Tα ίδια τα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων είναι αυτά που επέβαλλαν στην Βουλγαρία να φτιάξει 118 πρατήρια φ.α., στην Αυστρία 170, στην Σουηδία 140, στην Ελβετία με 2,5 φορές παραπάνω εισόδημα από εμάς(!), 105 στο Βέλγιο, κ.ο.κ.
Εδώ γιατί δεν το έκαναν? Γιατί, πιθανότατα, έπεσαν οι σχετικές παναγίες από τους ντόπιους ισχυρούς πετρελαιάδες, παρέα με την υπενθύμιση μετά φιλικού χτυπήματος στην πλάτη ότι σε κάθε λίτρο βενζίνης που πωλείται προς 1,5 ευρώ το 1 ευρώ είναι φόροι, και το μαλακισμένο κράτος έκανε πίσω. Και το υπονόμευσε καλλιτεχνικά και με τον τρόπο του, ανοίγοντας ένα πρατήριο κάθε 3 χρόνια και αφήνοντας τεράστιες περιοχές της χώρας χωρίς κανένα σημείο ανεφοδιασμού.
Δεν ισχύει το βολικό 'ο πολίτης δεν το αγκάλιασε ποτέ και δεν είδε με καλό μάτι το νέο αυτό καύσιμο'. Ο πολίτης παγκοσμίως είναι ΑΣΧΕΤΟΣ, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Αλλά δεν είναι και (εντελώς) χαζός. Όταν λοιπόν βλέπει ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του όπως θα ήθελε, όταν ψυλλιάζεται ότι το κράτος θα τον αδειάσει αύριο, γιατί δεν υπάρχει εδραιωμένη εμπιστοσύνη, γιατί να το υιοθετήσει? Και μπορεί να τον αδειάσει με πολλούς τρόπους, είτε αυξάνοντας παράλογα την τιμή του φ.α. είτε κλείνοντας και ορισμένα πρατήρια.
Και ήρθαν τώρα, πιθανότατα, τα ίδια τα λόμπια από το εξωτερικό, και τραβάνε το αυτί της κυβέρνησης και της λένε : που είναι ρε μαλάκες τα πρατήρια φ.α. στην Εγνατία και στην Πάτρα, τις πύλες εισόδου και εξόδου στη χώρα? Πως θα προχωρήσει το εμπόριο? Και σπεύδει τώρα το κράτος, εν έτει 2021 και με δεδομένη την απόφαση μεγάλων εταιρειών να απέχουν από τo cng προς χάριν, προφανώς, της ηλεκτροκίνησης, να φτιάξει 7 πρατήρια στην Εγνατία, άλλα 2 στην ε.ο. Αθήνας-Θεσνίκης και 1 στην Πάτρα. Και νάσου οι ανακοινώσεις για την πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον, τις μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα ΝΟχ, και νάσου μια ετεροχρονισμένη επίθεση φιλίας στον πολίτη και στον επαγγελματία να αγκαλιάσει το νέο αυτό καύσιμο.
Το ίδιο το κράτος που χρόνια τώρα το υπονομεύει.
Το ίδιο το κράτος που έφτιαξε πριν 3 χρόνια αγωγό φ.α. από Αττική σε Μεγαλόπολη, για να καίει φ.α. πλέον το εργοστάσιο, αλλά τον έκανε μόνο γι' αυτές τις ανάγκες. Αν όμως αντί για αγωγό διαμέτρου 500mm που τον έκανε τον έφτιαχνε 600mm, όπου το συνολικό κόστος του έργου θα ήταν +10% από αυτό που στοίχισε τώρα (τα νούμερα τυχαία, αλλά ρεαλιστικά), θα έφερνε φ.α. για θέρμανση και κίνηση σε άλλους τρεις νομούς (την μισή Κορινθία, την μισή Αργολίδα και την Αρκαδία). Αλλά δεν το έκανε, ενώ μπορούσε.
Το ίδιο το κράτος που δεν είχε μέχρι πριν 3 μήνες φτιάξει πρατήριο φ.α. στην Πελοπόννησο, παρόλο που 1 εκατομμύριο από καταγωγής πελοποννήσιοι ζουν στην Αττική.
Το ίδιο το κράτος που δεν έχει πρατήριο φ.α. σε Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο, κάτω από το υπέδαφος των οποίων περνάνε οι αγωγοί τροφοδοσίας φ.α. της χώρας! και έφτιαξε μόλις φέτος ένα πρατήριο στα Γιάννενα με φ.α. εκ μεταφοράς!
Και γιατί τώρα, στην αυγή της ηλεκτροκίνησης, ήρθαν τα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων και ζητάνε πρατήρια φ.α. σε Εγνατία και αλλού? Γιατί στα φορτηγά η ηλεκτροκίνηση είναι ανύπαρκτη ακόμη και θα είναι έτσι για αρκετά χρόνια. Γιατί αν αυτή τη στιγμή ένα φορτηγό TIR ήταν ηλεκτρικό (η τεχνολογία υπάρχει) θα έκανε 500.000 ευρώ για να έχει μια στοιχειώδη αυτονομία, ποσό που ουδείς φορτηγατζής δεν έχει να διαθέσει όταν ένα πετρελαιοκίνητο κάνει 130.000 ευρώ.
Και σου λένε τώρα τα λόμπια : 'φτιάξτε πρατήρια φ.α. σαν ενδιάμεση λύση για τα βαρέα οχήματα'. Και το κράτος είναι πλέον ασφαλές, και θα το κάνει, αφού το φ.α. στα ιχ είναι πλέον καμμένο χαρτί, ουδείς πλην εξαιρέσεων δεν θα αγοράσει εν έτει 2021 ιχ φ.α., το πουλάκι πέταξε για πάντα. Μαζί και η πιθανότητα να είχες καθαρίσει σε τεράστιο βαθμό το μικροκλίμα των ελληνικών πόλεων, με μια εύκολη, φθηνή και άμεση λύση μέχρι να βρεις κάτι άλλο στην πορεία, λέγε με ηλεκτρικά ιχ, υδρογόνο, χουατέβερ.