-
Συγχαρητήρια στο παιδί σου!!
Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για ασφαλή επιλογή μη γνωρίζοντας επακριβώς τους συγκεκριμένους επαγγ/κους τομείς, αλλά σε ότι διαλέξει καλότυχο να είναι!
-
μπραβο στο παιδι!
δεν μπορω να προτεινω κατι, η οικογενεια, ο πατερας και το ιδιο το παιδι πρεπει να αποφασισουν
-
Count me in, dstou, στο group που δίνει συγχαρητήρια!!!
Μπράβο στο παιδί!!!
δυστυχώς, όμως, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.
Όσο για το κομμάτι πρόταση, συμφωνώ με τον γάτο
-
Συγχαρητήρια στο παιδί . Συμφωνώ με τον fiverg . ΕΚΠΑ και ΕΜΠ .
Αν χάνει σχολή της ΑΣΣΟΕ τότε σίγουρα δεν μπορεί να πιάσει τις περιζήτητες του ΕΜΠ (ΗΜΜΥ, ΜΗΧ-ΜΗΧ, NAVAL, CHEMI) οι οποίες προς ώρας και καλά λεφτά δίνουν και καλή αποκατάσταση. Τώρα τι καθεστώς θα επικρατεί όταν με το καλό τελειώσει είναι αλλού παπά
-
+100...
Το παρανοϊκό είναι ότι πριν 20 και 25 χρόνια οι επιχειρήσεις επένδυαν σε ανθρώπινο δυναμικό. Έπαιρναν παιδιά από σχολές και τα έστελναν για εκπαιδεύσεις, επιμορφώσεις, εξειδικεύσεις. Ατελείωτα σεμινάρια, ατελείωτες εκπαιδεύσεις, ατελείωτα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Εγώ άλλωστε έτσι εξειδικεύτηκα στον τομέα μου και μου έδωσε την δυνατότητα να εκπαιδευτώ από μόνος μου και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα εντελώς διαφορετικά από τον τομέα μου.
Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς ανάποδα.
Αν ήμουν σήμερα 25 χρονών θα είχα κάψει φλάντζα εντελώς.
υ.γ. Ευτυχώς που δεν έχω παιδιά! Ευτυχώς!
Υπερβολές
-
Συγχαρητήρια στο παιδί για την επίδοσή του! Τώρα, όσο αφορά το θέμα της επιλογής Σχολής: Εάν θέλει να σπουδάσει στο Οικονομικό πεδίο, είναι προτιμότερο να επιλέξει σχολή ή σχολές που ειδικεύονται στα Ναυτιλιακά. Γενικά ο κλάδος αναφοράς σε Οργάνωση - Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι πλέον ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κορεσμένος... >
Eυχαριστώ όσους συμμετέχουν, τα επιχειρήματα που παρατίθενται λαμβάνονται υπόψη και 'ζυγίζονται'.
Οι χθεσινές εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές από πλευράς μας και συνοψίζονται στα κάτωθι 3 στα 3 :
Βγήκαν οι βαθμοί και : περνάμε με την πρώτη, περνάμε Αθήνα, και διαλέγουμε και ότι σχολή θέλουμε, αφού με τα μόρια που μαζέψαμε πιάνουμε όλες τις περσινές βάσεις με άνεση, με μόνη εξαίρεση ένα υποτμήμα της ΑΣΟΕΕ, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Το αμφίρροπο ντέρμπι κορυφής, οικονομικά ή πληροφορική, θα συνεχιστεί για λίγες μερούλες ακόμη, μέχρι την κατάθεση του μηχανογραφικού.
-
Ωπ να τος και άλλος.
Τα ακούς dstou;;....αν ειναι καλο παιδί με χαρακτήρα, σεμνότητα, ατσιδουλης και με ορεξη απο την σχολή θα του δώσουν κάποια θέση σε ναυτιλιακή δεν χρειάζεται να έχεις γνωστούς εσύ ως μπαμπας...άκου τον γέρο τον Λαπ....
Οι σχολές τέτοιου είδους έχουν καθηγητές που έχουν υπόψιν τους οι εταιρίες για να προσλαμβάνουν παιδάκια.
Ας πούμε πως επίσης ειναι γνωστο πως το επάγγελμα αυτο είναι εντυπωσιακο για τους έξω αλλά πεφτει ξύλο στα ωράρια και θελουν νεα παιδια διοτινυπαρχουν και οικογενειαρχες και επίσης επηρεάζεται ταμαλα απο τις διακυμανσεις της διεθνους οικονομίας, πολύ γρηγορότερα απο οτι οι άλλες θέσεις εργασιας σε εγχώριες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κανένα κανονιστικό ουσιαστικο πλαίσιο και δίχτυα ασφαλείας με την έννοια που έχουμε συνηθίσει.
Αρένα είναι..... Έχει όμως πολλά λεφτά και το ένστικτο του κυνηγού.
-
Βασικά, ό,τι και να σπουδάσει το παιδί, ας μάθει αγγλικά και μια ευρωπαϊκή δεύτερη γλώσσα να του βρίσκεται, και θα αποκατασταθεί κάπου όπου θα χει νόημα να εργάζεται ένας νέος άνθρωπος και να δημιουργήσει οικογένεια αν θέλει, και θα ναι το πολύ 2-3 ωρίτσες με το αεροπλάνο, για να επισκέπτεται τους γονείς και να βγάζει τα γούστα του στις διακοπές ή να τον επισκέπτονται κι αυτοί με το καλό, να τον καμαρώνουν...
-
σπεσιαλ πιλιε φορ γιου, υποθετω γνωριζεις τη Χαρα ή στη χειροτερη το επιθετο ή τον Σπυρο, εκτος απο οτι ακουγεται στο βιντεο η Χαρα ηταν και 6η στην ιστιοπλοιία στα λέιζερ σε ολυμπιακους αγωνες και πρωταθλητρια ελλαδος στο σκι βουνου. απο τους αθορυβους ελληνες που ξεχωριζουν μακρυα απο τη δημοσιοτητα και παραμενουν στη ζωη τους αξιοπρεπεις. ποτες βεβαια αριστερη, ποτες δεξα. ομως προοδευτικη. με την αληθινη την εννοια του ορου.
ΑρΕς
το καλοκαιρι του 86 ειχα καμει το μαγκα και επρεπε και καλα να πηγαινω το καταμαρανακι στην καλογρια πιο γρηγορα προς τα μεσα. αν δεν ηταν η χαρα να με προλαβει, να πεσει στο νερο και να μου κανει το τακ λιγο πριν τη ζακυνθο που δεν μπορουσα ο ερμος, θα ειχα περασει το γιβραλταρ λεμε, ρομπα, γατος ρομπατος.
και η αληθεια ειναι οτι φτανοντας πτυχιο, ειχε η Χαρα 0 μαθηματα και ο γατος 30 φευγα. οποτε η Χαρα μεταπτυχιακο καθως ειχε στοχους απο τη πρωτη μερα, ο γατος κωλο κατω καθως οι στοχοι του ειχαν καμπυλες, στην αρχη αριστερες, μετα κοκτειλ. και μεταπτυχιακο πολυ αργοπορημενο που υποβιβαστηκε σε κατι πέιπερ πυρηνικης για nmi και επιστημονικοτατη συναρμολογηση πισιωνε και πεινα απο την αγφραγκια. βεβαια για να πουμε την αληθεια τα πέιπερ δεν τα συνεχισα αφου με αυτο που σιαξαμε τοτες με τον συνεταιρο μου και την ομαδα της πυρηνικης ιατρικης του παν. πατρων το μοσχοπουλησαμε αργοτερα...
οποτες μενω να ζουλευω τη Χαρα που ηταν και παρεμεινε Κυρία με προσφορά στην κοινωνια
-
Εντάξει το επώνυμο το έχω ακουστά, δεν είχα την τύχη να τη γνωρίζω, είμαι και κανα δυο ΕΣΣΟ πιο νέος μάλλον.
Υπάρχουν παιδιά που θα σπουδάσουν και θα έχουν λαμπρή καριέρα, υπάρχουν παιδιά που θα κάνουν μια καλούτσικη ζωή κι άλλοι που θα αγωνίζονται μια ζωή για το μεροκάματο. Αν με κάποιο τρόπο δεν περάσεις όμως τουλάχιστον από το εξωτερικό, δεν ανοίγουν και πολλοί δρόμοι. Και η κυρία που έφερες παράδειγμα, ΓΥΡΙΣΕ απ΄ έξω. Γι αυτό εγώ το θέτω ως προϋπόθεση...
από πριν την κρίση ήθελα να πείσω γονείς με παιδιά λυκείου (ως ο 'νεότερος' συνήθως σε παρέες 35-50 ετών) να μη χώνουν λεφτά σε φροντιστήρια εφόσον ήταν αξιοπρεπείς μαθητές, αλλά μόνο ξένη γλώσσα και αποταμίευση και κατ'ευθείαν εξωτερικό για στοχευμένες σπουδές (μη δώσουν καν Πανελλήνιες). Και τελικά μόνο ένας ή δυο γονείς που γνωρίζω το έχουν κάνει και το κόστος δεν διαφέρει και τόσο (π.χ. αντί να φύγει κάποιος απ' το Βόλο να πάει να σπουδάσει Αθήνα, κι αφού έχει χώσει τουλάχιστον 2 χρόνια φροντιστήρια).
Θυμάμαι ανοίξαμε τη συζήτηση για να δώσουμε γνώμες σε μια οικογένεια χωρίς 'άκρες' και χωρίς φράγκα για ξόδεμα υποθέτω... είναι κρίμα να αγωνίζεται κάποιος σε όλο το λύκειο και να σπουδάζει μετά 5-6 ή παραπάνω χρόνια, για να καταλήξει (αν είναι τυχερός και δεν παραμένει άνεργος) σε μια 'δουλίτσα' που ίσα ίσα θα του εξασφαλίζει διαβίωση και που το πραγματικό τεχνικό της επίπεδο είναι αντάξιο ενός ΤΕΙ ή ΙΕΚ ή άντε ενός καλού 'αυτοδίδακτου' με πτυχίο ΕΑΠ, γιατί αυτό κάνουν πλέον οι περισσότεροι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/Πολυτεχνείων στην Ελλάδα.
Τί επιλέχθηκε τελικά απ' το παληκάρι που ανοίξαμε τη συζήτηση, μήπως γράφτηκε και παρέλειψα εγώ να το διαβάσω;
-
Εγω εχασα 2 εξαμηνα για τις καμπυλες.... σιγα μην ασχολοουμουν με τα κομματικα τους. Καμπυλες και ξερο ψωμι.
-
πιλιε ενστασις!!!
εδω εσπουδασε η Χαρα, στη πάτρα, εκει που εβγηκαμε εγω και ο φιβερτζ. το εξωτερικο το επιδιωξε και το πετυχε με τις επιδοσεις της εδω, οχι γιατι ειχε φραγκα οπως υποθετεις λογω επιθετου, ηταν τοτες κακες οι εποχες οικογενειακα. σε αντιθεση με το γατο που ετρεχε σε 'αγωνες' και μαλακιες.
και αυτο που πιεζω τον πιτσιρικα μου και τον εχω στρωμενο να διαβαζει ηδη για την εξεταστικη στη φαρμακευτικη, ειναι να σκιστει να εχει εξαιρετικη επιδοση γιατι θα τον βοηθησει σε υποτροφιες και επιλογες αργοτερα βγαινοντας εξω. ετσι ξαναδινει σεπτεμβριο οτι μαθημα ειχε κατω απο 8.5. και ειναι αυτο που λεω και στους αλλους μικρομεσαιους γονεις: εχει πολυ αγωνα και πριν και μετα.
βεβαια εκει που ειναι η κορακλα, οδοντιατρικη, εξωτερικο πας διαφορετικα και με σκοπο την αδεια ασκησεω ς επαγγελματος σε εστω μια πολιτεια του γιουζα... μετα λυνεις και το προβλημα του μπαμπα γατου με τη μπιτουρμπο
-
Πολυ καλα τα λες.
Εγω αν και εψαχνα σε βαθος πολλα μαθηματα, παντα ειχα τις καλύτερες εργασιες....οταν σηκωνομουν για παρουσιαση υπηρχε απο κατω φασαρια και η προειδοποιηση του καθηγητη οτι τα θελουν επιφανειακα διοτι θα κοιμηθουνε με την εκβαθος μελετη ...σε εξεταστικες ομως ηθελα να τελειωνω.
πες 7, κατι δεν θυμαμαι ακριβως και στις μετεπειτα σπουδες λιγο καλυτερα αλλα οσοι ειχαν ανω του 8.5 πηγαν σε προγραμματα μεταπτυχιακων με λιγοτερα διδακτρα αλλοι οηγαν και εξω.
Δεν ειναι παντα βεβαιαο αυτο αλλα οκ πιθανοττες εινακ πολλες και αλλαζει ολη η πορεια του ανθρωπου μετα.
-
Αν μπορεί κάποιος να σπουδάσει εδώ το κάνει. Εγώ τους έκανα εναλλακτική ανορθόδοξη πρόταση, γιατί οι περισσότεροι βλέπουν ως εμπόδιο για έξω το οικονομικό, όταν έχουν ξοδέψει ήδη κάποια χιλιάρικα σε φροντιστήρια για να πάει το παιδί 'όπου περάσει' αναλόγως το μηχανογραφικό του δελτίο.
Πάντως το ρεζουμέ είναι πως πριν ή μετά, μόνιμα ή για κάποια χρόνια, αν δεν βρεθεί ο νεαρός ή νεαρή εκτός συνόρων, θα παίζει μπάλα μια ζωή στο τοπικό πρωτάθλημα 3ης εθνικής, με τα λίγα καλά του και τα πολλά άσχημα.
-
Για πείτε λίγο πως το βλέπετε το εξωτερικό . Ως σπουδές εκεί ? Ως Εράσμους προπτυχιακού ? Ως μεταπτυχιακό εκεί ? Ως Εράσμους μεταπτυχιακού ? Ως εργασία εκεί , μετά τις σπουδές εκεί , ή μετά τις σπουδές εδώ ?
Ως προσωρινή εργασία μέχρι να βρεθεί κάτι καλό εδώ ? Και πόσα χρόνια είναι το προσωρινή ?
Ως ρίξιμο μαύρης πέτρας και μόνο διακοπές εδώ και αυτό όχι πάντα ?
Αυτοί που έχουν πάει έξω πως ζουν εκεί ? Καλύτερα από εδώ ? Μιλάω πάντα για άτομα με προσόντα και διάθεση για δουλειά .
Μήπως και εκεί για το μεροκαματάκι παλεύουν γιατί καλό το μεροκάματο , αλλά ζόρι και τα πάγια έξοδα ?
Για πείτε λίγο , γιατί εσείς με τα παιδιά στα πρώτα φοιτητικά τους χρόνια , μάλλον βάζετε τον εαυτό σας με τις σημερινές εμπειρίες του και προσόντα του στην θέση τους και όχι εκείνα .
Γιατί εγώ που είμαι ως πατέρας λίγα βήματα πιο μπροστά , αλλά έχω ακούσματα από παιδιά φίλων , δεν βλέπω πολύ άνετα τα πράγματα έξω ...
Μάλιστα ακόμα και πριν 3-4 χρόνια που η κρίση ήταν στο πικ της και που για εμας τους μηχανικούς η αυθαιρετολαγνεία και τα ΠΕΑ ήταν ο μόνος τρόπος δημιουργίας εσόδων , αυτοί που είχαν πάει έξω , έγραφαν στα ειδικά φόρουμ , ότι αν εύρισκαν σίγουρη δουλειά με 1000 ευρώ στην χώρα το 75-80 % θα γύριζε το ίδιο βράδυ ...
Για πέστε εσείς που ψάχνεστε και ξέρετε και το έξω , τι θέσεις εργασίας υπάρχουν για νέους πτυχιούχους με ελάχιστη ή και μηδενική εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό . Και βέβαια υπάρχουν θέσεις που υποτίθεται είσαι Αγγλία για παράδειγμα , αλλά 8-10 μήνες τον χρόνο τους ζεις παρέα με το Ταζ Μαχάλ...
-
Ρε συ ποσες ερωτησεις;;;τοσο αγωνια;
Εγω αυτο που ξερω απο τη γενια μου...ειναι πως πας εξω οταν εχεις κλεισει δουλεια μεσω συνεντευξεων απο skype .....δεν βγαινεις ετσι εξω....παει αυτο το ψαχνω την τυχη μου ακομα και με πτυχια.
Για την μαυρη πετρα καλο ειναι να μην γινει...τα πραγματα αλλαζουν σε 5 με 10 ετη. Μια χαρα θα ειναι η ελλαδιτσα....ασε που οι συγγενείς ειναι ανωτερο ασσετ απο εναν καλο αυτοκινητο στο εξωτερικο
-
Ως έχων παιδιά που σε ευρος 5ετιας θα φτάσουν στο σταυροδρόμι των δυνάμενων σπουδών, έχω κι εγώ τις ανησυχίες μου. Θεωρώ ότι o piliou δεν τα λέει λάθος, το ελληνικό πανεπιστημιο απαιτεί πολύ κόπο και χρήμα σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Πολύ σκληρότερες εξετάσεις και συναγωνισμός για να μπεις σε σχέση με τα έξω με αμφίβολη ποιότητα και αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις. Και αν τυχόν και περάσεις στις πρώτες σχολές (ιατρικές, πολυτεχνεία, παν/μια) άντε να πούμε έχει καλώς, αλλά αν είσαι σε μια 'δευτερότερη' επιλογή (που δεν είναι διόλου απίθανο) υπάρχει θέμα. Χωρίς διάθεση υποβιβασμού, π.χ. το να φας καμιά 10ριά χιλιάδες ευρώ σε ιδιαίτερα για να μπεις νομική κομοτηνής (όντας αθηναίος) είναι σαφως αντιοικονομικο και 'αντί-vfm'.
Από την άλλη βασικές σπουδές σε Αμερική και Αγγλία (που είναι νορμάλ επιλογές λόγω γλώσσας) δεν μπορείς να κάνεις εκτός και αν έχεις πολλά φράγκα ή είσαι διάνοια και εξασφαλίσεις καμιά υποτροφία. Ο μεγάλος μου έχει ήδη προχωρήσει και στα γερμανικά μιας και η φράου προσφέρει ακόμη δημόσιες σπουδές. Στον μικρότερο θα το παλέψω για γαλλικα γα τον ίδιο λόγο (και ο εμμάνιουελ είναι ακόμη -και- δημόσιος). Κατά τα άλλα υπάρχουν και αρκετοί σκανδιναυοί πλέον και Ολλανδοί που προσφερουν αγγλόφωνα μεταπτυχιακά, πιθανότατα σε κάποια χρόνια και προπτυχιακά.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα κάνουμε οταν έρθει εκείνη η ωρα, αν δηλαδή 'πρωτοπορήσουμε' και δεν ξεπουληθούμε σε φροντιστηριάδες και το πάμε πιο χαλαρά με στόχο το έξω (όπως λέει η λογική). Θα δούμε.
-
Ναι οι σκανδιναβοι εχουν δωρεαν μεταπτυχιακα....
Αξιζουν και ειναι παρα πολυ καλα,
Εγω βλεπω οτι fiverg εισαι καπως αγχωτικος χαρακτηρας. Βλεπεις μονομως τα αρνητικα και τα μεγενθυνεις στο μυαλο σου.
Μια χαρα θα πανε τα παιδια σου....ψυχικη ηρεμια να εχουν, αγαπη και προγραμμα διαβασματος με επιβράβευση, οχι γενικα 'θα γινεις κατι καλο', διοτι στην εφηβεια θα υπαρξει η αμφισβητηση του κοσμου γυρω του, καλο ειναι να εχουν άμεσες επιβραβεύσεις για την σκληρη δουλεια που κανουν στο διαβασμα.
Ζωα ειμαστε και εμεις οι ανθρωποι, οταν επιβραυομαστε ενεργοποιουνται τα ιδια ακριβως σημεια του εγκεφαλου οπως και με τα ζωα και ετσι καθονται ησυχα και προσπαθουν να κανουν αυτα που τους λεμε.
Ολα θα πανε καλα, οι ανθρωποι βρισκουν τον δρομο τους χωρις να το πιεζεις.
-
Λαπ εγώ στην εποχή μου λόγω αντικειμενικών οικογενειακών δυσκολιών δεν βγήκα έξω . Το θεωρώ μικρό μειονέκτημα .
Από την άλλη αυτή την εποχή είναι μόδα το εξωτερικό .
Εχω όμως ξαδέρφια που ζουν στο εξωτερικό , άλλοι από νέοι , άλλοι πήγαν με οικογένεια με μικρά παιδιά και δεν θα έλεγα ότι κονομάνε βρε παιδί μου και έχουν και πτυχία ...
Βλέπω για παράδειγμα μεσαία στελέχη σε τράπεζες εδώ να έχουν μισθούς του τριχίλιαρου καθαρά , βλέπω και πτυχιούχους με κάποια εμπειρία 3-4 χρόνων συναπόφοιτοι με τον Γάτο , να γυρίζουν εταιρείες αλλά το 1000ρικο καθαρό να μην το έχουν πιάσει ακόμα ...
Βλέπω όμως και αρκετά παιδιά να μην θέλουν να πάνε στο εξωτερικό ...
Είμαι σε ανάλογο δίλημμα με τον γιο μου που είναι πλέον πτυχιούχος και θα ξεκινήσει μεταπτυχιακό εδώ και μιλάει Αγγλικά - Γερμανικά . Αλλά εργασιακή εμπειρία έχει ελάχιστη και το κομμάτι που έχει σπουδάσει έχει μεγάλο εύρος και θέλει μεγάλο ψάξιμο .
Από την άλλη έχω γιο κολλητού που είναι άριστος , τελείωσε εδώ φυσικό , πήγε με υποτροφία έξω και αφού πέρασε στο μεταπτυχιακό από διάφορες άλλες δουλειές σε εταιρεία τροφίμων και σε φαρμακευτική , τα μεγαλύτερα ονόματα του χώτου , κατέληξε τραπεζικό στέλεχος...
Δηλαδή οι δρόμοι είναι πολλοί και διαφορετικοί και να μην μπλοκάρουμε το μυαλό τους με τα δικά μας άγχη και τα δικά μας θέλω .
Και να στην πω και δημοσίως βρε Γάτε που ξέρεις πόσο σε συμπαθώ . Εσύ χρώσταγες 30 στο πτυχίο σε σύνολο 40 και θέλεις ο μικρός να τα ξαναδίνει για να παίρνει 8,5 και να μην χρωστάει ? Πρόσεξε μην υπερβείς το όριο ελαστικότητας και έχουμε πλαστικές παραμορφώσεις...
-
Καλά, δεν υπάρχει τόσο άγχος, την υγεία τους να έχουν πρώτα απ όλα γιατί δεν είναι καθόλου δεδομένο αυτό και το έχω ζήσει.
Κουβέντα κάνουμε, δεν είναι κακό να έχεις περισσοτερες επιλογές αν και όταν αποφασίσουν να σπουδάσουν.
Περί Σπουδών