-
Γύρε τελευταίο, γιατί δε συνενοούμαστε.
Πλαφόν στο ΦΑ. Μόνο π... που δεν πήρανε στους Γερμανούς για να δεχτούν. Γιατί δεν το έκανε ο καθένας μόνος του και έπρεπε να συμφωνήσουν όλοι μαζί στην ΕΕ αλλιώς πάπαλα?Για τον ίδιο λόγο που δεν θα τολμήσει κανείς να πάει στα διυλιστήρια και να τους βάλει πλαφόν. Γιατί θα φεύγουν τα καύσιμα προς άλλες αγορές που πληρώνουν ακριβότερα κι εμείς θα κάνουμε ουρές με το δελτίο στα βενζινάδικα.
Ενώ τώρα μαζεύτηκαν όλοι μαζί στην ΕΕ και σου λέει που να πάνε οι πετρελαιάδες να το πουλήσουν ακριβότερα, δε θα πουλήσουν και σε μας, ολόκληρη ΕΕ είμαστε, θα τους επιβάλουμε εμείς τιμή και θα τους κλείσουμε και τις εξόδους διαφυγής.
Πες μου μια χώρα που έβαλε μονομερώς πλαφόν στα καύσιμα. Μία ρε Γύρε, για να μου φύγει ο καημός...
-
Γύρε, σου δίνω μια εικόνα του Ιουνίου 2022 από μια χώρα απ' αυτές που αγαπάς, που διέπονται από σοσιαλδημοκρατικές αρχές, για να φανταστείς κι εσύ και οι άλλοι την εικόνα της Ελλάδας με αριστερή διακυβέρνηση, που θα πατάξει την αγορά και την ακρίβεια:
Με σοβαρές ελλείψεις στα καύσιμα κινδυνεύουν τα πρατήρια καυσίμων στην Ουγγαρία λόγω των χαμηλών τιμών, με αποτέλεσμα να εισάγουν ποσοτικούς περιορισμούς στον ανεφοδιασμό των ΙΧ.
Αυστηρά ποσοτικά όρια στον ανεφοδιασμό καυσίμου έχουν επιβάλει από την περασμένη Παρασκευή τα βενζινάδικα της Ουγγαρίας που ανήκουν στην MOL και την αυστριακή OMV.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, οι οδηγοί επιβατικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία θα μπορούν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους με έως και 50 λίτρα καυσίμου την ημέρα στα βενζινάδικα των εταιρειών MOL και OMV. -
Andya3
Αυτή είναι η διαφορά της σοσιαλδημοκρατίας από τον νεοφιλελευθερισμό.
Η σοσιαλδημοκρατία έχει κάποια εργαλεία ένα από αυτά είναι σε θέσεις κλειδιά για την οικονομία να υπάρχει ο κρατικός ανταγωνισμός. Δηλαδή, στην ηλεκτρική ενέργεια,στα καύσιμα, στο τραπεζικό σύστημα πρέπει να υπάρχει ένας βραχίονας του κράτους με τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που να μπορουν να αντιπαραθέσουν προτάσεις και να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες. Όταν αφαιρέσεις σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς τις δημόσιες εταιρίες τότε οι ιδιωτικές μπορούν να εκβιάσουν κυβερνήσεις καθώς ελέγχουν οι ίδιες την αγορά και δεν υπάρχει μια ισορροπία αφού δεν υπάρχει κάποιος να καλύψει το κενό που αφήνουν.Οι σοσιαλδημοκράτες δεν αρνούνται τις ιδιωτικές εταιρίες, το λελογισμένο κέρδος και τον ανταγωνισμό. Αλλά δεν δέχονται να μην μπορούν να παρέμβουν σε συγκεκριμένες αγορές πυλώνες όταν υπάρχει κρίση.
Δεν θα πάει το κράτος να ανταγωνιστεί εσένα ως εε ούτε θα σε εμποδίσει να πλουτίσεις από αυτήν. Θα ανταγωνιστεί ιδιώτες σε σημεία κλειδιά για την οικονομία όπως στην ενέργεια, στο τραπεζικό σύστημα κτλ που χρειάζεσαι εσύ ως εε
Ο Νίξον στην πετρελαϊκή κρίση έβαλε πλαφόν στις τιμές καυσίμων. Και η Γερμανία φέτος το χειμώνα έβαλε πλαφόν στο κόστος ενέργειας.
-
Ωραία λοιπόν, αφού άφησες τις θεωρίες και μπαίνεις στο δρόμο της λογικής, να πούμε και για το κράτος.
Είναι γεγονός ότι όταν μπήκε στο παιχνίδι της κινητής τηλεφωνίας η τότε κρατική cosmote, έπεσαν οι τιμές. Το έζησα κι εγώ αυτό και αποδεικνύει ότι πράγματι το κράτος θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στη συγκράτηση των τιμών.
Και όχι βέβαια αυτές οι αστειότητες για πλαφόν και έλεγχο των τιμών της αγοράς από το κράτος, που γελάνε και οι πέτρες και χρησιμοποιούνται σαν επιχειρήματα από τους λαικιστές ηγέτες της αριστεράς για να κοροιδεύουν τους ψηφοφόρους τους.Εδώ υπάρχουν 2 θεματάκια.
Το 1ο είναι ότι οι κρατικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο χρησιμοποιήθηκαν για άλλους λόγους, γνωστούς σε όλους, απαξιώθηκαν και οδηγήθηκαν προ του διλλήματος κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε.Το 2ο είναι ότι ακόμα κι αν λειτουργούσαν, υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό, θα έπρεπε να λειτουργούν με μικρή κερδοφορία, ίσα για να μπορούν να κρατάνε τις τιμές στην αγορά σε λογικά επίπεδα.
Πολύ δύσκολη άσκηση αυτή για μια εταιρεία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα ούτε από πολιτικούς ούτε από προσωπικό, που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να κρατήσουν μια εταιρεία να λειτουργεί συνέχεια στο όριο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Εδώ δεν το 'χουν καταφέρει πολύ μεγαλύτερες χώρες. Η Γαλλία που κάνει σοσιαλιστικές μαγκιές και η ΔΕΗ της μόνο χρωστάει ήδη 190δισ, επιστρέφει το λογαριασμό στο λαό της με 2ετή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης... -
Φυσικά και σε όλον τον πλανήτη πάντα και πάντοτε, σε όλες τις κυβερνήσεις όταν υπήρχε κρίση και πρόβλημα στην οικονομία οι κυβερνήσεις ασκούσαν παρεμβατισμό με διάφορα εργαλεία. Αν χρειαζόταν όπως σου είπα εβαζαν ακόμα και πλαφόν σε κρίσιμα αγαθα για την οικονομία που το προσάρμοζαν ανάλογα τις συνθήκες της κάθε κρίσης. Δηλαδή ήταν το έσχατο μέτρο και αναλόγως των συνθηκών το διατηρούσαν ή όχι.
Αν είναι δυνατόν!!! Θα μας πνίξεις με αυτά που διαβάζουμε.. Ακόμα και στις χώρες της λατινικής Αμερικής με νεοφιλελευθερισμό τις δεκαετίες του 70-80-90 όταν ξεσπουσαν οικονομικες κρίσεις το κράτος ασκούσε παρεμβατισμό με διάφορα εργαλεία
Συμφωνώ ότι σε εμάς τις δεκο που οι περισσότερες ήταν κερδοφόρες τις χρησιμοποίησαν για πελατειακή σχέση και τις κατέστησαν μη κερδοφόρες
Όσο για το άλλο που λες, πάλι χαζομάρες γράφεις. Και κερδοφόρες ήταν και έκαναν επενδύσεις. Και μάλιστα τα κέρδη τους συνέβαλαν στον κρατικό ισολογισμό.
Το κράτος τις είχε όμως όπως λέω ως εργαλείο για πελατειακες σχέσεις και παρενέβαινε. Έπρεπε να τις θωρακίσουν νομικά και Συνταγματικα ώστε να είναι δύσκολο να παρέμβει η κάθε κυβέρνηση σε επίπεδο προσλήψεων κτλ παρά τον δημόσιο χαρακτήρα.
Υ.γ μάντεψε ποιος έκανε τις μεγαλύτερες προσλήψεις σε ΔΕΚΟ .... χαχαχαχαχα
-
Άντε πάλι τα ίδια. Κρίση ξε-κρίση, η Ελλαδίτσα δεν μπορεί να βάλει πλαφόν. Εάν συνταχθούν όλες οι χώρες της ΕΕ μαζί μπορούν, η ισχύς εν τη ενώσει.
Για τις ΔΕΚΟ τα λες σωστά. Το έχω πει κι εγώ. Να λειτουργήσουν ως ιδιωτικές εταιρείες, με νομική ευθύνη για τη διοίκηση και τον εκάστοτε υπουργό. Και ετησίως λογιστικός έλεγχος από ελεγκτικές εταιρείες διεθνούς κύρους με δημοσίευση αποτελεσμάτων.
Μπήκε μέσα? Τα σπιτάκια και οι περιουσίες των κυρίων διοικούντων στο σφυρί για τα χρέη και επιπρόσθετες ποινικές κυρώσεις.Όπως επίσης πρέπει κατά τα πρότυπα της Γερμανίας να υπάρχει Συνταγματικό φρένο στο χρέος. Πάλι με ευθύνες για τους πολιτικούς. Δεν μπορεί ο κάθε καραγκιόζης τυχάρπαστος να δανείζεται για να μοιράζει λεφτά, να διορίζει, να βάζει ενέχυρο τις ζωές των μελλοντικών γενεών για να πουλάει σοσιαλισμό, ή ότι άλλο πουλάει.
Lap έχεις αρχίσει να προσγειώνεσαι σιγά-σιγά, κάπου το πιάνεις το θέμα, κάπου το χάνεις, θα τη βρεις την ισοροπία σου...
-
Χαχα, Εσύ απλά έγινες σοσιαλδημοκράτης στα γεράματα.....
Την λογική την είχα πριν γεννηθω.Άλλο πράγμα λοιπόν η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία σε κάθε επίπεδο, άλλο η παρέμβαση με ρυθμιστικό ρολο και η συμμετοχή του κράτους μέσω ανταγωνιστικών επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ) σε σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας.
Η Ελλάδα αν ήταν μόνη της και πάλι θα είχε εργαλεία στα χέρια της. Αλλά μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε κατά πόσο αυτά θα ήταν δυνατά. Για παράδειγμα, οποια εταιρία δεν ακολουθούσε το πλαφόν σε περίοδο κρίσεων, πολέμων κτλ τότε για κάποια έτη θα έβλεπε τον αποκλεισμό, εμπάργκο από την αγορά της χώρας μετά την κρίση.
Δηλαδή για μια χρονική περίοδο πλαφόν θα θυσίαζε μια ολόκληρη αγορά για κάποια έτη και οι ανταγωνιστές της θα έκαναν πάρτυ για αυτό. Όχι και τόσο καλό ντηλ.
Από την άλλη θα μπορούσαν όλοι οι ιδιώτες μαζί να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν ένα καρτέλ και να μείνει η χώρα χωρίς καύσιμα... Οπότε και πάλι μια τρύπα στο νερό θα είχαμε. Για αυτό λογικά στο υποθετικό σενάριο του να ήταν η Ελλάδα μόνη της, χωρίς εταίρους, σε αυτούς τους βασικούς τομείς ασφαλείας της οικονομίας, θα είχε δημόσιους οργανισμούς για να μην εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιωτικές εταιρείες.
Αυτά δεν γίνονται στην Ευρώπη μεμονωμένα λόγω της κοινής αγοράς, οπότε οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού.
-
Δες το tarrif energy cap.
Για να τα ξεχωρίσετε λίγο στο μυαλο σας. Οι σοσιαλδημοκράτες ήρθαν σε ρίξη με τους σοσιαλιστές/κομμουνιστές. Δεν θεωρούσαν τον τρόπο και τον αυτοσκοπό των τελευταίων ως την λύση των προβλημάτων των τάξεων. Βασικά ερμηνεύουν διαφορετικά τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα των τάξεων. Συμφωνούν όμως ότι ο λαός είναι σε μειονεκτική θέση και ότι υπάρχει θέμα με τις ταξικές διαφορές.
Οι σοσιαλδημοκράτες προωθούν τον φιλελευθερισμό σε κοινωνικό επίπεδο και τον κρατικό παρεμβατισμό σε οικονομικό. Δέχονται το καπιταλιστικό σύστημα αλλά μόνο μέσα από κανόνες, και ποτέ ελεύθερο και αρυθμιστο. Με λίγα λόγια παιχνίδι δίχως κανόνες υπέρ των πολλών δεν υπάρχει για αυτούς.
Δεν θεωρούν ότι η βελτίωση των συνθηκών πηγάζει από την κατάρευση του καπιταλισμού αλλά ότι ο καπιταλισμός θα υπακούει σε ένα πλαίσιο ηθικών και οικονομικών νόμων. Τους ενδιαφέρει η σύγκλιση του επιπέδου και του τρόπου διαβίωσης των διαφόρων τάξεων παρά η αλλαγή του οικονομικού συστήματος καθότι δεν θεωρούν πως η αλλαγή συστήματος αυτομάτως σταματά τις ανισότητες των τάξεων μεταξύ εργατών νομενκλατούρας κτλ.
Άρα andya3 δεν μπορείς να λες γενικά εσείς οι "αριστεροί" με τις "σοβιετιες σας" και να αναφέρεσαι σε σοσιαλιστές, κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες και δημοκράτες σοσιαλιστές. Έχουν διαφορές μεταξύ τους και ο καθένας από την πλευρά του δεν θέλει να τον τσουβαλιαζεις εσύ ως ανίδεος.
Αντίστοιχα και οι φιλελεύθεροι με τους νεοφιλελευθερους τους μονεταριστες κτλ.
-
-
Δεν θα το διάβαζα, αλλά η έντονη αντίδραση σου με έκανε να το διαβάσω....
Τελικά δεν είναι άρθρο άποψης. Είναι αναφορά σε μελέτη.
Διάβασε την. Όποιος βάζει το κεφάλι στο χώμα σαν την στρουθοκάμηλο μόνο στον εαυτό του κακό κάνει.
Γενικά στον μεσαίωνα οι άνθρωποι έβαζαν το κεφάλι στο χώμα και προδικαζαν απόψεις.
Εν τέλη, έζησαν στην χειρότερη εποχή της σύγχρονης ιστορίας.
-
Και τι πάει να πει αυτό;
Όλες τις μελέτες τις διαβάζουμε και τις σχολιάζουμε αναλόγως.Την έκθεση την κατήρτισε αυτό το κέντρο
Μην αφήνεις την πολιτική σου άποψη να δηλητηριάσει το μυαλό σου και τη σκέψη σου.
-
Είπαμε, είναι σχέδιο. Και επόμενη πίστα όπως παραδέχθηκε ο Μένγκελε από τα Lidl ειναι να γίνει σε ΟΛΑ τα νοσοκομεία το μοντέλο του Ελπίδα (ΝΠΙΔ).
-
Εκτός από την ακρίβεια , τις οικονομικές ανισότητες και την αδιαμφισβητη παρακμή στο σύστημα υγείας έχουμε και τα παρακάτω να μας πηγαίνουν ολοταχώς προς Κολομβία μεριά...
(Δεν λέω πως φταίει μόνο ο Μητσοτάκης και γιαυτό αλλά με το κουκούλωμα που έχουμε δει σε διάφορες υποθέσεις προκύπτει πως δεν έχει την διάθεση να έρθει σε ρήξη με τα συγκεκριμένα κυκλώματα)H ίδια μαφία πίσω από τις υποθέσεις Καρολάιν, 12χρονης και Ηλιούπολης;
-
Δικός μας είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.
-
Καλή Ανάσταση.
Ελπίζω ν' "'αναστηθούν" μαζί και τ' αριστερά μυαλά. Σας δουλεύουν ψιλό γαζί.
Εκμεταλεύονται την δικαιολογημένη ανθρώπινη επιθυμία για δικαιοσύνη και καλύτερες συνθήκες ζωής και σας κοροιδεύουν, σας κάνουν και πλύση εγγεφάλου με τη συνεχή προπαγάνδα.
Κανείς τους δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό απ' αυτά που σας υπόσχονται. Ούτε τα λεφτά έχουν, ούτε τις γνώσεις, ούτε τις δυνατότητες. Ούτε οποιοδήποτε κράτος είναι τόσο ισχυρό που να κάνει ανεξέλεγκτα ότι θέλει.
Μόνο την εξουσία θέλουν και χρησιμοποιούν το όπλο του λαικισμού για να το πετύχουν. Τάζουν στους πάντες τα πάντα, λαικούς πσραδείσους και χαμένες Ατλαντίδες.Μπορεί κάποιοι αριστεροί ψηφοφόροι να είναι αγνοί και ονειροπόλοι, οι ηγέτες όμως και ο κομματικός μηχανισμός που ξέρουν την αλήθεια είναι απλά αδίστακτοι συμφεροντολόγοι.
-
ΟΚ, σήμερα όντως δεν υπάρχουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, αλλά φαντάζομαι andya3 τον Οκτώβρη του 1917 στην Αγία Πετρούπολη να λέει ότι δεν γίνεται ρε παιδιά να πάρουν οι Μπολσεβίκοι την εξουσία, γιατί δεν γίνονται αυτά τα πράγματα τον 20ο αιώνα...
-
H αριστερά εδώ και πολλά χρόνια έχει οργανώσεις σφραγίδες που παριστάνουν τους σοβαρούς και τους κήνσορες στους άλλους...
Συνήθως είναι γεμάτα ξύστες και συνταξιούχους ξύστες, που θέλουν την ησυχία τους και αντιτίθενται σε κάθε επένδυση, γιατί αυτοί έχουν τον μισθουλάκο τους βρέξει χιονίσει...
Δυστυχώς φταίνε οι τοπικές κοινωνίες που δεν τους ξεφτιλίζουν όπου τους βρίσκουν αυτούς τους ρεμπεσκέδες...
Αν και με την κρίση, φοβήθηκαν λίγο και μαζεύτηκαν.
-
Ενω οι αναλύσεις των δεξιών είναι γεμάτες αντικειμενικότητα και γνώσεις....
Σοβαρευτείτε επιτέλους
Όπως είπα ο σωστά ενημερωμένος πολίτης ακούει όλες τις απόψεις και τις μελέτες.
Οι υπόλοιποι διαιωνίζετε την κατάρα της χώρας. Βαλχομαπροκ αμορφωσια και φανατισμό
-
Ευτυχώς που έχουμε criusers να μας ξυπνάνε...
-
Ενώ αυτά που βάζετε εσείς είναι το απαύγασμα της γνώσης και της αντικειμενικότητας...
Γελάνε και τα κοντοσούβλια...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2