Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα
    • 1
    • 2
    • 84
    • 85
    • 86
    • 87
    • 88
    • 88 / 88
    Αντίλογος
    55
    1758
    73769
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • panos2171
      panos2171 @otso last edited by

@otso said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

Εγω δεν καταλαβαινω τους γυφτους , τεχνογνωσια εχουν , κλεβουν τα καλωδια στα φωτοβολταικα , γιατι δεν κλεβουν και κανα πανελ να εχουν ηλεκτρισμο και να μην τους κυνηγανε για ρευματοκλοπη

Δε τους κυνηγάν , στήνουν εκκλησάκια και νόμιμα παίρνουν ρεύμα 😆

1 Reply Last reply Reply Quote 2
      • kilomeater
        kilomeater last edited by

λοιπον πατησα το κουμπι του πακέτου αγοράς μπαταρίας.
        Εχω ενα θεμα μονο να απαντησω ακομα
        Εγκατάσταση εντός ή εκτος σπιτιού;
        Οσο και αν λενε οτι δεν παιρνουν φωτια , οτι εχει ενσωματωμενα συστηματα πυροσβεσης, ειμαι πολυ διστακτικός να τη βάλω στη σοφίτα .
        Εχω διαλέξει ενα μέρος εξωτερικά σε ενα τοίχο βορινο ποθ εχει και σκέπαστρο και δεν το πιάνει βροχή.
        Επειδή είμαι ομως και πολυ του DIY θα φτιάξω ενα enclosure ξύλινο με μονώσεις ωστε να κρτάσει καλή θερμοκρασία και το χειμώνα.
        Εχω φτιαξει BillOfMaterials και αναλυτικα design & κατασκευη στα μετρα μου με τη βοήθεια του Claude, αν εχει κανεις κανα link απο δοκιμασμενη κατασκευή στο youtube θα το δώ.
        Επίσης καποιο tip καμια παγίδα να αποφύγω στην κατασκευή

D 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • D
          dettol @kilomeater last edited by

@kilomeater said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

λοιπον πατησα το κουμπι του πακέτου αγοράς μπαταρίας.
          Εχω ενα θεμα μονο να απαντησω ακομα
          Εγκατάσταση εντός ή εκτος σπιτιού;
          Οσο και αν λενε οτι δεν παιρνουν φωτια , οτι εχει ενσωματωμενα συστηματα πυροσβεσης, ειμαι πολυ διστακτικός να τη βάλω στη σοφίτα .
          Εχω διαλέξει ενα μέρος εξωτερικά σε ενα τοίχο βορινο ποθ εχει και σκέπαστρο και δεν το πιάνει βροχή.
          Επειδή είμαι ομως και πολυ του DIY θα φτιάξω ενα enclosure ξύλινο με μονώσεις ωστε να κρτάσει καλή θερμοκρασία και το χειμώνα.
          Εχω φτιαξει BillOfMaterials και αναλυτικα design & κατασκευη στα μετρα μου με τη βοήθεια του Claude, αν εχει κανεις κανα link απο δοκιμασμενη κατασκευή στο youtube θα το δώ.
          Επίσης καποιο tip καμια παγίδα να αποφύγω στην κατασκευή

Ποια μπαταρία θα σου δώσουν;
          Μέχρι στιγμής η δικιά μου δεν έχει ανέβει πάνω από 35C αλλά περιμένω να δω τι θα γίνει τον Ιούλιο στα 40αρια

1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • kilomeater

Easyway 23 kWh. με ζεστη δεν εχουμε θεμα, μονωση για το κρυο θα κανω

• D
              dg79 last edited by

Κάναμε αναβάθμιση στο σύστημα των γονιών μου, οι οποίοι αν και είχαμε ίδιας θεωρητικής απόδοσης (6.6kwp), λόγω νότιο δυτικού προσανατολισμού, δεν είχε καλή απόδοση.
              Ενδεικτικά το 2025 είχε παραγωγή 8.05 mwh, ενώ το δικό μου 8.90 mwh (που ούτε αυτό έχει ιδανική κλίση).
              Η έξτρα ενέργεια χρειάζεται, καθώς πλέον και η θέρμανση εξαρτάται από αυτή, και φέτος τσιμα τσιμα βγάλανε τη χρονιά.
              Μπήκαν 3 πάνελ 620w και η παραγωγή από 41kwh που ήταν σε μια ηλιόλουστη μέρα αυτή τη περίοδο, ανέβηκε στις 52kwh!
              Κόστος 1700€ (πάνελ, optimizers, βάσεις, αναλώσιμα, ανυψωτικά, τοποθέτηση και παραμετροποίηση του inverter).

• kilomeater
                kilomeater last edited by kilomeater

την εβαλα την μπαταρία αλλα ακομα ειμαι σε πολυ αρχικο στάδιο χρήσης . Το κανο ειναι οτι εχει καλο API και integration με ΗΑ οποτε την περασα και εκει. Βεβαια δεν νομιζω οτι τα εχω κανιε πολυ καλα ολα , ειναι πολλες παραμετροι (3 inverterw, BMS, μπαταρια, smart meter )
                63ff7cbb-eea9-4b20-8ac1-9bc59aa98155-image.png

Δυστυχως η αλλαγη σε δυναμικο συμβολαιο για trading μπορει να γινει μονο εν μεσω διακοπων οποτε σκεφτομαι αν θα το ρισκαρω να το κανω οσο λειπω απο το σπιτι η να περιμενω να γυρισω (κριμα θα χασω ενα μηνα trading)
                το BMS (smartgrdi One) αναλαμβανει τα παντα, να δει καιρο, παραγωγη και καταναλωση, δυναμικες τιμες συμβολαιων, προτιμησεις και προτεραιοτητες χρηστη... ακομα το εχω στο safe mode γιατι ειναι σε Mode απλα να καλυπτει το σπιτι αλλα θα το μαθω
                82170d3e-d9d7-41f8-8bc5-6d1329bda808-image.png
                αυτο ειναι μια καλοκαιρινη ημερα (οχι την πιο παραγωγικη, ενα 20% κατω απο το max) που ειμαστε σπιτι ολοι (κυριακη) με ολα τα PC ανοικτα, φουρνους τηλεορασεις κτλ

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                • D
                  dettol last edited by

Μπορεις να βάλεις και το γράφημα παραγωγής για την ίδια μέρα;

• kilomeater
                    kilomeater last edited by kilomeater

Νομιζω αυτο ειναι εκεινης της ημερας fa86d380-9f69-41bd-a517-90e82c5ea4e5-IMG_6765.JPEG

τις επομενες μερες που εβγαλε καλό ηλιο βαραει κοφτη γρηγορα
                    e4d4f5ff-b3fb-4651-ba1d-26ebaa74cbe6-IMG_6766.JPEG

αποψε θα την βγαλω off grid , ενταξει επαιξε μερικες μερες να κανει λιγο Train και το AI algorithm αλλα πλεον χωρις το trading dynamic contract απλα καιω cycles δεν εχω καποιο benefit .
                    Αποφασισα να μην το ρισκαρω να κανω το transfer οσο ειμαι Ελλαδα, θα γινει οταν επιστρεψουμε

• D
                      dettol last edited by

Μου έκανε εντύπωση το γράφημα soc που ποστάρεις πριν μερικές ημέρες για αυτό και σου ζήτησα να βάλεις διάγραμμα παραγωγής. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο αργά φόρτιζε η μπαταρία και ότι πέτυχε το μέγιστο % φόρτισης της σχεδόν στις 20:00.
                      Συγκρίνοντας με το τελευταίο σου ποστ, μάλλον ήταν μέρα με συννεφιά, διότι στο τελευταίο, βλέπουμε ότι γεμίζει αρκετά νωρίς. Από ότι καταλαβαίνω, η μπαταρία είναι σχεδόν 20kwh, η οποία για τις ανάγκες του σπιτιού είναι υπεραρκετή. Θα υποθέσω ότι η μέρα με την κατανάλωση των 15.6kwh ήταν μέρα που δεν είχες φορτίσει το αυτοκίνητο.
                      Δεν ξέρω πόσο πολύ πέφτει η παραγωγή σου το χειμώνα, αλλά ακομα και με μηδενική παραγωγή, θα μπορείς να κάνεις arbitrage μόνο με την μπαταρία σου και να καλύψεις από αυτήν την ανάγκες τους σπιτιού σου.

Από περιέργεια, ποια είναι η μέγιστη ημερήσια παραγωγή που έχεις δει; Περιμένουμε ενημέρωση για το πως τα πηγαίνει το σύστημα trading!

• kilomeater

Τα PV μου βγαζουν μεγιστο το καλοκαιρι 35 Kwh τη μερα
                        Η μπαταρια ειναι 23 kwh
                        Και τα 15 φτανανε αλλα μιας και θα τη βαλω στο trading οσο πιο πολυ τοσο πιο καλα

Εκανα σημερα αλλαγη παροχου και πηγα στο full dynamic αλλα με ημερομηνια εφαρμογης σε εκανα μηνα οταν επιστρεψουμε απο Ελλαδα .
                        Τουλαχιστον πηρα προσβαση στο app τους και βλεπω τι παιζει
                        οι σημερινες τιμες c467742e-6cdb-4161-80f3-f6f6a1cb25aa-IMG_6773.JPEG

Τωρα η μπαταρια ειναι σε mode που βαζει προτεραιοτητα τη μηδενικη καταναλωση απο το δικτυο ομως θα φυγει απο εκει και θα την παραχωρησω στον παροχο ολοκληρωτικα για remote management. Εχει συμβατο software με την BMS μου και ειναι ολα αυτοματα, γιαυτο διαλεξα αυτους.
                        Αυτο σημαινει οτι θα παιζει το ΑΙ μονο με κριτηριο το κερδος και οχι την αυταρκεια.. θα δουμε πως θα παει συντομα 🙂

D 1 Reply Last reply Reply Quote 3
                        • D
                          dg79 last edited by

Από αρχές 2027 ξεκινάνε οι πρώτες παραδόσεις ιόντων νατρίου της catl, προς το παρόν μόνο για υποστήριξη δικτύων και αποθήκευση σε ΑΠΕ πάρκα. 15000 κύκλοι φόρτισης --> 25-30 χρόνια διάρκεια ζωής και φθηνότερες από lfp.

Φαίνεται ότι είναι έτοιμες και για οικιακή χρήση, από άλλη εταιρεία.
                          Κανένας κίνδυνος φωτιάς και λειτουργούν από τους -40 ως 60 βαθμούς.

• D

Τωρα η μπαταρια ειναι σε mode που βαζει προτεραιοτητα τη μηδενικη καταναλωση απο το δικτυο ομως θα φυγει απο εκει και θα την παραχωρησω στον παροχο ολοκληρωτικα για remote management. Εχει συμβατο software με την BMS μου και ειναι ολα αυτοματα, γιαυτο διαλεξα αυτους.
                            Αυτο σημαινει οτι θα παιζει το ΑΙ μονο με κριτηριο το κερδος και οχι την αυταρκεια.. θα δουμε πως θα παει συντομα 🙂

Αν θυμαμαι καλα, εισαι σε προγραμμα netbilling και οχι netmetering. Δηλαδη, πιστωνεσαι την αξια της ενεργειας που επιστρεφεις στο δικτυο και η τιμη αυτη (παραγωγου) ειναι αρκετα χαμηλοτερη απο την τιμη καταναλωτη. Απο τη στιγμη που συμβαινει αυτο, δεν συμφερει καλυτερα η μπαταρια να ειναι προγραμματισμενη ωστε να καλυπτει πρωτα τις ενεργειακες σου αναγκες και μετα να επιστρεφει ενεργεια στο δικτυο;

Ας δωσω τωρα σεναριο για να το κανω πιο κατανοητο αυτο που λεω. Βλεπω απο το γραφημα οτι η μεγιστη τιμη (δεν ξερω αν αυτη ειναι τιμη αγορας ή τιμη πωλησης. Ας υποθεσουμε οτι ειναι τιμη αγορας απο τον καταναλωτη ωστε να χρησιμοποιησει μια kwh σπιτι του) ειναι περιπου στις 20:00. Αν η μπαταρια αποφασισει να εγχυσει ολη της την ενεργεια στις 20:00, ωστε να πληρωθεις την μεγιστη τιμη, αυτο σημαινει οτι αργοτερα, θα πρεπει να τραβηξεις ενεργεια απο το δικτυο, ωστε να καλυψεις τις αναγκες σου.

Εκτος αν το συστημα ειναι αρκετα εξυπνο, ωστε να υπολογιζει την καταναλωση του σπιτιου, μετα το βελτιστο σημειο εγχυσης, ωστε να κραταει καβατζα αρκετες kwh, μεχρι να ανατειλει παλι ο ηλιος και να καλυψει αυτος τις αναγκες σου. Προυποθετει προφανως αυτο να υπαρχει και μοντελο προβλεψης ηλιοφανειας.
                            Αν ομως συμβαινουν ολα αυτα, τοτε ποια η διαφορα της ρυθμισης "πρωτα κερδος" σε σχεση με την "πρωτα αυταρκεια";

Ελπιζω να εξηγησα αρκετα καλα την θεση μου και να ημουν κατανοητος 🙂

• kilomeater

Μεχρι τελος 2026 ειμαστε σε net-metering, απο 27 παμε σε net billing και με αυξανόμενα feed in costs (κατι σαν ποινη ειναι απο μια αποψη)

Κοιτα θεωρητικα μιλαμε τωρα, θα δω απο οταν αρχισει να παιζει στην πραξη πως παει. 
                              Υποτιθεται το μοντελο που ακολουθει ειναι  αρκετα εξυπνο να λαμβανει υποψην την προβλεπόμενη ηλιοφανεια (το εχω δει αυτο στην πραξη) , την παραγωγη σου και την πρόβλεψη κόστους της επομενης μερας που ειναι ηδη γνωστη .
                              Στο παράδειγμα που ειπες , εγω περιμενω οτι θα ξοδεψει το περισσοτερο στην πιο ακριβη ζωνη κρατωντας ενα μικρο κομματι προσπαθωντας να καλυψει σπιτικες αναγκες μεχρι να ερθουν φθηνοτερες ωρες ακόμα και μετα ειναι free να το ξαναγορασει ακομα και ολο το φορτιο , αν δε βρεθει ηλιακη παραγωγη.
                              Αυτο που περιγραφεις ειναι το default mode που ειναι απο οταν την εγκατέστησα, που δινει προτεραιοτητα στην αυταρκεια  
                              Το χειμωνα δεν εχουμε τοσο πολυ ηλιο για να καλυπτεται το σπιτι, οποτε θα ειναι καθαρα σε mode arbitrage , αγορα φτηνα για να μην αγοραζουμε τις ακριβες ωρες και οτι περισσευει να φευγει σε πωληση. 
                              Αμα παιξει καλα βλεπουμε μηπως αργοτερα κουμπωσω κανα module ακομα, ανα 7 KwH μεγαλωνει η χωρητικότητα

kilomeater D bekiaris 3 Replies Last reply Reply Quote 1
                              • kilomeater
                                kilomeater @kilomeater last edited by

This post is deleted!
                                • D

Μεχρι τελος 2026 ειμαστε σε net-metering, απο 27 παμε σε net billing και με αυξανόμενα feed in costs (κατι σαν ποινη ειναι απο μια αποψη)

Κοιτα θεωρητικα μιλαμε τωρα, θα δω απο οταν αρχισει να παιζει στην πραξη πως παει. 
                                  Υποτιθεται το μοντελο που ακολουθει ειναι  αρκετα εξυπνο να λαμβανει υποψην την προβλεπόμενη ηλιοφανεια (το εχω δει αυτο στην πραξη) , την παραγωγη σου και την πρόβλεψη κόστους της επομενης μερας που ειναι ηδη γνωστη .
                                  Στο παράδειγμα που ειπες , εγω περιμενω οτι θα ξοδεψει το περισσοτερο στην πιο ακριβη ζωνη κρατωντας ενα μικρο κομματι προσπαθωντας να καλυψει σπιτικες αναγκες μεχρι να ερθουν φθηνοτερες ωρες ακόμα και μετα ειναι free να το ξαναγορασει ακομα και ολο το φορτιο , αν δε βρεθει ηλιακη παραγωγη.
                                  Αυτο που περιγραφεις ειναι το default mode που ειναι απο οταν την εγκατέστησα, που δινει προτεραιοτητα στην αυταρκεια  
                                  Το χειμωνα δεν εχουμε τοσο πολυ ηλιο για να καλυπτεται το σπιτι, οποτε θα ειναι καθαρα σε mode arbitrage , αγορα φτηνα για να μην αγοραζουμε τις ακριβες ωρες και οτι περισσευει να φευγει σε πωληση. 
                                  Αμα παιξει καλα βλεπουμε μηπως αργοτερα κουμπωσω κανα module ακομα, ανα 7 KwH μεγαλωνει η χωρητικότητα

ενδιαφερον! ειστε σε netmetering αλλα με δυναμικη τιμολογηση. Επομενως, αν καταλαβα καλα, η τιμη αγορας ειναι ιδια με τιμη πωλησης; Εδω τα πραγματα ειναι πολυ πιο ευκολα και μπορεις ευκολα να βγαλεις κερδος, ακομα και με arbitrage. Οταν πατε σε billing, με διαφορετικες τιμες αγορας/πωλησης, θα αλλαξουν αρκετα οι υπολογισμοι και δεν ξερω ποσο συμφερον θα ειναι. Στην ελλαδα, απο οτι εχω δει, η τιμη πωλησης ειναι 0.06-0.07. Φανταζομαι οτι καποια στιγμη θα παμε και εμεις σε τετοιο μοντελο, με πληρως δυναμικη τιμολογηση τοσο αγορας οσο και πωλησης.

• bekiaris
                                    bekiaris Banned @kilomeater last edited by

περίμενε, εννοείς οτι θα καταργηθούν οι συμβάσεις 20-25ετίας σε net meetering καταχρηστικά και θα μετατραπούν σε net billing?

• D
                                      dettol @bekiaris last edited by dettol

@bekiaris said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

περίμενε, εννοείς οτι θα καταργηθούν οι συμβάσεις 20-25ετίας σε net meetering καταχρηστικά και θα μετατραπούν σε net billing?

υπενθυμιζω οτι ο kilomeater δεν ειναι κατοικος ελλαδας και δεν γνωριζουμε τι συμβαση εχει υπογραψει

bekiaris 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                      • bekiaris
                                        bekiaris Banned @dettol last edited by

@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

υπενθυμιζω οτι ο kilomeater δεν ειναι κατοικος ελλαδας και δεν γνωριζουμε τι συμβαση εχει υπογραψει

ok δεν το γνώριζα, πάντως στην ελλάδα, παρόλο την γκρίνια των παρόχων καθώς πλέον μπαίνουν μέσα από αυτές τις συμβάσεις, δεν το βλέπω πολύ πιθανό, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας. Τόσα έχουμε δει εξάλλου...

• D
                                          dettol @bekiaris last edited by dettol

@bekiaris said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:

ok δεν το γνώριζα, πάντως στην ελλάδα, παρόλο την γκρίνια των παρόχων καθώς πλέον μπαίνουν μέσα από αυτές τις συμβάσεις, δεν το βλέπω πολύ πιθανό, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας. Τόσα έχουμε δει εξάλλου...

Στις οικιακες συμβασεις, που αφορουν εμας, δυσκολο, διοτι δεν υπαρχει ιδιαιτερα μεγαλο κινητηρο για τις εταιρειες.
                                          Το net metering εχει σταματησει εδω και πανω απο ενα χρονο, οποτε ολα καλα.
                                          Για τους υπολοιπους, που τα εχουν ως επενδυση σε οικοπεδα κτλπ, εχουν γινει ηδη ψαλιδισματα και οι νεες συμβασεις νομιζω οτι ειναι πολυ πιο ορθολογικα τιμολογημενες, επομενως και εχει επελθει η ισορροπια.

• First post
                                            Last post
                                          • 1
                                          • 2
                                          • 84
                                          • 85
                                          • 86
                                          • 87
                                          • 88
                                          • 88 / 88
                                          • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ