-
Μηχανικός -λέμε τώρα - αρνείται σθεναρά να ξαναβγάλει βεβαίωση για ακίνητο η οποία έληξε λόγω παρέλευσης διμήνου παρότι έχει ξαναπληρωθεί εδώ και δυο μήνες με αποτέλεσμα να μην γίνεται το οριστικό συμβόλαιο. Αυτόν πως μπορούμε να τον ξεσκίσουμε?
Μήπως έχει κάνει λάθος στη ρύθμιση του αυθαιρέτου και τώρα δε μπορεί να το μαζέψει ( αν υπάρχει αυθαίρετο); , Δε μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο δεν το κάνει. Όπως και να έχει η μόνη λύση είναι να πάτε σε άλλον μηχανικό από τη στιγμή που δεν παίρνει από λόγια, μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας , αλλά θα βρείτε την ηρεμία σας και θα γίνει και η δουλειά άμεσα. Απλά ύποπτο που δεν εκδίδει όμως νέα βεβαίωση, εκτός αν έχει τόσο σοβαρά θέματα.
Αναφορά σε σύλλογο που προτάθηκε, απλά χαμένος χρόνος
-
Μηχανικοί του φόρουμ για μαζευτείτε σας παρακαλώ γιατί θα σας χρειαστώ (πάλι)
Μια μικρή αναδρομή.
Όπως είχα πει πριν λίγες μέρες βρίσκομαι πλέον στο τελικό στάδιο μιας γονικής παροχής, ένα σπίτι από τον πατέρα μου. Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία έκανα και ενέργειες ώστε να μπορώ να νοικιάζω το σπίτι αυτό. Έτσι λοιπόν έπρεπε να βγει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης το γνωστό ΠΕΑ. Βγήκε λοιπόν το πιστοποιητικό αυτό. Το σπίτι σε υφιστάμενη απόδοση Ζ με δυνητική Ε. Όλα καλά μέχρι εκεί. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο αφού υπάρχουν μέσα στο σπίτι 4 κλιματιστικά, υπάρχει κεντρικής θέρμανση με πάνω από 10 σώματα, υπάρχει και τζάκι, αλλά το σπίτι είναι του 1985.
Διάβασα όμως πριν μερικές μέρες ότι θα τρέξει τον Αύγουστο καινούργιο εξοικονομώ κατ οίκον και σκέφτηκα ότι αν το δηλώσω πρώτη κατοικία θα είναι πρώτης τάξης ευκαιρία να αναβαθμιστεί πλήρως το σπίτι, να του δώσω ένα μεγάλο φιλί ζωής για πολλά ακόμα χρόνια.
Ρωτώντας λοιπόν γνωστούς μου πρότειναν ένα μηχανικό που , ας πούμε, έχει ειδικότητα σε αυτό το πρόγραμμα και τον πήρα τηλέφωνο. Κάναμε μια γενική συζήτηση μου είπε ότι ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όταν όμως του ανέφερα ότι έχει βγει ΠΕΑ μου είπε ότι όπως είναι τώρα δεν γίνεται να μπει στο πρ'ογραμμα διότι αν κατάλαβα καλά πρέπει με την αναβάθμιση του σπιτιού θα πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στο ΠΕΑ Γ το οποίο είναι πάνω από 3 βαθμίδες από εκεί που βρίσκεται το ακίνητο και άρα δεν μπορεί να γίνει. Μου είπε να βρω το μηχανικό που μου έκανε το αρχικό ΠΕΑ και να ζητήσω ανάκληση του παλαιού και έκδοση καινούργιου ΠΕΑ. Επίσης μου είπε ότι ο μηχανικός που έκανε το αρχικό ΠΕΑ θα πρέπει να τρέξει και τις διαδικασίες για να μπω στο πρόγραμμα και ότι αυτός δεν μπορεί.
Έτσι κι έγινε. Πήρα τηλέφωνο τον άλλο μηχανικό, είπα τι σκέφτομαι να κάνω αλλά από ότι κατάλαβα δεν έχει τις γνώσεις, τις ικανότητες ή όπως αλλιώς θέλετε πες τε το, να με βοηθήσει. Μου είπε ότι γίνεται ανάκληση αλλά τους επιτρέπουν ένα ποσοστό 5% και φοβάται να μην έχει πρόβλημα μετά και μου ζήτησε να ενοχλήσω πάλι τον άλλο μηχανικό αν μπορεί αυτός να το τρέξει.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν είναι θέμα γνώσεων, ικανοτήτων ή αν απλά ήθελε γενναίο ... 'γρηγορόσημο' για να το προχωρήσει αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα?
-
Γενικά αν ο μηχανικός δεν κάνει τη δουλειά αναιτιολόγητα συνήθως θέλει και άλλα χρήματα. Όταν είναι χορτάτος οικονομικά θα σου κάνει τη δουλειά. Υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις ψυχοπαθών αλλά και αυτές με τα χρήματα μπορεί να 'ισιώσουν'. (Γενικά αποφεύγω να τσουβαλιάζω αλλά επειδή έχω δείγμα η πλειονότητά δυστυχώς από αυτούς περιγράφεται από αυτό που γράφω παραπάνω).
-
Η διαδικασία είναι λίγο περίπλοκη αλλά όχι ακατόρθωτη. Πρώτον εάν το ΠΕΑ ανακληθεί με ταυτόχρονη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη ότι το κάνω για εξοικονομώ,τότε η ανάκληση δεν προσμετρά στο συνολικό ποσοστό καθώς δεν ευθύνεται ο ενεργειακός επιθεωρητής,αυτό αναφέρεται σε διάφορες ανακοινώσεις του υπουργείου.
Το σχετικά εύκολο είναι να κάνει τη δουλειά ο ενεργειακός επιθεωρητής που στο εξέδωσε σε συννενόηση με το μηχανικό που θα σε εντάξει στο πρόγραμμα. Τότε ο πρώτος δε χρειάζεται να κάνει ανάκληση αλλά να ακολουθήσει την περιγραφόμενη διαδικασία που παρουσιάζει το υπουργείο και θα 'προσαρμόσει' πάνω τις εργασίες που χρειάζονται για να επιτύχει το αποτέλεσμα του προγράμματος. Πάντα όμως σε συνεννόηση με το μηχανικό που θα σε βάλει. Ακόμη καλύτερα ο μηχανικός του εξοικονομώ , μπορεί να πάρει τα ψηφιακά δεδομένα που θα του δώσει ο μηχανικός που το εξέδωσε, θα δουλέψει το σπίτι έτσι ώστε να πιάσει το στόχο ( σε συνεννόηση με εσένα) και θα υποδείξει στον πρώτο μηχανικό τι παρεμβάσεις να συμπεριλάβει στην προσαρμογή. Ακούγεται γρίφος αλλά μπορεί και να λυθεί, δε ξέρω όμως τι χρήματα θα ζητήσει ο κάθε συνάδελφος, κατά πόσο ο ένας συνάδελφος εμπιστεύεται τη δουλειά του άλλου,τι χρόνο έχουν διαθέσιμο και τέλος αν υπάρχει κάποιο σοβαρό λάθος στο ΠΕΑ ππου σε διορθώνεται χωρίς ανάκληση . Επίσης δεν είναι αναγκαίο ο ενεργειακός επιθεωρητής της 1ης επιθεώρησης να είναι και σύμβουλος έργου.
Το δύσκολο είναι ( δεν το έχω κάνει,δε ξέρω σίγουρα ότι γίνεται, έχω διαβάσει ότι γίνεται), να κάνεις εσύ ανάκληση ως ιδιοκτήτης και να απευθυνθείς στο μηχανικό που θέλεις και κάπου εδώ να τελειώσει το 'μαρτύριο'. Συζήτα λίγο με το μηχανικό του εξοικονομώ αυτή τη δυνατότητα. Αυτά τα λίγα ελπίζω να μη σε μπέρδεψα χειρότερα αλλά για έναν μηχανικό αν δεν είναι και κατασκευαστής-προμηθευτής, είναι λίγο μπελάς το εξοικονομώ, ευτυχώς το άφησα νωρίς.
-
Σε ποια περιπτωση μπορεις να κτισεις το μπαλκονι της κουζινας σε διαμερισμα; Με τουβλα μεχρι ενα υψος μετα τζαμια και στεγη απο πανω. Δεν ειναι ημιυπαιθριος αλλα κανονικο μπαλκονι. Δεν γνωριζω αν εχει πεσει ο τοιχος της κουζινας και αρα μεγαλωσε η κουζινα. Αν ειναι αυθαιρεσια ειναι κατι που μετα απο 20 χρονια νομιμοποιειται με τους νομους και προστιμα;
-
Επειδή 'πέρασα' από εκεί νομίζω ότι πλέον δεν γίνεται να νομιμοποιήσεις αυθαιρεσία, έχει παύση η προθεσμία που είχαν δώσει για τις τακτοποιήσεις. Αν το ξανά ανοίξουν στο μέλλον δεν ξέρω. Πλέον ότι εργασία κάνεις που αλλάζει το σπίτι από το αρχικό σχεδιασμό του πρέπει να την κάνεις με νόμιμο τρόπο. Μπορείς να το κάνεις αυθαίρετα αλλά στο μέλλον όποτε θελήσεις να το πουλήσεις να το μεταβιβάσεις θα σε βάλουν να το χαλάσεις και μάλιστα όσο δεν το κάνεις το πρόστιμο θα αυγατιζει. Όποιος ξέρει καλύτερα ας με διορθώσει
-
Α. Δε ξαναμπαίνω στη διαδικασία ούτε βάψιμο να κάνω σε σπίτι. Ο λαός ειναι σοφός. Τον εκτιμώ. Τωρα μου μένει μόνο να παντρέψω.
Β. Στο διαμέρισμα αλλαχτηκε προχτες η εξώπορτα με νέα ασφαλέιας. Εστειλα μειλ αργα βραδυ, ρωτησα τι γίνεται με το κλειδί; Και η απάντηση ήταν :Το κλειδί που υπάρχει τώρα για να ανοίγει η πόρτα είναι ένα, το λεγόμενο εργοταξιακό. Εγώ έχω τα κανονικά κλειδιά ώστε όταν τελειώσουν οι εργασίες θα τοποθετήσουμε αυτά και ακυρώνεται πλήρως το εργοταξιακό.Θα μιλήσουμε ώστε κάποιες μέρες να το έχεις και εσύ.
Δηλαδή για να μπαίνω στο σπίτι θα πρέπει να αιτούμαι το κλειδί. Ειναι κοινή πρακτική ωστε να ειναι σίγουροι οτι θα τους εξοφλήσω; Εχει κάποια άλλη λογική;
-
Οχι έτσι είναι συνήθως έχει χρυσό χρώμα το κλειδί αυτό. Κλειδώνει συνήθως μέχρι δύο κλειδώματα. Αν βαλεις το κανονικό και κλειδώσεις με 4 κλειδώματα ακυρώνεται το απλο που είχαν οι εργατες
-
Ευχαριστω Λαπ, ωστόσο, υπάρχει μόνο ένα; Δηλαδή εγω ως ιδιοκτήτης δε μπορώ να έχω ένα να πηγαίνω όποτε θέλω και κυριως με τη γυναικα/παιδί όταν δεν υπάρχουν εργάτες για λογους ασφαλείας και κοβιντ;
Να ζητήσω δηλαδη ένα κανονικό και ακόμα και να μη κλειδώνω δηλαδη αν υπάρχει φόβος να ξεχαστω και να κλειδώσω 4 φορές. -
Ότι χτίζεται μετά το καλοκαίρι (Ιούλιο) του 2011 σε υπέρβαση της οικοδομικής άδειας με τα σημερινά δεδομένα είναι αυθαίρετο χωρίς καμία δυνατότητα νομιμοποίησης. Τώρα Ελλάδα ζεις αν φέρουν νόμο και για τα μετά του 11 δε ξέρω, λίγο απίθανο αλλά ποτέ δε ξέρεις.
Για να είσαι νόμιμος πρέπει να έχεις υπόλοιπο πολεοδομικών μεγεθών (χοντρικά,πρέπει να τσεκάρεις και άλλες παραμέτρους ανά περίπτωση), να έχεις ρυθμίσει τις αυθαιρεσίες και να εκδόσεις οικοδομική άδεια επέκτασης (με αρχιτεκτονικά, στατικά φορολογικά , επιβλέψεις, αυτοψίες και όλα τα υπόλοιπα).
-
Αλεχάντρο... Ναι μάλλον καπως έτσι. Δεν είμαι και σίγουρος αλλά μέχρι να τελειώσουν οι εργατες δεν κάνει να το γυρίσεις 4 φορές ειδάλλως δεν θα μπορούν να μπουν αυτοί. Ρώτα και για επιβεβαιωση όλων αυτών αλλά από ότι θυμάμαι καπως έτσι είναι τα πράγματα.
-
Αριγκάτο Λαπ!
-
Τοντεμοναϊ
-
Πολλοί γιαπωνεζόφιλοι εδώ μέσα!!!
-
Πολλοί γιαπωνεζόφιλοι εδώ μέσα!!!
Ναι, γιατί θα έπρεπε οι υπηρεσίες και η αντιμετώπιση σε όλη τη διαδικασία, πώλησης, σχεδιασμού, χτισίματος, παράδοσης, οι υπηρεσίες να ειναι Ιαπωνικού επιπέδου. Χεχεχε..
-
Ευχαριστω Λαπ, ωστόσο, υπάρχει μόνο ένα; Δηλαδή εγω ως ιδιοκτήτης δε μπορώ να έχω ένα να πηγαίνω όποτε θέλω και κυριως με τη γυναικα/παιδί όταν δεν υπάρχουν εργάτες για λογους ασφαλείας και κοβιντ;
Να ζητήσω δηλαδη ένα κανονικό και ακόμα και να μη κλειδώνω δηλαδη αν υπάρχει φόβος να ξεχαστω και να κλειδώσω 4 φορές.Τρεις απλές λύσεις:
α) Ζητάς το 'εργοταξιακό' κλειδί και κάνεις ένα αντίγραφο του, οπότε μπαίνεις όποτε θες. Είναι η φθηνή, σίγουρη και έξυπνη λύση.
β) Ζητάς το κανονικό. Αν δεν ακυρώνει το 'εργοταξιακό', απλώς θα θυμάσαι να κλειδώνεις μόνο δυο φορές. Είναι η τζάμπα λύση, αλλά με κάποιο ρίσκο.
γ) Ζητάς το κανονικό. Αν ακυρώνει το 'εργοταξιακό'. παίρνουν κανονικό και οι μάστορες και όταν τελειώσουν οι εργασίες, αλλά ζεις την κλειδαριά. Η σίγουρη, ακριβή και όχι τόσο έξυπνη (λόγω κόστους) λύση.
-
Σωστός harisma! Ευχαριστώ!
Αλλα υποτίθεται ειναι 'ασφαλείας' και δε κοπιαρεται τόσο ευκολα στο κλειδαρά της γειτονιάς;.. λάθος κάνω; Δε το σκέφτηκα καν! χεχε -
Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά
Δεν ξέρω αν είναι το σωστό σημείο αλλά ήθελα να ρωτήσω για ένα ζήτημα που με απασχολεί με έναν καλό γείτονα. Διατηρεί ακριβώς δίπλα στην οικία μου κότετσι με πολλές κότες. Όταν λέμε πολλές μιλάμε κανονικό εμπόριο. Πάνω από 100. Αποτέλεσμα είναι βρώμα, ποντίκια πουλιά και ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.
Πριν λίγο του μίλησα για 2η φορά αλλά καταλήξαμε με ανταλλαγές βρισιων. Η κατάσταση πλέον είναι αφόρητη. Η περιοχή είναι Δήμος Πατρέων στα κάτω Συχαινά αν γνωρίζει κάποιος. Εξοχή μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται.
Να ξεκινήσω με ένα εξώδικο ή κατευθείαν καταγγελία υγειονομικό;;
ΥΓ. η αρχική κρούση έχει γίνει εδώ και 1,5 χρόνια και τότε απάντησε ότι θα τις πάρει... Για να μην θεωρηθεί ότι λειτουργώ χωρίς προειδοποίηση..
-
Στο χωριό είσαι εντός οικισμού και όχι εντός σχεδίου και αυτό αλλάζει αρκετά πράγματα . Αυτό που κάνει την διαφορά είναι το εμπόριο , που σημαίνει ότι χρειάζονται προδιαγραφές .
Εγώ θα έλεγα μήπως να δεις κάποιο του Δήμου πρώτα μήπως τον μαζέψει ανεπίσημα , γιατί τα άλλα γίνονται επίσημα και μετά δεν έχουν γυρισμό...
-
Καλημέρα και Χρόνια πολλά! Είχα ανάλογο πρόβλημα με το κοτέτσι του γείτονα. Η διαφορά ήταν ότι ο συγκεκριμένος δεν έκανε εμπόριο ενώ ήταν και συνεννοήσιμος. Είχα κάνει μια κρούση στον δήμο και η απάντηση τους ήταν ότι ακόμα και το κοτέτσι πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής ενώ πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Όποτε πιστεύω πως αν ξεκινήσεις από τον δήμο θα πάρεις τις κατάλληλες απαντήσεις. Στην δικιά μου περίπτωση του μιλήσαμε 2 γείτονες γιατί δεν αντέχαμε την μπόχα και ο άνθρωπος όχι μόνο το έφτιαξε αλλά έβαλε και άνθρωπο να το καθαρίζει κάθε μερικές μέρες.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ