-
Σήμερα πηγαίνοντας προς Επίδαυρο και λίγο πριν τα Ίσθμια ένας δολοφόνος έφυγε από STOP και έπεσε πάνω σε μια κοπέλα που ήταν ακριβώς μπροστά μου.
Ευτυχώς που δεν έτρεχα και πρόλαβα να σταματήσω πριν πέσω και εγώ πάνω τους και γίνουμε κομάτια!
Η κοπέλα πήγε στο νοσοκομείο, ευτυχώς δεν φάνηκε να είχε κάτι σοβαρό πέρα από ισχυρό σοκ, ήμουν ο μοναδικός αυτόπτης και περίμενα την τροχαία.
Το μόνο που έκανε ο τροχονόμος ήταν να με ρωτήσει τι είδα, δεν σημείωσε τίποτα, δεν με έβαλε να υπογράψω τίποτα, απλά σημείωσε τα στοιχεία μου σε ένα μπακαλόχαρτο και μου είπε πως αν υπάρξει τραυματισμός ίσως με φωνάξουν στο Α.Τ. της περιοχής μου να δώσω κατάθεση.
Δυστιχώς δεν μπόρεσα να δώσω το τηλέφωνό μου στην κοπέλα μήπως με χρειαστεί γιατί ήταν πολύ ταραγμένη και δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι είχε συμβεί.
Η ερώτησή μου είναι η εξής:
Σωστά ο τροχονόμος δεν μου πήρε κατάθεση και δε με έβαλε να υπογράψω?
Αν υποθέσουμε ότι ο δολοφόνος κάνει αρνητική δήλωση και η κοπέλα δεν πάρει τα χρήματα από την ασφάλεια, υπάρχει περίπτωση να με καλέσουν σαν μάρτυρα, πέρνοντας το τηλέφωνό μου από την τροχαία και να πω τι είδα? Ή δεν θα μετράει η κατάθεσή μου αφού δεν έγινε εκείνη τη στιγμή στον τροχονόμο?
Θα ήταν κρίμα να μην πάρει τα χρήματα από την ασφάλεια, καθώς ο άλλος έφταιγε 100% και είναι εμφανές φυσικά, αλλά στην Ελλάδα ζούμε, μεσήλικας ήταν, μπορεί να έχει τις άκρες
Πραγματικά πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό και έστρεψα την προσοχή μου πιο πολύ στην υγεία της κοπέλας αδιαφορόντας για τις υλικές ζημιές και δεν το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή, παρά μόνο όταν έφυγα. -
Σήμερα πηγαίνοντας προς Επίδαυρο και λίγο πριν τα Ίσθμια ένας δολοφόνος έφυγε από STOP και έπεσε πάνω σε μια κοπέλα που ήταν ακριβώς μπροστά μου.
Ευτυχώς που δεν έτρεχα και πρόλαβα να σταματήσω πριν πέσω και εγώ πάνω τους και γίνουμε κομάτια!
Η κοπέλα πήγε στο νοσοκομείο, ευτυχώς δεν φάνηκε να είχε κάτι σοβαρό πέρα από ισχυρό σοκ, ήμουν ο μοναδικός αυτόπτης και περίμενα την τροχαία.
Το μόνο που έκανε ο τροχονόμος ήταν να με ρωτήσει τι είδα, δεν σημείωσε τίποτα, δεν με έβαλε να υπογράψω τίποτα, απλά σημείωσε τα στοιχεία μου σε ένα μπακαλόχαρτο και μου είπε πως αν υπάρξει τραυματισμός ίσως με φωνάξουν στο Α.Τ. της περιοχής μου να δώσω κατάθεση.
Δυστιχώς δεν μπόρεσα να δώσω το τηλέφωνό μου στην κοπέλα μήπως με χρειαστεί γιατί ήταν πολύ ταραγμένη και δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι είχε συμβεί.
Αν υποθέσουμε ότι ο δολοφόνος κάνει αρνητική δήλωση και η κοπέλα δεν πάρει τα χρήματα από την ασφάλεια, υπάρχει περίπτωση να με καλέσουν σαν μάρτυρα, πέρνοντας το τηλέφωνό μου από την τροχαία και να πω τι είδα? Ή δεν θα μετράει η κατάθεσή μου αφού δεν έγινε εκείνη τη στιγμή στον τροχονόμο?
Θα ήταν κρίμα να μην πάρει τα χρήματα από την ασφάλεια, καθώς ο άλλος έφταιγε 100% και είναι εμφανές φυσικά, αλλά στην Ελλάδα ζούμε, μεσήλικας ήταν, μπορεί να έχει τις άκρες
Πραγματικά πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό και έστρεψα την προσοχή μου πιο πολύ στην υγεία της κοπέλας αδιαφορόντας για τις υλικές ζημιές και δεν το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή, παρά μόνο όταν έφυγα. -
Ο αστυνομικός κάνει μια πρώτη ανάκριση, τη λεγόμενη 'αστυνομική προανάκριση'. Μαζεύει τα στοιχεία που έχει μπροστά του, ρωτάει μάρτυρες, παίρνει στοιχεία των εμπλεκομένων και αυτά μετά πάνε στον ανακριτή, εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια. Ο τροχονόμος, αν δεν κράτησε τα στοιχεία σου, έκανε λάθος. Κατάθεση συνήθως γίνεται όχι επιτόπου αλλά στο αστυνομικό τμήμα, όπου συντάσσεται έκθεση και υπογράφεται από τον μάρτυρα.
Συχνά στις δίκες για τροχαία εμφανίζονται 'αυτόπτες' μάρτυρες στο δικαστήριο (φίλοι, γνωστοί, πληρωμένοι) που υποστηρίζουν ό,τι συμφέρει εκείνον που τους έχει κουβαλήσει. Αν ο τροχονόμος είχε κρατήσει (που πιθανόν να το έχει κάνει) τα στοιχεία σου, η κατάθεσή σου θα έχει βάρος όσο και 150 άλλων 'ουρανοκατέβατων' μαρτύρων που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη δίκη. -
Σε ευχαριστώ Μάνο, τα στοιχεία μου τα πήρε αλλά όπως λέω τα έγραψε σε ένα απλό χαρτί.
Ελπίζω να μην με χρειαστούν πάντως -
Ο Αστυνομικός έκανε την δουλειά του σωστά. Μόνο σε περίπτωση τραυτισμού θα σε καλέσουν στο Αστυνομικό τμήμα για να δώσεις κατάθεση.
Συγχαρητήρια πάντως που προσφέρθηκες να δώσεις τα στοιχεία σου στην κοπέλα άσχετα έαν δεν ήταν σε θέσει να τα πάρει. -
Σε τροχαίο που συνέβη πρόσφατα σε συγγενικό μου πρόσωπο, μέσα στην Αθήνα, όπου υπήρχε και τραυματισμός, η τροχαία άργησε να έρθει ώστε οι αυτόπτες μάρτυρες είχαν φύγει χωρίς να δώσουν επισήμως τα στοιχεία τους. Τα δώσανε ανεπίσημα στους εμπλεκόμενους. Το θέμα είναι ότι όταν ήρθε η τροχαία, εμφανίστηκε ξαφνικά και ένας τύπος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είδε το τροχαίο και βέβαια οι αστυνομικοί κρατήσαν τα στοιχεία του χωρίς να λάβουν υπόψη κάποιους οι οποίοι δεν είδαν μεν το ατύχημα αλλά είδαν τον κύριο αυτό να έρχεται μετά. Προφανώς ο κύριος είχε κληθεί από τον έναν εμπλεκόμενο και 'ευτυχώς' έφτασε πριν από την τροχαία.
Φυσικά στο δικαστήριο η μαρτυρία του θα είναι και η σημαντικότερη όλων με διαφορά. Η ερώτηση είναι αν μπορεί κανείς να προστατευτεί σε αυτή την περίπτωση και πως. Εκτός κι αν απλά το έχουμε υπόψη και στη δύσκολη στιγμή καλούμε όλοι τους γνωστούς μας...
Έθεσα τη ερώτηση εδώ για να μην ανοίξω καινουργιο θέμα. Ζητώ συγγνώμη φίλε giwrgosth γι αυτό. Χαίρομαι πάντως που βλέπω πως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και βάζουν το συνάνθρωπό τους πάνω από τις όποιες δουλειές ή βιασύνες μπορούσαν να έχουν στη δεδομένη χρονική στιγμή. Συγχαρητήρια φίλε μου!!! -
Aν συμβεί τροχαίο με τραυματισμό ή θάνατο ατόμου ή ατόμων, ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα παραπέμπεται σε δίκη. Η υπόθεση όμως εκδικάζεται μετά από 3-4 χρόνια. Οπότε μετά από αυτό το διάστημα, εφόσον έχουν τα στοιχεία σου, να αναμένεις να σου στείλουν χαρτί στο σπίτι όπου θα σε καλούν συγκεκριμένη ημερομηνία να καταθέσεις ως μάρτυρας.
-
Κάποιος ο οποίος απλά και μόνο έχει δει να γίνεται ένα ατύχημα συμμετέχει σε αυτό σαν μάρτυρας. Εάν λοιπόν, που δεν το εύχομαι, συμβεί ατύχημα και κάποιος που έχει δει το ατύχημα αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία του σε αυτούς που τα ζητήσουν για να παρουσιαστεί σαν μάρτυρας,διαπράτει το αδίκημα φυγής. Δηλαδή του κάνεις μύνηση. Θα μου πεις που θα βρεις τα στοιχεία του; Για να προστατευτείς λοιπόν πρέπει να ζητήσεις τα στοιχεία όχι μόνο από ένα άτομο, κάποιος σίγουρα θα θέλει να βοηθήσει.
-
κανονικα πλεον, ακομα και μονο υλικες ζημιες να υπάρχουν η τροχαια που τυχον κληθει και ερθει, παιρνει τα στοιχεια των εμπλεκομενων στο ατυχημα, τους κανει αλκοτεστ και συμπληρώνει το λεγομενο δελτιο τροχαιου ατυχήματος για υλικες ζημιες. Αν υπάρχει τραυματισμός, που τοτε γινεται προανακριση, οι εμπλεκομενοι στο ατυχημα, ακομα και στο σταδιο αυτο, μπορουν να προτεινουν μαρτυρες δινοντας τα στοιχεια τους στον αστυνομικο που κανει την προανακριση και αυτος υποχρεούται να τους καλεσει για καταθεση. Αφου γινουν όλες οι καταθέσεις, σχηματιζεται δικογραφια και παει Εισαγγελία.
Να τονισω το εξης:Ολη αυτη η διαδικασια αφορά το ποινικο μέρος της υπόθεσης.
Το αστικο μέρος (δηλαδη τα φραγκα από την ασφαλιστική) ειναι ξεχωριστο δικαστηριο που εκει αναλογα με τις καταθεσεις, τα εγγραφα κλπ που υπαρχουν ο δικαστης αποφασιζει για την υπαιτιοτητα και το ποσο που πρεπει να λαβει ο ζημιωθεις.
Αυτα τα ολιγα από εναν 'παλιοδικηγορο' (ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ να ειμαι!!! ) -
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, ήταν άκρος διαφωτιστικές, για να ξέρουν και άλλοι αν τους συμβεί, πράγμα που δεν το εύχομαι, αλλά δυστιχώς και αυτά στο πρόγραμμα είναι!
Μόνο που λυπάμαι που κάποιοι αναγκάστηκαν να μου δώσουν συγχαριτήρια για την πράξη μου (και τους ευχαριστώ!) για κάτι που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι το λογικό! Αλλά δυστιχώς το λογικό είναι να κάνουμε την πάπια και να εξαφανιζόμαστε, αλλά αν μας τύχει εμάς να τα βάζουμε με τους άλλους που εξαφανίστηκαν! Είπαμε, δεν έχουμε παιδία σαν οδηγοί... -
Ενεπλάκην πρόσφατα σε ατύχημα (εγώ χτύπησα, έφταιγε ο άλλος) ευτυχώς αυτόπτες μάρτυρες ήταν δύο γνωστοί μου που περνούσαν εκείνη τη στιγμή. Τελικά δεν θα χρειαστειί η μαρτυρία τους αφού το παιδί που με χτύπησε είναι πολύ εντάξει και δεν θα κυνηγήσω την ποινική του δίωξη.
Να σημειώσω ότι παρά τον τραυματισμό μου και το σοκ διατήρησα την ψυχραιμία μου και αρχισα τις χριστοπαναγίες σε όσους δεν σταματούσαν μεν να βοηθήσουν αλλά περνούσαν αργά αργά να δούν 'ΤΟ ΘΕΑΜΑ'.
Εδώ θέλω να θέσω ένα σημαντικό ζήτημα. Όταν δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε σε ατύχημα για να βοηθήσουμε την κατάσταση ή/και βλέπουμε ήδη αρκετούς συγκεντρωμένους στο σημείο του ατυχήματος καλό είναι να περνάμε από το σημείο αργά και προσεκτικά μεν αλλά όχι για να δουμε τι έγινε.
Μπορεί αυτή μας η ενέργεια να αποβεί μοιραία για κάποιον τραυματία που περιμένει ασθενοφόρο και του οποίου την προσέλευση καθυστερούμε...Για τον τραυματία δεν υπάρχει χειρότερο από την αναμονή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και κάθε λεπτό που αργεί μοιάζει αιώνας.
-
Κοίτα, όλα εξαρτώνται από το εάν στο 'τροχαίο ατύχημα' του οποίου υπήρξες 'αυτόπτης μάρτυρας' εμπλέκονται αναγνωρίσιμα δημόσια πρόσωπα ή όχι.
Αν πρόκειται για κοινούς θνητούς ακολουθείς τις οδηγίες των συνφορουμιστών, αν όμως στο 'ατύχημα' εμπλέκονται 'φτερωτοί' ή μη 'ημίθεοι-ες' ή-και 'σύγχρονοι ήρωες-ίδες', τότε …
- Εξαφανίζεσαι από τον τόπο του 'ατυχήματος' χωρίς να ειδοποιήσεις την οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, 'διευκολύνoντας' ωστόσο την μεταφορά του οχήματος των 'παθόντων' σε χώρο που εκείνοι θα σου υποδείξουν.
- Αναμένεις την παρέλευση τουλάχιστον 3ημέρου .
- Εμφανίζεσαι στα τηλεοπτικά δίκτυα δίνοντας πληροφορίας για το 'ατύχημα', με πλάτη στην κάμερα ή-και υποφωτισμένος, με αλλοιωμένη φωνή και χαρακτηριστικά και αποκρύπτοντας την ταυτότητα σου.
- Δέχεσαι καλοπροαίρετα τις υποδείξεις και τις διορθώσεις του δημοσιογράφου-παρουσιαστή-υποβολέα σχετικά με το τι ακριβώς είδες.
- Προσέρχεσαι στην οποιαδήποτε αρχή σου ζητηθεί ή επιλέξεις να καταθέσεις με συνοδεία-κλοιό 10άδων ενόπλων αστυνομικών και φορώντας κουκούλα ώστε να μην είσαι αναγνωρίσιμος.
Νομίζω ότι αυτές είναι και οι σημαντικότερες συμβουλές που μπορεί να δώσει κανείς, στις μέρες μας, σε όποιον φιλοδοξεί να κάνει καριέρα 'αυτόπτη μάρτυρα' …
-
Σε ατύχημα που ήμουν αυτόπτης (αυτοκίνητο βγήκε από το STOP και αναβάτης, προσπαθώντας να τον αποφύγει, έπεσε πάνω σε παρκαρισμένο φορτηγό, σπάζοντας και τα δύο του χέρια ), έβαλα στην τσέπη του μπουφάν του αναβάτη μια κάρτα μου, στην οποία είχα γράψει 'μάρτυρας', ώστε να την βρει και να μου τηλεφωνήσει όταν θα μπορούσε (τον έπαιρνε το νοσοκομειακό εκείνη την ώρα). Τελικά βέβαια ήρθε και η αστυνομία, οπότε κράτησαν τα στοιχεία μου και με κάλεσαν στην προανάκριση για κατάθεση.
Είναι πάντως νομίζω καθήκον μας να βοηθούμε τέτοιες καταστάσεις με ενεργητικό τρόπο, δηλ. να μην περιμένουμε να μας θυμηθεί ο μη-φταίχτης αλλά να τον θυμηθούμε εμείς, παίρνοντας (αν είναι σε θέση να το δώσει...) το όνομά του και το τηλέφωνό του, ώστε να τον καλέσουμε μετά από μερικές μέρες.
-
Να σας πώ την εμπειρία μου.
Ζώον οδηγός, με τρείς επιβάτες, παραβιάζει μπροστά μου το (βαθύ κόκκινο) φανάρι που στριβει απο παραλιακή για Π.Φάληρο. Δύο αυτοκίνητα πέφτουν επάνω του με ένα τρίτο να πέφτει στα δύο. Αποτέλεσμα - μερικοί μικρο-τραυματισμοί (απο θαύμα) αλλά μεγάλες υλικές ζημιές σε όλα τα αυτοκίνητα. ¨Ερχεται η τροχαία, δηλώνω μάρτυρας και με καλούν να πάω στην τροχαία την επόμενη όπου πέρασα δύο ευχάριστες ώρες περιμένοντας. Εκεί που ήμουν έτοιμος να φύγω (θεωρόντας και την κατάθεσή μου λίγο ανούσια, λόγω της πασιφανής υπαιτιότητας του παραβάτη) με καλούν 'μέσα'. Ο αξιωματικός με ακούει, σημειώνει και τον ακούω ξαφνιασμένος να μου λέει 'ευτυχώς που ήλθατε - ο κύριος δήλωσε ότι οι άλλοι πέρασαν με κόκκινο, και έφερε μάρτυρες ( ). Σκοπεύει μάλιστα να κάνει μήνυση!'.
Η συνέχεια στα δικαστήρια όπου βεβαια το ζώον δεν εμφανίστηκε (δις).
Αποτέλεσμα: έχασα τουλάχιστον 10 ώρες απο τον (λίγο) ελεύθερο χρόνο μου αλλα τρείς αθώοι οδηγοί κέρδισαν γλυτώνοντας απο απίστευτους μπελάδες και οικονομικές συνέπειες!
-
Πού τους βρήκε τους μάρτυρες?
-
Μερικές μηνύσεις για ψευδορκία θα βάλουν τους κατεργαραίους στους πάγκους τους.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Πού τους βρήκε τους μάρτυρες?O αξιωματικός μου είπε ότι ορισμένοι το κάνουν κατ'επάγγελμα . Η ατιμωρησία και η ηθική σήψη συναντιούνται σε όλο τους το μεγαλείο!
-
Επαγγελματίες μάρτυρες? Τί άλλο θα ακούσω
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Επαγγελματίες μάρτυρες? Τί άλλο θα ακούσωΛάθος κάνεις, δεν είναι επαγγελματίες μάρτυρες, είναι επαγγελματίες ψευδομάρτυρες!
Υπάρχει και αυτό το επάγγελμα... Αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει νόμος να κόβει γλώσες, πόδια, χέρια και ότι άλλο εξέχει!
Τι κάνει ένας αυτόπτης μάρτυρας τροχαίου?