποκτήσουν λογική. Διοτι σήμερα χωρίς ψεκασμούς την έχασαν.
-
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν προφανώς για τους δικους τους λόγους είναι ότι θα έρθει η μεγάλη covid όπως την λένε, είναι η μετά covid εποχή με τις επιπτώσεις στα περισσότερα όργανα του σώματος και οι ανεμβολιάστοι φα περάσουν πολύ δύσκολα, και οι εμβολιασμένοι ελαφρότερα, συμπτώματα όπως χρόνια κούραση, κόπωση, όραση, πόνου μυών και αρθρώσεων, πονοκέφαλοι, απώλεια γεύσης και ακοής, με συνολικά 200 διαφορετικά συμπτώματα όχι όλα μαζί σε ένα άτομο βέβαια, θα χρειαστεί ο κόσμος να δημιουργήσει νέο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων για την μετά covod εποχή, θα αλλάξει ο τρόπος εργασίας, οι προβλέψεις φαίνονται δυσοίωνες, οι μεταλλάξεις του ιού έχουν φτάσει στη μετάλλαξη Λ, δεν είμαι γιατρός, δεν μπορώ να ξέρω, δεν είμαι ούτε μελλοντολόγος ούτε αναλυτής να αναλύσω στοιχεία, ακούω, διαβάζω και κρίνω σύμφωνα με εμένα και την δική μου λογική έχοντας την ψυχραιμία να περιμένω.
-
Το θέμα είναι απλό . Τα λεφτά τελείωσαν , νέο κλείσιμο της οικονομίας δεν θα υπάρξει , οπότε όποιος δεν εμβολιάζεται θα πρέπει να απομονωθεί . Τι θα τρώει είναι δικό του θέμα , αφού δική του είναι και η επιλογή .
Οπως έχω ξαναπεί έχω ακούσει αρκετούς γνωστούς και φίλους που ήταν ή και είναι ακόμα αρνητικοί .
Εγώ είχα συνεργάτη υπεργολάβο , που τα πέρασε πολύ δύσκολα και γλύτωσε στο τσακ 2 φορές από πέρσι την άνοιξη .
Αργότερα άλλος υπεργολάβος με ακόμη δυσκολότερη θεραπεία , τον είχαν για χαμένο και την γλύτωσε .
Οταν λοιπόν βλέπεις ανθρώπους που ήταν απόλυτα υγιείς πως καταλήγουν , οι ψεκασμοί είναι δύσκολο να σε πιάσουν...
-
Και ποιος θα πληρώσει πάλι το ... βαρκάρη? Ο απλός υπάλληλος. Ξύπνα πρωι πρωι να πας να στηθείς στην ουρά εκεί που κάνουν τα δωρεάν τεστ κι αν δεν προλάβεις, δεν πειράζει έχει και στα φαρμκεία με το αζημίωτο.
Ξέρει κανείς αν αυτό το μέτρο είναι για όλη την Ελλάδα ή μόνο για τις κόκκινες περιοχές? Ρωτάω επειδή η εταιρία μου έχει το κεντρικό κατάστημα στο Ηράκλειο, που είναι στο κόκκινο, αλλά εγώ εργάζομαι στα Χανιά που νομίζω δεν είναι - ακόμα- κόκκινα.
-
Η ουρά στα rapid δεν είναι τίποτα το τραγικό, περνάς σχετικά γρήγορα γιατί η διαδικασία είναι μπες βγες.
Έχω πάει 2 φορές στο δημαρχείο Χαϊδαρίου και σε 45' είχα τελειώσει και δεν ήμουν πρώτος αλλά πίσω όταν άνοιξε το κέντρο.
Αν πας Ομόνοια ή Πειραιά κέντρο θα φας κανένα 2ωρο.
Λογικά εσένα σε αφορά τι γίνετε στο Ηράκλειο φαντάζομαι οπου και εργάζεσαι.
-
Στα Χανιά εργάζομαι, όχι στο Ηράκλειο.
-
Στα Χανιά εργάζομαι, όχι στο Ηράκλειο.
Ναι sorry το διάβασα ανάποδα
-
Νόμος πλέον.
28euro αποζημίωση κάθε μήνα για το καθεστώς τηλεργασίας. Καταξοδεύτηκε ο Χατζηδράκουλας.Και ερωτώ τον κο Χατζηδράκουλα:
Εμένα ποιος θα με αποζημιώσει για:
- τον φορητό μου υπολογιστή που κάηκε εξαιτίας της τηλεργασίας; Κόστος φορητού 1250euro.
- Για δύο φορητούς υπολογιστές (refurbished) που έχω αγοράσει για να μπορώ να εργάζομαι σε τηλεργασία; Κόστος αγοράς 928euro.
Να υποθέσω ότι θα με αποζημιώσει ο "κανένας" κύριε Χατζηδράκουλα;
-
Εγώ πάντως από την δουλειά έχω φτάσει αισίως στα 3 laptop (το ένα αντικαταστάθηκε αλλά κράτησα και το παλιό του, απλά θέλει εξωτερική οθόνη...) και γλυτώνω κάθε εβδομάδα λόγω τηλεεργασίας (διόδια+καύσιμα) κανένα 120ρι τουλάχιστον.
Πραγματικά ρε συ storm, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη εταιρία που τα laptop δεν τα παρέχει στον εργαζόμενο, πολύ τσίπηδες...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....