Έχω πρώτο ξάδερφο, ίδια ηλικία με μένα, μεγαλώσαμε μαζί, τον ξέρω μέχρι κεραίας. Δεν διανοείται ότι θα οδηγάει άλλο αυτοκίνητο εκτός από καινούργιο. Το στυλ του ήταν: παίρνω ένα καινούργιο, το κρατάω 8-10 χρόνια, και μετά το πάω για ανταλλαγή με το επόμενο καινούργιο.
Τα οικονομικά του όμως ήτο ανέκαθεν μέτρια. Αποτέλεσμα να παίρνει καινούργια ναι μεν, αλλά συμβιβασμένα σε ένα σωσρό πτυχές τους. Π.χ. Σίβικ 1.3 του 1994 χωρίς καν αρκούδα, Οκτάβια 2004 1.6 εντελώς γυμνό αλλά αυτό τουλάχιστον είχε αρκούδα, Σουζούκι Ίγκνις εντελώς γυμνό και σε κατάσταση παράγκας μετά από λίγα χρόνια χρήσης, ΚΙΛ Πικάντο για την γυναίκα του το εντελώς απλό χωρίς ηλεκτρικές ευκολίες εκτός από ελάχιστες, κ.ο.κ. Τα πλήρωνε δε παπόρι, γιατί όταν πας στον έμπορα σαν βρεγμένη γάτα να του αφήσεις το παλιό αμάξι και τα υπόλοιπα με γραμμάτια, τρως 'της χρονιάς σου'. Ήταν, και παραμένει, ο καλύτερος πελάτης του έμπορα, να δείτε αβροφροσύνες και επίθεση φιλίας που του κάνανε όταν έσκαγε στο μαγαζί, να ζηλέψετε (ΟΧΙ).
Εγώ, την ίδια περίοδο, ενώ δαπανούσα τα ίδια χρήματα με αυτόν, μπορεί και λιγότερα, κυκλοφορούσα αντίστοιχα με C180 καραφούλ εξτρά, C200 auto τέρμα φουλ εξτρά, Ρόβερ 75 Κονοσέρ, Σιτροέν Ξαρά εξέκιουτιβ, Γιάρις ΜΚ1 1.000 σολ, Πρίους ΜΚ2 τσίτα εξτρά, κοκ.Κάποιο από αυτά το πούλησα μετά από 2 χρόνια περισσότερα από ότι το έφερα από Γερμανία, ενώ κάποιο άλλο στα ίδια λεφτά μετά από 3 χρόνια. Κάθε 2-3-5 χρόνια άλλαζα ρόδα, μπερδεύονταν όλοι με τι αμάξι κυκλοφοράω κάθε 3 και λίγο, κυριολεκτώ. Αλλά εμένα ήταν όλα επί μεταχείρω, κανένα καινούργιο.
Αναλογιζόμενος τώρα όλα αυτά, και αν είχα δυνατότητα να γυρίσω πίσω στο 1994, όταν πήρα την πρώτη ρόδα, αν αναρωτηθώ τι θα έκανα τώρα, η αταλάντευτη απάντηση είναι η εξής : Τα ίδια, μπορεί και χειρότερα. Ούτε ένα καινούργιο δεν θα 'παιρνα, ούτε γι' αστείο, ούτε για δοκιμή.
Μα το καινούργιο είναι το καλύτερο αυτοκίνητο, μου λέει ο ξάδερφος.
Ναι, είναι. Και?
Συμπέρασμα : Δεν σκέφτονται όλοι το ίδιο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλοι το ίδιο, δεν είναι όλοι στην ίδια οικονομική κατάσταση, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες και προοπτικές.